Идва ли краят на ерата на петрола

Идва ли краят на ерата на петрола

© Sputnik, ReutersЕдно изказване на Герман Греф, шеф на най голямата руска банка "Сбербанк", за настъпващия край на петролната ера предизвика вълни от емоционални реакции, главно в България. Информацията във вестник "Дневник" за изказването му събра над 700 коментара за по-малко от ден.


Според Греф Русия е изостанала силно в конкуренцията на новите енергии и някак не е забелязала, че времето на петрола изтича. Още десетина години и хората може да престанат да използват петрол според Греф.


Прав ли е руският банкер?
В изказването на Греф се съдържат две неща. Едното е вярно и общоизвестно, другото е вярно, но емоционално преувеличено. Вярното е, че руската икономика се управлява зле. Този факт е общоизвестен и надали има икономист, журналист или какъвто и да било коментатор на Русия, който да не е казал, че Русия трябва да диверсифицира икономиката си. Изключителната зависимост от износ на горива е лоша политика и лоша икономика. Всички го знаят, всички го повтарят, но опиянението от газовите и петролните приходи за руското правителство е прекалено голямо, за да реагира рационално на подобна очевидност.


Според международната енергийна агенция през 2013 година 54% от износа на Русия е бил петрол и петролни продукти на стойност 283 милиарда долара. Падането на цената на петрола от над 100 долара за барел през 2013 до под 30 долара днес има тежки последствия за руската икономика и за държавната хазна. Заедно с петрола падат и цените на другите изкопаеми горива – газ и въглища. С други думи тревогата, дори паниката, за руското правителство и бизнес са напълно обясними.


Що се отнася до


твърдението за края на петролната ера Греф е наполовина прав


Краят настъпва, но по-бавно, отколкото той твърди.


През 2015 година светът е консумирал по 92.8 милиона барела нефт на ден. ОПЕК очаква, че през 2040 година, тоест след 25 години, ще консумираме по 110 милиона барела на ден. Това разбира се е прогноза на ОПЕК, организация на петролни износители, които трудно могат да си представят, че нещо фатално може да се случи с петрола. Твърде вероятно е тяхната прогноза да се окаже сериозно сбъркана. Причината е в развитието на транспорта.


Голямата част от търсенето на петрол зависи от автомобилната индустрия. Около 44% от петрола се изгаря по пътищата. Индустрията изгаря около 15%, отделно химическата индустрия поглъща 11%, авиацията 6% и морският транспорт – 5%. За да говорим за край на петролната ера, трябва преди всичко да престанем да използваме бензин или дизел в колите си и да заменим двигателите с вътрешно горене с електродвигатели. Тази замяна се случва пред очите ни и по всяка вероятност ще приключи по-бързо, отколкото повечето хора очакват. Трудно е обаче да се случи за десет години по простата причина, че колите имат живот от около 15 години. Дори ако от утре всички автомобилни производители спрат да произвеждат коли с двигатели с вътрешно горене, след 15 години все още ще има коли, които ще имат нужда от бензин.


Химическата индустрия ще продължи дълго да използва петрол. Авиацията и морският транспорт също трудно ще се откажат от петрола. Малкото петролни продукти, които се употребяват в електропроизводството лесно ще се заменят с възобновяема енергия.


Нещо, което


много анализатори рядко вземат предвид са технологичните революции


Ако някой измисли утре нов тип гориво за авиацията, което да може да се конкурира с авиационния бензин, възможно е до 10 или 15 години това гориво да измести петролния продукт. Технологична революция в горивата е доста вероятна, защото в последните десетина години огромни средства бяха инвестирани в научни изследвания в сферата на чистите енергийни технологии.


Разликата между Русия и Китай, САЩ, Япония, Европейския съюз и някои други страни е че Русия не инвестира в нови енергийни технологии, извън, вероятно, в сферата на военните си изследвания. Русия обаче няма навика да комерсиализира военните си разработки в цивилната икономика.


Тревогата на руския банкер е все пак светъл лъч в московското икономическо мислене. Ден след неговото изказване, по време на годишната среща на Международната агенция за възобновяема енергия в Абу Даби един от руските заместник министър-председатели заяви, че


Русия има огромен потенциал за възобновяема енергия и че твърдо тръгва по пътя на соларната и вятърната енергия


Двете изказвания най-вероятно ще си останат самотни представления, не на последно място защото възобновяемата енергия е доста непригодна за централизирани клептократични режими и идеята, Русия да се хвърли да слага слънчеви панели по покривите на сградите не изглежда много реалистична.


Русия днес е силно притисната да намери решение за фундаментално сгрешената си икономика, която не само и отрежда незавидно място в глобалната икономическа конкуренция, но поставя под съмнение националната й сигурност. За да намали рисковете за националната си сигурност, Москва ще направи по-добре ако престане да се вторачва в НАТО, в границите си и в съседните територии и да насочи тревогата си към малката територия в Москва, оградена от стените на Кремъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (356)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Русия е изостанала силно в конкуренцията на новите енергии и някак не е забелязала, че времето на петрола изтича.
  _____________
  Вярно е , ама ниската цена на петрола ще забави доста алтернативата му за икономиките!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Пет държави имат потенциала да сменят Русия и Саудитска Арабия и да се превърнат в енергийните свръхдържави на бъдещето.

  Индия: азиатският гигант залага на въглища и слънце

  САЩ: държавата на технологичните революции

  Китай: усвояване на всички енергийни източници, особено възобновяемите

  Чили: силен вятър, ярко слънце и гигантски запаси от литий

  Германия:уникална в света система, комбинираща централизирано и децентрализирано енергийно снабдяване

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Не бе, тепърва петролът ще се възражда като ценност.

  Според участника Курт Деликуртев, в момента командирован по съвместителство като Асен Асенов, още миналата пролет трябваше да е достигнал цена от 150-200 долара за барел, ама сигурно от много ангажименти на Путин не му е останало време да тропне по масата, за да стане работата.

  А според участника мистер Мюллллер, занапред съветският петрол ще се продава в злато.

  Литър петрол = кило злато.

  В края на краищата, както би потвърдил и полковник Перков, ще стане така, както Путин е рекъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]За да намали рисковете за националната си сигурност, Москва ще направи по-добре ако престане да се вторачва в НАТО, в границите си и в съседните територии и да насочи тревогата си към малката територия в Москва, оградена от стените на Кремъл.[/quote]
  Но за това се изисква малко мозък и много доблест, а и двете не се демонстрират от обитателите на малката територия в Москва.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Да, до 10-15 година петролната отрова ще е залязла. Ако има корекция в цената й по някое време, тя би била до 50-60 долара, другото са мокри петролни сънища, евентуални войни и плашене на гаргите, че евентуално шистовият петрол, ако отиде в канала, тогава "ще видите какво ще стане". Нищо няма да видим от "черната отрова", тя е "довиждане, лека нощ, мерси". Айде у нас нещо по въпроса нашите хрантутници да понаправят вече, че едвам се удържаме...!

 6. 6 Профил на edmundho
  edmundho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тва пропагандата не спи. И вместо да му извадят очи на Путин с тия ниски цени ще му изпишат веждите щот ше си убият икономиките!!! И предполагам това е опит на Саудиска арабия и САЩ да притиснат Путин да се махне от Сирия.
  Жалко , че уж живеем в свободна страна със свободен печат, а по медиите е пълно с пропагандни материали

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Засега пазара само се раздвижи осезаемо и ще удари силно - държавите бензиностанции.Тази година може би ще даде отговор дали идва краят.Във всички случай обаче нива като предишни години над 100 долара за барел,няма да има.

 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Идва,и започва четвъртата технологична революция-тази на разумните машини роботи!
  Такива са реалностити,и както каза колегата от коментар 1,ниските цени на петрола ще забавят този процес,но няма да го спрат!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "За да намали рисковете за националната си сигурност, Москва ще направи по-добре ако престане да се вторачва в НАТО, в границите си и в съседните територии и да насочи тревогата си към малката територия в Москва, оградена от стените на Кремъл."

  Мдааа... Рибата се вмирисва от главата....

 10. 10 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Това не е краят, а началото на краят. Дали това ще се случи за 10, 20 или 30г. не може да се каже. Това, което е очевидно е, че развитието на технологиите става все по-бързо. Изглежда се движи по експоненциален закон и навлизаме в стръмната част.
  Имаме честа да наблюдаваме този процес от първо лице.

  Моето лично мнение е, че диверсификацията ще се случи от възобновяеми източници, слънце, вятър, биомаса и хората ще станат по-независими от големите енергиини корпорации, което ще доведе до увеличение на средната класа и изграждането й на много, немислими до сега места.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1288 Весело

  Аз мисля, че греф е напълно прави, защото:
  1. Дали един автомобил има живот 15 години е без значение, ако технологично е безнадеждно изостанал и екологично скъп.
  Кой потребява електрически уред 15 години ??? Никой, защото технологията толкова бързо напредва, че ти излиза по-евтинно най-малкото на 10 години да смениш цялата електроника.
  Като праснат един данък СО2 на ДВГ и ще видите, колко бързо ще изчезнат.
  2. Химическата индустрия направо е избухнала в иновации. Повечето опаковки за храни, вече се правят от пластмаса с биологичен произход (царевица и т.н.). Да не говорим за другите приложения, защото и потребителските навици се променят заедно с технологичните нововъведения.
  Т.е. ако съберем от данните по статията 44+15+11 се получава 70% от ползваното сега количество петрол е напълно възможно да падне с 50 % и то до 7 години.
  Това ще е съкрушителен удар за нефтената ера, който ще доускори нейния край.
  Да, нефт ще се ползва, но не и в сегашните количества и не за това, което го ползваме в момента.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Германия:уникална в света система, комбинираща централизирано и децентрализирано енергийно снабдяване [/quote]
  Е нали германската Q-Cells фалира точно когато либералните ентусиасти бяха пуснали най-оптимистични прогнози!
  Докато глобалната енергийната зависимост се държи от корпорации които нямат морални ангажименти към човечеството няма признаци ,че апокалисиса на замърсяването може да бъде избегнат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  възобновяемата енергия е доста непригодна за централизирани клептократични режими

  Как ще е непригодна? Що фотоволтаици и перки се инсталираха под мъдрото ръководство на нашия местен Вожд и Учител, че чак НЕК фалира! Само е въпрос на време и котараците около Путин да напипат и на тоя хлеб мекото!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Петролната ера е към края си. Не казвам, че след 10 години ще престане да се ползва петрол, но енергийната ефективност и възобновяемите източници все по-бързо намаляват търсенето му. Сега предстои една, отдавна мечтана революция- диверсификация на електрозахранването! Ще започнат да се появяват и вече са се появили, местни източници на ток, на базата на възобновяеми източници, което пък ще доведе до рязко понижаване на цената и тласък в навлизането на електромобилите и алтернативни начини на отопление. Това, съчетано с енергийната ефективност е предпоставка за все по-голямо намаляване потреблението на петрол. Така, че автора не е много далеч от реалността!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Краят на петрола можеше да настъпи, ако още 10-15 години се бяха задържали високите цени на петрола, сега обаче тези ниски цени намалят интереса към търсене на алтернативи и ще забавят иновациите.

 16. 16 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 730 Неутрално

  За раззия-сетила се Мара да се побара. Там винаги номер 1 е било краденото на мах.
  Фалирай!
  Закривай!
  п.с. А подполковникът междувременно едно си знае, едно си бае. Играе джобен тенис.

 17. 17 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Не е вярно. Представете си, че сте част от научен екип разработващ алтернативни източници на енергия и работите по това последните 10 години. Сега понеже цената е паднала ще се преориентирате към нещо друго ли?

  Колелото се е завъртяло. Няма връщане назад.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 18. 18 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmundho":

  Те така и на сесесерето ви му изписаха веждите преди 30 години

  Every cradle is a grave.
 19. 19 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Естествено, че залязва. Електродвигателите са много, много по-добри от ДВГ, единственото, което остава са батериите. В предвид, че се наливат огромен научен и инженерен талант и много пари в тази посока, очаква се (р)еволюция. В авиацията нищо чудно да се ползва алтернативно гориво след години. Химическата индустрия (основно производство на пластмаси) може да се замести с алтернативни начини за синтетично производство. За енергетиката да не говорим, свободна и безплатна енергия е буквално навсякъде - Слънцето, приливите и отливите, вятъра, геотермално производсто и т.н. Така че петрола бавно, но сигурно си отива.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  [quote#4:"дедо Андро"]За да намали рисковете за националната си сигурност, Москва ще направи по-добре ако престане да се вторачва в НАТО, в границите си и в съседните територии и да насочи тревогата си към малката територия в Москва, оградена от стените на Кремъл.- цитат на коментар #0 от “Статията”

  Но за това се изисква малко мозък и много доблест, а и двете не се демонстрират от обитателите на малката територия в Москва. [/quote]
  Това е дори теоретично невъзможно. "Образът на врага" е фундамент на болшевишката идеология, всички които са живеели през онова време го знаят.

  Външният враг /империализмът който всеки момент ще ни нападне/, вътрешният враг /врагът с партиен билет който ни отклонява от правилният път/, всякакви видове саботьори и диверсанти които са виновните за провалите в производството, врагът в ролята на упадъчна музика и танци които ни развращават и отклоняват от строенето на социализмът...

  Десетки разнообразни врагове с които се борехме денонощно, с които пропагандата обясняваше всички неуспехи, провали и защо обещаният комунизъм така и не идва ами дори се отдалечава.

  Без "образа на врага" тази идеология е обречена, тя ще рухне мигновенно защото това е фундамента и. Не случайно Путин стана агресивен когато икономиката му почна да буксува, възкреси образът на врага като универсалното средство за оправдаване на провалите, изкуствено си създаде врагове за да впрегне руснаците в борба с тях, да отклони вниманието им от най-главният техен враг, самият той.

  Тази страна ще се оправи чак когато стане достатъчно малка за да се откаже веднъж завинаги от непосилната за нея роля на велика сила.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  За Русия не се вълнувам толкова с тоя петрол.
  Любопитно ми е шейховете как ще се издържат
  Освен Саудитска Арабия да стане туристическа дестинация

  Жената е покана за щастие
 22. 22 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#0:"Статията"] ...централизирани клептократични режими....[/quote]

  Моля.моля!
  В Кремъл на са такива, как' Сийке!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmundho":

  Давай, чети истинните медии като bradva.bg, spodeli.eu и bultimes, те са обективни и никаква пропаганда не ръсят...

 25. 25 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "bgpainter":

  Пък и Щатите!
  Та там бият негрите!

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2729 Весело

  "За да намали рисковете за националната си сигурност, Москва ще направи по-добре ако престане да се вторачва в НАТО, в границите си и в съседните територии и да насочи тревогата си към малката територия в Москва, оградена от стените на Кремъл."

  Не знам може ли такъв ясен намек да се каже по-завоалирано. Но на мен ми хареса!

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Бе то няма да е толкова бързо (края на ерата на петрола), но така или иначе сме хванали верния път.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Това е краят на петролните сатрапии - Русия, Венецеуела, Азербейджан, Казахстан.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Някой да каже на Юлиян Попов че в развитите икономики животът на един автомобил НЕ Е 15 години, а това че в България още ще се карат дизелови таратайки съвсем не означава че като цяло ще има сериозно свиване в потреблението на петрол

  twitter.com/voxybg
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Неутрално

  Ерата на петрола СВЪРШВА
  ОКОНЧАТЕЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО
  Дотук беше.
  Няма как,ПРОИЗВЕЖДАЩИЯТ СВЯТ
  да се остави да продължи да бъде
  заложник на РЕНТИЕРСКИ САТРАПИИ
  и да плаща за нещо,което вече
  е изместено от възобновяема енергия
  Веднага давам пример с ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ
  И тяхното зареждане с еленергия
  от ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
  Това изобщо не са българските ВЕИ
  които де факто са ДУПКА ЗА ИЗТОЧВАНЕ
  НА БЮДЖЕТА в ЧАСТНИ ДЖОБОВЕ
  Визирам нормалния свят,където
  възобновяемите източници поевтиняват
  до степен да са общодостъпни.
  Това плюс всичко ще доведе и до
  АВТОНОМНОСТ НА ЕНЕРГОЗАХРАНВАНЕТО
  Вече няма да ни е нужно да натикваме
  зорлем пари в джобчетата на В.Златев
  Вагин Алекперов,Лукойл,Роснефт,Росатом
  Р.Овч. .....
  Достатъчно ни е да сложим панели на покрива
  на дома си и да нямаме ядове
  НИТО С ТОПЛОФЕКАЦИЯ,нито с ЕНЕРГОТО
  нито пък ще ни е еня,КОЛКО ЕВТИНА
  била енергията от АЕЦ БелеНЕ......
  Светът вече е поел по този път
  и ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА.

 31. 31 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Русия днес е силно притисната да намери решение за фундаментално сгрешената си икономика"

  То да беше само икономиката...Самата Русия е фундаментално и безаналогово сгрешена .

 32. 32 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  До коментар [#25] от "Carrot and Stick":

  Нали знаете, че цената на петрола не е баш пазарно ориентирана.
  Айде да видим какво ще стане ако утре изведнъж спре да се добива и продава петрол?

  Жената е покана за щастие
 33. 33 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]В края на краищата, както би потвърдил и полковник Перков, ще стане така, както Путин е рекъл.[/quote]

  И големите се разбраха - Русия и Венецуела.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на Какузу
  Какузу
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Тази теория не се подкрепя от нито една икономическа реалност, колкото и логична да ти изглежда и да е в учебниците на УНСС.

 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#6:"edmundho"]И вместо да му извадят очи на Путин с тия ниски цени ще му изпишат веждите щот ше си убият икономиките!![/quote]

  1.5% от БВП на САЩ се формира от добив на петрол.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  "Още десетина години и хората може да престанат да използват петрол според Греф.

  Прав ли е руският банкер?"

  Според мен прогнозите на Греф са грешни. Не защото ерата на нефта ще свърши някой ден... то е ясно и сигурно, че нефта като невъзобновяем енергиен източник ще се изчерпи някой ден. Това е сигурно, че ще стане... въпросът е КОГА? Според Греф 10 години, според мен ще отнеме повече време. Защото в огромната си част днес транспортните средства (камиони, автомобили, кораби и самолети) използват фосилни горива. Има някакви алтернативи вече, но те са прекалено скъпи все още.... Освен всичко това, нефтът се използва за производство на стотици други стоки освен горива, като например лекарства, бои, масла, различни пластмаси (полимери).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]... непосилната за нея роля на велика сила.[/quote]

  Велика сила, която може да се разклати при всяко движение на борсовите цени на колониални стоки?

  Велика сила, в която средната заплата е по-малко от 1/3 от помощите за трайно безработни в развития свят?

  Велика сила, в която обикновеният човек, вместо да ползва като своя западен събрат благата на цивилизацията, живее като скот, но бива облъчван с някакви примитивни мистични заклинания за богоизбраността на "славянството" и за превъзходството на старообредното православие над западните гейщини?

  Gimme a break.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Мисля да си купя някоя акция на някоя петролна или газова компания -пък нека идва края на петролната ерата !
  Навярно се задава тексезарската ера и България ще развива земеделието и животновдство ..... !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Неутрално

  [quote#29:"voxy"]Някой да каже на Юлиян Попов че в развитите икономики животът на един автомобил НЕ Е 15 години[/quote]
  Ами то животът на бакърените корита и газените лампи е 1000 пъти по 15 години !!!!
  Е,и.... ?!?!?!
  Значи ли това,че сега се къпем в бакърени корита
  и си светим с газени лампи ?!?!
  КАМЕННАТА ЕРА е приключила,
  не защото са се свършили камъните

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#14:"lz2"]Това, съчетано с енергийната ефективност е предпоставка за все по-голямо намаляване потреблението на петрол.[/quote]
  Това е мантра на либералните оптимисти! В момента цената на петрола е ниска не заради намаленото търсене и потребление а обратното - на петролните държави всички мощности им работят на пълен капацитет и добива никога не им е бил толкова голям. Цената пада заради излишъците!
  За да се случи нещо такова с електричеството, човечеството трябва да построи над 1000 АЕЦ-а и оптимизацията по китайски стандарт (колкото повече толкова повече) на проектите може да свали цената на тока до по-малко от 1цент!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "bgpainter":


  [quote#32:"bgpainter"]Нали знаете, че цената на петрола не е баш пазарно ориентирана.[/quote]
  Аз пък мислех че е!

  [quote#32:"bgpainter"]Айде да видим какво ще стане ако утре изведнъж спре да се добива и продава петрол[/quote]
  Руското GDP ще падне на нивото на Горна Волта (Буркина Фасо).

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Весело

  [quote#39:"Quo Vadis"]Мисля да си купя някоя акция на някоя петролна или газова компания -пък нека идва края на петролната ерата ![/quote]
  Препоръчваме ти горещо
  ГАЗПРОМ и РОСНЕФТ !!!!!
  Така хем ще забогатееш,
  хем ще помогнеш на Русийката

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#17] от "Чоко и Боко":

  Разбира се, че ако съм учен, няма да се откажа, обаче онези, които финансират такива разработки, значително ще намалят интереса си, а от там ще намалеят и сумите, които се отделят в търсене на алтернативи, понеже при тези ниски цени (а и перспективата скоро да не се покачват) няма толкова НАЛЕЖАЩА нужда от алтернативи! А без пари научни разработи не се правят!
  Казвам го със съжаление, да не ме разберете погрешно.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  По-точното заглавие на статията е "Идва ли краят на високите цени на петрола?". И отговорът е категорично ДА. Причините са много, обсъждали сме ги. Едната от тях е И намаляващото търсене на бензин поради преминаването към електромобили.

  При това тази причина е много по-фатална отколкото си я представя автора, който мисли че тя ще се задейства чак след пълната подмяна на колите с електромобили. Не, ще се задейства МНОГО по-рано. И това е защото нефта принадлежи към така наречените "ценово нееластични стоки". Т.е. малки несъответствия между търсенето и предлагането водят до големи ценови колебания.

  Така че дори малък процент /примерно 10%/ от колите да минат на електрозадвижване тази ценова нееластичност ще срути цените на нефта надолу. Наблюдаваме я тази нееластичност и в момента така че можем да си представим мащаба на явлението.

  Самият нефт ще продължи да се употребява но в значително по-малки количества и главно като химическа суровина не толкова като основен енергиен източник. Което може само да ни радва, още Менделеев го е казал "Да гориш нефт е все едно да се отопляваш с банкноти".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#32:"bgpainter"]Нали знаете, че цената на петрола не е баш пазарно ориентирана.
  Айде да видим какво ще стане ако утре изведнъж спре да се добива и продава петрол?[/quote]

  Хубаво е човек да знае какво говори (пише), преди да се е опитал да го каже (напише).

  Ако утре спре да се произвежда петрол, пазарът ще усети глад и цената ще се вдигне.

  Ако утре започне да се произвежда повече от днес, пазарът ще се пренасити и цената ще спадне още повече.

  Ерго, цената на петрола е 100% пазарна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Технологичното изоставане на Русия не е предупреждение а констатация. Да запушваш устата на този който казва, че царя е гол не е адекватна реакция.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Любопитно

  [quote#41:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]За да се случи нещо такова с електричеството, човечеството трябва да построи над 1000 АЕЦ-а [/quote]
  Колега,
  Да разбираме ли,че
  Думата "ЕЛЕКТРИЧЕСТВО" в
  РУСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ
  върви в комплект с думите АЕЦ и "РУСКИ"
  Не допускаш ли само за миг,че вече сме
  в 21-ви век и вече набират скорост
  АВТОНОМНИТЕ ВЕИ.
  Всяка къща,всеки блок,квартал или село
  могат да са НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМИ
  от АЕЦове СССР ЕЦове и прочее
  ДУПКИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИ
  в ДЖОБЧЕТАТА на ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ

 50. 50 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Не. Връща се ерата на нафтовите печки.

  Евроатлантида
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  [quote#5:"bgmusquetaire"]Да, до 10-15 година петролната отрова ще е залязла.[/quote]

  Черна (петролна) отрова!? Това е нещо ново, бях чувал досега за черно злато.... и черно проклятие....

  Шегата на страна, но през последния век и повече светът беше в петролната ера. Световната икономика преживя истински бум благодарение на тези горива, които промениха транспорта, а от там и търговията и икономиката по света. Разбира се има си и отрицателните страни, като замърсяването на атмосферата от изгарянето на тези фосилни горива....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  [quote#38:"Norman Granz"]Велика сила, която може да се разклати при всяко движение на борсовите цени на колониални стоки? [/quote]
  Именно за това /и останалото надолу/ е непосилно за нея. И винаги е било така, остава да го осъзнаят. Но докато са големи /като размер/ няма да го осъзнаят, те бъркат голям със силен. Те и динозаврите са били големи пък знаем какво е станало с тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#45:"moscowagent"]Дотогава, айде по-леко и да си гледаме нашата кочинка.... с Факултето начело.[/quote]

  Ти там ли живееш? В такъв случай цените на енергоносителите едва ли те интересуват, понеже си "закачен" направо за стълба.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#30:"Hawaii"]Ерата на петрола СВЪРШВА
  ОКОНЧАТЕЛНО И БЕЗВЪЗВРАТНО
  Дотук беше.
  Няма как,ПРОИЗВЕЖДАЩИЯТ СВЯТ
  да се остави да продължи да бъде
  заложник на РЕНТИЕРСКИ САТРАПИИ
  и да плаща за нещо,което вече
  е изместено от възобновяема енергия[/quote]

  Петролната война стартирана от СССР през 1973 приключи с победа на цивилизования свят. Горко на победените.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Въпросът съвсем не е дали идва краят, въпросът е кога.
  И под край не разбирайте спиране на използването на нефт, а драстично намаление. Т.е ако се намали използването на нефт с 3млн.барела дневно това ще доведе до срив във всички петроикономики.
  Кой как ще се оправи? Да му мислят те

 56. 56 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дали електрически или водородни, важни са инвестициите за зарядни пунктове в градовете. Там над 80%(не съм сигурен в процентите) от колите нощуват на улицата (най удобното време за зареждане). За сега според мен близкото бъдеще е на хибридите. Това е първата крачка. Аз залагам на водородните горивни клетки, особено при междуградскиат транспорт. Въглеводородите само за авияцията.

  chavo64
 57. 57 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#50] от "sa6":

  Май не си наясно, че "ерата на нафтовите печки", в някои части на света, не е претърпявала кой-знае какво сътресения!

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Световната икономика преживя истински бум благодарение на тези горива, които промениха транспорта, а от там и търговията и икономиката по света. [/quote]

  Всяко нещо си има край. Не говоря за световната икономика.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Както винаги когато дойде време за обръщане на тренда медиите изтерясват, тълпата кряка като полудяла и се лашка от едната крайност в другата.
  Когато петрола беше 140 долара ми разправяха, че петрола свършва, няма повече, "пиик оил", кво ще правим сега паника - глупости на квадрат.
  Няколко години по-късно другата крайност толкова много петрол има, ама той така или иначе не ни и трябва - отново глупости на квадрат.

  Края на петролната ера наближава, но няма да е в следващите 20 години.
  Имаме мейджър дъно тази година, цените на 60 кинта и следващите две на 110 кинта.
  Съжалявам, че трябва да ви развалям партито ама това е положението.

  П.С. Дневник що не ни информирате колко е цента на петрола днес? На късите/балъците ще им съберат парите като винаги, ама то така е на борсите.

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#50:"sa6"]Не. Връща се ерата на нафтовите печки.[/quote]

  Имаше една сцена от "Топло" с нафтата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  Отново греда. Научните разработки се финансират от бюджети. Самите колективи решават в каква област да работят, като по този начин са полунезависими от външни проекти. Разбира се допълнителните източници на финансиране са за предпочитане, но смяната на тематиката е доста по трудна и затова лично аз като човек занимаващ се в тази област знам, че няма да спре тенденцията, дори да намалее финансирането.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Любопитно

  [quote#44:"cristo_n"]понеже при тези ниски цени (а и перспективата скоро да не се покачват) няма толкова НАЛЕЖАЩА нужда от алтернативи! [/quote]
  Колега,
  Нуждата от алтернатива НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕНАТА
  Ако човечеството мислеше като теб,
  и до днес цивилизацията щеше да е на ниво
  кремък и тояга.
  Зер,от ценова гледна точка те са
  В ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ
  от ЖЕЛЯЗОТО,СИЛИЦИЯ,АЛУМИНИЯ
  и прочее....
  НЕЩО ПОВЕЧЕ
  И КАМЪНИТЕ и ТОЯГИТЕ НЕ СТРУВАТ НИЩО
  ЗАЩО според теб Е НАМЕРЕНА
  ТЯХНАТА АЛТЕРНАТИВА,при
  ЦЯЛАТА ИМ ФИНАНСОВА
  И ЦЕНОВА ПРИВЛЕКАТЕЛНОСТ

 63. 63 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Неутрално
 64. 64 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 386 Любопитно

  Шамарената канонада за руските просто няма край, както и тяхната мъка и унижение.

  Стига още робство, мужици..???!

 65. 65 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#15:"cristo_n"]сега обаче тези ниски цени намалят интереса към търсене на алтернативи и ще забавят иновациите.[/quote]

  Това не е вярно. Не всичко е въпрос на цена. Все повече се гледа и екологичния ефект.

  The best way to predict the future is to invent it.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  [quote#21:"bgpainter"]Любопитно ми е шейховете как ще се издържат[/quote]
  От рентата ако са били достатъчно умни да превръщат парите в собственост. Макар че и там не е лесно, собствеността иска разумно управление но ще си наемат професионални управляващи.

  Доста по-трудно ще е не с шейховете а с народите им, няма как цели народи да живеят от рента. Е, ще трябва да свикват с реалностите и да се връщат към древните традиции на камиларството и животът в палатки. Екологично е

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  [quote#58:"EU defender"]Всяко нещо си има край. Не говоря за световната икономика.....[/quote]

  Да, разбрах те... говориш за фосилните горива. Надявам се да им дойде края и на тях, и то скоро. И следващите горива да бъдат по евтини и по безвредни за ОС и здравето на хората. А, световната икономика няма да има край.... тя винаги си е съществувала под една или друга форма, още от зараждането на първите човешки цивилизации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Весело

  [quote#43:"Hawaii"]Препоръчваме ти горещо
  ГАЗПРОМ и РОСНЕФТ !!!!! [/quote]
  В момента на Chevron Corp. от нивата над $140 до "катастрофата" преди година няколко месеца сега нещо пълзят на $80 дали пък не е удобен момента да купува акции???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#59:"karni"]Когато петрола беше 140 долара ми разправяха, че петрола свършва[/quote]

  КОИ ти го разправяха? Тази мантра се разказваше още в соц-училище, през 80-те.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 70 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#30:"Hawaii"]Вагин Алекперов[/quote]

  Неволна грешка или...?

  Every cradle is a grave.
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Световната икономика преживя истински бум благодарение на тези горива, които промениха транспорта, а от там и търговията и икономиката по света.[/quote]

  Преди 80-100 години същото е можело да се каже за парната машина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  "Информацията във вестник "Дневник" за изказването му събра над 700 коментара за по-малко от ден."

  настроението в тези коментари потвърждава "обичта и предаността" на българския народ спрямо "осводобителите" от Россия.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 73. 73 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Я да видим "тъпите капиталисти" от Форд какво правят в умираща Русия ...
  http://www.fordsollers.com/news/corporate/2519/

  А, изненада, ами не са се допитали до джазмена, как така?

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Весело

  [quote#66:"Fred"]няма как цели народи да живеят от рента. Е, ще трябва да свикват с реалностите и да се връщат към древните традиции на камиларството и животът в палатки. [/quote]
  Ако в Бахрейн спрат приходите от петрол а местните бивши бедуини се разделят на войнствени сунити и шеити първи ще разберят в базата на пети американски флот !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#21:"bgpainter"]За Русия не се вълнувам толкова с тоя петрол.
  Любопитно ми е шейховете как ще се издържат[/quote]

  Те са инвестирали милиарди по света. Нарича се диверсификация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Според годишната прогноза на "Еърбъс" през идните две десетилетия ще бъдат необходими 32 600 нови самолета на фона на увеличаването на въздушния трафик с 4.6%. "
  шефовете на еърбъс и боинг незабавно да прочетат само заглавието ( понеже статията громи единствено русия и няма връзка със заглавието ) и оставки . от хората които се връзват на такива "анализи " не зависи нищо , хората от зависи не четат този анализатор (сми)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Идва! И ще ви кажа защо, гледайте цената на литиевият карбонат през годините. Всички говорим за електрическите коли и батериите, но за батерииите в момента се отвори един много голям пазар. Ютилититата купуват огромни количества индустриални батерии за да ги зареждат във време на излишък на енергия и използват енергията във време на недостиг.

  В следващите няколко години този пазар ще експлодира. За батериите, това означава още повече инвестиции, още повече иновации и още по- голямо поевтиняване.

  И в един момент, бам, електрическата кола ще се окаже по- евтина от бензиновата! Това ще е края на петрола. 2020, гледайте кога Епъл излизат с тяхната кола, тогава ще е момента!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2097 Весело

  Добро утро на всички оцелели след вчерашната "минусова" мурзилажна акция. Ерата на петрола приключвала. Незнам да ли това твърдение не е леко пресилено, но със сигурност последните години доста пари се наляха за нови енергийни разработки. Което разбира се е похвално. В някои по-развити държави, много внимание се обръща на енергийната ефективност на домакинставата, в България този процес все още е в зародиш, но има голям потенциал в тази област.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 81. 81 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#41] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#41:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]на петролните държави всички мощности им работят на пълен капацитет и добива никога не им е бил толкова голям. [/quote]

  ОказА се, че петрол има на много повече места, отколкото се опитваха да ни втълпят!

 82. 82 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "През 2015 година светът е консумирал по 92.8 милиона барела нефт на ден. ОПЕК очаква, че през 2040 година, тоест след 25 години, ще консумираме по 110 милиона барела на ден. Това разбира се е прогноза на ОПЕК ... Твърде вероятно е тяхната прогноза да се окаже сериозно сбъркана. Причината е в развитието на транспорта."

  Но има и още един важен фактор, който ще влияе на количеството на световното потребление на нефт - то е фактът, че дори и сегашните сравнително ниски цени на нефта са все още чувствително над себестойността му в някои от най-големите нефтодобивни райони (например в Саудитска Арабия и Иран). Така че конкурентното въздействие на новите енергийни технологии (например в областта на транспорта) може би ще предизвика по-скоро ниски цени на нефта, а не намаляване на количествата. И колко ще са ниски цените ще зависи от себестойността на енергията от конкурентните технологии. А има и още един аргумент, че сегашното потребление на нефт ще се запази и дори може малко да се увеличи - за много развиващи се страни (особено тези в Африка) все още предстои да преминат през пълномащабна индустриална революция.

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#73:"moscowagent"]Я да видим "тъпите капиталисти" от Форд какво правят в умираща Русия ... [/quote]

  Страница не найдена.

  Дали междувременно не са се изнесли?

  Сериозно: използват евтина работна ръка, както в Мексико или другазде из третия свят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Между другото за да са пригодни за самолет батериите трябва да достигнат мощност само 400 ватчаса на килограм според Илон Мъск. Това вече е достигнато отдавна в лабораториите, следващото поколение батерии за автомобили ще го достигне също.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 85. 85 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmundho":

  В статията не виждам някаква пропаганда,пропагандата я пробутват такива недоразумения,като "edmundho",пророк един,бивши фуражки,др.Иванов и т.н.Но забравяте,че живеем в ерата на интернет,на свободното предвижване на хората по света и всеки мислещ човек сам може да си направи заключения за нещата по света.Много ясно,че ще намалее употребата на петрол,най-вече от сухоземния транспорт.И държавите,които са го разбрали са подготвени за това.А Раша в този и вид е обречена.Да му мислят тези,които са извън стените на Кремъл,че джуджи ги докара до просешка тояка с болшевишкия си мозък.Но всяко зло,за добро.Печелим ние-мъчително се измъкваме от мечешката прегръдка!

 86. 86 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Няма значение кога (и дали) ще свършат петролните запаси. Човечеството върви напред и технологиите се развиват. Първата индустриална революция е плод на развитието на парната машина. От 1790 до наши дни дори тя се използва (в някои бедни страни все още има парни локомотиви). В САЩ през 1949 година е пуснат "най-високотехнологичният" парен локомотив, с автоматично подаване на въглищата и т.н. Въглищата не са свършили, пара има достатъчно , но какво от това? Същото ще се случи с петрола. Нека не забравяме, че първообразът на ЕС е "Споразумение за въглищата и стоманата". Днес все повече въглищни мини се затварят, най-вече в развитите държави. Достатъчен е един технологичен пробив и цената на петрола ще стане маловажна. Не висока, не ниска, а маловажна.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 87. 87 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Добива имаш предвид може би?
  Има залежи за поне още неясно колко години - няма да свърши.
  2008-а година да не би да беше по-малко, че цената му беше в пъти повече?

  Цената му е политически ориентирана - малко санкции днес утре тук там и този не може да продава, онзи не може - лобистки приоми.
  Така че, ако обичаш, не ми ги пробутвай тези

  Жената е покана за щастие
 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Неутрално

  [quote#63:"moscowagent"]Само малка част от проектите като доказателство, че автора говори това, за което му плащат. [/quote]
  Душа,
  Ами точно тези линкове със
  СОЛНЕЧНИЕ ЕЛЕКТРОСТАНЦИИ
  са илюстрация на това,което пише в статията
  ЧЕ С ПЕТРОЛНАТА ЕРА Е СВЪРШЕНО
  Идва ЕРАТА НА ВЪЗЪБНОВЯЕМАТА ЕНЕРГИЯ
  Където ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ САМ
  ДА СИ ИНСТАЛИРА ВЕИ
  ПРОИЗВЕЖДАЩИ МУ ЕНЕРГИЯ
  Което означава
  КРАЙ НА ЕНЕРГИЙНОТО РЕНТИЕРСТВО

 89. 89 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#63] от "moscowagent":

  Хм... Много четеш "Техника молодежи"!

 90. 90 Профил на Dimitar Trifonov
  Dimitar Trifonov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Българино,гледай си в канчето.Световната икономика и великите сили ще се оправят.Да му мислят дребосъците.

 91. 91 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#71:"Norman Granz"]Преди 80-100 години същото е можело да се каже за парната машина.[/quote]

  Първата индустриална революция е ползването на парната машина
  Втората индустриална революция е масовото производство. Стартира я Джон Форд. Китайците са последните й поддръжници
  Третата индустриална революция е индивидуалното производство - 3D принтирането.

  The best way to predict the future is to invent it.
 92. 92 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3317 Весело

  [quote#73:"moscowagent"]Я да видим "тъпите капиталисти" от Форд какво правят в умираща Русия ..[/quote]

  Тъпите капиталисти от Форд в САЩ продават два хибридни модела от най- масовите, два плъг-ин хибрида от най- масовите и един електрически Фокус. И имат планове да похарчат $5 милиарда в следващите 5 години за нови електрически модели.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#87:"bgpainter"]Цената му е политически ориентирана - малко санкции днес утре тук там и този не може да продава, онзи не може - лобистки приоми. [/quote]

  Глупости не ми се обсъждат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Весело

  [quote#83:"Norman Granz"]Страница не найдена. [/quote]

  Ми не знам, сигурно имат технология от КГБ да разпознават кой я отваря и един ден ще дойдат да попитат кой ги мрази...

  http://www.fordsollers.com/news/corporate/2519/

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 95. 95 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#61] от "Чоко и Боко":

  А бюджетите може би идват от църквата, а? Науката се финансира от бизнеса - дали пряко, дали през разни фондации и университети е все тая, но милионите и милиардите идват от онези, които очакват изгода от новите разработки!
  Хайде провери например колко е бюджета на GM за разработки в алтернативните източници на енергия, виж как е нараствал през последните години и гледай догодина как сумата ще намалее. Компаниите плащат милиони на анализатори, които да им казват какво ще бъде положението след 5 години примерно.
  Пак казвам - тази тенденция не ми харесва, но това са очаквани последствия от тенденцията с ниски цени на горива.

 96. 96 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хора що се хабите за глупости?
  Петрола вместо да падне на 25 случайно само за два дни се върна на 31. Дневник трябва да измисли глупоста за деня със снимка на Путин където да се пенявите и да събира кликове.....
  Той даже автора си го казва с половин уста в следващите 20 години забравете.
  Дори европейците да си сменят колите това ще трае 10-15 години но европа и америка не са света а само 1/10 от населението.
  Манго африкански ще кара електрическа кола когато на европееца първата такава остарее и замини за африка тоест след 30/40 години може и да се сменят колите.
  Манго африкански няма няма 100к за Тесла това е.

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1508 Весело

  [quote#28:"EU defender"]Това е краят на петролните сатрапии - Русия, Венецеуела, Азербейджан, Казахстан. [/quote]

  А Саудитска Арабия и Катар защо ги забрави, другарю? Или, викаш, те са от добрите сатрапии?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#19] от "zero_day":

  Мисля,че ДВГ също имат бъдеще-с водородно гориво.И там има проблеми-добив,съхранение.Но науката не спи,за разлика от чугунените мозъци.

 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#90:"Dimitar Trifonov"]Българино,гледай си в канчето.Световната икономика и великите сили ще се оправят.Да му мислят дребосъците.[/quote]

  Кажи нещо и за атовете, дето се ритат...

  Жалко човече, България е ЧАСТ от световната икономика.

  В момента аз произвеждам продукт за клиент от Албърта, Канада, който ще ми плати през пей пал, за да мога да похарча парите със златната си Виза в Мадейра през август.

  Никой не е длъжен да те уважава повече, отколкото сам се уважаваш.

  Ако се смяташ за дребосък - явно си това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#73:"moscowagent"]Я да видим "тъпите капиталисти" от Форд какво правят в умираща Русия ... [/quote]

  Използват евтина работна ръка. В Русия работната ръка става все по-евтина с всеки изминал ден. Друг е въпроса, че матриала е доста некачествен. Трябва да се премахне причината - як акциз на алкохола и забрана на самогона. Това е руското спасение.

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK