Справедливост

Мълчаливият протест в памет на Тодор Йорданов във Враца.

© Георги Кожухаров

Мълчаливият протест в памет на Тодор Йорданов във Враца."Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Събития у нас ме накараха да си спомня за един велик американски филм, непознат на днешните наши зрители, които мислят, че в Съединените щати се правят само екшъни и трилъри. Филмовата драма е от 1957 година – "Дванайсет разгневени мъже" на Сидни Лъмет.


Дванайсетте разгневени мъже са съдебни заседатели, които трябва да се произнесат за убийство. За него има заподозрян младеж с много тежки улики и със солидно досие. Всички, с изключение на един, гласуват "виновен" и бързат да си ходят. Но този, който не се съгласява с лекота да произнесе смъртната присъда, не се съгласява и с лекота да отстъпи. Другите единайсет заседатели нервничат, нахвърлят се върху него, убеждават го, обвиняват го, ругаят го, но той отстоява позицията си, че
присъда не може да се произнася небрежно и с лекота


Действието на целия филм се развива в заседателната зала, но диалозите са изпълнени с толкова динамични обрати, че го правят по-напрегнат от трилър. Един по един съдебните заседатели се съгласяват с този, който в началото е сам срещу всички и променят решението си. Накрая всички гласуват неговата теза, която се оказва вярна. Един срещу всички е отстоявал истината. Един срещу всички е бил прав. Един срещу всички е бил отговорен. Един срещу всички е действал по съвест. Един срещу всички е спасил живота на човек, който иначе щеше да отиде на електрическия стол невинен, но осъден от мнозинството. А мнозинството нямаше даже да разбере, че е допуснало грешка.


Убийствата в България стават внезапно като автомобилна катастрофа. По напълно незначителен повод. Агресията избухва вероломно, от всички страни. Миналата седмица по този начин загина 18-годишният Тодор от Враца.


Когато пишем за убийства и трагедии у нас, пишем така, сякаш у нас е най-лошо и най-страшно. Не, не е. По света се случват огромни трагедии и катаклизми. Но е естествено да възприемаме това, което се случва в България, по-пристрастно, по-критично, с по-оголени нерви. Естествено е, но от друга страна е и опасно, защото ни прави необективни. Искаме и очакваме обективност от правосъдната система, но подлагаме на съмнение почти всяко нейно решение.


Прокуратурата беше принудена в разстояние на три дни да повдигне съвсем различни обвинения към двамата братя от Враца. Очевидно това стана заради надигналите се протести. Съвсем отделен е въпросът дали настояванията на протестиращите са обективни. Но


както протестите, така и действията на прокуратурата са сериозно основание за сериозно замисляне


Докато на Тодор е нанасян побой, наоколо са се събрали над двайсет човека и са снимали с телефоните си. Благодарение на техните клипове прокуратурата и следствието имат изобилен снимков материал, но под въпрос е дали снимащите ще го предоставят на следствените органи или ще си замълчат и ще го скрият. Така, както е скрит металният бокс от местопрестъплението и никой не казва кой го е взел и защо го крие. Също така поне част от снимащите можеха да се опитат да помогнат. Но помощ оказва само един! Той после дава и показания и те съществено се разминават с твърденията на близките на починалото момче. Защо наблюдаващите не се намесиха, защо не се опитаха да помогнат? Тяхната пасивност е осъдителна, но и разбираема.


Ако ние, българските граждани, реагирахме съпричастно, ако се намесвахме в ситуации като тази, ако не бяхме безучастни, ако не бяхме пасивни и страхливи, престъпленията у нас сигурно щяха да бъдат наполовина по-малко. Но нашата безучастност си има своето обяснение, нашият страх си има своето оправдание. У нас, ако се намесиш да помогнеш, може да получиш обвинение в съучастничество.


Най-сигурната и затова най-удобната позиция е да нямаш позиция, да кажеш: това не ме засяга и не ме интересува


Подобно отношение до такава степен се е развило и разраснало, че е станало характерна черта на националния ни манталитет.


И още на следващия ден част от пасивните наблюдатели сигурно са се присъединили към протестите. На местопрестъплението са ни чули, ни видели, но сред множеството протестиращи са неуязвими и защитени. Това поведение, така характерно за обществото ни, се е формирало бавно и дълго. Защото бавно и постепенно е ерозирало доверието ни към правосъдието. Ако не се върне доверието в българския съд, правосъдие в България не може да се очаква. Правосъдие под натиска на улицата не може да се очаква. Когато присъдите се решават на улицата, правосъдие не може да се очаква. Докато протестиращите обвиняват съда, правосъдие не може да се очаква.


Гражданската активност и гражданските протести са от изключителна важност за оздравяването на обществото. Предпоставка за гражданската активност е гражданската будност. В противен случай улицата може да бъде лесно манипулирана. Това у нас се повтаря за кой ли път отново и отново. Основната причина за нескончаемия български преход е, че българското общество изключително лесно се поддава на манипулация. Гражданският протест може да ни измъкне от тресавището. Но гражданският протест може да бъде използван, за да ни държи в тресавището. Ако отсъства граждански разум.


Примерът със съдебния заседател от филма е най-добрата илюстрация за това, което казвам –


силата не е в мнозинството, а в разума, честността, справедливостта и отговорността


Отскоро в България се появи един човек, който постъпва разумно, честно и отговорно и срещу него се нахвърли цялото задкулисие с всичките си продажни медии. Именно атаките на продажните медии и техният злостен език са най-верният индикатор за стойността на този човек. Лозан Панов за първи път ме впечатли със своята реч по повод 135-годишнината на ВКС. Каза истини, които всички знаем до болка и ги каза с брилянтна точност и смелост. Още тогава ми стана ясно, че необичайната смелост няма да му бъде простена. Такива неща не остават незабелязани и не се прощават. Ако беше лесно, щяха да са го правили и други преди. Малко по-късно председателят на ВКС доказа смелостта си на дело, като разкри един срамен есемес. За онези, които нямат нищо против да бъдат манипулирани, това може да е някакъв си есемес.


Всъщност показването на този есемес пред широката публика означава прерязване на невидимите нишки на манипулацията, тоест прерязване нишките на най-силното оръжие на задкулисието. От тук нататък на задкулисието му остава един единствен ход – да използва продажните медии, за да манипулира податливата част от обществото, че Лозан Панов е нечестен, непочтен, страхлив, продажен, користен, корумпиран…, тоест, че е маскара като самите тях. Щом цитирал речта на президента Рузвелт, значи имал мерак да става президент.


С такива перверзни доводи могат да си служат само глупави хора, които мислят, че всички са глупави колкото тях


Слава Богу, не всички журналисти са глупави, не всички медии са продажни и не всички са изкупени от Делян Пеевски. Този, който иска да знае истината, има откъде да я прочете и чуе.


Говоря за Лозан Панов с такъв респект, защото той е първият и един от малкото, в които съзирам надежда за превръщане на нашата съдебна система в правосъдна. Говоря за него, защото ми дават надежда думите му: "Когато, в качеството си на председател на върховна институция, ставам свидетел как бяха бламирани ключовите промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам, че е мой дълг, който трябва да реализирам. И ще продължавам да го правя, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции "Респект" ще бъдат направени срещу мен". Говоря за него, за да му заявя съпричастност и да му окажа подкрепа. Говоря за него, защото съм убедена, че когато истината бъде казана, тя винаги ражда плод. А още от Христос знаем, че истината ни прави свободни.


Ако нямаме уши и сърце за истината, ще продължаваме да живеем в общество на груба и тъпа агресия – като тази, която доведе до смъртта на Тодор от Враца, която отнема живота на още много хора, която отравя живота ни. Ако нямаме уши и сърце за истината, ще продължи да се лее кръв по улиците и от телевизионните екрани. Само справедливостта може да спре агресията. А справедливост обществото очаква от правосъдието. Не справедливост за някои, а справедливост за всички. Такава справедливост, че българите да не напускат България. Такава справедливост, която да ражда надежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 196 Весело

  И да бъде божието царство на земята...Амин!

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много добре написано. И вярно. Но матряла е лош.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  "Когато, в качеството си на председател на върховна институция, ставам свидетел как бяха бламирани ключовите промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам, че е мой дълг, който трябва да реализирам. И ще продължавам да го правя, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции "Респект" ще бъдат направени срещу мен".Съгласен съм с Лозан Панов и дано успее да убеди повече хора за справедливата кауза както във филма на Сидни Лъмет,"Дванайсет разгневени мъже".Успех от сърце ви желая господин Панов.

 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Много внимателно прочетох всеки един ред от написаното.Извода:По лесно е да си бандит отколкото съвестен гражданин в тази страна,казвам страна защото държава отдавна няма.

 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Гледала съм този филм и ми е много трудно да направя,дори и микроскопичен паралел с нашата съдебна система.
  Просто нние нямаме доверие в нея и навярно още дълго няма да имаме.А докога - това зависи само от нас.
  Благодаря на Теодора Димова за анализа.

  Tony
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Не може сам нетрениран човек да скочи на двама яки биячи, нали? Но ако има оръжие, използва го за самозащита и после не е той виновен, ще е друго.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Неутрално

  Поредната агитация за Панов - ''независимият'' !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Филмът е много стойностен, особено за съвестно гражданско общество - гледайте го. У нас ситуацията прилича на "Съдебен заседател" с Деми Мур, но това зависи от нас!

 9. 9 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Браво за статията. За съжаление достойните хора като Лозан Панов са твърде малко в т.н. съдебна система за да видим скоро работещо и справедливо правораздаване. Липсата на елементарна справедливост и чувството за безнаказаност поражда агресията, но най - големите престъпници са тези, облечени във власт. Те не искат реформи и работеща съдебна система. Те искат обществото ни да бъде тормозено ,мачкано, убивано, за да не мисли за пладнешки грабежи като КТБ, далаверите в енергетиката, непрекъснатото увеличаване на данъци и икономическия тормоз.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Срамна история е тази от Враца. Както по-рано от Катуница, както преди години от Видин. Обществото ни е изнервено и наивно. Много лесно се манипулира от медиите. А медиите ни в голямата си част са или продажни, или некадърни. Какъв резултат да очакваме. В цялата тази каша аз пък вярвам именно на съда, че ще покаже истината наяве. Друга тема е, че хората на Враца пак няма да я приемат и ще оплюят съда.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Думи за размисъл.
  Теодора Димова го умее....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 258 Разстроено

  "Убийствата в България стават внезапно като автомобилна катастрофа."
  Аз се съмнявам в това твърдение на авторката...
  То и автомобилни катастрофи не стават внезапно, ами си имат подготовката: - бързо шофиране, - лошо техническо състояние на колата и пътищата, говорене по телефона, преумора и заспиване, безотговорност на шофьора...

  Внезапно на някои им идва на ум да ни поучават....

 13. 13 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Това, което искам да се случи във Враца, е един честен и истински процес, на който да се изясни точно истината. Присъдата, ако я има, да е само при 100% доказана вина и да отговаря на деянието.

  Интересно, защо още не е подведен под отговорност този, който е скрил бокса на убитото момче?!

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#9:"Rock J"]. За съжаление достойните хора като Лозан Панов са твърде малко в т.н. съдебна система за да видим скоро работещо и справедливо правораздаване. [/quote]
  Правилно се обърна една от колежките му към него с констатацията че се движи в паралелна реалност и като че не ходи по земята. Този съдия, дето го превъзнасяте по команда е бил цели 17 години в системата! Сега ли му дойде прозрението, че има големи проблеми там? Вие няма ли най-сетне да разберете, че цялата работа беше заради една квота на прокурорите от една(!) бройка в повече да се избира от парламента? Наистина е жалко как лесно се подавате на манипулации! Какво му пречи на един съдия сега да отсъди по закон и съвест??!! Какво му пречи на един прокурор да си събере читави доказателства и повдигне правилно обвинението?! Премиерът на България ли трябва да им суфлира , за да си гледат работата? Който е продажен, ще остане такъв , ако и Господ да е премиер на страната!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Гледала съм филма и мога да кажа, че между двата случая има огромна разлика.
  Във филма нямаше достатъчно доказателства младежът да бъде осъден за убийство, в случая с убийството на Тодор убийците са известни, свидетели има достатъчно, даже са заснели и самото убийство.
  Не може да се пледира за законна самоотбрана, след като са били двама срещу един и самоотбраната означава, че дори и отбраняващият се да е нападнат след обезвреждане на нападателя той не може да продължава да го бие, рита или удря с някакъв предмет.
  Така, че тези двамата са чиста проба убийци и дано съдът им даде справедлива присъда за предумишлено убйиство.

 16. 16 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]Поредната агитация за Панов - ''независимият'' !!!
  [/quote]

  при това в най-нелепият и гнусен стил, характерен за Работническо дело през ония години...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Аз нали още първия ден ви казах ,че каквото може да се случи във Враца не е задължително за страната!
  Врачанския манталитет си има някой особености който могат да затрият живот! Ако младежа беше любезен и възпитан щеше да е жив и нямаше да има "чудо видяло". Какво говорят пеевите и либертариански медии вече няма никакво значение!

  Убийствата в България не стават внезапно като автомобилна катастрофа те са заложени в чалга културата и влиянието от американските филми където героя винаги отмъщава брутално и кърваво!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#6:"Mark Twain"]

  Не може сам нетрениран човек да скочи на двама яки биячи, нали? Но ако има оръжие, използва го за самозащита [/quote]
  Преди това е и опитал да ги сгази!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Теодора Димова знае значението на думите и използва точните, за да ни призове към Човечност, Съпричастност и Ангажираност към страдащите в обществото.

  Тя самата е изстрадала прекалено, че отлично познава дъното на Ада... затова ни напомня да не стигаме дотом от малодушие и страх...!

  Теодора Димова ни е нужна и като политик!
  Движение "22-ри септември" трябва да заеме място в политиката на България!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ани":

  Това движение ли придвижва Панов към пистата за кандидат-президент ?

  [email protected]
 21. 21 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Незная кое движение придвижва Панов някъде си, но знам, че Теодора Димова е един изключителен Човек, с верен поглед и безпристрастна оценка за събитията и хората в нашия объркан политически живот!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Г-жо Димова, ваше право е да си пишете статиите както ви харесва, или както редакционната политика повелява.
  Внушенията които се опитвате да прокарате са доста наивно скроени, но това пак си е ваш проблем. Но че се опитвате да намесите и Христос в неумелата "плетка" на краен индивидуализъм си е направо върхът! Но грехът си остава също за вас!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Справедливост е прилагане на закона повсеместно, равнопоставено и безкомпромисно.
  Всичко останало предполага самоуправство.
  Последното се различава от законовия подход.
  За убийство законът предвижда затвор, а самоуправството - убийство.

 24. 24 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Справедливостта се налага от силни, но почтени институции, а не от тълпата или корумпирания чиновник. В много случаи тълпата е представена от простака, а чиновникът избран от тълпата.

 25. 25 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  България трябва да уеднакви своето право с европейското и да не толерира богатия и облечен във власт престъпник, а да го съди - бързо и категорично.
  Ако това не стане, "стабилността" ще се окаже виртуална.

 26. 26 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 610 Неутрално

  За отказване на помощ на хора в беда или бягане от местопрестъпление ГЕРМАНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ПРЕДВИЖДА ЗАТВОР. Моля да почнат строежите на нови затвори в България, като добавим корумпираните държавни служители, няма да има кой да управлява затворите.

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Случаят е типична злоупотреба със сила. Има престъпление - трябва да има адекватно наказание! Това е силата на гражданското общество.
  Г/жа Димова е права, че гражданско общество в България липсва.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Да, и аз си спомням един друг, по-нов филм - "Съдебен заседател" ("The Juror", в който се установява един друг прочит на написаното от авторката по-горе.
  Лошото е, че е много актуален в България.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чудесен текст! Както винаги! Ако беше казана ЦЯЛАТА ИСТИНА по случая във Враца, едва ли щеше да се стигне до това напрежение! Дано да се разбере ИСТИНАТА и тогава да се съди.....

 30. 30 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  karabastun изказва позицията на милиционерите от Симеоново...

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Разстроено

  До коментар [#30] от "balaban":

  Благодаря ! Не знаех, че е така..., но гледам, че ми липсва подкрепа ! Явно не са сериозни хора....

  [email protected]
 32. 32 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Напоследък тук се пръкна 1 нова привърженичка на Боко.Т. с характерните за тази пасмина особености-необразована или още по-зле недообразивана,разсъждаваща с половия си орган и със склонност да държи застаряващи мутри за шлифера.Чак си е сложИла и снимка да я видим каква убавица е.Марш в ПИГ-там ще си ''тартор''!

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  От статията: "Защо наблюдаващите не се намесиха, защо не се опитаха да помогнат?"
  Ами... примерно са го изиграли съдебни заседатели, щото са видели кое как е започнало и са решили да не прекратят разправията, защото са сметнали, че се развива в подходяща посока... което също си е вариант. Мда, имаме две противоположни версии, и изключително малко информация... Между другото, защо досега не се е промъкнал нито един запис в нета от началото на конфликта? Да, липсата на информация, също е вид информация...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#15:"pamela"]даже са заснели и самото убийство[/quote]
  Всъщност няма клип на който да го бият.

 35. 35 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 693 Неутрално

  ''...С такива перверзни доводи могат да си служат само глупави хора, които мислят, че всички са глупави колкото тях...''

  Като гледам резултатите от изборите, май глупавите по територията съвсем не са малко, както ни се иска. Комуноидо-гербавата преса е източник на ''знания и информация''. За това сме на опашката на света. Малкото свестни експерти или държавници са обект на лъжи и манипулации, до пълното им демонизиране.

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Брилянтен текст на Теодора Димова. Верен до последната точка.

 37. 37 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Надявам се да не бъдете избрана за съдебен заседател.

 38. 38 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Шапки долу, господа! Това е г-жа Теодора Димова! Аз й се покланям ниско и с вдигнати ръце към небето моля Всевишния - Боже дай на България повече такива човеци като нея! И още - във форума ясно се открояват тези, за които нейните ОРОЦИ са безполезни.

 39. 39 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-жо Димова, простете, но има още един подобен френски филм, който преди много години гледах в Полша под заглавието Източникът на трите истини, с участието на Жан-Клод Бриали, Тринтинян.

 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Само справедливостта може да спре агресията. А справедливост обществото очаква от правосъдието. Не справедливост за някои, а справедливост за всички. Такава справедливост, че българите да не напускат България. Такава справедливост, която да ражда надежда."

  Силни и правдиви думи. Теодора Димова го умее!!!

 41. 41 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  българите имат органическа омраза към честната гражданска позиция... тая омраза иде от двете робства - турско и рушняшко (комунистическо), като второто продължава и до днес...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Добре е написано есето, но връзката с историята във Враца и фигурата на Лозан Панов не ми звучи на място.
  като предварително съм напълно съгласен с написаното за Панов, случая във Враца е много по-различен. Там МВР и прокуратура са отдавна известни в целия окръг с безогледното поставяне на чадъри над "правилните" хора и тази ситуация е от години.
  дори и "пъргавата" смяна на обвинеието показва слугинските рефлекси, нещо което не се изгражда за един ден.
  В този смисъл протестите на гражданите на Враца са резултат на натрупано отношение и просто поредния случай го отпуши, дори и конкретната вина да не е много ясна, но хората освен че не са и не могат да бъдат следствие, прокуратура и съд, знаят че няма на кого да вярват, каквото и да се случи. И за това положение не са виновни напатилите се врачанци, а въпросните пъргави органи, които прикриха шофьори убийци, държат чадъри над дерибеи, като един от най-известните кметове в страната, дето раздава правосъдие на място и си води избирателите на море, в манастир край Враца от години е сборище на криминални групи и какво ли не друго - е как да имаш доверие на такива хора, особено като се вземе предвид и профила на известните в града "понички".
  Та в такава обстановка да чакаме дванайсетия съдебен заседател и кой ли ще е в тази роля, кой ще повярва, че не е подставено на едната или другата страна лице - никак няма да е лесен този казус, но мога с голяма степен на увереност да кажа, че само като поотмине повечко време и от това дело няма да излезе нищо, което да успокои хората в региона.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересна статия, която е напълно правилна в първата и напълно неадекватна във втората.

  Защото истината е, че това, което стана във Враца, доказва че не винаги онази част от народа, която се е вдигнала на протести, е права. И че съдат трябва да съди не според протестите, а според доказаната истина.

  И защото дори ако същността на това, за което се бори Лозан Панов, е правилно, начинът, по който го прави е незаконен и, нещо повече, недопустим. Защото излизането на протест, както и да е замаскиран той, с политически искания, е политически акт, насочен срещу парламента и изпълнителната власт, а като представители на съдебната власт съдиите нямат право на това. Защото това е опит съдебната власт да оказва несъдебен натиск върху решенията на законодателната власт, което е нарушение на основните принципи на истинската демокрация.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#13] от "irons":


  [quote#13:"irons"]Това, което искам да се случи във Враца, е един честен и истински процес, на който да се изясни точно истината. Присъдата, ако я има, да е само при 100% доказана вина и да отговаря на деянието. [/quote]

  Напълно нормално искане. големия въпрос е, че за да има естен и истински процес, трябва първо прокуратурата и следствието да свършат прецизно своята работа и аз, а предполагам и 90% от врачани не вярват в такова чудо, не за друго, а защото там ( а и на много други места) имат богата досегашна практика, която опровергава подобна възможност.
  Второ, двамата братя, имат "добре" изградено име и са ползвали и се очаква да получат съответната подкрепа.
  Близките и страната в следствието и делото също ще имат подкрепата на обществеността, не за друго, а защото на хората им е писнало от беззаконията на които са свидетели от години и това, за съжаление също няма да помогне за честен процес.
  Ще видим какво ще стане, но според мен, след размотаване по инстанции и отлагания, май-вероятно ще се стигне до реализиране на първия вариант, приложен от прокуратурата (до 5 години), ако не и до пълно оневиняване на живите, а умрелия Бог да го прости.

 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Браво за гражданската позиция на Теодора Димова !

 46. 46 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#32] от "hmc12310991":

  Ти с какво си по-различен??С уличния език и нескопосаните си изречения? Запомни, човече, обиждайки непознати хора, най-напред обиждаш себе си.

 47. 47 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 364 Неутрално

  В анализа има доста верни неща относно нашата действителност. Но паралелът с филма е донякъде неточен и некоректен.

  12 Angry Men е изключителен филм с много достойнства. Едно от които е, че така и не става ясно дали обвиняемият наистина е невинен или в крайна сметка е виновен. За целта на статията е много удобен хепиендът, че "справедливостта възтържествува" и невинния човек е спасен от електрическия стол. Уви, пак казвам, във филма не става ясно дали е невинен. Нещо повече, ако трябва да залагам - бих казал, че е виновен.

  Но да, в този смисъл, посланието на филма наистина е, че не може да се съди с лека ръка и без неопровержими, стопроцентови доказателства. Както и (тук вече някои биха оспорили) че е по-лошо да осъдиш невинен, отколкото да пуснеш виновен.

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  И тук стои мантрата "провалена съдебна реформа". Мантра е, защото "един прокурор по-малко от парламента" няма как да е провал !!! Който желае, да ми обясни защо това е "провал", но с аргументи ... парламента избира представителите си в прокурорската колегия на ВСС с мнозинство от 2/3, тоест, на квотен принцип, щото иначе няма да има това мнозинство. Тоест, би имало 1-2 представители на ГЕРБ, РБ, но и от ПФ, ДПС, БСП, АБВ ... тези ли 6-ма биха гласували "като един" във ВСС, за да се получи "паритет" с "лошите" 6-ма от прокурорската квота ??? Това е толкова нелепо, че може да е само ТЕНДЕНЦИОЗНО ! Нима Панов, Кънев, Иванов, дори авторката, не разбират това ? Ако някой желае - да ме обори ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Отхвърлянето на диктата на мутренския "морал", явно ще бъде кауза пердута, ако гласът на съвестта и морала бъде отхвърлян с "логическите мантри" на защитниците на статуквото.
  Трудно е да обясниш на глупак, че е глупак!

 50. 50 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#49:"batzdravo"] ако гласът на съвестта и морала бъде отхвърлян с "логическите мантри"[/quote]
  А по каква причина "съвестта и морала" трябва да противоречат на логиката ???
  Не се ли борехме за по-малко вмешателство на политиката /парламентарни партии/ в съдебната система ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 51. 51 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ДОСТА КАЛАМБУРИ ИМА В ТАЗИ СТАТИЯ!

  И доста манипулации на авторката. Знам че може и да са неволни, заради принадлежността и към същия този народ, НО МОЖЕ И ДА НЕ СА.
  Упрека че хората са гледали, но не са намесили е нелеп. Никъде по белия свят няма да се намесят ако не става дума за ЯВЕН ОПИТ ЗА УБИЙСТВО. Другия упрек е правилен обаче. Защото по белия Свят че се дадат предимно честни показания от свидетелите.
  Твърдението че и по белия Свят стават такива неща е вярно. Но не е вярно че там е придобило такива масови национални размери. Какво имам предвид- да вземем подобен случай като този инцидент, примерно. Ето я снежната топка по български:

  1) Човек пресича на зебра ,- бързащ ербап му дава зор с клаксона. Какво прави нашия човек различно от човек от белия Свят? Нашия човек го псува . Защо? Защото знае че този от колата НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН ОТ ЗАКОНА! Въпреки свидетелите.
  2)Какво прави наш човек който е напсуван на публично място БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ СЛУЧАЯ, различно от човек от белия Свят?
  Ами казва му кръвнишки, че ще му строши зъбите! Защото знае че псуващия НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН ОТ ЗАКОНА! Въпреки свидетелите.
  3) Какво прави наш човек, когато такъв от колата му казва че ще му стоши зъбите, различно от човек от белия Свят? Нашия човек му рита колата.Защо? Защото знае, че този от колата НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН ОТ ЗАКОНА! Въпреки свидетелите.
  4) Какво прави наш човек НЕЗАВИСИМО ОТ СЛУЧАЯ ако някой му рита скъпоценната кола, различно от човек от белия Свят? Нашия човек излиза с бокс, манивела, или патлак и почва да наказва .Защо? Защото знае, че ритащия колата му НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН ОТ ЗАКОНА! Въпреки свидетелите.
  5)Какво прави наш човек когато му излязат с бокс, манивела, или патлак и той при самозащита успее да ги отнеме, различно от човек от белия Свят? Нашия човек почва да наказва нападателя си дори обезоръжен така че това да не случи отново. Защо? Защото знае, че нападателя му НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН ОТ ЗАКОНА! Въпреки свидетелите, и полицията и съда.

  ЕТО ТОВА? Който има акъл ще ме разбере.
  Прехода на ДС/БКП към "капитализЪм" беше неосъществим без тоталното опростачаване на народ(и "журналистите", и без корумпирани полиция , съд и НАЙ-ВЕЧЕ прокуратура. Това са плодовете.
  Авторката зачекна и тази тема , но я извъртя някакси към рекламна кампания на някакъв човек(?). Без да и минава и през акъла че НИКАКВА ПРОМЯНА на Конституция или РЕФОРМИ няма да променят НИЩО ако не се премахне раковото образувание ДС/БКП със всичките му разсейки на "дясно" и на "ляво" и уж"турско" и уж"националистическо"

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 52. 52 Профил на evaluna
  evaluna
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кери":

  На прокурорите поречи това, че са зависими от главния прокурор, от политически и корпоративни интереси, и че могат да бъдат корумпирани. На определени съдии пречат почти същите неща без пряка зависимост от главния прокурор. И тук не става дума, че няма достойни и честни съдии и прокурори, а че има нарочно избирани зависими такива.

  А министър-председателят не само, че не трябва да суфлира на представителите на съдебната система да си свършат работата, ами това е абсолютно недопустимо в държава, в която има разделение на властите според Конституцията. Това се нарича сплашване, грубо нарушаване на основния закон и нефункционираща правова държава.

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#52:"evaluna"]Това се нарича сплашване[/quote]
  С какво Борисов "сплаши" ВСС и лично Панов? Имайте предвид че съм изгледала и изслушала два пъти клипа в който Борисов разговаря с ВСС.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#51] от "Mickey":

  Евала, най-точния анализ на ситуацията

 55. 55 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кери":

  Сега му дойде прозрението, че нищо няма да се промени, другарко Кери.
  Преди години имаше един случай с искан подкуп на един архитект от двама юнака от фонд"Земеделие" . Пъровто нещо, което каза след като застана пред камерите беше: "говоря тези неща с ясното съзнание, че след като разкажа какво се случи - няма да мога да работя вече като архитект в България"... и след няколко години оневиниха юнаците.

 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#55:"limbize"]ето, че нищо няма да се промени, другарко Кери[/quote]
  Не знам дали "прозрението " на Панов сега е дошло. Знам само, че абсолютно всичко зависи от съдебната система. Големите поръчки, милионите коити някои кръгове печелят от тях и конкурентни такива, които искат да им ги отнемат. Знам само, че не обичам политиците. Защото на това високо ниво няма невинни и почтени. Особено в България, където все още бившата уж ДС коли и беси. В буквалния и преносен смисъл. А за обръщението ти с "другарко" към мен ще кажа само, че само след малко ще видиш как няма да коментирам повече. Защото нас "другарките" ни банват по правило в този форум. Защото не се отказахме да мислим. Само с ОТ не се живее друже!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#56:"Кери"] Големите поръчки, милионите коити някои кръгове печелят от тях и конкурентни такива, които искат да им ги отнемат.[/quote]

  За магистрала Хемус дето Боко я даде на най-високата цена на близките роднини на Златев и Пеевски ли говорим? Щото доколкото знам другаря Винету винаги е твърдял, че той ни е построил магистралите и те са са лично негов подарък за целокупното население.  [quote#53:"Кери"]С какво Борисов "сплаши" ВСС и лично Панов? Имайте предвид че съм изгледала и изслушала два пъти клипа в който Борисов разговаря с ВСС.[/quote]

  Да попляскаме гербави тролчета по плоските челца пак. Да обясним за новопостъпилите "неопраскани" студентки от университета в Банкя.

  Защо Боко препраща смс на Панов и защо връхлетя във ВСС не стана ясно. Номерът с смс-а е практическо приложение на стара методика в полицейските служби и цели точно психологически натиск и сплашване, особено развит при тоталитарните режими и мафията. Резюмето е следното: "Ти говориш много и то против властта, Вожда-Слънце пред разни други хора. А такива приказки ние не обичаме, защото за Винету може да се говори само по определен начин, който е позволен и приемлив от Пи Ар политиката на племето на Герберачите. Но ние имаме уши и очи навсякъде и окото на Саурон Велики те следи и всичко знаем Лозане, така ти си знай, че ние знаем и ни докладват а ти сам си прави сметката!"

  Може и в някой крими сериал да го видял гусин премиера, но още Щирлиц и Мюлер ги владееха тия номера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK