Слухът за мъртвия бежанец

Слухът за мъртвия бежанец

© ReutersМълвата, че бежанец е умрял на опашка пред една държавна служба в Берлин, отекна като бомба в социалните мрежи. Тя се оказа фалшива, но случаят показва превратностите на германския дебат за бежанците, коментира Карстен Книп от "Дойче веле".


Пламъчетата на свещите мъждукат във вечерния здрач - в памет на един починал сириец, какъвто обаче не съществува. А скърбящите за него се оказаха подведени от едно фалшиво съобщение за млад сириец, починал в Берлин докато чакал на опашка да подаде молба за убежище.


Този случай показва, че дебатът за бежанците отдавна е загубил своята нравственост. Новината за починалия бежанец, качена в интернет от гражданското сдружение "Моабит помага", се разпространи мълниеносно в социалните мрежи. А начинът, по който веднага се задейства цялата медийна машина, засилва усещането, че е било само въпрос на време подобно нещо да се случи - заради хаотичната обстановка в службата в Берлин, където бежанците подават документи за убежище.
Поляризирана Германия


Бежанската криза разедини германците. На единия полюс са онези, които приветстват политиката на отворените врати, а на другия - нейните противници, които виждат в това поведение на властите действие с непредсказуеми последици за страната. Политическият дебат се води с такава ожесточеност и непримиримост, каквито рядко сме виждали преди. Отдавна двете страни в този конфликт престанаха да си разменят аргументи, а се замерват с ругатни и обиди. Привържениците на сегашната политика за бежанците обвиняват опонентите си в коравосърдечност. Те пък, от своя страна, ги упрекват, че били наивници.


Разломът отдавна вече е напуснал политическия терен и превзема все по-широки територии: навлиза в личния живот на хората, разделя цели трудови колективи, приятели, роднини. Хората са раздвоени за бежанците и вече почти не разговарят помежду си. Бежанската криза засегна Германия право в сърцето.


В полето на медиите, след новогодишните събития в Кьолн, противниците на сегашната бежанска политика се чувстват по-силни. Кадрите с разгонената глутница араби и северноафриканци, нападащи жени, им осигури истински триумф, за какъвто не са си мечтали. Тяхното послание: Ето това се случва, когато пускаме безконтролно в страната си чужденци! В някои от разновидностите на това послание се долавяха и откровени расистки обертонове.


Техните противници нямат равностойни контрааргументи. Изобщо на тях им липсват толкова силно въздействащи образи. Снимките на бежански семейства с деца са малко убедителни, защото повечето от бежанците са млади мъже без жени и деца.


Цинизмите на един дебат


Повечето германци не са наивници. Затова можем да кажем, че един мъртъв бежанец пред една държавна служа наистина щеше да бъде истинска трагедия. В същото време той би внесъл нов импулс в дебата под мотото: Германия не прави достатъчно за бежанците и един от тях трябваше да умре, за да бъдат взети съответните административни мерки в полза на човека. Или пък това: един починал би накарал критиците на сегашната политика спрямо бежанците да изглеждат като засрамени госпожици, а обвинението в апатия и равнодушие щеше да изглежда по-правдоподобно.


Само че няма починал бежанец на опашката. Той е една имагинерна фигура, която казва на германците много за самите тях, и най-вече показва собствената им склонност да изпадат в истерия. Истерия, която отдавна е загубила своята невинност. Истерия, която по-скоро е свързана със самите германци, а не толкова с бежанците.


"Кои по-точно искаме да сме ние и в какво общество желаем да живеем?" Това е същественият въпрос, който така е разпалил германците днес. Страхувам се, че бежанците могат да се окажат само едни обикновени статисти в целия този спор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Дано се осъзнаят немците и дано не е късно!
  Иначе ни чака голяма трагедия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Неутрално

  Нищо, ще почакаме... Ако''мъртвият''наужким бежанец е разделил германците - живите милиони прииждащи ще ги обединят.

  [email protected]
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Да не говорим, че човек може да умре от много неща (аневризма, инфаркт, пристъп някакъв). Не е задължително да умре от глад или от бой.
  Цялата тая работа е един кьорфишек.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Неутрално

  Тези .....докато спорят за слухове - ''Турция вдигна искането си за бежанците на 5 милиарда евро'' !

  [email protected]
 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До последния абзац: Никакви статистици не са бежанците и кои по-точно - магребските, афганистанските и онези, които са се организирали в соцалните мрежи и които се канализират хибридно и целенасочено към Европа, която когато искаше да ги цунка, да ги гунка, беше със захапана вече кунка! А треска Зика с комари пристига... С фериботи към арабските държави - солидарно според Исляма и конфесионалното им изповедание и течение, да си се прибират по живо и здраво...!

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Политкоректните" дотолкова останаха без аргументи, че започнаха вече да използват и фалшификации. Няма да се учудя ако прибягнат и до провокации, т.е.някакво много жестоко престъпление срещу "бежанци" /особено ако е дете/ за да си върнат общественото съчувствие и подкрепа.

  Някакви огромни интереси са скрити зад всичко това, в пробутването на тези "бежанци". И те няма да се спрат пред нищо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  да се чете статисти вм. "статистици".

 8. 8 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred":
  Много вероятно, особено стратезите, канализиращи хибридната "бежанска" вълна чрез трафиканти точно към Европа...

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Като няма такъв починал бежанец, най-добре да се измисли!

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Германците ги разделя това, че политиците правят неща в ущърб с интересите на народа, който ги е избрал.
  Защо не направят референдум като в Швейцария: "искате ли милиони араби да живеят от данъците ви или по-добре да построим неща за нас с прахосаните пари?"

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Това ми напомня истерията с удавеното дете. Колко още се удавиха след това? Соц. мрежи са отдушник на маргинали и скучещи домакини.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  "Разломът отдавна вече е напуснал политическия терен и превзема все по-широки територии: навлиза в личния живот на хората, разделя цели трудови колективи, приятели, роднини. Хората са раздвоени за бежанците и вече почти не разговарят помежду си. Бежанската криза засегна Германия право в сърцето."

  Не за първи път политиката разделя семейства и приятели, даже цели народи... и сигурно няма да е за последен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Германците са в истерия, германците са раздвоени, обществото се разпада, бежанската криза удари Германия право в сърцето. Тя удари цяла Европа и постави под съмнение всичко. Това е целта. Тя е на път да бъде постигната. Измислената жертва показва как лесно се манипулира общественото мнение. Европеецът като цяло лесно се манипулира. Цялата криза с арабската пролет и бежанската криза, като логочно следствие е една чудовищна манипулация. Джихада, който започна, беше наречен Арабска пролет и революция за демокрация тръгна към Европа. Е? Какво се оказа? И още и още пробиват лъжи, и още и още се манипулира. До кога? Докато се разпадне на хиляди парчета европейската общественост и се превърнат във врагове.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Да убият 1-2 и да стане истина поне... Събота е, хората искат да четат за случайни ерекции и турнири по алгебра, не им се слуша за камилари.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#8] от "bgmusquetaire":

  Имаш ли идея или предположение кой/кои са тези хора, организации или държави, които са организирали тази бежанска вълна към ЕС!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Да умреш на опашка за помощи...

  Какво падение!

 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 769 Гневно

  Всички мигранти обратно към Африка и Азия.
  ЕС не може да приеме цялата мъка на Света!
  Меркел - ОСТАВКА!
  Контрол по границите и връщане на вътрешните проверки!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":
  Да, но ще я запазя за себе си. Колкото и да искат някои хора това да е САЩ или да считат, че това е задокеанско мащабно активно мероприятие, ок. 90% вероятност не са те..дори 95%.

 19. 19 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тази седмица немското правителство обсъжда много решителни мерки - семействата на приетите вече бежанци да бъдат поканени официално и те да дойдат да ЧАК след години...

  Тоест през 2017 да пристигнат официално и законно ниаколко милиона роднини на милиона от 2015. И т.н. , и т.н.

  Ненормални политици, но по- лошото е, ч е не ги махат!!!

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#6:"Fred"]някакво много жестоко престъпление срещу "бежанци" /особено ако е дете/[/quote]

  Като стана дума за деца:

  "Разгледайте тези три „деца” на тези снимки. Едното от тях е Ахмад Фарид, който твърди, че е на 16, но изглежда най-малко на 18 години на фотос, на който той се усмихва, след като е получил плюшено мече. Ахмад, както се вижда, има брада, а здравото му телосложение може да бъде забелязано въпреки ризата.
  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/01/29/00/30A9A77800000578-3422000-image-a-37_1454028044248.jpg

  Вторият е Саад Алсауд. Според информацията, той е най-бързият 14-годишен в Швеция и е с няколко глави по-висок от своите уж връстници. Той изглежда достатъчно възрастен, за да бъде баща на децата, с които тича.
  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/01/29/00/30AB3CE200000578-0-image-a-20_1454027860438.jpg

  Третото „дете” е сомалиецът Юсуф Халиф Нур, който твърди, че е на 15 години, нищо че е над 1.80 метра висок. Според някои източници, Юсуф дори си бръсне брадата и мустаците.
  Той се изправи пред съда в Швеция вчера по обвинение в това, че е наръгал до смърт млада жена в център за бежанци в понеделник
  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/01/29/00/30AB376D00000578-0-image-a-21_1454027877408.jpg


  Учудващите снимки на две афганистанчета, Ахмад и Саад бяха публикувани от шведската преса с одобрението на правителството, за да се покаже колко политически коректна е страната и как приема с отворени обятия бежанците-сираци. Но в годините след тази стъпка из Европа стана на всички известно колко е лесно да бъдеш приет в Швеция, ако си дете-мигрант.

  В резултат страната бе залята от „непридружени непълнолетни”. Критиците смятат, че става въпрос за огромна измама. Децата-мигранти, за разлика от възрастните, минават през системата по бързата процедура и веднага получават подслон и помощи в размер на около 200 евро.

  Три четвърти от тях получават разрешение за жителство, което им дава правото да доведат роднините си в страната.

  Въз основа на шведското законодателство, на мигрантите не се прави оценка на възрастта, защото тези процедури се смятат за несправедливи, ненадеждни и неетични.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3422000/Just-old-think-migrant-children-Alarming-pictures-shed-light-growing-scandal-amid-asylum-crisis.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":
  Но иначе САЩ започнаха мащабните трусове в Близкия Изток преди има няма 13 г.... И те посяха ветровете, а бурите друг ги подкара към Европата..

 22. 22 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тези германци какво още трябва да преживеят, че да се осъзнаят какво им натресоха на главата...

 23. 23 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Всичките теза "деца " от снимките имат по няколко деца....

 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Джиихадистке, я 'Остави тези добри дечица на мира, те още. Те още не са наръчкали/изнасили никой...за сега де...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#18] от "bgmusquetaire":

  ''Колкото и да искат някои хора това да е САЩ или да считат, че това е задокеанско мащабно активно мероприятие, ок. 90% вероятност не са те..дори 95%. ''

  А като как да възприемем следната гнусотия?:

  http://obshtestvo.net/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B8%D0%BD/
  Като ЧИЕ активно мероприятие?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Германците да се вземат в ръце и да се отърват от това чувство за вина ,което ги владее от няколко десетилетия.
  Наскоро ,в кварталното кафене,в което ходя с приятелки почти все ден се запознах с една германска госпожица.Имала приятел българин,дошла му на гости и за да учи български,работеше по 3-4 часа в кафенето,като сервитьорка.Учела и самостоятелно и беше доста напреднала.Момичето е от Мюнхен и я попитах,как приема емигрантите.Тя каза,ние се страхуваме,да не ни обвинят,че не ги приемаме и не се грижим за тях.Ето,това им е проблема на германците.

 27. 27 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#21] от "bgmusquetaire":

  И аз го търся този "някой", все още безуспешно, макар че си имам двямя-трима заподозрени...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  До коментар [#18] от "bgmusquetaire":

  Добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#24:"Мойше! Толкоз!!!"]Те още не са наръчкали/изнасили никой...за сега де..[/quote]

  Единият от тях, "15-годишният" сомалиец от последната снимка е обвинен в убийството на 22-годишната служителка в дома, където е живял.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#26] от "Роси":

  Преборването със страха никога не става с бягство.
  Можеш да помогнеш на това момиче, като му кажеш да си зададе въпроса "И какво ще стане, ако "ни обвинят,че не ги приемаме и не се грижим за тях."?
  Ако сериозно се замисли и си изброи последствия, ще види, че всъщност няма нищо чак толкова страшно. И тогава страхът и парализата за действия, които той поражда, изчезват и човек започва да мисли по-свободно
  Между другото, това е един невероятно добра техника за преодоляване на насадени чужди тези и връщане към свободата на мислене и лично мнение. Ако се чувствате раздвоени и затова не знаете как да действате, просто си опитайте да си представите, че това, от което се страхувате, вече се е случило и започнете да разглеждате какви са последствията му. Това премахва ирационалния страх и отпушва творческата инициатива за безпристрастно решение. Както се казва, "по-добре ужасен край, отколкото ужас без край". Представете си този "ужасен край" с всичките му последствия, приемете го и ще видите, че всъщност краят е в пъти по-малко или дори въобще не е толкова ужасен, колкото въображението ви го е рисувало. Да не говорим, че всъщност може да се окаже дори късметлийски!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 31. 31 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не поддържам Меркел и смятам, че тя извърши престъпление срещу Европа и собствения си народ.Но, тя е права в едно, германците сериозно трябва да преосмислят себе си, като индивиди и да се променят. Това е много вярно, но не в смисъла, който Меркел вложи. Ще нахвърлям само някои от тях: германците са хора на реда и предвидимостта, извън тях те са напълно изгубени и объркани, те не приемат и не оценяват промените или различността, като начин за обогатяване или нови непознати изживявания. Силно критични, те не приемат друг подход, освен техния собствен. Затворени и ограничени, всичко чужда се отрича, без шанс да бъде осмислено. Германците имат спешна нужда да се върнат към ценностите на семейството и приятелството. Бидейки изключително успели като общество, те са дълбоко нещастни като индивиди. Високите летви на обществото ги правят несвободни, а липсата на разбиране от семейството( ако има такова) -самотници. Липсва осезаемо любов към децата и издигането им в ценност. Любопитството към други култури, страни или традиции липсва или се превръща в критиканстване и заклеймяване. И най- вече тези хора трябва да се научат да бъдат отново, поне от време на време емоционални и експресивни, да загърбят присъщото им лицемерие и да се опитат да се наслаждават истински от плодовете на труда си, а не веднага да се хвърлят в нови изисквания към себе си.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Разломът отдавна вече е напуснал политическия терен и превзема все по-широки територии: навлиза в личния живот на хората, разделя цели трудови колективи, приятели, роднини[/quote]
  Не мога да разбера хората,които си създават проблеми в личните отношения заради политика или идеология.Аз никога не съм го допускал.Не съм и помислял да го направя.Със съдружничката ми сме с диаметрално противоположни политически,икономически и религиозни възгледи и това не ни е пречило по никакъв начин

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ЗАЩОТО, # с щипаните, пипани и "изнаилени" германки не мина, затова сега дай да пробваме с изпоумрели по опашки за статут...

  Лумпени посткомуноиди има не само в България!

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  значи, "кьолн бил дал аргументи" на "ксенофобите" - зер това да имаш "аргумент" за нещо само по себе си е порицаемо, но от другата страна нямало аргументи. и затова фабрикуваме инцидент с починал бежанец.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "veselakoleda":

  Такива са и това е и причината, останалите европейци да не ги понасят. Когато съм по работа или на курс извън Германия, винаги първо казвам, че идвам от България, за да бъда приета. Случвало ми се, когато са ме пращали на курсове с белгийци, шведи, англичани, холандци да не ме канят на обяд първите дни, защото си мислят, че съм немкиня. В момента, в който споделя, че не съм, отношението коренно се променя. В момента работя с датчани - нищо общо с немците, а уж датчаните и те са Germanen. Датчаните са точно толкова емоционални, колкото сме и ние. В офиса в Дания имаме едно звънче "I need a hug" - когато някой е много ядосан или разтревожен, ползва звънчето, за да подкани хората в стаята да станат от столовете си и да го прегърнат. Единствените, които не се включват в инициативата на "пръгращане" и казване по една добра дума, са немците естествено. Те тия емоционалните неща не ги разбират, като аутисти са.

  Именно поради причина съм абсолютно сигурна, че хората, които в момента идват в Германия, за да живеят тук, никога, ама никога няма да бъдат интегрирани, дори те самите да полагат неимоверни усилия за това. Немецът е много високомерен и арогантен човек, това високомерие е причина за много грешен подход в живота и към житейските проблеми. Тука някой от фористите беше написал, че ако немците не бяга толкова високомерни и надменни, щяха да завладеят досега света - и с това беше много прав. Умни са, но им липсва социална интелигентност - това ги прави изключително лоши лидери, а от последното страда в момента цяла Европа.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  мийнуайл ердоган вдигна рекета за бежанците на пет милиарда:''Турските власти са се обърнали към ЕС с молба да й бъдат дадени 5 млрд. евро, за да се урегулира ситуацията с бежанците предава RNS, позовавайки се на Die Welt.''защото:

  ''Сема Рамазаноглу повтори факта, че 150 000 бебета са родени в сирийски бежански семейства само миналата година. „Това са бебета на Турция”, допълни тя. Министерството й осигурява храна, дрехи и убежище на „гостите”.''

  Ай честито.Задава се нов ислямо-християнски конкубинат у Ойропа.

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#29] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  е такива са те-''сирийски бежанци''от гана,конго и сомалия.

 38. 38 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "EP": Тази им арогантност и високомерие им пречи и да станат истинските лидери на Европа. Липсата на чуваемост към другите, изначалната присъда, че всички други грешат, защото Германия е най- развитата държава в Европа, ги лишава не само от друга гледна точка, а и от разпостраняване на влияние сред останалите народи. Не Източна Европа се капсулира, а Германия, която няма очи и уши за други гледни точки. Жалко, наистина, защото имат доста достойнства, които иначе биха им отредили главна роля в съвременните процеси на промяна.

 39. 39 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#26:"Роси"]Тя каза,ние се страхуваме,да не ни обвинят,че не ги приемаме и не се грижим за тях.Ето,това им е проблема на германците.[/quote]

  Почти същото ми каза друг един хер швабиш преди 2 месеца. Чувстваше се "засрамен" от това, че в Бундесрепубликата никнат като гъби неонацистки групички и партии, уж все заради бежанския приток. Обществото там е десетилетия облъчвано в дух на виновност пред света заради хитлеризЪма...
  Беше ми нужно доста време, докато го убедя поне малко, че Германия си е... Германия, тя винаги ще е локомотив и водеща не само в Европа нация. И че проблемът никак не е в самите германци, нито в обществото им. Бедният човечец, дълго време клепаше на парцали и гледаше почти виновно (политкоректно, де...)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 40. 40 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 237 Неутрално


  До коментар [#38] от "veselakoleda":
  Хубаво де, познаваме си Германците, но щом сме се преселили
  в тази страна, не ни остава нищо друго, освен да ги приемем такива каквито са.
  Преди много години имах подобна дискусия с един Германец, но той ми отговори: Не е вярно че ние сме студен народ, ние имаме темперамент, но не сме сантиментални.


  Kosmopolit
 41. 41 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "huskydog": Аз лично нямам никакво намерение да променям германците като цяло. Омъжена съм за германец, той ми направи жеста да живее 4 години в България, да опознае моята Родина и да научи български. Аз му върнах жеста, живея в Германия, говоря езика и уважавам неговите традиции. Имаме общи деца, които са емоционални като българите, обичат България, импулсивни и свободолюбиви, но също така дисциплинирани, честни и отговорни. Говорят няколко езика еднакво добре, любопитни и не обременени. Това е моят жест и към двете държави, това мисля, е и пътят към промяната и за България, и за Германия.

 42. 42 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Немците са женски полови органи... обаче шведите взеха да се събуждат - изпонзбили са по стокхолската гара де що е по-тъммничко: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3423968/Mobs-hundreds-masked-men-rampage-Stockholm-central-station-beating-refugee-children.html
  Дневник защо не го отразява?

 43. 43 Профил на V.V.Putin
  V.V.Putin
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Беженцев жестоко избили в клубе Мурманска за домогательства к девушке
  http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201601301145-m9tl.htm

 44. 44 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "yoankata":

  В Германия ще има също много скоро такива инициативи. В немското общество ври и кипи. Те не могат да реагират нормално и да излязат сега на протести, ще чакат да стане още по-зле, и тогава реакциите ще бъдат екстремни - като тези на шведите.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 45. 45 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#44:"EP"]ще чакат да стане още по-зле, и тогава реакциите ще бъдат екстремни - като тези на шведите.[/quote]

  До коментар [#44] от "EP":

  То въпроса е колко по-зле може да стане преди да е необратимо? Даже ню йорк таймс дето са левичари са стреснати (http://www.nytimes.com/2016/01/10/opinion/sunday/germany-on-the-brink.html). Защото във възрастовата група 18-35 им 8.5м етнически немци, 1.5м мюсюлмани от предни поколения и поне 1.5м от сегашното преселение. Тоест на по малко от трима немци се пада 1 мюсли, ако си доведат домочадието ще са 50-50. Ако не го доведат ще изнасилват постоянно, а отношението немски мъже към мюсли е примерно 2 към 1 (защото новите преселници са все мъже). Та върви към етап, в който немците ще са прекалено малобройни даже и за 'недемократични' решения.

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#45] от "yoankata":

  Според мен the point of no return е вече достигната, и да, права си Йоанка, в тази възрастова група немците ще станат малцинство. Благодаря за споделянето на статията от Ню Йорк Таймс - дори и американците започнаха да пишат за проблема.

  Под по-зле имах предвид момента, в който нещата станат наистина непоносими. Сега е студено, не се излиза много, хората си стоят вкъщи. Като се запролети, нещата ще ескалират, защото всеки ще усети, че страната се е променила до неузнаваемост. Аз очаквам бунтове, протести и конфликти по улиците. Дано да съм лош пророк, и да не съм права, но немците усилено се въоръжават - кой с каквото може. Напрежението го усетиха дори и политиците - Меркел каза тия дни, че почти никой от дошлите няма да получи бежански статут. Всичкото това е за да успокоят населението и да предотвратят екстремни реакции, каквито неминуемо ще има, защото хората няма вече какво да губят.

  Каквото и да стане обаче, Германия никога няма да бъде вече онази страна, която беше. Нещата са меко казано "изтървани".

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#46:"EP"]Като се запролети, нещата ще ескалират, защото всеки ще усети, че страната се е променила до неузнаваемост. Аз очаквам бунтове, протести и конфликти по улиците. [/quote]

  До коментар [#46] от "EP":

  И мен това ме притесняват - и аз мисля, че ще има бунтове и даже гражданска война из ЦЯЛА Европа, не само Германия. Щом тези обарват немкините в грейки и шушлеци и извинението е, че са полу-голу и напарфюмирани, каква гоненица ще настане на пролет? В културата на мюсюлмание е застъпен външния ликус на каузалност - все някой друг е виновен за тяхното поведение и също отсъства всякакъв страх от закона и затвора. Страх ме е за бъдещето из цяла Европа... то да беше само Германия, с мед да я намажеш.

  [quote#46:"EP"]Каквото и да стане обаче, Германия никога няма да бъде вече онази страна, която беше. Нещата са меко казано "изтървани".[/quote]

  И аз се опасявам от това, не виждам решение. Щом ню йорк таймс пишат, че единственото решение е масови депортации значи нещата са зле, а депортациите не са лесно нещо - трябва доказателство за произход и разрешение от приемната държава.

 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "yoankata":

  Мои познати немци говорят още от миналата година за гражданска война. Лошото е, че на този етап е много трудно да се прецени, къде да се ходи, къде ще е по-безопасно. За сега трябва да се ограничим с инвестиции в жилища, мебели и прочие в Германия, и да бъдем психически настроени за евентуално преместване някъде. За България не мога да преценя изобщо, как ще се развият нещата, ако в Турция има размирици. Но...ще измислим нещо. Трябва да сме добре информирани, само така можем да вземем малко или много добри решения.

  Проблемът с депортациите е голям. Как ще ги накарат тия хора да си тръгнат? Със сила ли? Те няма да си тръгнат. По-скоро ще тръгнат да ни убиват, отколкото да си тръгнат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#48] от "EP":
  Ако германците се бият срещу нашествениците, не е гражданска война, а защита на Родината. Виж, ако германците се сбият помежду си заради нашествениците, това е самоубийство. Не вярвам да нямат чувство за самосъхранение! Защото този, който не иска чужди нашественици да се настаняват без бой в родината му е достоен за уважение!Останалите са предатели! Всеки трябва да приеме гост или болен у дома си, но и гостът и болният са за малко.... Не чух никой от нахлуващите да каже, че търси временен подслон, след което да се върне. За мен са нашественици, защото в противен случай са страхливци, които не искат да отстояват свободата и правата си в родните си страни.

 50. 50 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#41] от "veselakoleda":

  Поздравления! Не сте само вие! Ние сме си европейци и процесите на европейско сватовство не са от вчера! Нашите деца и внуци ще имат по няколко европейски родини - и България, Германия, Франция, Испания.... Това ще спаси европейската кръв и ще я направи по-силна! А не азиатската или африканска! Не съм расист и ми е любопитно да видя шоколадови дечица, когато са единици. Но това което се случва с чуждото нашествие, целящо тотално превземане на страните ни, е смърт за Европа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK