Истинската опозиция трябва да е като насъскана италианска прокуратура

В пленарна зала

© Анелия Николова

В пленарна залаКакво ни очаква през 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите им. Всички коментари четете в специалната тема "Годината". Завършваме серията с прогнози с мнението на Стефан Попов от "Риск монитор".


Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт?


- Приоритет на изпълнителната власт е да не разваля стабилността на мнозинството. Тъй като мнозинството е сложна функция с множество променливи, централната власт няма да има управленски приоритети. Тя ще остане зациклена в свои вътрешни кръгове и ще работи за превеждане на основната партия до следващи избори. Но извън изпълнителната власт две условия дават надежда за по-добра година. Това са пробуждането на съдиийската общност и смяната на мнозинството в Конституционния съд (което се случи през ноември 2015 - бел.ред.) 
А пред местните власти?


- Местните власти имат местни проблеми и общият им проблем винаги е в това, доколко са действително местни.


Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?


- Г-н Плевнелиев е политически правилен президент. Но и той е жертва на парадокса на президентската институция в България. Поради директния избор от президента се очаква много повече от възможното за институцията. Веднъж избран той се опитва да отговори на свръх-очаквания и това го деформира. От друга страна, от издигналата го партия упражняват натиск върху него за определена линия и той трябва да се съобразява. От трета, Конституцията го е натоварила с един хипер-мандат, да съставя безконтролно служебно правителство, което представлява един вид "президентска пауза" в парламентарния режим. На четвърто, той има правомощия в подбор на кадри в основни институции. И накрая, той "представлява", а не "изпълнява" външната политика на България, което пак го товари с нереалистични очаквания.


В този конституционен лабиринт г-н Плевнелиев се справя добре поради прозападната си ориентация.


Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?


- Не. По-безопасно е да емигрира.


Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?


- Не. Вътрешни избори се правят вътре в една партия, а не в една плюс не се знае колко други.


И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?


- Не. Все едно президентът на САЩ да се избира благодарение на "Лемън Брадърс" (фалиралата банка в САЩ - бел.ред.).


Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще се увеличи или напротив?


- И да има промени, те няма да имат значение, тъй като няма да доведат до формиране на опозиция. А ролята на ДПС ще престане да се увеличава, когато не се питаме непрекъснато колко голяма е тази роля. ДПС е брокерска агенция. Тя поема повече власт поради дезорганизираност и отчаяние в средата, в която се е паркирала.


Възможно ли е БСП да се съживи, при какви условия?


- БСП е в режим на палиативни грижи, така че едва ли. Може да опита заеме мястото на "Овергаз" и се регистрира като представителство на "Газпром". Но там пък редицата на чакащите е дълга.


Има ли опозиция на управлението?


- През 2016-та няма да се установи геометрия на прави линии. Ще има нещо като заплетен кадаиф, в който една нишка преминава в друга и накрая повечето водят към общ хранопровод, през който мазно се отичат едри хапки като КТБ. Това прави излишно питането за опозиция, самият лексикон на "опозиционното" е захаросан и бутафорен.


Какъв е ефектът от липсата на опозиция?


- Отсъствието на опозиция е условие за криминализация на средата.


Можем ли да очакваме появата на такава ?


- Една действителна опозиция прилича на насъскана италианска прокуратура. Тя не е креслива булонка като БСП, камо ли дискретен бизнес партньор. Така че епизодът с автентичната опозиция се отлага.


Доскоро реформаторски усилия се правиха от среди вътре в управляващото мнозинство и неговото правителство. Но отделянето на ДСБ, оставката на Христо Иванов, свиването на Реформаторксия блок и др. ликвидират тази ориентация. Борисов не разбира как свиването на реформаторските усилия в собствените му среди води и до неговото оголване и разклащане. Повратна точка в това развитие би било отстлабването на Румяна Бъчварова. Ако там злите сили се наложат, нешата тръгват съвсем на зле.


През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?


- България има напълно сбъркано понятие за граждански свят и си го представя по перверзни начини. Той или се вижда като бесен крясък на улицата или като подкупни от чужд капитал дружества или аналог в пазарни условия на социалистическото разпределение. Докато се поддържат такива образи, какво точно да разбираме под активизация? И ако те са коректни, защо изобщо да го има това гражданско общество?


В западния свят, особено в англо-американския, чиято история не е прекъсвана от гигантски революции, първите модерни обществени структури обединяват фирмена и фондационна дейност. Едва в 20 век двете функции се разграничават по-ясно. Днес резултатът от тази дълга история е не друго, а самите естествени мотивация, импулс и капацитет на хората за организирано предприемачество. Духът на същото предприемачество се изразява, но в редки извънредни моменти, в това да предприемеш протест или кампания за сваляне на властта. Така работи западният свят днес, обратно на това, което мнозинството хора у нас мислят. Местната представа поглъща и стопява енергиите за поддържане на т. нар. гражданския сектор в смисъл на структурирана среда.


Какво добро може да донесе 2016 г.?


- Най-доброто, което може да се случи през 2016 година е свързано с опити за решаване на големите международни кризи, от които зависи в невиждана досега степен състоянието на България. Това е бежанската криза, кризата в Сирия, феномена ДАЕШ /"Ислямска държава"/, кризата в Украйна, експанзията на Русия. Те не могат да бъдат решени за година. Но би било добра новина да видим инициативи, рамка и обединени действия в ЕС за решаването им. Без такива действия след година ще добавим още една криза, свързана с дезинтеграция на самия ЕС. За България това би означавало да се откърти като парче мазилка от кооперация, изтървала санирането.


За България може да се развие отново масовото усещане, че е премината някаква граница на търпимост. За разлика от 2013 година сега има пробуждане на съдиите, има по-структурирани и прицелени движения. Би било добре, ако тази нова ситуация на зрялост и нетърпимост предизвика нова гражданска вълна. Мисля, че към подобен момент се доближаваме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 436 Весело

  "Мисля, че към подобен момент се доближаваме."
  .................

  Чул те Господ.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3635 Весело

  [quote#0:"Статията"]Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?
  - Не. По-безопасно е да емигрира.[/quote]

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  Истинската опозиция трябва да бъде на брой поне колкото агитка от "Б" група. Требва да се наблегне на работа с матряла, щото работата с френския посланик и подвизите от тихия фронт на Евгений Д. не дават видим резултат. Capiche, Popoff?

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Весело

  И защо така!?
  Какво и е на българската прокуратура!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Питам се защо и на четиримата ни, писали под тази статия, ни е весело? Под ТАЗИ статия...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  През 2016 Алцхаймеровото състояние на Боко ще прогресира което си е в реда на нещата...
  Или ГЕРБ ще минат успешно в фазата- след Борисов- или се спускат по пързалката надолу където между другото са засилени точно от същия КОЙ.

 7. 7 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "България има напълно сбъркано понятие за граждански свят и си го представя по перверзни начини. Той или се вижда като бесен крясък на улицата или като подкупни от чужд капитал дружества или аналог в пазарни условия на социалистическото разпределение"
  +++++++
  България има напълно сбъркано понятие за държавно управление и си го представя по перверзен начин. Мафията е срастнала с държавата и е обхваната от чувството на безнаказаност и не без основание, на фона на съд и прокуратура, обслужващи нейните интереси. Ценносната система е сведена до нивото на чалгарско-мутренското разбиране за величие. На фона на всичко това, истинската опозиция трябва да е не само като насъскана италианска прокуратура, а и достатъчно мотивирана и устойчива, за да устои на атаките, на които ще бъде подложена от момента, в които ще се появи.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 8. 8 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy": Трябва работа с матряла -съгласен, но матряла чете, ако чете медийната империя на Грухан и не знае на кой свят е и т.н.,но ако не беше натиск ОТВЪН, в случая френския посланик, дали изобщо щяха да лъснат гащите на една от двете "опраскани" каки..?

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#8] от "bgmusquetaire":

  За гащите на каките си прав, но по-важно е и последният бакшиш да разбере защо прокурорската квота във ВСС е сърцевината на съдебната реформа. Инак гласоподаватели йок. И опозицията остава в малките музикални форми.

 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Да емигрира на изток

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Интересно,къде,по дяволите,би могъл да емигрира Борисов?!!!

 12. 12 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lemmy": Колега, само прокуроската квота ли е проблема? От политици, през "каки",през банки, медии, млекопреработватели, петролни задкулисия и т.н. до спорта, навсякъде има или подземни мини или "Ало Гошо" или наш човек, или "втори братчед"!!!

 13. 13 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Отмъстителност, насъсканост или агресивност са емоции които

  са изключително важни за постигане на върховенство на закона

  стига да са в неговите рамки. За съжаление срещу всичкия този хъс стоят 204-имата които не приеха ключовата поправка, но за тяхно съжаление само.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#12] от "bgmusquetaire":

  Именно, един пример само не е достатъчен. Всичко, което споменаваш, а и още много трябва да бъде обяснено на чалга-електората и то така, че той да стане убеден привърженик на опозицията. А то така със заклинания за "естествени мотивация, импулс и капацитет на хората" и "структурирани и прицелени движения", пак повтарям, опозицията остава в камерен квинтет.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  " Би било добре, ако тази нова ситуация на зрялост и нетърпимост предизвика нова гражданска вълна. Мисля, че към подобен момент се доближаваме."

  КОИ се приближавате??? А иначе в мисленето като процес развиващ и поддържащ когнитивните мозъчни функции няма нищо лошо. Така че не е зле да продължавате да "мислите"...


  "Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

  - Не. По-безопасно е да емигрира."

  Безопасно за "КОИ" ????
  Предозирано , пресолено, отчаяно...както ви харесва г-н Попов!
  Благодаря за забавния анализ. Светът е оцелял, защото се е смял! Приятен, лек и успешен уикенд на всички!
  https://www.youtube.com/watch?v=2hqS_lzNIlU&index=4&list=RDeTXiqKGFNso

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Весело

  Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

  - Не. По-безопасно е да емигрира.
  -Приема ся.

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"]
  но по-важно е и последният бакшиш да разбере защо прокурорската квота във ВСС е сърцевината на съдебната реформа.[/quote]
  Айде да се вкарам в ролята на "бакшиш"...що не вземеш да светнеш моито двуцифрено явно в твоите очи IQ ??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#17] от "Кери":

  Майта-ааап! Ма питай афтора ве! Платен разбирач и с добре структуриран хранопровод и гуша. Що мен?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов": ≪Интересно, къде, по дяволите,би могъл да емигрира Борисов?!!!≫

  Ами вероятно в България!

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Доган направи с ДПС каквото Станишев с БСП-дръпна я назад.

 21. 21 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българите са народ от простаци и никога няма да имат културата да градят отдолу нагоре , както правеха преди комунизма кооперации . Така че отърване от мафията няма да има . Когато убият един бос или една банда освободи терена , се наместват нови мераклии, нови мафиоти. Проблемът е култура , манталитет, простотия.
  Какво може все пак да ни превъзпита . Ами бой и нищо друго,повторение на 1997, изпадане от ЕС,гражданска война , не дай боже .

  Обичам да питам
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Но отделянето на ДСБ, оставката на Христо Иванов..........."
  Прощавай Христо,
  чак сега разбрах,
  че бил си прав.
  Объркан бях,
  не те познах,
  и истината не прозрях.
  Хора като Христо са кът, а са толкова нужни.

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  [quote#11:"Вячеслав Атанасов"]Интересно,къде,по дяволите,би могъл да емигрира Борисов?!!![/quote]
  При братя Галеви.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Добър анализ, за жалост песимистичен, но в сегашната ситуация няма големи очаквания за оптимизъм.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#6] от "lynyrdS":

  Точно това си мисля и аз. Няма нужда да го повтарям

  vesela
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Една действителна опозиция прилича на насъскана италианска прокуратура."
  На нас преди такава опозиция,ни трябва такава прокуратура.

 27. 27 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Международната обстановка действително е много сложна. Но това не е оправдание, България да не решава вътрешните си проблеми и да стои в състояние на безтегловна стабилност. Моделът КОЙ трябва да бъде разрушен, а единствената надежда за това е възходящо развитие на ДСБ и гражданската инициатива около ДСБ. Друга опозиция на мафиотското статукво на практика няма.

  vesela
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":
  Единствената възможност са "вечните ловни полета при Маниту",освен ако не се раздели с много от натрупаното за да си откупи "пенсиониране".....

 31. 31 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  " Ако там злите сили се наложат,нещата тръгват на зле...".този цитат може да е за какво ли не, щото историята е пълна с примери -злото е по-силно, по-организирано, печели,защото нищо не го спира , така че лично аз не очаквам "доброто" да пребори злото, поне не виждам напъни.....

 32. 32 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#27] от "vesela":
  Извинете, бихте ли споделили къде, кога и как се е случило "възходящото развитие на дсб". Предполагам е на някакви субнива, защото не се забелязва с невъоръжено око.

 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#18:"Lemmy"] Що мен? [/quote]
  Ми щото го даваш много важен
  Би ли обяснил като как 6-членната парламентарна група в прокурорската колегия ще гласува ?
  Единно ?
  Ами тя се съставя на квотен принцип от парламента, щото се избира с 2/3 мнозинство ... тоест, ще има /примерно/ по един номиниран от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, ДПС, БСП ... иначе, просто няма да се събере 2/3 мнозинство за никого. Това ли е мечтата на Иванов, Радан, ПМ и вашата тук ?
  За тези ли 6 представители на Парламента е цялата тупурдия?
  Те ли ще променят прокуратурата ?
  Това ли е "провалената реформа" ???
  Я по-сериозно ... ма не можете !
  Даже и един бакшиш би разбрал колко е измислено това

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#19] от "glog":най-вероятно в Банкя,легнал върху томчето за Винету и отдал е на медитиране!

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Интервюирания е хвърлил големи грижи да бъде много оригинален и това, поне според мен, намалява силата на иначе верните неща които е казал - с една дума "предобрил" е нещата.
  Но ако сериозно и като оставим настрана не много сполучливото оригиналничене, май типична нашенска черта, и не разглеждаме засегнатите световно-европейски проблеми, където от нас наистина нищо не зависи, но за нас е много важно накъде ще тръгнат нещата, управлявани от други, най-важното е, че ние, не някой друг, трябва да си решаваме въпросите с политическите партии, техните решения и нашите необходимости, с други думи да си спомним, че ако не станем граждани, ще си останем стадо.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Това трябвая да се разпрати на всичките като ЛС и като се събудят и изпият лафето да го прочетат десет пъти и ако пак не са схванали, да го напишат сто! Защото това е ябълката на раздора. Някой искаше да набута свой шест(ак)и от парламентарната прокурорска квота и му е било много важно.

  [quote#33:"роджър"]
  Би ли обяснил като как 6-членната парламентарна група в прокурорската колегия ще гласува ?
  Единно ?
  Ами тя се съставя на квотен принцип от парламента, щото се избира с 2/3 мнозинство ... тоест, ще има /примерно/ по един номиниран от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, ДПС, БСП ... иначе, просто няма да се събере 2/3 мнозинство за никого. Това ли е мечтата на Иванов, Радан, ПМ и вашата тук ?
  За тези ли 6 представители на Парламента е цялата тупурдия?
  Те ли ще променят прокуратурата ?
  Това ли е "провалената реформа" ??? [/quote]

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Леле...в горния коментар да се чете "трябваше" и "кафето". Сорри.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 552 Неутрално

  както жинаг много добър. признавам, на мен и изказа много ми харесва, обичам този тип говорене

 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Художник на статуквото от фазата на предренесанса ...
  Докато работата му е да ни вдига козирките ...
  Прочетете хразшифровките му за Президент и Президентска институция, па му кройте политологичната капа ...

 45. 45 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ''... в който една нишка преминава в друга и накрая повечето водят към общ хранопровод, през който мазно се отичат едри хапки като КТБ. Това прави излишно питането за опозиция, самият лексикон на "опозиционното" е захаросан и бутафорен...''

  Чудесна метафора за комуноидно-гербава България.

 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Глупости - опозицията трябва да е градивна, а не да е насъскана! И точно затова БСП загива като партия - защото винаги, когато са в опозиция, са против всичко и не казват нищо положително за чуждото управление, дори когато обикновените хора виждат положителни неща.
  Затова и Костов беше изхвърлен от политиката - защото действат като комунист "Или аз, или потоп"! А сега и Раданчо ще отиде в историята и така...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK