До предсрочните избори

Заседанието на парламента за приемане на промените в Конституцията на второ четене, на което министърът на правосъдието Христо Иванов (на снимката) подаде оставка.

© Георги Кожухаров

Заседанието на парламента за приемане на промените в Конституцията на второ четене, на което министърът на правосъдието Христо Иванов (на снимката) подаде оставка."Дневник" препечатва статията на политолога Даниел Смилов от портала "Култура"


След гласуването на конституционните поправки в края на миналата година България отново изпадна в предизборна ситуация. Титаникът на управлението удари същия айсберг, както през юни 2013 г., и оголи до неприличие зависимостта си от същите бизнес кръгове, които се бяха засилили да назначат г-н Пеевски за шеф на ДАНС. Е, те и този път успяха, но на същата цена – компрометирането на управлението, чрез което искат да упражняват влияние. Сега оркестърът продължава да свири, машините работят на "пълен напред", но посоката на движение е абсолютно ясна – надолу към дъното. Въпросът е колко време ще отнеме осъзнаването на този факт и дали политическите партии ще успеят да организират едно цивилизовано изоставяне на пробитото корито "Борисов 2".


Ще минем, разбира се, през всички фази на отрицанието на необходимостта от избори, на обвиненията в "клатене на държавата", на уверенията, че корабът потъва по план и основания за паника няма и т.н. Едни медии също така всекидневно ще ни убеждават, че "Борисов 2" не само не потъва, но и непрекъснато се издига над ватерлинията си, докато в един момент не започне да подхвърча над вълните като "Летящия холандец". Но всичко това предстои в медийната паралелна реалност.
Междувременно тук, на Земята, е от огромна важност читавите части на "политическото пространство" да се консолидират и да се подготвят, за да не се изложат на идващите избори. Без такава подготовка има огромен риск те или да останат извън парламента, или да се получи толкова фрагментирано НС, в което управлението да е на практика невъзможно.


Проверката на читавите


В българската политика лявото и дясното отдавна се замениха с разграничението между гнило и здраво. Гнилото е по-ясната категория и тя е видима навсякъде: това е асортимент от ябълки, круши, тикви и друг политико-съдебен плод-зеленчук, който обслужва захвата на държавата от специфични бизнес интереси. Разбира се, бизнесът навсякъде по света прави опити – и дори успява – да има непропорционално влияние върху политиката. Но от известно време насам у нас една определена групировка се счита за абонирана за властта и чрез квазимонопола си върху медиите се опитва да влияе пряко на всяко едно правителство. Тя е и тази, която "потопява" като воденичен камък българските правителства, лишавайки ги глътка по глътка от въздуха на легитимността.


Читавите, здравите са тези, които виждат в тази ситуация огромен проблем и се опитват да излязат с решения. За съжаление, преброяването им по време на гласуването на конституционните поправки даде много нерадостен резултат: 204 на около двадесетина в полза на окислените. Това означава, че читавите вече трябва да бъдат търсени основно извън парламента и едни предсрочни избори са демократичният инструмент за осигуряване на нова зеленчукова реколта.


За бройката и каузата


Ако политиката се свеждаше до преброяване на плод-зеленчука – битката щеше да е загубена: гнилото е повече и стратегически разположено. Надеждата е, че хората гласуват на избори за кауза, а гнилото вече не може да прикрие, че такава няма. "Да ускорим реформата, която торпилирахме!" – ето това е "каузата", която окислените успяха да измислят. Или в друг вариант: "Да си дадем още шест месеца, за да видим дали ще ускорим реформите, които сами забавихме".


А иначе каузата, която е в състояние да мотивира много хора, е ясна: "стига вече!" Лозан Панов ясно я формулира в своята заслужено известна реч. Малко по-дълго казано, институциите на страната трябва да започват да работят по конституционния си дизайн, а не да обслужват интересите на този или онзи. Те трябва да вземат решенията си автономно, а не да се мазнят на министър-председателя и да се управляват със смс-и от него. И т.н., и т.н. – все прости неща, които не са нито леви, нито десни, а очертават по-базово различие: между почтеността и шуробаджанащината.


Възможната коалиция


За съжаление, партиите не издържаха новия сблъсък на "Борисов 2" със стария айсберг и се разцепиха и пропукаха вътрешно. Най-видимо и драматично протекоха процесите в РБ, част от които останаха да свирят по палубата и да убеждават пасажерите, че не са се сблъскали с айсберг, а с голямо кубче лед. ДПС също се разцепи: едни казват – на русофили и туркофили, други – на про- и анти-Пеевски. Но истината е май, че ДПС се цепна като презряла и започваща да загнива диня. В ГЕРБ също започнаха да се забелязват сериозни пукнатини покрай гнилостните процеси:  между по-гражданската част – около хора като министър Бъчварова и милиционерско-служебната периферия (или сърцевина?).


Като прибавим към тази картина самостоятелно потъващата гемия на БСП, както и придобитите с руски газови бартери дефектни плавателни съдове на АБВ, Атака и т.н., партийната инфраструктура на България изглежда отчайващо. Затова, когато се мисли за коалиция на читавите, трябва да се започне на под-партийно ниво:


1) Радан Кънев и ДСБ единствени засега се ориентираха в ситуацията и успяха да вземат правилното решение след фиаското с конституционната поправка. В този смисъл Кънев и компания заслужиха поне временно политическото водачество на негнилото в дясно. Дали и как това ще прерасне в нов десен политически субект е рано да се каже (макар че и въпросът не може да се отлага повече от 2-3 месеца). Много е важно новият проект да е достатъчно амбициозен, а да не се изразява просто в опит за спасяване на ДСБ. Този проект всъщност ще бъде реалният наследник на РБ, тъй като ще бъде носител на неговата кауза, докато останалите се залутаха в административно-счетоводни споразумения с ГЕРБ, от които в момента няма никакъв смисъл;


2) Останалите от РБ в голямата си част могат да бъдат броени като читави, но временно заблудени. На всеки може да му се случи да не вземе правилното решение в стресова ситуация. Въпросът е колко временна е заблудата обаче. Ако до един-два месеца те я осъзнаят и предприемат съответните мерки – новият десен формат би могъл да се реализира в границите на РБ. Но ще бъде добре, ако се възприеме по-работеща формула на вземане на решения от сегашната на перманентен блокаж. Като цяло, шансовете за подобно развитие – връщане на блудните синове – не са големи, обаче. Останалите от РБ залагат на "трайно сътрудничество" с ГЕРБ – явно те се надяват да оцелеят като малки, десни, присъдружни на Борисов партии. Това е изключително губеща стратегия – никой няма да гласува за ДБГ или СДС по подобни съображения. Така че ако имат някакво чувство за самосъхранение, останалите в правителството бързо трябва да преосмислят решението си;


3) Протестна мрежа беше незаслужено маргинализирана и дори отбягвана от РБ. В крайна сметка това беше организацията, без която РБ нямаше как изобщо да се появи. Блокът започна като политическо представителство на протестите от юни 2013 г. За съжаление той бързо забрави собственото си начало и се поупи от участието в правителството и парламента. Време е сега да се върне към корените си и да поднови връзките си с протестните организации. Медиите на Пеевски така или иначе ги третират като едно в атаките си – една реална координация между организациите на протестиращите и дясното около Радан Кънев ще е само от полза за структурирането на политическото пространство;


4) Христо Иванов доказа, че един честен и компетентен човек може да извърши чудеса в българската политика. Той успя да инициира широкомащабна конституционна реформа, мобилизира гнилото срещу себе си и накрая направи така, че всички маски да паднат от удара с айсберга. Нещо повече, Христо Иванов вече е политическото представителство на онази част на съдебната система – водена от Лозан Панов и други по-млади съдии – на които вече им е писнало от шуробаджанащината, белите покривки и Бойко Борисовите смс-и. Христо Иванов ще срещне безспорна и искрена подкрепа от тази част на съдебната система, която иска да възстанови достойнството на магистратската професия. Тук не става дума за партизация или политизация на магистратурата, а за общ интерес – интерес от независима съдебна власт. И Иванов, и мнозинството от магистратите са заедно от тази гледна точка;


5) Гражданският съвет на РБ беше събрал широка палитра от хора, които бяха заявили желание за дейно участие в политиката. По идея той трябваше да въведе нови лица и наистина, някои от членовете му успяха да наложат имената си. РБ не използва в достатъчна степен тези хора и даде предимство на партийни кандидатури. Време е този неизползван ресурс да се мобилизира;


6) Гражданската част от ГЕРБ е естественият съюзник на новата коалиция. Тя трябва да е отворена към хора като Митов, Дончев, Бъчварова. Успехът на тези хора в ГЕРБ ще е от полза в битката на читавото срещу гнилото;


7) Разочарованите избиратели на ГЕРБ са големият потенциал на новата коалиция. РБ достигна около 10% представителство, което означава, че ресурсът на подобна нова коалиция за растеж трябва да включва и избиратели на ГЕРБ. И това е абсолютно реалистична стратегия, защото едва ли има избирател на ГЕРБ, който да иска Борисов да управлява с Доган и ДПС. А Борисов всъщност точно това направи и показва срамна зависимост и раболепие пред бизнес кръговете около движението и присъдружната им прокуратура. В резултат на тази колаборация в 2009 г. ГЕРБ имаше около 120 места в парламента, през 2013 г. – около 100, а сега има – осемдесетина. Прогресията и тенденцията са видими и е ясно, че има голямо количество разочаровани от ГЕРБ избиратели. Те трябва да бъдат привлечени в лагера на читавите – очевидно и на тези хора им е писнало от лъжи и лицемерни договорки.


Това са границите на възможното политическо преструктуриране. Неговата технология никак няма да е лесна. Нещо повече, срещу този процес ще стои съзнателно, гигантско усилие за "размиване" на разделителните линии, за създаването на нови политически продукти а ла Бареков и т.н. Но ако има политически шанс, то той е в интелигентността и способността за самоорганизация на читавите.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Смилов е човек интелигентен и културен, дума да няма, но да напишеш анализ на политическото бъдеще на България, в който основен фактор се изкарват нещастниците ( да такива са ) от РБ...

  Обясненията как това жалко образование може да бъде вдигнато на крака ми приличат на опит за реанимация на труп. Смилов, трябва ти некромантия, брат и вуду кукла, а не дефибрилатор.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Е, те и този път успяха, но на същата цена – компрометирането на управлението, чрез което искат да упражняват влияние."

  кадесарите толкова могат.

  което ме обнадеждава, защото показва тяхната несъстоятелност, некадърност и липса на всякакво въображение, и животинска комунистическа наглост, алчност и чувство за безнаказаност.

  ето затова закон за лустрацията в България никога няма да е закъснял. и всички кадесари трябва да бъдат завинаги отбити от държавна хранилка и финанси.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Избори напролет. Не отписвайте „Протестна мрежа“.ДПС ,АБВ и бюреците ще се свият.Има надежда!

 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Старото политическо поколение си отива.
  Идва ново чрез европейски, десен, народен проект, олицетворяван от Радан Кънев. Българите се нуждаят от политически успех, гарантиращ справедливост и ясен хоризонт за можещите.
  Стига вече! Толкова ли сме неспособни да успеем заедно?!?

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  "засега гражданската част на герб се състоои само от трима граждани ,до изборите най много да се удвоят" герб е един напълно изчерпан и компрометиран проект ,така че не би трябвало да имат място в един бъдещ проект на дсб

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Радан Кънев и ДСБ единствени засега се ориентираха в ситуацията и успяха да вземат правилното решение след фиаското с конституционната поправка..."

  Четох дотук! Само искам да попитам: коя част на ДСБ- "опозиционната" или останалата. Щото останалата отчаяно стиска министреските кресла, а "опозиционната" трескаво плете комбинации как да си получи дивидентите от това стискане (като начало първи се подлизаха на Местан с надежда да не бъдат игнорирани).
  Отчайващо първобитни по форма и ялови по изпълнение напъни! Изглежда, ДСБ последни ще разберат, че българинът вече не е този, който правеше шоу под лозунга "кой не скача, е червен"?

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2987 Весело

  "Сега оркестърът продължава да свири, машините работят на "пълен напред", но посоката на движение е абсолютно ясна – надолу към дъното."
  Сериозно? Смилов в хора, пеещ "не знаем какво искаме, но го искаме веднага". Избирателите на ГЕРБ и някои от основните представители на партията да били отишли в "лагера на читавите"? Абе вие какви гъби приемате, чудя се? В ролята на "читавите" - Кънев, истериците от ПМ и Христо Иванов, който втрещи света, обявявайки някакъв есемес за конституционна криза?
  Препоръчвам на автора да излезе от Огледалния свят. Там може да е много гот, но по една случайност България не е само на шепа злобари с интелектуални претенции.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Може би се прави опит да
  се даде посока и тласък на
  неориентираните и недоволните
  към новия"гуру",новият спасител
  на нацията.
  Колкото и да е тъжно,трябва да
  се знае-няма политика без икономика.
  А парите/подкрепата/за една нова
  формация са в тези които и в момента
  дърпат конците в България.

  Мисълта ражда действието.
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  То бива пристрастие, бива, ама чак толкова.
  Радан Кънев и ДСБ и никой друг.
  Доообре...
  Ами защо не могат да съберат и 2 % на избори в този си вид, не се ли пита авторът?
  Или всички българи са глупави...

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Запазих си този обзор, след време ще сравня.
  Браво на Смилов, макар да има съществени пропуски в обзора.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2987 Весело

  [quote#5:"Stewie"] герб е един напълно изчерпан и компрометиран проект ,така че не би трябвало да имат място в един бъдещ проект на дсб [/quote] Разбира се. Там е само за автентично десни, принадлежащи към напускащия тялото дух. Амин.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  "6) Гражданската част от ГЕРБ е естественият съюзник на новата коалиция. Тя трябва да е отворена към хора като Митов, Дончев, Бъчварова. Успехът на тези хора в ГЕРБ ще е от полза в битката на читавото срещу гнилото;"
  ===========================%%
  ???????
  За какво с ни избори тогава. Те и сега си управляват

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Авторът Даниел Смилов е пропуснал да напише само едно изречение в своя материал: "Аз искам предсрочни избори, много ясно се идентифицирам като човек на Радан Кънев и мразя герберите". Направо да го беше написал това и да не си хаби мастилото и хартията излишно. Не съм чел по тенденциозен политически анализ. Авторът пророкува предсрочни избори - вижда ли ги, или така му се иска? Дано Смилов да чете коментарите тук и да ми отговори на следния въпрос: Когато дойдат предсрочни избори и ГЕРБ отново спечели 90 места в парламента, каква ще бъде разликата между тогава и сега; Радан Кънев с БСП и ДПС ли ще управлява държавата? Надявам се уважаемият Смилов да поразмисли върху това.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Радан Кънев и ДСБ единствени засега се ориентираха в ситуацията и успяха да вземат правилното решение
  ...
  След това "прозрение" какво да четеш по-нататък ?
  Самата ДСБ уклончиво твърди, че не е взела решение, щото щяла да има конференция по-нататък

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  [quote#13:"Lou"]Не съм чел по тенденциозен политически анализ.[/quote]

  До коментар [#13] от "Lou":

  Дайнов обикновено го надминава. Между другото в написаното няма нищо аналитично, за жалост. Типичен пример за wishful thinking.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Любопитно

  ". Титаникът на управлението удари същия айсберг, както през юни 2013 г., и оголи до неприличие зависимостта си от същите бизнес кръгове, които се бяха засилили да назначат г-н Пеевски за шеф на ДАНС. "
  Даа...енергийният" Титаник" не мина и сгъстихте времето, за да прокарате спешно аналогията с юнския пеевски такъв от 2013.
  Хитро, но да видим дали ще "мине" г-н Смилов? Дали пък хората не станаха особено чувствителни спрямо генерирането на манипулации??? Времето ще покаже.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Леле..ставате все по-убедителен г-н Смилов:
  " но посоката на движение е абсолютно ясна – надолу към дъното. Въпросът е колко време ще отнеме осъзнаването на този факт и дали политическите партии ще успеят да организират едно цивилизовано изоставяне на пробитото корито "Борисов 2".

  Явно се надявате на серия от вотове на недоверие. Все един от тях може пък да "гътне"...цивилизовано както се надявате правителството? И няколко улични протеста като масовка/маскиране на сценария..еех, мечти! Дали те са винаги безплатни, г-н Смилов?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  " Едни медии също така всекидневно ще ни убеждават, че "Борисов 2" не само не потъва, но и непрекъснато се издига над ватерлинията си, докато в един момент не започне да подхвърча над вълните като "Летящия холандец". Но всичко това предстои в медийната паралелна реалност."
  Не мога да не призная перфидността на това внушение! Но дали т.нар. средностатистически избирател ще го прочете изобщо и дали ще го котира по "правилиния" за едни "други" медии начин е също въпросителна с много неизвестни, нали г-н Смилов? Може би той-избирателят има все пак здравословния инстинкт да отсява зърното от плявата , пречупвайки през собствената си призма потока от информация от "правилните" и "други" медии?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  Още един специалист по всичкология,който смята,че без ДСБ и Иванов няма правителство,няма радост,на еволюцията и въртенето на Земята им е натиснато копчето"Пауза"..Въобще,положението е "Ауу,край,умряхме!"
  Чудя им се много аз..не се ли усещат тези хора,че вече не са и смешни.

 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Тук вече маалко се отдалечавате от фактите. Визираните "читави" от вас не бяха 20, а 10. В последните някак не се включи г-на Радан Кънев, защото беше зает в кулоарите да репетира опозиционната си поза в рамките на управляващата коалиция. Това беше по-важно от поне символичното му гласуване!
  "Читавите, здравите са тези, които виждат в тази ситуация огромен проблем и се опитват да излязат с решения. За съжаление, преброяването им по време на гласуването на конституционните поправки даде много нерадостен резултат: 204 на около двадесетина в полза на окислените."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#13:"Lou"]Надявам се уважаемият Смилов да поразмисли върху това.[/quote]


  По онова, което прочетох, на него не му се плаща да мисли, а да прави пропаганда. При това, я направил безобразно некадърно.

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Да ускорим реформата, която торпилирахме!" – ето това е "каузата", която окислените успяха да измислят. Или в друг вариант: "Да си дадем още шест месеца, за да видим дали ще ускорим реформите, които сами забавихме".
  Ще си позволя малко уточнение, г-н Смилов. Гнилите ябълки, са по-скоро ферментирали, а не окислени. Но това е само несъществена неточност в този пасаж от анализа ви. Дали "здравата" част от управлението не беше поне съавтор на това "торпилиране" на съдебната реформа? Не беше ли РБ поел ангажимента да осигури политическа подкрепа за гласуването на поправките в Конституцията? Не беше ли вече бившият министър Иванов съавтор на тези поправки? Не водеше ли Р. Кънев разговори с ДПС, за да ги убеди да гласуват "за"??
  Кажете г-н Смилов, не мислите ли че е своеобразно "торпилиране", да настроиш срещу себе си онези, без чиято подкрепа въпросните важни поправки НЯМА да минат на второ четене в периода мезду двете гласувания? Гафът с фалшивото искане на ЕС за отстраняване на Цацаров и генерирането на напрежение чрез т.нар. Яневагейт, дали не бяха част от това целево торпилиране от т. нар. от вас "здрави сили???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#21] от "bathsheba":

  Няма как да ви сложа повече плюсове от един. Напълно съм съгласен с вас - и за оценката, и за формата на така наречения "анализ".

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално


  "А иначе каузата, която е в състояние да мотивира много хора, е ясна: "стига вече!" Лозан Панов ясно я формулира в своята заслужено известна реч. Малко по-дълго казано, институциите на страната трябва да започват да работят по конституционния си дизайн, а не да обслужват интересите на този или онзи. Те трябва да вземат решенията си автономно, а не да се мазнят на министър-председателя "
  Тук сте напълно прав. Стига вече! Независимостта на магистратите, работата им по конституционен дизайн е изцяло в ръцете на същите. В съвестта им и решението да бъдат професионалисти, като прилагат закона единствено в синхрон със собствения си човешки и професионален морал. Тук обаче разковничето е в думата "морал", а не в това кой управлява-читави или ферментирали. Защото насила можеш да вземеш нещо от някого, но не и дца му дадеш! Да не се уплашиш да приложиш закона, да преминеш успешно теста с лакмуса на финикийските знаци. Това е в приоритета само и единствено на всеки магистрат поотделно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1717 Весело

  "Нещо повече, Христо Иванов вече е политическото представителство на онази част на съдебната система – водена от Лозан Панов и други по-млади съдии – на които вече им е писнало от шуробаджанащината, белите покривки и Бойко Борисовите смс-и."

  Отказвам да коментирам подобни... хм...четива. Само аз ли имам чувството, че ако си представим написаното за рационално, аналитично и най-вече реалистично, то невъзприемчивият към простовато поднесените фантазни послания читател със сигурност има нужда от лечение?
  (Къде са ми хапчетата?! Кой ми ги взе?! Хапчетата-а-а!!!)

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2871 Весело

  До коментар [#13] от "Lou":

  Авторът Даниел Смилов е пропуснал да напише само едно изречение в своя материал: "Аз искам предсрочни избори, много ясно се идентифицирам като човек на Радан Кънев и мразя герберите".

  Всичко е вярно, само че ДСБ не иска предсрочни избори!! Те се боят от тях като дявол от тамян! Да си чул от някого от върхушката на ДСБ да е споменал за избори? Тях това статукво ги устройва, защото те имат един министър и имат хора във върхушката , които залагат много на този министър, защото са пряко заинтересувани. При едни нови избори остават на сухо. Затова няма да чуеш от тях подобни призиви! Радан след местните избори, когато единствен от лидерите на партии в РБ позорно свали рейтинга си, непекъснато лае по всичко, което се движи! Но нито дума за предсрочни избори!
  ДСБ са прозрачни и елементарни! И обречени! И слава Богу, след едни нови избори няма да мътят водата!

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Това дето го е написал г-н Смилов анализ ли е,опит за манипулиране ли е ,или нещо като нищо?Съжалявам,но такова некадърно пропагандиране не всеки може да направи.Впрочем ,както е казал народът:Никога не е късно да станеш за подигравка.

 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#5:"Stewie"]герб е един напълно изчерпан и компрометиран проект[/quote]
  Най-срамното е, че в цялата им "вождистка" сикаджийска бригада, не се намери един достоен принципен политик, да се изправи и каже на глас очевидната истина - Цоко и Боко са престъпници, с тях не може повече. Излъгахме доверието на толкова избиратели, ръководството на ГРОБ е компрометирано и зависимо от най-ретроградната мафия, е част от мафията, доунищожаваща България!!! Нужна е промяна!

  Снишаване, снишаване и мълчание на всички лалугери в ГЕРБ, това е!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]Избирателите на ГЕРБ и някои от основните представители на партията да били отишли в "лагера на читавите"[/quote]
  То това вече е факт, необратим. Поне тия избиратели, които не са част от купения и контролиран вот на ГЕРБ вече са безвъзвратно загубени за сикаджийската рекетьорска бригада.
  И са дефакто отдавна вече в "другия лагер" на читавите, дори и сами да не са го осъзнали още напълно.
  [quote#7:"dogwoman"]обявявайки някакъв есемес за конституционна криза[/quote]
  Милиционерска логика. Сикаджията затънал до гуша в... тор и всеки ден дърпа и дърпа още надолу, сервира скандал след скандал, а пиарската му милиция не вижда никакъв проблем - някакъв си есемес!!! Скрийте се, бе!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#19:"ret"]който смята,че без ДСБ и Иванов няма правителство[/quote]
  Няма! Науправлявахте се всякакви идиоти и ДС-креатури, въртяхте се по няколко пъти всички. Докарахте държавата до пълен срив, до дъното на дъното!
  Крайно време е да оставите по-читавите от вас, образованите и интелигентните да управляват държавата, само тогава може да се промен нещо. А дори и вашият Вожд призна, че най-интелигентните са в ДСБ!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 31. 31 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Весело

  [quote#27:"gobay"]Това дето го е написал г-н Смилов анализ ли е,опит за манипулиране ли е ,или нещо като нищо?[/quote]
  [quote#25:"Напаст"]Отказвам да коментирам подобни... хм...четива.[/quote]
  [quote#25:"Напаст"]невъзприемчивият към простовато поднесените фантазни послания читател със сигурност има нужда от лечение?
  (Къде са ми хапчетата?! Кой ми ги взе?! Хапчетата-а-а!!!)[/quote]
  [quote#21:"bathsheba"]По онова, което прочетох, на него не му се плаща да мисли, а да прави пропаганда. При това, я направил безобразно некадърно.[/quote]
  [quote#15:"dogwoman"]Дайнов обикновено го надминава. Между другото в написаното няма нищо аналитично, за жалост. Типичен пример за wishful thinking.[/quote]
  [quote#14:"роджър"]След това "прозрение" какво да четеш по-нататък ? [/quote]
  [quote#7:"dogwoman"]някакъв есемес [/quote]
  [quote#6:"Дон Кихот"]Четох дотук! [/quote]
  [quote#1:"civis_eu_sum"]Смилов, трябва ти некромантия, брат и вуду кукла, а не дефибрилатор.[/quote]
  Вижте си аргументите, бе - жалък вой на една шепа "стимулирани", фрустрирани и безпомощни тролове.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 32 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#31:"virtual brain"]Вижте си аргументите, бе - жалък вой на една шепа "стимулирани", фрустрирани и безпомощни тролове. [/quote]

  Батка, герберите може да са зле, ама ви завиждам за самочувствието на РБ-то, дето едвам добута до 4% с помоща на любимата ви Кунева. Тая грандомания на думи и това, че не стъпвате по земята е причината Боко да ви пори като шарани.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 33. 33 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#30:"virtual brain"]А дори и вашият Вожд призна, че най-интелигентните са в ДСБ! [/quote]

  Може да е скрита подигравка и по тоя начин всъщност да намеква, че са "пидали" .

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#31] от "virtual brain":

  Лека–полека страхът започва да се просмуква в Мафията,(която си има държава). Затова е целият този вой. Те вече схванаха,че ако изпуснат властта,много от тях ще влязат в панделата. Днес не сме нито виденовата зима,нито 10–ти ноември 1989год.
  Ако бях мафиот,като виждам какво става в съседна Румъния,щях да си бия камшика оттук.

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2345 Весело

  До коментар [#33] от "civis_eu_sum":

  Имай милост....

 36. 36 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#35:"Добрин Велков"]Имай милост.... [/quote]

  Ами познавайки мисленето на бай Боко

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 37. 37 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#30:"virtual brain"] А дори и вашият Вожд призна, че най-интелигентните са в ДСБ! [/quote]

  Добре премерена ирония.
  И понеже сте най-интелигентните,сте я разбрали колкото и мис Тутракан Паулу Коелю.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Една статия, в която авторът-политолог описва нещата не такива, каквито те наистина са, а такива, каквито на него му се иска да бъдат.

  Е, вярно, че ПМ и НПО-тата са мобилизирали всички сили, за да дестабилизират държавата и да постигнат своята цел. Дотолкова, че не се спряха и пред използването на съдебната власт за преки пилитически цели в тази насока. Но за сега нищо не ни дава основание да правим извод за скорошни предсрочни избори. А дори да ги има, след тези екстравагантни пируети на Радан Кънев в политиката ДСБ-то едва ли има изгледи да се превърне в първа политическа сила в държавата. Дори ако РК успее да направи някакво ново РБ2, както се заканва, което не е съвсем сигурно че може да се осъществи.

  Така че СПОКО! През тази година вероятността да имаме предсрочни парламентарни избори едва ли е реална.

 39. 39 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#32:"civis_eu_sum"]Тая грандомания на думи и това, че не стъпвате по земята е причината Боко да ви пори като шарани[/quote]
  Пори баба си той, всички виждат КОЙ кого пори в момента. Без тия няколко процента интелигентни хора държавта си е заминала безвъзвратно и дори и Вожда ви го вижда и разбира.
  Управляваха ни достатъчно назначени малоумници, пожизнени ръководители, зависими калинки и всякаква партизанска сволач. Резултатите са ВИДИМИ.
  Е не оставим ли най-подир интелигентните да се опитат да спасят тая държава от потъването, пиши я потънала.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 40. 40 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами след като Радан ,ДСБ и такива като Христо Иванов са истерици, наркомани и прочие ще стане както досега...
  ..ще изчакаме Боко да оглупее напълно, ГЕРБ да се провалят окончатлно с такива като ПФ и АБВ ,ще погледаме малко магистрали и плувни басейни, някои вариант на КТБ и после всичко отначало...
  .. аиде да видим като сте много умни комунделите и гербаджииите
  До коментар [#11] от "dogwoman":
  До коментар [#22] от "Кери":

 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Любопитно

  [quote#28:"virtual brain"] - Цоко и Боко са престъпници, [/quote]

  Кои са тези Цоко и Боко? А ти да не си форумният прокурор? Давай доказателствата и имай достойнството да напишеш имената поне на "посъдимите"!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#39] от "virtual brain":

  Вместо да викаш на мен, си бий шамари на себе си и на "колегите си" седесари и на ръководството ви най-много, че съсипаха СДС и го добутаха да са презерватив на Боко. Ако бяхте толкова интелигентни нямаше да го докарате дотук. Точка.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Интересно!Защо тези,които са набедени за мутри,милиционери,прост народ ,комуняги,гербаджии тъпи и т.н и т.н. не употребяват такива възвишени простащини,като правоверните фенове на ДСБ?Не само възвишени,ами изобщо простащини.

 44. 44 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Весело

  [quote#37:"ret"]Добре премерена ирония.
  И понеже сте най-интелигентните,сте я разбрали колкото и мис Тутракан Паулу Коелю[/quote]
  Не е толкова "сложен" Вожда ви, че да не го разберем.
  Ирония, ирония, колко да е ирония. За едните признава - "най-интелигентните са в ДСБ", а за другите "вие сте прости и аз съм прост, за това се разбираме".
  На мен толкова ирония би ми дошла в повечко от най-главния, понеже нали знаете, че майтап на гол гъз си е...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/14/2669502_borisov_nai-inteligentnite_sa_v_dsb_video/

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3001 Весело

  До коментар [#41] от "Кери":

  То и президентът на Хърватия,и премиерът на Румъния,и кметът на Солун "усвоил" милиони евро,са се успокоявали,че няма доказателства срещу тях,но сега търкат наровете!

 46. 46 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#39:"virtual brain"]
  Е не оставим ли най-подир интелигентните да [/quote]
  По правило и като факти от социологията и криминологията социопатите са винаги със над средното ниво на интелигентност. Не знам защо така сте фетишизирали този критерий като единствено условие за успех и просперитет на едно общество. Интелигентният човек не винаги е с гъвкав ум и достатъчно дипломатичен за да успее да прокара политики, които са нужни на едно общество с по правило плаващ коефициент на интелигентност.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 47. 47 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#42:"civis_eu_sum"]седесари и на ръководството ви най-много, че съсипаха СДС и го добутаха да са презерватив на Боко. Ако бяхте толкова интелигентни нямаше да го докарате дотук. [/quote]
  СДС беше бъкано от внедрени комунисти, нямаше друга алтернатива! От днешна гледна точка спокойно мога да заява, че най-правилното тогава беше разграничаването от ментетата. Благодарение на това днес имаме истинска опозиция на статуквото, която да положи основите на нов истински десен проект. Отломките от СДС след срамните следи оставени от такива като агент Павел, Волен Сидеров..., та до наши "трикаджийски" и Янко Станевски дни, на никому (освен евентуално на Вожда) не са нужни! Точка!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 48. 48 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само един мандат беше необходим на гербаджиите и на втория лъсна истинската им същност..нищо повече от бесепарско депесарската пасмина, която докара страната дотук..
  .. индивидуално блестят само със сервилност и "среден интелект"

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#38:"glog"]
  Е, вярно, че ПМ и НПО-тата са мобилизирали всички сили, за да дестабилизират държавата и да постигнат своята цел. Дотолкова, че не се спряха и пред използването на съдебната власт за преки пилитически цели в тази насока. [/quote]
  Ще си позволя една добронамерана ирония към "революционните" седем точки описани от Смилов в плана за завземане на властта. Много наивно и някак по марксистко-ленински ми звучат. Не е пропуснат и задължителния елемент на уличното недоволство.
  ..." една реална координация между организациите на протестиращите и дясното около Радан Кънев ще е само от полза за структурирането на политическото пространство;"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Без истински реформатори и автентично десни партньори, в переспектива ГЕРБ са нищо...остава сямо шуробаджанащина и селско политиканстване което ще ги принуди да се коалират с комунистически креатури като Първановитие и Догановите..

 51. 51 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  На моменти ми се губи разликата между тея дето 'в името на народа' са си присвоявали да бъдат безаргументни 'носители на правдата' и атакуващите полупримати и сега тези дето 'в името на реформите' опитват да правят същото.

  В парламентарна демокрация, се разчита на гласовете на народонаселението. Ма бил бакшиш, ма била продавачка в мол, ма незнамсикво. Който се чувства умен, да кърти мелеоните и да суче мустак у бентлито. Само да не се прави на безаргументен 'носител на правдата'. Вече тоя номер не минава и точно това е яко и показател, че България все пак е демокрация.

  Use your Illusion
 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Смилов, добре ..
  За един политилог - добро въображение ..
  Само че си ми откраднал идеята за '"зеленчуците " - даже преди френския посланик - я споменавах , лансирах ...:)
  А и сравненията ти с Титаник , са вече банални ...)
  Но има и някои неща , с които НЕ съм съгласен ..

  BIG AL
 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Те трябва да вземат решенията си автономно, а не да се мазнят на министър-председателя и да се управляват със смс-и от него. И т.н., и т.н. – все прости неща, които НЕ СА нито леви, нито десни,..:) !!!??
  ............................
  Автономните решения, , Смилов,
  или по- точно ПРЕЧКИТЕ, заговорите , преградите , за да НЕ се вземат РЕШЕНИЯТА АВТОНОМНО ,
  у нас , в България , ИМАТ ЧЕРВЕН потомствен цвят и не знайно ЗАЩО , все го отбягваш ...
  Като прибавим и кадрите на Симеоново, като Колев / Адм, съд / и други , става още по- ясно :)
  Във Франция, САЩ или Германия ,
  МОЖЕ и да нямат ЦВЯТ,
  но в България ,посткомунистическа България , цветът е червен , Смилов...
  И се отъждествява с ЛЯВОТО , комунистическо минало на България ...И с ГОЦЕ , и с ДС , и т.н...
  Просто , защото нямаше ЛУСТРАЦИЯ - не бяха сменени много от тошовите 'магистрати". после днес ИДВА и дойде тяхното поколение и жени , и деца ..и т.н..
  Добре е да се запознаеш с ГЕНЕЗИСА на МНОГО от днешните магистрати, особено потомствените , РАБфаците , които са задължени на БКП и т.н...
  В това число И пеевски, и Боко, и Цецка -- и много други - просто имат цвят - червен ..)
  Така че , у нас - пречките пред АВТОНОМНИТЕ решения , са свързани с БКП-ДС , червения цвят, мафията червена и тя , симеоновците и т.н ...
  В нормалните държави НЕ е така ... Там си има корумпирани БЕЗцветни съдии и прокурори, и много по- малко ,
  но у нас !!?? :))
  Унас цветът е ..червен .., Смилов ..))

  BIG AL
 54. 54 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1717 Весело

  До коментар [#31] от "virtual brain":

  Другарю Смилов, Вие ли сте? Мммм, много интересна статия сте написали, бравос... Откъде си ги купувате тейзи мисли?
  И да Ви питам нещо, другарю Смилов... Грешно ли е, че като прочетох за кубчетата лед от айсберга, преследвал "Титаник", като ги прочетох и веднага се сетих за една невъображаема напитка, в която бих могла да ги изсипя... Забравих за Раданчо, Панов, Иванов и за Митов даже (той верно ли е гербераст?) забравих. За сичко забравих, другарю Смилов. Това е лошо, знам... но ще се поправя - от утре вече само за тях ще мисля, пък дано... дано "Титаник" този път направи айсберга на кубчета и да го сипваме, където му е мястото!
  Наздраве, другари! Да се славят имената на революционерите!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Смилов е направил своя анализ.Някои го харесват,други ,не.Но не разбрах,като прочетах внимателно всичко дотук,какво предлагате.Защото освен несъгласие,друго няма.Ами предложете,как да се излезе от ситуацията,как да спрат да ни сочат с пръст от Брюксел,как да напуснем последното място, как хората да спрат да бягат от родината си и най-важното,как да отвоюваме държавата от мафията.

 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3024 Весело

  "Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него!"

 57. 57 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  "Да ускорим реформата, която торпилирахме!" – ето това е "каузата", която окислените успяха да измислят. Или в друг вариант: "Да си дадем още шест месеца, за да видим дали ще ускорим реформите, които сами забавихме".

  Много, ама мниги точно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лошото е , че овчаров ,вече ,цитира Наполен - една негова мисъл :
  Когато вървиш нагоре - можеш да спреш , винаги ..
  Тръгнеш ли надолу - няма спиране , Бокоооооо...

  BIG AL
 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Гражданската част от ГЕРБ е естественият съюзник на новата коалиция. Тя трябва да е отворена към хора като Митов, Дончев, Бъчварова. :)
  .............
  Смилов, може би , след 10 години:)
  ТЕЗИ не са гражданска част .Те са просто слуги на 'загнилите' зеленчуци ...Прекалено бързо искаш да ги преформулираш- в истински демократи ...
  И ТЕ - не го искат сега ...Не се слиза лесно/ за някои / , от държавните мерцедеси и привилегии ..)
  Гражданската част от ГЕРБ НЕ са този или онзи .
  Гражданската част са стотици хиляди ГРАЖДАНИ, които са лъгани и излъгани от сикаджията , че вече е друг , че иска Реформи, че ще се бори с мафията , че е нов европеец и т.н...
  ТОВА е гражданската част , а не лилето, дончев, бъчварова , митов и сие ..
  Ако не схващат , като ПЪЛНОЛЕТНИ и вменяеми , на кого и за какво служат , значи НЕ са дорасли още, да бъдат ГРАЖДАНИ :))))

  BIG AL
 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В останалото си общо взето , прав ..
  Всичко опира до самоорганизацията на читавите , на негнилите ...)

  BIG AL
 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Знаеш ли Смилов, кое е слабото ти място ??
  1. Имаш проблеми или пропуски в идейната част , в идейните убеждения , от които бягаш - в стремежа си да бъдеш обективен и неутрален ....Слабости във философията , най- общо казано :
  Бягаш и от близката история на България - в частност 45 -те години комунизъм или "развития социализъм", който е оставил отпечатък в развитието ни ...))
  Няма нужда от Титаник ..:))
  Има нужда от асоциации с тези години - тошовите и днешното ни време :)
  2. Имаш и пропуски в юридическия поглед на нещата , правната си култура , правното виждане на проблемите ...Погледът откъм законова гледна точка , малко ти куца :)
  Разбира се, можеш да превъзмогнеш тези недостатъци, в бъдеще време ...:))
  Недостъчно НИ УБЕЖДАВАШ, а трябва , в преимуществата на Демокрацията , на личните права и свободи, на свободата на мисълта или Правото на избор на гражданина , в силата на човешкия разум и т.н...:))
  Защо ти го казвам ???
  Ами защото много от действията на тези по- горе , са БЕЛЯЗАНИ именно от тези 45 години ...)
  И го виждаме и при рапона, и при кунева , и при Гоце , и при фуражките , цецките , ментите , и т.н...)

  BIG AL
 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#61] от "BIG AL":

  Защо се пениш? Той ти е обяснил пределно ясно. Нямало значение ляво-дясно, по-важно било добро-зло според моментните усещания на леволибералнарната гнида, която мисли в опорни точки и още по-лошо - безпринципно. От вчера шапшалите са решили да говорят за предсрочни избори, макар това да е пълен ташак в момента. Както и да е. Липсата на здраво, консервативно дясно у нас не е новина и е в пълно съответствие със зрелостта на матряла. 90% чалга + 5% истерични безхаберници + 5% отвратени.

 63. 63 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"полувишис"]кадесарите толкова могат. [/quote]
  И като политици и като бизнесмени и като журналисти и като съдии и прокурори, толкова могат.

 64. 64 Профил на Elektron
  Elektron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тоя граждански съвет в РБ! Това са хора - дървени философи, които само на думи са силни - ако ги нащкараш да поемат отговорност, са дотук! Добре, че СДС държи фронта в РБ и всарва здрав разум, докато Радан се отцепва, ама не съвсем, а съратниците му стоят в разкрачен стоеж и се чудят накъде ще наклони везната. Аман от псевдодемократи..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK