Мелодрама в полите на Витоша от една българка

Мелодрама в полите на Витоша от една българка

© Валентина ПетроваБутафория в пет действия по реформата на учебните планове


Първо действие:

Сградата на МОН. Отпред седи по турски популярен водещ на сутрешен блок с плакат "Да оставим българската литература, за да има повече българска литература, а не по-малко". Виждаме го как се опитва  да седне по български, но не му се получава и накрая се отказва и отново сяда по турски.


До него представители на "независими" онлайн медии обсъждат любимото си стихотворение от 7-ми клас и плачат за изгубените си младини. От прозореца на
Министерството се подава глава и се провиква:


- А Вапцаров искате лииии?

Отдолу се чуват разнопосочни отговори, подвиквания и няколко псувни. Главата от прозореца сърдито коментира "Ама така тая програма 7-ма година вече я пишем" и прозорецът се затръшва.

Второ действие
Кабинетът на Министъра. Двайсет човека говорят едновременно, тичат в кръг, тюхкат се. Министърът попива чело с кърпа. Някой предлага да се включи в програмата Гео Милев. Трима скачат възмутено, някой се провиква "Набутайте го в 3-ти клас!!!". Влиза секретарката и обявява, че Гео Милев се изучава вече в 8-ми и 11-ти клас - веднъж по география и веднъж в СИП-а по оперно пеене. Всички въздъхват облекчено и продължават по списък със следващия с буква "М" – Мунчо!
Трето действие

Пред Министерството излиза портиер. Обявява, че е упълномощен да разясни програмата на гражданите. Вади табло с разпределението на "Лудогорец", където всеки играч е заменен с български класик.


С показалка сочи различните автори и обяснява кога и откъде ще се включат. Гласът му издава вълнение и в хода на разясненията патосът нараства:


"При схема 3-4-2 Иван Вазов атакува отляво в 4-ти клас, в самото зараждане на атаката. Елин Пелин е изтеглен назад в 8-ми клас и е приравнен до офанзивен халф. Ботев ще се включи не в три, а в две атаки по крилото, подкрепян от Славейков в най-късния етап на нападението." 

- Ама Петко или Пенчо? – чува се глас на млада репортерка.

Портиерът-коментатор е объркан, но се овладява и ловко отклонява вниманието - "Предвижда се и няколко чуждестранни играчи да се включат в отбраната на министерската врата - Дефо с №6 и Екзюпери с №5, и двамата от втори срок на 6-ти клас."

В ъгъла на схемата се мъдрят имената на Георги Марков, Ани Илков и други "противоречиви автори" и всички се досещат, че те ще "търкат скамейката" за вечни времена. 

За да парира надигащите се в тълпата въпроси, портиерът прибавя към обяснението две основни уравнения от квантовата физика, няколко латински фрази и накрая прави едно храбро салто в името на спорта.
Четвърто действие

Всички присъстващи журналисти са отегчени и объркани, с изключение популярен спортен коментатор, който единствен успява да схване какво иска да каже представителят на Министерството.


Започват да се събират граждани, които традиционно също нищо не разбират. Доцент по физика се опитва да обясни на няколко човека, че Ботев ще е навсякъде и никъде едновременно и това е съвременният подход на науката. Портиерът кима утвърдително. Гражданите са още по-объркани. Някой се провиква "Шок и ужас! Вадят Ботев, слагат на негово място брой на "Паралели" от 1984-та. "

Пето действие
В подножието на Петата колона вече са обсъдили детайлите на реформата в българското образование и изпращат комюнике до "независимите" новинарски сайтове с пожелателни препоръки как да се тълкува всичко това. Следва лавина от "Шок и ужас!!!" новини по родните медии.


Министерството се опитва да разясни на гражданите за пореден път какво иска да прави, този път посредством графична схема за отопление на сграда с котле, като котлето символизира огъня на просвещението.


Гражданите не могат да разберат дали баба Илийца ще се изучава, спорят. В опит да овладеят ситуацията, от Министерството уверяват гражданите, че всички произведения на авторите Баба Илийца, Баба Тонка и баба Ванга ще бъдат включени в обща част, наречена "бабини деветини" – естествено, предвидена за девети клас. 


Онлайн журналистите реват "Но тогава вече ще е много късно!!!"

Епилог 

Популярният водещ на сутрешен блок лежи по корем, тип "там на Балкана" и зове духа на Караджата. Вече е дал всичко от себе си за България. Идват самодиви във вид на хигиенистки от Столична община и го отнасят.
Завеса 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK