Бежанци от самите себе си

Студенти, снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Студенти, снимката е илюстративнаТекстът на Марин Бодаков е публикуван в "Маргиналия"

Понякога си мисля, че моят свят си отива. Че идва нов свят, който нетърпеливо чака да му освободя мястото си. Колкото и скромно и несвоевременно да е то.


Преди бях упрекван като "абстрактен хуманист". Сега съм "либераст" и "толераст". С по-вежливи думи, книжен, поет и пр. Но вежливостта изчезва от аудиториите.


Питал съм се неведнъж как се случи всичко това, защо най-националистическите гласове идват от елитните езикови гимназии… – но следват нови и нови въпроси, вместо отговори. Може би и точно това ме различава от най-шумните представители на бъдещето, които имат много повече отговори, отколкото въпроси към самия себе си. Лаская се да е така, но надали.
Особено силно това положение ме тревожи в развитието на младите журналисти. Защо те не се съмняват в себе си? Защо мненията им са твърди и често безапелационни? Защо трудно минават отвъд фалшивата грижа за Другия, основана на лайфстайла на охолни момичета и момчета от центъра на града, които знаят колко шик е да помагаш. Защо – и това е страшното – битката им с политическата коректност – се превръща в битка срещу етиката изобщо. Никога в учебните редакции не е било така трудно и напечено.


Понякога ми се струва, че за тях светът започва със самите тях. Че има гигантска културна пропаст между поколенията. Защото, писал съм го и друг път, с мръсните води на държавния социализъм изхвърлихме и бебето на хуманизма. Защото училището ни образова за връзката между нас и миналото без всякаква емоция, без обич. Защото колкото повече технологически възможности за комуникация имаме, толкова по-повърхностна става тя, толкова по-бърза и безпаметна…


Моят свят се свива – и аз самият се оказвам неспособен да обясня на студентите си защо се чувствам първо баща, после българин. Самопонятното за мен е непонятно за тях. Те имат нужда от граници точно там, където аз съм се борил, поне на думи, граници да няма. Имат нужда от простота там, където съм се борил да се чуят нюансите. Те се страхуват от неопределеността.


От този поплак за всичко става явно, че съм се борил зле. А и най-добрите ми студенти – тези, които съм издирвал през семестъра, за да им давам още и още от професионалните си изповеди – в един момент бягат от медиите такива, каквито ги знаем сега.


Да, аз съм либераст и толераст. Разбира се, че генерализирам. Разбира се, че далеч не всички са такива. Да, често не чувам рационалните Ви аргументи, когато обсъждаме текстовете Ви за бежанците, статистиките, закона… Но чувам гнева Ви на изоставени деца. Изоставени от самите нас. Защото Вашите родители са ми връстници.


Понякога моят свят се връща. Да речем, когато обсъждахме Нобеловата лекция на Светлана Алексиевич, за да се опитаме да разпознаем собствените си национални травми, които медията отказва да назове, камо ли да лекува. Връща се в списъка, в който съставяме – т.нар. "Възродителен процес", концлагерите в Белене и Персин, изтреблението на евреите, бежанците от Тракия и Македония… Връща се, когато се окаже, че кажи-речи всички сме бежанци. И точно когато знаем най-малко за себе си, се обръщаме срещу другите. Връща се в сълзата на момичето в средата на аудиторията, когато слуша домашната работа на колегата си, посветена на тяхна връстничка – полубългарка, полусирийка, която навсякъде е нащрек. Връща се в бързо избърсаната сълзата на мъжкото момче от последната банка, докато слуша за разчовечаването ни.


Точно когато вече нямам думи, за да коментирам домашните им, ми се струва, че се връщаме към корените на журналистиката, че тя започва да ни свързва. Че само хора, които са наясно с моралното лъкатушене в своето минало, могат да видят драмата на другите и да ги прегърнат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Добър анализ на ситуацията. Да, всички сме бежанци в известен смисъл. Добре, че има все още политици като Меркел и личности като Джузи Николини.
  Срам на тази лицемерна Европа която отхвърля бежанците.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Една от главните причини се корени в Студентски град!
  Начинът на живот там и "манталитета", който създава!
  В по-глобален план, същото важи и за София спрямо България!
  Но много хора едва ли ще ми повярват!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Въх, уби ма!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#1] от "YinYang":

  Срам за тебе, че не можеш да направиш разлика между добро и зло, 2 и 200!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Малко помпозна статия от интелигентен човек и хуманист, Но и ние сме толерантни и възпитани и човечни, Но дори в нашия отчуждаващ се и самотен свят "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Но не искаме да ни спасяват "разни бежанци хем нагли, хем дезертиращи от войната, хем богати, хем опипващи и просещи, хем необразовани, хем не зачитащи европвйските норми и правила. Нито ние тях ще спасяваме, г-н авторе. Сори!

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  ....с мръсните води на държавния социализъм изхвърлихме и бебето на хуманизма......
  -------------
  Не знам,сегашните води по-чисти ли са?
  А от "бебето на хуманизма",възпитано в сегашната псевдодемокрация,какво ли щеше да излезе?!

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Да, има голяма пропаст между поколенията. Не само между това на автора (и моето) и на днешните студенти. Но и между поколението, което "се чувства първо баща, после българин", и това, за което идентификацията "българин" върви в едно цяло с останалото. Поколение, за което национализъм и хуманизъм не са в противоречие. И от което поколение са останали единици - като Дянко Марков, който беше грозно и кално оклеветен от същия сайт Маргиналия, в който е публикувано есето. Така че може би трябва да започнем от собствената си отговорност към паметта, знаенето, осмислянето, почитането и уважението, ако искаме всяко ново българско поколение да не започва на празен лист все по-егоистично, по-невежо и по-посредствено.

 9. 9 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ясно е че на хората дето някое бушонче е мръднало, то няма да се намести дори да се намерят заобградени от тълпа араби и африканци и изнасилени в центъра на европейски град

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  много сме близо до босфора и камчатка, кофти...

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  [quote#1:"YinYang"]Срам на тази лицемерна Европа която отхвърля бежанците. [/quote]

  Ти колко бежанеца прибра у вас?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Мда-аам, Бодаков. Когато елитите, скрити зад фалшивата маска на политкоректния "хуманизъм", когато тези елити избягват отговорите на парещи обществото въпроси, тогава вие се изправяте пред непредвидимите реакции на масата. Да си мислил по-рано. Късно е да се реве.

 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Питал съм се неведнъж как се случи всичко това, защо най-националистическите гласове идват от елитните езикови гимназии"

  Какво предпочита господина? Може би в елитните ни гимназии трябва да се чуват гласовете на джихадистите както в Англия?

  http://www.bbc.com/news/uk-england-birmingham-28370552

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Точно когато вече нямам думи, за да коментирам домашните им, ми се струва, че се връщаме към корените на журналистиката, че тя започва да ни свързва. Че само хора, които са наясно с моралното лъкатушене в своето минало, могат да видят драмата на другите и да ги прегърнат.
  _________________
  Да си либерален и толерантен ентусиаст не е чак толкова лошо стига да си коректен към аудиторията и да обясниш на студентите как имаш намерения да проповядваш вярванията и догмите си в Истанбул, Мека или Рияд !Да намериш последователи там които биха простили съвсем толерантно на бели туристи ако повдигат бурки и фереджета за да опипват с пръсти и да изнасилват мюсюлманки по площадите или да палят и обръщат автомобили!
  "абстрактен хуманист" - каквото и да значи това не е реално . Неолибералните наемници "интелектуалци" вече никой не им обръща внимание а те стават все по-лесно разпознаваеми!
  Исляма казва ли - "прости им Боже те не знаят какво правят" , "обърни и другата буза" ???


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Марине,

  " моралното лъкатушене " е евфемизъм , бе пич.

  Има си термин за тая работа. И ти го знаеш...

  Защо се страхуваш да го използваш.

 16. 16 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Команданте, скрий ми топката. Нямам думи за този твой отговор и ти свалям шапка.
  Чест, почитания. Може ли да препиша?

 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Шведите вече взимат хуманистични мерки за акултурацията на мигрантите с финансирано от държавата обучение за боравене със снайпери за мюсюлмани: http://newobserveronline.com/sweden-state-funded-muslim-sniper-training/. Мдамммм, къде са те, къде сме ние.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Понякога си мисля, че моят свят си отива.[/quote]
  Просто остаряваш – на лошо е! САМО от тебе зависи да бъдеш млад.

  [quote#0:"Статията"]Особено силно това положение ме тревожи в развитието на младите журналисти. Защо те не се съмняват в себе си?[/quote]
  Като "либераст" и "толераст" (твои думи), за журналисти възприемаш М. Цветков, Люба Кулезич, Сашо Диков.
  А те са дефектолог, кинокритик, шампион по ски.

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Срамно слабо съчинение.
  Представям си ако трябваше го да журира в някой тийн конкурс, колко щеше да се погнуси авторът му от него.
  Единственото, което се разбира е, че пишещият е на зор от дете, каквото се е инсценирал дълго време, да се превърне незабавно в баща. Ако може и борец (активен естествено) с един ход! Е трудно е. А че това е зорът и на други известни дечковци от същото поколението е видно отдалеч. Няма нужда от публични вопли и директни послания. Няма нужда от снимки гушнали своите и чужди дечица.
  Ясно е. Хем пишем от метър и двадесет височина, хем сме световни гиганти.

 20. 20 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 844 Неутрално

  [quote#14:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Неолибералните наемници "интелектуалци"[/quote]

  С акцент върху "наемници". Защото надали са и наивници, та да не осъзнават, че маргиналията ни я готвят на нас, белите аборигени, нашествениците с ножовете.

  http://www.breitbart.com/london/2016/01/15/15-year-old-boy-was-stabbed-to-death-by-migrant-because-he-was-protecting-young-girl-from-sex-assault/

  https://goo.gl/8NG90J
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Откъде ги намирате такива?
  Българи ли са това, какви са.
  Аз лично се съмнявам.
  Възродителен процес, изтреблението на евреите...
  дали си вярва този човек?
  Ако не беше този процес със смяната на имената, сега сигурно Косово щеше да се е случвало два пъти. Да, името е чест и може би това не е най-правилният път, но понякога просто няма друг. Още повече, че сега всеки си е върнал старото име, ако е поискал. И разберете, Турция има апетити към тези земи, не разбрахте ли това от речите на Ердоган и Давутоглу? Трябва да сме внимателни и недоверчиви, простичко е. Това пък аз евреите - стига глупости. А толерастите, каквито разбирам че има, нека да плащат издръжката на идващата ни на гости част от Африка и Азия, а не просто да пишат в Интернет. Едното е много по-лесно от другото...

 22. 22 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  " Питал съм се неведнъж как се случи всичко това .."

  +

  " Особено силно това положение ме тревожи ..."

  Понеже питаш и те " тревожи" - да ти отговоря:

  Раздели го на части.

  Първо си отговори " как се случи всичко това ..." ... за теб.

  И после се " тревожИ " за " младите журналисти ".

  А " Езиковите " не пипай - не е хапка за ...

  Продадохте се, бе пичове. Не че не можехте нищо.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Гневно

  Швеция: Сирийски бежанец закла ученик, властите и медиите си траят

  В Швеция се разгаря скандал заради убийството на 15-годишен ученик от сирийски бежанец. Родителите и съучениците на жертвата са възмутени от опита на властите и медиите да прикрият жестокото престъпление.

  Инцидентът станал в първия учебен ден на новия семестър в училище в провинция Сконе. 14-годишен сирийски юноша нанася смъртоносен удар в гърба на Арминас Пилецкас. Ахмед Мустафа Ал Хадж Али издебнал отзад съученика си в училищния коридор и го наръгал с нож. Острието проболо сърцето на Арминас и той починал в болницата.

  Трагедията била предшествана от конфликт между двамата ученици. Сириецът постоянно тормозел сексуално момичетата в класа, а Арминас Пилецкас, който също е мигрант, но от Литва, му направил забележка. Между момчетата избухнала свада, прераснала в бой.

  Според информация от разследващите органи сириецът през цялата зимна ваканция кроял планове за мъст и ровел из Интернет как да извърши убийство с нож. Той привел в изпълнение своя жесток план още в първия учебен ден на 2016 г.

  Местните власти и медии обаче не бързали да дадат информация за произшествието. Дни след кървавото отмъщение в Aftonbladet излиза интервю с бащата на невръстния убиец. Сириецът твърди, че синът му бил много възпитан и дружелюбен. Но не можел да намери общ език с Арминас Пилецкас, който постоянно го тормозел. Но шведските медии кой знае защо пропускат да вземат интервю от бащата на закланото момче.

  Той обаче прави изявления, в което разкрива, че убийството на сина му не е единственият инцидент, а е било предшествано от опит на сирийски тийнейджъри да изнасилят литовско момиче. Имало и други нападения, обаче полицията не предприема нищо, за да пресече престъпленията, пише сега Breitbart.

  В същото време съучениците на Арминас Пилецкас твърдят, че юношата бил много жизнерадостен и добър приятел. Смъртта му е голяма загуба за класа, казват те.

  http://www.breitbart.com/london/2016/01/15/15-year-old-boy-was-stabbed-to-death-by-migrant-because-he-was-protecting-young-girl-from-sex-assault/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#20] от "Valeria":

  Опс, извинявам се, не видях, че си пуснала същия линк.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "baba_zozolana":

  Онзи ден ми се наложи да го казвам това:

  " Възрастните" хора се стрелят със снайпери. Малоумните - с картечници.

 26. 26 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  чак пък "абстрактен хуманист",""либерал","толераст".......

  горната статия е написана от поредният хорист пеещ в хорът на интелектуалните импостори!

  притеснен от развитието на младите журналисти? ако това е нивото на писане на преподавателите в Бг, наистина е за притеснение!

  Der Steppenwolf
 27. 27 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#24] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Напротив, тези новини трябва да бъдат повтаряни. Трябва да отговаряме с истина на опитите да бъдем лъгани. Живеем в революционни времена, по Оруел...
  Като чета с какво закъснение се публикуват вести за подобни изнасилвания и убийства от нашествениците, започвам да се питам какво ли ще научим след месец, предвид експоненциално нарастващия брой и наглост на ордите.

  https://goo.gl/8NG90J
 28. 28 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Защо този объркан опит за оправдаване е сложен в раздел "Анализи" - един петокласник може да напише подобре структуриран и аргументиран текст.

 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#25] от "Head of Medusa":

  Човеколюбиво, либерално, прозорливо и напредничаво ми се вижда това, да.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#30:"stupid_american"]Явно и на двечките ви наливат в рога "мозък" от едно и също място. Ма вий затва сте си лика прилика [/quote]

  Щото ти си the smartest peanut тъдява, нали стюпи?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 32. 32 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":

  Със сигурност е извън плоскостта.

  Събрали са психология и математика.

  В частните случаи е свързано с " отговорност ".

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Проблемът е че у нас има хора, които се опитват да ни обяснят настоящето през миналото и отказват да погледнат в бъдещето. Е получава се чорба, това е единственото, което успяват да постигнат. Някак си им е трудно да осъзнаят че им липсва самопреценката.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Първо правят безумия като това да залееш Европа с хора с абсолютно различна религия и морал, друга цивилизация несъвместима с нашата, дори агресивна към нашата. После месеци наред упорито отказват да се вслушат в предупрежденията, нещо повече агресивно се нахвърлят върху тези които предупреждават, засипват ги с обидни епитети и определения. През цялото време провеждат кампания на промиване на мозъците, скриват неприятните факти и подменят истината, манипулират.

  И след всичко това авторът се учудва защо тези към които се обръща не искат да го следват по гибелният му път към пропастта, не искат да слушат манипулациите му?

  Трябваше поне сега когато истината почва вече да става ясна да си бяха направили изводи от грешките си. Вместо това продължават напред към пропастта. Нищо против, но вървете и се хвърляйте в нея самички, без нас.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Марине,на приказки го докарваш!И си прав на 100% но само на теория!
  На практика,в реалният живот, за съжаление не е така.
  Аз също съм човек на години,и съм потресен от безхаберието на европейците.Да посрещаш палача си с радостни възгласи,и да му поднасяш букетче свежи цветя!?!?!?
  Дано радикалните ислямисти се интегрират,и заживеят в мир и любов с християните пацифисти-НЕ ВЕРВАМ!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Хуманизмът без реализъм и обективен поглед се превръща в чиста глупост и антитеза на самия себе си. Другото са вопли и празни интелектуалистични / да не се бърка с интелектуални / напъни.....

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Иначе авторът е прав за новите "журналисти" за които едноизмерния поглед, често придружен с ураджийски псевдопатриотизъм е норма. Но всъщност това се дължи и до голяма степен на крайно теоретичния и противоречив до самоотрицание псевдолиберален мултикултурализъм доминиращ до скоро западните интелектуални кръгове.
  Да защитаваме правата на всички до безкрайност и бездихание като забравяме за либералния принцип за отговорностите и меритокрацията - да успяват най-кадърните. Как едновременно ще браним правото на лезбиййките,гей-обществото,феминизма и правото на ислямистите да водят джихат и да обрязват дори и момичетата си против тяхната воля?!

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  М-да! Десетилетия наред университетите се превземаха бавно и полека от абстрактни хуманисти, наложили насила политическата коректност и воюващи ожесточено с всяка обществена и политическа фигура, дръзнала да изкаже откровено мнението си за циганите и мигрантите. Колко народ на Запад беше принуден да подаде оставка и изостави кариерата си заради тези кръстоносни походи, разобличаващи "расизма" и "ксенофобията"!
  Политиците страхливо си мерят думите да не засегнат някого, престъпленията на циганите и мигрантите не се разследват, а замитат под килима за да не се "нагнетяват настроения" срещу тях.
  И сега какво? Ето ги резултатите от либералщината и политическата коректност: изнасилени жени, грабежи и кражби на Запад, пребити и убити старци в България.
  И кой ще понесе отговорността за тази ситуация? Кой?
  Ние ви говорехме от години насам, вие не ни слушахте. Защото освен либералщина има понятие като здрав разум (а не расизъм и ксенофобия) който повелява равенство пред законите и отговорност за престъпленията.
  Дано да не е вече късно да се оправят нещата!
  Дано следващото поколение журналисти и общественици излезе по-умно от досегашното.

 39. 39 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Текстът на Марин Бодаков е публикуван в "Маргиналия"

  Разгледах сайта и ми се доповръща. Поредните либерасти и грантаджии. Щом на третото изречение Мартин сам си казва, че е либераст, защо да го чета - знам какво пише в статията.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#16:"bgmusquetaire"]Команданте, скрий ми топката. Нямам думи за този твой отговор и ти свалям шапка.
  Чест, почитания. Може ли да препиша? [/quote]
  Разбира се , аз такива неща си пиша от много години и не рядко политици които са против наемници на "приятелски" посолства ме цитират и това може само да ме радва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#23] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  До 10 години Швеция ще бъде в голям проблем със арабите които приемат и които приеха през последните 20+ години.
  Тази страна не е виждала война ни най малко гражданска но момента назрява с много бързи темпове и няма да ме изненада ако самите те (шведи) започнат да емигрират към новия свят както е било в началото на 20 век (1904-5-6) когатото Норвегия се отделя от Швеция.
  За всичко са виновни социал демократите което управление преобладаваше през тези последни 30-40 години. Събираха боклука на света а за таланливите си хора вдигаха данъците до небето. Наблщдавам тази страна от много години защото съм роден в нея и я помня какво беше и какво стана.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Хуманизмът е хубаво нещо,състраданието е човешко качество,но спираме дотук.Когато тези ,на които ги даваш, ги захвърлят итъпчат с мръсните си обувки,когато се държат,все едно ,че ти си се натрапил на тях, и им пречиш да си живеят,както искат те,когато искат да ти наложат техните разбирания за живота,извинявайте.Аз не съм длъжна да им съчувствам,даже и да искам.

 43. 43 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Много, нищонеказващи думи...
  Авторът не познава ориентацията си, все още...!!!

  Форумът е в будна кома...
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#36:"thepirineagle"]

  Хуманизмът без реализъм и обективен поглед се превръща в чиста глупост и антитеза на самия себе си.[/quote]

  Хуманизмът на теория трябва да осигурява или поне да мисли, за човешкото добруване и развитие напред. Приравнили сме това иначе благородно човешко и човечно начинание, до фарс, до смешен плач, до лигавене и брътвеж пред лицето на бездната към която се плъзгаме. Не хуманизмът и либерализмът са виновни, а нещастничетата които ги изкривиха през 60-те години - тези които искаха да саботират собствените си правителства, които превърнаха пошлостта в начин на живот, които плюха на цялото наследство на цивилизацията си, тези които отровиха културата ни.
  Моля се само още от тези да са живи още мъничко, за да може историята да **** в лицата им.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 46. 46 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#44:"postbot"]Чета коментарите и си мисля: Брей, малък, ама прост народ. Ама и аз добре се вписвам в него. Муу. [/quote]

  Коментарът ти не твърде груб, но ако си искал да претендираш за някакво интелектуално превъзходство над другите коментиращи не си се справил. По нищо не личи, че не си малък и прост, каквито предполага се са повечето коментиращи статията.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 47. 47 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#36] от "thepirineagle":
  интелектуалистични, а може би по-точно инлигентистични.

  не познавам бг.публицистика,за да и правя анализ,още по- малко критика,но в тази колумна се изявават някои автентични интелигентисти(интелигенцията ауторизиран носител на божествената истина в тоталитарните обществаведнъж повярвал интелигентистът в това,
  с раздуто като цепелин его,превръща собственото си "АЗ" и "Съм" в основен аргумент!
  интелектуалната мощ не занимава читателите си със себе си,от позицията на неразбран и почти трагичен герой
  колкото до "философските" му разсъжденията върху "хуманизмът" са на повърхностен "ерудит".

  Der Steppenwolf
 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Много приказки за нищо, просто не го разбирам или не ми се искаше да вникна в празнословието на автора.

 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  "Питал съм се неведнъж как се случи всичко това, защо най-националистическите гласове идват от елитните езикови гимназии… "


  1. Критично мислене.
  2. Език и повече информация.
  3. Дух на младостта - не се съобразява с установеите норми.
  4. Нужда от чувство за принадлежност към общност.

  Морал и етика при елитите отстъпват пред рационалност и отговорност към избирателите (гражданите) и като пренебрегват интересите и страховете им. Резултатът е вакуум, който естествено се запълва от нови лидери и ценности. Следователно, за изхвърленото бебе на хуманността се сърдете единствено на себе си, господа "абстрактни хуманисти", "либерасти", "толерасти" или там както се самоопределяте. Този свят е до голяма степен рационален.

 50. 50 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#46] от "civis_eu_sum":

  Аз съм си част от стадото, какво ти превъзходство. Виж, авторът обаче може да претендира (макар да не го прави). Въпреки това някакъв си Ghost, вещ по всякакви въпроси, рейтинг 6000 се докарва с много пуйчене в този "форум", обяснява, видиш ли, че М. Бодаков не бил на ясно с ориентацията си. Мучене. Му-у.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 51. 51 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#45] от "civis_eu_sum":
  Не мога да не съглася до последната точка. Абсолютно точно казано.

 52. 52 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#49] от "puknatastotinka":

  Има нещо друго. Когато идея или идеология е изградена върху лъжи, върху абсурдност, изкривяване на истината, пародия, кухи фрази - в един момент тя рухва, независимо колко крещящи или силни са пропонентите й.

  Това се случва и със съвременният изкривен и изопачен либерализъм, а много от неговите носители просто нямат интелектуалната честност пред самите себе си да видят, осмислят и признаят какво се случва.

  Господинът е прав, ние просто забравихме за хуманизма. Това може да е звучало във високопарни речи, да е тлеело тук таме в изолирани интелектуални среди, но истината е че 1989 г. и заменихме нещо лошо, с нищо, а нищото го пълни природата и то с общо взето най-елементарните и нехубави неща: егоизъм, агресия, безпросветност, законът на джунглата.

  Обикновено, когато няма друга ценност, идеологическа или духовна, единственото нещо за което може да се хване човек е някаква форма на национализъм. Просто защото това е най-силната идеология, най-органично свързваща всички общества, най-близката, най-лесната. А национализмът като цяло е по-груб, по-безпардонен, по-безапелационен.

  Господинът просто вижда един естествен процес, началото на края на неговия свят. Това е.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 53. 53 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#50:"postbot"]Виж, авторът обаче може да претендира (макар да не го прави). Въпреки това някакъв си Ghost, вещ по всякакви въпроси, рейтинг 6000 се докарва с много пуйчене в този "форум", обяснява, видиш ли, че М. Бодаков не бил на ясно с ориентацията си. Мучене. Му-у. [/quote]
  Би трябвало да оценяваме тезите според това как са аргументирани, а не кой ги защитава. Много от колумнистите в Дневник искат да събудят определени чувства ,а не да докажат тезите, които статиите им защитават; използват евтина манипулация, а не аргументи. Не превръщайте т.нар. български интелектуалци в кумири, които да почитате и следвате сляпо. Много от коментиращите под статиите са на по-високо много интелектуално ниво от журналистите и колимнистите в този сайт - ако сравняваме текстовете, написани от едните и от другите. Разсъждавайте, недейте просто да се доверявате на авторитети или да се оставяте да Ви водят емоциите.

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "civis_eu_sum":
  [quote#45:"civis_eu_sum"]тези които искаха да саботират собствените си правителства[/quote]

  Така ами...хората трябва да се подчиняват безпрекословно на правителствата си, като в любимата Масква, нали така?

  Абе четенетo на русофилска литература си казва думата...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#54:"stupid_american"]Така ами...хората трябва да се подчиняват безпрекословно на правителствата си, като в любимата Масква, нали така? [/quote]

  Глупи, за Ханой Джейн да си чувал?

  [quote#54:"stupid_american"]Абе четенетo на русофилска литература си казва думата...[/quote]

  А пък тоталната липса на четене как си казва думата само...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 56. 56 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#53:"pupil24"]по-високо много[/quote]
  да се чете "много по-високо"

 57. 57 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#52] от "civis_eu_sum":

  " Има нещо друго. Когато идея или идеология е изградена върху лъжи, върху абсурдност, изкривяване на истината, пародия, кухи фрази - в един момент тя рухва, независимо колко крещящи или силни са пропонентите й. .."

  Това си заслужава да се прочете повече от веднъж.

 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Абе чеде, вместо да теглиш локуми, иди доброволец в някой лагер в Германи да спасяваш сирийките от сънародниците им
  Може и някое бяло момче или момиче по съвместителство.
  После пак ще си говорим
  Отде се извъждате такива недоносчета не мога да рзабера.
  Казарма си требе, че в главите ви само бръмбари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Понякога си мисля, че моят свят си отива." Марине, този свят, в който живееш, не е само твой. Ако искаш да ни кажеш нещо за себе си, за твоя свят, за твоите лични притеснения - хубаво. Но, ако искаш да кажеш нещо на (за) света, който не е само твой, защо ти е толкова трудно да кажеш дори нещо просто, например, че си първо баща, после българин? Какъв ти е проблема? Ами просто кажи си го - ясно и точно. Сякаш се оплакваш, че си неразбран - сигурно и други са неразбрани. Но какво следва от това? Кажи ни поне кой е този твой свят, който си отива. Защити го!

 60. 60 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#59] от "dedalus":

  " Какъв ти е проблема? Ами просто кажи си го - ясно и точно. Сякаш се оплакваш, че си неразбран - сигурно и други са неразбрани. Но какво следва от това? Кажи ни поне кой е този твой свят, който си отива. Защити го! "

  Марине,

  Написал си един смесен текст. В едната си част "либерастки", в другата - личен.

  Аз се отнасям скептично към смесените текстове, въпреки, че знам, че така са ви учили, защото това придава чувство, има лични пеживявяния, " струи хуманизъм" .

  Този тип самооценки - за личния свят, обикновено са предизвикани от външни фактори - човек обича да му е удобно, да не се напряга, да не си разбутва света. Само най-умните и чувстващи го правят сами, въпреки удобствата, може би защото търсят нещо по-ценно, или не могат да живеят в тях. Дай да не се подозираме, че си от тях, и се надявам, че външният ти фактор е красив, което включва и етичен.

  Исках да ти кажа нещо по-важно.

  Написал си :

  "Моят свят се свива...."

  И то звучи като оплакване.

  Ами, то това е естествената механика на предизвиканата отвън самооценка.

  Използвай я тази механика - изхвърли всичко, което не принадлежи на новия свят , както го виждаш. На първо място престореността, тази част от егото, която е външна и ненужна, задай си елементарните въпроси " - Защо правя нещо" и " - Какво ме движи". И малко по малко, свиването на света, ще се окаже не толкова страшно и драматично.
  Гледай да не изхвърлиш и бебето.

  Остави ги децата.
  За тях това, че за " светът започва със самите тях. " има друг смисъл. И не е лошо.
  Има различноцентрични светове.
  Те могат да се радват на света по начин по който ние не можем. И това е добро.

  Ако можеш, научи се да смесваш двата свята, не пиши смесени текстове и тогава, малко по малко ще изчезне позата, светът ти няма да се свива, а ще получи цвят и свтлина, и най-важното - ще изчезне цялото вайкане.

  Няма да ти е лесно, но едва ли имаш по-важна работа...


  Забравих да ти кажа - абстрактният хуманизъм е отвратителен.

  Защото в него няма мисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK