Проблемите на Саудитска Арабия са все повече и все по-големи

Проблемите на Саудитска Арабия са все повече и все по-големи

© ReutersСаудитското кралство никога не е имало толкова много проблеми, както сега. Равносметката от едногодишното управление на крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд е унищожителна, пише Насер Шруф в коментар за "Дойче веле".


Салман ибн Абдулазиз ал Сауд се възкачи на кралския трон в Саудитска Арабия преди година - непосредствено след смъртта на своя брат Абдула, ръководил кралството десет години. Мнозина смятаха тогава, че управлението на Салман, който стана крал на 79 години, ще бъде само междинен етап в историята на Саудитска Арабия - преди на сцената да се появи следващото поколение владетели, а именно - внуците на Абдул Азис Ибн Сауд, основателя на кралството. Още в началото бе ясно, че смяната на властта се извършва в един изключително тежък период за монархията.


Никой друг саудитски крал не се е сблъсквал още от самото начало на управлението си с толкова много проблеми, както Салман: войни в Сирия и Йемен, взривоопасни отношения с Иран, растяща опасност от тероризъм, сериозни проблеми в икономиката и засилващо се социално недоволство в страната.
Поражение след поражение


При идването си на власт крал Салман обеща на населението сигурност и стабилност. Днес обаче ставаме свидетели на точно обратното: вече почти девет месеца Саудитска Арабия води война в Йемен и ежедневно докладва за "успехи" на този фронт. В действителност нещата изглеждат много по-различно: този конфликт взема все повече цивилни жертви, засилва страданията на хората и дестабилизира целия регион. Международни правозащитни организации обвиняват Саудитска Арабия, че нарушава човешките права и използва забранени оръжия.


Според "Амнести интернешънъл",при управлението на крал Салман картината с човешките права се е влошила още повече. Случаят с хвърления в затвора блогър Раиф Бадауи, за когото се твърди, че обиждал исляма и който още не е изтърпял тежкото си наказание от 1000 удара с тояга, предизвика международни протести, а Бадауи спечели наградата "Сахаров" на Европейския парламент.

© Associated Press

Според "Амнести интернешънъл",при управлението на крал Салман картината с човешките права се е влошила още повече. Случаят с хвърления в затвора блогър Раиф Бадауи, за когото се твърди, че обиждал исляма и който още не е изтърпял тежкото си наказание от 1000 удара с тояга, предизвика международни протести, а Бадауи спечели наградата "Сахаров" на Европейския парламент.


Образът на Саудитска Арабия навън никога не е бил толкова лош, колкото при управлението на крал Салман. Войната в Сирия и конфликтът със сирийския диктатор Башар Асад заплашват да се превърнат в истинско фиаско за Рияд: въпреки милиардните финансови помощи за различните бунтовнически групировки в Сирия, Саудитска Арабия не може да се похвали с никакви успехи срещу така омразния ѝ режим в Дамаск. Подкрепяната от Саудитска Арабия сирийска опозиция е безсилна, разпокъсана и изпокарана помежду си. Освен това я обвиняват, че поддържа близки отношения с терористите. Цялата обстановка в региона е толкова нестабилна, колкото никога досега в цялата история на саудитското кралство.


Няма как да пропуснем и този факт: в момента по всичко изглежда, че от битката за надмощие между Иран и Саудитска Арабия като победител излиза Техеран. Сунитският режим в Рияд стори всичко по силите си, за да не допусне излизането на шиитския Иран от международната изолация. Само че след вдигането на западните санкции Техеран е в изключително изгодна позиция. Да не говорим за това, че думата на Иран се чува в Ирак и Ливан, а в известна степен също и в Сирия и Йемен.


Водената от Саудитска Арабия коалиция нанася въздушни удари в Йемен от март 2015 г.

© Associated Press

Водената от Саудитска Арабия коалиция нанася въздушни удари в Йемен от март 2015 г.


Освен това пред икономиката на Иран се очертава блестящо бъдеще, докато тази на Саудитска Арабия е затънала в проблеми, които могат да засилият социалното напрежение в страната. Свикналото на разкош и разглезено от петролните продажби население ще се сблъска с болезнени съкращения през близките няколко години. А това ще генерира много напрежение и социално недоволство в кралството на Салман, който не успява да даде задоволителен отговор на сериозните социално-икономически предизвикателства.


Идват още по-тежки години?


Същевременно "Амнести интернешънъл" и други международни организации редовно подчертават, че състоянието на човешките права в саудитското кралство е катастрофално. Според "Амнести интернешънъл", при управлението на крал Салман картината се е влошила още повече. Броят на извършените екзекуции е нараснал значително, като последният пример в това отношение е екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр, която породи вълна от протести в целия свят. Да не забравяме и случая с хвърления в затвора блогър Раиф Бадауи, за когото се твърди, че обиждал исляма и който още не е изтърпял тежкото си наказание от 1000 удара с тояга.


На крал Салман не му остава много време, за да измъкне страната си от това незавидно положение. Кралството му се нуждае спешно от реформи. Както от мерки срещу корупцията, така и от разширяване на индивидуалните свободи на гражданите. Във външнополитически план крал Салман трябва бързо да намери изход от блатото в Йемен и да търси начини за подобряване на отношенията с другите по-важни играчи в региона - Ирак, Сирия и Иран. В противен случай предстоящите години могат да се окажат и още по-тежки за саудитското кралство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK