Доган, Местан: големият медиен спектакъл

Ахмед Доган и Лютви Местан, 2013 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ахмед Доган и Лютви Местан, 2013 г."Дневник" публикува анализа, излязъл в портала "Култура"


Възможно е на някои от читателите ми в портал "Култура" да е направило впечатление, че аз не взех отношение по гръмкия "скандал в ДПС" и "разкрилата се крайно опасна намеса на Турция във вътрешните ни работи". Направих това съвсем съзнателно, защото не желаех да бъда причислен към кохортата на глупците, невиждащи очевидното. И двете събития последваха почти с цял месец прословутата декларация на Местан по повод свалянето на руския самолет и съвсем очевидно представляваха, организирана от стари ченгесарски кръгове кампания за отклоняване на вниманието от Путинова Русия към Ердоганова Турция. В изострилите се отношения между тези две страни у българите (никога няма да разберем дали по непосредствена поръка от Москва) трябваше да бъдат събудени архетипни фобии, които, гарнирани със съзнателно създадените преди това страхове от "заливането" на Европа от мюсюлмани, нейния предстоящ разпад и т.н., трябваше да очертаят на фона на тревожността един все по-налагащ се успокоителен образ на Путинова Русия.


От последвалата "преврата" в ДПС кампания аз не успях нито да се развълнувам, нито да се разтревожа и я наблюдавах много повече през призмата на феномена "Пеевски" (възможността в България чрез почти пълната монополизация на медийното пространство да се провеждат всякакви народопсихологически и геополитически "мероприятия").
Наблюдавах я обаче и с чувство за хумор, защото режисьорите й този път наистина "пресолиха манджата" (привлечете си някакви съветници по "стила", г-да стари ченгета). Ето защо в този текст ще споделя само


три неща, които наистина ме развеселиха в кампанията


Първо – захласнатото изграждане на интелектуално-патриотичен ореол около известния от десетилетия лидер на ДПС Ахмед Доган, който буквално за седмица бе превърнат в "единствения и най-голям визионер сред българските политици" и му бяха приписани всички фундаментални постижения на България от 1989 г. насам: като се започне с традиционното "запазване на българския етнически модел", "осигуряването на мирния, безкръвен преход" и се завърши с това, че не някой друг, а именно той е вдъхновил влизането на България в НАТО и (за разлика от "чудовището" Местан) е бил винаги основният защитник на "евроатлантическите ценности" и борец срещу "проникването на ислямизма сред българските турци". Бяха напълно забравени и прословутата фраза на "Сокола", че "пътят на България към Европа минава през Босфора", и онази мистериозна афера с "оня списък" (не беше ли тя също свързана с турското посолство у нас, в което Местан влязъл за цели няколко часа, с което извършил формена "национална измяна").


Второто бе масовото "дефилиране" на дежурните "интелектуалци-експерти", които с развълнувани или кахърни физиономии ни разтълкуваха страшната опасност, която сме избегнали на косъм именно благодарение на отстраняването на Лютви Местан от ръководството на ДПС. В детайлите и фактите на тази избегната "опасност" никой не ни осветли, но за сметка на това за нея се изказаха от геополитическа, социологическа, народопсихологическа, че даже от психиатрична и теологическа гледна точка (последното, признавам, ме развесели най-силно – прозвуча ми като "капака" на проведената по всички телевизионни студия "голяма визитация" над леглото на ударената в сърцето наша родина).


Накрай, третото бе същинското словесно смазване от бой на нещастния Лютви Местан. Освен гдето се бе скрил в турското посолство, оказа се, че той в последната година-две е убил цели три вълка, омъжил е дъщеря си пред 600 и повече гости, подготвил е създаването на ислямистка партия в Кърджалийско, има любовница (не, две любовници, три любовници) и има… има рога, копита, покарала му е и опашка…


Нека се спра сега на първия елемент от кампанията. Героизацията (дивинизацията) на прочутия "разпределител на порциите в държавата" започна с превъзнасянето на "историческата" му реч в Сараите. Тя бе квалифицирана от почти всички медийни бонзи като "единствения през последните десет (двадесет, двадесет и пет и т.н., според ентусиазма на писачите) глобален политико-стратегически анализ", като "визионерско слово, каквото девет десети от родните ни политици нямат капацитет да произнесат".


Смешното тук е, че ако бях на мястото на някой от външнополитическите ни експерти като Димитър Йончев и Валентин Вацев например, аз по-скоро бих се разсърдил и обвинил Доган в плагиатство. Та нима никой от въпросните "експерти" не забеляза, че "топосите" в сарайската му реч почти перфектно се припокриват с "вижданията", с които от близо две години ни бомбардират същите тези "експерти"? Та не е ли почти пълно съвпадението на "визията" на Доган и с евразийската "диагноза" за световното положение, която впрочем споменатите "експерти", без позоваване на първоизточника, ни разглаголстват още от деня, в който г-жа Меркел ги разочарова в надеждите им да се еманципира от САЩ и да се обърне към Русия? Мисля обаче, че в това съвпадение няма нищо особено чудно, защото, доколкото имам спомени от кратката научна кариера на лидера на ДПС, той едва ли владее друг чужд език освен руския, а това хвърля определена светлина върху източниците, от които е извлякъл "блестящия" си анализ.


Но кои са въпросните "топоси" в сарайската реч?


Първо – еднополюсният модел, в който САЩ доминираха в глобален мащаб, вече "отива в историята"; пред прага сме на един "многополюсен свят" (срв. тук "пророческите" изказвания на Александър Дугин). Второ – Европейският съюз навлиза в дълбока криза, която в най-скоро време ще доведе до неговия разпад и изгубването на лидерската позиция на Запада изобщо (сам аз съм разглеждал в Портал Култура тази мантра във връзка със западния евразиец Ален дьо Беноа). Трето – свидетели сме на историческото завръщане на Русия на военно-политическата сцена като първостепенна "велика сила", която заедно с такива регионални "лидери" като Китай и Иран ще промени картината на международните отношения (тук виж избрани интервюта на споменатия Димитър Йончев). На този фон изострянето на отношенията между Русия и Турция прави положението на Балканите и България специално, особено невралгично – ние трябва да преосмислим следваната "инерционно" евроатлантическа позиция и т.н., и т.н. Всичко това, повтарям – особено мантрата за разпадането на ЕС, за предстоящото възцаряване на "многополюсен" модел и изгубването на световната роля на САЩ, са безспорни "топоси" на руската евразийска визия за съвременния свят и в поръсеното с "морфични резонанси" слово на Доган не представляват нито нещо оригинално, нито нещо безспорно.


Комичното в случая е, че официализирането на тази евразийска визия на българската политическа сцена от почетния председател на ДПС се превърна в пусков механизъм на буквално захлипващи се от възторг и възхищение писания. Нека се забележи например колко бързо и за колко много от коментаторите лидерът на ДПС се превърна от просто Ахмед Доган в "доктор Ахмед Доган" и започна да се припомня философското му образование. Същински връх в


"академизирането" на познатия ни политически хитрец 


бе достигнато в писанието на някой си (мисля, бизнесмен) Тадаръков, който в качеството си на личен приятел на "визионера" подробно ни разказа за някаква съвместна вечер, на която "доктор Доган" в продължение на часове разгръщал своите дълбоки мисли върху – представете си – "една единствена дума", а именно "време" – преминал през космическото, астрономическото, историческото, за да финишира в политическото време. Ти да видиш! Почти блаж. Августин!  На мен обаче ми е интересно на базата на каква интелектуална подготовка въпросният Тадаръков е успял да оцени мощната философска мисъл на "доктора", стоварила се на съвместната им трапеза върху "думата време". Интересно ми е на базата на каква интелектуална квалифицираност още сума журналисти и "общественици" в дните след "историческата" реч, грижейки се за обосноваването на нейната фундаменталност, започнаха да припомнят какъв "голям философ е доктор Доган" и как се бил занимавал години наред (видите ли) с "метафизика".


Ще си позволя тук някои лични спомени. "Доктор" Доган бе мой колега във Философския факултет на Софийския университет между 1978 и 1981 г. – един курс преди мен. Бе наистина добър (без да е блестящ) студент, в обкръжението на друг – наистина блестящ свой колега (който, както по-късно се разбра, заради тази му блестящост бе станал обект на интереса на ДС). Във въпросния кръжец "доктор" Доган тогава, струва ми се, се занимаваше с проблема за "симетриите" от гледна точка на един позитивистки материализъм. След това стана докторант в секцията по философски проблеми на естествознанието (или нещо подобно) в Института по философия на БАН, където защити дисертация в същия дух, преди да бъде прибран в затвора. Убеден съм, че практически от никакъв друг писмен текст, освен от тази (неиздадена и вероятно събираща прах в архива на ВАК) дисертация, не би могло да се съди за философския капацитет на лидера на ДПС. Защото друг текст в областта на философията Доган май никога не е писал. A propos: съдейки по претенциозните терминологични украшения в сарайската реч (сигурно довели присъствалата на нея "фолк-дива" Галена до зяпване с уста), очевидно "доктор Доган" е еволюирал от позитивистки материалист до – нека се изразя така – мистически материалист (срв. размишленията му за енергиите на "колективното тяло" и собствените му "усещания", свързани с тях).


Дотук с "речта". Втората тема, по която ми се ще да споделя развеселяването си, е наистина масовото "дефиле", последвало напъждането на Лютви Местан от поста му. Освен, разбира се, журналистите от "Пеевските" медии, в него за по-голяма убедителност – бяха включени редица – дежурни при такива случаи "интелектуални" и "експертни" фигури.


По отношение на тези "фигури" искам да кажа следното. Ние,


изглежда, напълно изгубихме чувствителността си за съдържателното напълнение на редица понятия, свързани с "експертността"


Защото във връзка с разразилия се "скандал" Доган-Местан на нас ни бяха сервирани "анализите" на куп "професори", "социолози", "политолози" (че даже, както казах, и на един теолог). Нека си позволя да отбележа, ако те действително бяха такива, за каквито напоително канещите ги медии ги представят, те би трябвало през времето, когато не гастролират в тях, да предават на студенти, да пишат (и издават) книги (политологически, теологически и др.) и да извършват (и публикуват) социологически изследвания. И когато гастролират в медиите, да базират анализите си именно върху тези свои трудове. Иначе защо трябва да ги слушаме тъкмо в качеството им на "професори", "социолози", "теолози" и т.н.?


Там е работата обаче, че въпросните анализатори са все такива "професори", които сигурно от десетина години не са виждали студент пред очите си ("професор" Божидар Димитров, професор Михаил Константинов и т.н.), "социолози", които пак от почти толкова години не са имали контакт с реални "респонденти" (Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и т.н.). Веднага ще дам примери.


"Социологът" Андрей Райчев, в дните след избухването на скандала с Местан ни обясни от страниците на няколко вестника каква заплаха за националната сигурност представлява "заиграването" на изключения председател на ДПС с "неоосманистките" идеи на Давутоглу и внедряването им сред българомохамеданското население. Никакви обаче социологически репери за спекулациите му ние не прочетохме – с никакви числа, резултат от социологически проучвания, "вещанията" му не бяха съпроводени.


Е, питам, защо при всеки обществен проблем в България трябва задължително да чуем и мнението на "социолога" Андрей Райчев? Какво "социологическо" (обективно, подкрепено, верифицирано) има в еднотонните му спекулации, та да ни ги поднасят почти задължително веднъж-дваж в месеца по всеки повод? Или "социологът" Кънчо Стойчев (директор на ГАЛЪП-България). Ето няколко ключови изречения от "социологическата" му експертиза в ефира на БНР: "Страната ни за първи път (за първи път след кога, Кънчо?) е поставена пред смъртна опасност. Тя се дължи на политиката на Ердоган (разбира се, на Ердоган, да не би на Путин и Малофеев?), който в последното десетилетие извървя една отчетлива линия по посока на отблъскване от цивилизационните европейски ценности" (и все пак, Кънчо, Ердоган периодично се подлага поне на действителни избори, за разлика от Путин, който се подлага единствено на пластични операции). "Правителството на Ердоган, тук включително става ясно, е впрегната цялата дипломация на Република Турция… взеха на прицел България. Те взеха на прицел България чрез задача да се овладее партията на Ахмед Доган чрез председателя й г-н Местан… За съжаление, нашите партньори в ЕС и НАТО, имам предвид САЩ (разбира се, САЩ, Кънчо) едва ли ще бъдат прозорливи достатъчно и решителни достатъчно, за да подкрепят България." Питам: какво "социологическо" има във всички тези вещания? Къде е дори отдалечено наподобяващата на "социологическа" верификация подкрепа на направо гротесково звучащата фраза "страната ни за първи път е изправена пред смъртна опасност"? Къде са "социологическите" (или каквито и да било други) доказателства, че "правителството на Ердоган, цялата турска дипломация, заедно с едно от най-силните разузнавания в света" са си поставили за задача да "овладеят партията на Ахмед Доган чрез председателя и г-н Местан"?


Ще издам една тайна: истината е, че дежурните "професори", "социолози", "геополитици", "теолози" и т.н., които обикновено ни биват поднасяни, когато нещо се раздвижи в държавата, могат да представят като доказателство за гръмките титулувания, с които са си проправили път към българската медия почти единствено с "избрани интервюта във вестниците "24 часа", "Труд" и "Стандарт", "събрани изказвания в "Деконструкция" на Петър Волгин", "пълно събрание на участията в сутрешните блокове на БНТ и БТВ" и др. подобни "фундаментални" трудове. А и "високоекспертната" им реторика от тия "специализирани катедри" е характерна. Забележете: "правителството на Ердоган, става ясно (откъде става ясно) е впрегнало цялата дипломация на Република Турция…" и т.н. Нека обърна внимание на слушащите с упоение въпросните "професори", "социолози", "геополитици", "теолози" и т.н., колко често тези последните заменят аргументите, фактите и данните, които би трябвало да се очакват от тях, с елементарни реторически трикове от типа на: "Ще го кажа директно – Лютви Местан е…", "Без никакво съмнение Ердоган е…" и т.н., и т.н.


Да, всичко това наистина ми е вече смешно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изключително нескопосан анализ, изпълнен с персонални обиди.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ДПС-то е гоУема организация, спокойно може да се раздели на две, примерно.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 437 Любопитно

  "кахърни физиономии ни разтълкуваха страшната опасност, която сме избегнали на косъм"
  "за нея се изказаха от геополитическа, социологическа, народопсихологическа, че даже от психиатрична и теологическа гледна точка (последното, признавам, ме развесели най-силно – прозвуча ми като "капака" на проведената по всички телевизионни студия "голяма визитация" над леглото на ударената в сърцето наша родина"

  Не е весело. В съвсем друг бранш и при съвсем други обстоятелства, все по-често се случва болни да отказват лечение поради ТЕОЛОГИЧНИ внушения и да умират като пилци с убеждението, че някаква друга сила ще се погрижи за тях.

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво Меди,браво Догане!
  Шоуто требе а продължи!
  Давай на електората,леб и зрелища!По-малко леб,повече зрелища!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 316 Гневно

  Хайде сега пак с тези ДпС арски от*ки ни занимавайте, да позабравим скандалите с СМС ите и липсата на нормална и независима съдебна система. Поредната димка.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Ахмед Доган е най-големият играч на "Прехода", Лютви Местан е негова креатура, а Boyko Borisov è un grande mafioso!

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 378 Неутрално

  А нима всичко това не е истина? Истина, над която трябва човек да се замисли (ако е в състояние да стори това, разбира се).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  А кой е автора ?
  Апропо, в оценката на много от участниците и "тезите" им си е прав, не зная само кой обръща от години сериозно внимание на райчевци, стойчевци и т.н. ... освен като им чуе тезите, да разбира, че вярно е обратното ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 367 Весело

  Да, прав е човека - Червен Кънчо, Умен Райчо и професорската банда са специалисти по нищоговорене. "ИнтеУектуален" екскорт на повикване.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Споделям анализа на Калин Янакиев ! Нищо у нас не е така както изглежда ! Нито Кънчовците са толкова компетентни ментори, нито Доган и Местан са някакви положителни герои ! Най-малкото пък т.н. д-р Доган, който, ако не беше агент на ДС сега можеше и да е безработен ! Цялата му героизация се дължи на кадрите от ДС които му дърпат конците и използват ДПС като корпорация(организирана престъпна група) и чрез контролирания етнически вот да са винаги фактор в българската политика като балансьор ! Доган управлява ДПС като ЕООД, като собствена фирма, издига, сваля, посочва, отстранява, самоубива ! Чуждо мнение не се търпи, стадото се контролира поименно, който не гласува за ДПС няма да има работа и т.н. ! Издигат се верни и послушни, а не способни и свободомислещи кадри . Нещо демократично да има в тази организацие имаща претенции да е европейска и демократична ? Както каза Костов ДПС е проклятието на България ! И досега това е вярно ! Дори и извън властта практиките(незаконни) които упражнява никой не ги е предотвратил ! Обръчите си действат, Пеевски си дебелее - готов е цяла България да налапа , а и има кой да му я даде , купувят си гласове, турцизират ромите, вербоват еничари, кадруват нерегламентирано, издигат недостойни хора на високи позиции , защитават чужди интереси !

 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Е, питам, защо при всеки обществен проблем в България трябва задължително да чуем и мнението на "социолога" Андрей Райчев? Какво "социологическо" (обективно, подкрепено, верифицирано) има в еднотонните му спекулации, та да ни ги поднасят почти задължително веднъж-дваж в месеца по всеки повод?

  Изобщо не съм фен на "плюещият" Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Вацев, Йончев и пр. "псевдо-специалисти", но в случая самият Калин Янакиев се вписва перфектно в характеристиката, която им прави. На какви проучвания са базирани и неговите мнения? На никакви. И неговите писания задължително ни се предоставят за четене, сравнително редовно. Те са не по-малко еднотонни и спекулативни от мненията на колегите му, само че с обратен знак. Обектите на симпатия и антипатия, са различни. Недоумявам как този човек може да бъде теолог, след като се е заровил до врата в делничното, дребнавото, пошлото, подлото - прехвърля го, размахва го и скърца със зъби. Прилича повече на запотен борец на тепиха, а не на теолог - духовен рицар, изследващ пътеките на Божията промисъл.

  /не се чете/
 13. 13 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Е ОТИ ТАКА БЕ ДОГАНЕ ???
  Е ОТИ ТАКА БЕ МЕСТАНЕ ???

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Театрална постановка изпълнена и изнесена на българска сцена изцяло от трупата на ДС - режисьори,сценаристи,актьори.Добре отразена от разни блъскащи и пантофени журналисти.

 15. 15 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 708 Весело

  Голям смях с тоя Янакиев, верно...

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2696 Весело

  Основното ми впечатление е "много кавички". Когато свърших, останах с впечатлението, че това всичко трябва да се сложи в кавички, защото в тенденциозното представяне на истината тя просто се губи и всичко избива на заяждане. А иначе в съдържанието има безусловно много истина , но тя се е загубила във формата. В резултат-египетски труд!

 17. 17 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Както съм казвал много пъти и преди - двама самовлюбени старци се скараха, а го изкараха едва ли не геополитически конфликт.

  Българските медии са уникални!

 18. 18 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":
  Кое да е истина? Че Русия ще спаси България и Света ли? Ми не, специално това не е истина. Или е истина, че Евразийския съюз ще разгроми ЕС? Ми не, и това не е истина. Най-малкото заради почти пълната липса на гражданско общество в хипотетичните членки на ЕАС. Даже и при хипотетичен разпад на ЕС, държавите в него ще продължат да са в пъти по-добре от държавите в ЕАС. И пак причината ще е гражданското общество.

  Pivoley
 19. 19 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 378 Весело

  До коментар [#18] от "pivoley":

  Здравей, форумецо с прекрасно име! Струва ми се, че не си схванал иронията, с която авторът буквално се подиграва с именно тези две теми.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 20. 20 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Жалко е да слушаш как неистово се възхвалява един хитрец, пък и бил той доктор по философия с хоби хидроинжинерство. Срамно е, че как говорейки за "обръчи", "разпределяне на порции", с които открито се подиграва на всички ни, продължават да му се приписват заслуги които не му се полагат. Може би първата, която се върти от 25 г. е за запазване на етническия мир. Това е така и е фундаментално постежение за България, само защото се случи естествено - без участие на българските политици. Иначе просто нямаше да се случи. Етническия модел се случи на "комшолука" между хората.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Не знам какви са постиженията на Калин Янакиев, но за мен е факт, че позицията му е аргументирана и да се атакува една позиция, чрез внушения за личността на аргументиращия е доста стар и доказал негодността си метод.
  Нормално е да има съгласни и не съгласни, въпроса е да се доказват мненията и твърденията с някакви доказателства и аргументи, а не само защото не съвпада с нашето лично мнение.
  Но това важи за всеки спор, а когато спора е за личности като Доган и Местан, едни много посредствени хора, изплували на гребена на за съжаление мътната вълна на нашия преход е наистина несериозно.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6191 Неутрално

  И след два месеца да си беше написал анализа Янакиев - все тая, като е обобщил и повторил изказаните тогава тези.

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До "форца".....ти си голям смях,статията на г-н Янакиев /прекрасна и остроумна /не е за всеки недоучил неграмотник !!! Що не си четете в-к Труд или Всеки ден, дайте почивка на този форум,където се предполага че липсват идиоти......

 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Много добре написано. Само е пропуснал да спомене и Митьо Гестапото /Димитър Иванов/ и още членове от кохортата на Библиотекарския институт, които също прехласнато ни обясняваха колко е умно тяхното дете.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vorknkx":

  Именно..., ама много хора тук, въобще не долавят тънкия сарказъм на автора...! Едва ли не дръндарския сокол се оказа аналитик от световна величина, нешлифован диамант на философската мисъл, пък никой на запад от Калотина не бил разбрал...! Като слуша човек патоса, на червени политолози, социолози и всякаквите там ......ози, създадени и живеещи от хранилката на ДС, се чуди да се смее ли, да плаче ли...?! Въобще ДПС-арските лидери си падат по всякакви словесни украшения и сложно завъртяни изказвания, които имат за цел да впечатлят неграмотния електорат из Делиормана и Кърджалийско! Всички останали им се смеят!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Статията има някои добри попадения, но като цяло, анализа е слаб. Да Русия представлява заплаха за нас, и да Русия все още има голямо влияние във вътрешната ни политика, но същото е валидно и за Турция - ако тези две държави не се бяха спречкали в Сирия, модела им на партньорство в управлението на България чрез ДПС, БСП и АБВ щеше да продължи както досега!
  И нито Доган, нито Местан, нито Путин, нито Ердоган са положителни герои, а клетата ни родина, поради липсата на работещи институции е като разграден двор - игрална площадка за имперските амбиции на Путин и нео-османистките такива на Ердоган!!!
  Разбирам и защо хората от традиционния десен спектър на мисълта скачат да защитават Местан и Турция - поради силното влияние на САЩ, и автора много наивно пропуска да разгледа фактите, но ние трябва да изградим позиция на базата нанационалния ни интерес и държанието и вижданията на Европейските държави - нашите най-близки партньори и приятели, които виждат заплахите за европейските ценности произтичащи от управлението и на Путин и на Ердоган!!! И да Путин е кошмар за Украйна, но все по-ясно става че Ердоган и СА са кошмар за Сирия!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  право в целта - хем оригинално, хем хубаво поднесено, хем истина.

  наистина сме във война, но медийна - слугите на #КОЙ от сутрин до вечер мятат вонящите произведения на описаните от автора "експерти" в медийния вентилатор.

 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#9:"роджър"]А кой е автора ? [/quote]
  На гербер е безсмислено да се обяснява.

 29. 29 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#24:"stedim"]Много добре написано. Само е пропуснал да спомене и Митьо Гестапото /Димитър Иванов/ и още членове от кохортата на Библиотекарския институт, [/quote]
  Другите големи отсъстващи от анализа на проф. Янакиев, но инак дежурни "корифеи" из всички тв медии са Мадам В и журналистическият чирак Петьо Блъсков.

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  “Кънчо, Ердоган периодично се подлага поне на действителни избори, за разлика от Путин, който се подлага единствено на пластични операции).”

  Не виждам нищо действително в изборите, на които се “подлага” Ердоган! Нищо по-различно от изборите, на които се подлага и самия Путин!

  т.нар. проф. Янакиев е силно политически боядисан! Естествено в цветовете на ДСБ!

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Много ми е интересно, дали поне част от специалистите, които се прехласват по "страхотния" геостратегически анализ на доктор Доган, пряват реални стъпки, в сътоветествие с този анализ.
  Например по отношение на парите си. И Райчев и Стойчев са богати хора.
  Дали, са сменили евро и доларовите си позиции, за да минат на рубли и юани, например. Ако е наистина вярват, че света ще се промени драстично сега е момента за действия.
  Ама май не вярват много, много...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Отново навремен и задълбочен анализ на комедийното шоу, режисирано от корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ. Калин Янакиев е пак перфектен. Някой все пак показа с пръст смешниците, които изграждат общественото мнение и превръщат посредствени лица от типа на Доган и Боко в национална ценност. Дрън, дрън ярина в дръндарски философски камък.

 33. 33 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Споделям изводите на Калин Янакиев, но не приемам с хумор случилото се. Споменатите социолози, политолози, професори вече четвърт век изпълняват задачата си да промиват мозъка на "материала" и като съдя по фактите май с успех. Когато престанат да ги канят по студията само тогава ще има промяна. Затова обаче такива като Волгин (слава богу натирен), Митко Цонев и подобни, трябва да спрат със сервилното си обслужване на ДС кликата в България.

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  "Доган тогава, струва ми се, се занимаваше с проблема за "симетриите""
  Ма то това е фундаментално бе, философе...
  Баланса е важен, иначе....

 35. 35 Профил на shmandov
  shmandov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Толкова е жалко, че чак е смешно.
  Доган президент, Местан министър на вътршните и външните дела, а аз в Куба. ХА-ХА-ХА. Нещастници.

 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2696 Весело

  Бас ловя, че днес няма да попълваме цитатника на Радан, а до края на седмицата ще имаме възможност да черпим свежи мисли и от излиянията на Дайнов, може би подсилен с подгряващата група от "Дневник" . Накрая току-виж капнало нещо безаналогово и от самия ТОЙ.

 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#12:"Тони Шнайдера"]Калин Янакиев се вписва перфектно в характеристиката, която им прави. На какви проучвания са базирани и неговите мнения? На никакви. [/quote]
  За разлика от по-горе изброените Янакиев е философ. Тоест той работи с понятия а не със емперични данн с каквито по презумпция би трябвало да работят те. Анализът му за пореден път е перфектен!
  На същия принцип обаче по който повече хора слушат чалга от колкото класика или джаз, малцина могат да стигнат до такава дълбочина на анализ. За това нищоказването на Доган се възприема за "дълбочина" и мазният изказ на Местан за интелектуално откровение.
  Какъвто матриалът такива и политиците му.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#33] от "paolo51":

  ++++++++

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 39. 39 Профил на месара
  месара
  Рейтинг: 213 Весело

  бе то си е направо цирк , цирк цирк ама чакаме прощалното писмо на агент павел - местан !

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  До коментар [#37] от "Магистър":

  "На същия принцип обаче по който повече хора слушат чалга от колкото класика или джаз, малцина могат да стигнат до такава дълбочина на анализ."

  Мислех да не вземам участие по същество, но се подразних. Колкото да попитам: с какво "дълбочината на анализа" на Янакиев е гарантирано по-качествена от тази на Доган? Само с това, че единият е Доган, а другият-Янакиев, аз друго не виждам! А иначе и двете "дълбочини" са подчинени на интереси, които нямат нищо общо с философията, а са чисто поръчкови и защитават едностранно конкретни прослойки. Затова и писачите се гърчат между полуистини и лъжи и не знаят, как да ги пакетират в рамките, които са им зададени.
  И накрая- наясно ли е въпросният господин, колко от тези, които се прехранват с чалга, обожават класическа музика? Но се занимават с чалга, защото за класическата музика никой нищо не им плаща или им плаща жълти стотинки! Всяка професия, всяка наука си има класика, има си и чалга, но за съжаление, разликата се откроява едва във времето, което няма как да върнем...

 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Макар авторът да споделя, че приел с "развеселеност" истерията около речта на Доган, анализът му си е доста сериозен и аргументиран.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Калин Янакиев просто синтезирано е обобщил едно активно мероприятие на не толкова бившата ДС, което прерасна в истеризирана медийна кампания с "геополитически" нюанс....

 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#23] от "florencia":

  [quote#23:"florencia"]До "форца".....ти си голям смях,статията на г-н Янакиев /прекрасна и остроумна /не е за всеки недоучил неграмотник !!! Що не си четете в-к Труд или Всеки ден, дайте почивка на този форум,където се предполага че липсват идиоти......[/quote]

  Предложенията са субективно нещо...
  Ти, като преучил преграмотник, на първо време може да се запознаеш с някои особено сложни функционални особености на коментирането във форума като адресирането на коментари например...

 44. 44 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дон Кихот":

  [quote#40:"Дон Кихот"]с какво "дълбочината на анализа" на Янакиев е гарантирано по-качествена от тази на Доган? Само с това, че единият е Доган, а другият-Янакиев, аз друго не виждам! А иначе и двете "дълбочини" са подчинени на интереси, които нямат нищо общо с философията, а са чисто поръчкови и защитават едностранно конкретни прослойки.[/quote]
  +++
  За фен-клубовете и това е достатъчно.

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 908 Любопитно

  Анализа е перфектно точен и като ,че ли все повече се вижда ,è това е втора част на театъра "Кой стреля по Сокола".
  Това което все още не излиза на яве, е защо им е нужна тази популярност и демонстрация на ДС ?Или някой по -върховен и висш ги кара нещо да поработят/за парите които са взели/ и те това си могат да правят и после прилагат изрезки от вестници като доказателство ...
  Такива агенти е има ДС от 70-г. насам ,стоят в омразните капиталистически страни и шифроват изрезки от вестници като секретни дознания.

 46. 46 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#41:"Jessika"]анализът му си е доста сериозен и аргументиран.... [/quote]
  ... но половинчат, тъй като няма нищо за другата страна на конфликта. По този начин се създава впечатление, може би погрешно, че се оневинява Местан за политиката която провеждаше в ДПС.

  Eddie lives... somewhere in time!
 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дон Кихот":

  Доне, въпреки болката с която пишеш ще се съглася само частично с теб. Чел си философски труд на Доган? Не предполагм. Няма и как. Чел ли си нещо от философските статии на Янакиев? Съмнявам се. Ако присъстваш на някой от международните философски семинари на БФ ще можеш да го оцениш. Той и Тони Николов са философи от ранга на Мандзаридис да речем.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 48. 48 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колко е жалък Янакиев ?! За него такова нещо като ходене на Местан в турското посолство, защото се чувствал застрашен няма. За него такова нещо като обаждане по нощите от страна на Ердоган на Борисов заради Местан няма. Важното е, че Русия е лошата. Същият Янакиев защити в предаване по БНТ Вселенският патриарх Вартоломей, който постави претенции към нас.
  Чудя се на тоя субект - заради пари ли прави всичко това или откровено го мисли ? Фондация "Комунитас", която финансира порталчето не е случайна. Излязоха едни писания, че там пари налива една видна банкова другарка. И за нея никога в "Портал" не се пише.

 49. 49 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#40:"Дон Кихот"]А иначе и двете "дълбочини" са подчинени на интереси, които нямат нищо общо с философията, а са чисто поръчкови и защитават едностранно конкретни прослойки. Затова и писачите се гърчат между полуистини и лъжи и не знаят, как да ги пакетират в рамките, които са им зададени.
  И накрая- наясно ли е въпросният господин, колко от тези, които се прехранват с чалга, обожават класическа музика? Но се занимават с чалга, защото за класическата музика никой нищо не им плаща или им плаща жълти стотинки! [/quote]

  Прекрасно казано !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Янакиев беше, а може и още да е член на ДСБ, а там шеф бе Костов - бивш преподавател по идеологическа дисциплина, специализирал в СССР и написал промарксистка дисертация, но Янакиев никога не обелва лоша дума за Костов. Както и за банкерката с фондацията, която финансира "Култура".

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#49] от "angelpetrov":

  Интереса клати феса, а при някои и други работи...

 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони Шнайдера":
  [quote#12:"Тони Шнайдера"]На какви проучвания са базирани и неговите мнения? На никакви. [/quote]

  Ето част от основанието да се доверим на Калин Янакиев. Райчев и Стойчев дали могат да покажат нещо подобно?

  Библиография
  Калин Янакиев е автор на много студии и статии в областта на православната духовност, религиозната философия и средновековната история и култура.
  Древногръцката култура — проблеми на философията и митологията. София: УИ, библиотека „Дебюти“, 1988
  Религиозно-философски размишления. София: Анубис, 1994, 175 с.
  Философски опити върху самотата и надеждата. София: Гал-Ико, 1995 (2 изд. 2008, Orientalia)
  Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие. София: Омофор, 1998 ISBN 954-9609-02-2
  Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието. София: Анубис, 2002, 232 с. ISBN 954-426-512-0
  Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението. София: Анубис, 2005
  Метафизика и християнство. София: Ориенталия, 2009
  Светът на Средновековието: генезис, история, общество. София: Комунитас, 2012, 292 с. ISBN 978-954-9992-21-2
  Res vitae. Res publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска перспектива. София: Алтера, 2012, 400 с. ISBN 9789549757804
  Европа, паметта, църквата. Политико-исторически и духовни записки. Пловдив: Хермес, 2015, 381 с. ISBN 978-954-2614-48-7


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Весело

  В царството на слепите едноокия е цар!
  Така Доган става голям визионер, Бибитко голям политик,и така нататък!

  klimentm
 53. 53 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Жесток анализ! Страшно се изкефих!
  А иначе

  До коментар [#1] от "Аvеree":

  Много грешите драги, това не са персонални обиди, а професионални, макар че може би няма да усетите съществената разлика. Затова примери, вкл. от предполагам някои любими ваши медии.

  Професионално (както е по-горе): Лицето Х се изявява в качеството си на професор (академична титла), а не е издало един научен труд и не е виждало студент. Лицето У уж е социолог, а не цитира социологически изследвания в изявите си.

  Персонално (със съдействието на "Пиц и Блик": Радан Кънев е опасен, щото е гей. Лозан Панов е лош, щото има магазин и 6 апартамента.

  На някои хора може да им се струва еднакво, но има решение. Просто трявба малко да си повишат общата култура.

  And all that jazz!
 54. 54 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Някак си забравихме ,че другарят Сава е и хидроинженер.Взе си паричките за Цанков камък,мина през съда и съдът-независимият и компетентен български съд каза-правилно ги е взел като консултант.Нищо ,че не е консултирал.В другите страни на това му викат подкуп,но ако е агента Сава вече е консултантски договор.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#53:"gesand"] това не са персонални обиди, а професионални[/quote]

  да. и аз много се смях като четох за най-големия хидроинженер измежду философите. а иначе, от мазните славословие по адрес на аамет, които се изляха, може да му се догади на човек.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  До коментар [#54] от "dolna4erti4ka":

  Агент, агент, ама руски - не се брара, щото е със знанието и протекцията на държавата. Държава ли е, територия ли е, или доминион на Русия или Турция и аз вече не знам!

 57. 57 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много е прав авторът. Писнаха ми тия муцуни по телевизора. На псевдо професори, псевдо анализатори, псевдоспециалисти и тн.

  chavo64
 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#47] от "Магистър":
  Аз не съм и очаквал пълно съгласие-би било неестествено. Аз изказвам мнение, рискувайки никой да не се съгласи. Значи са нужни корекции, над които трябва да помисля. Но аз именно в това виждам инструмент за развитие, а не да се запънеш като магаре на мост и да повтаряш като латерна едни и същи мантри, без да обръщаш внимание на несъстоятелността на тезата си.

 59. 59 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8795 Неутрално

  Цирка продължава, вчера на манежа бяха местан и доган, днес ще е янето, а утре КОЙ ли ще е .

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Удоволствие е да четеш анализите на Калин Янакиев.Благодаря ви,г-н Янакиев!Почнахме да затъпяваме от внушенията на разни ДС сътрудници и набедени професори.

 61. 61 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gopeто":

  Янакиев е роден през 1956 г. И това, което си представил се вижда само един труд до 1990 г. Защо така ? И друго - още по времето на комунизма Янакиев е започнал кариера и дори е защитил дисертацията. За тези, които помним тия години това означава, че той е бил напълно лоялен на БКП. Иначе нито кариера, нито дисертация. Така че аман от късни демократи.

 62. 62 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тъй като по думите на проф. Тадаръков проф. д-р А. Доган е вещ в областта на конструирането на електрическите автомобили и е специалист и в областта на квантовата механика, много бих искал да обменя с двамата някои мои мисли и идеи за конструиране на двигател захранван от реактор за термоядрен синтез.

 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1036 Весело

  Един бухал прибрал едни пари в сарая за да върши едни неща, а една сврака взела че развалила нещата! На бухала му обърнали внимание, че му е платено! Натряскал се бухала от яд с водка и се разврякал нечленоразделно след полунощ. Накълвал свраката и я изгонил ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 668 Разстроено

  "феномена "Пеевски" (възможността в България чрез почти пълната монополизация на медийното пространство да се провеждат всякакви народопсихологически и геополитически "мероприятия""

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 65. 65 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 668 Разстроено

  ..."доктор Доган" в продължение на часове разгръщал своите дълбоки мисли върху – представете си – "една единствена дума", а именно "време" – преминал през космическото, астрономическото, историческото, за да финишира в политическото време.
  Ти да видиш! Почти блаж. Августин!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 66. 66 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 668 Разстроено

  "...дежурните "професори", "социолози", "геополитици", "теолози" и т.н., които обикновено ни биват поднасяни, когато нещо се раздвижи в държавата...
  ...заменят аргументите, фактите и данните, които би трябвало да се очакват от тях, с елементарни реторически трикове от типа на: "Ще го кажа директно – Лютви Местан е…", "Без никакво съмнение Ердоган е…" и т.н., и т.н."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 67. 67 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1195 Весело

  Абре тази статия много болезнена за някои от форумците. Няма за какво да се хванат, че да я оплюят качествено. Плахи опити, ама много неубедителни. Веселие

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 68. 68 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#63] от "vxa15365434":

  Не мога да сложа 1000 плюса, а ми се ще.
  Евала!

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Мдаа, рядко срещам материал в Дневник, който да не мога да критикувам. Този е от тях. Браво на автора, браво на Дневник.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Темелен дефект на иначе богато образованата ни хекспертиза е, че не владее работно системния анализ - междудисциплинарно нещо в съвременната наука, което тя само мисли, че владее ...
  С "прави" текстове, някой прихващат елементи от мерената реч на този тип анализ, но толкоз - пристрастията и поръчковиите съображения в работата им ги държат като спънати кончета ... Жалко за науката ни - силна беше и я имахме ...

 71. 71 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Великият писател Калин Янакиев...

 72. 72 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 735 Неутрално

  статията е точна и вярно, но симпатията ни е по скоро, че казва неща, които повечето знаем или сме си мислили. И някои суперлативи са малко пресилени. Доста от пишещите тук, без усилия щяха да напишат не по-лоша, а някои и доста по задълбочена статия. Явно не се е старал много при писането, писал я е набързо, на прима виста! А можеше поне да провери фактите. напр[quote#0:"калин Янак"]... в секцията по философски проблеми на естествознанието (или нещо подобно) в Института по философия на БАН[/quote]по моя справка Доган е бил в секция по Диамат! Дребна работа, но с един телефон до колега или справка в нета се разбира, професор е все пак!

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Едно предълго и лицемерно обяснение/оправдание на Анакиев защо е отишел при ДПС и е станал съмишленик на Местан. А всъщност всеки етнически българин, станал пряко или косвено помагач на ДПС, независимо на Доган или на Местан, независимо за пари или по идеологическа нагласа, не заслужава нищо друго, освен презрение.

 74. 74 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Удоволствие за мен е да Ви чета, г-н Янакиев! Благодаря!

 75. 75 Профил на Metodi Ivanov
  Metodi Ivanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лютви Местан призна в скорошно интервю, че е сложил подписа си под този на Станишев на кандидатурата за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС през 2013 г., „но това било грешка“. Лицето Пеевски от години е близък съратник на Местан и все още е депутат от ДПС, като през годините винаги е получавало безрезервната подкрепа на ръководството на партията и лично на Местан, в това число и по време на продължителните протести срещу кабинета на Орешарски. Пеевски не е осъждан и не е криминално проявен, дори напротив – ползва се със завиден обществен и партиен авторитет.

  Във връзка с гореизложеното е важно да бъдат формулирани няколко ясни въпроси, на които неотклонно да се търси отговор, независимо от промяната в политическата конюнктура:

  1. Какви са причините Местан да намира за грешка неговото назначение в ДАНС? Ако разполага с данни, които уличават Пеевски в свързаност с престъпни или олигархични кръгове, която го прави непригоден за поста, защо го защитаваше и запази като депутат в партията си в следващите две години? И най-вече – каква е истинската функция на Пеевски в ДПС и в държавата?

  2. В кой момент Местан реши, че желае да провежда „нов курс“ и да бяга от своята, както самият той я нарича, „етно-корпоративна партия, партия на олигарсите и руските интереси“? В кое публично изказване от десетките, които е правил в последните няколко години, той се е противопоставил на политиката на партията си, на вече почетния председател Доган, на престъпния олигархичен модел на „обръчите от фирми“, на повсеместна корупция и на вмешателствата на чужди държави във вътрешните ни работи? И ако е вярно твърдението му, че се разграничава от ДПС, защо се наложи Ахмед Доган да го „освободи“ от поста му, а сам не напусна партията?

  3. Ще оповести ли Местан публично и с документи влиянието на ръководената доскоро от него ДПС в службите, прокуратурата, банковата система, големите инфраструктурни и енергийни проекти?

  4. В друго свое изказване Местан се оплака, че е „стъпил на руска мина“. В тази връзка, искаме да попитаме г-н Местан дали има информация кой е поставил тази мина? Има ли и други „мини“, има ли опасност за други политици да активират унищожителен за тях „взрив“, заложен от или със съдействието на външни сили? Като висш български политик, чиято партия до неотдавна е участвала в управлението на страната, и който от години разполага с поверителна информация за националната сигурност, потвърждава ли, че България е „минирана“ от Русия?

  5. Кога г-н Местан се уплаши от руското влияние в страната? Влиянието на Русия в България е открит дебат, който се води от много години, но г-н Местан никога не е проявявал никакъв интерес от включването си в него и публичното обговаряне на пробивите в националната сигурност, които касаят политическия, социален и икономически живот на страната. Напротив, той с охота подели политическата отговорност с БСП при управлението на кабинета „Орешарски“ и подкрепи една явна политика на руско влияние, която беше изцяло в ущърб на националните интереси.

  6. Счита ли Местан за нормално да провежда срещи и разговори с Президента на Турция, които не са съгласувани с МнВР и на които не е присъствал български дипломатически представител, както и да търси закрила от страна на турския посланик у нас? Може ли да посочи практика, при която друг политик в България или чужбина си е позволявал подобно поведение?

  7. Какво разбира Местан под „мюсюлмански народ“ в България, когато казва, че се чувства част от него? Как това спомага за етническия мир у нас и за интеграцията на малцинствата? Защо негови функционери съдят България в Страсбург по темата за „майчиния език“, при положение, че проблемът с констутуционните текстове по отношение на езика, на който се провежда предизборната агитация стои вече повече от двайсет години – през цялата активна политическа кариера на г-н Местан? Защо чак когато беше изолиран от управлението на страната, повдига този въпрос по начин, който носи само и единствено поредното етническо разделение?

 76. 76 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "и съвсем очевидно представляваха, организирана от стари ченгесарски кръгове кампания за отклоняване на вниманието от Путинова Русия към Ердоганова Турция." Калинчо, чедо, иди в Джебел на площад "Ѝълдъръм" /наречен на името на завевателя на България - Баязид Светкавицата/ и тогава ми разправяй тия дивотии. Докато такива като тебе се цацкат с фесовете и ни режат пътищата към естествените ни съюзници, бъдещето на България се очертава под зеления байряк на ислямството. А всички вие се радвате на хитроумията си и припечелените от вас в служба на полумесеца грошове! Анатема!!!

 77. 77 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#70] от "dimko":

  Системният анализ е усвоен и отработен подход за междудисциплинарно познание и оценка на явленията. Мисленето е анализ-синтезен поток за субективно отражение на обективни явлеия и реалии, присъщ на високо развития мозък. Та от това зависи способността за обобщение - от степента на развитост на мозъка и усвоеност на специфични отразителни инструменти. Ама в случая поне едното го няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK