Боже, пази Бузлуджа

Паметникът на връх Бузлуджа

© Юлия Лазарова

Паметникът на връх Бузлуджа"Дневник" препечатва текста от "КлинКлин - проект за медийна платформа, която ще се управлява от читателите."


"Перфектен е! Такъв, какъвто си е – паметник на глупостта и провала на комунизма. Няма как да има по-добър мемориал на една мъртва политическа идеология от една отдалечена, трудно достъпна и грозна сграда, създадена като акт на възхищение към провалилата се навсякъде политическа система. Нека избледнее в историята, каквото трябваше да се случи и със самия комунизъм."


Така The Economist описва бившия "Дом-паметник на партията". Подобно мнение може би споделят и стотици чуждестранни туристи, отправящи се всяка година към "летящата чиния" на връх Бузлуджа.
Феновете на новото културно течение "Осталгия" (съчетание от немските думи за изток (Ost) и носталгия (Nostalgie) са привлечени от "антигравитационната" архитектура, напомняща работите на гениалния Оскар Нимайер, Оруеловата антиутопичност на една непозната за тях епоха и естетиката на изоставените сгради. Модерността на паметника е подчертана и от неговата прилика с новата щабквартира на Apple.


Наред с увеличаващия се интерес към този културен пласт ние отново си затваряме очите. Вместо да провокираме публичен дебат за неговото капитализиране, ѐрго да консервираме, реновираме или интерпретираме архитектурното наследство от социализма, ние се разделяме на две крайни категории: "За" и "Против", построени не около естетически или културни аргументи, а основно върху политически.


И така, без да искаме или съвсем съзнателно, правим услуга на мудните, що се касае до адекватна културна политика, български управляващи.


Досегашните опити за дебат, подети от архитекти и експерти в областта на културата, на мига се превръщаха в лесна мишена, най-вече по политически причини, и потъваха в миманса. Така очакваното развитие по въпроса със социалистическото архитектурно наследство не се получи. То бе оставено на саморазрушение, а в някои случаи бе премахвано и с политическа намеса.


Според културолога Кирил Василев, ако оставим настрана въпроса за идеологическото съдържание на паметниците и това дали то е приемливо за нас, основните аргументи, с които тези паметници се защитават и от хора, които политически и биографично не са свързани с комунистическата партия или с нейната наследница БСП, са два:


1. че те са част от общото ни минало, което трябва да се запази такова каквото е;


2. че те са произведения на изкуството, чиято естетическа стойност не може да се сведе до идеологическото им съдържание.


Ето какво пише още той в своята статия, публикувана в сайта на Гьоте институт:


"В края на 19 век в знаменитото си есе "За ползата и вредата от историята за живота" Фридрих Ницше остро критикува модерното историческо съзнание и безвъпросното приемане на ценността на миналото.


Според Ницше миналото няма стойност само по себе си. То придобива такава стойност едва когато бъде отнесено към настоящето и бъдещето.


Индивидите и обществата се нуждаят от миналото, за да се развиват, но то може да бъде и задушаващо.


Ницше обобщава отношението към миналото в три типа: монументално, архиварско и критическо. Монументалното отношение е полезно за индивидите и обществото, защото е източник на вдъхновение за действие. Архиварското отношение – защото привързва към собствената традиция. А критическото отношение – защото предпазва от идеализация на миналото.


"Трите типа отношение към миналото взаимно се балансират и затова е важно да не се дава особено предимство на нито едно от тях."


Докато паметникът на Бузлуджа се руши и застрашава живота на бекпекърите, на 12.01.2016 г. Върховният административен съд позволи демонтажа на смятания от мнозина за негов "брат" – паметника "1300 години България". Последва вълна от радостни възклицания в социалните мрежи, които "подписаха" присъдата с две сходни позиции:


Паметникът "1300 години България"

© Цветелина Белутова, Капитал

Паметникът "1300 години България"


"Да се бута, защото е грозен" и "Махнете го, защото е комунистически".


Всъщност единствената му връзка с комунизма е, че е строен по онова време. Той е толкова комунистически, колкото гениалният американски архитект Даниел Либескинд е извънбрачен син на Вълко Червенков.


А грозотата! О, грозотата! Тя идва заради безстопанствено състояние, в което Столичната община го поддържаше в продължение на много години. През цялото това време всички опити паметникът да бъде реновиран чрез проекти и конкурси удариха на камък.


Ако в традиционно тихите архитектурни среди преобладаваше мнението "За", то по-гръмогласните граждани отново използваха политически аргументи, за да наклонят везните към демонтажа.


В България мнението на експертите няма значение, особено когато думата е дадена на шумната маса, а управниците дебнат за всевъзможни начини да спечелят лесни дивиденти.


Разрушаването на паметника за сметка на изграждането наново на паметните стени на Първи и Шести пехотен полк се появяват, въпреки че през годините последователно бяха отредени две места за мемориала, разрушен при строежа на НДК – зад мола в Южния парк и в двора на "Военното НДК". Нищо не пречеше плочите да бъдат възстановени и на оригиналното им място, което е малко встрани от "1300 години България".


За жалост премахването на соц паметници няма да направи държавата ни по-малко соц. Ако "бутането" им лекуваше миналото, то защо не бе разрушена цялата Берлинска стена? Та да не остане спомен от кървавия режим?


Ако това беше вярно, то премахването на мавзолея щеше да доведе след себе си до незабавна лустрация, а БСП щеше да се извини за кръвопролитията и репресиите, извършени в периода 1944 - 1989 г.


Но ако бившият дом на балсамираното тяло на Георги Димитров се беше превърнал в музей на съвременното изкуство, каквито планове имаше в края на миналия век, то щяхме да покажем, че нашето общество е готово да превъзмогне старото бреме и да покаже индиректно, че може да се надсмива над себе си.


"Взривяването" на миналото изглежда повече като опит за налагане на насилствена амнезия. Умение, в което старият режим се беше профилирал.


Демонтирането на "1300 години България" също няма да премахне комунистическите чипове в главите на управляващите, но оставянето му можеше да се превърне в културна зона, площадка за скейт или каквото и да е било реновиране, с което да покажем, че нашето общество е преодоляло болезненото минало и е готово към бъдещето.


А сега – нито ще имаме паметник, съобразен с архитектурната композиция на площад "България", нито такъв, който да отбелязва 13-те века от основаването на Българската държава по тези земи. Да не говорим за това, че една нова интерпетация на паметника щеше да бъде една от последните възможности да се доближим до европейските "столици на културата".


Акцията "В крак с времето" на Паметника на съветската армия

© Надежда Чипева, Капитал

Акцията "В крак с времето" на Паметника на съветската армия


Ако арт инсталацията върху Паметника на съветската армия "В крак с времето" беше останала във вида, в който изуми света след нощта на 17 юни 2011 г., това щеше да бъде един от най-атрактивните за туризма обекти в столицата. Но по-важното е друго – това щеше да бъде ефективно лекарство най-вече за родна консумация.


Защото "В крак с времето" беше една от най-гениалните прояви на самоирония. Тя те кара да се засрамиш заради това, че откакто се помниш, държавата ти все е зависима. А ти покрай нея – също.


Самоиронията е качеството, което ни липсва най-много. Ние често се самообвиняваме или подценяваме, възгордяваме или възвеличаваме, но много рядко се смеем над грешките си.


Ако искаме да станем по-цивилизовани, трябва да започнем да се надсмиваме над самите себе си. Затова, моля ви, пазете паметниците. За да могат бъдещите поколения да осмиват глупостите, които правим.


Но да се върнем към журналиста от The Economist, който вероятно в бързината да напише своето описание към уникалното видео за Бузлуджа е забравил да направи справка за социално-политическата ситуация в България: Комунизмът в България не само не е мъртъв, а удобно се е настанил във всички нива на обществения живот. Той се събужда в чувството за безотговорност, закусва в замитането под килима, разхожда се в страха, диша в шуробаджанащината и заспива в краденето – където, когато и колкото може.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  " Комунизмът в България не само не е мъртъв, а удобно се е настанил във всички нива на обществения живот. Той се събужда в чувството за безотговорност, закусва в замитането под килима, разхожда се в страха, диша в шуробаджанащината и заспива в краденето – където, когато и колкото може."

  По-добре не може да се каже.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Комунизмът не си отива.Залпът на Аврора гърми още в главите на управляващите.Трябва да се започне отнякъде.Аз предлагам МОЧА.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Бузлуджа е паметник на комунизма, а МОЧА - на престъпниците, които са ни го натресли.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Къде го видяхте този комунизъм? В България има див олигархичен капитализъм в момента прикрит зад една фасадна демокрация, същото е и в Русия.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Няма какво да добавя към подигравката на Економист, цитирана в началото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално
 7. 7 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 709 Весело

  Няма ли да е добре да се съберат всички властни комунисти (политици, бизнесмени и т.н.) към днешна дата вътре и да бъде взривено?

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  А някои правят така..... http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/anNbbE0_460sv.mp4

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Абе, автори, а оная, дежурната българска "пАре за поддръжка нЕма" не я ли научихте?
  Каквото и да кажете, каквото и да напишете, отговорът ще бъде все тоя!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1175 Гневно

  "Перфектен е! Такъв, какъвто си е – паметник на глупостта и провала на комунизма..."

  ....Това е достатъчно.

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1064 Весело

  И така без да искаме или съвсем съзнателно, правим услуга на мудните, що се касае до адекватна културна политика, български управляващи.

  Българските управляващи не са мудни само когато има нещо за крадене. Тогава са като светкавици.

  Но ако бившият дом на балсамираното тяло на Георги Димитров, се беше превърнал в музей на съвременното изкуство,

  Спомням си, че когато беше дискусията какво да се прави с мавзолея предлагах да се запази и в него да се подредят латексови кукли на всички депутати в НС. По примера на японските корпорации - под всяка кукла има монтиран брояч. Влизаш и който депутат в реалността те дразни си го изкарваш на куклата му. Накрая на мандата им се проверява кой е изял най-много тупаник и си прави изводите. При следващите избори куклите се сменят с актуални. Все ми се струва, че опашката щеше да е доста дълга.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  - "О, грозотата! Тя идва заради безстопанствено състояние, в което Столична община го поддържаше..."

  Не е вярно. "Творението" беше наречено Шестоъгълен петохуйник със самото му поставяне.

  - "В България мнението на експертите няма значение.."

  Ами тогава мнението на гражданите, които ще трябва да живеят с това грозилище, ли да няма значение?!

  - "Нищо не пречеше плочите да бъдат възстановени и на оригиналното им място, което е малко встрани от "1300 години България."

  И това не е вярно. От старите въздушни снимки достатъчно ясно се вижда, че мемориалът е бил точно там, където днес е Петохуйника.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  заслужава да седи така, както си е, пълен с овчи курешки, докато го опоскат циганите за арматура, ако е останала.

  не мога да разбера това умилително томление у западняците към остатъците от комунизма. включително и това в статията:

  "Вместо да провокираме публичен дебат за неговото капитализиране, ѐрго да консервираме, реновираме или интерпретираме архитектурното наследство от социализма, ние се разделяме на две крайни категории: "За" и "Против", построени не около естетически или културни аргументи, а основно върху политически."

  ами колега авторе, ако не е известно на "осталгията", на нас отдавна е - комунизмът и социализмът утилизират "естетическите" и "културните" аргументи, впрягайки ги в услуга на идеологията. затова и тук не може да има "естетически" аргументи, доколкото "естетически" предполага липса на друга натовареност. а случаят с комунизма е точно обратен - ограбва чисто естестическото чрез неговата пропагандна инструментализация. затова и предложението е нелепо, дори и без абсурдната "интерпретация". паметникът е преди всичко политически символ и опитите за "осталгизация" могат да бъдат предприети само от отвън, т.е. без адекватно познаване на контекста. което е обидно за жертвите на режима, построил марсианската чиния, без да успее да я използва по предназначение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Ами The Economist са го казали.

 15. 15 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бузлуджа дори и в това си състояние буди завиден интерес от много туристи и пътешественици. Има няколко страници във Фейсбук, почти ежедневно хората (предимно чужденци) слагат нови снимки. Виждал съм снимки от там като част от фото-арт колекции (вижте Aurélien Villette от http://yellowcorner.com/ например).

  Паметникът като сграда едва ли може да възроди сам комунизма, особено ако мислим с главите си. Но за сметка на това е едно от интересните за България места. Защо да не извлечем полза от него?

 16. 16 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Странно - авторът се възмущава от решението за премахване на Петоху*ника и е цитирал два от аргументите в полза на това. А е пропуснал третият, най-същественият. Това, че за да се построи въпросното недомислие, барабар с НДК, е унищожен мемориалът на български войни, загинали във войните. А сега техните внуци искат възстановяването му на мястото на ожаленото недоразумение, което, ако се случи, ще бъде акт на висша справедливост!
  Защо ли е допуснал тази невинна грешчица милият автор?

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Не съм съгласна, че паметникът "1300 години България" е грозен, само защото общината не се била грижела за него - той си е такъв още от самото начало, изглежда нелепо и не случайно бе кръстен от софиянци "Петохуйник".
  Докато Бузлуджа нека си седи, поне не ни се налага да го гледаме, а любопитните чужденци нека го посещават и научат нещо за едно уродливо време.
  Между другото идея нямах, колко е популярен Бузлуджа в чужбина, но напоследък е нещо като мода сред младежта на Запад.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Много далечен, но все пак пример - революцията и Наполеон не са унищожили (съвсем) Версай например - въпреки че е бил най-големия символ на омраза по това време.

 20. 20 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бузлуджанската чиния трябва да бъде премахната решително и без всякаква жалост! Не само заради опасното си състояние и екологията, а най-вече заради това, че е малоумен контраакцент на един от най-важните ни национални паметници, този на Шипка!

 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Кат споменахте "Да живей Бузлуджа", са сетих за новия американски проект за Фалкон-9! Таман ше ни помогнат в екипирането на космическата ни чиния, с която сметаме да завладеем нови космически ширини и дължини

 22. 22 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Не е честно да се злоупотребява с комунизма. Дори официално България беше "народна демокрация", а комунизма така и не го построихме. Комунизъм никъде няма и не е имало. Оства си една красива теория, която няма практическо приложение.

 23. 23 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 528 Неутрално

  'А сега – нито ще имаме паметник, съобразен с архитектурната композиция на площад "България", нито такъв, който да отбелязва 13-те века от основаването на Българската държава по тези земи. Да не говорим за това, че една нова интерпетация на паметника щеше да бъде една от последните възможности да се доближим до европейските "столици на културата".'

  По-добре никакъв паметник, отколкото Седмокрилия. Аман от ревящи по тая грозотия 'експерти', разчекнаха се да скачат на амбразурата. Я сега тоя експерт да обясни как:
  1. Седмокрилия хем перфектно е съобразен с площада
  2. Хем темата на паметника е перфектна и уникална - 1300 години България
  3. Хем в същото време е необходима нова интерпретация на паметника??

  Аз може да съм прост и да не разбирам нищо от изкуство, но все още мога да разсъждавам логично.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Пореден вътрешногилдиен арт-наивистичен опит за спасяване на осмокрилия.
  Че даже на цялото ято осмокрили, накацали тук-таме из естетически така несретната ни рОдина...

  Използвайки експресивно-абсурдни сравнения и асоциации (Либескинд-Червенков) и манипулативни внушения (комунистически чипове), авторът пропуска нещо много важно - жителите на София никога не възприеха осмокрилия като нещо истински свое, нещо истински присъщо на града им. Още с появата на осмокрилия, "насмешката" и "самоиронията", така поощрявани сега от автора, дадоха най-точното определение на т.нар. паметник, който никога не беше взет на сериозно от никого. И затова няма нито търпение, нито желание за още експерименти.

 25. 25 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Гневно

  [quote#20:"nenad"]един от най-важните ни национални паметници, този на Шипка! [/quote]
  Шипка цъщо трябва да се премахне, както и Альоша (Пловдив) защото са савецки паметници !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 26. 26 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Бастилията е станала част от историята именно с нейното разрушаване.
  Автора може да си има своите архитектурни аргументи, гражданите да имат други.
  Историята не се пише от архитектите.
  Градинката която се появи на мястото на мавзолея в първите месеци след събарянето му радваше окото и макър, че никой не написа "Тук ще се танцува!" беше много по на място.
  Съгласен съм, че МОчА би бил безценен изрисуван "в Крак с Времето", но именно защото ще го измият всеки път и ще го пазят с полиция той трябва да отиде в музея.

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не е зле да остане някой истукан за мостра, ама йаде да не е на пъпа на столицата - МОЧА и петокрилия -- капут!

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Впрочем и аз бих казал "Боже, пази Бузлуджа!". Обаче Бузлуджа като символ на героизма и трагизма на борбата за национално освобождение, а не като измислен символ на рождението на тоталитарната и националнопредателска комунистическа партия. Като историческо място на четническата битка и като литературно място на едно от великите стихотворения на Ботев. А не като място за комунистически сбирки и печене на кебапчета.

 29. 29 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ай стига с това турско име Бузлуджа ! От 70 години върхът се казва официално Хаджи Димитър, защото се предполага, че там някъде е загинал.

 30. 30 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Весело

  Ако зависеше от мен бих обстрелял паметника на Бузлуджа с ракети Томахоук!!!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 31. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "ХАРИ":

  Драги Хари,
  много ми се иска да се съобразяваш с нелицеприятния факт, че аз те чета отвреме навреме!

  The best way out is always through Robert Frost
 32. 32 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5782 Неутрално

  До коментар [#19] от "babalyuga":

  Естествено, че Версай не е унищожен, защото е сграда, при това нелоша.
  Да не би СДС да събори ЦУМ или Партийния дом в Русе или Варна?
  Но паметници като МОЧА или нефункционални бетонни чудовища като Бузлуджа нямат място в естетическото пространство на съвременния човек.
  Да не би в Париж да стоят ешафодите и гилотините заедно с труповете на убитите?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#24] от "forza":

  за жалост на -крилият крилата му много ущърбни откъм функционалност, така щото иначе отдавна да беше отлетял към североизтока и би ни отървал от натрапчивата си визуална доминация, както биха казали колторолозите и езкуствофедите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Бантустанците много си обичат и пазят "турцизмите" като Бузлуджа, Мусаллах, КърджаАли и т.н..

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Абе цялата статия е пропаганда против възстановяването на паметните плочи на загиналите войници... Носят от девет кладенци вода

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#15:"babalyuga"]Защо да не извлечем полза от него? [/quote]

  защото "капитализацията" е идеологически противна на "комунизацията по природа" на паметника няма да му вървим срещу замисъла я.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Гневно

  Ако в традиционно тихите архитектурни среди преобладаваше мнението "За", то по-гръмогласните граждани отново използваха политически аргументи, за да наклонят везните към демонтажа.
  -------------------------------

  Аман!

  При демокрацията решенията се взимат с мнозинство! Щом преобладават гласовете "против", значи ще се бута! При комунизма може да било иначе (решенията се взимат от соц елит), но при демокрацията 1 човек=1 глас. Свиквайте!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  "Перфектен е! Такъв, какъвто си е – паметник на глупостта и провала на комунизма. "
  Ето това не можем да го приемем. Писано е от злонамерени хора със зли намерения. Комунизмът си е наш вътрешен и даже интимен въпрос. Ние сме тези, дето решават. 95% от населението ни си бяха заблудени и заслепени. Де вярваха, де не вярваха, но си траеха. Що се отнася до паметниците, то е въпрос технически, икономически и даже опира до късмет. Някои, като мавзолея бяха читави, но безполезни. Други са полезни, но са се срутили. Трети биха били читави и полезни, като чинията, но нямат късмет. Покривът на чинията вече не става. Каквото може и ако му е писано, ще се опази.

 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На цялата тази дълга 'статия" . ще кажа само следното ::
  ВСЕКИ паметник е СИМВОЛ на НЕЩО !!
  Когато този символ е символ на РОБСТВОТО , то той трябва да се премахне !!
  И с китайски фенери отвън да го "осъвремениш" - там ще ходят на поклонение РОБИТЕ- за да си спомнят за робството на България и колко щастливи са били ТЕ- като надзиратели на великия съветски цар !!
  А и нищо не пречи да се направи и НОВ паметник за ""1300 години Българска държава"" и БЕЗ ликовете на людмила,- нарисувана в НДК , тошо, съветска армия и т.н...)
  С ликовете на нашите национални герои - борци за свобода , на нашите царе и т.н..
  Задача на художници и архитекти ...

  BIG AL
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И МОЧА трябва да бъде ВЗРИВЕН !!!!

  BIG AL
 41. 41 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Глупаци сме ние, глупаци! Паметника на Бузлуджа е емблема не на "комунизма", а на българската държава! Това е паметник на пречупения дух, на смазания растеж, на потъпканото население, на унищожената България.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе, Кирчо, не те знам на колко си години, ама вече имаш амнезия, че пишеш:
  "Всъщност единствената му връзка с комунизма е, че е строен по онова време."
  Забравил си, или което е по-лошо, правиш се на забравил, че наред с датата 681 беше изтипосана и 1944 г. - годината, от която започнаха всичките беди за нещастната ни Родина.
  Когато шумкарите слязоха от Балкана и на върха на руските щикове избиха де що имаше свястно, и постепенно ограбиха целия ни народ, така че не можем да се оправим вече повече от четвърт век след като ужким ги изхвърлихме.

 43. 43 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 579 Неутрално

  За разлика от летящата чиния на Бузлуджа и паметника на червената армия, при издигането на Петохуйника са разрушени паметните стени на Първи и Шести пехотен полк. Това е ужасно! Справедливостта трябва да се възстанови!

 44. 44 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Адмирации, добре написан материал

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#42:"ppopov_67"]"Всъщност единствената му връзка с комунизма е, че е строен по онова време." [/quote]

  да, това беше жестока глупост. невероятна. във време, в което всички - от писатели, журналист, до скулптори и художници - минават идеологическата санкция на партията, градското пространство се подчинява на същата тази идеологическа санкция, всеки проект - особено публичините - се валидират за съвместимост с идеологическата политическа рамка, включително и дизайнът на социалистическата панелка, да кажеш такова нещо, означава да си...идеологически пристрастен. или на 20 години.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yadada":

  В коментара си под интервюто на Симеон Дянков предложих всички властни комунисти (политици, бизнесмени и т.н.) да бъдат изгонени завинаги от България. Но твоето решение като че ли е по-добро.

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#41] от "kihano":

  Да приемем, че говориш само за себе си

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  За паметника пред ендека. Въпросът е как можахме да търпим това полу-разрушено грозилище да стои в центъра на европейска столица пред нещото, което се нарича "дворец на културата". Ако най-накрая наистина го махнат, ще можем да минаваме по-спокойно там. Най-хубавият виц или действителен случай за седмокрилия петочлен е:

  Минава дядо с внуче покрай нещото и детенцето пита "Дядо, какво е това", а дядото почва да обяснява, че е паметник-символ на тия и ония; детенцето слуша известно време и казва "... Добре, че не е живо..."

 49. 49 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanof":


  наскоро съдът се произнесе окончателно за демонтаж на петокрилия, и сега се почнаха мероприятия... любители на
  съветската власт се маскират като почитатели на архитектурата
  От кметството ще мотаят изпълнението до последна капка кръв...

  Birds of a feather flock together.
 50. 50 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#31:"Realistka"]аз те чета отвреме навреме![/quote]
  Радвам се че имам съмишленици (лайк-майдед фолкс). Слагай ми плюсове (+++) !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 51. 51 Профил на Roumen Tomanov
  Roumen Tomanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Според г-н Кирил Беспалов трябва да върнем паметниците на Великият
  Вожд на Революцията В. И. Ленин. А за да сме напълно последователни и на Сталин, Червенков и т.н. Защото разбира те ли те са преди всичко изкуство а не средства за подтискане и всяване на уважение чрез страх.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Гневно

  [quote#25:"ХАРИ"]Шипка цъщо трябва да се премахне, както и Альоша (Пловдив) защото са савецки паметници ! [/quote]
  Абе премахвайте всичко каквото виждате! Мамка им паметническа!

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 53. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#50] от "ХАРИ":

  Само времето ли е причина за състоянието ти?!
  Успокой се! Това време засяга всички нас! А не може да си отмъщаваме за щяло и нещяло!

  The best way out is always through Robert Frost
 54. 54 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Наскоро видях снимка на чинията на Бузлуджа и от китайски турист

 55. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5782 Неутрално

  [quote#38:"Judjuk"]Трети биха били читави и полезни, като чинията, но нямат късмет. [/quote]
  Какво ѝ е читаво на Чинията, като още докато я строяха се разбра, че вода там не може да се качи нито за миене, нито за пиене, нито за тоалетните дори. И как 2-3000 души могат да изкарат там 24 часа? Никак.
  Освен това няма паркинг за повече от три автобуса с място да обърнат, което означава, че делегати и гости трябва да се извозват на групички по 150 души.
  А когато сняг забръска...
  Изобщо чинията си беше глупост още през декември 1979 и затова спешно се взе решението за строителството на НДК, а Бузлуджанската глупост беше окончателно зарязана.
  Това е истината.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Гневно

  [quote#32:"Депутат 241"]паметници като МОЧА или нефункционални бетонни чудовища като Бузлуджа нямат място в естетическото пространство на съвременния човек[/quote]
  И двата тези паметника са правени от видни архитекти, проектанти, строители. Много и качествен труд е хвърлен там. Оставете ги на следващите, по-разумни поколения да решат съдбата им !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 57. 57 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Гневно

  [quote#53:"Realistka"]Само времето ли е причина за състоянието ти?! [/quote]
  Че какво му е на състоянието ми ?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 58. 58 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Гневно

  [quote#53:"Realistka"]Само времето ли е причина за състоянието ти?! [/quote]
  Че какво му е на състоянието ми ?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 59. 59 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "ХАРИ":

  А кои са ти НЕотвратителни, тоест фаворити, Гоце, Митьо Гестапото, Боко охраната?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 60. 60 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Големи са престъпленията за бутането на паметници,на мавзолея,сега направили паркинг в центъра на София.Това е история и култура на Българския народ,всичко е струвало много пари,така както разрушиха ТКЗС,където работеха малцинствата и много други и имаха работа.Сега им дават пари едва да живеят и да крадът.Не мисля че комунизма е унищожен,напротив днес е станал още по жесток

 61. 61 Профил на argosan
  argosan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ...Така The Economist описва бившия "Дом-паметник на партията"...

  Срамота бре Кире! "Дъ Икономист" не описва нищо подобно, това е мнение на световно известният форумец "guest-snwnjms". Това му викат "false claim" в родната страна на същото списание и е подъсимо деяние, дори да е подбудено от невежество.

  "Bolshevism is not a policy, it is a disease."
 62. 62 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#46] от "Uprsport":

  Мерси!
  Ако трябва да съм честен, бих искал и аз да натисна копчето

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 63. 63 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#47] от "Realistic Cock":

  За съжаление на такива като теб говоря повече за такива като теб. Просто си нямате понятие с каква крива цивилизация сте се захванали. "Невежеството е сила." както казва един писател.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 64. 64 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#32] от "Депутат 241":

  Версай наистина е чудесен комплекс от сгради. Музей. Дали сградата на Бузлуджа става за музей? По мое мнение, да. Дали ще интересува хората - според мен да. МОЧА и пето.... наистина са грозни и нямат никаква функция, за тях съм абсолютно съгласен.

  А за архитектурните недоразумения, ако тръгнем да ги разчистваме, голяма част от София е за събаряне.

 65. 65 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#58] от "ХАРИ":
  [quote#58:"ХАРИ"]Че какво му е на състоянието ми ? [/quote]
  Ами виж колко си гневен! Тревожа се за теб!

  The best way out is always through Robert Frost
 66. 66 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 510 Весело

  Предлагам, да и оправят двигателите.Да се натоварят всички другари, взимат хидроинжинера за пилот и отлитат еднопосочно към Алфа Центавър.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 67. 67 Профил на krumeto
  krumeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "babalyuga":

  Поне 10-тина гости от западна Европа са ми споделяли, че паметникът е бил едно от най-впечатляващите забележителности от целия им престой.

  Паметникът е символ и част от миналото ни. Задължително е да се консервира и по моя преценка - най-добре в сегашния си вид, но обезопасен за посещение. Би представлявал страхотен символ както на предния строй, така и на сегашния.

 68. 68 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Авторът на моменти сякаш е писал заради самото писане както се казва. Сложни тези, които опитвайки да обобщят доста неща увисват и не си тежат на мястото. А финалът ми идва плоско патетичен.

  Четох статията в Економист преди време, мой приятел англичанин ми прати линк, ок е като за страничен наблюдател, какъвто Екомомист е.

  Личното ми мнение е, че
  - петоъгълният трябва да се разкара (освен ако не го дадат на пичовете от Ултопия да си поиграят с него! , апропо авторът май не се е качвал никога на скейтборд, щом "...оставянето му можеше да се превърне в площадка за скейт..." ;
  - Булзуджа е интересен изходен материал за конкурс за ново предназначение;
  - МОЧА е от тези паметници, за които съм ок да останат, и без това получава периодично 'ъпдейти'

 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Боже, пази България и българите у нас и по света.

 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#68] от "Yomega":

  И аз мисля че МОЧА трябва да се запази - като експонат в музея на комунизма или там както несполучливо го кръстиха...

  Birds of a feather flock together.
 71. 71 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Това, че железарията пред НДК е комунистическа простотия - не ми пречи, работата е там, че е опасна, поради което трябва да бъде съборена от гражданска защита.
  Под чинията на Бузлуджа никой не минава транзит забързан за концерт, там се ходи винаги организирано с безплатен транспорт.
  Така както е построена, след десетина години-сама ще си рухне.

 72. 72 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Твърде некоректна дискусия от озлобени хора ама то си е чисто по нашенски - дайте да рушим!

 73. 73 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5782 Неутрално

  До коментар [#64] от "babalyuga":
  На Бузлуджа НЯМА вода. Това е проблемът. Няма как да функционират тоалетните.
  А и нормален паркинг няма.
  Освен това незавършените метални връзки стоят на открито от 46 години, корозирали са и правят сградата опасна.
  В момента този бетон е предоставен на БСП и е тяхна отговорността по поддръжката и СИГУРНОСТТА на обекта. И къде са контролните органи да им натресат глобите - не зная.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Всъщност,какво ни предлага авторът.Да хвърлим едни милиони за ремонт на паметника на Бузлуджа,за да се катерят там всяка година комунистите и да му се кланят.
  "Такъв, какъвто си е – паметник на глупостта и провала на комунизма."
  Това е и паметник на нашето несъстояло се светло бъдеще,нашето и на България.

 75. 75 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Весело

  - Дядо, ти бил ли си комунист?
  - Бил съм, дядовото.
  - Ама убеден комунист ли си бил или си бил комунист с отвращение?
  - Единият май беше убеден, но и двамата ги бих с удоволствие!

 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#72] от "naskom44":

  не искаме да тушим, а да изчистим комунистическите боклуци и срамотии

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  *рушим

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Аналогично на спора дали да останат или не паметниците на грубата комунистическа диктатура и съветското нашествие у нас, би била идеята да останат паметниците на нацизма в Германия. Опитите да се изтъкват естетически стойности на паметници на идеолози на масовите убийства и национални предатели са най-малкото нелепи. Нека да си ги приберат в домовете архитекти и скулптори, а не да се извисяват ежедневно над главите ни.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  [quote#55:"Депутат 241"]автобуса с място да обърнат, което означава, че делегати и гости трябва да се извозват на групички по 150 души. [/quote]
  Там има паркинги поне за 3000 коли. Вие изобщо там били ли сте? Който е бил, българин или европеец, няма как да не го оцени. Този комплекс е уникален за цяла Европа. Друг такъв няма. Залата може да се ползва за всякакви форуми. Нямало било вода на върха, е как да има, нали е връх. Има си цял почивен комплекс.

 80. 80 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"abdelhaqq"]не мога да разбера това умилително томление у западняците към остатъците от комунизма. включително и това в статията: [/quote]
  До коментар [#13] от "abdelhaqq":
  И аз не го разбирам и им намирам само едно извинение и то е, че не са го преживели и живеейки на топло под грижите на социалните им държви, им изглежда романтично.
  Да се хвърлят пари за възстановяването на Бузлуджа е напълно излишно.
  Останките от "1300 години" са хем грозни, хем опасни и нямат място в градината пред НДК. За съветския шмайзер се отнася същото.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 81. 81 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#80:"Lady Zeppelin"]И аз не го разбирам и им намирам само едно извинение и то е, че не са го преживели и живеейки на топло под грижите на социалните им държви, им изглежда романтично. [/quote]

  да. и аз много съм си мислел върху това, и това е единственото що-горе разумно обяснение. което за мен винаги се е свеждало до простото "от глупост". и ломография, и бузлуджа, и бруталискова архитектура, и "осталгия" - все забавления за пъпчивите сополяви тийнове от запада, които не знаят какво е комунизъм.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 82. 82 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Седмокрили-осмокрили,летящи чинии...да отлитат на североизток. Има твърде много оцелели или прикрили се червени метастази в българското общество за да може с чисто сърце да иронизира подобни символи на един отвратителен и бездуховен режим. Верно,МОЧА става за целогодишни арт-задявки по различни поводи със североазиатския улус ,но няма политици с топки, които да пращат обратно ,където не огрява слънце дипломатическите ноти и постоянно виещите местни изтривалки.....

 83. 83 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 647 Неутрално

  "Докато паметникът на Бузлуджа се руши и застрашава живота на бекпекърите ... "

  Тук авторът кърти, какво на български означава "бекпекърите"?Или трябва да покажем че и ние знаем нещо от чуждите езици?

 84. 84 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И аз не разбирам за какъв комунизъм става на въпрос. Тук никога не е имало комунизъм, нито са се опитвали да строят такъв (най-малко пък тия, чиято партия се е наричала именно комунистическа). Имало е престъпен режим, извършил хиляди и милиони престъпления най-вече срещу българите. А тази игра на кой бил комунист и т.н. само позволява на истинските поддръжници на този режим да си живуркат и до днес. Хубаво е нещата да се наричат с истинските им имена.

  А паметник като т.нар. МОЧ е хубаво да стоят, за да има къде да се развихрят инсталации като "В крак с времето". С ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-интересното културно събитие в България откакто се помня. А ако бяхме друга страна отдавна да сме дали простотията на Бузлуджа на някой инвеститор, който да снима филми там или да направи увесилетелен парк или каквото. Ама нали не сме точно демокрация и сме го дали на една партия, която хем казва, че си го обича, хем нищо не прави по него.

  А хората действително си снимат филми там. И това далеч не са само българи. Мястото е международна атракция.

 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Весело

  [quote#15:"babalyuga"]Паметникът като сграда едва ли може да възроди сам комунизма, особено ако мислим с главите си. Но за сметка на това е едно от интересните за България места. Защо да не извлечем полза от него?[/quote]
  Няма да извлечем полза, щото поклонниците са отявлени авантаджии и няма да дадът пукнат лев, за да ходят до него на поклонение... Те, ако бяха по-нормални, нямаше да си затрият строя толкова бързо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Аз харесвам архитектурата и мястото където е паметника. Виждам голям потенциал в това съчетание, като музейна и туристическа атракция. Още повече, че се намира в един уникален район осеян и с много други стойностни туристически обекти. В България обаче злобата, завистта, пазарната неграмотност и корупцията във властта, орязват всеки проект от който могат да текат пари. Вместо този монумент да се разглежда в пазарно-икономически аспект, към него се подхожда партийно-бюрократично. Ето защо, вместо от него да се изкарват пари, той ще продължи да се срутва а ние ще си говорим празни приказки, които нищо на никому няма да донесат.

  Stupid people make me sick
 87. 87 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#79:"Judjuk"]Там има паркинги поне за 3000 коли. Вие изобщо там били ли сте? Който е бил, българин или европеец, няма как да не го оцени. Този комплекс е уникален за цяла Европа. Друг такъв няма. Залата може да се ползва за всякакви форуми. [/quote]
  Прочетох те малко късно. Лично никога не съм бил на мястото, но съм гледал много снимки и няколко документални филма за всичко което е там. Отлично обаче познавам района и съм убеден , че това ще бъде много доходоносна мина. Дори съм мислил и за сценарий:
  - БСП /мисля, че е притежание на БСП/ го връща на Общината ! За обекта се обява конкурс за развитието му и евентуално се отдава за дългосрочно стопанисване/ 30 год/ при определени от общината условия. Така Държавата не плаща нищо, но там се създават стотици работни места, а част от приходите ще пълнят бюджета.
  Нещата са прости, но не са за алчни и тъпи парчета като тези които ни управляват, както и за захлупени симпатизанти които легитимират властта им. Това е.

  Stupid people make me sick
 88. 88 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#4:"redsky"]Къде го видяхте този комунизъм? В [/quote]

  Е, най после типсветна в главата!!! Ами те това е комунизма - да заграбиш народното и да станеш пръв капиталист!

 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#26] от "Big_Villager":


  [quote#26:"Big_Villager"]Бастилията е станала част от историята именно с нейното разрушаване.
  Автора може да си има своите архитектурни аргументи, гражданите да имат други. [/quote]

  Поздравления!
  Този аргумент беше първия който ми хрумна когато прочетох статията.
  Дори примера който дава с берлинската стена е подвеждащ и тя беше разрушена и че нещо от нея е оставено, то е за да напомня на хората, че не трябва да се повтаря - между впрочем такава е и съдбата на Бастилията.

 90. 90 Профил на done
  done
  Рейтинг: 284 Неутрално

  този текст е толкова скандално посредствен, че съм наистина удивена, че редакторският екип на "Дневник" смята, че трябва да му се обърне специално внимание. явно не осъзнава, че така застава като медия зад политическа позиция, която е преди всичко неграмотна, но също и реално силно проблематична от перспективата на каквото искате - историческо самосъзнание, архитектурна теория, политически, етично... както искате го вземете.

  говорим за човек, който явно няма елементарно разбиране за това що е "политическа система", що е "идеология" и как те изграждат своя символен капитал. думата "капитал" явно също я е подочул отнякъде, та я ползва както му хрумне. позоваването на Ницше е, меко казано, неуместно, да не говорим, че напълно извън контекста на ницшеанската философия. неясно е използването му тъй или иначе, със същия успех можеше да цитира Доналд Тръмп какво е казал за историята. или - по-подходящо - Че Гевара.
  неумението да разпознаеш политически монумент с цялото му актуално значение, непознаването на историята на собствените ни, да не говорим за чужди, подобни ритуални места на комунизма, както и липсата на каквато и да е теоретична подготовка на автора в сферите, които засяга с текста си, го правят напълно неспособен да изрази смислена позиция.

  разглдах въпросната "платформа" - тя е с ясно изразена ляво-зелена политическа насоченост, но по типично български тертип, се списва от група от 7-8 човека. това е блог, не е "медийна платформа" в същинския смисъл на думата. плурализъм там не видях никакъв. лошо. та. това е всъщност политически проект тяхното, но като гледам автора, не зная дали са наясно. докато "Дневник" е част от такава и е добре да стои на някакво медийно равнище... поне.... някакво.

  в крайна сметка, съдейки по коментарите, този сайт го четат и хора, дето поне малко от малко поназнайват елементарни неща, свързани с гражданското общество. бива ли авторите в него да нямат никаква представа. много срамно.

 91. 91 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Това не са паметници, а символи на идиотизма и некадърността и то в гигантски размери. Естествено, че некадърниците, които се облажиха покрай техния строеж, ще развиват тъпоумни теории и ще се борят за запазването им. Тези индивиди не са направили и малка стъпка в своето развитие. Ще продължават да пречат на обществото, докато са живи.

 92. 92 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#17:"Jessika"]но напоследък е нещо като мода сред младежта на Запад.[/quote]

  За съжаление си права. Дори моя собствен син, който е дошъл тук на 5 год. възраст преди 30 год., може да ти изкара една лекция за Оскар Кокошка или Михаил Булгаков. И никога не е изпитвал "имигрантски неволи", нито бедност, обаче обича Хуго Чавес (Бог да го прости). Мистерия! Отврат. Но ние мълчим, умно е "детето" ша го търпим.

 93. 93 Профил на Brunelleschi
  Brunelleschi
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Осен сдс и бсп населението няма нищо друго в главата си. И вижда света със синьо-червени очила. Абсолютно се съгласявам с автора. Не може да се абстрахирате от комунизма. А тук не става дума за това. Става дума за модернизъм, който на фона на българския пост-модернизъм в изкуството и архитектурата е направо шедьовър. Почти нищо построено или създадено в България от 80-те насам няма никаква естетическа стойност. Кръгла 0. Чалга повсеместно. Сега репродукцията на стария паметник с гипсови колонки, евтини материали и изпълнението под всякаква критика, както обикновено ще е в пъти по-грозно и не-модерно от стария петох..., гарантирам. Но с тъп народ не можеш да се бориш. Ходете по крепости, направени от итонг и евтини репродукции на паметници и се радвайте....

  time is a waste of money...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK