Държавата на Поничките

Мълчаливият протест във Враца след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов<br />

© Георги Кожухаров

Мълчаливият протест във Враца след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов



Докато братята Иван и Десислав (Поничките) пребивали във Враца 18-годишният Тодор, наоколо се събрали зяпачи. Снимали с телефоните си, но не събрали кураж да ги спрат. Линейката закъсняла, а полицията пристигнала, за да прибере веществените доказателства. Сред тях имало и метален бокс. С него Тодор слязъл от колата си, за да отмъсти за това, че бил напсуван, защото свирил с клаксона си, докато Поничките пресичали.


В обобщен вид това е масовата представа за случилото се по обяд на 12 януари в центъра на Враца. Разследването тече, версиите кой кого е нападнал пръв и кой кого повече е бил вече се разминават и си противоречат. Прокуратурата промени обвинението към по-тежко сякаш след намеса от София, а историята ще продължи да е водеща в медиите поне още два дни.


Но ако погледнем на бруталната случка отвъд конкретиката (без тя да е маловажна), в случилото се виждаме




"организираната престъпна група", в която всички вече сме съучастници


В България отдавна няма невинни. Воюваме по съседски, битово, съсловно, без да се познаваме дори – по средата на улицата. Справедливостта е претопена в някакво "интелектуално мрънкане". А с него в продължение на 25 години съдебната система на "зрелия социализъм" оцеля, мутира в пълното си отрицание и се приспособи. За да обслужва.


Затова участниците в телевизионните репортажи за убийството на Тодор повтаряха като един:


"Няма справедливост"


Към доказателствата приложиха собствените си видеоклипове.


В тях видяхме мястото, на което братята повалили Тодор. Видяхме мръсната недокърпена улица, и ръждивата ограда, и калния тротоар...


Видяхме смачкани хора в един от най-разсипаните градове на България. И погнусата от мизерията – на бит и дух! Заради нея си отиде Тодор.


Страшното е, че и тази смърт влезе в регистрите на отвращението, не на бунта ни.


И яростта на вече покойния Тодор, и жестокостта на Поничките – всичко е продукт на съсипаната държава, на безотговорните й граждани, на провала ни.


"Тук често пъти се решават проблемите по този начин", обобщи във вторник кметът на Враца Калин Каменов. Каза още, че "във Враца имало сериозен проблем с поведението и агресията".


За къде да бърза тогава "Бърза помощ"? В държавата на болните, насилието не е спешен случай.


Миналия петък


майка би учителка пред учениците й


защото "била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й". Не и позволили в средата на часа да смени мокрите му чорапи със сухи.


В неделя – друга 16 годишна "поничка" - Димитър Чантов, посред бял ден изби зъбите на пътник в бургаски автобус. Пострадалият посъветвал приятелката му да свали калните си обувки от седалката. Разбира се, че и в този случай никой не дошъл на помощ. Безучастно и страхливо свидетелите на побоя уж дочакали спирките си. После просто слезли от автобуса. (Докато пишех този текст в новините вече се появиха поне още три заглавия за случаи на "необяснима жестокост" в съвсем обичайни, делнични ситуации).


Според психолозите в училището на Чантов той бил "затворен, неразговорлив, а комуникацията с него - почти невъзможна". Тълкувал зле посланията към себе си и не търпял критика, защото я приемал като заплаха. Вероятно по тази причина отказал да се извини на пребития. Звучи като национална епикриза, нали?


Ето, така се превърнахме в общество от "понички"


- мнителни и агресивни.


"Има доста хора с прякори в този град", каза още кметът на Враца след убийството на Тодор.


Позволихме на прекалено много хора с прякори да създадат "тази държава", в която сега живеем насила. Създадоха я със сила и страх, нали помним? И, да си признаем, почти не оказахме съпротива! Напротив, по законите на най-примитивната мимикрия решихме да се слеем със средата на силните, да станем невидими, да не се забелязваме в оцеляването си. Сигурно затова голите глави се размножиха като болест през зимата. Превзеха държавата по вертикала, завладяха я като епидемия. За това и думите изчезнаха –


онези не бяха силни в говоренето


Така дойде ред и на "картинките" без коментар. Появи се джобният комикс, в който огромната част от медиите в България вече са способни да превърнат и най-потресаващата трагедия.


Случи се и с убийството на Тодор. Изгледахме го (от безопасна дистанция) в любителски и "професионални" фотосесии (18+) - "Вижте ужасяващи снимки на убитото момче от Враца". Проследихме го в сайтове и телевизии - "Шокиращо ВИДЕО показа последните секунди от живота на пребития Тодор от Враца" - малко мъгляво, уж през облака на някаква "етика".


Такива са медиите на анонимната безучастност. Те не съчувстват, нямат срам, нито гняв. Отразяват смъртта "анатомично", с рутинна белота по бузите. Надничат в детайлите, сякаш правят аутопсия на собствената си безсърдечност.


Тези медии предават на живо "как точно се е случило" и пет пари не дават за


серийното убийство


което вършат.


В солидарните общества кадрите от случилото се във Враца щяха да изглеждат другояче. Щяха да са разкритие, свидетелство, доказателство и дори обвинение.


"Аргументът" на металния бокс щеше да блесне още в началото на историята, не едва в късните новини с експозето на говорителя на МВР. Защото без него историята е невярна. А поничките – те щяха да са по очи.


Тук всичко е наопаки, защото така сме го подредили.


За това, след всичко, което сами си причинихме, цяло чудо е, че все още пазим някакъв затихващ рефлекс за възмущение. И продължаваме да реагираме. Макар и вече само на болка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK