Ислямът и "полуголите, напарфюмирани жени"

Ислямът и "полуголите, напарфюмирани жени"

© ReutersТеологични оправдания за вулгарните нужди на "телесната долница" има не само в исляма. Но в тази религия липсва върховна тълкуваща инстанция. А това открива терен за всевъзможни теологични плевели, коментира Керстен Книп за "Дойче веле".


Кьолнският имам Сами Абу-Юсуф се радва междувременно на съмнителна слава в Германия. Дали самият той го е искал или пък други са му я създали неволно - засега не е ясно. Ясно е обаче друго: имамът уверява, че са го цитирали неправилно. И че очевидно не са го разбрали.


Имамът попадна в центъра на вниманието малко след като даде интервю за руската телевизия РЕН ТВ по повод насилията през новогодишната нощ в Кьолн. Както е известно, тогава стотици жени станаха жертва на грабежи и сексуални посегателства, извършени от млади мъже с арабски и северноафрикански произход. "Като се разхождат полуголи и напарфюмирани, няма какво да се чудим, че стават такива работи" - така в РЕН ТВ са превели на руски думите на Сами Абу-Юсуф.
Изгубени в превода


Според самия имам обаче, тази версия изопачава казаното от него. Пред булевардния вестник "Експрес" той твърди, че всъщност искал да каже нещо друго. А именно: "Имало е леко облечени и напарфюмирани жени, които се разхождали сред множеството пияни хора. За някои северноафриканци това е било повод да започнат да ги опипват. Което обаче не означава, че аз мисля, че жените не бива да се обличат по такъв начин. Това всички трябва да го приемем. А ако някому не се харесва, да си търси друга страна." След подадена жалба от депутата Фолкер Бек от Зелените сега прокуратурата вече официално разследва какво точно е казал имамът пред руската телевизия.


След посегателствата в Кьолн част от германската общественост е склонна да обвинява исляма за насилията срещу жени. И това не е чак толкова неправилно. Защото ислямът действително носи част от отговорността. Но не толкова заради блуждаещите в него сексистки идеи, колкото заради липсата на йерархични структури. За да го кажем съвсем ясно: мнозинството мюсюлмани са възмутени от случилото се през Новогодишната нощ, но тези посегателства не бяха осъдени - и нямаше как да бъдат осъдени - от една висша ислямска инстанция. Просто защото такава няма. И тъкмо в това е проблемът. Проблем най-вече при сунитите, където липсва един главен авторитет, подобно на папата при католиците, и съответно липсва обвързваща интерпретация на исляма. А това открива терен за какви ли не теологични плевели.


Голяма част от нападенията срещу жени бяха съсредоточени около централната жп гара в Кьолн.

© Wolfgang Rattay, Reuters

Голяма част от нападенията срещу жени бяха съсредоточени около централната жп гара в Кьолн.


Докъде води това, показва примерът със Саудитска Арабия - самозваната страна - лидер в сунитския свят. Там религиозният книжовник Мухамад Салих ал Мунаджид поддържа салафитска уебстраница, която е сред десетте най-популярни портала за подобни публикации. Наскоро един потребител му зададе въпроса дали женени мюсюлмани могат да правят секс с "робини" (това е циничен евфемизъм за многобройните азиатки, които работят като домашни помощнички в Саудитска Арабия). Отговорът на Ал Мунаджид гласеше: Да, разбира се, по въпроса няма никакво съмнение.


Теология на "телесната долница"


Същото перверзно теологично "обслужване" на телесната долница е залегнало и в основата на бизнес модела, наречен "Ислямска държава" (ИД). Тази "държава" позволява на своите последователи безнаказано да изнасилват жени - не само язидски християнки, но и всякакви други пленени жени. Мъжете от ИД дори твърдят, че вършат тези изнасилвания с благословията на Аллах.


Да, и в други религии има цинични идеологически схеми, които оправдават какви ли не престъпления със съответните свещени книги. В Уганда например бруталният касапин Джоузеф Кони и неговата "Божия армия за съпротивление" се опитаха да създадат религиозна държава на християнска основа. В Чили пък германският емигрант Паул Шефер, основател на печално известната "Колония Дигнидад", обещаваше на своите последователи "изконно християнски живот в Обетованата земя". Към този живот той най-естествено причисляваше и редовните сексуални насилия срещу жени и деца.


Но да се върнем към "Ислямска държава". Огромното мнозинство мюсюлмани се отвращават от нея, а многобройни имами вече осъдиха деянията ѝ. Но доколкото най-вече в сунитския ислям липсва върховна инстанция, която дава религиозни тълкувания със задължителна сила за всички вярващи, възможни са какви ли не най-произволни интерпретации.


"Ислямска държава" позволява на своите последователи безнаказано да изнасилват жени - не само язидски християнки, но и всякакви други пленени жени. Мъжете от ИД дори твърдят, че вършат тези изнасилвания с благословията на Аллах.

© Associated Press

"Ислямска държава" позволява на своите последователи безнаказано да изнасилват жени - не само язидски християнки, но и всякакви други пленени жени. Мъжете от ИД дори твърдят, че вършат тези изнасилвания с благословията на Аллах.


Тъкмо това е обратната страна на религиозното многообразие в исляма, което непрекъснато хвалят ислямоведите в Германия. Защото голямата свобода в интерпретирането на религията, от която се възползват и най-съмнителните имами, може да избие в изключително опасни посоки. И не случайно част от германската общественост сериозно се тревожи от тази опасност.


Да, може би думите на Сами Абу-Юсуф наистина са били преведени неправилно. Да, може би той е искал не да легитимира насилията от Новогодишната нощ, а просто да обясни как се е стигнало до тях. От тази гледна точка е добре, че полицията вече води разследване. Германия е длъжна да излезе начисто със своите мюсюлмани, а най-вече - със своята идентичност като правова държава. А правовата държава не търпи проповедници на омразата, които се прикриват зад набожни маски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  "Като се разхождат полуголи и напарфюмирани, няма какво да се чудим, че стават такива работи" - така в РЕН ТВ са превели на руски думите на Сами Абу-Юсуф"Тъпанар.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Ислямът обслужва само „телесната долница“. Някой може ли да каже как в полунощ пред декември на улицата може да има разсъблечени жени. Температурите бяха доста под нулата.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  Значи според "Дойче веле" сунитите са неправилните ислямисти ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  Ако някой го срита този в задника и му каже, че е с благословията на Иисус, ще повярва ли.

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Интересна философия. Правилна според имама и голяма част от мюсюлманите. Интерсно какви ли ще бъде мнението им когато тръгнат маршируващи мъже?

 6. 6 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Да похвалим Дойче веле - току виж стане наистина Дойче...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 7. 7 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "ислямът и Първа сигнална система срещу Еволюцията" би била много по интересна тема.

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Цитат от статията:
  "....мнозинството мюсюлмани са възмутени от случилото се през Новогодишната нощ..."
  Да, бе! Възмутени били! По-скоро ги е страх да не ги отбият от хранилката и да ги депортират откъдето са дошли.
  И не само имамите, но и болшинството мигранти смятат, че жените са виновни заради "неприличното" си облекло. Не са една или две публикациите, в които интервюираните бежанци смятат точно така.
  А най-голямата наглост е да се дават примери с някакви си християнски секти с една шепа последователи (за които повечето християни въобще не са и чували), които оправдавали сексуалните насилия над жени и деца.

 9. 9 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо не са питали имама зали може европейците да правят секс с жените на имигрантите мюсулмани ?!

 10. 10 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дойче Веле продължават да се лутат между политическата коректност, истината и обикновената глупота на журналистите си.

  Само това лутане може да роди това словоблудство, което нищо не казва, заедно с:

  - термина "телесна долност" (???)
  - израза "язидки християнки" (откровено невежество на автора)

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  Значи дори и да е казал:
  "Имало е леко облечени и напарфюмирани жени, които се разхождали сред множеството пияни хора. За някои северноафриканци това е било повод да започнат да ги опипват"

  би следвало да отговаря защо счита, че това е повод за северноафриканците-мюсюлмани да започнат да тормозят жените?

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  В 21 век да си заблуден от религията е престъпно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 518 Весело

  "За да го кажем съвсем ясно: мнозинството мюсюлмани са възмутени от случилото се през Новогодишната нощ"

  Хахахахахах...Това пък точно трябва да е най-ясно на германците - мнозинството не играе роля. Мнозинството германци не оправдават нацизма и все пак ги сполетя, нали? Същото и с комунизма. Мюсюлманите не са виновни, ама идеологията ислям... За нея повече на www.puknatastotinka.com

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Хайде, хайде, преводът виновен... Чуди се сега как да се оправдае, имамът, след като изказването му предизвика скандал. Аз лично не виждам принципна разлика, между ""Като се разхождат полуголи и напарфюмирани, няма какво да се чудим, че стават такива работи"" и "Имало е леко облечени и напарфюмирани жени, които се разхождали сред множеството пияни хора. За някои северноафриканци това е било повод да започнат да ги опипват".
  Обаче, ДВ, като пръв защитник на исляма и сега не пропусна да се изкаже в полза на имама, хвърляйки вината върху лошия превод. Демек, той - имамът, не е лош човек, ама лошите руснаци нарочно са му преиначили думите.
  Гнус!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  леко облечени и напарфюмирани жени
  *********************

  Тоест, ходете с бурки и вмирисани (на пот и мръсотия) и никой няма да ви посегне.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  А като споменаваме исляма, Саудитска Арабия и жените - как да се подмине и случая от 2002 когато 15 ученички били оставени да изгорят в горяща сграда понеже не носели в този момент бурките си:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1874471.stm

  Нали - религията няма нищо общо?

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  язидски християнки
  ****************

  Това нещо като алевитки-християнки и православни мюсюлманки ли е? Щото язидите са ислямска секта и нямат много общо с християните.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#17] от "lustmord":

  След този случай се наложи кралят им да издаде специална заповед, че по време на катастрофи, пожар, земетресения и прочие, спасителите са длъжни да спасяват и жени, без значение как са облечени.
  Представяш ли си, специален закон за нещо, което в нормалните държави се подразбира от самосебе си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нефертити": Ей сега група религиозни фанатици- коментатори от мъжки пол, ще ти се нахвърлят и ще започнат да те обиждат, че си "войнстваща атеистка" заради коментарът ти...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Както и да го въртят и усукват, на нова тодина беше извършено масово престъпление срещу огромна група жени поне 500, в близост до старинната и свещенна катедрала...лоследствия все още няма....

 22. 22 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Най - големият проблем на исляма , е че няма върховен авторитет, какъвто е Папата?

  Това сериозно ли?
  Всичко друго е наред?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  [quote#22:"mr.lord of light."]Най - големият проблем на исляма , е че няма върховен авторитет, какъвто е Папата?

  Това сериозно ли?
  Всичко друго е наред? [/quote]

  Донякъде е вярно. Сега всеки имам може да тълкува Корана, както си реши, а ако имаха върховен имам, той щеше да им казва как е правилното тълкуване и това щеше да важи за всички.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  а ако жените ги наритат по долницата а мъжете им нашокат канчетата, за това имама какво казва

  Cogito ergo sum :)
 25. 25 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ами тоя имам, като не е представлявал всъщност никаква ислямска институция и като де факто мнението му е все едно лично, а не значимо, защо въобще е тръгнал да дава интервюта? За пореден път недоразумения с една от най-дебилните идеологически концепции, погрешно възприемана за религия - пак мюсюлманите някой криво ги разбрал, неправилно ги превел, погрешно ги интерпретирал. Какви разголени жени са му се привидяли на тоя загорял за женска плът простак посред зима и как е разбрал, че са били напарфюмирани под палтата? Ходил е да ги души ли? Ми да не бил си завирал грозния черен нос в немските каки, нямало е да му мирише и да го изкушава. И на серийните убийци им обясняват престъпленията с тежко детство и психически проблеми, но като ги докопат, си го отнасят. Не от обяснения и оправдания има нужда, а от издирване и окошарване на виновните.

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Ъъъъ... афторката твърди, че проблемът бил липсата на върховна инстанция, която да заклейми простотиите на част от бежанците?

  Уау, необходима ли беше върховна инстанция, която да заклейми зверствата на комунизма?

  Да не би афторката да смята, че на ниско-цивилизованите обезателно трябва някой да им казва какво е "правилно" и какво не е, щото иначе те не могат да се оправят?

 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Шиитският имам веднага ще опровергае сунитския и обратно!

  Арабите никога не са били единни, трудно е за вярване, че религиозен водач може да ги обедини.

  Да не говорим, че има толкова много разновидности и в двете главни конгрегации.
  Има и преходни секти между исляма и християнството, зороастризма, източни религии.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Според автора на това доста повърхностно писание излиза, че за православните, след като нямат папа, важат същите положения като за мюсюлманите. Само дето не съм чула православни да смятат за нормално насилието над жени, особено в днешно време.

 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1183 Весело

  Към пост 26
  Уф пардон, моля ви! Афторът бил мъж, пък аз реших, че подобна глупост е женско прозрение...

  Явно глупостта не подбира по пол

 30. 30 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прогресивните араби, които така масово осъждали нападенията в Кьолн, можеха много лесно да изразят своето отношение, като излязат на една многохилядна демонстрация и заклеймят насилниците!

  Вместо да чакат какво ще каже имамът!
  В демократичния свят е важно гражданското мнение.

  Вместо това по арабските дайтове масово се изказваше одобрение и подигравки към жертвите!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#18] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  язидите не са нито ислямска, нито християнска секта, а езичници-кюрди

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":И какво от това?
  Има достатъчно старокатолици, които не признават авторитета на папата.
  Отделно в християнството имаш куп деноминации - в протестантизма всеки по-активен пастор си основава деноминация и си тълкува Писанието както му отърва.

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#16] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  "Тоест, ходете с бурки и вмирисани (на пот и мръсотия) и никой няма да ви посегне. "

  Това ми напомня на една крилата мисъл изказана от чистокръвен българин от Карнобат:

  -Една жена къпе ли се всеки ден, не ми я хвали!

  Годината беше 2007-ма.
  Иначе репликите за дамите, които се бръснат не по лицето, всички са я чували.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Весело

  Айдееее, пак заботиха форума!
  Алоууу, Сисадмина? Де дремеш, батка?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Весело

  [quote#6:"noshtnik"]Да похвалим Дойче веле - току виж стане наистина Дойче... [/quote]
  За какво?
  За този тюрлюгювеч от глупости с цел политкоректния извод, че просто им липсвало на горките нещо като мюсюлмански Папа?

 36. 36 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не, думите на имама не са преведени неправилно. Той е обяснил много точно според исляма как и какво да правят мъжете с жените. И стига вече офлянкване че. Уж не било съвсем така. После какви глупости обясняват с липсата на върховенство и свобода на тълкуването. Напротив. Шериата е закона и е ясно показан и изказан. Това е религията в основата си. После да не би да искат да им слагат папа. Глупости. Тогава няма да бъде ислям. Коранът е висшия закон и конституцията, както и фетфите, с които е опълномощен имамът да издава. Молитвите са пет, редовни и шесттата сунна. Това е исляма. Шейхът е този който направлява и показва правия път. Вижте САрабия и страните от Голфа. Това е ислямът. В него се коренят всички противоречия. Няма нужда да се оправдава. Време е да се разбере че, това е начин на живот и той е несъместим с нашия. Никога когато той е налаган като форма на управление не е бил толерантен към неверниците. Няма начин. И за да бъде налаган той използва джихада. В момента ислямът е в джихад. Те искат власт, те са във война. Те искат да ни подчинят. И всеки мюсюлманин е длъжен, така повелява Аллах. Няма умерени мюсюлмани, защото това означава пе вече не са такива. Тъй че милиард и половина мюсюлмани са потенциални джихадисти.

 37. 37 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#2] от "hodounski":
  Разсъблечени са! - виждат им се лицата, китките на ръцете и глезените, а някои са даже с голи колена!

 38. 38 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Проблемът със секса не е в "долната част" на тялото, а в главата! Отдавна е казано, че с кастрация не се променя психология, а Христос точно определя: Прелюбодействал е който е пожелал в сърцето си!

 39. 39 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "baxter":
  Абсолютно вярно!

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#38] от "emilm13":

  Значи 99% от половозрялото и психиèски здравото природонаселение са прелюбодейци?

  Айде да се съпрете малко тва, фундаменталистите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Весело

  "страните от Голфа"

  Голф двойка или тройка?
  И как се събраха всичките в един Голф?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#40] от "rapidfire":
  Това значи да имаш хигиена на мислите и чувствата, а не да не правиш нещо, защото е забранено! Такива като теб, ако ги пуснеш без надзор, ще вършат същото като арабите - само страхът те спира да не реализираш долните си страсти!

 43. 43 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Без трудово-образоватлно-възпитателни общежития няма как да се компенсира отсъствието на 10 века култура в "естественото" поведение на мигрантите. Модерните технологии дават възможност модерните трудови лагери да са подобни на университетски кампуси със подчертано строг ред.
  Мигрантите да решават какви искат да са. Германци, французи, британци или българи. Научават езика и чакат 30 години.
  Имат право само на цвят на кожата. Всичко останало го доказват.

  Navigare Necesse Est
 44. 44 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нефертити":

  В 21 век да делиш хората спрямо покът им е престъпно ама пуста толерастия. Има маса закони, които го забраняват. И какво значи, пилуголи орез декември? Без фередже и бурка? Пикана за секс? По тяхната логика, за меб всеки който се дупи и бие чело в земята е щраус и може да се отстреква.

 45. 45 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#42] от "emilm13":

  "Това значи да имаш хигиена на мислите и чувствата, а не да не правиш нещо, защото е забранено! Такива като теб, ако ги пуснеш без надзор, ще вършат същото като арабите - само страхът те спира да не реализираш долните си страсти! "

  Пълни глупости плещиш.
  Нормално е всеки физически и психически здрав половозрял индивид да пожелае друг от противоположния пол, ако е привлечен от него.
  Биологически така сме устроени и религията не отменя биологията.
  Въпрос на възпитание е, ако от отсрещната страна няма взаимност, мислите ти да останат само мисли, към които да се връщаш с усмивка.
  Ей това мразя на монотеистичните религии - вменяването на човека постоянната вина, че е човек и че плътската любов е грях.
  Всичките проблеми на света, включително и темата, която обсъждаме е пряко последствие от тоя фундаментализъм.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Абе ,като ги дразнят европейските жени,никой не ги е канил тука.И ние се дразним от тях.Даже направо не ги понасяме.

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нищо особено. Правят се опити да се успокои общественото мнение без да се вземат каквито и да било реални мерки във връзка н ислямското нашествие.

  По-интересното е, че всички коментари от номер 23 до номентар 44 имат по десетина-петнайсет минуса, и по малко плюсове, всички значително по-малко от минусите, независимо от позицията на коментиращия. Което говори за хакерско манипулиране на оценките, дамани на коментарите във форума. Или за уговорка между някои от членовете на форума.

 48. 48 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Решението е повече от просто...всички проявили "неразбиране" към европейските ценности, да бъдат кастрирани...

  Форумът е в будна кома...
 49. 49 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#44] от "foure":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 50. 50 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Весело

  До коментар [#20] от "Логика":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#16] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Имам големи съмнения по въпроса. На самците нищо не пречи. Липсва им няколко столетия култура ....още са в средните векове. Ако не се лъжа историята на исляма започва в 6ти век. Още са в средновековието си.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#42:"emilm13"]Това значи да имаш хигиена на мислите и чувствата, а не да не правиш нещо, защото е забранено! [/quote]
  Странна работа! Бихте ли обяснили какво точно значи: "хигиена на мислите и чувствата"? Мога да Ви дам пример със себе си- може да съм сред 100 млади мъже с телата на Аполон, но с лекота ще ги подмина,защото имам чувства само към него, обичам го и искам да бъда само със него. Хайде сега- кажете Вие какво е това нещо:"хигиена на мислите и чувствата"- като във физиологията те такова нещо няма!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Много добра статия, която обяснява много неща... особено относно радикалните ислямисти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  52,

  Даваш несъвместим пример. Влюбена си в някого силно. Психиката ти филтрира. Виждаш Аполона, оценяш го, но физическата му красота не стига да го пожелаеш по-силно от обекта на любовта ти.

  Но... Какво става, ако вкъщи не ти е идеалният? Ако си без човека до себе си или след години заедно търкания и всекидневие охладят любовта ви? Няма да гледаш никого и да го пожелаеш? Да поискаш да излезете?

  Тезата за непожелаване и грях само да помислиш е невъзможна. Ти си съгрешила даже първият мъж около теб да е правилният- пожелала си, а не е бил твой. Не забравяй, че хард религиозните тълкувания са от времена, когато си събиран по решение на родата без никой да те пита. Ако можеше да има дисциплина, не би имало:

  - бурки
  - забрадки или шапки(да, хард юдеите примерно задължават жените да не показват косите си и те носят шапки поне)
  - криене на ръце и крака, многопластови женски дрехи и в най-голямата жега

  Криенето на женското тяло е с ясната идея, че видимото предизвиква чуства и грях. И да не си легнете или да не дойде мисълта за секс, самата оценка "Аполон" идва от заглеждане и замисляне за физическа привлекателност, т.е. е грях.

  Затова и хард религиите и следването сляпо на догми водят до постоянно бягство от човечността и постоянно чуство за грях. А всъщност наистина грехът е в друго- да не се спираш, когато дойдат грешните помисли. От тях няма бягство. Бог е само един. Хората сме просто умни животни, които търсят път да стигнат до Бога. Вече всяка религия тълкува различно този път. От хиндуизма и будизма с идеята за прераждане и развитие чрез този опит, през юдаизъм, християнство и ислям, където в един живот трябва да станеш съвършен, за да заслужиш място в рая(с вариациите дали раят идва след Армагедон или веднага със смъртта). Даже и светците ни не са живели сред хора. Бягството им в аскетизма е единственият начин да избягат от изкушението. Което реално опровергава тезата, че при налични дразнители и нормален живот може да не съгрешаваш. Защо има изповед, опрощение? Защото църквата е видяла проблема и как миряните ще са тотално отчаяни, че никога няма да видят рая. Защо идва идеята за чистилището? То е тотално извън контекста на библията.

  Просто хард вярващите трябва да разберат, че не бягството от изкушението или прочистването от него развиват, а силата да си вярващ силно и добър слуга на Бога точно сред хората, такива, каквито са. Тогава доказваш силата на вярата си и заслужаваш рая. И Исус не е избягал от хората в пещера, а е бил пример. И не е проповядвал друго освен любов към ближния, прошка и вътрешна сила да си ти самият праведен.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":

  Точно така е, преди време и аз направих подобно сравнение и болните мозъци в този форум ми лепнаха етикета шиит. А, истинаната е, че при православните християни и католиците има водещ религиозен водач в лицето на папите и патриарсите докато при протестантите няма такова нещо. При шиитите е същото - има главен върховен авторитет в лицето на аятоласите, а при сунитите няма и всеки луд сунитски имам (а, там има много такива) започва сам да си тълкува Корана както му скимне.. точно, както протестантите правят с Библията... и по това те си приличат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#54] от "атанас":

  Много добре казано! +++ от мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#53:"Иво"]Много добра статия, която обяснява много неща... особено относно радикалните ислямисти. [/quote]
  И на базата на какво твърдеше, че радикалните имами били малцинство? Според мен е тъкмо обратното. Няма как да знаем истината, но по ежедневните постъпки на питомците може да се съди, че май в джамията не ги учат, че ислямът е съвместим с ценностите на Европа.

 58. 58 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"pamela"]А най-голямата наглост е да се дават примери с някакви си християнски секти с една шепа последователи (за които повечето християни въобще не са и чували), които оправдавали сексуалните насилия над жени и деца. [/quote]
  +++++
  Християните също нямаме един-единствен върховен главнокомандващ, обаче сме съумели да поставим религията там, където й е мястото, и проблеми няма.
  Същото трябва да се направи с исляма. Тук на Изток знаем, че без малко кютек няма да стане тая работа.

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ако наистина мнозинството мюсзлмани са били възмутени от действията на съплемениците си ,щяха да помогнат на властите да ги установят и изправят пред правосъдието и от там при камилите.
  И как сред стотиците насилници не се намериха възмутени да ги спрат или поне да свидетелстват

 60. 60 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз се загубих и в подобрения превод:

  "..За някои северноафриканци това е било повод да започнат да ги опипват. Което обаче не означава, че аз мисля, че жените не бива да се обличат по такъв начин. Това всички трябва да го приемем. А ако някому не се харесва, да си търси друга страна."

  На кой не му е харесало, и кой да си търси друга страна??? Или да го приеме?
  Едва ли на северноафриканците не им е харесало това. Тогава кой?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 766 Неутрално

  При този имам, както и при много други е като "след къч дъждулка". Просто законът трябва да се прилага на равна нога срещу всеки който проповядва или оправдава насилие,за извършителите да не говорим. И е крайно време службите за сигурност да проверяват редовно какво се проповядва или коментира из джамиите. Другото,както голяма част от горната статия ,макар с добри намерения,са безплодни опити да не се признаят някои избождащи очите реалности

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Проблемът не в това че сунитите си нямат римски папа, а в това че САЩ започнаха трите военни конфликта Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011 и както обикновено нефелено и неясно с каква цел.
  Те ти и несиметричния отговор, ислямската бежанска вълна която залива Европата.......
  През 50-те туци, сунити обикновено, работеха масово в Германия, но нямаше масово опипване на гарата в Кьолн....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на edmundho
  edmundho
  Рейтинг: 213 Неутрално

  така еееее!! както казва проф. Вучков. Много често тая хватка се използва от муслим, за да мажат. Грешка в превода!!! Така се говореше и за това как имало грешка в превода на Корана. За тва може би е най-добре всички да го заучим, ако не на изуст, то поне с всяко действие да казваме" бислмиля ил рахман ил рахим ))) нали така братя мислиумане)) тука грешка в превода няма нали

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK