Отново заиграване с Апостола ("Свещени" ли са богослужебните одежди, показани в "Св. София")

Отново заиграване с Апостола ("Свещени" ли са богослужебните одежди, показани в "Св. София")

© Анелия НиколоваАвторът доцент д-р Христо Темелски е директор на Църковноисторическия и архивен институт
при Българската патриаршия


В средата на суровия месец януари гръмна нова поредна пиар акция - в старинния храм "Св. София" са донесени от Сопотския женски манастир "Св. Спас" дяконските богослужебни одежди на Апостола на българската свобода Васил Левски и изложени на "поклонение". Тази инициатива е на председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, който е пожелал да посъбере медийна слава.


Още на 16 декември м.г. той се срещна с мен и повече от един час му обяснявах, че това не са 
одеждите на Дякона и не трябва да се занимава с тях, защото вече някои станаха за резил с тяхното излагане. Тези богослужебни одежди бяха показани за пръв път в София през лятото на 2008 г. в централното фоайе на Централния църковен историко-археологически музей при Св. Синод. Още тогава бях потресен от наглостта да се правят подобни фалшификации –
това не са богослужебните одежди на йеродякон Игнатий (Васил Левски)


Инициатори на тяхното донасяне и показване тогава бяха Елинка Бояджиева и Николай Хаджиев, 
ръководители на Софийския комитет "В. Левски". Това изложение завърши с фиаско и за съжаление бях единственият, който се опълчих срещу това светотатство!


Както е известно, след смъртта на баща си (1851 г.) Васил Иванов Кунчев бил даден от майка си Гина Караиванова на нейния брат йеромонах хаджи Василий (Караиванов), който по това време бил таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово. Със сълзи на очи тя му предала 15-годишния си син, 
като условието между тях било: "младият Васил да служи и помага на вуйчо си, а последният се задължава да го изучи в училище". Така в продължение на близо шест години Васил бил един вид послушник в метоха на Хилендарския манастир, който се намирал в двора на карловската църква "Св. Богородица". И по решение на семейния съвет на Караивановия род на 24 ноември 1858 г. (всички дати са по стар стил) в Сопотския мъжки манастир "Св. Спас" Васил Иванов Кунчев бил постриган за монах под името Игнатий от иеромонах Кирил, таксидиот на Рилския манастир в Карлово.


Младият монах продължил службата при вуйчо си, като на следващата 1859 г. в Карлово бил ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния Пловдивски митрополит Паисий. Като йеродякон (по народному дякон) той служил до 1864 г. в карловската църква "Св. Богородица" и живял заедно с вуйчо си архимандрит хаджи Василий в метоха на Хилендарския манастир в Карлово. 


Така че дякон Игнатий не е живял и служил в Сопотския манастир "Св. Спас". Това обстоятелство показва, че той там не е имал дяконски богослужебни одежди и съответно такива там не могат да се намерят.


Дори и да допуснем, че е имал, от историята се знае, че по време на освободителната руско-турска война през 1877 г. Сопот бил разграбен от башибозука и наполовина опожарен. Разорението засегнало и близкия 
манастир "Св. Спас", който бил ограбен и опожарен до основи – в това число и манастирската църква.


Твърдението на Василев, че олтарът бил оцелял и одеждите, които били скрити в него, останали непокътнати, е нелепо. Защото св. олтар не е "бункер", а пространство от храма, преградено с дърворезбен иконостас, който също изгорял. Дори пострадала и каменната чешма в манастирския двор. Манастирът бил възобновен през 1879 г. от игумена архимандрит Рафаил, така че богослужебни одежди 
едва ли са оцелели при погрома.


Не е вярно и твърдението, че веднага след Освобождението манастирът бил преобърнат в девически. Такъв той станал много по-късно, едва през 1953 г., когато от Белащенския манастир "Св. Георги" били преместени 5 монахини.


Съвсем законно изниква въпросът: Кой и кога изложи тези дяконски богослужебни одежди в Сопотския манастир и ги обяви, че са носени от Левски?


Има податки, че това е сторил от криворазбран локален патриотизъм свещеник Иван Шивачев (роден в Сопот през 1904 г., а починал в София на 3 март 1975 г.) Пак по същите причини той е "сътворил" и 
редица приписки (летописни бележки), които бяха подробно анализирани от покойния ми колега проф. архимандрит Павел Стефанов.


Ако тези одежди бяха автентични – отдавна да са привлекли вниманието на първите биографи на Апостола (а те въобще нищо не споменават за тях) и да са прибрани от някой престижен музей – Военноисторическия, Националния исторически или от Националния музей "Васил Левски" в 
Карлово.


Твърдението на сегашните монахини, че това са одеждите на Левски, е една "хитра уловка" да се привличат посетители в светата обител с комерсиална цел. Тази "уловка" е погъделичкала самолюбието на В. Василев и той щедро призовава софиянци да отидат да се поклонят пред тези дяконски одежди! В едно медийно заглавие въпросните одежди дори са назовани "чудотворната мантия на дякон Игнатий".


Нека бъдем обективни:


Йеродякон Игнатий (В. Левски) не е канонизиран от Българската православна църква за светец и чудеса не е извършил, и няма нито мощи, нито "чудотворни" одежди. Това поклонение пред богослужебни одежди направо си е фетишизъм! Независимо откъде са и кой ги е носил.


С основание изниква въпросът защо тези одежди са изложени в старинния храм "Св. София", тъй като Левски няма нищо общо с него. Обяснението на Василев е твърде просто и наивно - Апостолът на път за бесилката минал покрай този храм. Може и да е минал, но по това време (1873 г.) той не е бил действуващ православен храм, а полуразрушена от два земетръса (през 1818 и 1858 г.) джамия (Сиявуш паша джамеси), превърната от турците в оръжеен склад. Дори след Освобождението (1878 г.) столичната община я използвала като склад за петрол за уличните ламби, а на покрива й имало дъсчена наблюдателница на противопожарната охрана.


Ако тези одежди бяха автентични и носени от Дякона, то те можеше да бъдат показани в столичния катедрален храм "Св. Неделя", където той наистина е търсил прибежище, а оттам е и неговият изповедник иконом Тодор Митов.


В. Василев е пообъркал нещата, защото не е историк, а доколкото знам - журналист и бизнесмен. Интересно е защо историците от ръководството на Общобългарския комитет "В. Левски" не са го възпрели от тази рехава пиар акция, понеже се петни и името на Комитета.


Спомням си как преди много години видният наш историк академик Иван Дуйчев с основание беше 
възкликнал: "Едва ли има друга наука, която толкова много да страда от натрапчивостта на любители или самозванци, колкото историята!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Църквата и учените са две съвсем различни неща! Не трябва да се месят едни на други!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Любопитно

  чудеса не е извършил, и няма нито мощи, нито "чудотворни" одежди.
  ___________
  Абе нали някой финансирани от вън организации го изкараха него - Апостола на Свободата войнствен недемократичен организатор на терористични клетки срещу доброжелателната Турция?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Знае ли човек кое е свещено в България.Богата история имаме,много научни мнения и всички подкрепени с богата фактология.

 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Не не различни! Много видни учени са били църковни клирици.
  Похвална статия и достойна позиция на доцент Темелски един вярващ и въцърковен човек и учен. Профанизацията на светините чрез такива ПР акции като тази или активните мероприятия на Б. Димитров само дискредитират светостта.
  Поздравления доцент Темелски!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Има ли нужда Левски от някакъв ПР или реклама - според мен не, това е една от малкото исторически фигури, за които има пълен консенсус в страната и в този смисъл замесването на името му в подобни истории има винаги други мотиви.
  Инициаторите на подобни мотиви разчитат именно на въпросния консенсус за ролята на Левски в нашата история и по този начин да мине и тяхната идея, с което те може би нещо ще спечелят, но името на Апостола се замесва в доста недостойни истории.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 811 Неутрално

  От църквата и мекеретата около нея освен измами друго няма да видите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  Дали са автентични или не , НЕ Е най-важното.Важно е да се почита апостолът на българската свобода и колкото по-често,по-добре !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Гневно

  Гнусно и срамно е който и да е да си прови ПР на гърба на починал човек, особено ако това е Васил Левски! Оставете мъртвите да почиват в мир!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#5:"tsvetko_51"]Има ли нужда Левски от някакъв ПР или реклама - според мен не, това е една от малкото исторически фигури, за които има пълен консенсус в страната[/quote]

  напротив. Напослетък в тон с политическата линия на туркофилство ще има все повече провокации. Все пак Васил Левски е бил терорист в османската империя, която днес се опитват да реабилитират?

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Такива медийни схватки, употребявайки името на Апостола, НЕ!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Като знаем колко /и най-вече КАКВИ/ хора се снимат и пъчат пред портрета на ЛЕВСКИ, този случай ми се струва маловажен ... хората, които /евентуално/ отидат и се поклонят, ще се поклонят пред паметта и делото на Дякона, а не пред едни дрехи, не ли ?
  БПЦ да каже КАКВИ ЧУДЕСА е извършил Ал. Невски, мюсюлманина !
  П.П. Моля, не разбирайте, че не приемам написаното в статията ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#11:"12345"]Дневник твърдо следва антицърковната и антиправославната си линия - публикува се всичко, което ще събуди негативни реакци спрямо христианската църква и православието. [/quote]

  Не е вярно. БПЦ сама се чуди как да опетни името си. Всичко, което Св. Синод измъдри е в разрез с доброто й име. Но какво и да очакваме с патриарх-ченге, който вероятно си е пробил път в църквата следейки кой посещава неделните молитви в разрез с повелите на партията.
  Онова гръцко мекере Вартоломей пък също допринесе за *сирането на имиджа на православието у нас с чутовния дипломатически скандал, който предизвика докато му даваха орден.
  А простотиите на Николай Пловдивски просто не се нуждаят от коментар.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#11] от "12345":


  [quote#11:"12345"]Дневник твърдо следва антицърковната и антиправославната си линия - публикува се всичко, което ще събуди негативни реакци спрямо христианската църква и православието.

  Това вероятно е някаква клауза, искана от спонсорите. Иначе няма обяснение.[/quote]

  Къде в статията видяхте антицърковна и антиправославна линия?

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#13] от "sa6":

  Саше, Саше, Ванката ти го каза: Много си т**, Саше!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#11] от "12345":
  1. Статията от доцент д-р Христо Темелски е много издържана откъм факти.
  2. Материалът е написан и аргументиран въз основа на отлично познаване на православните канони и манталитета на някои "патриоти" и медии. И изряден по отношение на своята научна аргументация.
  3. Статията не е не-патриотична,напротив. Но явно за осъзнаването на този факт се изисква и малко повече усилие....

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4381 Весело

  Айде,пък след някой и друг ден
  до одеждите на Левски
  може пък да видим и
  ПОДКОВА ОТ КОНЯ НА КРАЛИ МАРКО
  Роклята на Изаура...
  На Марко Тотев тестето карти....
  ФЕТИШИЗЪМ му е майката.

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  хубаво е да се види, че тук-таме е останал по някой здравомислещ човек.

 21. 21 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Весело

  Хаха! В страната на чудесата се заформи нов бизнес за ентусиазирани фалшификатори. Само скъперничеството на братът Василев е попречило да се видят цели гардероби с чудотворни гащи, чорапи, ризи, костюми и поне 100 раса на Апостола, който е алтернативен светия, канонизиран от алтерсинода на дядо Пимен, БдгП.
  А църквата е избрана, за да е близо до ресторанта на Васко - Пушкин. Така всеки допуснат може да целуне ръката на благодетеля. Само в неделя един избранник бива гален по главата.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Интересна и смислена статия на доц. д-р Темелски!
  Левски не се нуждае от фалшиви фетиши. Нека не се прекалява с националното преклонение пред Апостола заради непочтени цели. "Историята ни няма да прикачи заслугите ми на другиму.", е казал той.
  Припомням и възстановяването на паметника на Левски, когато В. Василев отпусна средства, уж щеше дарителят да е анонимен, а в един момент сам се появи пред тв камери да обяснява какъв патриот е. За такива Ботев е написал стихотворение даже.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Стани, Апостоле, и виж

  в каква страна живеем!

  Какъв цъфтеж?! Какъв престиж?!

  С какво да се гордеем?!

  Това ли ти е чистата

  република? И свята?

  Навъдиха се глистите.

  Превзеха ни земята.

  Пропъдиха децата ни.

  Мечтите ни убиха,

  като Пилат старателно

  ръцете си измиха,

  и станаха почти без грях...

  Виновните сме ние,

  че плащаме за всичко, ах,

  и иде ми да вия!

  Това ли е държавата,

  която завеща ни,

  че да ? носим славата

  по свидните Балкани,

  байрака да развяваме,

  да мрем за свободата?

  О, не! Не се предаваме!

  Корава е раята!

  Къде са ни безстрашните

  хайдути в люти рани?

  Охранваме сегашните

  и бъдещи тирани.

  Стани, мой Дяконе, и виж!

  Родината загива.

  Какъв цъфтеж!? Какъв престиж!?

  Любов благочестива?!

  Тук няма алегория.

  Светът е захитрял.

  За днешната България

  едва ли би умрял!

  Ваня Ангелова

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Поздравления за автора за обоснованата му позиция против профанизирането на историята ни от лица, търсещи евтина сензация и реклама,като рублофила Васил Василев.

 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Гневно

  Апостолът няма нужда от подобна вятърничева реклама. Няма нужда от никаква. Той просто се е жертвал за България, която не заслужаваме. И да цитирам Ботев "А вий, вий сте идиоти"!!!

  chavo64
 26. 26 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 309 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Дааа, важното е да се вЕрва, не да се пита, нали? Сигурно много щеше да Ви хареса Средновековието.

  And all that jazz!
 27. 27 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ясно, точно, с факти и имена. Браво на доцента.

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Разстроено

  До коментар [#18] от "thepirineagle":

  +++++++
  Ех, патриотизмът за мнозина е стока, с която търгуват на едро и на дребно!
  Какво да се прави - пазарна икономика!

 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Апостолът всеки може и трябва да си го носи в сърцето, а не да ходи да гледа лъжливите му одежди.Ти без да видиш нещо сигурно не вярваш, че съществува, а?

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#29] от "chinaski":

  Нещо като гледам, не сте ме разбрали.Води се някакъв пореден излишен спор за някаква''автентичност''на нещо на Левски.Написал съм, че ТОВА НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО, а ''Важно е да се почита апостолът на българската свобода и колкото по-често,по-добре !!! ''И повечето хора много странно защо не са съгласни с моето твърдение...???!!!
  Къщата на Апостола в Карлово също не е автентична, както и много други , НО важното е хората да помнят и да пазят героите на българския народ !

  [email protected]
 31. 31 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#30] от "karabastun":

  Ами това "почита" не ми допада как се прави - с някакви грехи, които някои да видят, че да се кръстят и шепнат до тях, а те реално са някакви съвсем обикновени одежди.Това ме дразни най-много - на мен например не ми трябва храм, за да вярвам или не в Бога.И Левски е бил човек, като всички нас, а не някаква непредставима фигура, каквато някои се опитват да ни го представят.
  Та - няма смисъл от лъжи, за да си помним, вярваме и стремим към доброто.

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#31] от "chinaski":

  На мен пък не ми допада, че някой става известен като публично обсъжда някакви парцали...А почитта си е почит !
  На вас може да не ви харесва, но моите деца бяха много впечатлени от кичурчето коса на Апостола на свободата
  в параклиса на Левски в Карлово.

  [email protected]
 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1353 Гневно

  Алчни ръчички са посегнали и върху паметта на Апостола! И него искат да фалшифицират; и от него печалби искат да трупат!

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#32:"karabastun"]На мен пък не ми допада, че някой става известен като публично обсъжда някакви парцали..[/quote]

  Никой не се стреми да стане известен - авторът просто обръща вниманието ни върху поредното фалшифициране на историята ни. И го е направил обосновано, подкрепено с факти. Не бива да се позволява на алчните фалшификатори да организират ПР акциите си безпроблемно; публиката трябва да е информирана за фактите.

 35. 35 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#0:"доцент д-р Христо Темелски"]Йеродякон Игнатий (В. Левски) не е канонизиран от Българската православна църква за светец и чудеса не е извършил
  ...
  Това поклонение пред богослужебни одежди направо си е фетишизъм![/quote]

  1. чудо? без такива като него, щеше ли да се случи чудото на освобождението?

  2. остави ни да си имаме фетиши, щом са свързани с български икони като левски

  reddit.com/r/The_Donald/
 36. 36 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#32:"karabastun"]кичурчето коса на Апостола на свободата
  в параклиса на Левски в Карлово.[/quote]

  Разликата е , че косата е истинска, а одеждите не са.Ако не го съзнаваш колко е огромна разликата - жалко и за децата, които няма, също като вас, да правят разлика между автентичност и имитация.

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Обоснована и добре написана статия

 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":
  [quote#5:"tsvetko_51"]но името на Апостола се замесва в доста недостойни истории.[/quote]

  Изцяло споделям мнението ти! И се радвам, че си го написал така възпитано, щото моето би било доста брутално.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#32:"karabastun"]На мен пък не ми допада, че някой става известен като публично обсъжда някакви парцали...А почитта си е почит ! [/quote]

  Не си прав! В случая "парцалите" са пришити (!) към ЛИЧНОСТ с тежест и заслужаваща ИСТИНСКА почит, а не парцалена!

  А на мен ми е изключително гадно, че свещенослужителите от храма "Св. София", които уважавам, са се подали на подобна ПР-акция - нищо свята, нито човешка, а чисто измекярска. От това ми остава една мръсна утайка в душата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поклонение пред кокали, дрехи ...

 41. 41 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "роджър":

  Сведенията за живота на благоверния княз Александър Ярославич са почерпани от неговите жития и от летописите. До нас са достигнали пет жития, от които първото, кратко, е от негов съвременник, а последното, най-подробното, е от ХV в., създадено на основата на по-старите образци...
  Според всички исторически източници свети Александър Невски е бил православен християнин и е живял живот посветен изцяло на Бог!
  Повече можеш да прочетеш тук:
  http://www.pravoslavieto.com/life/11.23_sv_Al_Nevski.htm#2b

 42. 42 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  На днешната дата султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Левски!
  Започват Страстите на Апостола!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 43. 43 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "majorman":

  Нещо ти куца логиката-ако някой иска да се издига и да оглави някаква организация като Църквата- какъв е смисъла да прави това ,което правеха враговете й!Къде са фактите за твърденията,че патриарха е водил антицърковна дейност?Няма такива!Само измислици...
  Всъщност във всяка клевета няма и капка логика,защото не може са има смисъл там, където няма мисъл!

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#22:"Bramasole"] Нека не се прекалява с националното преклонение пред Апостола заради непочтени цели. [/quote]

  До коментар [#22] от "Bramasole":

  Сетих се за отговора на турчина, когато го попитали защо само три заптиета съпровождат Левски по опасния път от Ловеч до София...

 45. 45 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1229 Гневно

  Точна статия. Моите поздравления.
  Някой хора си правят пиар на гърба на най-светлата личност на България.
  Срам и позор за тях.
  БПЦ е недостойна в това си състояние да подържа тази гавра.
  БПЦ е готова на момента да канонизира ББ, стига да и се каже...преживе. Ищегонаправят.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 46. 46 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Любопитно

  [quote#45:"Калибър"]Някой хора си правят пиар на гърба на най-светлата личност на България.
  Срам и позор за тях. [/quote]

  До коментар [#45] от "Калибър":

  Миналата година в Трявна ми показваха цървулите на Левски в една от работилниците на търговската улица. Бедна ти е фантазията какво могат да измислят! Да се смееш ли, да плачеш ли......?

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 47. 47 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#46] от "CanadianCitizen":

  Аз реликви не гледам. Един ден някой ще се хвали с калибъра на калибъра.
  Учили са ме свестни учители. От тях и от родата съм закърмен в родолюбие. Ще си го нося до края на живота си.
  Просто мразя дребните душички, тръгнали да правят бизнес от тези неща.
  В това число слагам и БПЦ, която от алчност е забравила какво трябва да прави на земята.
  Гадно е...
  Бях есента в една църква, казва се Св. Антоний в Мелник. Със свещенника говорих повече от два часа. Невероятен човек. Такива хора трябват на църквата. Само, че са рядко. Смятам да пусна една галерия за него един ден. Имам му позволението.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално
 49. 49 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Какво значение има дали точно тези униформени за провславен свещеник одежди е носил Левски или не. Важно е, че е бил не само Християнин, но и човек активно проповядващ сред населението Християнската религия, че се ,Е борил активно срещу омразното пет вековно турско робство, че е умрял за свободата на България. Мнозина българи (само на име българи) се опитват да търсят кусури на най- добрите наши сънародници. НИКОЙ НЕ ТЪРСИ КЪДЕ СЕ Е ИЗАКАЛА НЯКОЯ МУХА ВЪРХУ СКЕЛЕТА НА АЙФЕЛОВАТА КУЛА, НАЛИ!!!!

 50. 50 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не са свещени. Защото само Бог е свят.

 51. 51 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#48] от "роджър":

  Не намирам никакви исторически данни в пасквила за който си ми дал линк!
  И друг път съм писал по тази тема,но ти явно си пропуснал дискусиите!
  Светците не се определят от хората-те се прославят от Бог!
  Църквата,водена от Светия Дух ги канонизира въз основа на свидетели за техния свят живот и Богоугодни дела!
  Светостта на светците в Православната Църква не може да е предмет за дискусии с няколко столетия закъснение!
  Жалко е ,че повтаряте като папагали долнопробната пропаганда на един доносник на ДС!Оценка на хора, водени от техните политически пристрастия,демонстриращи ярка омраза към личността за която уж пишат"обективно" и "исторически",но без факти,само защото произхожда от етнос,който те ненавиждат не може и не трябва да се взема в предвид даже за сведение,защото със сигурност е изкривена и невярна!Гоненето на омаскаряване на символи на определена държава само ярко показва,че автора е платен да внушава определени отрицателни чувства,а не да изследва историята.
  Доказателство,че няма историческо съмнение за Богоугодния живот като православен християнин на свети Александър Невски на първо място са историческите факти от житието му писано от негови съвременници и летописите-това са неоспоримите исторически факти,които са важни,а не личните мнения на хора живели столетия след това и нямащи нищо общо със събитията,които разглеждат.
  http://www.pravoslavieto.com/life/11.23_sv_Al_Nevski.htm#2b
  Но още по-ярко доказателство за неговата святост,че е признавана от всички православни християни и че е достоверен исторически факт са нашите деди-искренно вярващи православни християни,които
  току-що освободени от МЮСЮЛМАНСКО робство,и тяхното решение да увековечат своята благодарност към освободителя си руския император Александър II като построят православен храм именуван на свети Александър Невски,прочут воин-светец и небесен покровител на императора!Нима има здраво мислещ нормален човек ,който може да допусне,че те след като толкова са изстрадали от чуждо иго-не само национално,но и религиозно -ще изберат име на човек да символизира вовеки тяхната благодарност,ако имаше и най-малката сянка на съмнение в неговия авторитет и святост!Волята на нашите деди за името на храма е ненарушима и никой не може да я оспорва и дискутира,както е ненарушимо и определението на Бог и Църквата за светостта на свети Александър Невски!
  И до ден днешен нашата Православна Църква на всяка литургия по време на Великия вход всеки свещеник поменава името на нашия освободител от османско робство руския император Александър Николаевич и се моли за душите на всички "православни вожди и войни",които са жертвали живота си за нашата свобода по думите на Спасителя:
  "13. Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели."Евангелие от Йоана,гл.15

 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#51] от "rurade":

  Понеже си нарекъл поста ми /цитат на И. Инджев, с много исторически източници/ "пасквил" без никакви исторически факти, да попитам, като се "позовавате" на Светия Дух, нямате ли страх от Бога ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  До коментар [#44] от "Арон":

  Левски е бил наясно с качеството на "мат`риала", за който се бори. Не случайно финализира тефтерчето си с "НАРОДЕ????" Та не три, едно заптие да го беше съпровождало...
  Виждала съм кичура коса на Дякона у правнук му, дядо Бочо Загорски - внук на сестрата на Левски Яна. Доста по-късно си дадох сметка, че наследниците на Апостола бяха изключително достойни, благородни и добри хора. Съжалявам, че бях много малка, за да оценя с кого общувам.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 54. 54 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#52] от "роджър":

  Въпроса е дали Иво Инджев има страх от Бога щом произнася хула срещу Светия Дух,който ръководи Църквата,която е канонизирала прославения от Бог светец Александър Невски!
  Също така имаш ли и ти страх от Бог като разпространяваш и повтаряш тази хула?
  За да знаете какво ви чака такива ето ти цитат от Свещеното Писание:"31. Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците;
  32. и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят."Евангелие от Матея ,гл.12

 55. 55 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#54] от "rurade":

  Аз Имам страх от Бога, ти нямаш ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 56. 56 Профил на Димислав Псарянов
  Димислав Псарянов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#55] от "роджър":

  А какво е страх от Бога за теб? Да не би да имаш предвид това: http://synpress-classic.dveri.bg/11-2002/strahboji1.htm

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK