Вечните наблюдатели

Стотици граждани на Враца излязоха на мълчалив протест пред сградата на Районното полицейско управление в града. Трагичният повод е смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов след свада и сбиване с двама души в центъра на Враца.

© Георги Кожухаров

Стотици граждани на Враца излязоха на мълчалив протест пред сградата на Районното полицейско управление в града. Трагичният повод е смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов след свада и сбиване с двама души в центъра на Враца.Кога закърняхме така? Кога я отгледахме тази дебела кожа? Или тя винаги е била част от нас? Свикнали сме да носим маската на безразличието си. Да не ни пука за другите. Да гледаме само себе си. Така са ни възпитали – ти гледай да си добре, другите ги остави. Не се бъркай там, където не ти е работата. Не се интересувай. Живуркай. Оцелявай физически. Всички виждаме, че може, дори и в най-трудните обстоятелства. Живеем в брутална среда, в озлобена среда. Живеем в среда, изпълнена с физическа агресия. Оцеляват най-силните. Най-бойните. Тези, които си проправят път напред с цената на всичко. Които мачкат всичко, което им се изпречи. Които нямат скрупули, нямат задръжки. И ние някак сме свикнали с тази гледка. И май не й обръщаме внимание, защото е станала част от ежедневието ни.


Свикнахме да си затваряме очите при всеки добре намерен повод. А поводи – много на територията, на която живеем, в която думата "държава" звучи като някаква лоша шега. Дори ни е трудно да ги следим всичките. Скандал след скандал. Корупция след корупция. Кражби. Застреляни хора. Пенсионери, умиращи от студ по селата. Убивани по селата. Бити учители. Бити лекари. Вече дори в автобуса могат да те набият, ако не си мълчиш.


Изобщо, това е нашата формула на съществуване все повече се изчерпва именно с тази дума: мълчание. За какво да говорим? За какво, когато знаем, че нищо няма да се промени. Че нещата ще си останат същите. Че за пореден път ще се разочароваме, ще се сринем от чувството, че нищо не зависи от нас. Когато говорим, само се ядосваме. Влизаме в десетки спорове, в които всеки е прав, защото никой не слуша другия. В които просто чакаме да дойде време за нашата реплика. В които диалогът се превръща в два монолога, които се застъпват. А колко монолози има по улиците, по кафенетата, по пейките, из градовете и селата?
Животът някак се обезцени. Колко пъти сме минавали покрай паднал човек и сме забързвали крачка? А след това сме се питали защо не сме останали? Защо не сме помогнали? Какво ни има? Когато някой се приближи към нас с усмивка, се отдръпваме уплашени. Кой знае за какво идват при нас. Може би искат нещо? Или тази усмивка е поредната лъжа. Правят ни комплимент, а ние си мислим, че се шегуват. И знаем, че линейката в повечето случаи идва прекалено късно. Че полицията идва прекалено късно. Че данъчните ще хванат нас, дребните риби, но става ли дума за някой от ония "отгоре", на него нищо няма да му се случи освен ако не решат да го разкарат от играта.


И ето, днес пребиват някой пред нас и ние за пореден път забързваме крачка. Снимаме. Наблюдаваме сеира. Не се намесваме, ако не става дума за наш приятел. Всеки, който не ни е приятел, е враг. Всеки, който не е от нашия град, ни е враг. Всеки, който ни противоречи, е враг. Затова така седим отстрани и си говорим. И имаме категорично мнение. Разпищолваме се по форуми. Коментираме. Пускаме статуси във "Фейсбук". Скарваме се с половината си приятели.


Навън се води някаква война. Застрелват хора. Нашите старейшини не се топлят през зимата, защото не могат да си го позволят с пенсиите, с които разполагат. Помагаме на нашите баби и дядовци, не ги мислим чуждите. На тях също би трябвало да има кой да им помага, нали? Не мислим за учителите, които отглеждат децата ни? Не мислим за лекарите, на които разчитаме за здравето си? Не разчитаме на никой и на нищо. Защото отдавна е ясно, че всички са маскари.


И пропускаме, че когато всички са маскари, ние също сме маскари. Играем на дребно. Опитваме се да се възползваме от всяка ситуация. Говорим срещу системата, но обръщаме всички нейни дефекти в наша полза. Правим така, както правят всички. Защото не искаме да сме балъци. Следваме течението. Не се противопоставяме, защото няма смисъл. За какво да сме единствените? Защо да рискуваме себе си? Има ли смисъл? И за какво? За да осъществим някаква промяна в средата? Хайде стига, всички знаят, че това са сили, изхабени на вятъра. Я по-добре да гледаме себе си.


И отдавна сме забравили, че ние сме държавата, не тия отгоре. Че ние набутваме тези хора в парламента и трябва да ги държим отговорни. Оттегляме се, защото така ни е по-лесно. Залъгваме се, че имаме обществено мнение с празните си приказки, но когато става дума за действия, си бием шута. Защото никога нямаме време. Защото винаги има какво друго да правим. Защото винаги има поне един-два балъка, които нещо там правят и благодарение на тях съвестта ни е почти чиста. Но в един момент и те се оказват маскари. И следващите. И по-следващите.


Ние знаем, че е казано: "Разделяй и владей." В същото време единственото, което правим, е да се саморазделяме, да се противопоставяме един на друг, да водим безкрайни спорове. Вместо да направим нещо. Вместо дори за момент да престанем да си затваряме очите. Вместо да спрем да пускаме светът да минава покрай нас, без ние да направим дори един опит да противостоим. По-лесно е, когато виждаш врага до себе си. Когато го търсиш. Нищо, че така проблемите остават неразрешени, докато сме спорили. Докато сме се стреляли с приятелски огън.


Някой ден трябва да признаем, че ако държавата не става, това е, защото ние сме се оттеглили от нея. Затворили сме се в кутийките си. Ако обществото ни е болно, то е, защото, когато виждаме тази болест, ние просто се прибираме вкъщи, на топло, за да пием чай. Че когато около нас се извърши престъпление, ние сме склонни да го подминем. Че се оплакваме от мръсотията, но не си правим труда веднъж на ден да изхвърлим един от десетките боклуци сред краката ни в кошчето. Трябва да признаем, че докато ни интересуват само нашите, нищо няма да се промени. Че докато се интересуваме само от своя град, блок, двор, апартамент, статуквото ще се запази. Че трябва не само да говорим, но и да стоим зад думите си.


Че е време да престанем да чакаме Промяната и да се борим за малките промени. Само така в тази територия ще се случи нещо. Някой ден. Когато започне да ни пука. Когато престанем да се крием в обвивките си. И свикнем с мисълта, че нещата се случват, когато ги случиш. Че нищо не се случва, докато чакаш и се оттегляш от действителността все повече и повече. Когато свикнем, че сме човешки същества. И разберем, че ние всички сме скачени съдове, независимо дали това ни харесва или не. Че чуждият проблем е и наш. И обратното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тц, радикални мерки трябват тука, само с еволюция няма да стане,
  Доста радикални.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Добре написано. Всеки трябва да разбере ,че и от него зависи...

 3. 3 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Прав си Димитров! Но дай пример. Ти какво си направил? Аз например на полицаи подкуп не давам. Като съм нарушил да ме глобяват, колкото и да струва. Ако всички правят така, тази корупция ще изчезне. Не е толкова сложно.

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Простата истина е, че на територията доверието е тотално изчерпано. Никой няма доверие в другия.

  Докато е така няма да има бъдеще извън олигархията и престъпността.

  Когато те на нас, тогава и ние на тях!

 5. 5 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  И какво ще направите ?
  а) Ще пишете сълзливо-патетични статусчета във фацебоо или тук във форума ?
  б) Ще пишете сълзливо-патетични статийки ,като тази ?
  в)Ще мрънкате виртуално ?
  Аман от клавиатурни ''революционери'' ,които на практика са диван-чапраз
  Извод : Нищо няма да стане ,продължаваме по старому , да си хленчим с виртуален патос
  Авторе , а ти какво направи ?

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#5] от "pipon":

  Този подход е широкоразпространен - да се громи нацията, като поводи за това има всеки ден. И мине, не мине, се цитира Славейков. Като има толкова будни революционери, защо нищо не се случва и не се чува по медиите за тях? На приказки сме много големи. Вкл. авторът на горната статия. Барем да беше сформирал един отряд за борба с мафията и да действа. Защото това не е територия, а държава на мафията. И хората душевно са тотално сринати, след 26 години системен тормоз от битовата и организирана престъпност, статистическото бюро МВР, хуманитарния съд и въобще липсата на върховенство на закона - както за малки хулигани, така и за големите клечки. А иначе по медиите и родните политикани са много големи. Докато не им дойде време и те да отидат в забвение, както много други тарикати като тях.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Неутрално

  На много хора няма да им хареса това - ПРЕПИСАНО от форум -

  ''.........такива неща имаше и преди четиридесет години. Разликата бе, че тогава:
  1. Милицията ги прибираше и ги биеше. Никой не се вълнуваше за „неукрепналата им детска психика“.
  2. Нямаше НПО-та, саботиращи работата на държавните органи.
  3. После в училище им намаляваха поведението или направо ги изключваха, което автоматично ги обричаше да бъдат аутсайдери (повечето. Но познавам синове на професори и партийни работници, на които им се размина). По принцип с намалено поведение не можеше да се кандидатства за висше образование.
  4. Отговорност носеха и родителите.
  5. Да бъдеш побойник тогава беше срамно. Сега е геройство. Сигурно някои ще го намерят за скандално, но пропагандираният тогава пролетарски/комунистически морал не се налагаше от пролетарии, а от професионални педагози и специалисти. Сега обаче той наистина се налага от лумпенпролетариата и виждаме какво се случва – култ към насилието като реакция на невъзможността да си намериш правилното място в обществото.
  6. Имаше казарма, в която подобни лекета бяха бързо превъзпитавани.
  7. В много случаи хората раздаваха правосъдие сами и престъпниците го знаеха. Сега корумпираната съдебна система парализира всеки опит да се защитиш – никога не знаеш дали накрая няма ти да излезеш виновен, и кой колко е платил на съдията/следователя.
  8. Хулиганите бързо ставаха аутсайдери в обществото и никой не го беше грижа за тях. Сега е обратното – те са основен електорат на някои малки партийки и съответно са обгрижвани, а простащината им се представя като протест срещу нещо си.
  А хората по принцип са си същите. Средата обаче не е.....''

  [email protected]
 8. 8 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мисля, че всеки прави каквото може. В редица случаи съм действал, не съм мълчал, помагал съм на възрастни хора. Действал съм. Не съм си стоял вкъщи пред клавиатурата. Не мисля, че е нужно да пиша някакъв отчет.

  Не громя нацията, опитвам се да посоча проблем. На мен са ми разбивали носа пред доста хора, никой нищо не направи. Тази пасивност ни погубва.

  Сега ще излезе, че аз съм лошият, защото съм си позволил да напиша текст. Все тая. Свикнал съм с това отношение.

  Сега изчезвам, защото имам много работа за вършене и бих казал, че ще се радвам да се видим вечерта пред Съдебната палата, но се съмнявам, че ще сте там.

 9. 9 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Няма да има нито революция ,нито върховенство на закона ,най-много : диктатура и тоталитаризъм , толкоз за мат'ряла
  До коментар [#8] от "Ivan Dimitrov":

  Не сте лош ,нито сте виновен ,просто констатирате факти , но това не означава ,че ще има решение и някаква промяна

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Така е. Важно е каква е средата.

 11. 11 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#8:"Ivan Dimitrov"]Сега изчезвам, защото имам много работа за вършене и бих казал, че ще се радвам да се видим вечерта пред Съдебната палата, но се съмнявам, че ще сте там. [/quote]

  Опасявам се, че съмненията ви са съвсем основателни.

  Няма особен смисъл от стоене пред съдебната палата, защото хората които я ръководят всъщност са другаде. В тази сграда можете да намерите само търтеи, които се страхуват за живота и заплатата си.

  Българите вече не вярват, че промяна може да се случи по познатия до момента начин - с чакане и надяване.

 12. 12 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 271 Гневно

  Мълчалив протест срещу убийствата....

 13. 13 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А трябва ли обикновеният човек да се намесва? Това ли е нормалната реакция? Не е ли нормално човек да сигнализира (вече всеки има GSM) в джоба си и полицията да дойде за минута? Може би проблема е именно там - че годините на бездействие и отсъствие на органи на реда са направили всеки хулиган недосегаем. Така е и сега. Всеки може да прави каквото си иска и да остане ненаказан. Може би трябва да изискваме тази институция най-сетне да заработи в интерес на гражданите, а не да се бием и разтърваваме като в дивия запад по улиците...

 14. 14 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поздрави на автора за текста!

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 15. 15 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 711 Гневно

  Браво, Иване, страхотен текст! Ще се видим довечера пред Съдебната палата.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 16. 16 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":
  Това не е громене на нацията,а камбанен звън за събужднето и.Защо,когато има драстични поводи да излезем на улицата срещу безобразията и наглостта в тази държава,излизат 100-200 души,а другите считат,че от тях нищо не зависи?!юИ то тук в СОФИЯ ,където е съсредоточена 1/6 от Б-я би трябвало под 100 х.души да няма по площадите,защото в малките градове и села е ясно- страхът взима превес.За това става въпрос! 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ПРЕКРАСНА статия.. със само 16 коментара..

  Така, е, я виж ако беше за путин , или КОЙ, или костоваки.. щеше да е с 300... но понеже става въпрос за НАС, КАкво ние НЕ СМЕ НАПРАВИЛИ.. ----> ТИШИНА !

 18. 18 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Оскотяхме. Народ без държава,без закон и морал.
  Тотална деградация на личността.
  Живот без бъдеще и надежда.
  Хора опомнете се.....

 19. 19 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 486 Гневно

  До коментар [#10] от "Читател":

  Да, средата е същата!
  Същите тия хора, които бяха научени не да протестират, а да ДОНАСЯТ!
  Същите, на които нищо не мръдваше в душите, когато тази "народна" милиция арестуваше, пребиваше, хвърляше хора на свинете!
  Същите, които се настаняваха в жилището, което съответния партиен гаулайтер или гнуснав началник "даваше" по баджанашка, партийна или срещу сексуална услуга.
  Същите, чиито деца в казармата или училището биваха превръщани в послушковци, без собствено мнение. От страх!
  Същите, които без свян гледаха как се краде като за последно и самите те нямаха нищо против да забършат нещо. Не пропускаха да го направят.
  Същите, които биваха закрепостени, без право на придвижване в големите центрове! Защото в малкото населено място по лесно душиш живота на всеки! И той не смее да мръдне, да мисли! От страх!
  Затова-"спасявай се поединично!"
  Това убива всичко в теб! Ставаш нравствен инвалид!
  Сега това са техните деца и внуци! Това са научили в къщи, това е веруюто им!
  Но доста нямат нито срам, нито съвест! Има една хубава приказка- "Бивол да му стъпи на окото няма да се пукне!"
  И отново и отново приспиват хората с познатите мантри: "Колко хубаво беше..."
  ОМммммммммммммм....!
  Ето ти още едно мнение от форум!

  п.с/ Авторът ви бил виновен!

 20. 20 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"pipon"]Няма да има нито революция ,нито върховенство на закона ,най-много : диктатура и тоталитаризъм , толкоз за мат'ряла[/quote]
  Ситуацията е такава, че „системата“ ни е изкарана от равновесно положение.

  Подобни силно изкривени "системи " обикновено се управляват по друг, който може и да не е чак толкова демократичен - за известно време обществения живот се самоограничава до най-базовите принципи, търсят се конкретни резултати и решенията се взимат от малка група хора, докато "системата" се върне в равновесно положение.

  Едва след това, ако желаем (и все още можем), се връщаме към първоначалното положение.

  http://rodenivbg.com
 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 718 Разстроено

  Браво на автора, прекрасна статия!
  Нищо излишно, почти всичко - до болка познато и за огромно съжаление - ВЯРНО!
  Няма за кога да се мотаем и да примигваме виновно!
  Хората "хора станаха", ама не спряха да си отстояват правата. Всеки ден по света милиони хора си търсят правата и ги защитават. Ние - В КОЙ ВЕК???

  Настроение - под нулата...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  аре пак-държавата я нямало,обществото го нямало...ми няма ги,нали искаха по-малко държава,повече ''права'',не щат ''полицейщина'',милиционерите с пет литра бензин за патрулката...нали не щат ''колективизъм'',а ''индивидуализъм'',да газиш тъпите,грозните и омунягите за да ''успееш'',нъл са по-важни бананите,сигааанти,геювити и айфонитИ.един кибритлия каратист,скача на двама пишман мутри с бокс,щото им бибипкал,те се изнервили и му ритали ламарините,ония го бият,нелепа смРът,сълзи и сополи у фейса.пък и българите даже да са десет,никога не скачат вкупом.вкупом за ''помощ''скачат само циганите и филипинците.

 23. 23 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кога закърняхме така? Кога я отгледахме тази дебела кожа?

  Аз ще отговоря - това стана когато седесарите правехи зулумите, и когато им се кажеше, че правят простотии, че рушат държавата те обвиняваха хората, че са комунисти.

 24. 24 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Българина е чуствителен и добре усеща времето подходящо за кипване на фекалиите. Такова беше времето, когато Комунистите, ДПС и Атака поведоха България към унищожение. Това, с което занимават хората сега са компромати, комплоти и прочие разведчески безпомощности. Незаконно придобити телефонни разговори, СМС-и прочие. Аз гледам делата. Останалото е: Стани за да седна.

  dame
 25. 25 Профил на Constantino Dimitrov
  Constantino Dimitrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ние сме хора без корен, опитващи се да решат екзистенциалния си проблем чрез превръщането му в социален. Това е клопка. Нещата винаги тръгват от сърцето.

  Константин Димитров

 26. 26 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]На много хора няма да им хареса това - ПРЕПИСАНО от форум[/quote]

  Не е въпросът дали на някого ще му хареса или не, а дали и доколко е вярно.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ivan Dimitrov":

  а може би не се намесваме защото ни е страх? този фактор не сте го отбелязали. признавам си го най-откровено, мен ме е страх да не ме пребият. инак никак не си мълча за проблеми от друг характер, но ако видя да се бият, бих се обадила в полицията, не бих се намесила, сори, този вид смелост не е част от мен.
  спред мен опираме до изначалното възпитание на малките и младите, най-вече от родителите, но и в градините и училището, че споровете се решават с мирни средства. и впоследствие - до доверие в институциите, че ще решат споровете, които хората не могат да решат сами, за да се избегнат юмруците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK