Когато есемес удари... (допълнена на 21 януари)

Когато есемес удари... (допълнена на 21 януари)

© ДневникВисшият съдебен съвет днес (20 януари) привидно изненадващо смени лицето си - на заседание в сряда скоростно бе предложена и гласувана смяната на представляващия ВСС и на мястото на Соня Найденова бе избран Димитър Узунов.


Промяната бе предшествана от дни на постепенно разгаряне на скандала с есемеса, препратен от премиера Бойко Борисов до шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и на фона на "замитането" на аферата "Яневагейт" от страна на ВСС. Двата паралелни сюжета предизвикаха въпроси за натиск и обвързаности на независимите по Конституция власти, за начините на вземане на решенията на върха на съдебната система, които до момента не намират ясни отговори.


"Дневник" представя накратко събитията в хронологичен ред от оповестяването на есемеса насам.
21 януари 2016 г.


Лозан Панов отказа да участва в заседания на ВСС докато не стане известен авторът на есемеса до премиера Бойко Борисов.


Соченият за автор на есемеса член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов обявява, че ще предостави разпечатка от телефона си, за да разсее това подозрение.


Малко по-рано той заявява, че няма телефона на премиера и изразява готовност да напусне поста представляващ ВСС, ако за месец не успее да разреши вътрешните проблеми в съвета. 


20 януари 2016 г.


Членът на ВСС Димитър Узунов е избран за представляващ съвета след изненадващо и скоростно прието предложение за смяната на Соня Найденова.


Малко след това, премиерът Бойко Борисов реагира във "Фейсбук", че това е провокация. "Последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", написа министър-председателят.


19 януари 2016 г.


Бившият правосъден министър Христо Иванов посочва Димитър Узунов като човека, изпратил есемеса до Борисов.

Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров заявява, че няма доброволно да представи разпечатката на телефона си, защото "имам 5 изходящи съобщения и те са към жени. Част от есемесите ми са с интимно съдържание". Представляващата ВСС Соня Найденова определя като "недопустима" подобна комуникация по време на заседание и призова всеки член на съвета да направи максималното, за да елиминира съмненията, че е източник на есемеса.
18 януари 2016 г.

ВСС се събира на извънредна среща. Само 9 от 24-мата членове казват, че са готови доброволно да покажат разпечатките от телефоните си. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров и председателят на ВКС Георги Колев заявяват, че не смятат за необходимо да се започва проверка.

Яне Янев призовава "да не се вглеждаме в граматическите детайли" на есемеса и отказва да посочи кой му го е изпратил.

Няколко часа по-късно Яне Янев прехвърля темата от есемеса към нередности в съдебната система и намеса в работата на Софийския градски съд от страна на председателя на ВКС Лозан Панов.

17 януари 2016 г.
Яне Янев заявява, че човекът, изпратил му есемеса от заседанието на ВСС не е член на съвета, а човек от администрацията, работещ там няколко мандата. Отказва да назове име.
Калин Калпакчиев от съдийската квота съобщава, че членове на ВСС ще предложат на колегите си да се съгласят да се покажат разпечатки от мобилните им телефони.
Ясен Тодоров определя скандала с есемеса като преекспониран. Заявява, че няма телефона на премиера Борисов и не общува с него. На обвиненията, че депутата от ДПС Делян Пеевски "назначава" магистрати отговаря, че "няма как да кадрува Пеевски, кадровите решения ги взима ВСС".
16 януари 2016 г.
Яне Янев обявява, че е бил информиран за работата на ВСС от "втора ръка". Отказва да разкрие източника си.
Димитър Узунов заявява, че не е изпращал есемеса до премиера Бойко Борисов. Отрича той да е изпращал съобщение и до лидера на РЗС Яне Янев.
Лидерът на РЗС и съветник на премиера Борисов по въпросите на борбата с корупцията Яне Янев обявява, че той е изпратил есемеса на министър-председателя. Не уточнява от къде е получил информацията за разискващото се във ВСС.
15 януари 2016 г.
Членът на ВСС Камен Иванов призовава да бъде изяснено кой е подателят на есемеса до премиера и обявява, че в противен случай "съветът е делегитимиран"
Уволнената съдия и участник в т.нар. афера "Яневагейт" Румяна Ченалова допуска, че подател на есемеса до премиера Борисов е или председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, или членът от парламентарната квота Димитър Узунов (предложен от РЗС). 


Ден след прекратяването на проверката по "Яневагейт" сайтът "Биволъ" публикува нов запис, в който се намесва името на премиера Бойко Борисов.

14 януари 2016 г.

ВСС прекратява проверката за записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова, популярни като "Яневагейт".
Премиерът Бойко Борисов изненадващо се явява на заседанието на ВСС, уверява членовете, че "нямам отношение към записите по "Яневагейт". Не отговаря на Лозан Панов защо му е изпратил есемеса точно по време на дебата за "Яневагейт".

Минути по-рано председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекъсва дебата във Висшия съдебен съвет по "Яневагейт" и прочита току-що получен есемес от номера на премиера Бойко Борисов. Съдържанието му е: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK