"Poiskaha ni ostavkata. Ne ia priehme."

Сотир Цацаров и Ясен Тодоров на заседание на ВСС

© Анелия Николова

Сотир Цацаров и Ясен Тодоров на заседание на ВСС"Poiskaha ni ostavkata. Ne ia priehme."


Такова заглавие предложи читател за коментар на призива на управляващата партия ГЕРБ и остатъчния Реформаторски блок за колективна оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). В тон с традицията от съвета да информират премиера Борисов с есемеси в реално време днес би било обичайно пак някой да информира някого - защо не? Кого ли точно?


Часове преди да бъде официално обявен докладът на Европейската комисия за България, слухът за извънредно изявление на ГЕРБ обходи възбуждащо медиите във вторник привечер, въздухът затрепери от очакване за сензация. Появи се самият Цветан Цветанов, току-що оправдан заради несъстоятелност и подмяна на прокурорските обвинения (видно от мотивите на съдебния акт), от двете му страни лични партийни дами (едната оглавяваше парламентарната комисия за КТБ, която произведе пародията на доклад - Десислава Атанасова) и председателят на комисията за измененията на конституцията (който прегази правила и процедури, за да подсигури предварително осакатяването на промените - Димитър Лазаров). Свръхсериозни изражения на лицата. Цветанов чете с апломб, съответстващ на тържествения миг - предстои да се произведе събитие, което да стане първа новина на централните емисии вечерта, а и на следващия ден.
Сценка - достойна за евтин гоблен, пресъздаващ комбинацията от глупост, цинизъм и нахалство, която минава за управление на държавата.


Защото


има безброй причини досега за оставката на ВСС. И една причина това да не бъде сега

"Правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове", говори Цветанов.


(Няма да обяснявам защо никак не са неясни, а са ослепително видни "кръговете и властовите центрове" - разказвали сме ги много пъти. Те са същите, в тандем с които управляващото мнозинство осакати реформата на съдебната власт, и техни ментори са главният прокурор и председателят на Върховния административен съд, около които е формирано мнозинство във ВСС.)


Тази особеност - ревизията на реформата - е забелязана в доклада на еврокомисията. И със снощната пиеска управляващите искат да скрият "от народа пред телевизора" видяното от Брюксел, като сложат в един кюп мнозинството на главния прокурор във ВСС, което пази възела, сплел неговата и тяхната власт, с малката група на съпротивата в съвета, благодарение на която в доклада са отбелязани позитивните стъпки на пробива в цитаделата.


Затова се иска оставката на ВСС - един орган, една цялост, дискредитиран от скандали... Но не и оставката на "центъра". На въпроса защо точно сега, тази вечер, точно преди доклада, управляващите се затрудняват с ясен отговор.


А той е ключов, защото скандалите, с които този ВСС разголи пълната си несъстоятелност да управлява почтено съдебната власт и даде основанията да бъде призован за разпускане, започнаха още от формирането му през 2012 г.:


- Изборът на главен прокурор по предначертана неконституционна схема - за да бъде избран именно г-н Цацаров, сочен месеци наред преди това от Цветанов (тогава вътрешен министър) за фаворит за върховния пост в държавното обвинение. Избор по несъществуваща в правния свят процедура - без едновременно и равнопоставено гласуване за всички кандидати - колко голям е бил залогът се вижда сега.


- Прегазването на Закона за съдебната власт в угода на главния прокурор (случаят "Ситнилски").


- Отминаване с арогантен непукизъм години наред на сигналите за нарушения на случайното разпределение на делата, през които текат основните канали на корупцията и зависимостите - до появата на един министър на правосъдието, който измъкна СГС от примката на мафията. (Христо Иванов преодоля свирепата съпротива на ВСС и вкара 17 независими специалисти, които разобличиха софтуера на корупцията в този съд).


- Избор на председатели на съдилища, и то апелативни, според волята на главния прокурор и бламиране на мнението на съдиите (Бургас, Велико Търново, отказът за София са най-новите случаи) и на прокурорски шефове на хора със спорна професионална и морална репутация и затова зависими и верни не на закона, а на този, който ги е посочил.


- Немалко примери на наказване и повишаване на магистрати - с двойни и тройни мерки, не и с принципи.


- Прикриването на сигнали до етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, включително и на адвокати по търговски дела на СГС, посещавали редовно бившият председател на съда Владимира Янева (чиито имена сега излизат в записите на "Яневагейт", а е можело преди година да се разследват, ако Ясен Тодоров си вършеше задълженията по закон).


- Покриването на най-драстични нарушения като "изгубване на доказателства" (тефтерите на Филип Златанов) чрез отказ на търсене на отговорност от прокуратурата.


- Освобождаване от системата по живо по здраво на одиозни фигури - момчета за поръчки, и то по предложение на главния прокурор (следователят Петьо Петров-Еврото)


- Покриването на "Яневагейт" от ВСС чрез поръчаната от прокуратурата и неясно от кого извършена експертиза на записите - факт, който демаскира мафиотските обвързаности между съдебните фактори, политическата власт и олигархията.


- Есемесът на "човека-свръзка" до премиера и препращането на съобщението да председателя на ВКС Лозан Панов, което трябваше да го сложи на място, но той го направи публичен.


- Отказът на мнозинството на главния прокурор и председателя на ВАС да бъде изяснен източникът от ВСС на есемеса до премиера.


Защо за нито един от тези срамни процеси и събития управляващите и парламента не поискаха оставката на ВСС или не потърсиха отговорност на избраните от тях членове на съвета, каквато възможност законът им е дал? Защо Цветанов не се възмути нито веднъж?


Защото всичките тези позорни подвизи на съвета носят един и същ белег:


вършени са от мнозинството на главния прокурор във ВСС при съпротивата на 6-7 души, искащи промяна и реформа

Както и всички промени на конституцията и съдебната реформа бяха "подпечатани" от главния прокурор след публично известни компромиси на правосъдния министър, след което бяха "сторнирани" с непублично спазаряване на Цацаров с ГЕРБ, АБВ, ДПС, ПФ и остатъчния Реформаторски блок.


Затова снощната постановка на радикална загриженост на Цветанов и ГЕРБ е лъжлива.


И затова не трябва да подават оставка веднага след този призив


Въпреки, че и без саморазпускане на ВСС - нескопосано организираната операция "Отклоняване на вниманието" от тяхната отговорност ще свърши работа за отвличане на вниманието чрез масови медии. Пошъл театър, който трябва да прехвърли вината за критиките в евродоклада към ВСС, но задължително към целия ВСС - вкупом. За да потъне в "първата новина" отговорността на "центъра", формиран от тайната обвързаност на мнозинството на ВСС (разбирай главния прокурор) с политико-икономико-олигархичната власт, с която взаимно си пазят гърбовете.


 И не изключвам този театър да е бил договорен с главния прокурор

Сега неговите хора във ВСС ще излизат с гръмки декларации за намеса на политическата власт в съдебната, властта ще се пъчи популистки, че се е загрижила за справедливостта и затова се намесва, ще се създава напрежение и имитация на разкол между Цацаровото мнозинство във ВСС и управляващите...


А невидимият (за публиката) резултат ще бъде просто качване на цената на... прокуратурата. Не реформа, на прокуратурата, за каквото пише и в току-що официално оповестения доклад на Европейската комисия - реформа, която да осигури качествени разследвания и присъди за нарушения и по високите етажи на властта и престъпността.


Затова намирам закачката в заглавието за адекватна на ерозиралата ни държавност: Механизмът, по който се управлява държавата, не е този, който виждаме по телевизора. "Някой" не позволява промяна и си казва условието - без оставка. Някой от ВСС сигурно му докладва с есемес "Не я дадохме".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK