Как робството спаси ВСС и Цацаров

Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на ВСС

© Георги Кожухаров

Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на ВСС"Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов от портала "Култура"


Тази седмица на българската политическа сцена имаше два основни политически играчи: Балканджи Йово и Европейската комисия. Първият се оказа по-успешен: отнесе главата на министър Танев и засенчи доклада на втория. Получи се куриоз: поради безспорните системни проблеми в съдебната система – като политическо влияние сред магистрати, размити конституционни поправки, тенденциозни дела – беше уволнен министърът на образованието.


За това странно развитие на нещата допринесоха два фактора: турското робство и българските медии, като при вторите вината не бива да се концентрира само върху г-н Пеевски, а да се разлее по-широко и към основни телевизии. Тази медийна коалиция се втурна шумно да "спасява" робството, даде пет минутна слава на доклада на ЕК и пропусна да забележи, че г-жа Ченалова – като възможен пряк свидетел – отправи директно обвинение към главния прокурор за сериозно престъпление по служба.
Политиката – като колективен разум на едно общество – стъпва върху способността да се насочваш към важното и да влагаш най-много усилия точно върху него – да имаш приоритети. И тази седмица нашият колективен разум избра да се насочи към димките и телевизионното шоу, а остави сериозните разговори за съдебна система и възможни престъпления на висши служители за по-нататък. А знае се, че след 15 минути във всеки един аквариум рибките започват нов живот: толкова трае паметта им.


Памет и робство


Вазов и робството нямат никаква вина за настоящата липса на политически приоритети. Те просто бяха използвани – къде съзнателно, къде от патриотарски емоции – за постигането на отклоняващия ефект. Много се изписа за това, че гражданите отново бяха хванати на въдицата на собствените си исторически комплекси. В крайна сметка нещата наистина опират до образование и култура. Първото дава разбиране за основни факти и тяхната интерпретация, второто е способността да прокарваш тънки различия между понятията, да отделяш аналитичното твърдение от метафората, да различаваш множество нюанси, да имаш чувствителност към различните пластове на аргументи и произведения.


Тъй като тази седмица сесията започна, първият изпит по национална история и литература донесе масови двойки. Оказа се, че мнозина не разбират "Под игото", например. Вазов не е смятал, че българите от неговото време ходят с хомоти на вратовете като добичета: "игото" в този смисъл той използва като силна и важна метафора. По същия начин както Русо – един век по-рано – знаменито е използвал "робство" и "окови": "Човекът се ражда свободен, а навсякъде е в окови. Някой може да се смята господар на другите, а сам е роб повече от тях."


Посланието и на Русо и на Вазов са ясни: вие, народът, може да си мислите, че не сте робове, но всъщност – докато не се самоуправлявате, докато сте подложени на произвола на една власт – сте също толкова унизени, колкото едни истински роби. В българския случай властта не само е била произволна, но тя е била и чужда – владетелят е с друга религия, традиции и т.н. Но общото послание всъщност е републиканско – всеки народ трябва да се самоуправлява, суверенитетът е негов.


Вазов в "Под игото" разкрива и една друга, присъща на много хора и народи особеност: желанието да размениш свободата срещу добър живот, разбран като тлъсти гювечи под дебели сенки, изстудена ракия и рахат моабет. Героите за Вазов – като чорбаджи Марко например – са тези, които жертват второто в полза на свободата.


Днес мнозина казват: "хората няма какво да ядат, а те за съдебна реформа ще ми приказват." Тези мислители са много различни и от Русо, и от Вазов – за тях тлъстият гювеч е решаващ.


Свобода и страхове


Свободните общества са тези, които могат да действат, надмогвайки страховете си. Свободното живеене е свързано с поемането на големи рискове. Свободата на словото, например, означава, че всеки – и най-силният – рискува да стане обект на критика. Свободата на придвижване пък означава, че хората могат да се местят и мигрират, а не са закрепостени към родните си места. Свободата на протест изисква правителството да е готово да вижда събрани сърдити хора пред сградата си. Основната граница на свободата е да не вредиш другиму – един съвременик на Вазов (Джон Стюарт Мил) формулира този принцип пределно ясно.


В днешна Европа, за съжаление, страховете могат да изядат свободата. В този смисъл не само у нас Балканджи Йово громи "либералите". А ЕС е логичното продължение на републиканския проект на модерността: той е опит свободата – и като самоуправление, и като начин на живот – да бъде разпространена на целия континент. Днес европейските народи са постигнали – всеки за себе си – демократично управление и широки свободи. Кой повече, кой по-малко и с по-ниско качество – като в българския случай. ЕС е наднационален проект, чрез който тези народи се заемат заедно да гарантират свободата си. Затова е важно, когато партньорите ти дават сигнал, че нещо при теб не е наред: като с българската съдебна система и докладите на ЕК. България проваля не само себе си с корумпираната си магистратура и политика, тя проваля и Европа по този начин.


По-важният въпрос, обаче, е, че самата Европа започва да става жертва на национални страхове и паранои. Във Великобритания се страхуват, че свободите на ЕС водят до тежести за социалната им държава. В Германия започват да се страхуват от Шенген и неспособността на останалите солидарно да носят тежестта с бежанците. В Унгария, Полша и България се страхуваме, че ще забравим Балканджи Йово и неговите еквиваленти в една обединена Европа. Тези страхове са вече институционализирани – партии и медии системно се грижат за тяхното разпалване. Всеки терористичен акт, всяко престъпление на бежанец, всяка промяна в учебната програма се възприема като екзистенциален въпрос за нацията.


Конституцията на свободата не е договор за самоубийство, разбира се. Опасности има и те трябва да се разглеждат с нужното внимание на трезва глава. Например един или няколко милиона бежанци са проблем от логистичен характер: за да изпълни задължението си към хора в беда, Европа трябва да намери най-ефективния начин да ги настани, като минимизира и рисковете по сигурността, свързани с цялата операция. Трябва ли да се засили контрола по външните граници – разбира се. Може ли да се строят стени – да, но по външните граници. Имаме ли ресурсите за тези политики – безспорно. Когато емоциите и страховете се потиснат, логичните решения бързо се намират.


Негативната емоция – страхът – е мощен мотиватор, обаче. Истерията от тази седмица покрай "робството" ясно го показва. Трябва да се знае, че страхът води до оглупяване, вцепеняване и до наистина страшни последици. Ако поради национални страхове ЕС отслабва или започне да се разгражда, част от неговите народи наистина могат да загубят свободите си. Под част имам предвид специално България и нейните източни съседи и приятели. Защото една слаба и разпокъсана периферия на ЕС може да стане лесна жертва на други регионални сили – като Русия и Турция – които не са известни нито с демокрацията си, нито със защитата на човешките права. Достоевски – друг съвременник на Вазов – всъщност е формулирал блестящо проблема с жертването на свободата за щастие в притчата за "Великия инквизитор". При един слаб ЕС, България ще се сдобие с множество ощастливители, продавачи на газ и добър живот, които неусетно ще възпроизведат и собствената си държавно-политическа уредба.


Свободата и Цацаров


Републиканският идеал изключва възможността за съществуването на произволна, безотчетна и безконтролна власт. Проблемът на конституционните поправки от края на миналата година е, че укрепи още повече остров на такава власт в българската прокуратура. Скандалът с твърденията на Ченалова, че Цацаров е наредил осъждането на Цветанов, е потвърждение на възможностите за прокурорски произвол. Не става дума за това, че казаното от съдийката трябва да бъде взето за чиста монета – в крайна сметка тя е обвиняема и има интерес да повлече със себе си и други. (Но пък е достатъчно високопоставена, за да знае много. Плюс това всяка мафия се разплита само чрез вътрешни хора, решили по една или друга причина да говорят).


Въпросът е, че такива твърдения трябва да могат да бъдат проверени от независим от главния прокурор орган. А у нас такъв се оказва, че няма. На теория ВСС би трябвало да разгледа случая и, ако установи сериозни съмнения за престъпление, да отстрани главния прокурор. На практика обаче това няма как да стане, защото ВСС се държи така, все едно че няма такива првомощия (поради де факто мнозинството на Цацаров в него). По-лошото е, че след разделянето на съдийския и прокурорския панел, главният прокурор по дефиниция ще има мнозинство в своя, тъй като това мнозинството ще е избрано от самата прокуратура. Това е структурен, сериозен проблем, заради който и Христо Иванов подаде оставка.


И тук е въпросът на седмицата. Оказва се, че ревностно искаме да помним Балканджи Йово и робството – което е напълно легитимно искане, стига понятията да бъдат изяснени и да няма очевидни медийни манипулации на факти. Същевременно, обаче, сме готови бързо да забравим свободата и нейните изисквания, като забраната за произволна власт, например. Вазов сигурно вече е свикнал на всякакви интерпретации на произведенията му – това е съдбата на всеки велик писател. На него не му е било чуждо и разочарованието от начина, по който българинът е започнал да употребява свободата си. Но, за разлика от сега, все пак новата, българска власт е била безспорен символ и гарант на свободата, което обяснява и следната сцена на среща на гражданин с държавен служител:


Дядо Йоцо приближи към него, премести си шапката под лявата мишница, взе му ръката, побара сукнения ръкав; похвана медните копчета на гърдите му и екселбантите; попипа с трепетна ръка сребърните плетени еполети на раменете му, па се подигна, та ги целуна.


- Господи, видох! – продума старецът, който се прекръсти, па си изтри с ръкава сълзите, що бликнаха из мъртвите му очи.


Па се поклони ниско и рече:


- Сега прощавай, синко, че ти направих труд! – И тупайки с тояжката, гологлав, излезе.


Днес казваме, че властта е загубила "доверие", което е заместител за съвсем друг коктейл от негативни емоции, които нейните представители пораждат у хората. Една от причините за това е, че връзката между власт и свобода се е загубила. И тази липса не може да бъде компенсирана с повече магистрали, железници, тлъсти гювечи и дамаджани с вино.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Нищо не ги е спасило и няма да ги спаси!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Г-н Пеевски е турчин.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Весело

  Борисов освободи народа от игото на Танев ! Бащицата счупи оковите и пусна глътка свеж въздух на ВСС и Цацаров !
  Другата седмица ще гледаме продължението на филма ''Дишай !'' с Кунева - главна женска роля и още няколко синджира роби....

  [email protected]
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Страхотно попадение: идиотщините със "съжителството" бяха подхвърлени на лумпенизираната читателска публика на Пик, Блиц, Труд, Гласове и т.н., за да отклонят вниманието от клиничната смърт на българската държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 962 Неутрално

  За пореден път предлагам да се разкара ВСС и да се викнат от ЕС уважавани съдии да организират и извършат реформата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  ...Как робството спаси ВСС и Цацаров....

  Засега...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3601 Весело

  Сотир обяви виновниците за доклада - Иван Костов и Радан Кънев.

 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Винаги, когато "управляващите" ни разбойници затънат до ушите в некадърност и корупция, изваждат етническата карта.
  Така беше преди 30 години с "възродителния" процес, така е и сега.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  Смилов, май нямаш какво да правиш и разтягаш локуми. Що си мислиш че ако не беше скандалът с "робството" Цацаров щеше да си подаде оставката? На него не му трябват поводи за да остане на власт

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#8] от "ppopov_67":

  Никой не е вадил сега етническата карта. Не си измисляйте и не се опитвайте да вдигате напрежението.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3214 Разстроено

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Като им пееш, Нормане, те не ми та схващат.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Нищо не ги е спасило и няма да ги спаси! [/quote]
  Точно такъв коментар смятах да напиша, буквално !
  А Смилов е все по-жалък ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#11] от "дедо Андро":


  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Тъжно е че гласоподавателите,не схващат вашите идеи!
  Държавата ни умира, а те се продават за три кебапчета и една бира!
  Тук аз лично съзирам,дългата ръка на Масква!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  ТАКЪВ е МАТРЯЛА .....

  620 000 парчета
  гласували ЗА "Сидеров Президент"

  а "по-умния" Матрял (ДСБ-ерастията)
  цвъцка на Флашки и прослушва конспиративни "записи" - "сересета" - "грами" - "разговори на две свраки" ...... и пр.

  настроение > назидателно подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 649 Неутрално

  "Цацаров е наредил осъждането на Цветанов" -
  а на Цацаров "КОЙ" му нареди?

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Смислов, сега пък робството ви пречи! После какво ще е?

 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ами докато реформите се въртят около това, не съдебната система да е независима, а от кой да зависи, така ще е...

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#4:"Norman Granz"] идиотщините със "съжителството" бяха подхвърлени на лумпенизираната читателска публика [/quote]
  Всъщност Смилов защищава либартарианските позиции - Вазов не бил правилно разбран за игото, то не било иго а метафора, тъпите източноевропейци сме се хванали за Балканджи Йово и сме против обединена Европа и т.н. и т.н.
  Изобщо поредните либертариански изцепки на автора.

 19. 19 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Кабан заяви какво мисли той и доста вероятно европейските посланици(поне западните), така че никой не е спасен.

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#18] от "Virgin":

  Просто, се чудя как може човек да изпише такива и толкова "биииииип"...

 21. 21 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Чудесен матерял - поздравления за автора!
  Точно така, съдебната система не работи СЕГА. Прокуратурата не се отчита на никой и могат да повдигнат всякакви произволни, дела с което пряко се месят в политиката. На никой не му пука...
  Всички много са се загрижили дали сме били роби между 200 и 700 години назад във времето... Не, не сме били роби и държавата ще се разпадне защото съдебната система не работи... Браво на автора.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#11:"дедо Андро"]Като им пееш, Нормане, те не ми та схващат.[/quote]

  Знаеш ли колко ми пука...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 399 Неутрално

  И 2-та въпроса са важни. Хората отдадоха повече внимание на 1-рвия въпрос (робството), просто защото знаят, че по 2-рия (съдебната система) нищо не могат да направят (каквито и доклади от ЕК да се получат). А по първия въпрос могат, и наистина така се оказа.
  А замисълът на автора е да неглижира 1-вия въпрос, като се подиграва с националните чувства на хората, и като подчертава важността на 2-рия въпрос, макар, че не е толкова глупав да не разбира, колко неконструктивни са неговите писания.
  Най-тъжното е, че има народи, напр. полския, които са много по-големи националисти от нас, и съдебната им система е в ред. Там такива автори като горния няма!

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#23] от "monitor13720":

  По-добре от това не може да бъде казано

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  ". А знае се, че след 15 минути във всеки един аквариум рибките започват нов живот: толкова трае паметта им."
  Да, ама не.
  http://sanovnik.bg/n3-47966-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%81%D0%B5_%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0_%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8,_%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Е, както и очаквах тук вече коментари няма. Малко постнати лозунги с нюанс на ОТ или обратното..
  Съгласна съм с частта от статията за страха. Който и да заигра с комплексите и опасенията на българите в този момент не им прави услуга. И сте прав в анализа си за последствията от подобна национална и в европейски план нагласа на народите. Дърпа ги назад, капсулира ги по начин който спира развитието-в индивидуален и обществен аспект.
  Това, с което не мога да се съглася е прословутата прокурорска квота, избирана от Парламента. Защото той е законодателен орган и защото тези 5 или 6 както настояваха някои се избират с 2/3 мнозинство. И тъй като лицата избирани не трябва задължително да са прокурори/могат да бъдат и научни работници/, то за мен опастността от влияние във ВСС е по-голяма, ако шест представители излъчени от парламента за прокурорската квота във ВСС е по-голяма. Така една политическа, законодателна власт придобива лост за влияние в съдебната система по един опасен и непредсказуем начин.
  Има си орган-Инспекторатът, чиито правомощия се разшириха и той би могъл да е работещ коректив като превенция на корупцията по всички етажи на Съдебната система.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Неутрално

  По-скоро, просто отлага падението им, за сметка на това обаче, по доста по-унизителен начин!
  ...
  Вервайте ми!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 28. 28 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#23:"monitor13720"]нищо не могат да направят[/quote]

  ...робите като теб, в контекста на т.1
  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 29. 29 Профил на Сто Вата
  Сто Вата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "monitor13720":
  "А по първия въпрос могат, и наистина така се оказа. А замисълът на автора е да неглижира 1-вия въпрос, като се подиграва с националните чувства на хората, и като подчертава важността на 2-рия въпрос, макар, че не е толкова глупав да не разбира, колко неконструктивни са неговите писания."

  Именно. А народа имаше възможност за пряка демокрация и беше изслушан.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  https://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/
  Прочетете това и ще разберете,как ни виждат другите и защо сме все последни във всичко.

 31. 31 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#30] от "Роси": наистина ли си мислите, че ще се хвана на това...този текст не е написан от англичанин, а от българин.

 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#10:"Олд Шетърхенд"]Никой не е вадил сега етническата карта. Не си измисляйте и не се опитвайте да вдигате напрежението.[/quote]
  Ами я се огледай що "националисти" със запасани пищови в поясите и "националистки" в народни носии се пръкнаха из подбалканските градчета. Искат си "робството" и "под игото" хората без да осъзнават, че именно срещу това са се борили дедите ни и .... за СВОБОДА.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Много дълга статия. Можеше просто да махнете "Как" от заглавието и да оставите само "Робството спаси ВСС и Цацаов". Достатъчно хора щяха да разберат. Лошото е, че всички го разбираме от после...

 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 910 Неутрално

  милиционерските номера ,колкото и тъпи и банални да са те ,все минават за пред матряла

 35. 35 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Робството спаси ВСС и Цацаров"? Това не може да е верно, защото нито ВСС, нито Цацаров са се променили, или изчезнали от хоризонта. Всичко още им предстои, само че все по-лошо ще става и за тях, и за страната.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Как робството спаси ВСС и Цацаров и в резултат от това ВСС и Цацаров спасиха...робството!

 38. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak Ултра активно тренди":

  " Г- н Пеевски е турчин "


  Не ! По време на турското РОБСТВО ( не " съжителство " ), българските чорбаджии са лизали задните части на турците, за да запазят гювеча, ракията и виното под дебелите сенки ( от статията ), а днес Пеевски направляван от Доган прави СЪЩОТО на руските задници и то със същата цел . Оттук следва и изводът, че Пеевски е български чорбаджия ! Новото от тогава и днес е само в обектите на лизане, а самият процес " лизане " си е абсолютно същият !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 39. 39 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Много пъти съм критикувал Смилов, но този път е написал много верни неща, не всичко, но повечето.Само е забравил да спомене Андрешко от Банкя, който с това уволнение замаза всичко, SMS-си доклади, разговори на каки, вотове на недоверие и т.н. и това беше целта разбира се.

 40. 40 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бедни, бедни Смилов! Защо не умря при Гредетин... че да не ти четем лъжите.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 41. 41 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "И тук е въпросът на седмицата".
  Това е евъргрийн въпрос: каква е ролята на прокуратурата? Не разбраха ли външните демократи, че техният натиск за засилване ролята на прокуратурата беше умело използван от мафията за укрепване на нейните позиции?

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Няма преуспяла нация в света която гледа 200 години назад в миналото си и търси себе си там. Историята е сладка или горчива приказка която се разказва на народите и каква ще бъде тя зависи много от разказвача.
  Очевидно в последните дни станахме свидетели на пропагандна манипулация , лошото е че се оказа че има доста хора готови да купят тази манипулация нищо че години преди това същите те нехаеха и не им пукаше от нищо. Само незрелите народи и общества търсят главното упование в миналото си.

  klimentm
 43. 43 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно така е. Създаде се прашна буря, да да се покрият скандалите и народът се хвана. Големи сме шарани и овце.

  chavo64
 44. 44 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много удачно заглавие на стагията, и в буквалния, и в преносния смисъл.

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Много градове в Алпите, Южен Тирол, по протежение на австрийско-италианската граница, имат по две имена (Брунико - Брюнек; Бресаноне - Бриксен и пр.) Макар да са в границите на Италия, болшинството говори немски и обратно. Примери за "съжителство" в миналото, липса на граници днес (наистина е страхотно усещането да се виждат безлюдни старите гранични пунктове между двете държави и другаде по Европа).

  Друг пример на "съжителство": дядовците и бабите ми - родени през периода 1903 - 1912 г., никога не казваха българските думи на: "ахмак", "будалла", "серсем"; "кьорав"; "белли" (явно); "яваш" (бавно); "дур бакалъм" (чакай, ще видим); "гевезе" (мекушав, плашлив); "дередже", "джанъм", "хаймана". Като се върна в спомените си, сигурно поне 30 % от ежедневния им речник е бил съставен от турски думи. Но всеки от тях носеше името на източноправославен светия и така е с всичките ми деди, докъдето стига родовата ни памет.
  А "адаш", "комшия"; "акъл" ги ползват и децата ми, родени през ХХІ век. ...

  Та колкото ужасяваща беше подмяната, направена от видиотени водещи и медии (съвсем по Гьоббелс), че в учебниците щяло да отпадне понятието "робство", за сметка на "съжителство", толкова е и жалко да не се виждат следите от "съжителството"... Жалко да се мисли, че изучаването на белезите на съжителството ще направи от учениците по-малко патриоти. ... То и затова ни управляват хора като Борисов, Цацаров и Пеевски.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Тъй, тъй,
  на крив реформатор - медиите му пречат

  Списъка се разширява. Щото досега други беха виновни - комунетата, ДС, Путин...И други подобни дежурни бостански плашила

 47. 47 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Само че гербавите активни мероприятия и димни завеси стават все по-жалки и отчаяни, а проблемите си стоят. Времето изтича, тик-так-тик-так....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 48. 48 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Баце, Шиши, Доги и Цаца ми напомнят на екипаж на подводница в която разни нитове постоянно излитат и се пръква нова струйка вода....запушват с каквото могат, но дупките стават повече и накрая просто всички ще се издавят като плъхове.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 49. 49 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#21] от "dutch":
  Освен това Прокуратурата може да "сгреши" умишлено за да бъде спасен обвиняемият. Така направиха наскоро с Христо Бисеров. И преди това с Батко и Батко и по-преди с Людмил Стойков ли беше за 7-те милиона евро откраднати от ЕС.

 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#34] от "Stewie":
  Неоспорим факт,който Смилов брилянтно е изложил в материала си. Изглежда без директен натиск от Брюксел на този етап никакви позитивни промени в мафиотизираните територии не са възможни....

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "Как силно бие в очи фактът, че освобождението, дарено от русите — не беше освобождение на душата, а беше освобождение чисто физическо!
  Как силно боде в очи фактът, че премахването на османския хомот не бе друго нещо освен институиране на междубългарско владичество, на натиск от българи връх българи.
  Колко пъти сме наблюдавали, от четиридесет и шест години насам, културни българи — икономисти, финансисти, математици, книжовници, публицисти, учители, адвокати, духовници, армейци — се отбор хора, но хора лишени от всяко човешко достойнство и достолепие, от всяко самоуважение и самопочитание; хора, в лицата на които се чете това неизменно житейско правило — че само който пълзи, не пада!
  Тези хора считат себе си честити, че не живеят в оная мрачна епоха, когато техните бащи носили червен фес. Да, те не носят на главите си червен фес като своите бащи: но те го носят на сърцата си!
  — Благословена да бъде юнашката ръка, която ни освободи от османския гнет — думат те.
  Да, несъмнено. Но где е юнашката ръка, която ще ви освободи от вашите робски недъгавости?
  Публичният живот на българите почива — от четиридесет и шест години насам — на едно недоразумение, на едно идейно заплитане, на едно недомислие, което се зове политическа свобода.
  Политическата свобода, дума Elme Caro, е рожба на моралната свобода (E. Caro. L’idée de Dieu et ses critiques).
  Същото твърдение намираме и у Е. Renan: свободен живот има само там, гдето има непокварени съвести (Ern. Renan. L’avenir de la science).
  Иначе казано, човек, затънал в пороци, не може да бъде свободен човек.
  За да може да живее човек свободно, тряба да обезпетни своята психика — да прогони от своя вътрешен живот всяко влечение към светски тържества и плътски наслади.
  Първият стадий на всяко опълчаване към свобода е освобождаване сам от себе си, победа над себе си, тържество над себе си, самозавладяване.
  Поквареният човек се опитва понякога да играе роля на свободен човек, но напразно!
  Той вреди на себе си, понеже порокът е сила разрушителна, понеже лошата страст отива против законите на живота.
  Той вреди и на хората, понеже — робувайки на зли инстинкти — той насажда и наоколо си принципи на робуване. Човек не може да даде на ближните си освен това що притежава — та поквареният не може да разнася и раздава освен поквара.
  За да охарактеризират публичния живот на новите българи, нашите дейци са навикнали да думат, безразлично, ту освобождението на България, ту свободата на България.
  Свобода е друго — и друго е освобождение.
  Свободата, както рекох, е явление из вътрешния живот. Истинската свобода почнува непременно с морално възраждане.
  Освобождението е явление из външния живот. То е нещо веществено.
  Свободата се добива чрез вековни усилия за превъзпитание"


  Стоян Михайловски "Политически и философски размишления"  За желаещите да прочетат пълния текст:

  https://chitanka.info/text/6451-politicheski-i-filosofskoreligiozni-razm

  klimentm
 52. 52 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде сега гербаджийските комунисти да се хвърлят на амразурата заради другия дебел човек в държавата: главен прокурор, който не е вкарал нито един знаков престъпник- политик, бизнесмен, мафиот. С други думи, поредният некадърник, който не може или не иска да си свърши работатс.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 53. 53 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "В крайна сметка нещата наистина опират до образование и култура."

  Винаги е така. А, каква култура имат Ясен Тодоров, Цацаров, каките? Непрекъснато се намираме в някакъв водевил на наглостта и посредствеността, който обикновено се случва в съдената система и винаги няма виновни

 54. 54 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 824 Разстроено

  За жалост е наистина така!
  Докато си чешем езиците на теми като "присъствие", "съжителство", "владичество", важната тема за бездарието и явната дълбока корумпираност на т..н. "главен прокурор" остана в забвение.
  В забвение остана и явната зависимост на министър-председателя ни от Прасчо, от Цацаров и от свързаните с тях среди. Забравихме бързо и, че имаме необходимост от завръщането на Цв. Василев.
  Нека си припомним важните теми за България и да насочим гражданската ни енергия където това е крайно необходимо!
  Това, разбира се, не се отнася до червени боклуци и свързани с ДС и ДПС задници (не ми даде Господ да напиша лица).

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "Как робството спаси ВСС и Цацаров"
  Засега отърваха кожата. Винаги пускат по някой фишек, за да замаскират, че са маскари.

 56. 56 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Това са двамата най-долнопробни плъхове в съдебната с-ма. Докато те и обкръжението им не бъдат пратени на бунището, няма да има правосъдие, икономика и просперитет. И заспалият бълг. народ трябва да се събуди, ако не иска да тъне в мизерия и безперспективност.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Гневно

  Козият рог!
  Само козият рог ще ги оправи тези ояли се негодяи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Още малко маловажни "патриотарски емоции":

  "Съжителство":

  В 1344 – 1421 г. турците поробват българските земи като извършват кланета и опустошения в невиждан мащаб довели до пълно обезлюдяване на цели райони. Исая Серски пише за това, че „Тогава живите облажаваха умрелите по-рано“.

  В 1352 г. турски нашественици извършват масови кланета в Айтос, Ямбол и Пловдив
  В 1359-1364 турски нашественици извършват масови кланета в Стара Загора, Пловдив и Сливен. Тогава е избито и отвлечено в робство цялото население на градовете Венец и Сотирград и те престават да съществуват.

  В 1372 турците избиват и отвличат в робство цялото население на Бактун и града престава да съществува.

  На 17 юли 1393 г. Баязид превзема Велико Търново и извършва масово клане на населението. След няколко дена в една от църквите са събрани и изклани още 110 оцелели търновски първенци.
  В 1598 г. турците извършват клане във Велико Търново при подавянето на Първото търновско въстание, за да спасят живота си най-малко 16 000 българи забягват във Влашко.

  В 1600 г. Мехмед паша изколва българите в Чепинската долина отказали да се потурчат и останали в селата си, а потурчилите се „за кашмер“ са накарани да разрушат 218 църкви и 33 манастира в района.

  На 18 октомври 1688г. турската войска на софийският бейлербей извършва клане над българите от град Чипровци и селата Копиловци, Железна и Клисура, изклани са над 1000 мъже и стари жени а селищата са изгорени и сринати до основи. Не са изклани само към 2000 млади момчета, жени и момичета които са отвлечени в робство. Оцелелите след подавяне на Чипровското въстание едва 3000 българи от района за да се спасят забягват в през Влашко в Банат.

  През юни 1689г. от татарите на Герай хан са извършени масови погроми и потурчвания на българите от Добруджа до Тетевенско. Те принуждават многобройно българско население да избяга през Дунава във Влашко.

  В края на ноември 1689г. турските войски на Халил паша, еничарите на Махмуд паша и татарският хан Герай изгарят град Крива Паланка и извършват клане на българите там и в Куманово при подавянето на въстанието на Карпош. При повторното завладяване на освободените от въстанието и австрийските войски западни български земи в Поморавието, Видинско и Македония турците извършват такива кланета и палежи, които принуждават многохилядно българско население да избяга в Банат.

  В края на юли и началото на август 1737г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу, при подавянето на Въстанието на архиереите в Софийско и Самоковско, от турците са избити над 350 софийски граждани, свещеници, монаси и хора от околните села, включително митрополита Свети Симеон Самоковски, обесен в София на 21 август 1737 г. зад църквата „Света София“, много българи от Западните български земи бягат в Банат.

  В периода от 1773г до 1822г. кърджалийски отреди и регулярни турски войски извършват многократни кланета на българи, опожаряват и ограбват десетки български села и градчета от Дунав до Бяло море и от Ниш до Цариград. Такава е съдбата на Трявна 20.ІІ.1798, Тетевен още в 1861г. Сопот в 1793, 1800 и 1807, Габрово в 1793 от кърджалии водени от Емин Балталъ, а в 1798г. тук погрома е от регулярни турски войски, Калофер на 22.ХІІ.1799г. и в 1804, Арбанаси 1796, Велико Търново1796, Троян1796, Севлиево1796,Еркеч няколко пъти и в 1808 оцелелите изоставят селото, Копривщица 1793 и още два пъти, Казанлък е нападан няколко пъти, Шипка1793, Тулово 1785 , Мъглиж 1785 , Елена 1793, Панагюрище 1785, Сопот 1793, Карлово 1785, Чирпан 1793, Ямбол 1794, Жеравна 1794, c. Тича 1795, Градец 1795, с. Пролом карловско – три пъти, с. Сакарци тополовградско (след погрома оцелелите за десетки години изоставят селото), с. Раково котелско, Ловеч, Айтос 1791 , с. Бов, Хасково в 1791, Харманли 1791, Асеновград два пъти, с. Урумкьой Созополско (или Урум ени кьой, дн. Индже войвода, където според легендата прословутия кърджарлия Индже намира смъртта си, всъщност той там само е ранен, а е убит в с. Скулени на р. Прут през 1821 г.), Караеврен (дн. Близнак ), Делиево, Граматиково, Гьоктепе (дн. Звездец), град Ахтопол, с. Едига два пъти, Ениджия, Пейчова махала, Сазара, Крушево, Чеглаик, Селиолу, с. Карабунар и с. Вайсал лозевградско, с. Куру дере Одринско, с. Азара и Софлар бунархисарско, градовете Лозенград, Виза и много други. Някои от тях като Делиево, Карабунар, Пастелево и др. след като са изгорени не са заселени повече. Разорени са десетки манастири. В тази епоха българите обитават изключително такъв тип населени места и случилото се взема размерите на изтребление. Малко български земи, най-вече много големите градове и бедни планински места са по-слабо засегнати. Сериозно пострадват Гюмюрджннско, Димотишко, Чирменско. Горна и Одринска Тракия и Подунавието са почти обезлюдени. Много от оцелелите бятат в Бесарабия и във Влашко.[14][15] [16]

  В 1797 г. отредите на Осман Пазвантооглу извършнат кланета при завземането на Врачанско, Ловчанска, Плевенско, Севлиевско и Търновско. Особено голямо е кръвопролитието в Никопол и околноста. Тук е събрана е голяма група жени и деца българи от раята, натъпкани са в една кошара и са запалени живи да изгорят.

  В 1804 г. Осман Пазвантооглу извършва кланета в опита му за пoдавяне бунтовете на българите в Ниш, Пирот, Белоградчикско и Видинско.

  В 1806 г. Осман Пазвантооглу извършва клане над българите във Видин. Пред олтара на църквата св. Петка са изклани няколкостотин миряни и свещеници от града и околността во главе с владиката Калиник, събрани и затворени там по негова заповед.

  През октомври 1829г. турците извършват кланета над българите в Странджа и Сакар. Само в едно доносение до щаба на руската армия от 14.Х.1829г. са посочени избити 400 български първенци в района на границите на Одрински и Старозагорски пашалъци. Над 140 000 българи от Тракия са прогонени и бягат в Бесарабия.

  През април 1841 г. на Великден в църквата в село Каменица Нишко от турците са изклани мъже от селото, а много жени са изнасилени, това става повод за Нишкото въстание при потушаването на което от албански башибозук командван от Сабри Мустафа Паша са избити хиляди българи, изгорени и разграбени 225 български села и 16 манастира и църкви в Нишко, Пиротско и Лeсковeцко, 10 000 души спасяват живота си като забягват в Сърбия.

  На 10 юни 1850 г. турците от Видинският гарнизон изколват всички българи в Белоградчик и няколко хиляди души във Видинско след подавяне на Видинското зъстание.

  На 26 април 1876 г. турски башибозук воден от Тосун бей извършва клане и опожарява Клисура при подавяне на Априлското въстание.

  На 30 април 1876 г. редовна турска войска и башибозук командвани от Хафъз паша извършва клане и опожарява Панагюрище при подавяне на Априлското въстание.

  На 1 май 1876 г. редовна турска войска, башибозук и черкези командвани от Хасан паша извършва клане на българите събрани в лагера Еледжик при подавяне на Априлското въстание. Над 1000 мъже, жени, деца и старци са избити, единици успяват да се спасят в Балкана.

  На 2 май 1876 г. турците извършват клане в Перущица при подавяне на Априлското въстание от войските командвани от Решид паша. В църквата и извън нея са изклани към 1850 мъже, жени и деца.

  На 3 май 1876 г. башибозука предвождан от Ахмед ага Барутанлията извършва клане в Батак при подавяне на Априлското въстание. В църквата са изклани към 1900 мъже, жени и деца, още няколко хиляди българи са изклани, разстреляни или живи изгорени извън храма. Общо жертвите са към 5000 души предимно жени, деца и старци или към 3/4 от населението на града. Църквата канонизира жертвите на Баташкото клане като християнски мъченици.

  На 6 май 1876 г. турците извършват клане и опожаряват село Батошево и близкия Батошевски манастир. При подавяне на Априлското въстание. Малка част от населението се спасява като избягва в Балкана.

  На 9 май 1876 г. башибозук и черкезка конница извършват клане над село Кръвеник. Голяма част от населението е избито, малцина се спасяват като бягат в планината.

  На 9 май 1876 г. башибозука извършва клане и запалва Ново село. Първоначално голяма част от населението успява да се спаси като бяга в планината. Бежанците се добират до м. Табите, една част от тях тръгват към Калофер, но са нападнати от башибозук при Пенчов чучур и Русалийските гробища. Само малка част успяват да се спасят в Калофер. Друга част се спуска по течението на р. Тъжа. Тях башибозука ги пресреща в Пожар дере и в м. Смесите. Тук всички мъже и момчетата са изклани, а жените поругани. Църквата канонизира жертвите на клането като християнски мъченици.

  На 17 май 1876 г. село Бояджик е ограбено, подложено на клане и изгорено по заповед на Шефкет паша от командваната от него редовна турска войска с артилерия без да е участвало в Априлското въстание. Избити са повечето селяни – 200 българи, младежите са накарани да играят „кърваво хоро“ преди да ги убият, девойките и жените, които не са избити са озлочестени и отвлечени. Дядото на създателя на компютъра Джон Атанасов по чудо избягва смъртта.

  От края на април до средата на май 1876 г. при подавяне на Априлското въстание частите на турската териториална отбрана известни като „башибозук“, редовната войска – низам, свиканите запасни части – редиф и черкезки отряди извършнат кланета в които загиват над 30 000 българи, опожаряват 80 и разграбват 200 селища с над 75 000 българско население. Това кара Уйлям Гладстон да издаде в 1876г. брошурата “Българските ужаси и Източният въпрос“. Преиздадена през 1877 г. под заглавие “Уроци по клане или изложение на конфликта между Портата и България през май 1876 г.“

  На 14 юли 1877 г. е изклано село Любенова махала до гр. Раднево новозагорско от турската редовна войска с артилерия, башибозук и черкези водена от Реуф паша, командващ турският гарнизон в Нова Загора. Само в църквата са заклани 1013 българи, още толкова са убити изън нея. Общо жертвите са над 2000. Погребани са в двора на църквата. Селото е известно като втори Батак.

  На 15 юли 1877 г. е извършено клане и е разграбен Ловеч от турска редовна армия под командването на Рифат паша. Избити са над 1500 мирни българи.

  На 15 юли 1877 г. (3-ти стар стил) от турците e извършено голямо клане и е опожарена до основи Нова Загора.

  На 16 юли 1877 г. е изклано и опожарено село Дълбоки старозагорско от черкези от турската армия на Сюлейман паша.

  Старозагорско клане. От 19 до 21 юли 1877 г. e изклана и опожарена Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш) с участието на албански башибозук, черкези командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани при логистичната подкрепа на старозагорски евреи. Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одрирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първом поляти с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Богородица“ и „Св. Николай“, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси. В Турция са отвлечени към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат. Околните села имат същата съдба. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и след Освобождението е изцяло изграден наново.

  На 21 юли 1877 г. (9-ти стар стил) започва клане и е подпалена Каварна от 3000 башибозук с артилерия и черкези. Едновременно са нападнати, клани и палени околните Шабла, Крапец, Горичане, Българево, Божурец, Смин, Ваклино и др. Докато по настояване на чужди консули населението е евакуирано с параходи към Варна загиват убити, умрели жени и девойки след изнасилвания и удавени общо към 1000 души. Един старец е клан с трион, а едно момче е горено живо. Еранос Ераносян арменският телеграфист в Балчик уведомил консулите е убит от башибозука на 22.(10) юли 1877г. при пристигането си в Каварна.

  На 4 август 1877 в Казанлък турците изколват 200 българи пред храма св. Пророк Илия.

  През август 1877 в Карлово от редовни турски войски и башибозук командван от Исмаил, палача на Батак, брат на Ахмед ага Тъмръшлията, са избити не по-малко от 600 българи (според доклад на френския вицеконсул в Пловдив от 6 август 1877 г.), но турците най-вероятно успяват да прикрият много от убийствата и в действителност жертвите са значително повече.

  В 1877 от турците е изгорено и обезлюдено карловското село Пролом. Пет години са необходими селището да се засели отново.

  В 1877 г. турците извършват клане, изгарят и разрушават Калофер. Избити са поголовно всички мъже и младежи. Десетилетия града е наричан град на вдовиците.

  В 1877-1878г. през Руско-турската освободителна война турците извършват погроми и кланета и в Златарица, Елена, Котел, в Новозагорско, Стремската (Карловската) долина, Панагюрище(погромът е дело на редовна турска войска), Самоков, Белово, Брезник (тогава Караагач), Чепеларе, Златоград, Симеоновград (тогава Търново Сиймен), Свиленград (тогава Мустафа паша), Любимец, Харманли и по-навътре в Одринска Тракия, в Македония и на много други места. В Пловдив само в края на август са екзекутирани 116 българи. Стотици българи са убити и в Сопот, в селата в Пирдопско, Казанлък, София (тук руснаците заварват 16 бесилки, на които са извършвани екзекуции до последния момент),Айтос, Карнобат, Одрин, Пазарджик, Асеновград (тогава Станимака), Чирпан, Варна, Фере, Димотика, в други тракийски градове и т.н. В Сливен и околностите му за няколко месеца дo началото на 1878 г. турските власти убили, изпратили на заточение и интернирали около 1000 души българи. Турската власт извършва жестокости и големи насилия в селата Красново, Аджари Розовец (тогава Рахманли) и Меричлери. Разоренията са огромни. Избити и безследно изчезнало мирно население е общо около 180 000 българи.

  След 5 октомври 1878г. в Кресненско-Разложкото въстание от турската войска са изклани са изклани 600 българи в Разложко, не по малко са жертвите и в Кресненско. Изгорени, ограбили и разсипани са десетки села в цяла Югозападна България: Баня (напълно унищожено от Тефик бей, загинали българи 264), Банско, Добринище (с над 200 къщи), Горно Драглище, Долно Драглище, Добърско, Бачево, Якоруда, 12 села от Кресненското дефиле (Кресна е изгорена на 11 ноември 1878г), Ощава, Мечкул, Сенокос, Осиково, Врабча, унищожено е село Черешница-Мелнишко (изклани от хаджи Юсуф Ефенди 360 българи), в Мориевско село Буф и други 12 села, в Демир Капийско селата Дрен, Коприщница, Чемерево, Горна Драчевица, Долна Драчевица, Ръжаня, Конопища, изгорена е българската църква “Св. Димитър” в Битоля, изнасилени са стотици девойки и жени, в България се спасяват над 25 000 бежанци. Репресиите се разпространяват във Вардарска и Егейска Македония, където както и в Пиринска до 25 май 1879 г., действат силни въстаннически отряди – във Вардарско: Битоля, Демиркапия, Градско, Клисура, Мориевските планини, Малешево, Прилеп, Тиквеш, Щип, Неготин, Кратовско, Гевгелийско и т.н., в Егея: Костурско, Лерин, Преспа, Мъглен, Буф, Горно Броди, Невеска-Суровичево Воденско, Демирхисарско, Серско, Драмско и т.н.

  В 1902 от турската войска от 22 септември до началото на ноември в Горноджумайското въстание от турската войска са убити над 150 българи, изгорени са 15 села, изтезавани са 438 мъже и жени, изнасилени са 111 девойки и жени, ограбени са 807 къщи, в България се спасяват над 2 000 бежанци.

  В 1903 г. от 2 август до октомври от турската войска в Илинденско – преображенското въстание в Македония и Тракия са убити над 5 680 българи, изгорени са 201 села с 12 440 къщи и 70 000 души остават без покрив, поругани са 3 122 девойки и жени, в България се спасяват 30 000 бежанци.

  На 13 ноември 1904 година гръцки андарти нападат българска сватба в село Зелениче Леринско. Това е известно в историята като Зеленичкото клане или Зеленишка кървава сватба. Кмета на селото жени сина си и присъстват много гости от селото и близки. Гърците взривяват бомба в стаята сред сватбарите. Убити са 13 българи включително младоженеца и баща му.

  От 21 февруари до 1 август 1905 година турска редовна войска избива във Воденско 61 мирни селяни.

  На 25 март (7 април нов стил) 1905 година, на Благовещение, гръцки андартски чети извършват клане и подпалват село Загоричани Костурско. Погромът е известен в историята като Загоричанско клане. Селото е подпалено от всички страни. В центъра, гърците събират 20 души видни възрастни граждани 14 от които отвличат и убиват в планината Върбица. В селото са убити 39 момчета и мъже, и 7 момичета и жени. На Върбица са е убит и възрастния селски поп. Убити са и кмета на селото и дъщеря му. Броят на жертвите е посочван различно като убити българи 62 и 6 ранени, 72 убити и 100 убити. В памет на жертвите е издигната българската църква „Свети Димитър“ в Цариград.

  На 28 септември 1905 г. гърците извършват клане и палеж в село Горно Неволяни, това е втора „Кървава сватба“. Андартска чета напада българи празнуващи сватба, къщата е изгорена, убити са повече от 11 души.

  На 25 октомври 1906 г. е извършено клане и палежи в Горно Караджово от Гръкоманина Митруш Гоголаков (капетан Митрусис). Андартска чета преоблечена като турски войници напада селото – изгорени са десетина къщи, убити по особено жесток начин са 10 овчари извън него и още 25 души, включително жени и деца, са убити и тежко ранени в него. Клането в Горно Караджово предизвиква международно разследване с което са натоварени австрийския консул Пари и един френски офицер Фулон, обсъждано е в английския парламент.

  В периода 1904 – 1908 гръцки андарти извършват масови убийства и погроми над българи в Македония водени от щатни гръцки офицери, с директната подръжка на гръцката държава и благосклонното бездействие на турската власт. Андарти, командвани от поручик Георгиос Цондос избиват местните български първенци в Езерец и Видолуща и районния войвода на Осничени, други в Осничани и Езерец убиват 10 българи, при село Сконско се избити група работници от Жупанища, в планината Вич са убити 5 селяни от Българска Блаца и 3 от Прекопана, Осничани е подпалено, в Айтос е убит свещеника и са подпалени 10 къщи, село Герман е ограбено, в Кладороби са избити 17 души, в Бесвиня палят къщи, църковни книги, одежди и утвар, опожаряват напълно Путурус убиват пет селяни и изгарят 2 деца, изгарят 10 къщи в Църничании убиват 3 селяни над село Драгош, нападат Бешище, Скочивир, Дреновени, Добровени където са отвличени и заклани видни българи, в Бърник са запалени къщи и заклани 10 души, други убийства са извършени в Бърник, Путурус, Църничани, Петалино, в Битоля правят редовни погроми над българите и убиват гимназиалния учител Христо Вълканов, в Миравци са отвличени 26 души, и са убити 12, изнасилено е едно момиче, с динамит е разрушена къщата на свещеника в Попово, в Петричко по пътищата и полетата убиват българи, във Воденско от андарти са убити 33 български селяни и 8 власи, в Осничани са убити 5 селяни, гърците наемат турци и албанци, които системно да убиват българи, пострадват селата Лувраде, Старичани, Марчища, Гръче, Осничани, Стенско, Нестиме, Добролища, Изглибе, Галища, Долени, Хрупища, Олища, Куманичево, Кондороби и Бобища. След като са отблъснати от Бабчор андартите обесват две българки, в Емборе е изгорена къщата на българския свещеник заедно със сина му, в Лесковец са убити 5 селяни и изгарят 13 къщи, в Търсие 14 са убити, в село Буф са заклани петима селяни, в Крапешино са убити няколко селяни и свещеника на селото, в Каленик са убити българите първенци, в Гнилеж са убити 13 мъже, пострадват и Барешани, Лисолай, Света Петка, Разик, Битуша, Оптичари,Църнобуки, Средно Егри, Смилево е нападнато от капетан Гудас, къщите са опожарени, 15 души са убити, от които 3 жени, в Ивени са убити 13 мъже и две малолетни деца, в Живово са убити 38 души и опожарени 29 къщи, гърците нападат и патриаршските селища Бешище, Манастирец, Рапеш, Кален, Добромири и местните първенци, в Битоля започва масово взаимно изтребление между българи и гърци, в Солун се извършват покушения над видните българи, в Радолиовое убит Н. Докурчев при следствието се разбира, че заповедите за Сярско издава самия гръцки консул в града, в Голо селое убит един и ранени 2 българи, в Луковища гърците убиват 7 мъже и изнасилват няколко жени, в Бозец и Горно Куфалово от капитан Никифорос са убити няколко българи, в Карликьой, са убити са 5, от които три жени, и други двама българи са ранени. Гърците избиват няколкостотин българи, включително жени и деца, действията им са изцяло подчинени на техният девиз: „Българин да не остане!“

  На 9 май 1907 г. турци извършват клане до Виница при Кочани в една къшла са заклани 7 българи овчари. Това е клането във Винишката къшла. Международна анкета от австрийският консул в Македония Алфред Рапопорт, военния адютант на Австроунгария полковник Гойгингер и руският консул Орлов стига до извода, че това е дело на турски войници от редифския батальон и местни турци от Калиманци.

  На 21 ноември 1911 година турски полицаи и жандарми в едно с местни турци, босненски изселници (мухаджири), цигани и евреи извършват клане и погром над българите в Щип, граждани и селяни дошли на пазар в града. Убити са 20 българи и 282 ранени. Клането ускорява избухването на Балканската война.

  На 11 януари 1912 г. е извършено клане и погром над българи в Гюрешкия манастир “Св. Богородица“, край Скопие.

  На 1 август (19 юли стар стил) 1912 година турците извършват клане в Кочани Македония. Mестни турци убиват най-малко 34 българи, много са ранени. Това е известно в историята като Кочанско клане. Клането е един от поводите за избухването на Балканската война.

  На 20 юни 1913 и в следващите дни в Тиквешкото въстание от сръбските войски са убити само в Кавадарци 363 души, в Неготино – 230, във Ваташа – 40 души и т.н. Карнегиевата комисия установява, че броят на избитите българи надхвърля 1000 души.

  На 22 юни 1913 гръцката армия по лично указание на крал Константин изгаря и унищожава град Кукуш с 40 околни български села и манастира „Свети Георги“, жертви става голяма част от населението които не успява да избяга в България. По същото нареждане е изгоренот гърците и град Струмица.Карнегиевата комисия посочва, че селищата са унищожени заради българския им характер.

  На 24 юни 1913г. редовната гръцка армия извършва клане в село Аканджали Дойранско. Селото е ограбено, убити са 365 българи, включително умрелите от изнасилванията жени. Такава е съдбата и на околните български села Асанли, Брест, Владая, Доблали, Димонци, Николич, Патарос, Попово, Ратирци и Сурльово.

  На 13 юли 1913 г. българското село Габрово до Ксанти е унищожено от гръцката войска и турски башибозук, заварените в селото възрастни и болни габровци са изклани. Част от населението се спасява, като още на 10 юли, заедно с българите от съседното село Кръсто поле се изтеглят на българска територия към град Ксанти и Пашмаклийско.

  От 17 юни до 28 юли на 1913 г. от гръцката армия по заповед на командването й са унищожени, изгорени и ограбени практически всички български села и квaртали в градовете от Солун до Кресна, където армията им попада в обкръжение от българските войски. От гръцките военни са изклани хиляди военнопленници (само в Нигрита са избити не по малко от 1159 пленени българи) и обикновенни граждани и селяни българи, които не успяват да се оттеглят навътре в България, много от тях преди да бъдат убити садистчно са бити, осакатявани и са им вадени очите, включително на изнасилените жени и девойки. Клане е извършено и в Сярската гимназия. Хиляди българи загиват депортирани в лагери по гръцките острови, само в лагера Трикери за няколко месеца според гърците от 7000 затворени българи са измрели над 1000, в действителност броят им е много по-голям, затова и Карнегиевата комисия не е допусната до концлагера. Интернирането и държането в нечовешки условия на големи маси българи от Беломорието и Македония по островите, където много ог тях загиват, става практика на гръцката власт продължила до началото на 60-те години на 20 век.

  От 7 юли 1913г. редовната турска армия започва кланета над българите в Одринска Тракия, същият и следващите дни е опожарино и унищожино голямото българско село Булгаркьой недалеч от Кешан, там са изклани 1100 души. Отвлечени и съпровождани с войници са 1030 човека с цел да бъдат изведени в Анадола. След много безчинства, изнасилвания и смърт една част от тази група (предимно жени и деца) е достигнала до Варна и Дедеагач. Останалите заробени и отвлечени, предимно млади жени и деца, са потурчени. Такава участ имат и останалите по-малки български села около Кешан и Малгара. На 9 юли в Одрин са избити още 521 българи, в Узункюпрю и Хайребол са изгорени всички български села Чопкьой, Търново, Ерменкьой, Османли, Ново село, Залъф (изклани 687 българи), Татарлар (населението бяга, застигнатите няколко десетки са изклани) и т.н. На 10 юли са подпалени източнните квартали на Свиленград, когато се разбира, че градът ще остане в България, турците го подпалват отново и го изгаряг до основи. Населението избягва навътре в България, но турците заловят над 30 възрастни българи и зверски ги изколват в скотобойната, заклани жени са хвърляни в дълбоките кладенци. От къщите няма помен, също и от големите масивни и обществени здания – черквите, училищата, болницата, казармата, джамиите, големите магазини – всички са изравнени със земята. Останалия годен материал – камъни и тухли, турците отмъкват оттатък предполагаемата граница. Разорени и изгорени са всичките над 60 български села, клании и превърнати в бежанци са българите и от градовете в Одринска Тракия: Одрин, Лозенград, Малък Самоков, Бунархисар, Деркос, Кешан, Малгара, Хайребол, Мидия, Енос, Родосто и т.н. Общо според Карнегиевата анкета в Одринска Тракия от турците са изклани между 50 000 и 60 000 българи, други 200 000 българи християни са превърнати в бежанци.

 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Весело

  Смислов пак не е случил на народ. Популацията вместо да се тръшка в сълзи по евродоклада биде лесно подведена по Балканджи Йово и въстана срещу съжителството с реформатурските маниаци.

 60. 60 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Великолепна статия. Жалко, че народонаселението масово не се интересува от четене, хеле на подобни осветляващи пътя материали и пак думите ще останат само думи, разменени между една шепа хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK