Инструмент за свободно корумпиране на медии

Бойко Борисов под медийна обсада в парламента - снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов под медийна обсада в парламента - снимката е архивна.Със 70 гласа "за", 22 "против" и 15 "въздържал се" парламентът за пореден път "легализира" контрабандното купуване на медии от органите на централната и местна власт.


С гласуваните на второ четене текстове от новия Закон за обществените поръчки "закупуването на програмно време или осигуряването на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги", остана, както и до сега, сред изключенията, за които не се налага организирането на търг и възлагането на обществена поръчка.


Спорният текст, който съществуваше и в стария вариант на закона, е почти буквален цитат от Директивата за аудиовизуалните медийни услуги на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз от 2010г. Но
в матрицата на правилата за общуване между държавата и медиите, установени в България, запазването на същия текст, без той да бъде "обезопасен"


с допълнителни механизми за прозрачност, означава буквално, че:


1. И от тук нататък уговарянето на условията, при които дадена институция ще получава място в медиите, съвсем официално ще може да става на четири очи, на тъмно, под масата.


По същия начин ще могат да бъдат уточнявани съдържанието и форматът на предаванията, за които властта ще се разплаща с публични средства.


2. Качеството на медиите, тяхната лоялност и отговорност пред аудиториите им, както и до сега, остават извън критериите, по която държавата ще ги избира за свои партньори.


3. Нарушаването на етичните норми в посредничеството между властта и гражданите и занапред няма да има никакво значение при делегирането на тази дейност от страна на институциите.


През последните няколко години


технологиите за финансово "инжектиране" в медии


в България стигнаха до там, че дори средствата за публичност по т.нар. европейски проекти бяха трансформирани в перо за "усвояване" на политическо влияние. Пак през тях често минаваше и налагането на "удобен" тон в най-важните публични дебати.


Пагубният ефект на тази практика заличи границите на морала, срина качеството на журналистиката и тежко повреди авторитета й.


Според доклад на "Центъра за изследване на демокрацията", огласено през октомври 2015г., именно непрозрачните процедури са един от най-тежките проблеми при финансирането на медии в България. Независимо от това, в сряда гласуването в парламента препотвърди възможностите за тяхното свободно корумпиране и "захранването" на аудиториите им с контролирана информация. Двуличното и формално оправдание за това отново е, че такива са рамките, заложени от Директивата на ЕС.


Нищо подобно!


Раздаването на пари от еврофондове, без търг, ясни правила и предварително обявени критерии противоречи на самата философия за европейска проектно финансиране. А "узаконената" липса на прозрачност дава


възможност на администрациите от всички нива на държавната и общинска власти да плащат на медии като превенция срещу критичността им


Още през есента на 2014г., в първия месец от управлението на втория кабинет "Борисов", ГЕРБ, Реформаторският блок (в тогавашния си състав), Патриотичният фронт и АБВ сложиха подписи под "Програма на правителството за стабилно развитие на България".  Тя може да бъде открита и сега на сайта на Министерския съвет, а в текста й е записано и следното намерение:


"Обсъждане за въвеждане на законова забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик."


Разчитайки на искреност в политическите послания на правителството в края на ноември 2014г. журналисти, представители на гражданското общество, правозащитници, преподаватели и представители на рекламодателите в България изпратиха до току-що сформирания кабинет "Призив към държавните институции в подкрепа на отговорната и етична журналистика". Неговото изготвяне беше инициирано от "Асоциацията на европейските журналисти – България".


Съдържанието на призива включваше две прости правила, които трябваше да се отнасят за всички държавни и общински структури, разпределящи публични средства, търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, както и за общинските предприятия.


"За целите на законността, ясните правила и единното третиране на всички медии в България, предлагаме в регламента за разпределение на публични средства да бъде включен утвърденият национален "Eтичен кодекс на българските медии" от 2004, който е създаден в сътрудничество с европейски специалисти и на който с изрична разпоредба в Закона за радио и телевизия е придадена юридическа стойност и сила на държавна принуда", пишеше в призива.


Второто правило се отнасяше за въвеждането на забрана "публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на


медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността


според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния си собственик".


Нито едно от тези предложения обаче не срещна добрите намерения на управляващите. При това положение няма нищо изненадващо във факта че в обсъждането на спорните текстове, касаещи т.нар. "медийни услуги" в новия вариант на Закона за обществените поръчки, не взе участие нито един от депутатите на ГЕРБ. Но по-късно, по време на гласуването, без каквито и да е уговорки приеха подкрепата на АБВ, Български демократичен център, част от ДПС  и трима независими.


"Работата е много дебела", каза колегата им от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов. Тенденцията да се купуват медийни услуги е купуване на медиен комфорт. Всички сме наясно за тази практика, моделът КОЙ, обръчите от медии...".


"Това е лобизъм", дообясни случилото се Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Няма значение кой е на власт, защото медиите трябва да имат еднаква възможност за достъп до ресурс чрез обществени поръчки".


Кой да чуе?


Запазването в Закона за обществените поръчки на възможност за директното купуване на програмно време и предавания в електронните медии очертава вече позната перспектива -


все по-безотговорна и безконтролна власт


А това означава, че тя все по-арогантно ще продължава да пренебрегва журналистиката и журналистите, ще ги прави все по-излишни. Ще купува уж тях, но всъщност ще придобива аудиториите им.


Последиците от подобна политика са отразени пак в доклада на "Центъра за изследване на демокрацията" от есента на миналата година. В него се препоръчва, като реакция срещу срива на доверие в медиите, браншовите и неправителствени организации в сектора да осъществяват мониторинг на качеството и да поощряват медии и журналисти за аналитичните им и разследващи публикации.


Защото, дори и в новия си вариант, Законът за обществените поръчки ще продължи да бъде инструмент, чрез който държавата и структурите на властта ще могат да се намесват в пазарните отношения, да ги компрометират и в крайна сметка да изкривяват фатално средата за правене на бизнес.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Неутрално

  Аз никога досега не съм виждал да се търсят медии по ЗОП ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1180 Весело

  Медийните услуги изглежда включват медийно съдържание ... да сме наясно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 3. 3 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отдавна проституцията не е най-древната професия.
  Както казваше бай ви Ганя, ако той лизне на едно място, аз ще лизна на друго, а ако той лизне на трето, аз ще лизна на още по друго място...
  Няма оправия.

 4. 4 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Апропо, така ще е дотогава, докогато за лизането се дават пари, много пари.

 5. 5 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Купуването на медии с държавни и обществени средства просто бе нагло озаконено и няма да дължат обяснение на никого.
  Смятайте на кое място ще бъде догодина България в класациите по свобода на медиите..

 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Че накъде повече?Ако човек се ''информира'' от бг ''медии'' и слуша бг ''джурналисти'' с малки изключения,може да остане с впечатление,че живее в благоденстваща страна и да се умили даже от човечността и благородството на нейните ''ръководители''.

 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 994 Весело

  ГЕРБ-ерска плиткоумна пропаганда за ... матряла !
  аз пЪк си гледам ARTE, ZDF, ARD и т.н, да ме прощава БоЧко !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Че кога е имало покупка на медии със ЗОП?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Ще наливат пари на Дебелеевски и мадам В защото вече никой не ги чете

 10. 10 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]Ще наливат пари на Дебелеевски и мадам В защото вече никой не ги чете [/quote]

  Не забравяй и Петьо Блъсков! Нали наскоро купи в-к Труд с кредит от ПИБ?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Те затова медиите,с малки изключения,се надпреварват да хвалят Борисов и придворните му.Далавера има в цялата работа.

 12. 12 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Парламента хем легализира,хем е контрабандно!!!
  Изберете си едно от двете-двете са взаимно изключващи се!

 13. 13 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Смрад...Това е точната дума.

 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Какво да очаква човек от комуноидо - гербавата клика?

 15. 15 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 730 Неутрално

  70 + 22 + 15 = 107 броя... и къФ е тоя закон приет бе "кворум"?!?
  незаконен закон, деам...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 16. 16 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 730 Неутрално

  *без

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Имаме си партия, в която не се чува ни един опозиционен на правата линия глас. Партията си има проправителствени и пропартийни медии, тоест всички медии, както и няколко съдружни "земеделски" блока, съюза и други подобни отпадъка облайващи правата линия от позицията на помияри. Партията си има Голям брат, а и една Голяма сестра. Партията си има Първи селянин на кормилото. Партията си има прислужници в съдебната система. Партията се прославя от легион интелигенти ибрикчии. Партията си има всичко.
  Какво липсва? Много неща, но като начало, две неща - член първи в конституцията и акъл. Първата липса може да отпадне, но втората - никога.

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  И най-важното е, когато дойде моментът ,да забравите всякакво състрадание към тия отрепки,които вече съвсем откровено крадат като за последно световно...

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Любопитно

  да бе да

  Център на внимание.
  Център на ограда.

  Геновева страда...

  ___

  Бойко Борисов под медийна обсада в парламента - снимката е архивна.
  Фотограф: Георги Кожухаров
  ДНЕВНИК

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Какво излиза, че нашите медии ще стават още по-лъжливи, по-манипулативни, още по-лигави, още по-отвратителни. Не стигнаха ли вече моралното дъно или сега предстои да го копаят?

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Съгласен съм с тезата на статията и си мисля, че ето такива глупости правят недоверието на хората още по-голямо и после някой се чуди, защо се генерира нестабилност.

 22. 22 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#17] от "Мърмор":
  [quote#17:"Мърмор"]Какво липсва? Много неща, но като начало, две неща - член първи в конституцията и акъл. Първата липса може да отпадне, но втората - никога. [/quote]
  И да не отпадне, кво? Щом има всичко друго, мое и тъй! Чакаш началниците да решат и кажат - чухме го, прочетохме - не е измислено!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 23. 23 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Равносметката за периода 2007-2013 г. е 80 168 571.72 лева европейски средства, които са отишли в различни медии. Средно по 12 млн. на година. После как да искаш обективност от медия, която е на тази хранилка? Затова и медиите ни са като съдебната система, т.е. работят избирателно.

 24. 24 Профил на ahmaka
  ahmaka
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Джон Суинтън - издател на известния ,,Ню Йорк Таймс" през шейсетте и седемсетте години на 19-ти век. В прощалната си реч той казва: ,,Няма такова нещо като свободен печат. Вие го знаете и аз го знам. Нито един от вас не би посмял да заяви честно своето виждане. Работата на журналиста е да руши истината, да лъже безцеремонно, да изопачава фактите, да клевети и злослови и да продава страната и рода човешки за насъщния си. Ние сме инструменти и марионетки на богаташите, които дърпат конците зад кулисите. Те поръчват музиката, ние танцуваме. Нашите таланти и възможности, животът ни, са в ръцете на тези хора. Ние чисто и просто сме интелектуални проститутки."

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#24:"ahmaka"]Джон Суинтън - издател на известния ,,Ню Йорк Таймс" през шейсетте и седемсетте години на 19-ти век. [/quote]
  Не ми цитирай американци, защото независимо всичко, там собствениците са различни, няколко, по някой път в конкуренция един с друг. За разлика от милиционерско-комунистически - проруски медии в България, където собственикът на 95% от медиите е един и същ, подставено лице на чужда държава, със сигурност не е американската.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Снимката илюстрира точно обратната на Спасовата теза. Медиите неистово се натискат да бъдат купени от властта. Предлагането е масово, евтино и безрамно. Онзи ден дори Блъсков изрева, че не било честно (моля ви се) държавата да субсидира всички медии, само вестниците не. На този фон е срамота ако властта не си подбере по ръчния метод най-подходящите ѝ рупори. На всичкото отгоре е спорно кой олицетворява по-добре обществения интерес - дали макар и корумпираните, но все пак легитимни институции на държавата, или грантовете от неясни структури, с неясно представителство и още по-мъгляви интереси.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#26:"Lemmy"]дали макар и корумпираните, но все пак легитимни институции на държавата,[/quote]
  я ми посочи кои са тези легитимни институции на държавата, освен БНТ и БНР?
  И кое е ясното в бТВ, ТВ7, ПИК и т.н. Кои са собствениците, офшорките за теб по ясни ли са от легитимните НПО, толкова мразени от всички русофили? Защо президентът си позволи да заяви официално, че 94% от медиите са руска собственост (т.е. цялата Прас Прес), и никой, даже и посолството на РФ не посмя да го опровергае?

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#27] от "historama":

  В случая легитимните институции на държавата са министерствата, които по свое усмотрение ще разпределят средства за медиите без значение дали те са частни или държавни - чети по-внимателно.

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#27] от "historama":

  Що се отнася до "легитимните НПО-та" нямам нищо против тяхната легитимност, но когато те яростно се борят не за друго, а за овладяване на властта в държавата и подмяната ѝ с удобна на тях такава, остава горчивият вкус на измама, фалш и нечисти корпоративни интереси. И това е видно за всички.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#28:"Lemmy"]са министерствата, които по свое усмотрение ще разпределят средства за медиите [/quote]
  да си чувал нещо за закона за обществените поръчки?

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#29:"Lemmy"]а за овладяване на властта в държавата и подмяната ѝ с удобна на тях такава, остава горчивият вкус на измама, фалш и нечисти корпоративни интереси. [/quote]
  я ми кажи кое НПО се бори за овладяване властта в Държавата? Или искането на НПО-тата за спазване на закона го смяташ за желание за преврат ли?
  Колкото до корпоративни интереси обърни се към ГЕРБ и ДПС холдинг.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#30] от "historama":

  Абе, ти грамотен ли си? Нали авторът с това започва, че законът си е останал такъв какъвто е бил досега с възможност за пряко възлагане без конкурс. И да, банда мутри, разбойници и още каквито си пожелаеш гласуват каквото им е изгодно, защото такива сте ги избрали за легитимни представители. Когато това се промени, идваш да ми доложиш.

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  За да не се разпростирам - 17 НПО-та се борят да овладеят съдебната власт, примерно. Ако не си бил 18 месеца в будна кома, поне по принадлежността на авторите в тукашната газета можеш безпогрешно да ги идентифицираш.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#33:"Lemmy"]За да не се разпростирам - 17 НПО-та се борят да овладеят съдебната власт, примерно.[/quote]
  Отново бъркаш мурзи! Те искат да я направят човешка, европейска, защото в момента е мутренска, или мафиотска, както ти харесва. Защото според настоящата съдебна власт да окрадеш една банка с 4 млрд не е престъпление, както и да убиеш една баба е равностойно на самоубийство.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  [quote#32:"Lemmy"]И да, банда мутри, разбойници и още каквито си пожелаеш гласуват каквото им е изгодно, защото такива сте ги избрали за легитимни представители. [/quote]
  аз никога не съм гласувал за петоколоник!
  Никога!
  Нито за милиционер!
  Било той гербер, бесепар, депесар, атакист, човек на първанов, и т.н.
  Говедата, за които ти говориш не ги трая, защото тях когато и да ги обесиш, ще е късно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK