Как се нарича бизнес, който се развива с политически и други "ускорители"

Как се нарича бизнес, който се развива с политически и други "ускорители"

© Красимир Юскеселиев"Дневник" препечатва текста на Николай Цеков от "Дойче веле". Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Българската диагноза - остра правова недостатъчност". 


В навечерието на поредния лош за България мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието в страната десет търговско-промишлени камари, обединяващи основните западни инвеститори в българската икономика, изпратиха по същата тема отворено писмо до правителството.


"В България има недостиг на върховенство на закона. Създадено е усещане, че реформата не се случва и това води до неувереност от страна на инвеститорите. Понижава се желанието за инвестиции в България. Изчерпва се един от най-ценните ресурси на страната — доверието в нея", констатират с тревога обединенията на германския, американския, британския, италианския, испанския, холандския и белгийския бизнес в българската икономика.
Вероятно един от подтиците за този немислим досега от страна на стремящите се към дискретност чужди инвеститори публично заявен протест е пресният случай с ограбването на вложенията на италиански предприемач с бизнес в топлоизолациите на сгради, извършено с помощта на нотариус, фалшифицирани документи и кошмарно стъкмен съдебен процес.


Защо инвеститорите протестират?


Скандалният неотдавнашен опит за подчинение, източване и присвояване чрез съда на дялове в две френски компании, известен като случая "Белведере", ясно показва, че на икономическите престъпници в България не се им необходими маски, лостове, пистолети и бързи коли. Вместо тях ефикасно приложение в стопанското разбойничество намират законови текстове и витиевати процедури, надлежно прокарвани и надзиравани от облечени в тоги и власт "бели якички" в съда и правоприлагането.


Икономистът Красен Станчев коментира, че писмото на камарите е несъмнен знак за достигнатата точка на кипене в търпението на задграничните инвеститори. Той добавя, че през последното десетилетие в България са се натрупали прекалено много примери за липса на равнопоставеност, за усложняване на бизнес-средата и за ненадежност на договорите и правата на собствениците. "Именно в индексите за степените на защита на правото на собственост България пропада във всички международни класации през последните години. Става дума и за това, че прокурорите и съдът по реда на надзора могат да развалят договори. Във всяка съдебна система е вероятно да се появят хора, които се опитват да играят не по правилата. Големият проблем на българското правосъдие е, че за разлика от развитите страни, където "гнилите ябълки" редовно се изрязват и изхвърлят, в България защитни механизми няма. И това създава, образно казано, възможности за разпространение на заразата в други сектори на обществения и стопанския живот, между които са и задграничните инвестиции в българската икономика", изтъква Станчев.


Сигналите за корупция в съда се увеличават


Политологът Даниел Кадик от софийското представителство на фондация "Фридрих Науман" свидетелства за съобщени му от германски, американски, холандски и белгийски инвеститори случаи за опити за изнудване и корупция в съдебната система. "Новият доклад на Еврокомисията за българското правосъдие изтъква проблема с политизацията му като един от най-острите. Това обстоятелство допълнително намалява доверието на българите в съда и прокуратурата. Според мен, препоръчаният в доклада независим одит на българската съдебна система, в това число и с международно участие, би бил едно добро начало по пътя към излизане от кризата. За съжаление обаче не очаквам някакво позитивно развитие в България и след тазгодишния доклад от Брюксел. Защото през последните години се нагледахме на подобни констатации, след които на практика нищо не се случваше", аргументира се германският политолог.


Недоволството на германските инвеститори


Изпълнителният директор на Германо-българската търговско-индустриална камара д-р Митко Василев признава, че сигналите на безпокойство сред германските инвеститори за състоянието на българската съдебна система не са от вчера и откритото писмо до правителство е трябвало да бъде изпратено много по-рано. Миналогодишно сравнително проучване на камарата сред германски предприемачи в 16 източноевропейски страни е разкрило, че по правна сигурност България е изпаднала на последното място в класацията за доверието на инвеститорите. По-добре в това отношение вече стоят дори държави като Албания, Македония и Косово. "Горчивото потвърждение на този извод дойде не само от класацията на "Трансперанси интернешънъл", поставила България на самия връх на корупцията в Европейския съюз, но и от скандали като аферата "Химко". Вече дори българите не могат да се справят в лабиринтите на българското съдопроизводство, та какво остава за чужденците?", реторично пита д-р Василев. И добавя, че делата се бавят, а краят им по правило е непредсказуем.


"Повечето германски предприемачи – търговци и индустриалци предпочитат да загубят пари, отколкото да почнат дела. Заедно с това те продължават да се чудят как да правят бизнес в България, след като познатото им съдопроизводство на практика липсва, а те не желаят да плащат "под масата". Не искам да сгъстявам краските, но последиците за бизнеса от неслучилата се съдебна реформа рецидивират. Нашето открито писмо до правителството, което е подадена приятелска ръка за помощ, намери светкавичен отзвук и вече успяхме да се срещнем с вицепремиери и министри. И това е съвсем нормално, защото членовете на 10-те съвместни камари на българския и задграничния бизнес са инвестирали в икономиката на страната през последните 10 години над 20 милиарда евро", изтъква шефът на Германо-българската камара.


Нейните членове са единодушни, че всички бонуси, които бизнесът им получава в България в лицето на десетпроцентния плосък данък, сравнително евтината издръжка на производството и стратегическото положение бледнеят заради липсата на една-единствена жадувана предпоставка – абсолютното върховенство на закона във всички сфери на стопанския и обществения живот в страната.


Д-р Василев споделя, че на фона на създалата се ситуация в правната система Германо- българската камара вече подготвя появата на свой арбитражен съд с участието на германски съдии. Почетният председател на камарата Бертрам Ролман, който е сред големите инвеститори в българската шивашка индустрия, е категоричен, че причината за откритото писмо на задграничните предприемачи са случаите, в които фирмите им са попаднали в капани, заложени от некоректни партньори и от правосъдието. Макар и немного на брой, тези случаи стигат до посолствата на страните, от които идват инвестициите и така недоверието на бизнесмените прераства в политическо недоверие към България.


"Моят опит сочи, че в страната не се води истинска борба срещу сивата икономика. Непрекъснато ме впечатлява и фактът, че извършителите на дребни престъпления в страната получават несъизмеримо по-тежки присъди от крупните бандити. Предполагам, че някои от съдиите си докарват и допълнителни "възнаграждения". Бие на очи, че бизнесът в България на предприемачи, които ползват политически протекции и други "ускорители", е значително по-успешен от този на редовите играчи. Как се нарича всичко това ли? Казваме му мафия", заключава Бертрам Ролман.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Нарича се Европейски съюз.. В него свобода няма- има само петилетки, усвояване и програми..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  " извършителите на дребни престъпления в страната получават несъизмеримо по-тежки присъди от крупните бандити."
  Че кой да осъди крупните бандити,като те управляват държавата и съдебната система.

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1612 Любопитно

  "Как се нарича бизнес, който се развива с политически и други "ускорители"?" - инвестиции във ВЕИ?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 513 Разстроено

  Кога НАЙ-СЕТНЕ ще има промяна в това правосъдие бре ейй?? Не разбраха ли, че тези промени са само за доброто на България? Бедни сми, това е жалката истина и сме непрекъснато изкушени за малко повече пари било то по мелегален начин. Друг пример са изпитите - колко лесно можеш да си получиш 6-цата понякога. Бутни някой друг грош в едно пликче и си готов. Пълна трагедия.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  На калпавич космонавт - космосът му е крив.
  Че има трески за дялане - има, ама хайде стига сме се хвалили, че в България е само корупцията !
  Ето ви няколко новини от последния час :
  ''Подкуп от 11.8 млн. долара взел бивш зам.кмет в Китай''
  ''Синът на френски министър е разпитван за финансови измами''
  ''4 млрд. долара изчезнали от държавен фонд в Малайзия''

  [email protected]
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Чуждите инвеститори не знаят ,че това е целта-да ги изгонят.На нас Дебелеевски и Цеко ни стигат.

 7. 7 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нарича се клептократски , олигополен, мутробароков, фасадно-демократичен, медийно защитен, пазарнопреходен бизнес модел.

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#1] от "ostin22":


  [quote#1:"ostin22"]Нарича се Европейски съюз.. В него свобода няма- има само петилетки, усвояване и програми.[/quote]

  Туй камуняките сте много смешни и винаги смешни

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ами как се нарича подобен бизнес. Има си мног точна дума - корупция

 10. 10 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 403 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Разликата е, че тези ще ги осъдят, а този, който ти плаща, никога няма да бъде осъден

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Знаеш ли разликата между нас и тях? Тях ще ги осъдят ,а у нас ще станат инвеститор на годината.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] Как се нарича бизнес, който се развива с политически и други "ускорители" [/quote]

  М А Ф И Я !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#8] от "Олд Шетърхенд":

  Неудобна ли ти е истината??Що ли? А и комунякиту са част от това като десняките.. Пес=Енп..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Колкото и да се дъвка и повтаря темата: що е България.... само се потвърждава един постулат:
  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!
  Някой да обори?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 288 Весело

  Нарича се #КОЙ. Пеевски и майка му са лицата. Другите обират трохите.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  "Повечето германски предприемачи – търговци и индустриалци предпочитат да загубят пари, отколкото да почнат дела. Заедно с това те продължават да се чудят как да правят бизнес в България, след като познатото им съдопроизводство на практика липсва, а те не желаят да плащат "под масата".Другаря Сотир каза - За това са виновни Иван и Радан.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не е важно какво казват политиците а това което казва бизнесът. Защото бизнесът рискува своите пари, а политиците рискуват чуждите пари.

  подпис
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  В крайна сметка съдебната система в България ще се подобри, но до тогава ще ни измъчи и мнозина няма да дочакат.
  На фона на тази неизбежност въпросът "защо е тази съпротива" е риторичен.

  подпис
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#9] от "baxter":

  Та значи корупция има във всички държави. Когато обаче корупционните схеми станат изключително големи и гъвкави, се говори за - разпределителни коалиции. Представи си го като едно следващо, по-високо ниво на корупцията. Най-общата дефиниция за разпределителна коалиция ( цитирам по памет ) - когато различни членове на обществото имащи стопански, законодателни, испълнителни и правораздавателни функции се съюзЯт със строго определена цел за разпределянето на някакъв ресурс/пари/природни богатства и т.н. Тези коалиции се характеризират и със своята нетрайност, тъй като се създават със строго специфична цел. Когато на небосклона се появи нещо ново за разпределяне ( усвояване ) се създава нова коалиция и т.н. Ако има различни ресурси за усвояване може да има повече от една по едно и също време.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Правенето на бизнес в държава с болна съдебна система е опасно така като почивката в мюсюлмански държави е опасна за туристите и както трудът на българските сестри в Либия беше рисков.

  подпис
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Некви чужди бизнесмени нещо се обесняат.
  Абе, ейии!
  Вие сте различни бизнес стар-тъпи, допуснати на терена, за да може стариятъпанар да си избере кой да открадне чрез Пеевски.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Още се крадат фирми. Е бива, бива, ма бивол курбан не бива. Това не е корупциа, а бандитизъм.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Д-р Василев споделя, че на фона на създалата се ситуация в правната система Германо- българската камара вече подготвя появата на свой арбитражен съд с участието на германски съдии."

  В това отношение сефтето го направи Цветан Цветанов, който привлече германски политик за защитник в едно от делата си.
  Много секси!
  😄

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#15] от "нихилист":

  [quote#15:"нихилист"]Нарича се #КОЙ. Пеевски и майка му са лицата. Другите обират трохите.[/quote]

  Демонизирането само на едно-две лица върши чудесна работа за прикриване на останалите. Ти не искаш другите да се измъкнат, нали?! Или... точно това искаш?!
  Правилната диагноза е предопределяща за успешното лечение.
  Така че, моделът е #КОИ, а не #КОЙ - ако искаме наистина да вършим работа по неутрализирането ИМ.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 25. 25 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#24] от "els_g":

  Моделът е #КОЙ. Има и други. Задкулисните играчи не можем да открием. Желая всички да ги видим в раирано.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Не знам дали може да се каже по-директно от това -

  "Бие на очи, че бизнесът в България на предприемачи, които ползват политически протекции и други "ускорители", е значително по-успешен от този на редовите играчи. Как се нарича всичко това ли? Казваме му мафия", заключава Бертрам Ролман."

  Или с други думи, какъв бизнес можем да правим с мафиотска държава?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Без да оправдавам корумпираните съдии и прокурори, да предложа един малко различен поглед ... има дело с интерес 10 млн. евра. Германския съдия, който гледа такова дело, получава 30 000 евра мес. заплата, а българския - 1 500 евра месечно ... може ли разликата да не даде "разлика" ?
  Арбитража е някакъв вариант, и ще се развие, сигурен съм !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нарича се "свинщина"Със синоним "пеевщина".
  Възможен само в кочина , оглавявана от Боко.Да му пикам на стабилността...

 29. 29 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пълни глупости. Проблемът бил липсата на работеща съдебна система??!!! Тоя соросод Николай Цеков от "Дойче веле", който няма грам патриотизъм не знае ли от историята,че причината за всички злини в територията ни е ПЕТВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО. Като започнем от Цацаров, който прочете доклада на ЕК отдясно наляво, щото се беше замислил за кланетата през 15 век, през Бибитко,който рита мачлета през работно време, за да успокои разклатените си нерви от трагичната национална съдба и стигнем до немалка част от редовите патриоти ,които са обявили бойкот на банята, щото тя е едно тъпо и ненужно турско изобретение. В краен случай- баня само във Виена, по стъпките на бай Ганьо.
  Правим си ние тук невероятни простотии напук на Ердоган, който най-вероятно се пръска от яд, че си хвърляме боклуците където ни падне и икономиката скърца като 50 годишен ЗАЗ на баир, ама хак му е. Да види хубуу ли е, дето са ни държали 500 г на синджир.
  пп. По изключение има и невинни турци, като например ДПСто с главния си визионер.

 30. 30 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Германо- българската камара вече подготвя появата на свой арбитражен съд с участието на германски съдии."

  Ето че Видьовден идва. Чакам воя на всички патриотари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK