Ще отиде ли Борисов на избори?

Ще отиде ли Борисов на избори?

© Юлия ЛазароваТекстът е публикуван в портал "Култура"


Какви избори ще има през 2016 г. – дали ще има извънреден парламентарен вот – зависи основно от ГЕРБ и Бойко Борисов. Калкулацията от гледна точка на най-голямата партия изглежда към момента по следния начин. На първо място, ГЕРБ трябва да спечелят президентския вот. Ако това не стане, те ще влязат в силна негативна спирала на загуба на подкрепа, от която спасение едва ли ще има.


Нещо повече, Борисов ще загуби и своята опция за exit от най-активната политика в президентството. Второ, за да спечелят президентските избори, доверието в управлението на ГЕРБ (правителството "Борисов 2") трябва да се задържи поне на сегашните нива и да не пада драматично, особено към момента на започването на президентската кампания.
Трето, ако има предсрочни парламентарни избори, те би трябвало да са организирани в такъв момент, че резултатът за ГЕРБ да е поне не по-лош, от това, което имат в момента. Най-добре за партията на Борисов би било този резултат да се увеличи, разбира се.


Ако това са условията на задачата, пита се дали и кога ще има предсрочни парламентарни избори? Тази задача има различни решения, но не всички са с еднаква степен на вероятност:


Вариант "инерция"
Този вариант залага на стратегията business as usual. Нищо толкова не се е случило, "Борисов 2" продължава до президентските избори подкрепян от 3,5 партии, като разчита на плаващи мнозинства в аморфен парламент и най-вече на скритата подкрепа на ДПС. Надеждата за ГЕРБ е инерцията, която управлението е насъбрало дотук, да се окаже достатъчна да го изведе поне до президентските избори, като съотношението на силите се запази такова, каквото е към момента. Тогава най-голямата партия ще е в привилeгировано положение при един мажоритарен вот, а ще има и отворени валенции за взаимодействие и с дясното, и с ДПС.


Този вариант изглежда най-логичен от гледна точка на любимата роля на Борисов – на арбитър и балансьор. При него ГЕРБ запазва амбивалентността си и си партнира ту с единия, ту с другия край на спектъра в българския парламент.
Рисковете пред този вариант са обаче големи. Доверието в управлението "Борисов 2" ще започне неминуемо да пада, било то заради непрестанните скандали или усещането за безпътица и прекалени компромиси особено по отношение на корпоративната част на ДПС.


Тази корпоративна част става все по-видима и агресивна и всеки ден придобива ново парче от българската икономика: Борисов започва да изглежда като неин правителствен бодигард, който охранява икономическите й похождения. Вкаран в такава позиция, ГЕРБ ще остави възможност за възникване на нов десен политически субект, който да "изяде" гласове от разочарованата от съглашателството му периферия. Щом девет месеца са достатъчни за бебе, сигурно ще стигнат и за партия.


Същевременно набиращата мощ икономическа структура на ДПС ще увеличава инструментите си за влияние върху Борисов. Като оставим настрана икономическите, тази седмица беше пуснат в оборот нов конструкт за политическо изнудване на ГЕРБ – кандидатурата на Маргарита Попова за президент. Настоящият контрапрезидент е изключително подходящ избор за представител на г-н Пеевски и медийно-икономическите му интереси в президентството.


Тя би се ползвала от агресивна кампания, към която могат да се присъединят и номинално леви кръгове около Първанов и АБВ. Тъй като БСП не са в състояние самостоятелно да издигнат силен кандидат на президентските избори, Попова би имала шанс да излезе втора на вота на есен. Тогава при евентуален балотаж лявото ще трябва да избира между нея и кандидат на ГЕРБ, което създава известна интрига.


Накратко издигането на Попова като потенциален кандидат на кръга "Пеевски" е недвусмислена заплаха към ГЕРБ – или играете с нас, или ние поне ще ви усложним задачата на президентските избори, а след едно фиаско за ГЕРБ на тях, ще разтурим и правителствената седянка.


В крайна сметка вариант "инерция" води до един отслабен и още по-зависим от ДПС Борисов. Очевидно този вариант не е особено атрактивен за ГЕРБ и затова – ако бъдат слушани внимателно – лидерите му не изключват категорично възможността за предсрочни избори. По-скоро въпросът пред тях е за времето им.


Избори "две в едно"
Една логична възможност за решение на задачата изглеждат избори "две в едно". Освен че спестява ресурси, този вариант спестява и политическо напрежение – покрай неизбежната кампания и партийно противопоставяне около президентските избори би могло да се реши и въпросът с парламентарната аморфност.


Една заявка за избори "две в едно" може да бъде направена в късната пролет. ГЕРБ ще имат много официални основания за такъв вариант: скандалите в съдебната система например трудно ще се успокоят, докато лобито на ДПС във ВСС се държи толкова агресивно; критиките от страна на ЕС ще се усилват; претенциите от страна на корпоративната част на ДПС ще се увеличават.


Обявявайки избори две в едно, ГЕРБ ще спечели основно по-голяма независимост спрямо ДПС. Тогава Борисов с по-голяма достоверност ще може да твърди, че не е свързан и не зависи от движението. По този начин ГЕРБ би станал и по-неуязвим от евентуални атаки от дясно – било от РБ или нов десен субект. Нещо повече, поради разцеплението в реформаторите ГЕРБ може да опита да усвои голяма част от техния собствен електорат.


Излизайки с послания близки до десните – специално такива, насочени срещу икономическата империя на Доган и Пеевски, ГЕРБ  би привлякъл мнозина разочаровани от неефективността на РБ и непрекъснатите караници вдясно. Петър Москов би могъл да стане лицето на един такъв обрат в ГЕРБ. При едно такова положение партията на Борисов не само ще влезе с по-ясен профил в парламентарната надпревара, но ще може да претендира за лидер на дясното срещу левицата в мажоритарния президентски сблъсък. Вероятността ГЕРБ да спечели втория и да излезе със сериозна преднина в НС е доста голяма.


Рисковете за ГЕРБ от този вариант също не са малки. Първо, не е ясно доколко Борисов изобщо е способен на по-дългосрочно (в рамките на девет месеца поне) противопоставяне на ДПС. Второ, в една политическа ситуация, при която ДПС е обявен за повече или по-малко официален опонент, не е сигурно, че правителството "Борисов 2" може да остане на власт.


Пробойните в мнозинството, които клонят към Пеевски, са много: АБВ са голяма въпросителна, както и "независимите" депутати и другите остатъци от Барековата партия. Това са по-скоро дистанционно управлявани скрити лимонки, които могат да избухнат при всеки опит на Борисов да се противопостави на корпоративната част на ДПС.


Нещо повече, такъв тип противопоставяне отваря възможността на ДПС да се сближи отново с БСП и да подкрепи общ ляв кандидат в една президентска надпревара от типа ляво - дясно. Шансовете дясното да спечели са все още добри, но тогава пък ще лъсне пълното безсмислие на "компромисите", които ГЕРБ направи по отношение на конституционната реформа, разследването на КТБ и т.н.


С две думи, рисковете за ГЕРБ, свързани с този вариант, са, че може хората да не се убедят в искреността на неговото "дясно". Също така този вариант консолидира левицата и пришива отново ДПС към нея. И не на последно място този вариант дава възможност на ДПС да използват слабостите на мнозинството в един относително дълъг период, който може да го омаломощи допълнително и да го окаля в непрестанни скандали.


Вариант "изпреварващ удар"
ГЕРБ биха могли да организират парламентарни избори през пролетта, като се надяват да влязат в президентската кампания наесен от позицията на разширено парламентарно присъствие. За целта Борисов трябва да излезе с обръщение към народа, че "така повече не може да се управлява", и да поиска нов, по-ясен мандат. Предимството за ГЕРБ от една такава маневра е чисто тактическо.


В момента всички негови конкуренти са в лоша форма. БСП се е свлякла до нива на ирелевантност и няма да може да организира нищо смислено в рамките на няколко месеца. Реформаторите няма да имат време да мислят за нов проект и ще трябва да избират между изключително бърза консолидация и сдобряване помежду си и риск да останат без електорат. Нови инженерни проекти от рода на Слави или друг нов Бареков също няма да имат време да се разгърнат, докато старите – БДЦ и пр. – ще загинат от естествена смърт. ДПС ще бъде хванато в крачка, докато все още ефектът от скандалите с Местан не е отшумял, което ще разколебае част от електората му.


В една такава ситуация ГЕРБ безспорно ще излезе с добър резултат от изборите – някои социолози му "дават" (доста спекулативно към момента) над 110 места в парламента и голяма преднина спрямо останалите.


Рисковете за ГЕРБ от един такъв вариант идват от провала на второто управление "Борисов". По дължина на мандата "Борисов 2" ще се сравнява с кабинета "Орешарски". Друг риск идва от вероятността от възпроизвеждане на парламентарния импас, който имаме и в момента. Макар че това е малко вероятно, защото, ако ГЕРБ имат около 110 места и РБ (или част от тях) влязат, ГЕРБ ще могат да съставят дясно управление или чрез правителство на малцинство, или чрез коалиция с дясна партия. Ако РБ пък не влязат, тогава ГЕРБ ще имат извинение да се коалират с друга партия – най-вероятно ДПС или по-малка формация.


Кой вариант е най-вероятен?
От гледна точка на партийната логика вариант 3 – "превантивен удар" – изглежда най-логичен. Той спестява една дълга агония или омаломощаване на ГЕРБ от неясното съжителство в един аморфен парламент. Вярно е, че страната ще влезе в нов изборен цикъл и ще загуби поне четири месеца в кампании. Но разликата с другите варианти не е толкова голяма, колкото може да изглежда на пръв поглед.


В крайна сметка, ако ГЕРБ излезе победен на президентските избори или ако дотогава загуби подкрепата си поради все по-явна зависимост от ДПС, предсрочните парламентарни избори ще станат неизбежни непосредствено след президентските. Тъй че тези, които искат да "спестят" изборна турбуленция на страната, може би си правят криви сметки така или иначе.


Който и вариант да се реализира, истината е, че България е в предизборна ситуация. Парламентаризмът е система от правила, които не могат да бъдат дълго време нарушавани. Когато една управляваща партия не успее да изпълни ключов ангажимент към избирателите си, тя е длъжна да се оттегли от властта и не може да се оправдава, че ще го изпълни, ама догодина по същото време. Когато мнозинството пък е налично като бройки, но не съществува като програма и ясен политически ангажимент, то всъщност не е годно да управлява. За съжаление в момента това е положението у нас и точно затова то може да бъде определено като "предизборно".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (214)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 258 Весело

  Да отиде! „Кой“ го спира? Крайно време е и той да запише една (доста унизителна) загуба!
  Дано само да има утешителна награда! Например, папи да го галят по тиквата!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 919 Весело

  Много благодаря на Дневник, че отново ни споделя мислите и разсъжденията на г-н Смилов от портал Култура. Винаги съм му се възхищавал на стила на писане, който звучи много компетентно, високо културно и е на върховно философско-естетско ниво. Само на чичко Калин Янакиев се възхищавам повече.
  По същество за споделената от вас статия. Не е важно дали г-н Борисов ще отиде на избори да си го изберем отново. По-важно е друго - Ще можем ли да си изберем г-н Борисов електронно или няма да можем?

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Не. Боце го е шубе. Оттук нататък, ако отиде на избори, за него има само два пътя - през ДСБ или през ДПС.
  Първият мост си го отряза, вторият винаги иска да го крие - обяви ли го публично, отива в канала. Тва му беше на Баце, ще държи това правителство докато може, ще смени Москов и Лукарски и до тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 919 Весело

  Да се допълня. Електронно гласуване трябва да има веднага. Аз лично бих гласувал електронно и при избори едно в едно, и при избори две в едно за г-н Плевнелиев, който много ме кефи. Но ако не може, в бих подкрепил Радан Кънев, електронно. Това би бил моят превантивен удар

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Накратко, издигането на Попова като потенциален кандидат на кръга "Пеевски" е недвусмислена заплаха към ГЕРБ"

  Издигането на Попова не е никаква заплаха за никого. Тя ще бъде издигната или най-малкото подкрепена от БСП. А иначе Попова която не си мръдна пръста докато беше министър на правосъдието и която се зъби на Плевнелиев за щяло и не щяло е чудесен символ на статуквото.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#0:"статията"]На първо място, ГЕРБ трябва да спечелят президентския вот. Ако това не стане, те ще влязат в силна негативна спирала на загуба на подкрепа, от която спасение едва ли ще има.[/quote]
  Тази насока на мисли, обяснява защо в ГЕРБ отново се сетиха за Плевнелиев и най-сетне решиха да предявят някакви претенции към него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  "Когато една управляваща партия не успее да изпълни ключов ангажимент към избирателите си, тя е длъжна да се оттегли от властта и не може да се оправдава, че ще го изпълни, ама догодина по същото време."
  И кой е "ключовият ангажимент", който не е изпълнен? Разделението на прокурорската квота във ВСС?
  И още два въпроса:
  1) Ще отиде ли Смилов на избори?
  и
  2) Ще отидат ли българите на избори?
  Щото на белия лист избори могат да се правят всеки ден, че и по три пъти.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Весело

  Ще!
  Баце е смел!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"]Тази насока на мисли, обяснява защо в ГЕРБ отново се сетиха за Плевнелиев и най-сетне решиха да предявят някакви претенции към него. [/quote] Какво визираш под "отново се сетиха"?!? Да не би Плевнелиев да е бил министър в кабинета на Радан Кънев и негов кандидат за президент, а аз да съм пропуснала?

  Доброто е заразно
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  За този "анализ" не бих платил и стотинка, ако бях на мястото ма ББ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Заглавието можеше да бъде и "Кой клати Борисов?"

 14. 14 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Борисов няма да отиде на избори, защото така ще предаде "стаабилността" (статуквото), което е инвестирало толкова много в него и партията му!!!
  Отделно автора говори само за десните избиратели и оставя впечатлението, че те са единствените мислещи хора в България, или единствените които не продават гласа си срещу облаги, ако е така - дано по-голяма част от нацията се присъедини към десните избиратели - това е единствения шанс за България, другата алтернатива, към която Борисов води държавата е: да си стоим стабилно закотвени на дъното в една мафиотска държава, с неработещи институции, и напълно открити за външните влияния на Русия и Турция!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1022 Весело

  [quote#3:"Darth Plagueis"]Оттук нататък, ако отиде на избори, за него има само два пътя - през ДСБ или през ДПС. [/quote] Йес! Смилов как не се е сетил да го включи в анализа си... такъв пропуск и за народа загуба велика!

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Весело

  Явно "кристална"- та топка на Смилов е от обикновен кварц !

  Щото диамантените са запазени за ясновидци от Нострадамус нагоре...

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  "Ще отиде ли Борисов на избори?"!

  Никой няма да го пита! Това зависи от Доган и Гоце, които всеки един момент, когато им се стори, че не ги слуша, могат да го съборят от власт! Точно това ще бъде и следващата каолиция, ГЕРБ+ДПС+АБВ! Бойко Борисов си е червено производно и, като такъв, няма как да избяга от политическия си произход! Винаги ще е заложник на техните интереси!
  Втора коалиция ГЕРБ и друга дясна партия или коалиция, няма да има! Или вероятността е нищожна! По-скоро ГЕРБ ще бъде употребен до края и захвърлен, като НДСВ!
  До колко, тоя процес ще бъде катализиран и кога ще има предсрочни избори, зависи от това, колко остър ще бъде предстоящия доклад от ЕС, както и това, дали ще бъде съчетан със спиране на еврофондовете! Спрат ли парите от Европа, приказката ГЕРБ, свършва!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 263 Весело

  не знам кое е по-вярно...1. ГЕРБ печели защото няма аналог 2. всички останали партии не струват и пусната пара, щом една партия като ГЕРБ има шансове да вкара 110 депутата...при всички положения обаче, към днешна дата Бойко Борисов е почти със статут на Dictator perpetuo, тъй че не ми е толкоз интересно колко ще спечели ГЕРБ (при всичко положения, с коалция или не, ще управляват), а защо останалите са толкова зле.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не дъм съгласен с изводите. На Боце така му е комфортно. С тоя аморфен парламент, никакви реформи немогат да станат. Това е и целта. Що да се мъчи?!

  chavo64
 21. 21 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Последен валс за ГЕРБ/ГРОБ/...

 22. 22 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Бойко е лесен, да му мислят другите.

 23. 23 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  отдавна смърди на тоталитарно герберство спекулиращо със стабилността за да продължи да ходи по тънкото въже
  а комплексираността и егото на вожда който всеки изминал ден се омотва в собственната си неспособност да управлява го закопава но не му позволява да си го признае достойно
  избори няма да има защото егото му не го позволява не че на нас не ни се иска
  личното пред общото е девиза в бг

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":
  До преди месец от ГЕРБ съвсем бяха забравили, че Плевнелиев беше техен президент и определено мислеха да не го издигат/подкрепят за втори мандат. Нещо повече. Борисов даже го нарече ястреб (епитет, който болшевиките използваха на времето).
  Нарастването на критиките към ГЕРБ и техните управленски решения ги направиха да забравят глупавата самоувереност и да видят реалната опасност в случай че загубят президентските избори. Ето защо герберите решиха да придърпат Плевнелиев, което беше демонстрирано в едно от последните изказвания на Боко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 976 Неутрално

  ''...Борисов започва да изглежда като неин правителствен бодигард, който охранява икономическите й похождения. ..''

  Ми, не само изглежда. Той за това бе допуснат в политиката. За това бе превърнат в супергерой от комуноиднта преса. Днес върши единствената дейност, която може, но срещу сериозен процент.

 26. 26 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "В момента всички негови конкуренти са в лоша форма. БСП се е свлякла до нива на ирелевантност и няма да може да организира нищо смислено в рамките на няколко месеца. Реформаторите няма да имат време да мислят за нов проект и ще трябва да избират между изключително бърза консолидация и сдобряване помежду си и риск да останат без електорат"

  Доколкото разбирам Смислов е поставил знак за равенство между БСП и РБ като конкуренти на ГЕРБ. Звучи манипулативно -интересът на ГЕРБ е от силен партньор в дясно. Друг е въпросът, че с новия си проект най-вероятно Р. Кънев , а и РБ ще останат извън парламента при следващи избори и на дневен ред ще бъде кабинет "Беров"- навремето наричано правителство на Мултигруп, сега ще бъде на Пеевски.

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Колко си сведущ по всички ГЕРБ въпроси, завидно чак! Плевнелиев може да бъде, а може и да не бъде издигнат, може който си иска да го нарича "ястреб" или "гълъб" - това не значи, че не е президент, издигнат от ГЕРБ, следователно за "сещане" и дума не може да става. Или щото е от ГЕРБ, трябваше с Борисов да се гледат либовно в очите през цялото време и да се държат за ръка, що ли?
  [quote#24:"Храбър"]До преди месец от ГЕРБ съвсем бяха забравили, че Плевнелиев беше техен президент и определено мислеха да не го издигат/[/quote]

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  И аз мисля, че Баце няма сам да хвърли пешкира. Баце е болезнено нарцистичен тип. Ако сам си подаде оставката ще се превърне от единствения премиер спечелил два мандата в единствения неизпълнил два мандата. И така ще остане в историята.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 29. 29 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#24] от "Храбър": "Нарастването на критиките към ГЕРБ и техните управленски решения ги направиха да забравят глупавата самоувереност и да видят реалната опасност в случай че загубят президентските избори..."

  И коя ще е тази партия която 1. ще добута кандидат до балотаж където 2. ще спечели срещу кандидат на ГЕРБ...към днешна дата е твърде нереалистично, бих казал научно-фантастично това да се случи...направо са се разтреперали от ГЕРБ.

 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  ГЕРБ - Б.Б. ще предизвика предсрочни избори не поради друго а за да замете следите от кражби и къде са отишли парите от теглените заеми.
  Това го направи и предния път както и правителството на Орешарски.
  Увеличеният външен и вътрешен дълг, дупката в НОИ го тресе яко и вече тайно взеха да се подготвят за национализиране на Допълнителното Задължително Пенсионно Осигуряване -Универсалният Пенсионен Фонд в НОИ по старата изпитана схема на Дянков с Професионалният Пенсионен Фонд.
  Това е безспорен факт ако се погледне в сайта на НАП с ПИК :
  =====
  Предоставяне на данъчна и осигурителна информация
  Справка
  Справка за актуално състояние на трудовите договори
  Справка за актуално състояние на трудовите договори
  Справка
  Справка за задълженията и плащанията
  Справка за задълженията и плащанията
  Справка
  Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане
  Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане
  Справка
  Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях
  Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях
  Справка
  Справка за история на осигуряването на самоосигуряващите се лица
  Справка за история на осигуряването на самоосигуряващите се лица
  Справка
  Справка за осигурителния доход
  Справка за осигурителния доход
  =========
  Избори ще има преди Президентските и за да се свали от рейтинга на сегашният Президент Плевнелиев като се напада директно и се прехвърлят всички вини върху третото Служебно правителство съставено от него.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Любопитно

  За половината пишещи - не прочетохте ли /в Дневник/, че Попова няма да се кандидатира, та я дъвчете още тук ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Много интересно, "анализаторът" Смилов не засяга една основна възможност. Той не пише какво ще стане, ако ГЕРБ не отиде на предсрочни избори и спечели президентските. Пишман-анализаторът описва само какво би станало, ако герберите загубят президентските избори. Но не пише, че при евентуална победа на Борисов и неговия кандидат за президент партията не само ще укрепне, но и ще изкара целият си мандат. Защо "безпристрастният" Смилов не е подчертал тази възможност? И защо всичките възможни описани събития са в ущърб на на герберите? Да не би това да има нещо общо с онзи пасквил на същия автор във възхвала на неговия политически идол от онзи ден?
  За да се стигне до предсрочни избори, трябва ПФ и РБ да оттеглят подкрепата си към Борисов. Досега нито една от двете партии не е заявила подобно намерение. БСП и ДПС са твърде малки като численост, за да свалят кабинета, а малцината последователи на Кънев не са достатъчни дори да ми помогнат. За капак имаме и едни БДЦ, които жадно чакат Борисов да ги покани във властта. За интересчията Гоце и неговото АБВ да не говорим - накъдето се чуе свирката, той натам отива. Та, аз питам, кой, кой кой ще свали кабинета Борисов, ако той не се свали сам?
  Досега помня само едно правителство, което беше умишлено свалено от собствената си партия. Преди 24 години именно президентът Желев и кръгът около Иван Костов свалиха правителството на Филип Димитров. Най-голямото предателство беше, че собствената партия на Димитров го свали от власт. Свали го една личност - Иван Костов, който беше истинският лидер на СДС и заби нож в гърба на своя съпартиец. Но Борисов не е Димитров и няма как собствената му партия да го свали. Затова е ясно - предрочни избори няма да има, поне до 2017 година със сигурност. Даниел Смилов ще си остане с очакванията и голото желание да види любимеца си на власт.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#16:"SS"]Явно "кристална"- та топка на Смилов е от обикновен кварц ! [/quote]
  Леле колко си умен!
  Леле колко си хитър!
  Направо върхът си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#32:"Lou"]Много интересно, "анализаторът" Смилов не засяга една основна възможност. Той не пише какво ще стане, ако ГЕРБ не отиде на предсрочни избори и спечели президентските. [/quote]

  Е, тогава всичко е ясно!
  ГЕРБ ще продължи да слушка батковците от ДПС/АБВ и ще ...... папка!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 346 Весело

  По-вероятно е да отиде да играе мач с бистришките тигри!

 36. 36 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Най-накрая една статия да каже ясно това, което отдавна е ясно - контрапрезидентката Попова е човек на КОЙ. Останалото от статията е набор от противоречиви спекулации.

 37. 37 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Защо?


  п.п. "Текстът е публикуван в портал "Култура" го слагайте накрая , иначе никой няма да го прочете , и аз не четох след "Текстът е публикуван в портал "Култура".

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  "Ще отиде ли Борисов на избори?"
  Ще отиде, защо да не отиде. Практически той няма опоненти, победата му е в кърпа вързана. И не защото той е велик политик, а защото опонентите му са направо жалки.

 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Това, което лично аз искам да видя в близко бъдеще, е една нова истинска дясна партия, която да не е ДСБ-2 (преоблякъл се Илия, погленал се - и пак в тия!), а технократска такава, зад която явно или неявно стои Росен Плевнелиев. Това ще даде мотивация да отидат до урните на много десни хора като мен, които иначе пасуват, понеже се гнусят и от Герб, и от костоваците, и от Куневица, а за останалите дори и не помислят.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#37:"Карла Килмистър"]и аз не четох след "Текстът е публикуван в портал "Култура". [/quote]
  Ама разбира се!
  Защо да четете нещо дето е неприятно за Боко и феновете му?
  Тъй де!
  Нали трябва да се насъсквате от някъде!
  Да поддържате заблудата си, че всичко е наред и....стабилно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Те изборите започнаха.
  Чакаме Стабилния да загрее и да дойде.

  Navigare Necesse Est
 42. 42 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 495 Весело

  [quote#32:"Lou"]Но не пише, че при евентуална победа на Борисов и неговия кандидат за президент партията не само ще укрепне, но и ще изкара целият си мандат. [/quote] - надежди за папкане, лапкане и светли бъднини за статуквто/мафията в България, но хората се събуждат от тежката дрямка и си искат държавата! И прас-прес няма да помогне този път!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  За разлика от автора вероятностите аз ги виждам в точно обратният ред: т.е. на практика нулеви са възможностите за парламентарни избори напролет и максимални за "крепене на стабилността", т.е. пълен мандат.

  Тази негова "революционност" на Смилов е лесно обяснима, той е привърженик на ДСБ. А още цели 2 години до избори са смърт за любимата му партия, те революциите са бързопротичащи краткосрочни явления.

  По моите наблюдения максималният срок за всеки политически проект е 6 месеца, тогава той взема максималните гласове на крилете на ентусиазма. Пример НДСВ. Ако се забави началното въодушевление почва да угасва и подкрепата почва да се смалява. Пример Кунева. Така че най-добрият вариант за Радан и "новият проект" е избори наесен, ако се проточи просто ще станат досадни и тихо ще залязват.

  Затова ДСБ ще натискат за избори "2 в 1" наесен. Само че ББ има в ръкава един силен коз от който ще им настръхне косата - мажоритарните избори. Ако при избори "2 в 1" предложи смесената система със 120 мажоритарни депутати избирани в 2 тура ГЕРБ наистина може да постигне самостоятелно мнозинство. И бутиковите партии ще изввръкнат от парламента. Отделно пропагандният ефект че те ще трябва яростно да се борят срещу нещо желано от огромната част от българският народ, мажоритарните избори. Ще се саморазобличат по време на дебатите и ББ влиза с голям аванс в изборите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1345 Весело

  [quote#37:"Карла Килмистър"]и аз не четох след "Текстът е публикуван в портал "Култура".[/quote]

  Умница. Разбрала най-после, че Културата не е за нея.  До коментар [#37] от "Карла Килмистър":

  Navigare Necesse Est
 45. 45 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Борисов трябва да си осмисли поведението. С всяка изминала година Гуруто губи авторитета си. Подложен е на унищожителна критика от всчики страни. Най-големият му грях е неумението му да комуникира с образованата част от обществото, която го причислява към подземния свят

 46. 46 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Смилов? А Дайнов кога?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Авторът не се е сетил за най-важния аспект - икономическия. Боко разчита единствено на европаричките. Те са манната небесна, те са неговия идол. Също като комунизма на хоризонта. Ако му ги резнат, тогава цялата пирамида рухва. И като македонците, кога ги питали ще се бият или ще се предават, а те отговорили, да бягаме да се спасяваме. Боко може да се кандидатира за президент, ако не избяга на екзотичен остров. А какво ще стане с държавата ли, нищо особено, същата ще си е.

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  за разлика от някои писали преди мен, аз наистина харесвам текстовете на Смилов, но този който коментираме, според мен не е най-силния му текст.
  Имам предвид, че разглеждайки възможните варианти за избори, той се опира на много на брой, доста сложни и дори противоборстващи си елементи и аз мисля, че просто ще се легне на инерцията, т.е. до президентските избори няма да има други, а две в едно също няма да се случи.
  Едени предварителни или такива заедно с президентските, ще означава голямо разсейване на силите, включително и на ГЕРБ, ще възникнат въпроси вътре в партията, дали да се пазят и наистина или поне за пред нас да изглеждат еманципирани от ДПС, каква линия да държат спрямо РБ и ДСБ, да не говорим какво ще се случва с ПФ и другите.
  Дори да се повторят днешните резултати или дори малко да се подобри хала на ГЕРБ ( аз лично не вярвам в това), след изборите ще трябва и да се повторят дългите и тъжни преговори за съставяне на коалиция и всичко това няма как да е от полза за ГЕРБ, защото дори и нещата около еврофопрограмите ще отидат на кино и няма да има никой друг виновен за това освен ГЕРБ, а това им е почти единствения повод за биене в гърдите.

 50. 50 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#32:"Lou"]Много интересно, "анализаторът" Смилов не засяга една основна възможност. Той не пише какво ще стане, ако ГЕРБ не отиде на предсрочни избори и спечели президентските. [/quote]

  Е, че как ще иска Смилов да пише за най-големите си кошмари?

  Иначе, респект за анализа Ви.

 51. 51 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#39] от "galapagas": "Това, което лично аз искам да видя в близко бъдеще, е една нова истинска дясна партия...зад която явно или неявно стои Росен Плевнелиев."

  И какво ще се промени...ще се бори за 4-те процента, ще влезе в коалиция с други "десни партии" (а вече всички знаем, че съюзите в дясно са устойчиви като сняг през Май)...ще откъсне малко гласове от другите партии в дясно...не е да не сме го виждали, вече 16-на години се въртят в кръг с подобна порочна схема...

 52. 52 Профил на pk161616
  pk161616
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не разбрахте ли ,че само ГЕРБ ще спаси България . Всичко друго е борба да се докопат до " кокала ".

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Е този път всички са на минус. Така е най-справедливо.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако иска ще отиде.Двама са дето си правят в страната каквото искат-Пеевски и Борисов.

 57. 57 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Дали Борисов ще отиде на предсрочни избори или не няма никакво значение, докато избирателите възприемат (изкуствено) наложената им от определени политици, вкл. министър-председателят, теза за изборите като поле за лична (съответно партийна) битка. Ако някой се чувства горд от това, че ГЕРБ е победил/бил (каквото и да значи това) Х на брой пъти на избори, значи нарочно или несъзнателно не желае/не може да разбере, че за нас, обикновените хора, смисълът на съществуването на публичната власт е да осигури начини и правила да живеем по-добре. Ако все повече от нас осъзнаем тази простичка истина, ще можем сами да си управляваме, или поне да се опитаме да си управляваме живота.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#44:"Schopenberg"]Умница. Разбрала най-после, че Културата не е за нея.[/quote]
  Ето да четат медиите на Пеевски.
  Там всичко е толкова светло, толкова оптимистично и толкова....стабилно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако трябва ще отиде , но защо? Изборите са едно пресяване, харчене на пари, отпадане на едни, идване на други- гладни, разход на човешка енергия, унижаване на избирателя, който не вижда промяна, а го влачат по избори. КОЙ го прави това? КОЙ? КОЙ? КОЙ? И докато ние се изтощаваме, Делянчо и неговата глутница си купуват ли, купуват и утре всички ще им бъдем слуги. Тогава кой има нужда от избори, който няма да ни направят по силни? За да сме силни трябва да сме единни! Не сме ли единни, ние сме нищо. Истинските хора в страната трябва да забравят недоразумения, претенции, гордости и други и да се обединят, около най силния, за да има успех и той и те. Всякакви спорове при вида на бедада са излишни. ДПС държи вече почти всичко.

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  [quote#52:"pk161616"]Не разбрахте ли ,че само ГЕРБ ще спаси България . Всичко друго е борба да се докопат до " кокала ". [/quote]
  Извинете!
  За кой кокал става дума?
  Да не е онзи кокал дето стои в устата на Боко, на Цв. Цв. и другите герберите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#52] от "pk161616":

  Те са най силни и имат желание. Разумно е всички да се обединят около тях. Радан като иска да работи, да се развива и един ден може да стане и премиер, ама с ритници и скандали да си издейства място няма да стане. Борисов е почнал от бодигард на Тодор Живков, на царя. И казват, че бил мутра, ама аз да ви кажа, Тодор Живков и царя, няма да наемат мутра. От бодигард мина всички етапи до премиер, а Радан?

 63. 63 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 258 Любопитно

  А на троловете в неделя как им се заплаща? Като за извънреден труд в официален празни и неделен ден или по стандартна тарифа?
  Щото много ми се гледат минусите за да мината толкова евтино!
  Не че успелия млад мъж не разполага с пари, макар и предназначени за друг!
  И всъщност, въпросният подготвен ли е за момента, в който получателят им ще си ги поиска? А този момент застрашително наближава! Това неговите приятели и подчинени от СпП-София знаят, макар да си траят! Вероятно са го предупредили вече!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Не. Никой няма да се съгласи на това - нито АБВ, Воеводите, Атака, РБ... Дори БСП, колкото и да ритат срещу ГЕРБ.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изборите нищо не променят, те са за отвличане на вниманието, докато през това време се граби, особенно ако властта не е стабилна, затова- за да може да се граби по време, когато е стабилна се говори, че това е ДИКТАТУРА/ Станишев/, за да се вземе от "демократите" и се огризка някоя банка например.

 68. 68 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#63] от "Злото ченге":

  Внимават/троловете/ пиле да не префръкне без 15 минуса, ама аз отдавна съм забелязъл. че Дневник е продаден на Делянчо. Преди беше по различно. Той- кой явно контролира вече всичко.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на caoxxx
  caoxxx
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "Фьодор Венедиктович Езерский":
  Електронното гласуване е вятър работа.
  Аз предпочитам електрическото.
  Виж колко електромобили има по пътищата.
  Другият вариант е В и К гласуването.
  Лесно, удобно и практично.
  Гласуваш без да се налага да излизаш от къщи.
  Гласуваш в тоалетната, а оттам вотът се отчита направо в пречиствателната избирателна секция.
  Аз лично ще пусна една голяма бюлетина за Кънев.

 71. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Според мен най-здравословно за България е сега ББ да отиде на предсрочни избори. Това, че те са по-добрият вариант и за ГЕРБ, е не толкова важно, макар че не е без значение. Но обстановката в парламента стана много аморфна, на преден план по гласовитост и популизъм пак излязоха до болка познатите ни едни и същи , които са в стихията си, когато може да се лови риба в мътна вода. Това пък е прекрасна атмосфера спящите клетки на ДС също да се поразмърдат. Затова няма да е лошо отново да се преброят дивите зайци, още повече, че в парламента явно се намират доста депутати, които са в състояние на безтегловност, а значи- и на безполезност (за страната , разбира се, иначе те не дават в обида своите интереси).

 72. 72 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lou":

  Филип не беше за премиер, Свали го ДПС- имаше там една ситуация, чиято конкретика забравих, Филип не се съгласи да бъде гъвкъв и падна.

 73. 73 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#68] от "cherezchur":
  Може и да си прав! Скоро обаче ще го изгуби, заедно със всико което мама и нейните съпи приятели са му подарили!
  Така че да внимава! На 33 може да е бил успял млад мъж но малко преди 36 ще изгуби всичко! Все пак и неговият майстор ще дойде! Точно като него: vbox7.com/play:e6970774


  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 74. 74 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":

  Не , никакви избори. Да държи кърпата докрай.

 75. 75 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":
  Тончо, сериозно ли мислиш че при едни избори десеебето ще влезнете в парламента ?

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  [quote#71:"Дон Кихот"]...на преден план по гласовитост и популизъм пак излязоха до болка познатите ни едни и същи , които са в стихията си, когато може да се лови риба в мътна вода...[/quote]
  Така ли?
  И кой размъти водата драги?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#74:"cherezchur"] Да държи кърпата докрай.[/quote]
  Да държи кърпата и да внимава за шлифера!
  Че нещо много започнаха да го дърпат и може да се скъса.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  [quote#71:"Дон Кихот"]Според мен най-здравословно за България е сега ББ да отиде на предсрочни избори. Това, че те са по-добрият вариант и за ГЕРБ, е не толкова важно, макар че не е без значение. [/quote]
  Не и с този президент. Стигат му толкова служебни правителства. С последното просто се самозабрави.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 79. 79 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ББ като види"дебелия" сам ще си предизвика нови избори,защото знае,че дори и редуциран ,ГЕРБ ще е с най много депутати от другите партии.И така избрани винаги ще имат с кого да се коалират-нали всички са от партията на" Новите грабители на България".Това са новите политически играчи- от Запада парите,а от Изтока игрите...Той и бай Тошо искаше да е нисък пред СССР,но ако може долари от ЗАПАДА за скапаната му икономика,но си ритна столчето.

 80. 80 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#75] от "Хайлето":

  "Тончо, сериозно ли мислиш че при едни избори десеебето ще влезнете в парламента ? "

  Надеждата крепи човека и умира последна. Така, че всичко по реда си, остави надеждата за след изборите.

 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#52] от "pk161616":

  както обикновено, още не са разбрали, но има време ще разберат, бавно и славно!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1571 Весело

  Ако Борисов имаше намерение да прави реформи... Глупости си говоря....Щеше да заговори за избори веднага след местните избори. Сега се чуди кой вариант ще остави Герб по-дълго на власт. И не е Борисов, а олигархията на хранилката от бюджета. Това е стабилността. Докато има да се преливат пари от бюджета няма значение кой е на власт.

  Преди време Станишев беше в същата ситуация. Стабилност имаше, но проектът му нямаше бъдеще. Бизнесът няма лоялност и набързо застана зад Герб изоставяйки столетницата в кома. Сега е очевидно, че дори и да надскочи себе си на следващите избори, обществото не гледа с добро око на Борисов. Това е нестабилност. От подобни рискове бизнесът едва ли има нужда. Следователно, ще има нов проект с нов месия.

  Кога ще тръгнат реформите ли? Ами, когато на бизнесът му стане ясно, че с ред се правят повече пари. Засега не е ясно. И в последните 25 години не беше ясно. Когато говоря за бизнес включвам всички (от назначени бизнесмени до чуждестранни фирми). За по-влиятелните бяха нужни станишевци, борисовци и набедени царе. Днес все още по-влиятелни изглеждат същите, но вероятно има и друга прослойка, която не зависи от порциите на бюджетната хранилка. На нея се надяваме.

 83. 83 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#80] от "Дон Кихот":
  Не бъркай надеждата с неадекватноста

 84. 84 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":

  Не мислите ли, че "Кънев и Ко" ЕООД цели не победа на парламентарните избори, а още едно "тяхно" служебно правителство? Затова ни хвърлят прах в очите, затова всеки ден обръщат палачинката.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 85. 85 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#73] от "Злото ченге":

  То нищо не е негово. Той е само представителят. Да не кажа представителното лице.

 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#72] от "cherezchur":

  Вярно е, че Ахмед Доган тогава излезе с изявление след "Боянските ливади", че спира подкрепата си за правителството на Димитров. Но тогава СДС можеше да защити своя премиер. Точно обратното се случи. Вътре в СДС имаше опозиция на Димитров, която недоволстваше и след случката с Желев те доволно потриваха ръце, че ще свалят премиера. Това не е ли нож в гърба - да те саботират от собствената ти партия? Как ще обясниш факта, че точно десните натиснаха Димитров да поиска вот на доверие, знаейки че той няма да мине? Очевидно тогава в СДС нямаше друг влиятелен лидер, освен Иван Костов и може би отчасти президента Желев. Затова е ясно кой свали Димитров. Вътрешна работа. ДПС си бяха и тогава слуги на ДС и БКП, а Доган беше все още верен на комунистите. Безспорен факт е, че самото СДС бламира своя премиер и неговите реформи, които бяха истински реформи в посока на пазарната икономика.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2905 Весело

  Някой пак подритва авторитета на "Дневник" с плюс-минус генератора. Слава Богу, не е мой проблем!

 88. 88 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Да си спомним и др. Костов как жадуваше да му се даде на него мандата за съставяне на правителство, нищо че до края на мандата оставаше около месец. Той щял да ни оправи, знаел как, хаха... С 10 души в НС, а останалите да се отстранят, за да ни покажат възможностите си лилавите другари.
  Та и сега е същото. Ще има, няма да има; първо заедно с президентските, после през май... Целта е Плевнелиев да ги назначи, та за 3-4 месеца да си направят далаверите, а после... После ясно - след тях и потоп.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 89. 89 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#85] от "cherezchur":
  Което не пречи да го отнесе заедно с други около него или вместо тях! Това той ще избере. Който го е убеждавал, че ще бъде недосегаем завинаги, също заслужва да изгори, обаче по негова воля!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#82:"puknatastotinka"]Сега се чуди кой вариант ще остави Герб по-дълго на власт.[/quote]
  Това винаги е бил основния проблем на Боко!
  Той никога не се е интересувал за проблемите на страната или хората в нея.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1723 Весело

  както дянков казваше "провалени политици не ме интересуват" а за двойно провалени като бойко Т да не говорим

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Борисов е добронамерен и иска да направи нещо. Ако всички го подкрепят ще има полза за всички. Другите искат само да грабят.

 94. 94 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 299 Весело

  а кръчмаря какво каза за сметката ?

 95. 95 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1723 Весело

  ВНИМАНИЕ ! милиционери заработват по левче за всеки цъкнат минус

 96. 96 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Искам да поздравя верните последователи на Боко. Дали са икономически или обикновени симпатизанти не е важно. Важно е, че тези лица са неуморно на поста си. Няма събота, няма неделя. Четат, слагат минуси, пишат. В повечето случаи не четат, но слагат минусите на неудобния за работодателя пост. По презумция. Дано да им се отплащат за тежката и интелектуална дейност. Може би, неделните минуси са с двоен бонус. Пример е днешния анализ на г-н Смилов. Още от първите читателски отзиви се натъкваме на еднакъв брой отрицания. Това число се запазва до края. Дежурната гербъва клиентела от около 30-40 почти неграмотни, интелектуално импотентни ''читатели'' са в стихията си да отрицават явни, доказани, всеобщо познати факти. Всеки заработва хляба си и има право на това. Според възможностите си, и морала си!

 97. 97 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#93] от "cherezchur":
  Може ли още веднъж?

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 98. 98 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#87] от "Дон Кихот":
  Това е работа на многониковите мераклии за рейтинг и става с мълчаливото им одобрение

 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1571 Весело

  [quote#93:"cherezchur"]Борисов е добронамерен и иска да направи нещо. Ако всички го подкрепят ще има полза за всички. Другите искат само да грабят.[/quote]

  Мачле?... Нали го подкрепиха всички през 2009-та? И той какво? Донесе големи уши на Цвък. Това бяха реформите - всички да се подслушват...

  Може ли някой да посочи един бюджет без дефицит на Бочко? Престъпност? С колко се е увеличил бюджетът на МВР? Енергетика? Правосъдие? Колко е икономическият растеж за цялото му управление? Как сме с дълга? От 60-те политики които мъдриха с Дянков, колко са в действие? Как сме с инвестициите? Как сме с потреблението? Чуждестранните инвестиции? Как сме с връщането на парите от бюджета използвани за КТБ? Как върви пенсионната реформа? Защо сме с най-голям процент на даден бежански статут спрямо кандидатстващиите в цяла Европа?....

 100. 100 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  А, е вероятно и да няма парламентарни избори и ГЕРБ да продължи да си управлява, както сега "на парче". Ще видим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK