Статус на деня: Емоцията около "робството" е отлична среда за пропаганда

Статус на деня: Емоцията около "робството" е отлична среда за пропаганда

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" препечатва статус на Борис Стоянов, главен асистент в катедра "Нова и съвременна история" на Софийския университет, в социалната мрежа "Фейсбук" по нашумялата в последните дни в медиите дискусия дали с новите учебни планове по история за 6-ти клас се прави опит за пренаписване на историята.


Да идва заветната дата 3 март, че да мирясаме. Пак да се озъбим на поробителя и да се поклоним пред освободителя; да потвърдим националните си комплекси и, изтощени от емоция, да продължим да се примиряваме с липсата на справедливост и с пладнешкия грабеж на "Лукойл"...


Да, имало е робство, особено през XV в., но и по-късно- през XIX в. са съществували ферми за "производство" на черни роби и нелегални робски пазари, на които са продавали и отвлечени българи. Въпреки това българският селянин е бил много по-свободен и заможен от робите в плантациите на американския юг или многобройното закрепостено руско селячество.
Да, имало е съжителство, има го и днес, на християни и мюсюлмани. Векове наред Иван и Хасан, Анна и Айше живеят, работят и се веселят заедно и в това няма нищо лошо. Напротив, прави ни толерантни хора в не особено толерантния към другия, към различния съвременен свят.


Да, имало е присъствие на друга религия, на други етноси, обичаи и порядки, което е навредило на високата ни, но е обогатило масовата ни култура. То продължава в началото на ХХI в. чрез популярните турски сериали и турски ресторанти, срещу които никак не роптаем.


За политическата история на българите обаче е важно, че в продължение на близо пет века (в някои региони и повече) по нашите земи се е разпореждала чужда власт, която със силата на оръжието, но и със закони, е налагала и поддържала господството на небългарски и неевропейски институции, порядки и воля. За разлика от балканските си съседи, героично сме търпяли османската система с оправданието, че се намираме в "чрево адово" (Вазов).


В опита си да пробудят своя народ и да привлекат вниманието на Великите сили нашите възрожденци са инструментализирали понятието "робство", което са превърнали в емоционален етикет на столетията чуждо владичество.


Пренесена в наши дни, емоцията е параван на незнанието и простотията на масата, останала под робството на клишетата. Последните пък - отлична среда на пропагандни внушения и хибридна война, дори в областта на научната терминология.


Нека престанем да се оглеждаме в изкривеното огледало на националната история. Величието на всяко поколение не е в делата на предците му, а в неговите собствени постижения. Споровете за миналото, като този за нелекия период на османското господство, не помагат нито за едното, нито за другото. Те отклоняват вниманието и задълбочават разделението - не нам, а имени твоему.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (336)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ще продължават обособяванията и направленията, възникнали, планирани и спускани от най-високи нива, за да се поддържа статуквото на разделенията - роби и господари, сини и червени, десни и леви...чорбари и говеда...само и само, за да не сме единни и обединени..

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Браво на господин Борис Стоянов - на първо четене не открих нито един абзац който да мога да оспоря ...

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  С това , че ''емоцията е параван на незнанието и простотията на масата, останала под робството на клишетата.'' съм съгласен.С това, че се отклонява общественото внимание - също съм съгласен.
  НО има и още нещо, което ''отклонителите на общественото внимание явно не пресметнаха добре и се получи бумеранг - обратен ефект. В цялата уж глупава гюрултия изникна и Голям въпрос - все пак се заговори пак за националното самосъзнание…!!! А и това - Кой е казал, че ТРЯБВА да имаме национално самосъзнание???

  Къде го пише?

  Къде, в кой документ българската нация, общество, са заявили, че българско национално самосъзнание е ценност? И придобиването му е приоритет на образованието?

  НЯМАМЕ национална доктрина, в която да са формулирани цели на националното развитие, от които да произтича необходимостта от национална идентичност и произтичащите национален дух, и методите за неговото изграждане и поддържане…
  Големи, наистина ГОЛЕМИ ВЪПРОСИ !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Чудесно казано!
  Браво, има интелигентни и трезво мислещи хора, дори и в ИФ на СУ.
  Хайде сега, прибирайте знамената и хоругвите и да обърнем внимание на най-важното нещо от тази седмица: КАКВО СТАВА С ДОКЛАДА НА ЕК?
  Баце, няма да ти се получи димката! Още не сме чули нищо по въпроса с доклада.
  цаЦАРа ще трябва да се саморазследва.
  ВСС ще трябва да си даде самооценка.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Добре казано, но това си е тема табу откакто се помня. Нашето търпение е източника на нашите неволи. Ако бяхме малко по-малко търпеливи, отдавна нямаше да има ДС-та, Бойковци, Пеевци, Цацаровци и всякакви други ЗНАЙНО вредни индивиди на власт. Ама на, търпим си и си ругаем и гледаме век и половина назад и цъкаме с език и плюем, но пък не спираме турсите сериали и чалгата, която си е със силен привкус на турско ма'ане. Явно на всеки 500 години идва промяна господа ... не остана. Само още 474 остава.

  Леко обезчовечен...
 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "За разлика от балканските си съседи, героично сме търпяли османската система с оправданието, че се намираме в "чрево адово" (Вазов).

  В опита си да пробудят своя народ и да привлекат вниманието на Великите сили нашите възрожденци са инструментализирали понятието "робство", което са превърнали в емоционален етикет на столетията чуждо владичество."

  ТоЧка !
  По- кЪсо и прегнантно Човек не моЖе да го формулира, дали е "политиЧески коректно" стои на друга страниЦа !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Изключително адекватен текст!

 9. 9 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Браво за статията! А относно демагогията, каракачанов е във вихара си, изкача от телевизора денонощно!

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Богат е българския език- Османско -Иго,робство,владичество,господство.Ще се побъркат учениците.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  По време на руско-турската война при обсадата на Плевен, части от войската на ген. Тотлебен е била разквартирувана в българските къщи из околността. Виждайки че българите имат някакво домакинство, обори, добитък, земя и пр. потали: "А где батя рабы, которые мы пришли освобождать из тысячи верстов"?, понеже в царска Русия малко по-рано със закон е отменено КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО. Това е истина, но истина е и че в България е имало насилствено помохамеданчване, отнемане на християнски деца за еничарския корпус, че християнските църкви не трябвало да надвшават по височина главата на конен ездач, че гяурин на кон трябвало веднага да се спеши пред правоверния мюсюлманин, и най-важното имало е БАТАШКО КЛАНЕ, опожарени села и градове, заточения в Диарбекир, които никак на кореспондират със "съвместно съжителство"!!!!
  Отказването и смекчаването на историческите факти е предателство!!!

 13. 13 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Направо си е било рай супер рахат за българина в Османската империя... Според този псведо-историк направо да се аншлусираме към Ислямска държава...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  Само можем да поздравим г-н Борис Стоянов за страхотно обоснованите тези и да се надяваме на повече колеги като него в ИФ на Софийския университет.
  Отклоняването на общественото внимание от истинските проблеми и задачи на деня е политическа класика,но при някои общества се постига учудващо лесно. Говоря за територията поместена между Дунав и Гърция,която на изток граничи с Черно море....

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Весело

  "Въпросът който обедини нацията - как се е казвала бабата на Шопен. Пред този съдбовен въпрос нищожният въпрос за стопанската реформа бе изоставен." - полски виц от 1980-те години.

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  [quote#12:"Дедо Либен"]и най-важното имало е БАТАШКО КЛАНЕ[/quote]

  Баташкото клане е извършено от българи от съседното село - българи мюсулмани, но все пак българи.

  Съвместно съжителство разбира се е имало, има и сега.

  [quote#12:"Дедо Либен"]Отказването и смекчаването на историческите факти е предателство!!! [/quote]

  С това съм абсолютно съгласен.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Робство ,присъствие....отлична дъвка за медиите.Забравете за доклада за правосъдието, забаравете ,че Пеевски строи безбожно скъпи магистрали, забравете за КТБ и грабежа! Изживявайте се като роби!

 18. 18 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#13:"angevins"]Направо си е било рай супер рахат за българина в Османската империя... Според този псведо-историк направо да се аншлусираме към Ислямска държава... [/quote]

  Да приравняваш масовите кланета с турски сериали, и да твърдиш, че и двете обогатяват културно народа ни...е просто безмерна наглост. Това може да го изрече само кретен с фес на главата.

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":
  Е къде видя в горната статия отричане на факти? Или просто по принцип.Даже и си се разстроил...

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#15] от "patsis":

  ++++++Точно!

 21. 21 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дедо Либене, не съм прочел някъде, някой да се отказва от Баташкато клане и заточенията в Диарбекир ... те са в нашата памет

 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#18] от "robotrop":

  Нещо май си се объркал....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Весело

  До коментар [#10] от "chicago514":власт, доминация, неволя ...
  Като прибавиш и синонимите на османско - турско, султанско, отоманско, ислямско, ... - я колко комбинации могат да се направят! Веднага да ги включат в учебника по математика за първи клас - хем да се учат дечицата на български, хем на патриотизъм, хем на математика!

 24. 24 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Всичко важно е казано, и то с много аргументи в малко думи. Поздравления!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 969 Любопитно

  Ако не беше се породила дискусия, щеше с си остане общото усещане в "масите", че.българите са си живеели добре в Османската империя.
  Което е много добра среда, след като ще ни пази новата Османска империя

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#11] от "Никола Георгиев":

  Не може да се отрече на сценаристите ,че добре познават народопсихологията. Само робството и казана за ракия са в състояние да му сложат капаци за всичко друго.

 27. 27 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Мммъъъъъъдддааааа
  Събитията в последните дни , мухахаха : Ярък пример за идеално проведена операция по социален и пси инженеринг . Оценка 6+
  1)Заложи се на примитивен национализъм и патриотизъм ''Махаме Паисий , слагаме Робинзон Крузо , няма робтсво ала бала'' -бухахаха . като същевременно е и дуалистичен експеримент Матряла яко клъвна . 2) Режисираме протест с нек'ви уроди и плашим гаргите по медиите 3) Изпускаме напрежението и парата контролирано 4) Получава се и необходимия реверсивен ефект 5) Гори бушон 6)Мат'ряла е в екстаз 7) Спасяването на редник Москуффффф - Well done ! 8) Тикви на бел кон Отличен 6 + за екипа реализирал идеята , съмняааам се да е нашенски Те така

 28. 28 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]Нещо май си се объркал.... [/quote]

  Не съм, асистентът го е рекъл:
  "Да, имало е присъствие на друга религия, на други етноси, обичаи и порядки, което е навредило на високата ни, но е обогатило масовата ни култура. То продължава в началото на ХХI в. чрез популярните турски сериали и турски ресторанти, срещу които никак не роптаем."
 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#25] от "stenli1":
  Не, че нещо, ама като какво може да бъде определено поведението на "съжителствуващите" аги, когато хем са изяждали нагло последните трохи от софрата на българина, хем после "неробът" българин бил задължен да му плаща данък, че си "бил изтрил зъбите"?!!

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ан Он":А тези жители на съседните на Батак села имали ли са българско национално или поне етническо самосъзнание?
  Или просто така ние си ги определяме като българи, а какви са се чувствали те хич не е важно?

 31. 31 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#0:"асистент с мерак за грант"]Да, имало е присъствие на друга религия, на други етноси, обичаи и порядки, което е навредило на високата ни, но е обогатило масовата ни култура. То продължава в началото на ХХI в. чрез популярните турски сериали и турски ресторанти, срещу които никак не роптаем.[/quote]

  Интересно с какво се измерва това "обогатяване". Може би си с появата на чалго-циганските кръчмарски ритми, за които пише още Алеко в "Бай Ганьо". А за турските сериали не ми се и коментира.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 32. 32 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Османската империя е била лайняна, назадничева и неевропейска. Няма смисъл да се дебатира робство или не. Който се чувства романтично привързан към нея да заминава в ислямска държава, духовния и наследник. същото важи и за привържениците на социализма и северна корея.

  да се води такъв дебат в 2016 година е безумно.

 33. 33 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  [quote#12:"Дедо Либен"]Отказването и смекчаването на историческите факти е предателство!!! [/quote]

  Аз нямам впецатлението, Че обективни историЧески факти се изопаЧават или премЪлЧават. Че някой историци ги тЪлкуват разлЧно, това е съвсем нормално. В тези спорове не се меся.
  Ние сме длъжни да предоставим на нашите деца фактите (максимално обективно), и съм сигурен, Че те сами могат да си съставят стоето собствено мнение.
  Но да опитвам да налагам моето мнение като Mainstream, това е абсолЮтно недопустимо!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 34. 34 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какво по-хубаво от това, да си поданик на Османската Империя тогава?
  Тя те пази от други нашественици, които не се знае какво могат да ти направят...Ти не отделяш и грам жълтички за въоръжаване!За това мисли Империята...
  Имаш си училища на български и пращаш след това детето си в чужбина!
  Правиш си собствен бизнес, като разбира си плащаш данъка, както и другите народи в Империята!
  Имаш право на свободно пътуване навсякъде!
  Цървата никой не тия пипа!
  Е, ако се падне лотарията да ти вземат единия от трите сина за едничар, егати късмета! За него се грижи Империята, която те пази...
  Ех, кешке сега да я имаше тая Империя!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 35. 35 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#4:"BG Stability"]Хайде сега, прибирайте знамената и хоругвите и да обърнем внимание на най-важното нещо от тази седмица: КАКВО СТАВА С ДОКЛАДА НА ЕК? [/quote]

  Хайде сега ти или някой от другите борци за съдебна реформа да обясниш на мен и на 95% от хората във форума с простички и ясни думи и с 1, 2, 3 какво искаха да се промени в съдебната система и какви резултати се очакваха от всяка промяна. Защото нито Радан Бързото Перо, нито лишеният от адвокатски права Ицо Вувузелний не обясниха това на хората.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Към автора на тази статия -
  "....Тирани, всуе се морите!
  Не се гаси туй, що не гасне!
  Лучата, що я днес гасите,
  тя на вулкан ще да порасне.
  Тук всичко мре, изтлява, гние
  и тез, що бдят, и тез, що падат,
  престоли, царщини и вие
  и червите, що вас изядат.
  Едната светлина е вячна —
  една във хаоса грамадни!
  Със нея тоя свят се начна,
  със нея няма да пропадне.
  Във мрачен гроб фърлете нея —
  тя повеч блясък ще се пръсне,
  убийте я във Прометея —
  тя във Волтера ще възкръсне.
  И ако слънцето изчезне
  от тия небеса приветни,
  то някой в ада ще да влезне,
  главня да вземе, да ни светне!
  Януари 1883 Не се гаси туй, що не гасне Иван Вазов

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#32:"lol"] Който се чувства романтично привързан към нея да заминава в ислямска държава[/quote]

  Може просто да кандидатства в ДСБ или в "новия десен проект".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Galata": Неоосманистките Ви пропаганди не се възприемат добре от българите. Май ще Ви опустеят магазините и бизнеса в България- ние не обичаме някой да се гаври с нас, а после и да печели максимално от нас и да ни се присмива, колко сме прости...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#29] от "Арон":Ами като поведението на старите войници, съжителствуващи с новобранците в едно и също помещение.
  Още примери от близкото и далечното минало:
  Съжителствуват няколко семейства в обща квартира на Софжилфонд.
  Съжителствуват бившият собственик и квартирантът, настанен в дома му на нормиран наем по Закона за едрата градска собственост.
  Съжителствуват в общо домакинство чиракът Оливър Туист с калфата, слугинята, майстора и майсторшата - и така съжителства, че накрая се бунтува, бият го и бяга!
  Съжителствуват през вековете в общо домакинство селяни и ратаи и ратайкини; майстори, калфи, чираци; господари и слуги.
  Съжителстват господари и наложници.
  Съжителстват господари и роби. И дори когато отношенията са патриархални, господарят работи на нивата заеднос единствения си роб как е характеризирал Иисус тяхното съжителство: "Че кой е този господар, който, като си дойде с роба си от нивата, ще му благодари? Няма ли да му каже: "Приготви ми вечеря и стой да ми прислужваш докато ям!"" /Т.е. аз сега ще почина и ще се мия, а ти ще шеташ, после ще стоиш да гледаш как ям, после ще се храниш с остатъците, ще ошеташ, ще измиеш съдовете, докато аз отдавна ще съм заспал./

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#13] от "angevins":

  Е този главен асистент просто спуска новите опорни точки - изяснихме теоретичния проблем с ''робството'', спрете да обсъждате въпроса за НАЦИОНАЛНОТО самосъзнание, че пречите да се заяждаме кого да уволним заради доклада на ЕК !!!

  [email protected]
 41. 41 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Емоцията около "робството" е отлична среда за пропаганда"

  Вярно, статуса на Борис Стоянов чудничко се вписва в неолибералната пропаганда. С техния мултикулти, толерантност и отказ от национална идентичност и суверенитет, обслужващи интересите главно на наднационалните капитали, няма как да не обработват общественото мнение в посока обезличаване на националната идентичност и деструкция на принадлежността към нацията – общ език, етнос, история, религия... Та затова и в заглавието на статуса робство е сложено в кавички. И как трябва да сме били толерантни, как робството ни е обогатило и тем подобни либерални бъртвежи... Боже, боже и тоя нещастен асистент преподава на младите хора и промива мозъците им.

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Абе, не бъркайте в раната! Защо не прочетете Иван Хаджийски - Бит и душевност на българският народ. Там се описва как тълпа от 200 българи под ръководството на бащата на революционера Ценко Дюстабанов спипала Капитан дядо Никола в лозята над Габрово и го утрепала с колове! Понеже Дядо Никола искал да се изпълнят указите на султана за свободата на българите, макар че в кесията му дрънкали руски рубли ... Там пише и много други неща за българите, ама кой да чете.

  Защо не прочетете Иван Вазов - В недрата на Родопите - там е казано кой е изтрепал Батакчани. Това са помаците от село Барутанли край сегашния Велинград. Там е спомената също какво са сторили Батакчани, за да им се случи този ужас, а именно убивали са ...

  Говори се за арменския геноцид. Очевидно е факт! Но никой не споменава, че това е станало по времето на Първата Световна Война, Турция е била на страната на Германия, а Русия е насъскала Армения да нападне Турция.

  Защо философствате, бъркате в стари рани, занимавате с митове и легенди! Робство в смисъл на строго владичество е имало. Но е имало и свобода, много по-голяма от тази през времето на комунизма. Но османското владичество е главната причина за изоставане развитието на България.

  Само че това е история! България е в НАТО и ЕС. А Турция и Русия съществуват. И с тях трябва да се съжителства макар и с повишено внимание. Трябва да се гледа и в бъдещето, а не да се държим за задните части като ощипани грозни госпожици и да надаваме неистови писъци ... за да привлечем нечие внимание!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бойко е хитър пич. Направи няколко "проби-грешки", ориентира се правилно и уволни уж "виновните". Сега съм сигурен, че учебниците ще бъдат написани така, щото да не предизвикват справедлияи гняв на народа.

 44. 44 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#28] от "robotrop":

  Помислих че се обръщаш към мен то било отговор на моя въпрос

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 45. 45 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Направо смешно, не - цинично! звучи сравнението на положението на раята с положението на черните роби в Америка. Много добре са си били селяните ни, не са рязали тръстика по цял ден, та какви роби са това? А всъщност поробването на цяла една нация за пет века, разрушаването на средновековната българска държава и анексирането й към Отоманската империя е насилствен акт, чието вторично действие е физическото унищожаване на елита на нацията – аристокрация и висше духовенство, както и поставянето на целия български народ в подчинено положение спрямо завоевателя, свързано с лишаване от основни граждански права, както и прилагането на ред практики /кръвен данък/, пряко определими като част от отношението към класически роби. Да не забравяме, че целият ни народ, заедно с въшките, и земите заедно с мравките, по дефиниция е бил собственост на султана в абсолютната монархия на отоманската империя. Та този мракобесен период за цял един народ и държава да бъде наричан съжителство или присъствие е меко казано цинично. Емоционално или не, възрожденците ни са го наричали робство и иго. И нека им вярваме – те са живели по това време, те са изпитвали на свой гръб безчинствата на турците.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Весело

  До коментар [#34] от "Galata":Ти не отделяш и грам жълтички за въоръжаване!За това мисли Империята...

  Да бе! Мисли Империята - с парите от редовните и извънредни данъци, които е събрала от тебе! Демек - с твоите бакърени, сребърни и много рядко жълти парици!


 47. 47 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Правилната дума всъщност е владичество....

  Но българите като етническо и религиозно малцинство в Османската империя са се радвали на повече задължения и по малко права.... Да се говори за толерантност в Османската империя е смешно и тоя не е никакъв историк ако го твърди !!!!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "lol":+++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Любопитно

  ... За разлика от балканските си съседи, героично сме търпяли османската система с оправданието, че се намираме в "чрево адово" (Вазов)...

  Е де, е де!
  Да си главен асистент в СУ и да изплескаш такова?

  Въстания българите са вдигали също като "балканските си съседи". Ама териториално "съседите" са на границата на Османската империя със Запада, попада в тяхното полезрение, познати са, най-после - признати са в правата си! Докато българите са не само "нейде навътре" и затова непознати, а и твърде навътре към сърцето на Османската империя, та не могат да посегнат чак там да се намесят от Векиките сили. Както защото нямат чак такива сили, така и защото още не могат/не искат да срутят Османската империя. Само "късат" от периферията, глозгат я, помагайки на гърци, и на сърби и хървати, и на румънци.
  На всичкото отгоре, въпреки намесата на Великите сили - направете си справката колко преди България са се освободили "съседите". Като време "исторически" на практика те са в началото на един процес, който завършва чак с ПСВ.
  И ние сме по време "исторически" плътно до тях, на практика в началото. А ако вземем Екзархията, когато се появяват истински политически на европейската сцена отново българите - пък хептен сме "рамо до рамо" с Освобожденията на "съседите".

 50. 50 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1357 Весело

  [quote#43:"Арон"]Бойко е хитър пич.[/quote]
  Но ... със заешко сърЧице (и беЗ т@пки) !
  излязоха 200-300 "протестЪра", и айде министеро изгоря !
  ами ако излязат 200000, кво става ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Galata":

  Аркадаш, моите уважение, но вярата ни е различна. Никога няма да можем да живеем заедно. Като комшии - да! Ама няма как просто децата ми да ходят на даскало, в което да седят на един чин със забрадени до чоите, унизени човешки същества. За вас това може да е нормално, според религията ви, но са нас си е белег на архаична изостаналост. Това е положението. Българинът е европеец, той е светски човек, спомняш ли си думите на левски от онова славно време на османска империя по тези места? "Няма нищо по кофти от това, робът да се усеща по горен от поробителя си". Още тогава българите са се имали за нещо "по така" от турците. Не искам да се засягаш, само констатирам.

 52. 52 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#21] от "hsi":

  Ми те така са ви набити в паметта, че е задръстена да възприеме друго!

 53. 53 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Много хубава статия. Между другото - някой знае ли какво пише за периода когато целия Балкански полуостров е в състава на Османската империя в учебниците по история на нашите съседи?
  Много се съмнявам, че гърци, сърби и румънци се учат, че са били роби.

 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#34] от "Galata":

  [quote#34:"Galata"]Ех, кешке сега да я имаше тая Империя![/quote]

  Има я , има ..ама и викат ИДИЛ !

  [email protected]
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#34:"Galata"]Е, ако се падне лотарията да ти вземат единия от трите сина за едничар, егати късмета! [/quote]Това е върховен цинизъм, проявен от човек, който се е родил в България, с турско самосъзнание е, изселил се е от България ореди 1989г. придобил е и турско гражданство, мрази българите и България, винаги и навсякъде ги уязвява, но си запазва заради КЕЛЕПИРА българския паспорт, защото от 2007г. ТОЗИ паспорт- а не турския- му позволява да прави бизнес на ЕС пазар...Жалка история си!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "За разлика от балканските си съседи, героично сме търпяли османската система с оправданието, че се намираме в "чрево адово" (Вазов)"

  Така ли бе асистенте? Търпяли сме, казваш. Ами въстанията? Ами Априлското, първото и второто Търновски въстания, Чипровското, въстанието на Карпош, хайдутството, Илинденско-преображенското въстание, Кресненско-Разложкото, Старозагорското, бунтовете на българите срещу кръвния данък, Въстанието на Капитан Дядо Никола, Чипровското въстание и да не ги изреждам всичките... търпяли сме били. Героично. Как не те е срам, асистент нещастен?

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#51:"Арон"]Аркадаш, моите уважение, но вярата ни е различна. [/quote] Какви уважения- този се гаври открито с нас!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#45] от "abygale":

  [quote#45:"abygale"]Отоманската империя ... чието вторично действие е физическото унищожаване на елита на нацията [/quote]

  Не че съм фен на Османската империя, но тук определено малко бъркаш.

  По османско време голяма част от елита се е запазила, само е станала васал на новия господар (подсказка - истинския Крали Марко се е бил на страната на турците).

  Това с унищожаването на елита са го практикували едни други завоеватели, малко преди средата на 20-ти век ...

  કટાક્ષ
 59. 59 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "Логика":

  Не се гневи Логика!
  Тук е форум на мисли и идеи и всеки е различен...
  Аз мисля така, ти иначе, а трети ни следи и си прекарва през своята си призма нещата...Нали така, няма сърдене!
  Само има един детайл дето го забравяш-ние такива като теб по-добре ги познаваме, отколкото ти нас...
  А, детайлите са важни неща!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  До коментар [#53] от "koko65bg":
  Много се съмнявам, че гърци, сърби и румънци се учат, че са били роби.
  -------------------------
  За румънците не знам.
  Но сърбите са като нас.
  И ... сърпрайййз! - и гърците!

  Но нито сърбите, нито гърците имат такива либерастващи изтрещели идиоти, които да си правят пропаганда с първосигнален, изкривен до абсолютизиран черно-бял дебилно скудоумен прочит на "робство", генерализирайки го обаче връз целия период от няколко века.
  На всичкото отгоре - векове, през които се сменят исторически кардинално различни епохи, а не всички вътре в една епоха.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#34] от "Galata":

  Явно Ататюрк не знаел за тези прелести, та затова демонтира империята и я изхвърли на боклука.

 63. 63 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#58:"Ан Он"]По османско време голяма част от елита се е запазила, само е станала васал на новия господар (подсказка - истинския Крали Марко се е бил на страната на турците). [/quote]

  Ти да видиш? И това ли го твърди "големият специалист" Божидар Димитров? Дека са нашите боляри, севастократори, севасти, кефалии и т.н. през 16, 17 или 19 век.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 64. 64 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ан Он":

  Говоря за средновековната българска аристокрация, а не за вторично появилата се класа на чорбаджиите през късното средновековие. Чорбаджии-изедници - така народа е наричал богатите търговци, лихвари, бирници, които са мъчили селяните ни не по-малко от турските господари. И да, вярно, били са покорен васал на новия господар.

 65. 65 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#59:"Galata"]ние такива като теб по-добре ги познаваме, отколкото ти нас... [/quote]

  Да, ние с такива като вас не сме живели.

  Ти въобще не знаеш къде се намираш.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#58:"Ан Он"]унищожаването на елита [/quote]

  Вероятно има предвид "генофонда".

  Понеже кадърните и свободолюбиви периодично са се вдигали, та или са бивали избивани, или са емигрирали.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да те Турците са най-милите хора в света.Дори в момента с Кюрдите какво любов и добро съжителство имат

 68. 68 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#63] от "Репей":


  [quote#63:"Репей"]Дека са нашите боляри, севастократори, севасти, кефалии и т.н. през 16, 17 или 19 век.[/quote]

  Как къде - кефалите винаги са си били в Македония - хем кекат хем се фалят.

 69. 69 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Темата е "вечно зелена", за съжаление. И е много подходяща да се раздухва, защото много бързо може да произведе желания ефект- още едно разделение в мнението на хората и да се отклони вниманието от актуални проблеми. Такава е също темата за религията и някои други. Защото удрят директно по националната ни гордост. А тя, в днешно време, трябва да легне на постигнатото от нас и на националното ни единство в осигуряването, най- общо казано, на по- добър живот в страната ни! В сегашно време, за да има и бъдеще време. Това, което от нас зависи.

 70. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#49] от "xm...":


  Пишеш глупости! По/добре е да мълчиш, за да не се налага да се споменава истината!

  Виж какво пише Иво Беров...  Историята ни не се изучава и тайните й остават неразкрити, сякаш са нещо срамно.
  Няма обаче нищо особено срамно, или странно в това, че българите не са оказали особена съпротива на турските нашественици и дори нещо повече – помагали са им. В битката на Косово поле са участвали и българи. Ама не на страната на християните. Хич не се дивете, нито подскачайте от възмущение или изненада – българите са се били срещу обединеното християнско войнство на сърби, албанци, унгарци, власи и други (малко италианци и поляци). На страната на турците са се били. Начело с болярина Константи от Велбъжд.

  А Шишман наистина е водил войските си – кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака. Само че не срещу турските завоеватели, а на тяхна страна. Шишман е водил кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака, срещу враговете на султана – анадолския род на Караманите. Защото е бил негов васал. А как се е държал Шишман при няколкодневната обсада на Търново, по-добре да не знаете. Както е рекъл Един: "Аз още много мога да ви разкажа, ама можете ли го понесе…”

  Всъщност най-упорита, най-продължителна и най-юнашка съпротива срещу турците са оказали албанците. Това също е слабо известно, обикновено ги смятат за турски съюзници, защото са мюсюлмани (такива стават по-късно). Турски съюзници са били българите, не албанците. А по-късно и сърбите са им били съюзници.

  В това, че българите са помагали на турците (е, има няколко малки крепости, оказали съпротива) при завладяването на Балканския полуостров няма нищо срамно. Никой не е могъл да предвиди бъдещето. Нито да направи едно по-смислено и по умно тълкуване на това, което се случва (геополитически анализ му викат). Българската държава е имала един отколешен враг – Византийската империя. И се появява племе, което има друга вяра, но иначе си е по-скоро като нас, не като ромеите. Това племе също е враг на Византия. Воюва успешно срещу нея. Ми дайте да му помогнем, какво толкова. Пък после ще му мислим.

  Това "пък после ще му мислим” и "леле каква я мислехме, пък каква стана” не е някогашна особеност на българския разсъдък. Сегашна си е.
  Освен това има и друго.

  Когато един болярин не окаже съпротива на турците и приеме да бъде султански васал, той запазва всичките си права и предимства на велможа. По-късно е трябвало да избира – да изгуби тия права и предимства, или да приеме чуждата вяра. Ако я приеме – всички врати пред него са отворени. Включително към най-висшите длъжности на империята.

  За тогавашните, пък и за сегашните нрави, изборът е ясен и недвусмислен. Особено за сегашните нрави. Които са следствие на тогавашните, разбира се…

  А има и друго. Нещо основно.

  То се пренебрегва. Подминава се. Не се изучава. Не се познава.

  Как са живели хората

  Селяните които са били 99, 99% от тогавашното население. Народът тоест. Какво е било всекидневието му. Как са изтърпели игото на тия проклети турци толкова години не, ами векове.

  Всъщност е нямало какво толкова да изтърпяват. Доста от тях са прекарвали целия си живот без да видят нито един турчин. Или са го виждали само отдалеч.

  Работата е там, че в Османската империя различните народности са живели отделно една от друга. В различни села, а при градовете – в различни махали. По българските села, някъде в края на есента са идвали турци – спахията и дружината му от катили да си приберат десятъка. Толкоз. Това е бил досегът на народа със злодеите и потисниците.

  Спахията не е имал право да остане в едно село повече от три дена, най-много седмица. Ако остане повече или вземе повече отколкото му се полага, селяните са се оплаквали на кадията. А кадиите – хич не се дивете, тук няма никакви чудеса, обикновено са вземали страната са селяните.

  Защото българските селяни, също както и турските, са били рая на султана. А рая, това ще рече не някакви потиснати и унизени роби, а чисто и просто данъкоплатци. И кадията, ако е бил почтен (криво седи право съди стар кадия – не е случаен този израз в народните песни) е защитавал данъкоплатците на султана срещу произвола на спахията – нищо чудно и поразително няма тук.

  Та това е. Идва веднъж годишно страшния поробител да си прибере десятъка.

  А сега какво е? Платихте ли си този месец тока, парното, водата, осигуровките, пътния данък, данъка смет, имотния данък и глобите?

  Можете ли, като по турско, да скриете половината си овце в гората, та беглика да ви излезе двойно и тройно по-малък. Възмущавате ли се от изедниците кръвопийци? Или ходите покорно, като овце и роби в "ийзи пей” да си платите колкото ви кажат ?...

  Страшният кръвен данък. Отнемането на млади момчета от семействата им за еничарската войска и за султанските служби. Данъкът, който бил една от причините за народното недоволство и въстанията против турците.

  Народното недоволство (отделен е въпросът доколко е общонародно това недоволство), национализмът и бунтовете против турците се случват главно през втората половина на 19-ти век. "Кръвният” данък е отменен през 1637 година – два века по-рано.

  С този данък били събирани около три хиляди момчета годишно. От цялата Османска империя. Цялата. От всичките Балкани, от цяла Мала Азия и от Египет. Което показва, че отнетите от турската власт деца тогава не са били повече на брой от тези, които майките изоставят по домовете за сираци сега.

  Освен това, когато едно семейство отглежда средно от пет до седем деца, по-лесно може да се разделиш с едно. И да храни едно гърло по-малко.

  Още повече, когато знае, че детето не само ще оцелее, но ще бъде осигурено откъм битови удобства и рахаталъци цял живот.

  Нещо повече – като знае, че това е единственият начин това дете да се издигне. Да станеш богаташ, управник, велможа. Да достигне до най-високия сан в империята – велик везир. Нещо като министър председател тоест.

  Между 1453 и 1623 година от 47 последователни велики везири 37 са били от християнски произход и почти всички са били събрани от "кръвния” данък -девширме.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#34:"Galata"]Ти не отделяш и грам жълтички за въоръжаване![/quote]

  А данъци? А девширмето?

  [quote#34:"Galata"]Правиш си собствен бизнес ... [/quote]

  Какъв и откога?

  [quote#34:"Galata"]Цървата никой не тия пипа![/quote]

  Освен съседите мюсюлмани, които ако преценят, че не е достатъчно вкопана, я палят, понеже ти е забранено да е от от мариал, различен от дърво.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#64] от "abygale":

  [quote#64:"abygale"]Говоря за средновековната българска аристокрация,[/quote]

  Нямам време да ровя за източници, но по спомени и Иван Шишман (владетел на Търновското кралство) и Иван Срацимир (владетел на Видинското кралство) изкарват част от последните години от живота си като васали на султана.

  По-долните нива на аристокрацията сигурно са се адаптирали още по-лесно към новата власт ...

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#70:"vxa15365434"] ... иначе си е по-скоро като нас ... [/quote]

  Без собствен език, без писменост, натурален сбор от тъмни безкултурни пещерняци, налагащи най-назадничавата религия в историята на човечеството.

  Това ли имаш предвид?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#59:"Galata"]Тук е форум на мисли и идеи и всеки е различен... [/quote] Тук не е форум за пропагандиране на турската неоосманистка доктрина на ахмед давутоглу.
  [quote#59:"Galata"]ние такива като теб по-добре ги познаваме, отколкото ти нас... [/quote] Дреме ми- имам абсолютна икономическа, социална и политическа независимост от "такива като вас" Аз като вас никога няма да стана, но и вие не можете да станете като мен- просто е- аз съм българка, а ти си с турско самосъзнание и турски гражданин, МИТ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#42] от "vxa15365434":
  Отличен коментар. Само една забележка - Русия не е "насъскала" Армения да нападне Османската империя поради простия факт,че по това време арменска държава не е съществувала. Определено е имало,обаче планове и подкотовки за арменско въстание срещу турците,което формално е дало повод за жестоките репресии и кланета.

 76. 76 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#64] от "abygale":

  Всъщност коментар 70 съдържа малко повече подробности относно как "средновековната българска аристокрация" се е сработила успешно с новата власт.

  કટાક્ષ
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вижте коментарите на ник " “Galata” и помислете- кого обслужва тезата за "мирно фактическо съжителство" между завладените българи и османците- мюсюлмани в османската империя...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#73] от "galio":

  Така ли мислиш! И се заблуждаваш. Знаеш ли как са превзели турците Константинопол. С огромни оръдия. Никой тогава, включително Византия не е имал оръдия с барут. Турците с оръдия разбиват стените на Константинопол. Наистина ... пещерняци! А ти чувал ли си за арабската култура. Ти и сега използваш арабски цифри и съставяш от тях числа. Аритметика - арабско изобретение. Арабите (а турците са взели от тях културата си) са достигнали голям напредък във вековете между сгромолясването на Римската Империя и 11 век. Османската Империя поглъща целият им ареал - Средиземноморието, Ирак, Сирия, Палестина, Арабският Полуостров.

  Но пропускат Индустриалната революция и стремително изостават. Тогава стават и неудобни за българите. А и отслабват и руснаците успяват да ги изтласкат от България. Окончателно Османската Империя е изтласкана от Балканите през 1908.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#56] от "abygale":
  Как не те е срам, асистент нещастен?
  ---------------------------
  Жалка картинка е асистентчето така да си плюе връз суратя!

  Ренесансът "възкресява" Гърция на "картата".
  Лорд Байрон се бие и загива там през 1824 година.
  Гърция се освобождава чак през 1832 година!
  Сърбите вече са се освободили от 1813 година!
  Румъния през 1859, а през 1861 е тяхното "Съединение".
  Екзархията е от 1870, но движението за нея е от преди това.
  А Паисиевата "История" е от 1762 година! И няма как да се появи, ако го е нямало "огънчето", нито да даде плод, ако я е нямало "почвата"!

  Та наистина е нещастно асистентче, ако не вижда как се вписват българите сивсем "нормално" и "органично" в тази обща картина!

 80. 80 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#70] от "vxa15365434":
  Пак отличен коментар и пак една забележка : Константин Драгаш,деспотът на Велбъжд / Кюстендил на турски и български / е бил сърбин,доколкото това е имало някакво значение по онова време...

 81. 81 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#75] от "thepirineagle":

  Благодаря, но това е написано от Иво Беров. Аз нямам авторство върху коментара. Истината е, че и Беров не е същински автор. Изглежда това идва от трудовете на най-големия български османист проф. Вера Мутафчиева.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 82. 82 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#16] от "Ан Он":

  Ан Он,
  а редовна турска войска (аскер) изпращана ли е към Панагюрище, Копривщица, Клисура и Перущица, или не?

  Според съвременото право не е възможно да използваш непропорционална сила, т.е. ако някой е въоръжен с нож или пистолет, не бива са се използвш гаубица, танк или бомбардировач, щото ги имаш. Не може срещу няколко самоделни черешови топчета и кремъклийки да изпратиш редовен аскер, въоръжен с най-модерното за времето си белгийски пушки и топове на Круп. Защо - за да запазиш целостта на империята и Дунавския вилает ли??? Вярно е, че думата "гнет" не е равностойна на робството, но тогавашните българи, очевидно много са били угнетявани и следователно не са считали, че е налице "мирно съжителство" .

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#70:"vxa15365434"]Доста от тях са прекарвали целия си живот без да видят нито един турчин. Или са го виждали само отдалеч. [/quote] Да, бе- за това цяло българско село масово бяга от османците- не защото османците са им подпалили селото, неее- те са си живеели мирно с българите, а българите , през целия си живот, не са виждали 5 века османец мюсюлманин...Това пък е част от родовата история на съпруга ми. Над 5 села в Чирпанско са основани именно от населението на такива български села- бегълци- за това са се заселили на места, на които има климатични аномалии и в които зимата температурата пада до -30 , а през лятото стига до +42градуса...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  трябва да си пълен идиот да си мислиш че българите са били под някакво си робство по време на турското владичество...

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#80] от "thepirineagle":

  И отново не съм аз авторът на коментар 78. Това е директен преразказ на многосериен филм на БиБиСи посветен на Османската Империя и показан по образователните канали на Втора германска телевизия. Изгледах го с голям интерес.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#70:"vxa15365434"] По българските села, някъде в края на есента са идвали турци – спахията и дружината му от катили да си приберат десятъка. Толкоз. Това е бил досегът на народа със злодеите и потисниците.[/quote] Това е абсолютна ЛЪЖА и то ГРАНДЕ ЛЪЖА! Ще е добре иво беров- ако е с български етнически произход- да ни представи историята на своето фамилно дърво- може пък точно тя да го опровергае, като пак подчертавам- АКО е от българската народност...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "angevins":

  +
  Останалите...повечето не ги разбирам.
  Не мисля всеки ден за турското робство, не мисля и всяка година.
  Не мисля никога всъщност, както не мисля и за величието на България по времето на Симеон примерно (истинският Симеон, не ментето крадливо от Мадрид).

  Трябва обаче да се пази българската история от опитите за промяна/подмяна. От опитите да се внушава, че не е имало турско робство. От опитите на разни боклуци нашите деца да знаят една измислена история за България.
  Да мислят, че едва ли не българите сме били щастливи и едва ли не привилегировани под турско робство.
  РОБСТВО - няма друга дума за петте века.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За писалите минус на коментар 83- поинтересувайте се, защо в около 5 села около Чирпан, се готвят предимно планински ястия и по начина на планинците, вместо да се готви по начина, който е подходящ за равнината и да се използват подправките, растящи в землищата им...Питайте хората там как възникват селата им - те ще ви кажат истината и няма да ви излъжат...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Либен":

  [quote#82:"Дедо Либен"]а редовна турска войска (аскер) изпращана ли е към Панагюрище, Копривщица, Клисура и Перущица, или не?
  [/quote]

  А редовната съветска войска окупирала ли България и спомогнала ли е за избирателното избиване на няколко хиляди човека от цвета на нацията? И тогава пропорционална сила ли е била използвана ?

  Ако вашият пример е индикация за "робство", как да наречем събитията след 1944 година?

  Както казах вече - не съм фен на османската империя, но зверства е имало и преди и след нея - при това - по-големи.

  કટાક્ષ
 90. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#84] от "Stavrogin":

  Как ме нарече?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  До коментар [#42] от "vxa15365434":
  До коментар [#70] от "vxa15365434":

  [quote#70:"vxa15365434"]Пишеш глупости! По/добре е да мълчиш, за да не се налага да се споменава истината! [/quote]

  [quote#42:"vxa15365434"]Абе, не бъркайте в раната![/quote]

  Не , трябва, именно за да не се пишат глупости !
  и за да не могат маргинали/политикани да налагат тяхното "вЪрховенство" в публиЧното мнение !
  Народ, който не си поЧита и знае миналото, няма бЪдеще !
  (Цитирам свободно Гьоте)

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 92. 92 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#89] от "Ан Он":

  Болшевишко робство.
  Не задавай тъпи въпроси.

  Освен това България от 13-ти век има население колкото Англия от същият век.
  Провери сега в какво съотношение сме с Англия и се сети кому трябва да "благодарим" за това.
  Не цивилизоваността на Турция вечно ще е причина да гледа ЕС през крив макарон.
  Разбира се за това "помага" ердоган. Цивилизованите хора в Турция не са малко, но другите са повече и тоя ги окуражава.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#89] от "Ан Он":

  Ан Он,
  нека не разводняваме темата с привнесения болшевизъм у нас! Но не знам за по-голямо зверство у нас, от това, по време на Априлското въстание. То има аналог само с действията на бандите на Пол Пот в Камбоджа от близкото ни минало!

 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#70] от "vxa15365434":
  Божеееййй, "аргументация" с журналистическа статия!
  В най-добрият стил - щипнато от тук-от там, та да се прокара тезата.
  Ми гълтайте си пропагандите, кой ви пречи, ама не ни ги навирайте така смешно в очите.

  Аз на Беров и злободневната му статийка ли да вярвам - или на историческите факти?
  На Беров ли да вярвам, с неговите два-три, при това литературно изкривени примера или на историческите факти и на желязната логика на историческото развитие?

  Ставате смешни!
  "Цакат" с Беров, ръйшли! Срещу ... Вазов
  Вазов, който хем го е живял това, за което говори, хем е и в темелите, доказал се, на българската душевност и самосъзнание, т.е. усещане за това какво е било. И народът му го е подпечатал ... все четейки песните му ...

  Прочее ... Вазов още тогава е сложил точката по темата, давайки идеалния термин - "иго"!
  Нито е "робство" в тъпанарският смисъл като робинята Изаура, нито е идиотското "присъствие" и "съжителство".
  "Игото" е достатъчно широко понятие, което може да обхване както чистата робия, така и политическа доминация и орязване просто на права, та чак до даването на някои равни права, че даже и "защитени квоти" в последния, издиханен период на Османската империя.
  Ама пусто Вазов не отговаря на либерастките мераци!

 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Либен":

  Турците никога не са спазвали международното право.
  През 20-ти век колят и бесят точно както и през 14-ти век.
  В Кавказ по време на руско-турската война са същите.
  Русия ги напада, но това не е важно. Там, в Армения тренират за геноцида над арменците.
  Български войници, ранени, се самоубиват на бойното поле, знаейки на какви мъчения ще бъдат подложени от турците. И това ПАК през 20-ти век. През първата балканска война е било, ако мога така да се изразя, щото не знам точните исторически понятия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Весело

  'Се гледам макароните да са изправени. Ама кел файда, от парата, едвам се виждат.

 97. 97 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#78:"vxa15365434"]Никой тогава, включително Византия не е имал оръдия с барут.[/quote]

  Да. Само малко майсторът на оръдието е унгарец.


  [quote#78:"vxa15365434"]А ти чувал ли си за арабската култура.[/quote]

  Да. Всичко, което наричаме "турско" е или арабско, или персийско, или арабско-персийско.


  [quote#78:"vxa15365434"]Тогава стават и неудобни за българите.[/quote]

  Четейки историята на българските въстания, човек би могъл да остане със съвсем различно впечатление.


  [quote#78:"vxa15365434"]Окончателно Османската Империя е изтласкана от Балканите през 1908. [/quote]

  Всъщност никога не е.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 98. 98 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Либен":

  [quote#82:"Дедо Либен"]тогавашните българи, очевидно много са били угнетявани и следователно не са считали, че е налице "мирно съжителство"[/quote]

  Българи, турци, арменци, гърци са били рая за падишаха - с други думи данъкоплатци.

  За да има пари от данъци, трябва да има население което да работи - основната работа на администрацията на империята е да осигури на раята що-годе нормален живот, за да може да го дои.

  Ако ежедневно тормозиш и унищожаваш населението си, доста бързо ще останеш без такова (или ще си избил всички, или остатъците ще са се изнесли от другата страна на Дунава или още по-далеч)

  Да - имало е ексцесии (и от разбойнически банди и от войската) - не отричам - от тези ексцесии са страдали както българите, така и хората от другите народности който са живели в същите населени места (и са 'съжителствали' с българите).

  કટાક્ષ
 99. 99 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#94:"xm..."]Вазов още тогава е сложил точката по темата, давайки идеалния термин - "иго"! [/quote]

  Жрат му Владимир Вазов пише в дневника си за "турско робство".

  Във фейса постоянно пускам факсимиле и никой ревизионист не ще да коментира.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 100. 100 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#83] от "Логика":

  Госпожа, вижте, историята е коварно нещо и е по-добре да не я познавате.

  През 1912 българските войски подпалват и унищожават българо-помашкото село Барутанли край сегашния Велинград заради това, че именно и само те са изклали Батакчани.
  Същата година българското правителство с големи усилия спира кланетата устроени от български войници в Турска Тракия. А защо има толкоз много турци в Кърджали и Родопите. Защото след 1913 българите ги изгонват там от равнините.

  Но има и по-стари неприятни факти. Заместникът на Византийският Император е бил изпратен при Маджарите да търси помощ срещу турците. На връщане българите го арестуват и го задържат във Видин една година. С което подпомагат косвенно османците

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK