Нов десен проект? Ще го бъде ли

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневОт подаването на оставката на реформаторския министър Христо Иванов и излизането в опозиция на около половината от депутатите на Реформаторския блок, се заговори за създаване на нов десен политически проект. Както и последния път основно действащо лице е Радан Кънев. Стоят, обаче, въпросите:
- Необходим ли е нов десен проект? Ако да, за какво?
- Как може и как трябва да бъде структуриран той?
- Какви грешки бяха допуснати в последните десни партии и коалиции? Могат ли да бъдат предотвратени те?
И много други.


По традиция виртуалните страници и форумът на "Дневник" са добро място за начало на дискусията по тези въпроси.


Първо предисторията
На предсрочните парламентарни избори от 2014-та година гражданите, чрез своя вот, направиха приблизително следното изявление: "Искаме да управлява дясна народняшка партия в коалиция с реформатори и всякакви други, които не са участвали скоро във властта. Не искаме повтаряне на модела "Орешарски".


Гражданското мнение бе последвано от политическата воля спечелилата партия ГЕРБ да направи коалиция с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, вместо с третата партия ДПС. Наличието на сравнително умерени патриоти в управлението не беше и не е проблем. Такива партии не само са участвали в подкрепящи коалиции и в западноевропейски страни, но също могат да играят ролята на балансьор на либералния консенсус, който понякога забравя да бъде нетолерантен към нетолерантността. Те не могат да го разрушат и за това са в повечето случаи предимно безопасни. Включването в коалицията на лявата АБВ също не е по принцип проблематично. Провалът на правителството "Орешарски" по никакъв начин не беше в левите политики, а в поредния опит политическата власт да бъде пленена до край от интересите на определени групи, които обикновено наричаме мафиотски или олигархични. Казано по друг начин България да бъде окончателно превърната в така наречения captured state (пленената държава). В този смисъл присъствието на АБВ в изпълнителната власт, като представител на лявомислещите и чувстващи се културно и исторически близки с Русия хора е логичен баланс на иначе обявената за дясна и реформаторска коалиция.


Големият проблем на правителството "Борисов 2" се оказа съвсем различен от пъстротата му. Големият проблем беше и все още е, че то не изпълни основната политическа задача, която гражданите със своя вот му поставиха, а именно да деконструира олигархичния модел на властта. Движението за права и свободи не само не беше пратено в опозиция, както политическата логика повеляваше, а дори участва с решаващ глас в ключови гласувания и договорки. Последната от които беше т. нар. исторически компромис, в който в крайна сметка от страната на искащите България да бъде "нормална европейска страна" останаха само от Реформаторския блок. В тази ситуация и двете малки формации, подкрепящи правителството – Фронтът и АБВ, започнаха да се превръщат от "предимно безопасни" във все по-близкостоящи до съществуващия модел на управление.


Така повече от година след парламентарните избори и съставянето на новото правителство, е видимо, че то не успява да изпълни поставените, както в официалните си документи, така и неофициално от гражданите, свои цели. Политическата логика гласи, че при това положение доверието в управлението ще започне да пада с всеки изминал ден, а вероятността за предсрочни парламентарни избори да се увеличава с всеки скандал.


Второ, необходим ли е нов десен политически проект и за какво?


В тази ситуация група депутати от Реформаторския блок излиза в опозиция, лидерът на ДСБ Радан Кънев обявява възможността за създаване на нов десен проект и прави заявка за значимо присъствие на предстоящите президентски избори. Стои въпросът – нужен ли е нов десен проект и за какво?


Отговорът е, че необходимостта от 2014-та страната да бъде откъсната от пленеността си, е все така належаща. В това отношение Реформаторският блок не успя да постигне значителни успехи. Най-ярките и най-ясните примери за този неуспех са бламираният закон "Кунева" за борбата с корупцията и провалът на "историческия компромис" за промени в съдебната система. Връзката е лесна за проследяване – държавите се пленяват през институциите, следящи за опазването на закона. Ако те бъдат реформирани, държавата се освобождава. Ако не – остава пленена.


Докато се трупаха тези неуспехи, се видяха и други фундаментални проблеми на Реформаторския блок в сегашното му състояние – липса на фокус при поставянето и изпълняването на политически цели; високо ниво на непоносимост на нивото на местните лидери; пълно (и все още необяснимо за мен) отстъпление от иначе добрата идея за гражданското начало на проекта.


Тези проблеми водят директно към следващите въпроси.


Трето, какви грешки бяха допуснати при създаването на Реформаторския блок
и други десни проекти и как да не се повтарят?


В приблизително хронологичен ред реформаторите допуснаха следните малки и големи грешки:


- Не успяха да интегрират по-широки групи от политически представители ("Зелените" и "Синьо единство" например);


- Още от последните избори за европарламент позволиха, толерираха и проведоха по особено глупав начин междупартийни битки за позиции във властта;


(За справка – изпадането на "Синьо Единство" от Блока беше директно свързано със силната кандидатура на Надежда Нейнски за евродепутат. По времето, в което се решаваше този въпрос, все още не бяха ясни финалните параметри на преференциалното гласуване, което в крайна сметка щеше да реши изцяло кой представител на коалицията ще отиде в Европарламента. Ако "Синьо единство" беше останало част от Блока, вероятно той щеше да има двама евродепутати, избрани само по волята на преференциите за тях, а не по партийното подреждане на листата. Казано по друг начин изборите щяха да са наистина демократични и честни и никой нямаше да има правото да се сърди.)


- След влизането си във властта се отказа от идеята да работи под надзора на Гражданския съвет, който принципно трябваше да изпълнява ролята на последна инстанция на обединението и да балансира партийните интереси. Гражданският съвет, който трябва да е нещо като "съвет на старейшините", втора камара или сенат, беше това, което трябваше да вземе решението на кой точно компромис, реформаторите трябва да излязат от властта. Вместо това решението се взе индивидуално, като основният лидер на Блока Радан Кънев излезе в опозиция.


- Последната от поредицата грешки е внезапното влизане в личностни конфликти между оформящите се две крила на блока – участващото в правителството и опозиционното. Напълно ненужна конфронтация предвид, че основната граница на разделението не е личностна, а политическа: "Колко компромиса трябва да бъдат направени, за да си във властта?" Няма нищо по-нормално от това този въпрос да има различен отговор за различните хора. Едни хора гледат по дефиниция в миналото, а други в бъдещето. Първите наричаме консервативни, а вторите прогресивни. И тези две групи хора не отговарят на политическото разделение леви-десни. Леви консерватори има много, така както и прогресивни десни. Гледащите в миналото са по-склонни на компромиси, а гледащите в бъдещето по-често правят резки действия с непредвидим резултат.


За да не повтори същите грешки евентуалният нов десен проект трябва:


- Да бъде експлицитно политически инклузивен, включвайки различни и разнообразни хора;


- Да си постави ясна йерархия от политически цели – например, първа цел е излизането от състояние на captured state; втора цел е реформата в сектори образование, здравеопазване, сигурност; трета цел е осъвременяването на държавната администрация, отношенията между държавата и малкия бизнес и т.н. Логиката на йерархиризацията на целите е, че, например, е политически невъзможно да имаш проспериращ малък бизнес, ако образователната система не създава подходящи кадри, а някой вече крои схема как да ти открадне предприятието с помощта на държавните институции;


- Да има ясни и недвусмислени правила за функциониране, включващи точни времеви периоди за взимане на изпълнителни решения. За да не се повтаря маргинализацията на Гражданския съвет или партизирането на "Реформаторския блок".


Допълнително, нов десен проект не означава задължително нова дясна партия или коалиция.


Нов десен проект значи преди всичко нов модел на взимане на решения


Дали новият модел ще бъде приложен като модернизация на ДСБ, преучредяване на "Реформаторския блок" или в учредяването на нещо ново е изцяло структурен и второстепенен въпрос. Основният въпрос е това, което трябваше да бъде Реформаторският блок да се сбъдне, този път без грешките.


Последните публични изяви на Радан Кънев показват, че има добър и реалистичен усет към настоящата ситуация и забелязва направените грешки. Политическото лидерство, обаче, се оценява по уменията да наложиш своята визия за бъдещето върху обективните обстоятелства и да не позволиш обстоятелствата да се наложат върху теб. Това правят големите десни политици на миналия век. Дали това може да бъде направено в България?


P.S. Ако нов десен проект е необходим, то нов ляв, несвързан интимно с Русия, политически проект е критично нужен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (287)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  РБ не е изчерпан,другите партии от блока ще разберат,че няма смисъл да се подкрепя правителство което работи по модела КОЙ.Не бива да се прибързва.Не е добре през 4-5 години да се правят нови десни проекти.Старата десница е ясна,аз не считам,че е разбита.Ако към РБ се присъединят нови - център дясно партии(аз не виждам такива партии с тежест),да,за такъв проект,да.Лукарски и Кунева трябва да преосмислят своята подкрепа за правителството и да престанат да го легитимират пред ЕС като дясноцентристко.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  евентуалният нов десен проект трябва:
  - Да бъде експлицитно политически инклузивен,
  ...
  Оффф ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Не ви ли омръзнаха и десни и леви проекти ?
  Работа трябва , а не приказки...А ако Радан си мисли,че може да влезе в нов проект, без да излезе от стария - сигурно всичко може.....

  [email protected]
 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нов десен проект? Ще го бъде ли

  Tрябва да го бъде.
  Ще бъде вълнуващо и интригуващо

 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  абе вие затва ли клатихте малко лодката - демек, нов проект ша прайм, требва малко вълнение, деен, десен проект ша прайм, дайте малко вълненье

 7. 7 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Неутрално

  По традиция, успешните партии у нас са лидерски. Да ме извинява Р.Кънев, ама при всички свои положителни качества, той не е лидер. Не го виждам да увлече хората, не може и да ги командва.
  Готовността му към компромиси не е за нашите условия.

  Попътен вятър в главите!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Не. Бъдещето е във формации като БСДД - http://www.budd.bg .

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#2:"stokn"]Защото не са тези хората, които ще го правят. [/quote]
  +++
  100% !!!
  За мен проблема е в руското присъствие ... още няколко години нищо смислено дясно няма да се появи /по обективни причини/, но вече му се вижда края, надявам се ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ся ша дойдат невестите, ой любави мили мои невестулки... ся ша запеят за морала, съдебната реформа, га нашия юнак е би први, га е момък ненапет, га сички ке ги срази на едни идащи избори, поне 555% ке земе

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Няма да го бъде защото ще се прави от старите к----и. През 2009 направиха 7% в рамките на Синята коалиция и през 2013 Костов реши да ги свие. Номерът не мина и паднаха под чертата. Затова се хвърлиха уплашено в обятията на Кунева. Сега пак направиха общо 7% и Радан и той е решил че ще може да ги чопне ама ще се опари по същия начин. Той си мисли че като направи някаква схемичка в която има квадратче за бизнес и за граждани и хоп процентите се наляха.

  Най-важните две неща за един политически проект са:

  1. Хората да ти повярват че ще събереш гласове достатъчно за да управляваш.
  2. Хората да ти повярват че ако си на власт можеш да направиш нещо.

  ДСБ ги нямат и двете. След Радановите изцепки кой ще им повярва че някога скоро пак ще са на власт? Никой! Тогава какъв нов проект!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 13. 13 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Любопитно

  И какво му е новото като се съберат пак старите курви?

 14. 14 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Че реформите трябва да започнат от реформиране на РБ е очевидно. Въпросът е дали това може да направи Р. Кънев тръгнал по стъпките на Ив. Костов. А резултатите от неговата дейност са основната причина за дългогодишното участие на ДПС във властта и на практика налагане паралелната власт в държавата на модела "Кой". С голяма заслуга за разбиването единството на СДС, последователно опозиция на царя в два парламента принуждавайки го управлява с подкрепа на ДПС / и с БСП при втория мандант на НДСП/, опозиция на Борисов при първото правителство, отново увеличавайки тежестта на ДПС в парламента, с определена заслуга за сатанизирането на ГЕРБ в края на 21012 началото на 2013г. пригласяйки на Станишев с удари отдясно и в крайна сметка победа на модела "Кой" с правителството на Орешарски, "обезпечи" втория мандант на президента Първанов"с издигането на проформа кандидат Неделчо Беров и т.н. Лукойл, Петрол, Чорни и т.н. също допълват картината, но в иконочиската сфера.
  Затова има смисъл от нов десен проект и силен Реформаторски блок, но само в случай че е съюзник, а не опозиция на ГЕРБ и в случай на съвместни усилия с ГЕРБ за освобождаване на "пленената" държава.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Нов десен проект не се прави с политически боклуци! Още повече проект подкрепен от Цв.Василев, Слави и други такива! И тая идея на Костов ще се сгромоляса с трясък, както до сега!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално
  До коментар [#16] от "lz2":

  ++++++++++++++++++++

 18. 18 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да, РБ тотално се провали: хем е във властта, хем не е!
  Има пълно неразбиране на властта и отговорността. Така, че и както казва авторът " Ако нов десен проект е необходим, то нов ляв, несвързан интимно с Русия, политически проект е критично нужен."

 19. 19 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  нощта ражда из мъртва утроба
  вековната злоба на роба
  /ама не и десен проект/
  дълбоко из мрак и мъгла...

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  Щурма май се гаври с проекта на Рада със съвета "да бъде експлицитно политически инклузивен, включвайки различни и разнообразни хора". По дефиниция тук вкарваме Т.Дончева, Слави, Сашо Дончев, местния издател, Гриша Ганчев, Кадиев и всички възможни наскърбени камилчета. Само Барека ще липсва в ОФ (дълбоки), но и той мое да доприпка. И Репуц!

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#3] от "роджър":

  Все едно Мариянка го е писала. Направо еманация на противостоенето "дефицит на когнитивна валентност" - "експанзивна лингвистична експресивност".

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Нов десен проект е необходим, но не проект на костоваците. Няма как тези, които си държаха парите в КТБ, да бъдат носители на новото. Иначе ще е нов бардак със стари к...

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#20:"Lemmy"]И Репуц![/quote]

  До коментар [#20] от "Lemmy":

  Нье! Твърдо! Тя има финансови прИтенции и не се страхува да ги изразява.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 551 Весело

  Къде е тръгнал Радан да организира нещо в политиката при положение, че няма качествата изискуеми за БГ политик, а именно:

  1. Не е агент/доносник, значи от 100% му налагаме 50% служебна глоба;

  2. Не е членувал у БеКаПето, значи от 50% му налагаме 25% служебна глоба;

  3. Не е учил в Симеоново(дори и за пожарникар), значи от 25% му налагаме 12,5% служебна глоба;

  4. Не работил, като мутра или в МеВеРето, значи от 12,5% му налагаме 6,25% служебна глоба;

  5. Не е краднал във власта(ужас), значи от 6,25% му налагаме 3,125% служебна глоба;

  6. Няма връзка с Русия, значи от 3,125% му налагаме 1,5625% служебна глоба;

  И сигурно и шлифер няма... Бе къде е тръгнал с 1,5625% няма да влезе в парламента. По добре да остави развитието на държават в ръцете на разните му там агенти, милиционери и т.н.

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#16:"lz2"] И тая идея на Костов ще се сгромоляса с трясък,[/quote]
  Може пък и за добро да е, ако е последната ... дясно с този човек няма !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#24] от "kpenkov":

  А каква е харизмата на Раданчо, че поведе избирателите? "0"!Мънкащ мераклия, който препредава чужди мисли! Човек без принципи! Управляващ опозиционер!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#25] от "роджър":

  Колко пъти трябва да гледаме "последната"? Това не е ли пословичната мотика, която всеки умен човек би поместил от лехата, вместо всеки път да го тряска по красното чело?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "kpenkov":

  Споко, бе готин ... в лабораторията всичкото това го има

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "kpenkov":
  опа-а-а-а-, появи се първия десебар. той ни уверява в моралните устои на дасеебето. Че кой ги оспорва? Ма ние тук обсъждаме нещо по-дълбоко, вика му се управление на държавата. Ма вас тона га ви е интересувало, викате "оставка" и готово

 30. 30 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#19:"stokn"]/ама не и десен проект/ [/quote]

  Да, така и този вдъхновен завършек на статията придобива смисъл. Отначало помислих , че е грешка:
  "P.S. Ако нов десен проект е необходим, то нов ляв, несвързан интимно с Русия, политически проект е критично нужен..."!!

  Понеже оправихме дясното сега ще оправим и лявото!

  Всъщност някъде, (в Израел), е казано по-добре:
  "Действителността в постмодерния свят се състои от внушения, които невинаги имат връзка с реалната истина. Убежденията на хората създават нова действителност, паралелна на фактическата. Затова инвестициите в убеждения създават много по-успешни форми за реална власт и извличане на ресурси, отколкото старите познати схеми за водене на войни и овладяване на територии...." 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#27:"dogwoman"]всеки умен човек[/quote]
  Е, ти пък къде ги виждаш тия "умните" ?
  Един изпълнява задача, друг за кинти, трети за двете ... е, има и четвърти, ма чак пък "умни" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#30:"mdaa"]"Действителността в постмодерния свят се състои от внушения, които невинаги имат връзка с реалната истина. Убежденията на хората създават нова действителност, паралелна на фактическата. Затова инвестициите в убеждения създават много по-успешни форми за реална власт и извличане на ресурси, отколкото старите познати схеми за водене на войни и овладяване на територии...."
  [/quote]

  До коментар [#30] от "mdaa":
  Умно!

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#31] от "роджър":

  Гласующите имах предвид по-скоро. Иначе проекти на неособено умни - бол. Виж примерно БАСТА и ЛИДЕР какви мегаултрауспешни проекти се оказаха? Ами България без цензура? На тези, ако им спрат хептен кинтите, ще останат с общ личен състав 16,5 човека.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#33] от "dogwoman":

  Така де, те са "четвъртите'

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  Не е от мен така завършва една статия за Ердоган във в."Israel Hayom"...

 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#29:"stokn"]Че кой ги оспорва? [/quote]
  Аз

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#35] от "mdaa":

  Аз разбрах, че е цитат, но ти го сподели, за което благодаря

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Когато Костов напусна СДС, това което ни се предложи беше НОВ ДЕСЕН ПРОЕКТ! След цикъл от два парламентарни избора проектът злощастно катастрофира. Последва реанимация в лицето на РБ, която и сега е на път да приключи по същия начин... Каква ще бъде съдбата на нов десен проект? Като се замислим, кой ще го прави, вероятно същата като на тези досега! Радан Кънев беше един от конструкторите на РБ и сега излизайки в опозиция на собствената си конструкция, обяснява че ще произведе нещо по-сполучливо?! Едва ли! Невъзможно е да сглобиш конструкция от множество лидерски партии и да очакваш лидерите им да се самоубият в полза на конкурентите си!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Излизаш в опозиция и първия ти ход е да се срещнеш с Местан "за да обсъдиш Хемус". Това да ни взимат за тъпи май му е наследството от лаборанта. После като разбра, че не сме, не ни говори 2 години (помните ли хахахаха).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#39] от "Княз Мишкин":

  ++++++++++++++++++++++++++

 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Че нов проект в дясното е нужен но от една страна трябва да бъде съставен само от качествени хора, а от друга страна ако наистина е от такива те пък трудно успявят дя привбечат масата избиратели , които обикновено са матрял достоен за чалга и да заобикаля закона , някой да му дава и обикновено по сегашните правила за избори те решават кой ще спечели ! Както абикновено у нас става , никога не печелят най-умните, знаещите и можещите , а фалшиви герои прочели една книга и ръсещи популистки глупотевини наред! Умните хора са рядкост , а по нашите земи са на изчезване !

 42. 42 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#38:"2.50"]Когато Костов напусна СДС, това което ни се предложи беше НОВ ДЕСЕН ПРОЕКТ! [/quote]
  Единственото, което лаборанта направи след разбиването на ОДС е, че принуди Царя да се коалира с ДПС, а после и с БСП ... ОДС и НДСВ можеха да имат огромно мнозинство, и щяхме да сме МНОГО НАПРЕД, нооо ...
  Дали хората, които гласуваха за ОДС през 2001-ва, очакваха това ???
  И кой си мислят, че ще му се върже сега ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 43. 43 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Срещата с Местан беше фалстарта на новия десен проект... Всичко останало са приказки, за съжаление...

 44. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Има ли нужда от нов десен проект? Спорно е, а не е и толкова съществено. Опитът от изминалите години показва, че всички проекти, било то десни или леви са мъртвородени или най-малкото се раждат с малформации. Защо? Защото за да се реализира някакъв проект, какъвто и да е, са необходими съответните хора, а в страната няма ни "леви", ни "десни" - има само леваци. Проектите в България са начинания с една единствена цел - по-близо до властта, по-добре се краде. Страната тотално се разграбва. Стигнахме дотам, че крадат не само управляващите крадци, а крадат масово и самите окрадени. Какви ти там проекти? Просто погледнете през прозореца. Вакханалия на посредствеността и некадърността.

 45. 45 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Тези проекти, независимо откъде идват почнаха да ми омръзват. В момента препрочитам Доктор Живаго. На едно място Пастернак казва:
  "Човек се ражда, за да живее, а не да планира как да живее"

  Отделно думата "проект" толкова се изтърка, че чак ми стана омразна. Преди време слушах някакъв вундеркинд да обяснява по радиото, че "има проект за стихотворение". Горките Ботев, Пушкин, Байрон - как ли са писали без проекти. Дали Айнщайн си е казвал "Първо ще напиша проект, а после ще взема да открия теорията на относителността".?

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#45] от "grajdanin1":

  След "Живаго" горещо препоръчвам "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", ако не си я чел. Няма да съжаляваш, почти 100% съм сигурна. И там има интересен момент с "проекта" на англикански свещеник, поставил си за цел да обърне цялото население на Иран в християнството. После решава да покръсти само тайната полиция, понеже ако има нея, има всички останали. Накрая го разстрелват, естествено.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "сравнително умерени патриоти"

  Умерените патриоти от "модерния" патриотизъм (фашизъм) са като умерените джихадисти в Сирия. Умерени са само, защото са с Нашите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Последното ти изречение е неистина. ГЕРБ са припознати в ЕС като основната дясна партия, много преди да се съберат с РБ. Нещо повече, една от причините РБ да влезне в коалиция с ГЕРБ, беше натиска оказан му отвън

 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Иначе нужен ли бил нов десен проект? Спорно е. Проблема на всеки десен проект е, че в БГ няма дясно мислещи хора. Върти го, сучи го - тук сме си страната на каскетите. Всички чакат държавата да им намери работа, да им напълни джоба, всички искат безплатно здравеопазване и образование...

  Само вижте какъв вой е срещу по - големите частни компании, срещу успелите хора...

  БГ си е страна на каскетите, какви десни проекти, какви пет лева?

 50. 50 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Този филм с люспенето и люспите не го ли гледахме вече преди доста години?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 51. 51 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#48] от "niakoi_si":

  до коментар намбър уан: ми кофти, майка, ама факт

 52. 52 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нов десен проект ?! За това трябват, на първо място истински политици и стратези, а не подставени лица и слуги на този или онзи. Второ: без ГЕРБ той няма как да се случи. Дали това се харесва на Ив. Костов, Р.К. и техните 2,5 или 3% няма значение, защото това е факт. Кой точно ще влезе в него и с какъв успех? Риторичен въпрос доказващ само утопията на този т.н. проект.

 53. 53 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "роджър":

  Защо търсите ВИНАТА в Костов? Той предопреди за послествията от МАДРИТСКИЯ МРЪСНО ЧЕРВЕНИЯ ЛЪЖЕЦ и не му стана ПОДЛОГА.

 54. 54 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "niakoi_si":

  Когато КАСКЕТИТЕ започнат да се питат -къде серат гладните?- всичко ще си дойде на мястото.

 55. 55 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#53] от "Peter Stoychev":
  [quote#53:"Peter Stoychev"]МАДРИТСКИЯ[/quote]
  Първо, да уточним, че се пише МадриД ... второ ... няма сми

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  За мен анализа е много добър и не разбирам защо толкова много от писалите преди мен пропускат това, което е ясно казано, че дали ще бъде нов проект или ще се преучреди и ремонтира сегашния РБ, особено в частта гражданска квота и вземане на решения, а не вътрешни борикания е ВТОРОСТЕПЕНЕН въпрос.
  Същината е да се избягнат или поне намалят грешките допуснати и допускани и в момента, ако разбира се ние или повечето от нас искат да има що годе нормално дясно.
  А за тези, които ратуват за някакви нови, честни и прочее извънземни същества, та белким се оправим, няма какво да коментираме, ами да палим свещи и да го удряме на молитви, освен ако не сме решили, че вече се появил някой, я като Симеон, я като Волен ( според вкуса де) и както показва поне досегашната действителност, доста от нашите съграждани са готови да им повярват и след това да псуват.

 57. 57 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]другите партии от блока ще разберат,че няма смисъл да се подкрепя правителство което работи по модела КОЙ.[/quote]
  Другите партии от блока (или поне техните лидери) започват да стават част от модела #кой. Наредили са се на софрата и си чакат порциите. Лидерите на дбг и сдс са част от правителство гласувало 800 милиона за Хемус, които ще се усвояват от #кой?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 58. 58 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Абе, правете, струвайте, то това, сегашното, не може повече да се трае!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 59. 59 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Трябва РАЗУМЕН ПРОЕКТ, но такъв с десни и леви политици, каквито са нашите (сектанти!), вече няма да се случи. Имаше го, ама беше преди няколко правителства...

 60. 60 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#9:"Читател"]

  Не. Бъдещето е във формации като БСДД - http://www.budd.bg . [/quote]

  Гледам някаква БГ Сириза която ще промени държавното устройство, и ще ни направи уважавани като Венецуела.
  И с това ударение за книжовен български език из цялата татковина, защо толкова русизми в текстовете?
  Хахаха

 61. 61 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Е, бате Щурм написа чудесен анализ, съставен от ясна диагноза и препоръки.

  Повечето коментари под материала му показват че препоръките се виждат като неизпълними от сегашните играчи. За жалост може и така да е. Но все-пак трябва да се пробва.

  И е напълно прав човека в края на статията, че нов, не-кремълски ляв проект е жизнено необходим. Без истинско дясно и истинско ляво ще си останем мутрокрация с периферия от псевдо-опозиционни паразити фашаги и комуняги. Направо да си станем губерния на рашките, дейба.

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Малиий, вече е почти 10 часа, а десебарките никакви ги няма на амбразурата.
  УжасТ!

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Добър анализ, но имам и забележки. Надеждй Нейнски нямаше място в РБ - РБ възникна от провала на десните партии, именно защото хората не харесваха старите им лица. Костов разбра това, Но Кутева и Нейнски - не.

  Иначе това, което Кънев говори сега е всичко, което РБ трябваше да бъде, превръщайки се в партия. Но СДС и ДБГ го блокирха. Дано този път се получи. Очаквам НПСД скоро да напуснат и те РБ. А може би и БЗНС чрез бламиране на лидера си

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 64. 64 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  ''...държавите се пленяват през институциите, следящи за опазването на закона. Ако те бъдат реформирани, държавата се освобождава. Ако не – остава пленена...''

  В чии ръце се намират институциите, от 1989 до днес? Без четрите години управление на Костов, разбира се. Отговорът дава яснота кой е КОЙ! Новият десен проект трябва да отнеме кормилото от алчните, дебелашки лапи. Но, за това е необходимо огромно разбиране от природонаселението, което е невъзможно. Това е реалността, ала трябва да се опита.

 65. 65 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Весело

  [quote#29:"stokn"]опа-а-а-а появи се първият дсбар[/quote]

  Що така?😳 Тейзи форум, само за каракачанки от развъдника в Банкя ли е?!...😎
  😂😂😂

 66. 66 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Преди да са направили анализ защщо настоящият десен проект е неиспех, но откровен такъв, няма никаква нужда от нов.

 67. 67 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 838 Неутрално

  трябва да има нов десен проект,а костов е част от статуквото,в преломния момент когато можеше да направи лустрация и да сложи номенклатурата на място извън власта ,той продаде нефтохим на лук оил,още помня интервюто на един от главните инженери на рафинерията за цената....че е смешна и само да нарежат инсталацията ще вземат повече пари от скрап....та така за костов....троянски кон

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 68. 68 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще го бъде.В сладките мечти.Със стари труженички ново заведение не получается.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]РБ не е изчерпан,другите партии от блока ще разберат,че няма смисъл да се подкрепя правителство което работи по модела КОЙ.Не бива да се прибързва.[/quote]
  Хубаво, но какъв ще бъде ефектът от привличането на мекерета на....който е най-силен?
  Кунева я разбирам. Тя поне има малко по-друга закваска. Но Лукарски си остава най-обикновен интересчия за мен. При това загубен и некадърен.
  Не е ли по-добре хората от ДСБ да привлекат честно мислещите за своята кауза, чрез убеждение и привеждане на най-прените доказателства, каквито има в изобилие сега.
  Точно затова Радан онзи ден каза, че има много и продължителна работа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#67:"не на безразличието"]та така за костов....троянски кон [/quote]
  Така или иначе, Костов е минал етап...и вече неприложим.
  Няма смисъл да се вайкаме за миналото. Трябва да се търсят възможностите сега и за в бъдеще.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#14:"beroe"]Затова има смисъл от нов десен проект и силен Реформаторски блок, но само в случай че е съюзник, а не опозиция на ГЕРБ и в случай на съвместни усилия с ГЕРБ за освобождаване на "пленената" държава.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Това, впрочем, каза и Москов, но го оплюха дружно тук.

  Но друг въпрос имам към авторите на новия проект. Дали целта му е да предизвика предсрочни избори - насила и какво очаква от като резултат от тях.

  Ще се държи ли като ДСБ през 2013 - Костинброд (засега, преди още да го има проектът, се забелязва силно тази тенденция у него).

 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#71:"bathsheba"]Това, впрочем, каза и Москов, но го оплюха дружно тук. [/quote]
  "По плодовете им ще ги познаете"
  Ако Москов беше излязъл от правителството, ситуацията би била много по-ясна и отрезвяваща за Боко и геберята.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпрос: Ако Радан Кънев беше успял да овладее Реформаторския блок, щеше ли той пак да бъде отречен като провалил се и непотребен проект? Или пак готвим нов проект, защото проектантът беше изместен от стария заради липса на опит и умения? Много проектанти, малко строители..
  Пиша това с огорчение, симпатизирах на и гласувах за ДСБ, но лидерът и явно демонстрира, че мнението на симпатизантите няма никакво значение, и решенията се вземат от други, от бъдещият "бизнес съвет" може би...

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  ".....а именно да деконструира олигархичния модел на властта."
  То е щото олигархичният модел не може да се самодемонтира!
  Десен проект трябва непременно да има! Действайте! И ляв трябва, защото само десен е магнит с един полюс. Ганчо разбра, че вождовете са фалшиви, а белите коне са червени. Той ще търси алтернатива. Дайте му я.

 75. 75 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#52:"shule"]без ГЕРБ той няма как да се случи. Дали това се харесва на Ив. Костов, Р.К. и техните 2,5 или 3% няма значение, защото това е факт. Кой точно ще влезе в него и с какъв успех? Риторичен въпрос доказващ само утопията на този т.н. проект.[/quote]

  Като се опитам да събера 2 и 2 (статията на Смилов и не само, има такова едно говорене), идеята е да опраскат Борисов и да земат "добрите от ГЕРБ", вероятно с шеф на Радан. Нещо такова грубо казано.
  Сега се пробват да всеят някакви такива мантри: за добрите в ГЕРБ и лошите милиционери.
  И си вярват, че ше им минат интрижките.

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#71:"bathsheba"]Дали целта му е да предизвика предсрочни избори - насила и какво очаква от като резултат от тях. [/quote]
  Въпросът ти е неправилен.
  Всъщност целите на новия проект са с много по-далечна перспектива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#72:"Храбър"] Боко и геберята.[/quote]


  Ма кажете си го в прав текст, де! Това е поредният проект АНТИ-ГЕРБ, АНТИ-БОРИСОВ.

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#42] от "роджър":

  Вие или сте били сляп или съвсем целенасочено лъжете!
  Разбиването на СДС, не е заслуга на Костов, ами на хора като Христо Бисеров и Данчо ментата! Вината на Костов е, че не усети по-рано внедрените ДС-подводници!
  Никой не е принуждавал царя за нищо! Той си беше кукла на конци! Чучело, командвано от комунисти за, което му беше платено и си замина след втория мандат! Идеята на НДСВ, въобще не е била за коалиция с ОДС! Това си беше червен проект, който много успешно подмени вота на т.нар. десни избиратели, като създаде грешни предварителни нагласи, относно това, за какво се е върнал т.нар. цар в България... Е, видяхме за, какво са го върнали...! За да бъде изтривалката на ДПС и БСП!
  Иван Костов има доста други грехове, но точно този не е негов!

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Весело

  [quote#75:"bathsheba"]...идеята е да опраскат Борисов и да земат "добрите от ГЕРБ", вероятно с шеф на Радан. Нещо такова грубо казано. [/quote]
  Сами показвате колко "тясно сте скроени"!
  Не сте способни да видите по-далеч от пъпа си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#76:"Храбър"]Въпросът ти е неправилен. [/quote]


  Ама имам право да го задам, нали? Или Вие решавате кой въпрос е правилен.

  Далечните цели - ОК, успех им желая. Но въпросът ми, правилен, или неправилен, си остава.

  Цел ли е на новият проект насила да провокира предсрочни избори с всякакви средства, които целта им (близка, или далечна) оправдава?

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Любопитно

  [quote#77:"bathsheba"]Това е поредният проект АНТИ-ГЕРБ, АНТИ-БОРИСОВ. [/quote]
  Хайде кажи си!
  За теб Борисов единствен и неповторим ли е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#14:"beroe"]Затова има смисъл от нов десен проект и силен Реформаторски блок, но само в случай че е съюзник, а не опозиция на ГЕРБ [/quote]

  До коментар [#14] от "beroe":
  Няма как. ГЕРБ се свързва в съзнанието на голяма част от обществото винаги с подземния свят. Десните проекти изключват подобна "симбиоза".

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#52:"shule"]Второ: без ГЕРБ той няма как да се случи. [/quote]
  e това е големия проблем на страната ни. 2 партии: ДПС и ГЕРБ разбраха, че имат ли пари, ще имат и власт. ДПС е поизолирано от властта, и парите им понамаляха, ГЕРБ отново събира ударно пари за избори (пътищата са отново непочистени, но милионите се изплащат на точните фирми). Така че на стартовата линия ГЕРБ отново ще са най-богати, и отново ще купят десетки, а защо не и стотици хиляди гласа.

 84. 84 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#71:"bathsheba"]Ще се държи ли като ДСБ през 2013 - Костинброд (засега, преди още да го има проектът, се забелязва силно тази тенденция у него). [/quote]
  Предполагаемата таргет-група на "Костов и Къ" ЕООД са всички от БСП и "патриотите", които ненавиждат Борисов и искат да го видят при "бай Ставри". Единствената им кауза за всякакви нови или стари "проекти" - даване свобода на ... омразата и завистта. Все пак да не забравяме, че точно тези атавистични чувства и една "идея" (как да се смачка мнозинството в интерес на шепа убийци) докараха Ленин на власт преди почти сто години в Матушката им. Тяхната Матушка.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 85. 85 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#81:"Храбър"]Хайде кажи си!
  За теб Борисов единствен и неповторим ли е?[/quote]

  Мне, не казвам, че единствен и неповторим, но за момента е точно такъв (!) и наблюдавам с отвращение опитите да бъде оцапан с всякакви средства, опитите да бъде опраскан и отстранен насила.

  И пак ще гласувам за него. С още по-голямо удоволствие! И повярвайте, ще му вдигнете гласовете, каляйки го. Да.

 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Гневно

  [quote#80:"bathsheba"]Далечните цели - ОК, успех им желая. [/quote]
  Щом са далечни значи може.
  Колкото по-далечни, толкова по-добре.
  Че иначе няма да може да съберете парички за онова хотелче или да се сговорите с онзи червен барон, дето имал връзки в....солунската митница, или да наредите я синето, я внучката на държавна работа?
  Смешници!
  Жалки сте!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#77:"bathsheba"]Ма кажете си го в прав текст, де! Това е поредният проект АНТИ-ГЕРБ, АНТИ-БОРИСОВ.[/quote]
  Все още не е казано, а трябва. Ти вярваш ли си, че Баце иска да промени модела? Погледни, след всеки дъжд наводнение, след всеки снеговалеж дървена ваканция и блокирани пътищата.

 88. 88 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#62] от "pag":

  Но, за сметка на това ГЕРБ-ерите са винаги готови и на пост! Злия Костов дебне и трябва да бъде изобличаван и громен на всяка крачка! ГЕРБ са червена партия и не могат да живеят без враг! Врага е необходим и нужен! Ако го няма, ще го измислят!
  На ГЕРБ, проблема им е Костов...! Не е нито Доган, нито Станишев, нито Гоце...! Чуят ли за Костов, ГЕРБ-ерите подскачат, все едно си им заврял чадър, на едно място...!

  Бивш tww09306483.
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Гневно

  [quote#85:"bathsheba"]Мне, не казвам, че единствен и неповторим, но за момента е точно такъв (!) и наблюдавам с отвращение опитите да бъде оцапан с всякакви средства, опитите да бъде опраскан и отстранен насила. [/quote]
  Ама защо само наблюдаваш!?
  Действай!
  Организирайте летящи отряди за спасението на Боко Великолепний!
  Да!
  Всеки казал дума срещу Боко трябва да бъде съден и.....разстрелван може би?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Наличието на сравнително умерени патриоти в управлението не беше и не е проблем.

  Следва да се чете: Наличието на сравнително умерени идиоти в управлението не беше и не е проблем.

 91. 91 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"stokn"]ся ша дойдат невестите, ой любави мили мои невестулки... ся ша запеят за морала, съдебната реформа, га нашия юнак е би први, га е момък ненапет, га сички ке ги срази на едни идащи избори, поне 555% ке земе [/quote]

  това за бистришкия тигАр ли или за новия българо-руски президент (по новите Предложения за промяна на конституцията от кремъл/параванов)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 92. 92 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно е, че в България "дясното" е много вървежно, но само като марка! Всички много претендират да бъдат десни (разбирайки го само като разграничение от БСП), а всички правят леви политики.
  Основният проблем и на ГЕРБ, и на РБ, и на ДСБ в частност е липсата на принципност, липсата на здрав идеологически фундамент и твърдо преследване на поставените цели, без популизъм и без непременна реактивност на дребните ежедневни събития и скандали.
  Ще дам пример с няколко фундаментални ценности за една дясна партия, които трябва да се следват стратегически и неотклонно.
  - свобода на личността, бизнеса, медиите;
  - приоритет на образованието, активността, инициативността и предприемачеството;
  - свеждане на държавната дейност до присъщите й функции (отбрана, вътрешна сигурност, правосъдие, образование, пенсии, инфраструктура). Реформиране на държавните и общински дейности до постигането на ефективност, рационалност и качествени услуги за бизнеса и гражданите. Никакви държавни мегапроекти! Приватизация на БДЖ, Български пощи и др. под.
  - балансирани бюджети, никакви външни заеми, ефективни данъчни и митнически служби. Ефективни държавни регулатори.
  - има и други, но не претендирам за изчерпателност.
  Е, толкова ли е трудно? Ако една дясна партия отстоява ежедневно и неотклонно тези или още подобни ценности, тогава автоматично ще се реши и въпросът с влиянието на ДС, на олигархията, на мафията...
  Но, ако всеки ден си обръщаме по пет пъти мнението, и реагираме на всякакви простотии, губейки енергия за това, а подминаваме съществените неща, колкото и да се хвалим, че сме десни, файда няма!

  Who Is John Galt?
 93. 93 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#86] от "Храбър":

  Абе, готин ... как може да имаш толкова елементарна представа за живия живот /ако си искрен, де/ ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 94. 94 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "Храбър":

  Тва беше куртоазия. Жалки са Вашите опити да опраскате над милион българи, които дават доверието си на ГЕРБ.

  35%. Не може да ги преодолеете. Затва: насила?

  Аз ти отговорих на въпроса, но ти на моя не отговаряш. Вместо това ми изсипваш маса лъжливи обвинения и ме наричаш жалка.

  Но това е отговор. И то какъв!

 95. 95 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста глупав анализ. Въпросът въобще не е "има ли нужда от нов десен проект" или ляв или центристки, в тоя ред на мисли. Въпросът е, че имаме нужда от нова партия, която да напише детайлна програма за управление с ясна визия за поне два мандата напред. Естествено провалените политици от последните 20ина години нямат място в нея, включително и смешници като Радан Кънев на който му отне само две години да се светне за нещо, което нормалните хора знаят отдавна, Борисов не може да бутне модела КОЙ, защото той винаги е бил част от този модел. Разликата между ГЕРБ и БСП в това отношение се крие само във факта, че с вторите ДПС може да се целува демонстративно пред всички, а с герберите може само да си държат ръчички под маста и да се галят с крачета като в треторазрядна сапунка. Крайния резултат за съжаление и в двата случая е еднакъв.

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Как не схващате, че целта не е нито Боко, нито ГЕРБ,нито дори Гоце-Първанов и Доган-Местан!?
  Целта е системата и нейната организация!
  Целта е държавата НАЙ-НАКРАЯ да заработи за справедливостта и честността, което значи за обикновените и честни хора!
  Само това ще доведе до реални възможности за качествен скок в икономиката и подобряване живота на народа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#89:"Храбър"]Всеки казал дума срещу Боко трябва да бъде съден и.....разстрелван може би?[/quote]

  Ти сам си измисляш някакви тези и на основа на тях хвърляш клевети.

  Надали има друг човек в тази държава, по който да е хвърляна толкова помия и кал и обиди, колкото Борисов. Няма разстрелвани за тва. Единственият резултат от цялата помия, която хвърляте по него, е че гласуваме за него. И тва ви хвърля в бяс.

 98. 98 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Весело

  [quote#89:"Храбър"]Организирайте летящи отряди за спасението на Боко Великолепний![/quote]
  Ама вие сте тези, които организирате "летящите отряди", бе Храбърчо, хахха... Вие все не сте доволни от паничката си. Вие все не сте на точните места, които да ви осигуряват папкането, такова, каквото си мислите, че ви е достатъчно. Вие превръщата "властта" в начини за облагодетелстване на малък брой хора. Вашата "национално съвещание" се провежда в малка зала на НДК и пак половината са журналисти. Вие печелите избори и после подритвате тези, които са ви помогнали за това. Вие обичате превратите чрез подслушвания и интриги. Вие фалшифицирате писма на ЕК или пишете доноси до нея. Вие мразите и отблъсквате, поставяйки се в ролята на "файтон от жълтите павета". Вие нямате хора и структури из страната, защото вече всички ви разбраха колко струвате, а ДСБ е мръсна дума - кражба, далавери, ритане по кокалчетата, извиване на ръце...
  Такива работи на най-голямата партия в България не й трябват. Тя просто печели избори и върви напред. Недейте да си мислите, че ще влезете в ролята на "малкото камъче", което ще обърне колата. И за тиквено семе не ставате.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 99. 99 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Когато един проект се основава на нещо "против", а не на нещо "за", той е провален още в замисъла си. А точно това прозира, дори и в част от коментарите. Десните удобно забравиха, че основният враг е дъртата червена вещица и конюктурно /засега само виртуално/се съюзяват на база "анти-герб". Приматщини, като №87, дайте да бутнем Баце, че да няма природни катаклизми. Ако това е десният проект и ако 5-тимата депупатчета от дсб са носителите му, а НЕ, благодаря.

 100. 100 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#19:"stokn"]нощта ражда из мъртва утроба
  вековната злоба на роба
  /ама не и десен проект/
  дълбоко из мрак и мъгла... [/quote]

  а КОЙ във мазето
  (в Банкя, в мазето)
  наплюнчил пръстето
  "народни" банкноти брои...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK