От какво наистина зависи изборът на Генерален секретар на ООН

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

© Дневник

Ирина Бокова и Кристалина ГеоргиеваПроцедурата за избор на Генерален Секретар на ООН не е детайлно регламентирана и вероятно затова се появяват различни противоречиви интерпретации и предположения за това кой има най-голям шанс. България все още не е направила официално своята номинация, а в засилена кампания за постта е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Авторитетни международни медии обаче посочват като силната кандидатура тази на еврокомисаря и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева - от нея все още няма официално потвърждение би ли приела номинация. Издигането на кандидат вече беше превърнато и в политическа карта от АБВ, като партията на Първанов постави условие на Борисов да издигне Бокова или ще напусне управлящата коалиция. Състезанието за постта е много по-голямо и сериозно от вътрешни сметки и зависи от много неща, които е добре и българското правителство да следи .  


След разговори с международни експерти и анализ на документи, "Дневник" се опита да анализира и обобщи основните фактори, които могат да повлияят и определят предстоящия избор.


Организация на прага на промени
Смяната на Генералния Секретар далеч не е най-голямата промяна, пред която е изправена ООН. Организацията е в процес на дълбоки реформи, които чакат новото ръководство, за да придобият конкретна форма.


За никого не е тайна, че ООН е в криза: все по-раздута бюрокрация (с 30 000 служители в цял свят), която е твърде тромава и неефективна, за да се справя с проблемите на днешния свят. Примерите са много – от борбата с епидемията от Ебола, чието начало ООН проспа и в резултат в Западна Африка загинаха над 11 000 души; през все по-непосилната задача да се спасяват жертвите на глада по света; до неспособността да се намери общ отпор срещу общи заплахи като "Ислямска държава" и "Боко Харам".


Наред с това редица държави смятат, че начинът на взимане на решения от ООН – подчинен на петте постоянни членки в Съвета за сигурност – е остарял и нечестен спрямо други водещи играчи, като Германия, Индия, Бразилия, Нигерия. Натискът за разширяване на Съвета е огромен и ще продължи.


От новия Генерален Секретар се очаква да предложи визия за реформа на организацията, доказан опит като успешен администратор, дипломатически качества и балансьорски талант.


И все пак нека не забравяме ограниченията на позицията – Генералният Секретар не е президент на света, а точно това, което описва титлата му – секретар на страните-членки. Отвъд бюрокрацията, той е брокер, а не лидер. Но и нещо като световна съвест: гласът, който бие тревога за най-тежките проблеми, но който не може да даде решенията за тях. 


Процедура


Изборът се прави от Общото събрание на ООН по предложение на Съвета за сигурност. Съветът за сигурност се състои от 15 члена, 5 от които са постоянни – Китай, Русия, Съединените щати, Великобритания и Франция. Успешният кандидат трябва да получи минимум от девет гласа в Съвета за сигурност и да не му бъде наложено вето от нито един от постоянните членове. Затова вниманието е насочено главно към това как може да се постигне съгласие между тези пет държави.


Един от неясните въпроси е кой може да издигне кандидат. Повечето хора смятат, че всяка държава може да издигне един национален кандидат. В документите на ООН обаче няма споменато такова ограничение и някои наблюдатели твърдят, че една страна може да предложи повече от един кандидат. Също така не е необходимо даден кандидат да бъде предложен от собствената му страна.


Няма и твърд краен срок за кандидатстване: при предишния конкурс, двама силни кандидати се явиха през септември 2006г., два месеца преди края на процеса – Ашраф Гани (днес президент на Афганистан) и Вайра Вике-Фрайберга, тогава президент на Латвия.


За първи път в историята на ООН за избора на следващия Генерален секретар се въвеждат някои нови процедури. Те в никакъв начин не променят радикално досегашната практика. Новият полъх на по-голяма прозрачност и отвореност е описан в писмото на Председателя на Общото събрание и ротационния Председател на Съвета за сигурност до всички постоянни представители и постоянни наблюдатели в ООН. (виж писмото на двамата председатели). Но въпреки това, преговорите никога не са били и няма да са публични: става въпрос за процес на изграждане на консенсус и постигане на политическа договореност.


Трудно време


В сегашната напрегната международна обстановка след кризата в Украйна (която е в момента ротационен член на Съвета за сигурност) постигането на съгласие между петте члена ще е особено трудно. Кандидатът трябва да бъде еднакво приемлив за всички и да се възприема като "справедлив брокер", а не като нечий човек.


Кандидат, който се възприема като силно клонящ към интересите на една или част от страните няма особен шанс. Кандидат, който е очевидно "американски" или очевидно "руски" трудно би се класирал (особено след Бан Ки Мун, смятан за твърде близък до Вашингтон). Именно затова е практика петте постоянни члена да не издигат собствени кандидати.


Трябва да се отчете и в какъв контекст се случва всичко това: международната ситуация е много по-различна от все още еднополюсния свят, в който Бан Ки Мун оглави ООН през 2006г. Днес е друго време - период след тежка икономическа криза, чийто отпечатък тегне върху всички държави, от най-богатите до най-бедните; свят, в който развиващите се страни от Китай през Нигерия до Бразилия играят по-голяма роля от всякога; свят в който ЕС е отслабен и вглъбен в себе си, САЩ не искат да са световният полицай, а Русия отново се опитва да влияе на световния ред чрез сила.


В този все по-разнополюсен свят, развиващите се страни говорят по-силно от всякога, независимо дали темата са мерките срещу промените в климата или конфликта в Южен Судан. Новите гиганти от Африка, Азия и Южна Америка искат да имат думата и в определянето на новия Генерален секретар на ООН – което е и една от водещите причини точи път процесът да е "по-прозрачен" и с включени повече играчи. С други думи – Съветът за сигурност този път няма монопол върху избора.


Тънък геополитически баланс


Отделните членовете на Съвета за сигурност нямат и интерес да лансират твърдо свои кандидати, защото подобна фигура, дори и да бъде избрана, няма да им върши особена работа – към нея винаги ще падат съмнения в пристрастие.


ООН е организация, в която се търси консенсус и общи решения между много различни държави, затова всички си дават сметка, че е необходим ефективен и широко приемлив и харизматичен лидер, който има сериозен опит в основните сфери на действие на организацията.


Шанс за Източна Европа


Русия вече е предявила едно неформално изискване – следващият Генерален секретар да бъде от Източна Европа. В същото време ред държави настояват следващият Генерален секретар да бъде жена. Нито едно от тези две изисквания не е формализирано и безспорно. В случая става дума по-скоро за силни предпочитания и очаквания, отколкото за правила и договорености.


В този смисъл Източна Европа, в това число и България, има шанс, но този шанс в никакъв случай не е гарантиран. Може би става въпрос за 50/50 в полза на Източна Европа и 75/25 в полза на жена, но подобни съотношения са по-скоро догадки.

Устойчивите цели на ООН, представени от сегашния генерален секретар на ООН

© Arnd Wiegmann, Reuters

Устойчивите цели на ООН, представени от сегашния генерален секретар на ООН


Прозрачност (донякъде)


Както посочват редица коментатори изборът на следващия Генерален секретар е вероятно да бъде проведен с малко по-широка обществена консултация. Писмото на двамата председатели обещава именно такава отвореност и прозрачност, но в ограничена степен.


За първи път се очаква всички страни членки да имат възможност да изкажат предварително мнение.


Публичната популярност на кандидата вероятно ще играе известна роля. Но тя едва ли ще е голяма, съдейки от опита досега.


И все пак компетентност


Каква компетентност се очаква от успешния кандидат? Това е също много труден въпрос, защото никъде тази компетентност не е формално описана.


Може обаче да се направят някои заключения според профила на организацията и историята ѝ от последните години.


Опит с петте


Логично е да се очаква, че успешният кандидат ще има добър опит, разбиране и взаимоотношения с основните геополитически блокове – Вашингтон, ЕС (Париж и Лондон), Москва и Пекин. Не става дума само за симпатии, но и реален опит на високо политическо равнище, който би улеснил работата по балансиране на интересите на Петорката.


Опит отвъд петте


Разбирането на икономическите и политическите проблеми на страните от т.нар. Трети свят, опит с петте различни географски групи както и с икономически най-изостанали страни ще е от огромно значение.


Бедността


Основна сфера на работа на ООН е намаляването на бедността и икономическото развитие на Третия свят. Сериозен опит в тази сфера ще е особено важен, защото ООН не се занимава с благосъстоянието на Австралия, Канада, Русия или страните в Европейския съюз.


Икономическата подкрепа за бедните региони в Африка и Азия е важна част от работата на ООН. Особено в днешния свят на провалени държави, етническа омраза, крайна бедност и все по-значими недържавни играчи като "Ислямска държава", "Ал Кайда" и "Боко Харам".


Целите за устойчиво развитие


През септември 2015 година ООН одобри 17 цели за устойчиво развитие на света до 2030 година. Умението на Генералния секретар да ръководи дейността на ООН по изпълнението на тези цели ще е от важно значение за избора. Голямата част от целите са свързани с икономически напредък и с околна среда.


Кой е управлявал големи бюджети


ООН е и организация с внушителен бюджет – над 2 милиарда долара годишно. Управление на такъв размер средства изисква опит с подобни бюджетни обеми.


Бюджетът на ООН не само трябва се управлява, той трябва и да се набира. Опитът в мобилизацията на средства също ще бъде от значение. (Приносът към бюджета на ООН в момента изглежда така – САЩ 22%, Китай 7.9%, Франция 4.9%, Великобритания – 4.5%, Русия – 3%, Германия 6.4%, България - 0.045%) 


Освен управлението на основния бюджет на организацията, от Генералния секретар ще се очаква да може да мобилизира значителни допълнителни средства за дейностите, в които ООН действа.


Промените в климата


Един от малко дискутираните въпроси, свързани с бъдещият Генерален секретар е нейният или неговия опит в сферата на климатичните политики. Този опит ще е особено важен за Франция, която ще иска да се убеди, че наследството от Парижката климатична конференция ще се пази и развива.


Тази конференция се смята за едно от най-сериозните постижения на ООН и е твърде вероятно САЩ и Китай, които изиграха основна роля в успеха и да се вгледат в този критерий внимателно.


За Великобритания - първата страна, която постави климатичната политика на високо политическо равнище опита в и разбирането на климатичните политики, също ще са от значение. Когато участниците в тазгодишния Глобален икономически форум в Давос бяха запитани за най-големите рискове пред които е изправено днес човечеството на първо място бяха заявени промените в климата и миграцията.


Хуманитарна помощ


От Генералният Секретар на ООН се очаква да е глас на безгласните и защитник на беззащитните. ООН има огромна хумантитарна дейност и опитът в тази сфера ще е от много сериозно значение за всеки един сериозен кандидат.


Твърде вероятно е в процеса на избор важна роля да изиграят опитът и умението в управление на помощи при хуманитарни кризи, както и разбирането на постоянните и внезапните миграционни вълни.


Бързи действия при наводнения, земетресения, суши и конфликти са едно от най-важните и видими дейности на ООН, а също са и сред дейностите, които е най-вероятно да донесат лоша репутация на организацията, ако тя не успее да се справи добре.


Военните конфликти


Добре е да имаме и предвид, че когато опре до сериозни конфликтни теми като например военна намеса в една или друга страна, това са въпроси, които се решават от Съвета за сигурност.


От Генералния секретар няма да се очаква да има опит в намеса или предотвратяване на военни интервенции, но умението да направлява организацията в подкрепа на цивилното население ще е от сериозно значение.


Какво показва историята


Въпреки нововъведенията в процеса на избор на Генерален секретар и разликите в международната картина, някои поуки от кампанията на Бан Ки Мун могат да са интересни и днес.


Първо, напук на традиционалистите в дипломацията, които казват, че ранното обявяване на кандидатурата не носи успех, той беше сред първите официални кандидати. Бан Ки Мун лансира кандидатурата си на 14 февруари 2006г., десет и половина месеца преди края на мандата на тогавашния Генерален секретар Кофи Анан.


Това позволи на корееца да разгърне достатъчно дълга кампания с добре премерени послания. И да спечели за каузата си не само петте постоянни, но и 10-те временни членки на Съвета за сигурност.


В кампанията си Бан Ки Мун се прояви като решителен радетел за реформа на ООН, но успя да остане встрани от спорни и щекотливи теми.


Личната му кампания обаче би била нищожна без сериозния гръб от родната му Южна Корея: страна, която от дълги години преди това беше важен спонсор на ООН и силен глас за реформа на организацията. По време на кампанията тогава, САЩ изглеждаха склонни да предпочетат кандидатите на Индия или Тайланд – но през септември 2006 (на финалната права преди окончателното решение) тогавашният президент на Южна Корея се озова в Белия дом. Почти сигурно е, че в срещата му с Джордж У. Буш е била циментирана американската подкрепа за Бан.


Разбира се, роля ще играят и много други политически, персонални и случайни събития, но описаното дотук може би покрива основните фактори, които ще играят роля.


Дневник ще продължи да следи номинациите и състезанието в специалната тема "Кой ще оглави ООН".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Конгломерат от въпроси и ннтереси,но май имаме шанс при правилно боравене с картите...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Неутрално

  Много подробно е описана процедурата при избор и функциите на Генерален Секретар на ООН , а някакъв извод или поне препоръка - ще има ли българска/ издигната от Република България/кандидатура - не забелязах.
  Засега си остава в сила старият виц за българския казан в пъкъла....

  [email protected]
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  (Приносът към бюджета на ООН в момента изглежда така – САЩ 22%, Китай 7.9%, Франция 4.9%, Великобритания – 4.5%, Русия – 3%, Германия 6.4%, България - 0.045%)
  ...
  Това означава, че страните от НАТО осигуряват поне 50% от бюджета, страните от ЕС- повече от 25%, Русия - 3%, но с претенции като за световно ... е няма как да стане !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]българския казан в пъкъла....[/quote]
  Допускаш, че по някакъв начин Бокова би била добър избор ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Ако не можем да издигнем различна кандидатура от това "жена от Източна Европа, удобна на всички, работила с големи бюджети, но със смътна компетентност", по-добре въобще да не издигаме никого. Или да издигнем кандидат като Стефан Тафров, Соломон Паси, Петър Стоянов...

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#5:"spiegel"]Ако не можем да издигнем различна кандидатура от ...[/quote]

  ... потомствена комунофашистка номенклатура, обслужваща враждебни на България и на европейската цивилизация интереси, най-добре изобщо да се закрием като държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Вярно. Изборът между Бокова и Сталинка е повод за неудобство, да не кажа срам. Но вероятно ООН си заслужава съдбата.

 8. 8 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Германският канцлер Ангела Меркел като генерален секретар на ООН ще е деликатен начин на ЕС да се отърве от нея, изкарвайки на преден план нов лидер.
  http://hipotezi.com/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D0%BE%D0%BD-2530.html

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jorro Jorrov":

  Даже е и от Източна Европа

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Свикнахме с избора на Мая Манолова, явно ще свикнем и с Бокова...

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Ако погледнем от наша гледна точка и прочетем какви са очакваните компетентности, Георгиева е с по-силни позиции.
  Това ще кореспондира и с показаното разпределение на страните които внасят средствата за издръжка на ООН.

 12. 12 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Правилното заглавие следва да е "А какво всъщност зависи от ООН?". В този смисъл и двете ни потенциални кандидатки са подходящи за, мммм, "съвестта на света".

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тролчетата комосомолци рано-рано са включили машината за минуси под статията. Но тяхното няма да бъде. По-добре да не номинираме никой, отколкото Бокова.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  Забравете проблема.. ООН....
  Както българи провалиха кандидатурата на Пенчо Славейков за Нобелова награда по литература в 1911, м/у тях и хора от класата на Иван Вазов, така ще провалим и днес в 2016 възможната кандидатура на българка за Председник на ООН!!!
  Кръвта вода не става!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2820 Весело

  По добре някой анимационен герой измежду Чоко и Боко отколкото Бокова...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#16:"Бат Димо"]Ми предложете Тиквата![/quote]

  България не се състои само от Бокова и Тиквата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#14:"boby1945"]... кандидатура на българка за Председник на ООН!!! [/quote]

  Когато започнеш да се изразяваш на български, тогава ще говориш от името на българите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Весело

  Туй е лошото на кандидатура за шеф на ООН - че трябва да бъде одобрена от 5 държави с разнопосочни интереси. Друго си е Виктория Нюланд да посочи Ленчето Поптодорова за кандидат-президент на ГЕРБ и споровете свършват...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#17:"Norman Granz"]България не се състои само от Бокова и Тиквата.

  [/quote]
  Екатерина Захариева е подходяща кандидатура - винаги е съгласна и винаги гледа умно и прави впечатление, че е умна...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 21. 21 Профил на Ivailo Asparouhov
  Ivailo Asparouhov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поздравления за чудесната статия. Сега само чакаме "congraчулейшън" да иде наесен в Белият дом :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Какъвто и да е изборът, това е огромен и уникален шанс за България.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#20:"je suis....."]Екатерина Захариева е подходяща кандидатура [/quote]

  ВСЯКА кандидатура е по-подходяща от нереформираната московска агентура.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За мен поддържането на кандидатурата на Бокова е срамно. Това ще е явен реваншизъм на комунистическите престъпници.

  chavo64
 25. 25 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Кристалина! Надежда Неински!

  Това са за мен подходящи кандидатури на България, предвид, че се очаква да е на жена.

 26. 26 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#5:"spiegel"]Соломон Паси[/quote]

  Е, хайде сега, той такава люта кампания провежда за Бокова!

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#24:"chavo64"]За мен поддържането на кандидатурата на Бокова е срамно. Това ще е явен реваншизъм на комунистическите престъпници.[/quote]

  Подкрепям изцяло това мнение.

  За щастие, Бокова няма никакъв шанс, понеже като съветска агентура е тотално неприемлива за САЩ и другите големи западни държави.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Бокова е очевидна за всички комунистическа номенклатура и явен агент на московските интереси. Ще бъде срам за България!
  В България има достатъчно свестни и необременени от миналото, интелигентни, компетентни хора измежду които може да се излъчи достоен кандидат. Айде стига сме се излагали с московски подлоги. Затова, все още има много хора на Запад, които ни мислят за бивша част от Русия.

 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "За никого не е тайна, че ООН е в криза: все по-раздута бюрокрация (с 30 000 служители в цял свят), която е твърде тромава и неефективна, за да се справя с проблемите на днешния свят."
  Не виждам как може да се очаква промяна, реформа на ООН, от стария комунистически кадър Ирина Бокова.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#5:"spiegel"]Или да издигнем кандидат като Стефан Тафров, Соломон Паси, Петър Стоянов... [/quote]
  Напълно подкрепям. Българи, които са работили за доброто на България, такива хора трябва да се издигат. От тези, които са на каишка от Москва сме получили най-големите национални поражения (създаването на фалшификата Македония, болшевишкия режим и много други се дължат именно на Москва). Нула доверие за подлоги като Бокова!

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Мнозина ще дадат примера с българския казан в ада..... но кандидатурата на Бокова не е толкова българска, колкото на Лавров, Путин, Раша... с цел червената зараза да седне на този пост и да овладее, блокира, подчини ООН на интересите на Русия!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Драги съфорумци, забележете неадекватното за Дневник количество минуси под всеки коментар против Бокова и против московците. Това означава само едно - води се масирана атака по всички фронтове от страна на руската Пета Колона, води се по особено ожесточен начин. Ако тъпите ни политици не се вземат в ръце, май ще се наложи пак да идва Джон Маккейн да им набива канчетата! Добре, че сме в ЕС и НАТО. Иначе, щяхме да сме един пълен кенеф в руска орбита, като Молдова или Армения, да речем.

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#0:"матряла"]От какво наистина зависи изборът[/quote]

  Първо треба да има болшинство в съвета на 7- тях старейшини

  http://www.thesanhedrin.org/en/index.php?title=Current_members_of_the_Nascent_Sanhedrin

  След туй идва гласуването в пълния състав от 71 члена.

 34. 34 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Нито той, нито ти, нито аз, нито някой друг от форума може да говори от името на българите. Всеки може да си каже личното мнение и толкова. То си е негово мнение, не ангажира никой и не е представителна извадка за настроенията на хората.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Статията е много полезна. От нея става ясно, че мястото на Генералния секретар на ООН, както подчерта онзи ден и Ивайло Калфин, не се пази за България. И че впечатлението, че едва ли не всичко зависи от това кого ще номинира българското правителство е твърде измамно.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Аз този виц го споменах още във втория коментар и като гледам , е в действие....

  [email protected]
 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#24] от "chavo64":

  Да, достатъчно е човек да види какви хора я подкрепят, например Гоце и неговият форумен агитатор илия, и да му стане ясно що за стока е...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#10] от "Добрин Велков":

  Мая Манолова беше подкрепена от Бойчо.

  Ирина Бокова няма да бъде подкрепена Обама.

  търсете си друга кандидатура. която да отхвърлим

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 39. 39 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 682 Неутрално

  За какво по-точно е напъна да имаме 'нашенец' начело на ООН?...

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  само не разбрах,как бокова ще ''прокарва''интересите на кремъл чрез оонето?

 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  До коментар [#40] от "pavur":
  Много лесно. Лавров вдига телефона и й нарежда какво да прави.

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на sb
  sb
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Думата "пост" при членуване се пише с 1 т (поста, а не постта).
  С двойно т се изписват съществителните имена от женски род.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Би било добре някои хора , които одобряват кандидатурата на Бокова , да се позаинтересуват за значението на турската дума БОК при превода от български на турски език .............
  Какъв тип човек би могъл да носи такова фамилно име ??........

 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Малко встрани от темата, но прави голямо впечатление разликата в приноса в бюджета на ООН на САЩ и Русия. Интересно на какъв принцип се определя този процент?

  "Приносът към бюджета на ООН в момента изглежда така – САЩ 22%, Китай 7.9%, Франция 4.9%, Великобритания – 4.5%, Русия – 3%, Германия 6.4%, България - 0.045%"

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#40:"pavur"]само не разбрах,как бокова ще ''прокарва''интересите на кремъл чрез оонето?[/quote]

  Важното е, че Путин и Лавров са го разбрали отдавна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бокова НЯМА да бъде Генерален секретар на ООН. По-добре да не се злепоставяме издигайки кандидатурата й.

 48. 48 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С какво ще се подобри положението на България, ако се избере наш представител? ООН е една куха структура. Посочете ми един проблем, който да е решила. Топло място за протежета и празнословна трибуна.

 49. 49 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#48] от "Peter Stoychev":
  За съжаление ти си абсолютно прав и в безполезността й на ООН , всички нормални хора по света отдавна са се уверили.......
  Лошото в случая е , че без ООН ще бъде още по-лошо .......
  И това ще така до момента , до когато резолюциите на Общото събрание на ООН престанат да имат само препоръчителен характер , а станат абсолютно задължителни за всички страни.
  Позаинтересувай се за резолюцията на ООН от 2005 г. известна още като "Задължение на защитиника" Прекарасна резолюция ....ама препоръчителна.......

 50. 50 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Бокова не е ли отявлена "руска подводница"? А пък Русия вече не е важна част от цивилизования свят. Поради що трябва да се вихри подобна персона в центъра на цивилизацията? Звучи ми като "Конан Варварина ще управлява Лувър".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#3:"роджър"]Това означава, че страните от НАТО осигуряват поне 50% от бюджета, страните от ЕС- повече от 25%, Русия - 3%, но с претенции като за световно ... е няма как да стане ![/quote]
  Това означава, че ООН-то на Русия малко работа и върши, затова плаща малко, а на нас хич, затова плащаме символично, ако изобщо плащаме, щото са пари хвърлени на вятъра. То и интересът към избора на Иринка или Сталинка е близък до нула.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Таксата за ООН се плаща във валута. Тези от НАТО плащат със собствени пари. Другите обаче трябва да купуват валутата и им излиза по-скъпо. На нас 2-3 пъти, на Русия 5-6 пъти.

 53. 53 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай_1":

  Общото събрание е едно лицимерно тяло за гласуване на безумни резулюции. Принципите на ООН са ялови. В Сирия са избити над 250 000 мирни граждани и милиони са прокудени. До кога интересите на САЩ и Русия ще определят съдбата на света?

 54. 54 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Страшно глупаво би било да пропуснем шанса да имаме българин начело на ООН.
  Бокова се е доказала като шеф на Юнеско и има добра репутация, за изненада на "конете с капаци".

 55. 55 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кристалина Георгиева изглежда отговаря на много от неформалните критерии. Дано не се изложим с Бокова

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  В този си вид ООН е безсмислена организация дори вредна!
  За кандидатките от България няма какво да се каже, всичко е ясно!

  klimentm
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  [quote#53:"Peter Stoychev"]До кога интересите на САЩ и Русия ще определят съдбата на света?[/quote]
  От 1943, Техеранската конференция насам ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#52] от "Judjuk":

  Да най хубаво би било идеите на коминтерна да биха могли да се разпространяват безплатно от Ню Йорк по целия свят!

  klimentm
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#39:"Yomega"]За какво по-точно е напъна да имаме 'нашенец' начело на ООН?...[/quote]
  Напъна не е да е нашенец, а да е пионка на Лавров и Путин!!! Защо мислиш е тази реклама и натиск върху България да номинира точно Бокова???? Бокова я издигат рашките, не българите. Ние си познаваме червената зараза.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#58:"klimentm"]Да най хубаво би било идеите на коминтерна да биха могли да се разпространяват безплатно от Ню Йорк по целия свят! [/quote]
  +++++ много точно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#4] от "роджър":

  Очевидно за повечето коментатори е по-важно удовлетворението да видят българка на поста, отколкото евентуалния срам от неподходящото ѝ минало.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние се джафкаме за Бокова ли, за Кристалина ли, за едната ли за другата ли, или против двете, а португалците вече официално обявиха кандидатурата на бившия премиер и досегашен Генерален Секретар на ООН за бежанците, социалиста Антонио Гутереш. И открито лобират пред големите играчи за своя кандидат. И аз съм против комунистическото потекло на Бокова, но да се самоизяждаме е най-малкото глупаво, да не говорим, че е абсолютно непродуктивно. Интереса на Путин е ясен, точно затова ние трябва колкото може по-скоро да обявим официална подкрепа за Кристалина Георгиева. Още повече, че и тя беше доскоро с ресор подобен на Гутереш.

  шуменско пиво
 63. 63 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ми цвъкайте минуси, ами се замислете! Ако можете естествено, щото за тая работа се иска да има малко под шапката!
  Коментарите в Португалия са, че задачата е доста трудна предвид силната конкуренция на двете българки и на новозеландската бивша премиерка, но не е невъзможна. И се акцентира на големия опит който Гутереш е натрупал като шеф на агенцията за бежанците. А ние се скъсваме отсега да си плюем кандидатките.
  Ако минусите са от руската агентура - ОК! Слагайте ги колкото си искате. Така се самообявявате още по-добре!
  Кристалина е възможно печелившият ни кандидат. А и да не успее, поне няма да се срамуваме заради потеклото на Бокова!

  шуменско пиво
 64. 64 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  [quote#17:"Norman Granz"]България не се състои само от Бокова и Тиквата. [/quote]
  Тъй, тъй. От много боковици и много тикви, тъй ли? Май е така.
  С недотам интелигентното "умуване" за кандидат за генсекретар на ООН и мотането във времето наш'те я досараха до там Източна Европа да няма единна кандидатура. Засега вече има 5 кандидатури, без нашата. Останалите страни се групират около ЕДНА кандидатура за даден регион. И шансът им се увеличава многократно. Бочко да си го избие от главата, че като предложи в последния момент КриСталинка Георгиева и всички източноевропейски страни веднага ще се обединят около нея. Такива сериозни избори не стават с обичайните ганьовски шашми, а с продължителна работа и лобиране, обединяване на много други страни около предлаганата кандидатура. Но както всичко останало, защо и това да не се омърля до ушите?

 65. 65 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 678 Весело

  Специално за българския кандидат, от благословията на Бащицата. А както е известно , сегашната Бащица е Путин...

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  И преди няколко дни изказах мнение,че Стефан Тафров е много добър български кандидат.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  -заместник-председател на Бюрото на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ за 2014 г. от Източноевропейската регионална група;
  -председател на Трети комитет към ООН, Ню Йорк, занимаващ се със социални, хуманитарни и културни въпроси (от 1 октомври 2013)[3];
  -постоянен представител в ООН, Ню Йорк (2001-2006) и от 31 януари 2012 г., включително по време на участието на България в Съвета за сигурност между 2002 и 2003 г.; президент на Съвета за сигурност през септември 2002 и декември 2003 г.[4][1];
  -посланик във Франция, постоянен представител в ЮНЕСКО, Париж [1], (февруари 1998 - февруари 2001);
  -посланик във Великобритания и в Република Ирландия (1995-1997);
  -посланик в Италия и Малта (1992-1995) [1];
  Каква кариера само.Като се има предвид и че говори 6 езика,няма по-подходяща българска кандидатура.

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Щом Бокова и Кристалина са найдостойните кандидати за шеф на ООН, по-добре тази организация да се саморазпусне.

 69. 69 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Българското правителство кога мисли да даде подкрепа за една от двете, за да могат да си водат кампанията?!Един ден преди избора?!

 70. 70 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 470 Неутрално

  http://thehill.com/blogs/congress-blog/266763-the-world-is-looking-for-a-new-diplomat-in-chief-and-theres-one-woman-for

  Despite its many imperfections, the United Nations remains critical to managing these problems. And it’s looking for a new leader. Ban Ki-moon, who steps down next year, has called for his successor to be a woman and, in my view, we have one who’s just right for the job: UNESCO’s Director General Irina Bokova.

  http://www.diplomatmagazine.com/issues/2015/december-january/1042-a-woman-for-the-next-un-secretary-general.html

  The major threat to Bokova’s candidacy could actually come from her home constituency in Sofia, where the government’s support seems not to be fully secured.

  За последното - без коментар

 71. 71 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Погледнете лявата снимка.
  Виждате ли комуниста ?
  Виждате ли убиеца ?
  Виждате ли 70-годишния позор за България ?

  Homo ludens sum
 72. 72 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#71] от "Nacho Libre": "Виждате ли 70-годишния позор за България ?"

  Виждам днешният позор за България.Страх от вземането на решения, дори и да са трудни.

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Тънък шанс за путин.
  За ссср 2, Крым победы и т.д.

  "Тънък геополитически баланс

  Отделните членовете на Съвета за сигурност нямат и интерес да лансират твърдо свои кандидати, защото подобна фигура, дори и да бъде избрана, няма да им върши особена работа – към нея винаги ще падат съмнения в пристрастие.

  ООН е организация, в която се търси консенсус и общи решения между много различни държави, затова всички си дават сметка,

  че е необходим ефективен и широко приемлив и харизматичен лидер, който има сериозен опит в основните сфери на действие на организацията.

  Шанс за Източна Европа

  Русия вече е предявила едно неформално изискване – следващият Генерален секретар да бъде от Източна Европа. В същото време ред държави настояват следващият Генерален секретар да бъде жена.

  Нито едно от тези две изисквания не е формализирано и безспорно. В случая става дума по-скоро за силни предпочитания и очаквания, отколкото за правила и договорености."

 74. 74 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#27:"Norman Granz"]За щастие, Бокова няма никакъв шанс, понеже като съветска агентура е тотално неприемлива за САЩ и другите големи западни държави. [/quote]
  Колко си в грешка, на идея си нямаш даже

 75. 75 Профил на dodolan1952
  dodolan1952
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Научете се да пишете вие от Дневник,какво е това постта,да не би пост да е от женски род.Ако нямате пари за грамотни редактори,обадете се.

 76. 76 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Той Гоце участва в коалиционното управление ама не страдате толкова много, а само той да беше. 77. 77 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Ако трябва да избирам между двете, предпочитам Кристалина.
  Да!
  Знам какво се говореше за нея, но като личност и излъчване тя ми се струва повече...човек!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  [quote#75:"dodolan1952"]Научете се да пишете вие от Дневник,какво е това постта,да не би пост да е от женски род.[/quote]
  Става дума за постене бе!
  Като ги гледам, Кристалина е по-спокойна и затова и по-пълна.
  Онази другата.....сама се е изяла от злоба.!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Весело

  [quote#74:"angelats"]Колко си в грешка, на идея си нямаш даже [/quote]
  Ми дай идея бе!
  Хайде обясни ми колко простакесата Бокова съвсем не зависела от Масква!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#22] от "bgmusquetaire":

  [quote#22:"bgmusquetaire"]Какъвто и да е изборът, това е огромен и уникален шанс за България. [/quote]
  Защо бе?
  Какво очакваш за България, ако Генерален секретар е българка/българин?
  Какво е спчелила Южна Корея заради Бан Ки Мун или Гана от Кофи Анан?

 82. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#69] от "cai":
  Не не си познал, два дена след избора, както стана с Пенчо Славейковата кандидатура за Нобел в 1911...... не ни познаваш, нас българите!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 83. 83 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Два еднакво недостойни кандидатури.Никога не е късно да станем за резил.И сега пак.Две комунистически кандидатури направо са брошката на "прехода"...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 84. 84 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 481 Весело

  [quote#83:"д-р Петроff"]Два еднакво недостойни кандидатури.[/quote]
  ДАЙТИ ЛИЛИТУ..... ПАРТИЗАНСКО ЧЕДО ....

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Руските подлоги ще се счупят да хвалят Бокова!
  Това са РУСКИТЕ ПОДЛОГИ!
  Нормалните търсят друго предложение!
  Пък и каква е печалбата за България ако е Бокова/Кристалина?
  Никаква!
  Хайде да теглим една майна на червените връзкарски истЕрии!
  Не връзките, а способностите помагат да успееш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Хвани едната, удари другата!
  ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!!

 87. 87 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  баааси...пък навремето през лето две и трето,на ''Коалициата на желаещите'' като бомбиха ирак им беше през оонето.не ли?

 88. 88 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":

  [quote#85:"Храбър"]Пък и каква е печалбата за България ако е Бокова/Кристалина?
  Никаква! [/quote]
  И аз се опитах това да обясня по-горе, но ми натракаха минусите.

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  [quote#88:"marker"]И аз се опитах това да обясня по-горе, но ми натракаха минусите. [/quote]
  Минусите идват от Русия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Май не си прав и влагаш свои думи и емоции в устата на американските държавни лица. Обективно погледнато Бокова има подкрепата на сериозни фигури от американската дипломация за работата си като ръководител на ЮНЕСКО.
  Разбирам, че ти се налага да разпространяваш еднопосочна пропаганда, но нека да бъдем поне малко обективни от време на време, иначе се губи степента на достоверност.

 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#90:"daskal1"]Обективно погледнато Бокова има подкрепата на сериозни фигури от американската дипломация за работата си като ръководител на ЮНЕСКО.[/quote]

  Затова ли САЩ спряха да плащат членски внос в организацията й?

  Бокова може да е получила похвала от някой американски държавен служител, но НЕ СЕ ПОЛЗВА С ПОДКРЕПАТА НА АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#90] от "daskal1":

  Възможно е отделни фигури да подкрепят Бокова, но...
  Тези фигури ли ще вземат решение чия кандидатура да подкрепят САЩ? Имат ли достъчно влияние, за да наложат една кандидатура на Кремъл?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#92] от "vesolr":

  Аз не подкрепям и двете кандидатури, не считам че имат шанс в борбата, нито имам отношение към тях. Просто а приорно съм против пропагандния стил.
  Колкото до Кремъл, Бокова много дипломатично от години се диференцира и дистанцира от тази част на миналото си - погледни възраженията на ЮНЕСКО за паметникя на княз Владимир в Москва. "Агенти на Кремъл" обикновено не стигат до поста Генерален Директор на ЮНЕСКО.

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#91] от "Norman Granz":

  Пак повтарям, поне вметни "по мое мнение тя не се ползва..." Ти не си "АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА".

 95. 95 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ех, за съжаление икономико-политическите интереси взеха връх над журналистиката. Интересна статия, но защо пак трябва да се ширят измислени коментари за шансовете на тази или онази дама. Бокова беше дете на родителите си и преди да стане шеф на ЮНЕСКО, пък стана шеф и то два поредни мандата. Георгиева някой въобще мисли ли,че я очаква различно от вето от страна на Русия? Към момента Бокова поне доказа,че може да лавира, за разлика от Георгиева, която е призната единствено от щатите, а това точки в тази надпревара не носи. Но по-важното е да очерняме този или онзи. Не е за изпускане и друг факт- всички, които бързат с етикета комунисти да не забравят какви са всичките ни политици плюс 95% от журналистите- откровени кадри на БКП или деца на висши партийни дейци, на ли?

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#91] от "Norman Granz":
  Ето мако реалност:

  On 30 November 2015 – The United States Secretary of the Interior, Ms. Sally Jewell, met with Director-General Irina Bokova, within the framework of the 21st Conference of the Parties, held in Le Bourget, France, from 30 November to 11 December 2015.

  Secretary Sally Jewell praised UNESCO’s work in the field of cultural heritage, in particular World Heritage and its impact on environmental protection, job creation and tourism. Secretary Jewell also expressed United States’ full support to the Organization referring to key areas in which UNESCO’s work is resonating closely with her country’s key concerns and interests, such as education, cultural heritage preservation, and freedom of expression.

  Furthermore, Secretary Jewell engaged in a discussion with the Director-General over the 1970 Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export and Transfer of Ownership of Cultural Property, and the 1995 UNIDROIT Convention as she referred to the United States’ special interest in finding solutions to the foreign sales of Native American sacred objects.

 97. 97 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#93] от "daskal1":

  Ами жената едва ли на своя глава реши да признава Палестина за пълноправен член с което си спечели "благоволението" на САЩ. Злите езици говорят, че е била подтикната от Москва. До колко е вярно, кой знае...
  Шеф на ЮНЕСКО е много по-маловажно от шеф на ООН. Така че след гафа който сътвори, едва ли САЩ ще я допуснат отново.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#97] от "vesolr":

  Не забравяй че една от заявените дипломатически цели на Обама заявена открито е да създаде Палестинска Държава, т.е. администрацията в никакъв случай не беше против, особено след караницата с Нетаньяху.

 99. 99 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#98] от "daskal1":

  Възможно е. Ама парите що ги спряха, от кумова срама ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#99] от "vesolr":

  В САЩ има много мощно лоби прорив ООН, ЮНЕСКО, Международния Криминален Съд и т.н. международни организации "в които се позволява на вражески настроени държави(ци) да плюят САЩ".
  В случая неплащането е свързано разбира се с приемането на Палестина през 2011, когато републиканцият Конгрес отказа финансиране на ЮНЕСКО на база съществуващ закон за сигурността на Израел. САЩ загуби право на глас в ЮНЕСКО през 2013. Правителството на Обама беше против, но не можа да убеди Конгреса за промяна на решението. След това започна частично възстановяване на плащанията по програмата Световно Културно Наследство по инициатива ма Мери Ландрю, демократ от Луизиана.
  "On July 26, the Senate Appropriations Committee approved (19-11) a waiver proposed by Sen. Mary Landrieu (D-LA) that would allow the United States to pay $700,000 to UNESCO specifically for World Heritage. If this waiver ends up becoming law, the U.S. will, unfortunately, still lose our vote in UNESCO. The hope is, however, that the World Heritage Committee will not discriminate against our potential World Heritage sites since we have paid at least the World Heritage portion of our dues.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK