Защо да се изучава ромска песен в девети клас е хубаво и важно

Защо да се изучава ромска песен в девети клас е хубаво и важно

© Надежда Чипева, КапиталГрупа възмутени ученици от СОУ "Иван Вазов" – Плевен, се свързаха с екипа на "Плевен за Плевен". Повод за реакцията им е учебникът по музика за девети клас, в който е включен химнът на ромите "Джелем, джелем". Ето какво казват учениците:


"Ние, учениците от СОУ "Иван Вазов", искаме да изкажем възмущението си спрямо учебното съдържание в нашите учебници! Нормално ли е да има цигански песни в учебниците ни?! Да ни карат да учим и пеем на ромски език? Искаме отговори и от Министерството но образованието защо образователната ни система изобщо е допуснала такива неща."


Тази "новина" беше публикувана от регионален плевенски сайт преди няколко дни. Постепенно същата "новина" плъзна като стомашно-чревна инфекция из други, предимно незнайни нови български онлайн медии. И въпреки че не достигна новинарските емисии на никоя основна медия, дори в интернет, тя влезе в устата на водещия на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян, който в понеделник сутрин с трудно прикрита агресия държа сметка на Ваня Кастрева - заместник-министър на образованието, защо ромската песен "Джелем, джелем" е в един учебник по музика за девети клас, както и дали ако отпадне, на нейно място няма да бъде сложена друга ромска песен.
Така изведнъж осъзнах:


Вече сме в един нов и странен свят


Нов е, защото не беше такъв. Беше направен такъв, бавно и полека. Проблематизираният учебник по музика не е променян от дълги години. Аз учих по него през учебната 2003/2004 г. и тогава никой нямаше проблем с присъствието на "Джелем, джелем" в него. Напротив, аз имах проблем с това, че удобно прескочихме този материал. Защо – след малко ще обясня.


А е странен този нов свят, защото намирам за абсурдно поставянето под въпрос на присъствието на произведение в учебника по музика, което не е на български език. Казвам го, защото в учебниците по музика има песни на английски. Казвам го, защото има и на руски – учил съм "Утренняя гимнастика" на Владимир Висоцки. Нито плевенските ученици, нито Хекимян обаче проблематизират тези произведения. Те имат проблем конкретно с едничката ромска песен.


Казвам "ромска", а не "циганска", защото дума циганин в ромския език (романи) няма. На собствения си език ромите наричат себе си рома. Византийците ги назовават презрително тсигани (ἀθίγγανοι), а ние – по тях.


Именно този обменен курс на понятия добре поставя рамката на казуса с ромската песен в учебника по музика:


опознаването на Другия като ключ към разбирането му


Добре си спомням присъствието на "Джелем, джелем" в учебника. Не знаех тази песен и исках да разбера какво представлява, как се произнасят думите на романи, каква е музиката ѝ. Беше ми интересно да науча повече за света на тези хора, ромите, които по онова време по никой начин не бяха част от обкръжението ми. Тази песен беше шанс да се докосна до нещо повече от изкривения им медиен образ.


Един прескочен шанс. Защото я прескочихме, не я изучавахме. Тя не послужи за нищо, освен да пълни страниците на учебника. Можеше да послужи за много неща – да научим, че ромите са роми, а не "цигани" на собствения си език; да открием, че те са нещо повече от това, което медиите ни показват в сутрешните си блокове в живи включвания от гетата покрай предизборната търговия с гласове; да поговорим защо пеят те за Черните легиони в тази песен; да се зароди семенцето на съмнението, че там, откъдето идва тази песен, има цял друг свят, със своя все по-избледняваща история. Свят с идентичност, изчезваща с всяка забравена дума на този умиращ език и с всяко "Ние сме си цигани", взето от устите на тези, които ползват тая дума като стигма.


А там, където в класовете има и роми, може би тази песен, ако някога бива забелязвана и преподавана, създава у тях чувство на гордост, на признание и на… включеност. Аз като представител на друго малцинство мога разбера колко важно е да пише нещо за теб в "умните книги". И как благодарение на него може да научиш нещо за себе си. Защото колко ли млади роми днес знаят кои са тия Черни легиони от песента...


Ромите са български граждани и независимо че на много хора не им харесва това, те са част от българската нация. Тяхната култура, бит и език – също. Те са родени на тази земя и тя е тяхна родина. Наша родина. Родина на всички нас. Те живеят тук, с нас. Включването в учебното съдържание на информация, която е относима към тях и тяхната етническа идентичност, е закономерно, справедливо и важно. Важно с толкова голяма сила, колкото одругостяването, изключването и дискриминацията са прекурсори на изолацията, враждебността и радикализацията.


Присъствието на една-едничка песен на романи в един-едничък учебник е проблем. Но не в смисъла, с който плевенските ученици и Хекимян го проблематизират. Проблемът е, защото е израз на един тъжен компромис, на едно подаяние. Симптом – симптом на отношението у нас към ромите, към "техните" (сякаш не са общи) проблеми. Отношение, белязано от фасадност, официализирана в проформа национална стратегия за интеграция, качена на сайта на президентството с име 13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf.


Да се изучава ромска песен в девети клас е хубаво и важно. Важно е за учениците, които не са роми, защото дава шанс с тях да се говори за ромите отвъд стереотипа. Важно е за учениците, които са роми, защото представлява признание и създава чувство на утвърждаване и принадлежност. Важно е за обществото, защото то само може да спечели от тези две неща.


Да живей нацоналпопулизмът!


Лесно можем да направим спекулации, че в контекста на набиращите като лавина скандали в съдебната система и при доклада за напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия  национал-патриотарската истерия е удобен отдушник за отвличане на внимание. Така е, но и не е така.


Публичното истерично говорене за отпадане на "светини" от учебното съдържание не е от вчера. То бавно ескалира и се превръща в лайтмотив от няколко години насам. А корените му са дори по-назад във времето. Националпопулизмът е и прът в спиците на всякакъв опит за реформа, просто защото не се позволява реформата да формира съвременни и адекватни граждани. Не, тя обезателно трябва централно и главно да изгражда ценностната система на младите около реалии от ХІХ век, при това представени изкривено.


Фетишите на националпопулизма са инсталирани стратегически и всеки опит да бъдат отместени или разгледани в светлината на науката, а не с религиозно благоговение, срещат яростен и с пяна на уста отпор. В тази игра обичайно институциите клякат, отказват се от промени и всичко продължава постарому. Един омагьосан кръг. Без промяна, без напредък.


Гласовете не ви чувам


Допуснахме публичното говорене да бъде превзето от истерията на националпопулизма. Съзнателно ли го направихме или поради всеобща апатия – това не се наемам да кажа. Но е факт, че когато националпопулизмът започне да говори с гневните гласове на ученици и от национален ефир, то има поне един неслучил се сериозен разговор, а често пъти и повече.


Разговор, сиреч диалог. Където се чува друг, различен глас. Глас, който не е прекъсван от арогантен водещ. Не е като да кажем, че липсва академична общност, която оспорва канона (литературен и друг) във всякакви негови аспекти. Но къде са тези прогресивни гласове? Мълчат ли или ги заглушават? Ако е второто – можем да предположим защо е. Но ако е първото, трябва да се запитаме защо. Защото ако тези, които си харесват копирния процес, наричаме безумци, понеже възпроизвеждат същото, а чакат нещо ново да дойде, то какви сме ние, които имаме идеята за новото, а бездействаме с мълчание?


Имаме нужда да говорим. Да говорим с нашите ученици, да говорим с ръководствата на нашите телевизии, да говорим публично. Мълчанието не е злато. То е автосаботаж.


Авторът е гей, правозащитник и активист за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс- и интерсекс хората (ЛГБТИ), водил дела в обществен интерес и на други уязвими групи – за дискриминация на основата на етнос, националност, увреждане и възраст. Понастоящем работи в Българския хелзинкски комитет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3204 Весело

  Тоя хубав почин трябва да продължи - по възможност и във други сфери от живота !

  Напр. уроците за кормуване да включват и задължително управление на конски впряг с каруца , уроци за безопасна кражба на ток (към уроците по физика) и т.н. !!!

 2. 2 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не можах да прочета всичко. Гнус ме е.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  /запис/
  Антон Хекимян, bTV: „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“ е отпаднало вече.
  Ваня Кастрева, зам.-министър на просветата: Да.
  АХ: Вие като творци на тази програма – „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“…
  ВК: „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“ – да, учила съм го в училище. Обичах много да рецитирам.
  АХ: И ние го учихме наизуст между другото.
  ВК: Точно така, много се рецитираше. Но един ученик може да го научи незадължително.
  АХ: Вие го вярвате това?
  ВК: Разбира се, че го вярвам!
  АХ: Аз не ви вярвам… Не мога да ви повярвам, че един ученик ще седне да научи „Даваш ли, даваш…“ ей така, по свое желание.
  ВК: Не по свое желание. Когато с учителя е организирано. Ами във формите на извънкласни занимания. Защо мислите, че всичко трябва да се случи само задължително?! Не съм съгласна.
  АХ: Ученици правят бойкот. Не искат да учат ромска песен, става въпрос за „Джелем, джелем“. Те със сигурност я знаят и без да я учат. Аз съм абсолютно сигурен в това свое твърдение, но възмутени деца от плевенско училище сигнализираха за скандална песен в учебника по музика.
  ВК: Така. Значи искам да кажа. Тази песен не е задължителна… Момент, нека да направим разликата, защото липсата на информация понякога наистина недобри позиви има към обществото. Тази песен е включена, тя е избрана от самия автор. Учебната програма дава знания, умения, компетентности, които трябва да притежава един ученик. И тя е инструментът на учителя. Оттам нататък авторският екип на съответния учебник – които сега са неограничен брой учебниците – решава какъв ще бъде пътят това да се постигне.
  АХ: Чакайте сега. Учениците правят бойкот за тази песен. Тя свободно избираема ли е? Явно са ги накарали да я учат.
  ВК: Ами учителят трябва наистина да подходи към децата си… Не. Защо са ги накарали да го научат, ако децата не са поискали? Може учителят веднага да илюстрира учебното съдържание с друга песен.
  АХ: С друга ромска песен.
  ВК: Разбира се.
  АХ: Коя?
  ВК: Има много подходи. Защо? Може да се подходи по различен начин. Най-важно е учителят да постави ученика в ролята на творец!
  ???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Весело

  Изобщо не виждам драма, но явно плевенчани са на друго мнение.
  Да, сега мнозинството ще почне да реве, че отива българщината, но явно не виждат, че асъл циганщината е навсякъде, не са само сред циганите.

 6. 6 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Как защо ? В десети клас на чалготеката кючека трябва да се върти професионално.
  Бе защо не а пуснете на някой гей-парад тази песен. Току виж сте сбрали ученичките.

 7. 7 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Дневник, с тази информация трябваше да започнете статията:
  "Авторът е гей, правозащитник и активист за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс и интерсекс хората (ЛГБТИ), водил дела в обществен интерес и на други уязвими групи – за дискриминация на основата на етнос, националност, увреждане и възраст. Понастоящем работи в Българския хелзинкски комитет."
  Та всеки да я види и да знае какъв бълвоч следва!

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Ромите са български граждани и независимо, че на много хора не им харесва това, те са част от българската нация. Тяхната култура, бит и език – също. Те са родени на тази земя и тя е тяхна родина. Наша родина. Родина на всички нас. Те живеят тук, с нас.

  Абсолютно вярно. А учениците от Плевен да включат мисленето - има голямо бъдеще.

 9. 9 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И понеже всички говорят, подчертавам, за интеграция на циганите( да ме прощава автора, но ние не казваме на унгарците маджари , нали ?!), то тази интеграция трябва да започне от най-ранна детска възраст, и в училищата в частност.
  И в тази връзка ако, няма и не би трябвало да има никакъв проблем циганският химн да бъде в учебната програма.
  Това само ще е от полза, циганите да не се чувстват хора "втора ръка" от най-ранна възраст, а и напротив ще подобри самочувствието им като на равни с равни.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  И статията май е писана от ром..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това, че авторът е гей- не ме вълнува ни най- малко- това е част от личният му живот , а по конституция той е неприкосновен, Но това, че е кривозащитник и е от антибългарския бхк, вече е друго нещо..."...Публичното истерично говорене за отпадане на "светини" от учебното съдържание не е от вчера..."Малко ми беше, че до 1989г. дядо ми беше обявен за "кулака" на града, а сега и някакви новоизлюпени кривозащитници от малцинствата да пишат българофобски статии, изразяващи абсолютно презрение и незачитане на българската класическа литература, ми идва в повече! БЪЛГАРКА СЪМ, БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ И ВСЕКИ, КОЙТО ПИШЕ С ПРЕЗРЕНИЕ ЗА ЕТНОСА МИ В БЪЛГАРИЯ, ЗА МЕН Е РАСИСТ, КСЕНОФОБ, ФАШИСТ И НАЦИСТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А защо да не се изучава циганска песен -има такива прекрасни песни,напр.Джалем,Джалем.

  Tony
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Съгласна съм с автора, но всъщност проблемът изобщо не е в песента. Проблемът е, че ромите сами не искат да бъдат възприемани като всички останали хора и да се държат като такива: да пращат децата си на училище, да работят, да не крадат и пр. Казвам го, защото на никой не би му хрумнало да се възмущава, ако в пеенката има примерно арменска песен или традиционна песен на гагаузите, или турска песен.
  Така мисля. Иначе другите трябва да се познават, иначе ти стават врагове изначално и без истинска причина, което е тъпо.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  [quote#3:"karabastun"]???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????? [/quote]
  еее, сефте чуваш жгерб, така ли

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Към автора- БЪЛГАРКА СЪМ, БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ И ВСЕКИ, КОЙТО ПИШЕ С ПРЕЗРЕНИЕ ЗА ЕТНОСА МИ В БЪЛГАРИЯ, ЗА МЕН Е РАСИСТ, КСЕНОФОБ, ФАШИСТ И НАЦИСТ! Ще е добре авторът ЛИЧНО да прочете мнението ми и ако счита, че трябва да се видим в съда- с удоволствие ще направя от бъдещото съдебно заседание една публична апологетика на защитата на българския етнос от писане на език на омраза към българите в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1449 Весело

  Форума, со керес?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#9] от "нуцо":

  Защо да ги интегрираме? Защо циганите да не живеят отделно? Защо трябва да живеят с нас?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "mizo":

  Аз пък въобще не разбрах откъде накъде в нечия визитка се пише, че бил гей. Под други материали не съм срещала в представянето "хетеросексуален мъж и баща на 3 деца", примерно. Какво ни интересува?

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Интересно, а турски, арменски и еврейски песни ще има ли?

 20. 20 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Имаме нужда да говорим. Да говорим с нашите ученици, да говорим с ръководствата на нашите телевизии, да говорим публично. Мълчанието не е злато. То е автосаботаж.

  Аре нема нужда да говориш на учениците ТОЧНО ТИ, авторе а?

  Умен и красив жълтопаветник.
 21. 21 Профил на snooksa
  snooksa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това химна на онова същото малцинство дето драска "к•р" на паметника на Левски и се подиграва на портрети на български революционери ли е?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За сведение на автора- името на Христо Ботев е вписано със златни букви на стената на Сорбоната. Като твърди, че "...Допуснахме публичното говорене да бъде превзето от истерията на националпопулизма.." визирайки съпротивата на бългаското общество при отпадане на изучаването на българските класици в българските средни училища, нека посочи САМО ЕДИН поет- циганин, чието име е вписано на стената на Сорбоната със златни букви! Толкова от мен!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 237 Гневно

  "Казвам "ромска", а не "циганска", защото дума циганин в ромския език (романи) няма. "

  В българския, а и в много други езици, има! Това, дето го няма, е ромски език. Ти на Холандия как викаш? Нидерландия ли? Аман от драскачи.

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Радослав Стоянов? Същият този, дето преди две седмици, пак тук, в Дневник, се възмущаваше от шума, който се вдигна около сексуалното насилие в Кьолн по нова година и излезе с тезата, че нищо особено не се е случило, а просто поводът бил използван за очерняне на "бежанците".

  Дори не си направих труда да чете задълбочено пасквила му.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/11/2682896_kyoln_v_krivo_ogledalo/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Авторът пропуска, че "нация" предполага и културно единство (не само държавно); доколко има покритие и по линия и на общото историческо развитие, също е спорно.

  Но иначе е прав - всички живеем в България и затова в читанките трябва да бъде Българският химн! Не на етническите мнозинства или малцинства - не на цигани, турци, арменци или някакви други с необичайна ориентация (не знам, може да има хинм на гейовете, нацистите, футболните запалянковци и т.н. знайни и незнайни групи по интереси).

  В читанките трябва да има само Българския химн и Българското знаме! Всичко друго е демагогия и популизъм.

 26. 26 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#8] от "koko65bg":
  [quote#8:"koko65bg"] А учениците от Плевен да включат мисленето - има голямо бъдеще.[/quote]
  Виж ти , виж ти, изразената гражданска позиция от децата било безмислено.Друго си е "Чай шукарието" .....

 27. 27 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  Джипси, роми, цигани или български граждани с еди какво си самосъзнание, майчин език, религия, на хора, задоволени от живота им е все тая, но кой ли в родината е толкова стабилен, че да не вижда разликите!?! Музиката обединява, а не думите на коя да е песен, още по-малко пък Ентелигентни защитници от поредна фондация, с различен уклон. То май и Корана го наизустяват, без да усещат "нотите" в него! Много писане, много повели, но все за пари, а разликите в обществото се увеличават.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 28. 28 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Крайно време е да има закон за лобизма. като се появи някой гранта или рубла джия по ТВто или изпраска такова списувание да пише отдека са му парите. Щото това е написано за пари, за много пари от некоя фондацийка.

 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Авторче, що ще речеш за следното:

  http://www.lostbulgaria.com/pic/1127.jpg

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Рамкова конвенция за защита на националните малцинства
  ... в сила за Република България от 1.09.1999 г. Член 20 При упражняването на правата и свободите, произтичащи от принципите, провъзгласени в тази Рамкова конвенция, всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, зачита националното законодателство И ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ, в частност правата на лицата, принадлежащи КЪМ МНОЗИНСТВО или към други национални малцинства.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  До коментар [#9] от "нуцо":

  АЛооо събуди се колко цигани стигат до 9-ти клас

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 33. 33 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#29:"ТНТ"]Авторче, що ще речеш за следното[/quote]

  Тази снимка не съществува.

 34. 34 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Нищо против циганска песен в учебника. И ние в 6 клас учихме една циганска мелодия с български текст. Никой не се задави от това. Тогава нямахме учебник, даскалката си караше по своя си програма и не й дремеше за министерството.

  Обаче авоторът е написал някакъв бълвоч. Ето пример:
  "Казвам "ромска", а не "циганска", защото дума циганин в ромския език (романи) няма. На собствения си език ромите наричат себе си рома. Византийците ги назовават презрително тсигани (ἀθίγγανοι), а ние – по тях."

  Е няма такава глупост. Презрително, не презрително - факти. В циганския няма "цигани", а в българския няма "роми". Що ли ми мирише на стила на "българския" хелзински комитет?

 35. 35 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  До коментар [#30] от "mizo":

  недей така хората с различна от нормалната сексуална ориентация са със СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И НУЖДИ

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#30] от "mizo":

  Аз всъщност тях питах - ти очевидно не си отговорен за редакционното съдържание, че да те обвинявам

  Доброто е заразно
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Също трябва да се заяви много ясно- наблюдавам една тенденция- в Рамкова конвенция за защита на националните малцинства, аи в Конституцията на България, става въпрос за ИНДИВИДУАЛНИ права, които кривозащитниците противоправно и противоконституционно искат да променят в КОЛЕКТИВНИ права! На тази гадост трябва да се сложи край! Стига са промивали главите на хората! Правата на гражданите са ЛИЧНИ, ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА, А НЕ КОЛЕКТИВНИ ПРАВА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#5] от "destino":
  [quote#5:"destino"]че асъл циганщината е навсякъде[/quote]
  А където случайно я няма , ще я набутаме зорлем. В случая в девети клас в плевенските училища. Не е казано , но се подразбира. Ако не, друснат /изпеят/ кючека, децата няма да получат добри бележки. 40. 40 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#35] от "mititu":

  Намекваш, че са СОП (специални образователни потребности), т.е. културното за умствено изостанли ?

 41. 41 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#36] от "dogwoman":

  Какво да ти кажа, фенке на кучетата ? Дневник явно е решил да става трибуна на хората със специално образователни и сексуални потребности. За съжаление, нормалните хора страдат заради тази идиотия.

 42. 42 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#40] от "mizo":

  СОП,ТЕЛК и т.н което си избереш

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 43. 43 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#42] от "mititu":

  Пази Боже, но в конкретния случай си прав! Нароиха се всякакви нестандартни...

 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Гневно

  "Защо да се изучава ромска песен в девети клас е хубаво и важно"

  Нито е хубаво, нито е важно.
  Важно е ЦИГАНИТЕ да се интегрират в българското общество, а не българите в циганското.

  Чалгата дето ни е заляла е повече от достатъчна.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Сериозно, така и не разбрах какъв е проблема да има циганска песен в учебника по музика. Вярно, че Джелем-ът не е ромски фолклор, но това не може да пречи.

  Защо "Балканджи Йово" и "История славянобългарска" не трябва да отпадат разбрах, чат-пат.

 46. 46 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Евфемизъм - Уикипедия:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%84%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

  Ром е евфемизъм за циганин.
  Гей е евфемизъм за педераст.

  Почвайте с минусите.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 47. 47 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#44:"rapidfire"]Важно е ЦИГАНИТЕ да се интегрират в българското общество[/quote]
  Сега, ако кажеш, как да стане цена няма да имаш Дотук оитите са като при ан*лен секс да се забременее.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#30:"mizo"] Въпреки, че е колега по професия и образование, [/quote] Не, колега- автора на тази статия НЕ ни е колега по професия и по образование- "
  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/raboteshti/
  "...Радослав Стоянов Радослав Стоянов Е СТУДЕНТ ПО ПСИХОЛОГИЯ в Нов български университет и активист за равноправието на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерполовите хора (ЛГБТИ) от 2008 г. насам..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Авторът на статията да си построи къщурка в циганската махала, да пее Джелем-джелем , може и и да върти ЛБТИ бизнес с "ромите" -сводници продвайки части от тялото си с наслада.
  Българският хелзински комитет е ...нямам подходящо определение за това.

 50. 50 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#48] от "Логика":

  Ха, "Дневник" са ме подвели. Под "водил дела" аз разбирам само колега. С някакво студентче по социология даже не си струва да се занимавам.

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  много, наистина е съдбоносно важно за темата да се афишира в представянето на автора:

  "Авторът е гей, правозащитник и активист за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс- и интерсекс хората (ЛГБТИ)".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Отвратена съм...такива статии могат силно да намалят броя на читателите на Дневник....

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#53] от "mizo":

  ами няма връзка с темата. никаква. все ми е тая какъв е. но явно авторът иска целият свят да го забележи, да отчете, после като самоназначил се мъченик да страда и да обвинява, че го дискриминирали въз основа на сексуална принадлежност. към статията за ромите. нелепица.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#51] от "abdelhaqq":

  С подобен етикет се казва "без право на критика поради нарушена политкоректност".

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#50:"mizo"] Под "водил дела" аз разбирам само колега.[/quote] Е- и аз така го разбирам, но бхк разбират друго

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#54] от "abdelhaqq":

  Не се безпокой, сега ще ме баннат, заради изтрити постове. По стара традиция редакцията ще ми изтрие миналогодишни постове, нищо, че са с повече + и читателите са ги оценили положително
  А тук връзката м/у автор гей и циганска песен е...зае*и, няма такава, важното е да се даде трибуна на първият, за да "защитава" вторите!

 59. 59 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ром е високоалкохолна напитка произведена от захарна тръстика. Произвежда се основно в Карибския басейн.
  Цигани са етническа група чергари. Мислейки,че идват от Египет им дават името "Gypsy", те са индийски номади
  Автора е част от съсловие,което се опитва да се изкара онеправдано. Ако иска да си ляга и с канапето,стига да не мо го навира в очите.
  БХК е нещо,за което няма да ме цензурират,а направо ще ми изстрият профила,ако кажа какво мисля

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 60. 60 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#56] от "Логика":

  То всеки нормален щрист така ще сметне, ама "Дневник" и авторът нали трябва да изпъчат гърди и да се понадупят... . Лек ден Ви желая, колега. Очаквам си поредният бан

 61. 61 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "mizo":

  Като ти гледам аватара се чудя и ти колко си нормален??

  Никой не избира как и къде ще се роди... Но дали ще бъдеш човек или дивак е право на избори. Да истина е че има много мазни и противни м*ангали и аз не ги понасям, но има и свестни цигани (за ме роми са древните римляни ) това също е факт. А това кой с кого си ляга мисля не сме в Судан или Саудитска Арабия че да е тема на дискусия и осъждане...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#60] от "mizo": Лек ден и Вас- и аз може да съм в бан- как така ще пиша за индивидуални права, като бхк рие ли, рие да ги промени противоправно в колективни права

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Фондация "Америка за България" харесва това. А "Дневник" получава финансиране оттам. Давайте още! Скоро очаквам предложение за преименуване на държавата на Ромландия, така и така вече си имаме турско съвместно съжителство пет века, що не и това.

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Любопитно

  [quote#13:"dogwoman"] защото на никой не би му хрумнало да се възмущава, ако в пеенката има примерно арменска песен или традиционна песен на гагаузите, или турска песен. [/quote]А ако има... руска песен?Между другото, поне според официалните данни, руското малцинство в България( на самоопределилите се като такива) е на 3 място(след турското и циганското).И тези хора са се родили в България като циганите и хилядата останали евреи, но в учебните програми виждам, че обучението на руски език е лишено от статуса на преференциален малцинствен (матерен) език като..арменски и турски например.

 65. 65 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "mizo":

  Ами както ставаше по татово - со кротце, со благо и со малко кьотек.
  Тогава такива екстри като две поколения безработен и непращане на чаветата на училище нямаше.
  Който не щеше - кон му духаше във врата и извършваше общественополезно чукане на камъни.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Весело

  [quote#38:"Логика"]Правата на гражданите са ЛИЧНИ, ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА, А НЕ КОЛЕКТИВНИ ПРАВА![/quote]
  Смело твърдение...То даже атомите се обединяват в молекули,електроните анархисти не слушат Принципа на Паули и се ..чифтосват в свръхпороводниците, а ти искаш да изкараш човешкото общество нещо по- различно.

 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#66:"тулса"]Смело твърдение..[/quote]Смело, но е вярно! Ако авторът на статия не е съгласен с мен, да пита адв. маргарита илиева дали твърденията ми са верни Много ще ми е интересно дали колегата илиева ще му по/ каже обективната действителност

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#64:"тулса"]руското малцинство[/quote]
  По-скоро ще приема циганска песен, отколкото да призная, че руснаците с малцинство тук. Те са пришълци, не че циганите не са. А относно езикът, който иска да учи руски да се запише на курсове. Едно време ни задължаваха да го учим, сега никой не го иска.

 69. 69 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като прочетох, че е от Българския хезлински комитет и ми стана ясно всичко - не му е до песента и разбирането а циганите, /защото те си се наричат цигани, ромите!!!/, а до това, че има ли намесено циганско някъде - тези от комитета, трябва да си заработят парите, които им дават.Те не защитават права на никого, те просто са платени негодници.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#64] от "тулса":
  Автономия нещо няма ли да поискаш? А зелени човечета?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  ами форма на позитивна дискриминация е. все едно аз да си пиша в СВто: "хетеросексуален, женен, с деца, с бяла кожа..."

  идиотско е. много. защото е знаково. и автоматично отнема от стойността на статията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  [quote#23:"robotrop"]Това, дето го няма, е ромски език[/quote]
  Не е баш така...Ромите са само една от големите етно лингвистични групи на циганите.Има такива като синти, ловара,
  с определени различия в езика, но нашите цигани са повечето роми.Цигани (цигойнер и т.н.) е по скоро нещо...като славяни.
  Различията пък сред нашите цигани също са все още значителни.Имаме си добри специалисти(като Попов Марушиакова), които са публикували интересни академични работи по въпроса.
  Има и опити за национално строителство и формиране на единна ромска нация( в последните няколк десетилетия), като Джелем май е гласен за национален химн.

 75. 75 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Казвам "ромска", а не "циганска", защото дума циганин в ромския език (романи) няма. На собствения си език ромите наричат себе си рома. Византийците ги назовават презрително тсигани (ἀθίγγανοι), а ние – по тях."

  аФторе, аФторе,
  В българският език думата "ром" има друго значение, а думата "циганин" определя точно това етническо малцинство.
  Между другото и византийци няма - били са наричани и са се наричали "римляни" или "ромеи". Ама ти откъде да го знаеш това, зает си да ни укоряваш какви безсърдечни ксенофоби сме, както повелява завета на неБХК, нали...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 502 Разстроено

  В съ6тия у4ебник има и песни на английски и руски.
  Какво следва?
  Аз се питам за6то няма на турски?
  А песента наистина е прекрасна-напомня ми руските романси на Никита Михалков, дори на Висоцки.
  Намерили копелетата какво да бойкотират.О6те по ве4е песента не е не6то ново.Отврат.

  ne mutlu türküm diyene.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Весело

  [quote#71:"Blood Red Skies"] А зелени човечета? [/quote]Имам си вече ...под леглото А ти?Преди да пишеш глупости, заинтересувай се какво пише на официалния сайт на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси по повода за: "Традиционни (формирани до 1878 г.) етнически малцинства в България: 1.Турци... От определилите се за турци 564 858 души са посочили турския за майчин език..
  2.Роми..272 710 души, определили се като роми, са посочили, че майчиният им език е ромски.. 3.Руснаци.Първите руски поселения са от т. нар. староверци, избягали от Русия по време на църковните реформи през ХVІІ - ХVІІІ век...Броят на руснаците към 2011 г. е 9 978 души. Те са източноправославни. Майчиният език на по-голямата част от тях (9 556 души ) е руският..."
  http://www.nccedi.government.bg/page.php?category=92&id=2249

 80. 80 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 502 Весело

  [quote#13:"dogwoman"]традиционна песен на гагаузите, или турска песен. [/quote]
  Което си е едно и съ6то- гагаузки фолклор 4аст от румелийския турски фолклор

  ne mutlu türküm diyene.
 81. 81 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  скоро и Сашка Васева ше е класика, наред със Сашо Роман... ми ко ся.. творчество ли е ?.. творчество е..

 82. 82 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  като човек,който в детството си е прекарал доста време между цигани заявявам че си личи ,че авторът е виждал циганин само по телевизията или на снимка.Иначе щеше да знае,че циганите се псуват по между си на мръсен циганин и т.н.Другото,което щеше да знае,че те самите не са самоопределят за никаква нация или нещо такова,тъй като 99% не знаят какво е това и още за министърката или незнам каква е там - категорично мойте деца няма да учат Джелем,джелем или някви други гюбеци пеени от неграмотни хора в гетата.

 83. 83 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 927 Гневно

  Казвам "ромска", а не "циганска", защото дума циганин в ромския език (романи) няма. На собствения си език ромите наричат себе си рома. Византийците ги назовават презрително тсигани (ἀθίγγανοι), а ние – по тях.
  --------------------------------

  Абе, авторе, защо викаме на населението на Германия "германци", след като на немски такава дума няма, бе? Защо не им викаме Дойче (така, с главна буква, както е на местен език)? А? Това не е ли дискриминация?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  [quote#68:"mizo"]. Те са пришълци, не че циганите не са[/quote]
  По същата логика и арменците са такива и то по -скорошни . Виж и отговора ми към Кървавият и още малко инфо за следващото по численост малцинство"...4.Арменци...Преобладаващата част от арменците идват в България след откъсването й от Османската империя, поради преследването им от османските власти. По данни от преброяването през 1946 г. наброяват 21 637 души. По-късно много от тях се изселват в Западна Европа, Северна Америка и Съветска Армения..Според данните от преброяването на населението през 2011 г. броят на самоопределилите се като арменци в България е 6 552 души.От тях:1 649 души са посочили, че принадлежат към Арменската Апостолическа Православна Църква (Арменското Апостолическо Православно вероизповедание), а 3 823 души - че по вероизповедание са източноправославни; 5 235 души са посочили за свой майчин език арменския език."

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Весело

  [quote#80:"hasanço"]гагаузки фолклор 4аст от румелийския турски фолклор[/quote]
  Някои биха възразили,че е част от самобитния прабългарски фолклор..гиди турски национал популист.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Любопитно

  [quote#85:"Blood Red Skies"]Себе си броиш ли?[/quote]
  Още ..умни въпроси да ми зададеш?После седнал някой да ми говори за спам в темата.

 88. 88 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ако под реформа в образованието се разбира само кой автор да се учи за сметка на кой - по-добре да не се реформира.
  Реформата я разбирам като промяна на отношението на обществото към образованието - то трябва неизменно да е във фокуса на обществото (не само на правителството).
  За да стане ясно какво е сегашното отношение (малко грубо измерено в пари) ще отбележа, че помощник съдиите - най ниското стъпало на съдебната система получават 2000 лв. (вчера това стана ясно, когато съобщиха за въпиюща некомпетентност на тези хора - 3 от 34 точки на тест), а заплатата на един професор, доктор на науките в СУ е около 1500 лв.
  Въпрос на ценности и ориентация на обществото.

  П.П Аторът на този пост е блондинка, бореща за правата на хималайската сол, работеща под прикритие за ЦРУ, ГРУ, Шин-Бет, а в свободното си време плете вълнени чоеапи по поръчка.

 89. 89 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  На мен лично би ми било интересно да науча нещо повече за ромските песни. Както и за турските, арменските или еврейските.
  По наше време нищо такова не се учеше.
  Така че не виждам къде е драмата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#22:"Логика"] името на Христо Ботев е вписано със златни букви на стената на Сорбоната.[/quote]Линк нещо? Или е "една жена каза"?

  Не, че не заслужава, ама това ми мирише на партенка.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#20] от "WALL-E":Що да не говори? Само хипнотизириния Бареков ли трябва да говори?

  Хекимян де, не Бареков. Макар да няма разлика.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bulgarische Motoren Werke":

  [quote#17:"Bulgarische Motoren Werke"]Защо да ги интегрираме? Защо циганите да не живеят отделно? Защо трябва да живеят с нас?

  Лицемеркел акбар!
  [/quote]

  Тези ви въпроси са били доста актуални, не , а направо са били отговори, в средата на 20в. и чак ми е жалко и тъжно, че има хора, хора ли (им)казах, които смятат себе си за нещо повече от някое друго човешко същество. И в тази връзка няма какво повече да (ви) обясня - няма да ме разберете по определение.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 95. 95 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Весело

  [quote#90:"Николай Николов"]
  името на Христо Ботев е вписано със златни букви на стената на Сорбоната.- цитат на коментар #22 от “Логика”
  Линк нещо? Или е "една жена каза"? [/quote]
  Този златен надпис е като честния ром - всеки го е чувал, никой не го е виждал.

 96. 96 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Подкрепям песента, но поради съвсем други причини. Първо, песента е световноизвестна. Второ, песента не е някакъв долен кючек. Трето, факт е, че в България живят много цигани (авторе, то и немците ги наричаме немци или германци, нищо че на техния си език те се наричат по друг начин!) и е добре да има културен диалог, който да е извън рамките на чалгата.

 97. 97 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Защо трябва да се учи чужд химн в българската учебна програма по музика? Какво искаме - да посеем семена, с които нашите деца и внуци да леят кръв в гражданска война ли? Визитката на автора показва, че последните въпроси не го вълнуват, но България не е за един ден. Била е, сега е, и трябва да я оставим добра и за бъдещите поколения българи.

 98. 98 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  ми да, ти сега знаеш ли как да подвикнеш на коня за да завие в ляво

  Birds of a feather flock together.
 99. 99 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1115 Весело

  По-добре,да учат Ki Sofia me geljum
  https://youtu.be/lB_knTT0QvY
  Коньовица Факултети,Филиповци ме пияф(аз пия) Гара Искър и Бояна..

 100. 100 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 466 Неутрално

  аФторе, много слабо. От всякъде са си цигани, защото така хиляда+ години така сме ги наричали. И няма нужда ние българите в нашата си държава да учим за тях. Те да учат за нас и да се интегрират. Ако ли не - да емигрират. В този им състав, формат, култура и житейска ориентация хич не са ни дотрябвали и няма да тъгуваме за тях, ако ни освободят от присъствието си. Айде да ползват тескеретата ни и да се омитат с еднопосочен билет!

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK