Пак ли кабинет "Беров", или за крясъка на пауните и българските повторяемости

Пак ли кабинет "Беров", или за крясъка на пауните и българските повторяемости

© Юлия ЛазароваТекстът е публикуван в портала "Култура"


Нагнетява се усещането, че днешните политически тежнения започват да приемат облика на нещо до болка познато. Леко бълбукане отгоре, начеващо размътване надолу и изведнъж от периферията на недалечното минало изплуват позабравени кабинетни формули, при чието споменаване всеки здравомислещ или що-годе паметлив гражданин би трябвало да го побиват тръпки.


1. ГЕРБ продължава да повтаря мантрата за "стабилност", а пък Бойко Борисов все по-троснато пита наясно ли сме, че ако "разбутаме тази власт години наред няма да се направи правителство" – думи, изречени с убедеността на "гарантирано от ГЕРБ" пред журналисти в авиобазата "Граф Игнатиево". Струва си да поразмислим над казаното. Основите на тази "политическа стабилност" са положени върху твърде блатиста почва. И проблемът изобщо не се изчерпва само с разни политически пропадания или пък със съпътстващите ги медийни зловония, чийто бухалков "пик" си има ясна политическа цена.
Работата е там, че е невъзможен устойчив политически градеж, в който всеки носещ елемент е предварително сцепен на две – РБ на две (във власт, но и в опозиция); ПФ на две (с по-близко до властта ВМРО и по-дръпнато НФСБ); плюс проблемната подкрепа на ДПС (в проруски, но и в протурски формат, от което могат да произтекат такива галиматии, че ни е бедна фантазията). Вярно, че най-малкият елемент в управлението – АБВ – е засега единен (но и там Румен Петков е комай по-близък до ГЕРБ, отколкото Георги Първанов, та пилците ще се броят наесен).


Страхът на Борисов от "разбутване" е съвсем основателен: тежестта, с която ГЕРБ се сдоби в поредица избори (европейски, парламентарни, местни), прави тази партия трудно маневрена на хлъзгавия коалиционен терен, което си е отвсякъде "ахилесова пета". Останалите парламентарни сили, още повече в "сдвоен вид", с лекота могат да се дръпват от ангажиментите си и да се престрояват в най-различни конфигурации. Само ГЕРБ – доколкото най-големият е най-трудноподвижен – не го може, а най-угрижен от това е тъкмо лидерът, защото става ясно, че "Б.Б. не може всичко". Ами сега? Предстои да видим.


2. Каква е алтернативата? Върнем ли се към прорицанията на Б.Б. пред журналисти в "Граф Игнатиево", е редно да цитираме и втората част от тях: "ако ме бутнат, ще трябва дълго да ходят да се молят на пауните" (в сарая на Ахмед Доган). Сиреч "мрачна вярност към паднали неща", както пише Виктор Юго в "Легенда на вековете".


Знайно е, че политическите поклонения при Доган минават под крясъка на любимите му пауни, които влудяват съседите му в Бояна. Сред боянчани отдавна ходи шегата, че по одобрителния им крясък заточеникът в сарая определя кой ще бъде министър и кой – не, кому вярва и кому не вярва. Един вид политиката ни е отдавна подвластна на вещанията на "боянския авгур", който, подобно на римските си предшественици, определя по полета на птиците си и олелията им (пречупена през "морфическия резонанс") кога в пулсациите на времето (или на руско-турските отношения) ще хвръкне нечия глава или оставка. Или обратното – на чие рамо ще кацне птиченцето на щастието. Преди време тъкмо от Лютви Местан научихме как Б.Б. се сдобил с генералските си пагони, минавайки дворовете на сарая с балканска овчарка в дар, която подгонила пъстропернатите птици. Дали това е разстроило сметките на авгура в сарая или пък напротив е наклонило везните в полза на днешния народен любимец, е факт, чието тълкувание може би трябва да оставим в ръцете на чевръстите медийни ханъми, които най-добре биха могли да разбулят това събитие.


3. По-важното е друго. И то е, че и в първата, и във втората хипотеза, както и в пророкуванията на разбитата опозиция, от известно време насам надвисва сянката на "кабинета Беров". За по-младите или за хората с по-къса памет искам да припомня, че става дума за един възрастен, вечно мънкащ професор по икономика (откъдето тръгна терминът "Берово говорене"), който дойде на власт (1992-1994 г.), за да смени правителството на Филип Димитров, и страната бавно се плъзна в безвремието, което определени кръгове добре осребриха за своя сметка. Любен Беров управлява страната с мандата на ДПС (по-късно президентът Желю Желев, който в началото му гласува доверие, бе принуден да признае, че това е било "правителство на "Мултигруп").


Формулата "Беров" е една от най-прискърбните политически формули в най-новата ни история: мъчително разроен парламент, с динамика на плаващи мнозинства, на които никой не можеше да хване края, формира безволево управление, начело с един "сламен човек" (както го нарече Стефан Савов). Самият Беров понесе тежка операция и продължително се възстановяваше, а България фактически се управляваше от вицепремиера Евгени Матинчев (от ДПС), без Ахмед Доган някога да поеме отговорността за това управление. Както и БСП, която скрито подкрепяше кабинета, разчиствайки си поле за бъдещо управление.


Моделът "Беров" трябва да се помни и не е зле час по-скоро да влезе в учебниците, за да се знае какво е било. Впрочем с него приключва и една от най-авторитетните истории на България, дело на оксфордския историк проф. Ричард Крамптън.


Тези две плачевни за България години просто няма как да бъдат заметени под килима като срамна тайна


Въпреки че опитите продължават.


Тези дни лидерът на БСП Михаил Миков атакува френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан затова, че на кръгла маса в Пловдивския университет (посветена на правното образование) си е позволил да изрече следното:


"Последната реформа на правното образование в България датира от 1994 г., а именно 13 години преди присъединяването на вашата страна към ЕС и 5 години преди началото на Болонския процес, който цели да улесни създаването на европейско пространство за висше образование. Това е било във време, когато с катастрофалното правителство на Любен Беров и преди открито целящия връщане на режима опит с правителството на Жан Виденов, управляващите от бившата българска комунистическа партия правеха всичко възможно нищо да не се променя"


Да не би да не е истина? Миков тръгна да отговаря на тези думи с декларация (с копие до френския външен министър Лоран Фабиюс), в която твърди, че кабинетът "Беров" е представлявал единствена възможност за гарантиране на политическа стабилност в България към онзи момент, като остави без коментар въпроса за правителството на Жан Виденов.


Историята е свободно поле за дискусия, в което истината не се постига нито с доноси, нито с клевети, нито с бухалки. И всеки е в правото си да формулира съждение.


Няма нищо обезпокояващо или непозволено Михаил Миков да направи своя равносметка на годините "Митеран" или "Ширак" за Франция и Европа, или пък на референдума през 2005 г. за Европейския конституционен договор, когато френското "не" (впрочем подкрепено и от сегашния външен министър Фабиюс) внесе промяна в динамиката на процесите не само във Франция, но и на Стария континент.


Историята е анализ, а не примиренческа констатация – времената бяха такива и управлението на Любен Беров беше "без алтернатива". Затова нищо чудно то да се повтори. А ние, скръстили ръце, пак да се вслушваме в крясъка на пауните от Боянските сараи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Може да ви звучи революционно, но май е време да се лустрират всички участвали в политиата през поиследните 25 години!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Уви! Май станаха 26!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Мих. Микоffатакувал френския посланик. Братчед, ако не бе той да атакува Ченалова заради "Белведере", нямаше във ВСС да се размирише на смс-и, гащи, опраскване и т.н. И повторяемите зависимости щяха да си продължат по спиралата след като нито антикорупционния закон приехте, нито правилно и същностно рвдормирахте съдеб. система!

 6. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Страхотен аналог, лошото е че 23 години по-късно, българските избиртели са все така лесно манипулирани и лъгани, а и безхаберието и примирението си е същото, извода - докато не се събудят хората ще е така - държавата на Мултигруп (новия вариант с Пеевски начело) и Доган!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези от този портал Култура,кога им остава време за култура от писането на платени политически "статии",ако такива пасквили ,изобщо могат да се нарека така?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Тази „стабилност“ я знаем.Трябва да се обяснява на младите,за да няма мутренски времена 2. Сополът пак е на сцената.

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1934 Весело

  и при беров и при борисов на власт са муртите ,в името на стабилноста

 10. 10 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Годините на Беров, най-меко може да се нарекат срамни...но те са дело на великия "визионер"везир, паша и не на последно място агент - доган...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Всичко разбрах и уважавам текстовете на Николов, но в този случай не разбрах, какво все пак ни каза.
  Че днес сме във вариант Беров 2-ли, предвид описаната в анализа конфигурация или ако ние, те или не знам кой точно бутне кабинета, може да дойдем до такъв римейк на Беровото правителство.
  Поне досега и засега, сегашното управление няма характеристиките на онова и дано не ги добие, но и да падне този кабинет, пророкуванията на ББ, че ще се стигне до такъв вариант, не ми се виждат много вероятни, а и няма такива социологически данни. При една криза, поне засега е вероятно някакво повторение на сегашната конфигурация, леко изчистена от някои случайни елементи (АБВ, БДЦ, може би и Атака), като при последните гафове, има шанс и РБ или неговия наследник, да получат и някакъв прираст, така че дори и при предсрочни избори, поне засега няма данни за подобна наистина тежка опасност.

 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "tribiri": ≪Може да ви звучи революционно, но май е време да се лустрират всички участвали в политиата през поиследните 25 години!≫

  Абсолютно си прав. Само че можеш ли да напишеш сценария, по който това може реално, а не на думи, да бъде реализирано?

 14. 14 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ми сега, за сега, Борисов е прав! След Царя и НДСВ, няма свестен политически субект, който да поведе България! Или ако перефразираме Ленин - "Нет такая партия"! Българските слуги на Кой, и глупаците около тях, докараха до тук България! Могат да си получат заслужено рубльонките! Без такъв субект, сме осъдени да сме перманентно във времената на Беров! Добре че Царя ни вкара в ЕС и НАТО! Не ми се мисли какво щеше да е, ако не би!

 15. 15 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#2] от "tribiri":

  Това трябваше да стане още в началото. Които трябваше да го направят бяха зависими и нямаха смелост.Сега вече всичко е променено. Ще излязат само дребните и средните риби!

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Homosapiens": ≪Дневник, вече ставате досадни. Всеки втори ваш анализ е оплюване на ГЕРБ.≫

  Homosapien, по принцип си прав, но конкретно в случая не си. В тази статия всъщност се защитава основната позиция на ГЕРБ, че държавата не трябва да се дестабилизира, защото меже да остане без правителство или да бъде създадено правителство тип БЕРОВ.

  Което, между нас да си остане, но е точно така.

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Няма да е справедливо, ако не признаем, че Борисов беше силен и уверен лидер на страната. Харизматичен, подкрепян масово народен любимец. Отхвърлян категорично от хората с по-високи изисквания, които заложиха на Реформаторите. Половината, от които се оказаха повече гербери, вместо реформатори.
  Резултатът е, че е дошло време за смяна на политическото поколение.
  Сближаването между Борисов и Костов е парадоксален признак за преминаването им в историята. Алкохолната на Доган и хедоничната на Гоце истерии е част от същото отпадане.

  В ГЕРБ има достатъчно качествени млади и перспективни хора, които ще видим много по-ясно, когато се отстрани символа на герберската глупост - Цвъкундур.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "Schopenberg":


  [quote#17:"Schopenberg"]В ГЕРБ има достатъчно качествени млади и перспективни хора[/quote]
  ГЕРБ без Борисов са като НДСВ без Царя !

 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "tribiri":
  [quote#2:"tribiri"]Може да ви звучи революционно, но май е време да се лустрират всички участвали в политиата през поиследните 25 години! [/quote
  =====
  Трябва нещо много повече, за да звучи революционно!

 20. 20 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До # 6 NicK
  "...лошото е че 23 години по-късно, българските избиртели са все така лесно манипулирани и лъгани..."
  Виновни са тези, които харизаха медиите български на Кой! А безвремието е най-сладката мечта на Кратуната! Той - цар, и времето е спряло! Оле!

 21. 21 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "laundromat":


  [quote#20:"laundromat"]А безвремието е най-сладката мечта на Кратуната![/quote]
  Какво безвремие, бе?
  България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г.

 22. 22 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По скоро кабинетите,Луканов. Борисов и заклетия му приживе враг,А.Луканов,са единствените неудачници,в най-новата ни история,имали наглостта на два пъти да ощавят държавата.Единия за по-кратко,но наля много народна пара в основите на родната мафия,създаде проклятието-ДПС и удължи прехода. Този не знам колко още му е писано да ни щави и опрасква,но няма да ни е лесно и ще се наложи да вземем някакво адекватно решение,ако въобще сме адекватен народ и ни е останало грам достойнство и морал. Ако пък морала ни започва от утре,а достойнството ни е относително понятие,значи си заслужаваме съдбата и не бива да хленчим,а да заживеем мирно и кротко,да садим картофи,да варим ракия и да мажем филии с мас,да ги ръсим с шарена сол докато заприличат на великденски яйца и да преглъщаме мазно,като на Великден, Да споменаваме името Му със страх и да се молим като се спомине,да го заровят по корем,че който ни е успял да Му целуне ръка с достойнство,да Му целува ду.ето на колене............

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Май ще се окаже,че френският посланик не само знае повече за нашия преход,но и оценката му е доста по-вярна от тази,на някои набедени български политици.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Две забележки към автора:
  Желю Желев не само гласува доверие на кабинета Беров, но и взе активно участие в сформирането му ( Беров бе негов съветник) нещо което, както и Боянските ливади, българският демократичен избирател не му прости никога.
  Названието "сламен човек" на Беров бе дадено от Светослав Лучников. Един достоен човек и юрист, на който българската демокрация дължи много.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#2:"tribiri"]Може да ви звучи революционно, но май е време да се лустрират всички участвали в политиата през поиследните 25 години![/quote]
  Бира, айде в лустрацията да се ограничим само с кадрите на ДС, а?

 27. 27 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#4:"Homosapiens"]Дневник, вече ставате досадни. Всеки втори ваш анализ е оплюване на ГЕРБ.[/quote]
  Ми, ако Бойку не им дава повод, няма да има какво да анализират.

 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#14] от "laundromat":
  Ох, то бива да си заблуден, ама чак пък толкова.

 29. 29 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#17:"Schopenberg"]Сближаването между Борисов и Костов е парадоксален признак за преминаването им в историята. [/quote]
  Де го видя туй сближаване?

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 819 Весело

  Дрън Дрън ярива! Кабинетът Беров просто няма как да се "състои" отново, защото икономическата ситуация в страната се промени коренно.....
  Най-малкото защото вече не остана държавна промишленост за точене, няма война на НАТО с Югославия и ембарго и най важното, вече има много богати хора у нас, които нямат никакъв интерес мижитурки да доят държавата на дребно и да им се пречкат в краката!!!
  Така че ББ няма проблеми от гледище власт още поне едно 5-10 години.... ако е рекъл Бог, разбира се....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре е наесен да има избори , защото Бойко Борисов който уж е по-малкото зло , си е ЗЛО ! Лошото е, че алтернатива няма , не че няма но подкрепата за нея не е достатъчно голяма че да успее да наложи своите виждания и да управлява като направи необходимите реформи за нормализирането на страната ! Алтернатива са ДСБ и Радан Кънев, донякъде реформаторите и патриотите , но всички те са доста разделени, с различни мнения по много въпроси , а за да успеят да са алтернатива на ГЕРБ трябва да са едно цяло ! Да ама те си играят на вождизъм и затова монолитния ГЕРБ придърпва голяма част от техните избиратели, страхуващи се гласа им да не отиде напразно !

 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В последната си реч от парламентарната трибуна, когато обявиха резултата от вота на доверие Филип Димитров много обширно и пророчески точно ПРЕДУПРЕДИ българите какво ги чака. Е, дочакаха го. Тогавашното бъдеще стана реалност. Всеки народ заслужава управниците си. Съдбата си. Клише, но неизбежно.

 33. 33 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Браво на г-н Николов.
  Основния извод е , че много трябва да внимаваме с многото приказки и активни мероприятия /зачестили напоследък/ срещу Борисов и неговото правителство. Макар и наричано правителство на маафията от тези които най-много се удрят в гърдите /но нямат силици, а само приказват/
  Защото имаверочтност да съборим стабилносста и да изпаднем в безвремието на Беров. А може би точно това искат площаадните революционери и уж опозиционери.
  Браво на г-н Николов. И красиво, и умно , и готино е

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#14] от "laundromat":

  Хе-хе-хе-е-е-е..., дошъл т.нар. цар и ни вкарали в НАТО и ЕС, само заради него...! И има хора, които все още го вярват! Мислете си, какво щеше да бъде без ОДС и Костов!
  Четете си Ленин и си спомняйте за Жан Виденов и Беров, за Луканов и Мултигруп! За кой цар говорите? За онзи, който първо беше в коалиция с ДПС, после в коалиция с ДПС и БСП! Заради него ни вкарали в ЕС?! Вие от Луната ли паднахте...?!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Разстроено

  До коментар [#14] от "laundromat":

  Леле, леле ... ама колко си задръстен само! Така нареченото "негово величество" разруши изцяло всичко нормално, останало в психиката на народа български. Когато официално в народното събрание, след изборите 2001 г. му беше предложен един глас от Надежда Михайлова, това недоразумение, "величеството" де, избра ДПС и по този начин е*а майката на всички в България. Тогава, ако си спомняш, на изборите за него беше гласувал точно всеки втори в България. Всеки втори човек!!! Само шест месеца след това никой вече не си признаваше, че е гласувал за него - имаше много интересни социологически проучвания по въпроса. Та не е лошо да се помни поне най-близката ни история, за да не говорим и най-вече, за да не повтаряме идиотщини!!!

 36. 36 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Гневно

  До коментар [#7] от "rurade":

  Е по-просташко нещо от твоето отдавна не бях чел ...

 37. 37 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Разстроено

  До коментар [#2] от "tribiri":

  Турнах ти минусче. Тезата, че всички са маскари, Алеко я е турнал в устата на бай ти Ганя. Недей да падаш до такива низини!

 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#36] от "Косьо Генчев":

  Това е свободата на словото-да можеш да си кажеш свободно мнението и да не обръщаш внимание на тези ,на които то не им харесва!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Хм ...

  Гледам, че защитниците на "Стабилността" в коментарите се уповават на мантрата, че нямало кой. Друг.
  Е, след като има #Кой - не би трябвало да има друг по дифоут!

  Но да оставим майтапа настрана.
  Каква "безалтернативност" се пробутва, когато от избори на избори тези, които ИМ гласуват, стават все по-малко?
  Вече са под половината!
  А "Най-безалтернативният", който Все Ги Бие, тръгна преди пет години от 1,6 милиона гласа, през 2014 беше на грубо милион, а есента вече падна под милиона?
  Това, че другите са още по-зле като абсолютен брой, върши работа само ако си приел мантрата ИМ, че само ТЕ са втзможниТЕ.
  Мен никой не може да ме убеди в това. Това просто не е вярно.
  На практика повече от половината народ е "алтернатива". И може да излъчи алтернативи. Но го успиват и промиват с пропаганда. Ударна, постоянна, масирана ...
  Само че - тенденцията е ясна. И неизменна. Поради което няма как да не избие. Въпросът е - как?
  Единият вариант е да се влачи така. По корем и в гърчове. Докато неминуемо избие с взрив.
  Другият е да не се приспива и оставя така. И да избие в осъзната, макар и мъчителна промяна. Което минава през избори, макар и първоначално "безалтернативни", но неминуемо легитимиращи и "алтернативи", които ще се развиват.

 40. 40 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  До #21 Avaree/# 35 Косьо Ганчев
  "България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г." И как разбра бе, като консолидираните отчети, за 2015 г. още не са направени?!
  "Леле, леле ... ама колко си задръстен само" Косьо, вземи се погледни в огледалото бе! В поста си бъркаш "негово величество" с негово нищожество Ибан Костов!

 41. 41 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  Към # 40
  Пардон! Имам предвид Иван Костов - Гаргамел! Натиснал съм грешен клавиш!

 42. 42 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Като забършем ореола и харизмата на БиБитко, царо си става дибидюс гол. Ако се изрови една дупка в центъра на който и да е областен град, за една вечер в нея ще паднат поне 50 мъже, които спокойно могат да го заместят. След като нашите невероятно точни медии изкараха Доган велик политик, философ и хидроинжинер, за тях е фасулска работа да изградят имидж на месия на който и да е индивид със средни възможности. Малко снимки с подходящ ракурс, малко героични истории и няколко изцепки от рода на "Аз съм прост и вие сте прости" и готово.
  Що се отнася до основната дейност на поста министър-председател, всяко шимпанзе може да реже ленти и да препраща смси

 43. 43 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  До#34 twwo93o648
  За онзи цар говоря, който: спря краденето и лъгането, като държавна политика; спря политическите раздавки; премахна опъването на "чадъри" над бандитите; отвори широко България за навлизане на капитализма и така застраши олигарсите; спря политическите "метли" в администрацията; лиши,разните партийни централи от държавните хранилки; за първи, и за сега - последн път, показа, че българите могат и знаят, как да ръководят успешно страната при "демокрацията"; убеди на дело, инвеститорите, че страната ни е успешна; свали "индекса на корупция" до най-ниското му ниво, в международната класация; създаде мн. добър бизнес климат; свобода на пресата .........и изобщо, започна да налага нормален модел на капитализъм! Даже спря разкола в църквата! Резултатите в цифри ги има в нета и са достъпни за всеки! И разбира се вкара България в ЕС! Костов отхвърли подадената ръка за общо управление и ето ви ДПС и в управлението, и т.н.! Тадаааа!

 44. 44 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Миков да си пие водката и да престане да дрънка простотии.

  Време е всички "управляващи" от последните 25 години да се отправят вкупом където им е мястото - затвора. Вместо това, те отвлякоха държавата и съдебната система и ни се хилят просташки.

 45. 45 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 336 Неутрално

  [quote#14:"laundromat"] Добре че Царя ни вкара в ЕС и НАТО![/quote]

  Царя просто беше на правилното място, когато отдавна беше решено, че ще влезем в ЕС.Не е лошо да се поинтересуваш какво беше при Беров, после какъв ад бе при Виденов и комай, само Костов до сега е направил нещо за България, защото от хиперинфлация постигнахме икономически ръст, което се усети, а не както последните години - колко добре сме се справяли уж, а заплатите стоят на място и усещаме как ставаме все по бедни, защото стоки и услуги си вдигат цените.
  И точно този твой цар, започна с бездействието си /а онова време беше без кризи и точно за решения и цели!/, началото на регреса, защото и след него Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов имат една-единствена цел - личностни облаги!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK