Четене, писане, смятане

Меглена Кунева е номинирана за новия министър на образованието. В неделя тя отказа да коментира работата си в тази сфера преди да е говорила с премиера. 

На снимката: Кунева заедно с Даниел Вълчев, който е бивш министър на образованието в кабинета на Тройната коалиция

© Цветелина Белутова

Меглена Кунева е номинирана за новия министър на образованието. В неделя тя отказа да коментира работата си в тази сфера преди да е говорила с премиера. На снимката: Кунева заедно с Даниел Вълчев, който е бивш министър на образованието в кабинета на Тройната коалицияВ България текат три процеса, които разцепват обществото. Единият е падащите образователни стандарти. Вторият е масовото бягство на образовани и амбициоазни млади хора от страната. Третият е развитието на високотехнологичните индустрии.


Според най-авторитетното международно изследване на образователните стандарти PISA около 40% от 15 годишните български ученици са под така нареченото равнище 2, тоест те са функционално неграмотни. Дори и да знаят буквите и да могат да прочетат едно изречение, те могат да го разберат само ако то е просто, в него няма нищо двусмислено и не съдържа непозната информация. Същите тези 40% не могат да се справят с прости задачи от типа на това да сметнат квадратурата на една стая. Около 15 години вече българското училище работи с коефициент на средно полезно действие от около 60%, което ще рече, че


около 40% от население под 35 годишна възраст е заробено от собствената си неграмотност
Около 10-15% от завършващите училище напускат страната, за да учат в чужбина. Голямата част от тях са най-способните и амбициозни млади хора. Останалите около 50% от завършващите се делят на две – по-малката част са оставащите образовани и амбициозни, които са решили да правят кариера и да успяват в България, а по-голямата част – от не дотам образовани, които нямат нито образователният стандарт, нито амбицията да заминат в чужбина или да се включат в новите сектори в България.


Нека не спорим за точните проценти. Плюс или минус 5% в различните категории не променят картината. Тя е такава и всички го знаем. Показват го и проучванията на образователните стандарти, и недостигът на кадри в ИТ сектора и личните впечатления на всички ни.


Тъжната истина е, че от 1989 година насам много малко е направено, за да не се задълбочи обезграмотяването на българина. Всяко правителство обявява образованието за приоритет, всеки министър прави реформи, всяка година се въвеждат или разместват предмети или романи, но резултатите са все същите – децата са неграмотни или бягат от България, а новите индустрии не могат да си намерят хора за работа.


Една от причините за тази ситуация е


обърканото ни политическо мислене за образованието


Постоянно се появява някой, който успява да натисне повече я за гражданско образование, я за чужд език, я за някое стихотворение да мине от един клас в друг, я за нещо друго. Тази хаотична партизанска настъпателност се кръстосва с подхода "всичко е важно". Резултатът е катастрофа.


Кажете на някой образоветелен политик, че математиката е много важна и ще чуете, че да, разбира се, че е важна, но важна е и биологията, и химията, и родинознанието, важно е децата не само да зубрят, но и да мислят, важно е да спортуват, да знаят за Европа, за Втората световна война, Раковски, Френската революция и за това как се размножава зелената еуглена.


Да, всички тия, както и много други неща, са все важни. Но политика така не се прави, нито пък реформа.  Когато една политика има фокус, тя има шанс да успее. Когато България каза, че ще влезе в НАТО – влезе. Когато каза, че ще влезе в Европейския съюз – влезе.  Ако правителството беше казало – да, Европейският съюз е важен, ама и отношенията ни с Русия са важни, и Съветът на Европа е важен и Световната здравна организация, Олимпийският комитет и Африканският съюз са важни, тогава в нищо нямаше да влезем.


Това е едната причина, защо


приоритетът на образователната реформа трябва да е един, а не 15


както си обичаме ние. Многото приоритети просто не вършат работа.


Защо обаче грамотността, а не националното самосъзнание, емоционалната интелигентност, околната среда или нещо друго? Причините са поне две.


Първо, България е в тежка криза на езиковата и математическата грамотност в средното училище (началното като че ли все още се крепи). Кризата трябва да се реши. Когато ти гори покрива, не пребоядисваш кухнята. Второ, колкото и срока децата да учат Паисий Хилендарски, Иван Вазов или Даниел Дефо, те няма да научат нищо, ако не могат да четат както трябва. Умението да четеш и да разбираш трябва да бъде поставено пред необходимостта да разбереш нещо определено – независмо дали това е кървавата история на турското робство, светлото бъдеще на комунизма или светите идеи на източното православие.


Грамотността, разбира се, не се свежда до това да знаеш буквите и цифрите


PISA например дели грамотността на 7 равнища. Те се разпростират от пълна неграмотност до умение за справяне с особено сложни текстове. С други думи грамотността няма горна граница и с нея не се свършва в първи, в пети или дори в десети клас. Така стои и въпроса с математическата грамотност.


Вдигането на средния образователен стандарт в страната с 50 точки по PISA би поставило България наравно с Норвегия, Латвия или Франция по математика и някъде около Израел, Хърватия или Унгария в стандартите по четене. Това все още ще бъде далеч под водещите страни като Сингапур или Хонг Конг, които надали е реалистично да се опитаме да стигнем скоро, но ще ни даде възможност да се изравним в някой следваш момент с Виетнам, Австрия или Германия.


Далеч по-важно от гордостта и срама на рейтингите е това, че едно придвижване с 50 точки нагоре по таблицата може да намали неграмотността на българския ученик от 40% на, да речем, 20%. С други думи тези 50 точки ще компенсират в голяма степен потока на напускащи страната спoсобни и грамотни млади хора – просто защото образователната система ще произвежда повече от тях. 


Грамотността ще задвижи подобряването на цяла верига от икономически и социални показатели – от намаляване на безработицата и бедността, през стимулиране на предприемачеството и производителността на труда до стимулиране на растежа на сектора на новите технологии, подобряване на инвестиционния климат в страната, подобряване на медийната среда и появата на безкрайна редица от свързани предимства. И, разбира се, вдигането на грамотността значително ще подобри качеството на висшето образование, защото сега в университетите е пълно с недотам грамотни студенти. Ако държавата наистина иска да се занимава с висшето образование, тя


трябва да го направи през усилията си за повишаване на грамотността на завършващите средно образование


Всеки опит въпросната реформа, която се точи от повече от четвърт век като ябланишка халва, да бъде разводнена с какъвто и да било допълнителен приоритет, било то национално самосъзнание или утринна гимнастика, ще доведе до същото безумно претакане, на което сме свидетели вече 25 години и което разделя народа на три: тези които бягат, тези които страдат и онези, които просто се оправят сами и плащат данъци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Образованите и амбициозните напускат страната.
  Остават функционално неграмотните. И те избират други функционално неграмотни политици да ни управляват.
  За разлика от осемгодишната Радостина Тодорова не виждам светлина в тунела...

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Вземете един готов продукт от развита европейска страна и стига с експерименти.
  Взе да писва.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Любопитно

  "Третият е развитието на високотехнологичните индустрии..." - заради "грамотността", която дават с все по-голямо усърдие БГ рИформаторите, за обслужването на тези индустрии ще са необходими точно такива хора - роботи, изпълняващи чрез лайк-ове всичко, което им се нареди. Мисленето се култивира и развива от училището, но любознайковците отдават енергията си за друго, защото няма КОЙ да ги привлича високотехнологично. Поредното поколение, лутащо се не заради дедите си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Научете ги да пишат, и да броят до 10!
  Това е достатъчно!
  Най- важното!!!Да не четат никакви книги,това ще ги научи да мислят!А това е много опасно!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Така е. Но поне могат да прочетат "Естествен роман" и ще знаят, че "история на кенефа" е литература. Не е малко!

 6. 6 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Много е късно вече, според мен, за реформа от какъвто и да е тип в образователната сфера. Нито остана кой да я измисли, нито кой да я приложи, нито някой върху който да се приложи. Като си гледам колегите в университета, преподавателите, съучениците, роднините, управляващите ... Ми те нещата много по-отдавна са изпуснати. Положението е парадоксално, защото дори и някаква що-годе добра реформа да се измисли, оварвареното мислене на сегашните родители и деца почти напълно би я отхвърлило. Като трансплантация на орган несъвместим с тялото на приемника. Реакцията на отхвърляне ще е болезнена.

 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#3] от "ЗаНи3А":

  Може би става въпрос,за високотехнологично садене на боб,и смяна на чаршафи,в хотелите на успели бизнесмени по морето!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В България от поне 5-6 години вече от всички новородени бългачетата са в малцинство. Това е част от обяснението за резултатите от PISA. Освен това колко е една учителска заплата? 600 лева? Ами с такива заплати каква мотивация може да имат учителите? Ние се правим, че им плащаме, те се правят че работят. В широките народни маси хората не вярват, че доброто образование е гаранция за успех. Все пак ПМ ни е пожарникар и не знае и чужд един език.

  Има един малък елит, който знае, че с добро образование може да успее, но на запад и тези хора заминават веднага в чужбина и едвали някога ще се върнат освен за почивка и да видят родителите си.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":
  [quote#2:"xmm"]Вземете един готов продукт[/quote]

  Напълно съм съгласен. Винаги съм се учудвал защо при един отворен свят не вземаме добрите достижения на други народи не само в образованието, но и в здравеопазването, и в съдебната система и т.н., а се напъваме да откриваме топлата вода. И не намирам друг отовор освен, че всъщност не желаем да променим нещата.


 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Страната се "управлява" от най-големият неграмотник, а авторът иска учениците да са грамотни!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 867 Весело

  Четене, писане, смятане

  И три часа премятане. Програма за 1 клас.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тука остава неграмотният електорат на Борисов и Цветанов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":


  [quote#9:"Един препатил"]Напълно съм съгласен. Винаги съм се учудвал защо при един отворен свят не вземаме добрите достижения на други народи не само в образованието, но и в здравеопазването, и в съдебната система и т.н., а се напъваме да откриваме топлата вода. И не намирам друг отовор освен, че всъщност не желаем да променим нещата.
  [/quote]

  Не е толкова просто. Доста отдавна също така мислех.

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Деградацията на Обществото е тотална! Борисов и Цветанов са Символът на тази Деградация!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Ако Кунева ще е министър на образованието, няма какво да говорим за образование!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 16. 16 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#8] от "redsky":

  При заплатите има две страни - тая дето ПРЕДЛАГА и тая дето ПРИЕМА.

  Защо хората ПРИЕМАТ да бачкат за шестин кинта?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 17. 17 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#6] от "shouten":

  Не сте съвсем прав! Не, че не разбирам причините, които ви карат да говорите така, но ние все пак да пробваме! Вярвам, че все още са останали в България хора, които могат да разпознаят и оценят добре свършена работа, както и хора, които биха могли да свършат работата така, че да затворят устите и на най-големите скептици! Проблемът, както обикновено е, че нужните хора, никога не са на необходимите места ... но смятам, че не бива да прекратяваме опитите .

 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Не виждам никакъв шанс, образованието ни да оцелее, при положение, че всяка глезена пикла е способна да набеди учителя си в "педофилия"...или който и да е нехранимайко може безнаказано да бие учителката си ... да снима клипче и да го пуска в мрежата...
  Бясна съм...Рано или късно, нацията ни ще получи това, което си заслужава...Невежество и Душевна нищета...!!!

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ghost":

  Вече го получаваме.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Любовта към математиката трябва да се създава още преди раждането на детето. И това трябва да се прави от родителите. Но, както неведнъж съм посочвал една от основните причини за да сме днес в състояние на тотален разпад е чалгата. Как си представяте родители чалгари да възпитават детето си да обича математиката?

 21. 21 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#15:"quatro_4x3"]Ако Кунева ще е министър на образованието, няма какво да говорим за образование![/quote]

  Ми да. Като закрие Питагоровата теорема, ще видим ние!
  Тикви, милиционери, мутри и тук-там някоя бяла якичка за цвят. Ние пък си ги гледкаме, издържаме, абе идилия!

 22. 22 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#17:"idianata"]Не сте съвсем прав! Не, че не разбирам причините, които ви карат да говорите така, но ние все пак да пробваме![/quote]
  И аз разбирам какво казвате, но явно гледаме на живота от различен ъгъл. Когато постъпих в университета и започнах да провеждам разговори с преподаватели и колеги не само от моят УХТ(ВХВП), но и от МУ-Пловдив, ПУ и т.н. - прозрях истината.
  Много хора за четири години опознах, прекалено много. Ако това е бъдещият елит, то с право казвам че бъдеще няма. Вече изповядвам идеята, че всяко нещо си има край, така както си има и начало. Щом важи за хората, щом важи за планетата( а ние знаем, че Слънцето в последствие ще ни затрие), то тогава защо да не важи и за държавата, за нацията? Защо да се опитаме да реанимираме нещо вече мъртво, и защо да продължаваме да даваме жертви същевременно? Защото децата на прехода сме точно това, пък и не само ние. Както казах и предишните поколения ми изглеждат крайно и трайно увредени.
  Просто не виждам смисъл в образователната реформа. Който се замисли по-надълбоко ще види, че трябва да се премахнат първо неграмотните учители в гимназиите, защото ги има в изобилие. После трябва да се премахнат ненужните университети, наред с тъпоумните професори. После трябва да махнем и ненужните студенти, прекарващи повече време в близката до общежитието кръчма да изтрезняват, отколкото в аулите за лекции. Трябва да премахнем и троловете в министерствата пряко или косвено отговорни за образованието. Ами, Вие досещате ли се колко голям брой от хора с власт и позиции трябва да се премахнат, за да стане това? За да се случи нещо изобщо? Тъжно е, но няма смисъл да се преструваме че не е истина.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  около 40% от население под 35 годишна възраст е заробено от собствената си неграмотност
  ____________
  Значи съм прав ,че у нас се извършва умишлено интелектуално осакатяване на нацията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Идеята в общообразователните училища да се дават предимно математически, физически, химически и технологичне знания, е или глупава, или манипулираща. Защото ако никой не се интересува особено от социално-обществените знания на бъдещите работници, инженери, икономисти и научни работници в областта на технико-технологичните науки и професии, в държавата може и да има добри специалисти, но няма да има граждани, а интелегентнни говеда, които живеят в общество, което не познават и не разбират.

  Всъщност в общообразователните училища (или в общообразователните класове) трябва еднакво добре да се изучават основите както на технико-технологичните, така и на обществените науки. А в горните класове и в университетите да се задълбочи изучаването на тези науки, които са основни за професията, за която се подготва учещият се в тях.

  Впрочем, точно така е и в държавата, която подобни автори считат за образец във всичко и във всяко едно отношение -- в САЩ. Интересно, защо те считат, че такава система е добра за САЩ, но е недопустима за България?

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Партията на Калинките го доказва. Лошото е, че те самовъзпроизвеждат и са станали стандарт за успех в обществото.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#18:"Ghost"]...Рано или късно, нацията ни ще получи това, което си заслужава...Невежество и Душевна нищета...!!! [/quote]
  И с какво точно го е заслужила? У нас новото поколение учители се избират възможно най-тъпи така щото на децата да им е скучно да се развиват! И се насърчава чалга културата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "shouten":

  и защо да е късно?

  преди 120 години всички бяха грамотни, висшисти и четяха с разбиране?

  никога не е късно да си подобришш състоянието и средата. но заздължително трябва за изритаме комунетата от образователната система. в университети и акредитационни комисии е пълно със селяндури кадесари...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  А Кунева е от дъртите калинки. Изключително простовата женица, умееща да се внедри във всякакви калинкови и зелкови структури. В скоро време ще се емигрира и от ес

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "shouten":

  Тъй като всичко е еднакво интересно и добро, няма да давам цитат. Който иска да знае за какво става дума, да прочете коментара ви. Но е точно така, както казвате, при което сте забравили само едно: Че учебниците са пълен боклук. Затова

  ++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на Йордан Памуков
  Йордан Памуков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един кадърен човек, който може да реализира нужните реформа в тази система.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#27:"полувишис"]преди 120 години всички бяха грамотни, висшисти и четяха с разбиране?
  [/quote]

  Просто светът се е променил. "Септември" на Гео Милев винаги ми изскача в главата при подобен разговор. И винаги казвам, че вече не сме грозни, сакати, измършавели скотове, както ни описва той. Вече не сме без избор, та да действаме радикално и да ходим да се бием с лошите. Защо му е, на който и да е млад човек, да се бори за нещо, което съвсем не е тръгнало на добре и в този процес да губи време и енергия? Сега вече сме деца на света и като не ни харесва тук - ходим в чужбина. Гадна истина. Ако имаше приятна истина нея щях да изповядвам. Но в крайна сметка нещата опират до личен избор. Моят не е да се занимавам със слабоумните чалгари, които остават тук, и със самозабравили се отрочета на изроди-бизнесмени.
  Може би "Параграф 22" силно ми влияе в случаят. Любима моя книга. Някак си винаги съм мислел като Йосарян - че животът е по-важен от това да се хабя за някаква си родина, която ме иска мъртъв също толкова колкото и врагът.

 32. 32 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#29:"glog"]Но е точно така, както казвате, при което сте забравили само едно: Че учебниците са пълен боклук. Затова [/quote]


  Ах, да. Макар че за това не мога и да се изкажа компетентно. Неотдавна и аз самият бях ученик, и доколкото си спомням - учебниците ми бяха все още добри. Даже си ги и пазя, особено тези по нашумялата история. В нито един не пише за съжителство, а за робство. На това са ме и учили. Само година-две след мен почнаха ужасните промени по учебниците.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Интересна държава сме . За да станеш обикновен даскал се иска съответното педагогическо образование. За да станеш министър на образованието е достатъчно да си грамотен !

 34. 34 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Мутрата е на уважение в България, слабака с мускули учил 3 години в четвърти клас и до осми клас имал 12 годишно "убразование".

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Как се точи ябланишка халва не съм виждал,но това което се прави с образованието е престъпление застрашаващо националната сигурност.

 36. 36 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Весело

  "Четене, писане, смятане....."

  А мисленето за сега е под забрана, да му мислят мислещите....

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 37. 37 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Весело

  До коментар [#7] от "Краде ми се мили мой!":

  Ааа, и това не е, но нали разните франчайз-и, кол центрове и уж високо платени ай пи спецове(за България де) се считат за високотехнологични, та и за водещи! След разрушаването на много по-доброто БГ образование, отпреди "революцията", чиито рожби сега дават плодове навсякъде по света, на сегашните ОПравници им е само до ЕС директиви и изцепки, и ги изпълняват страстно, като напушени ученички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Много сбъркана логика:
  "Първо, България е в тежка криза на езиковата и математическата грамотност в средното училище (началното като че ли все още се крепи)"
  "Умението да четеш и да разбираш трябва да бъде поставено пред необходимостта да разбереш нещо определено..."

  Учениците са функционално неграмотни защото не могат да четат и смятат. С годините вместо да наваксват, компенсират. Когато това е масово, всички тръгват надолу и по-способните обяснимо се евакуират. Така се получава "отрицание на отрицанието"! Хем кадърните бягат, хем средното ниво затъва!
  За мен основния проблем си остава дисциплината. Съмнявам се нивото на преподаване по математика в английски колеж да е по-добро от СМГ. Със сигурност обаче там учениците не си позволяват да пушат в кафенето на 5 метра от входа на училището... Поне не и безнаказано!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Недей да търсиш конспирация там, където има единствено простотия.

 40. 40 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#33] от "ahasver":

  Всъщност не е нужно. Дори е вредно.

 41. 41 Профил на aunt_agatha
  aunt_agatha
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#6:"shouten"]Много е късно вече, според мен, за реформа от какъвто и да е тип в образователната сфера. [/quote]

  Да разбирам ли, че предлагаш нищо да не правим? Нещо по-конструктивно и не толкова пасивно?

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ех майтап, след дъфките за нато, ес, пазарната икономика, икономиката на услугите, ниските данъци, политиците взеха да лансират и дъФката за вискотехнологичното производство! Кое е това производство така и не стана явно, споменават се заводи за кабели, цехове за платки, логистични центрове и разбира се айти! В същото време в България не се произвежда нито един високотехнологичен продукт, но видите ли, няма специалисти с подходящото образование, затова и няма много производства! Признавам добре е измислено, като оправдание за превръщането на България на нещо между склад, кръстовеще и мотел, и разбира се подкрепяно с европари!

 43. 43 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#41:"aunt_agatha"]Да разбирам ли, че предлагаш нищо да не правим? Нещо по-конструктивно и не толкова пасивно?[/quote]

  Умните хора не си губят времето за нещо, които не могат да променят. Особено при наличието на алтернативи.

 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1247 Весело

  [quote#4:"Краде ми се мили мой!"]Научете ги да пишат, и да броят до 10!
  Това е достатъчно! [/quote]

  Дааа колкото за тенекиджия.
  Чукче левче, чукче левче, две чукчета пет лева.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 45. 45 Профил на aunt_agatha
  aunt_agatha
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#43:"shouten"]Умните хора не си губят времето за нещо, които не могат да променят. Особено при наличието на алтернативи.[/quote]

  Умните хора не обявяват нещо за непроменимо, без дори да са опитали да го променят

 46. 46 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Много лесен и бърз начин да се повишат математическите умения не с 50, а със 100 точки, е да се приложи програмата Джъмп Мат във всички училища. Това е първата система на обучение, която заслужава това название и произвежда системен ефект

  http://raylight.blog.bg/technology/2016/01/23/djon-maityn-sreshtu-teodosii-teodosiev.1424535

  Истината е висша ценност
 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Много малко е направено, за да не се задълбочи обезграмотяването на българина,напротив много е направено,за да се задълбочи обезграмотяването му...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#45:"aunt_agatha"]Умните хора не обявяват нещо за непроменимо, без дори да са опитали да го променят [/quote]

  Когато е трябвало съм опитал. Каквото е трябвало съм попитал и където е трябвало съм бил. Не е учудващо, но една птичка пролет не прави. И като се обърнах към приятели за помощ - или не получавах такава, или я получавах от тези с половин мозък. Как да не се обезсърчи човек? На половината ми преподаватели, ако не и повече, децата учат в чужбина. И същите тези преподаватели ми повтарят колко е хубаво у нас и как трябва да си запиша магистратура тук. Една пък направо ми намекна, че съм глупав за магистратура в чужбина, като не забрави да вметне, че дъщеря и е завършила такава. Ректора ни го избират втори мандат, а говори меко и на диалект. Да не говорим, че ползва думи навлезли от английският без да им разбира значението. Виждам какво става и в Свищов, и в СУ, и в МОН.
  Що за тъпоъгълник с розови очила ще махне с ръка и ще се заеме да се бори с всичко това?

 49. 49 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Поздравления за автора, страхотен текст!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  Прав е Юлито, напълно е прав за грамотността. Но изпуска от внимание един страничен ефект. Колкото повече грамотни сред младите имаме, толкова повече от тях ще осъзнават истината за кочината и толкова повече ще бягат в Лондон и по света, както още през 90-те години е направил авторът. И как тогава ще се променят пропорциите по линията продуктивни-непродуктивни българи, само един дявол знае.

 51. 51 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#22] от "shouten":

  Не е нужно да се досещам - и аз живея в тази страна и ако не се лъжа - от малко по-дълго време от вас. Сред вашите много познати няма ли дори един на мястото си? Това наистина е тъжно, но все пак бих ви посъветвала да поговорите с още хора на още места, преди да си направите ритуално сепуко. Като не става в Пловдив - идете в София или в Полски Тръмбеш. Като не става с университетските - пробвайте с преподавателите от набедени или реномирани частни школи, макар и да нямат привилегията да печатат университетски дипломи. Признавам изводите ви за университетските преподаватели - сбъркани са. Моите наблюдения са същите. Нещо повече - наскоро срещнах мой познат, чийто следи бях загубила. Оказа се, че е станал преподавател във Варненския икономически. Тотално се беше сбъркал, а по-рано си беше съвсем нормален.
  Що се отнася до предишните поколения - безспорно, колкото са по-предишни, толкова са по-изкривени. Напълно нормално! Малко или по-скоро - много, човек се формира спрямо средата. И каквото и да си говорим - в средата днес, колкото и неуловима да е, присъства Свобода - нещо, което липсваше напълно в средата от вчера! И нека сега пък аз споделя своите впечатления от хората, които познавам - макар и резултатите от ПИСА от година на година да са все по-трагични, "нормалността" или "неизкривеността" става все по-разпространена с всяко следващо поколение. Разликата в мисленето се усеща даже и при хора с три-четири години разлика във възрастта. Каквито и да са пропуските в образованието, човек се "образува" не само в училище - и средата влияе. И колкото и Златки, Белки, Вълци, Крави, Тикви, Пищови, Главочи, Дебелочи, Царе, Пожарникари и пр. да присъстват в средата, присъствието и на онази свобода винаги проличава! Възможно ли е и тази среда да има способността да изхвърли онези много хора за които говорехте и да настани други на тяхно място? Не знам. Във всеки случай не бързайте да подписвате смъртния акт на болника. Все още не сте разговарял с всички възможни хора и сте изчерпал всички възможности. Знам, макар и да знам че Земята ще се изчерпи в един момент или ще експлодира, Слънцето ще угасне и ще унищожи системата и даже Вселената ще изстине съвсем скоро. А да - и трошенето на стени с глави и борбите с вятърни мелници ВИНАГИ, ГАРАНТИРАНО дават резултати!

 52. 52 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нашата образователна система се състои в това да наказваш децата като ги караш да четат книги и да пишат есета, а след това да не им даваш шанс за изява, за да не засенчват другите деца, чиито родители са с по висш социален статут . Някои богаташчета даже пускаха сълзи за шестици, а не знаеха какво е фотосинтеза. Между другото даже не прочетох статията, но ще завърша с една история
  Веднъж децата попитали учителката:
  Дълго ли ще чакаме промяната? А тя отговорила:
  -Ако чакате, да.

  shut up retard
 53. 53 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Извинете shouten.
  Разбира се, че трябва да завършите магистратурата си в чужбина. Също и че трябва да гледате да изживеете възможно най-пълноценно живота си и то точно по начина, по който вие го разбирате за правилно, без значение дали искате да живеете в Пловдив, в Лондон или в някъде в Занзибар. Това е най-важно - да следвате точно убежденията си и да не се колебаете във всеки момент да постъпвате по правилния според вас начин. Всъщност това е вашият ценен принос за подобряването на средата тук (сериозно го твърдя - без капка ирония или подигравка). Поздрави.

 54. 54 Профил на aunt_agatha
  aunt_agatha
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#48:"shouten"]Когато е трябвало съм опитал.[/quote]

  От тебе никой не очаква да опитваш, освен ако не си бил министър на образованието или част от екипа му. Понеже май не сме се разбрали, ще го кажа по друг начин. Досега не е имало министър на образованието, който поне да е започнал реформа, а това да местиш литературни произведения от един клас в друг не е реформа, както и пише в статията. Докато не дойде някой, който да направи реформа, няма да разберем дали "реакцията на отхвърляне ще е болезнена", както казваш по-горе или може да се получат нещата.

 55. 55 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Благодаря, времето ще покаже! Може пък и да стана част от властта един ден. Макар че с моите радикални възгледи не бих се препоръчал на никое правителство, хаха.

 56. 56 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До # 9 един препатил
  Проблемът е системен: Кому е необходма просветена нация? Ясно е ! А на кому не е необходима - на този който движи, в сянка, политическите процеси! На този, който изкупи почти всички медии в България и сложи за главни редактори или "собственици" лични ченгета! На този, на когото Ив. Костов, с приватизацията, раздаде на безценица икономиката на Бг. чрез разните Павловци, Кюлевци,Герговци, Пеевски и т.н.........! На него му трябва лазеща, непросветена България! Не случайно, когато Царя и НДСВ, дръпнаха икономически страната рязко нагоре, моментално бяха "отсвирени"! И докато за него работят медиите, "петата колона", Сидеровци, Каракачановци и т.н. предатели, България ще е объркана и без прогрес в която и да е сфера! На България и трябва сговор и силни личности - патриоти, които да я поведат! Ако се намерят такива, успехът им и този на България е сигурен, защото зад нас са ЕС и САЩ!

 57. 57 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#54:"aunt_agatha"]Понеже май не сме се разбрали, ще го кажа по друг начин.[/quote]
  Може и така да е, съвсем за друго си мислех. Говорех за позицията си на студент и опитите за промяна на локално ниво. Мисля, че във всяка държава подобно нещо трябва да се възприема на толкова сериозно, колкото и министъра.

  Иначе реакцията, за която говоря е т.нар. на английски "educated guess" - предположение, ама подплатено с впечатления от минал опит.
  Нямам желание да гледам как се извършват реформи, когато резултата е ясен. А за кадърни такива казах, че няма кой да ги направи. Като скучен филм с предвестен край.

 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2564 Неутрално


  Реформи в образованието, само се имитират, но не се правят съзнателно, тъй като това е изгодно на ДС-мафията по върховете . Айде, нека някой се опита да предложи 20-30 лева и 2-3 кебапчета в изборния ден на образован и осведомен човек ... ! От друга страна образования е същия, който не търпи и изказва недоволството си, той е силен и иска нормален живот и не се залъгва с купешки приказки на простаци, случайно попаднали на високоотговорни постове ... Образования е много осведомен, знае езици, свободно влиза в интернет и научава онова, което ченгетата не искат да се разбере, а искат по наболели въпроси да се четат мненията на Пеевските парцали ... ! Тук е мястото да напомня една мисъл на Моника Маковей : " Изчистете правосъдната система, тя ще изчисти всички останали " ! Според мен ТЪКМО това трябва да е отправната точка . Не е възможно комуниста и възпитаник на генерал Гоцев - Даниел Вълчев или вечната туристка по министерски и други кресла - Меглена Кунева- Пръмова да имат капацитета и желанието за действителни реформи в образованието !
  Има много кадърни и достойни българи, но те са далече от властта, гласовете им не се чуват, затова пък некадърници и мошеници от всякакъв калибър, ежедневно ни заливат с " мъдростите " си от телевизионните екрани и газетите !
  Ето защо и България е най- бедната страна в ЕС и е на дъното на много други класации ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#34] от "Калибър":

  " Мутрата е на уважение в България ... "


  Преди да тръгна за Германия, гледах едно издание на " Часът на Милен Цветков ", в което гост беше един класен ръководител . Човека беше много отчаян и заяви на слисания Милен, че момичетата от неговия клас мечтаят да станат чалга-певици от " Пайнер ", а момчетата- мафиоти с лъскави джипове ... !
  Мисля, че не е нужен коментар ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на Генерал майор - ГРУ
  Генерал майор - ГРУ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#27] от "полувишис":
  [quote#27:"полувишис"]никога не е късно да си подобришш състоянието и средата. но заздължително трябва за изритаме комунетата от образователната система[/quote]
  По-скоро трябва да изритаме такива като теб, дето поставят всичко под един знаменател - политическия
  и делят хората на
  "комунета" и "антикомунета"
  /второто е идентично на първото, само със знак (-) отпред/.

 61. 61 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Вземете един готов продукт от развита европейска страна и стига с експерименти! [/quote]
  Това да не е "готова конфекция"?!!! Ако беше толкова просто до сега да е направено, но тук идва въпроса дали го искаме? И понеже не знаем какво искаме и правим това, което други "по умни" ни карат та за това сме "на това дередже"!!! В страната има демографска криза, много села изчезнаха, средно големи градове се превърнаха в "селища от селски тип" хората имат две цели терминал 1 и 2 или "голям" град доколкото такива са останали в страната?!!! А това, че много от младите хора са функционално неграмотни е факт, но той е бил цел на тези 25 г. и в един момент се оказваме в "революционна ситуация", хората които още могат да работят не се използват пълноценно и остават тези, които не искат или не могат да работят!!! Всяка изминала година броя на пенсионерите расте, а също и милярдите на минус в нои до един момент когато знаете какво ще се случи?!!!

 62. 62 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#8:"redsky"]Има един малък елит, който знае, че с добро образование може да успее, но на запад и тези хора заминават веднага в чужбина и едва ли някога ще се върнат освен за почивка и да видят родителите си! [/quote]
  Но когато се върнат не е ясно кого ще заварят?!!!

 63. 63 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#58:"niksan1"]Ето защо и България е най- бедната страна в ЕС и е на дъното на много други класации ... ! [/quote]
  Но сме сред първите по корупция, а това за няКОЙ е наличие на "баланс" и "стабилност"?!!!

 64. 64 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#8] от "redsky":

  Съжалявам
  Значителна част от учителите и да искат да работят - и срещу 1600 лв - ще дават същия продукт
  Средният учител у нас е на 55 - жена - прекарала 30 години в училище - в последните 15 сред все по-агресивни и примитивни деца и родители Учила е пред 60-те и се държи за щата като удавник за сламка
  Да бяха пенсионирали тия хора - и осигурили бусчета да возят децата до училища с по-млади и с по-добро обучение - щеше да излезе по-евтино на държавата от безумието сега - плащаме за производство на неграмотност

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Гневно

  Благодарение на такива негодяи и навлеци като тези двамата на снимката горе десните партии на могат да създадат истински силна обединена партия, която да влачи страната към качествени и ефективни реформи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#60] от "Генерал майор - ГРУ":

  комунетата са престъпници.
  опровергай това мнение ако можеш.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  Това, което в разбира статията е, че националното самосъзнание ще пречи децата в бъдят грамотни. Логиката е "желязна".

 68. 68 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Проблемът е друг.
  Няма никакъв стимул някой да се образова, след като в икономиката НИ се търсят основно "масажистки", бармани и сервитьори. А то на минимална заплата.
  А Боко Т праща нашите висшисти да "садят картофи и да пасат овце".
  А самият Боко Т е пример, как прочел 1 книга в живота си СИКаджия може да заеме върховете в държавната власт.

  В какво им е да учат в Т....стан?? Да станат безработни висшисти или да станат сервитьори??

 69. 69 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#1] от "V.Iliev":
  То това е целта тук да останат хора, които се управляват лесно !

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Тезата, че езика и математиката са основните приоритети на образованието не е нова и се доказала в света. Знаете, че тестовете по тези предмети са основата върху която се приемат студенти в най-престижните университети, тама където отиват и нашите най-добри ученици.
  Но забележете какви сме ние, цели градове и села може да възстанат срещу наличието/отсъствието на едно произведение от програмата, часовете по география, по физическо, а си траем и приемаме като нещо нормално неграмотността на нашите деца.
  И още нещо, докато ние като родители ( не казвам всички, но много от нас), не обърнем внимание всеки на неговото си дете/деца и не му създадем представа за приоритетите в образованието, няма как да стане и да разчитаме само и единствено, било на министерство, било на конкретно училище.

 71. 71 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#42:"ban"] Кое е това производство така и не стана явно[/quote]
  Call Centre на високотехнологична компания.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 72. 72 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 300 Неутрално


  Деградацията в училището през последните 25 години е равноускорително и в синхрон с деградацията на държавата.Ние може да влезнахме в ЕС и НАТО, но вече нямаме държава.Всичко е толкова вулгарно комерсиализирано и пошло, че скоро светлина в тунела не виждам.
  Не вярвам много хора да са влизали в училище за да се запознаят с атмосферата там.Нашите деца ходят на училище /особено малко по-големите/ за да си показват тоалетите и да "четкат" смартфоните.Това занятия, уроци, домашни, дисциплина в час - забрави.Даскала е вдигнал ръце, гледа да мине часа и деня и не го интересува нищо.Малко са изключенията и те са обект на подигравки, пък не дай си боже да опиташ да въведеш ред и дисциплина...
  Децата са като попивателна хартия, когато примерите за подражание са такива резултатите са ясни.
  Пък как ще променим тази тенденция - не ми е ясно.Всякакви програми, директиви, стратегии са само на книга.И то пак целта е да усвоим едни пари, ако може европейски и т.н.

 73. 73 Профил на picadily
  picadily
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Юлиан Попов?

  Кои е?
  От къде е?

 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Вземете един готов продукт от развита европейска страна[/quote]

  Туй е широко използван метод в образованието. Що да се мъча да уча за контролно, като мога да препиша?

 75. 75 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Изводите са правилни! Обаче образованието е много скъп процес, а не природна даденост. Семействата трудно намират пари за инвестиции в образованието.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 76. 76 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 515 Весело

  Каквото и да си говорим, първо трябва да изясним идеите си за това, какво разбираме под понятието "образование" и какво точно образование желаем. Иначе казано, нужна ни е ВИЗИЯ за новото образование за нашите деца. Защото нямаме ли ясна визия за тая работа, нямаме ли яснота относно дестинация си, никога не ще я стигнем. Не е ли безобразно банално?!!

  Кой има такава визия? Кой може да я формулира ясно, че и да я популяризира, па да генерира диалог, в който "добрите герои" да я доизпипат и после обявят за СВОЯ, и да започнат реализацията й собщи сили? Кунева?! ...

  Кунева да погледне "Визия за "Новото образование" на България" на www.novoobrazovanie.org , ако изобщо има някакво намерение да свърши полезна работа от високия си пост.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 77. 77 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 433 Весело

  Ето кой става за министър на образованието, а те обикалят пак по кръстовища и паланки....Ю.Попов!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 78. 78 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#73] от "picadily": Ползвай гугъл, ще ти ''светне'', магазин

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2694 Весело

  [quote#22:"shouten"]трябва да се премахнат първо неграмотните учители в гимназиите, защото ги има в изобилие. После трябва да се премахнат ненужните университети, наред с тъпоумните професори. После трябва да махнем и ненужните студенти, прекарващи повече време в близката до общежитието кръчма да изтрезняват, отколкото в аулите за лекции. Трябва да премахнем и троловете в министерствата пряко или косвено отговорни за образованието[/quote]

  Старт!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Една от страните с най-развито образование в Европа в Финландия. И сега внимавайте - тъпите финландци, преди мноого години, взели че почерпили опит в тази насока от образователната система на ... България. Може да звучи като виц, но е самата истина. Така че не ни трябва работещ европейски модел. Просто възстановете системата от 1980г. например и изхвърлете от нея идеологията. Ще остане само проблема с даскалите, щото сегашните ...те си знаят.

 81. 81 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Добър анализ!

  "Тъжната истина е, че от 1989 година насам много малко е направено, за да не се задълбочи обезграмотяването на българина."

  С впечатление съм, че се прави всичко възможно, за да има колкото се може повече неграмотни. По-лесно се управляват и манипулират

 82. 82 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#80:"mrx10354190"].. тъпите финландци, преди мноого години, взели че почерпили опит в тази насока от образователната система на ... България[/quote]
  Това къде го прочетохте?
  Системата от 1980 г. е системата създала човеците "градящи" днешна България (и караща по-къдърните да стягат куфари и "хващат гората"!). На мен този градеж не ми харесва, така че не ми хвалете старите съветски методи...

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 83. 83 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Това е решението на всяка подобна задача за умните и най-вече отговорни политици.
  Малцина са тези които са измисляли успешен продукт. Държавите от които се възхищаваме просто го прилагат .

 84. 84 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Зачеркват се няколко поколения, които продължават до завършването си по старата система, без тя да се променя. Започва се от набор 2010 напр. и се изгражда постепено ново поколение, по нова образователна схема. От 1 до 4 клас се учат 3 основни предмета- български език, математика и английски език. Тъй като бълг. език още не се е превърнал в основен, английският се предлага паралелно, без да се сравняват двата езика и без да се превежда от език на език. Математиката става функционална, има много примери за това. Ще дам само един такъв: в 4 клас в българските училища по математика се учи % от %. В западните училища в 4 клас същата задача изглежда така: Взимате кредит, при определена лихва. Закъснявате да го платите, като наказателната лихва е еди колко си %. Изчислете си вноската. Само за тези три предмета се пишат оценки, останалите като музика, спорт или напр. Човек и общество, където се изучава ЕС или екология са без оценки. Изгражда се стриктна йерархия и родителите се изолират от възможност да се срещат, когато си поискат с учители или дори да влизат в училище. Родител, говорител на класа, представя проблемите пред настоятелството когато има такива. Оценката дисциплина става 50% от оценката за годината. Основанието е, че дори и много умните нямат шанс ако не са дисциплинирани. След 4 клас профилиране на децата в езикови, математически, хуманитарни училища, а за тези, които нямат необходимото ниво, напр. средна оценка 4, техникуми с изучаване на по- малко предмети и повече занаят. Целодневно училище до 5 клас, закриване на ЛаФки и други, всички си носят храна от вкъщи. Дрес код, правилник за поведение подписан от родителите, със стриктни наказания. Оценката шест да стане отново признак на качество. Детето се гони ако наруши правилника повече от 3 пъти. Финансови стимули за учители, а не делегирани бюджети. Има и още много, ама ще взема да пиша на Кунева

 85. 85 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#6] от "shouten":

  Оварварено, дам, много хубаво казано. Е, може би ордите от мигранти са шанс наши гаст-арбайтери да се върнят, че им подбиват цените. Като добавим и хора, учили в чужбина, но избрали да са повече в Бг, има светлина... В бъдещите 20 год. ... Но осакатените и оматериалени поколения са такива безвъзвратно, за жалост. Но е учудващо да се открие колко нужда имат от любов и някоя нерадикална дума!

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#82] от "Павел Лазаров":
  Хм, би трябвало да знаете, че образователните системи в НРБ и СССР са били "леко" различни...Просто системата в НРБ е надградената система на Царство България.И не знам дали сте живяли по това време, но такива проценти неграмотност просто нямаше. Имаше даскали, които си обичаха професията и система осигуряваща прилично образование. И да, аз не съм комунист, даже смятам че имам твърде дясно и антикомунистическо мислене, но е факт, че онази система успя да произведе доста кадърни инженери и учени и не виждам основателна причина да я зачеркнем. Разбира се след като разкараме ненужната идеология!

 87. 87 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#84] от "veselakoleda":

  И може би училищни настоятелства с право да уволняват директори и даскали....мечтии...

 88. 88 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 941 Неутрално

  За човек който е се занимава професионално с наука близо 20г. и гледащ от страни, но бил и в България се набиват няколко неща:

  1. Неприятно чувство, че опростачването и последвалият срив културен, научен образователен е целенасочена държавна политика (справка министрите в МОНТ последните 15г. и какви пари се отделят като БПР за наука, образование и култура и колко за милиционерите).
  2. Нов ценностен модел на подражание. Преди 10 Ноември мачкаха всичко по интелигентно и мислещо по партийна линия, разбойниците от гората техните деди направо са ги избивали. Сега в култ е мутрата милиционер и арогантен простак. Тогава защо аджеба младежите да учат, като виждат кой успява.
  3. Културните и учени хора ги завряха в миша дупка, държавата абдикира от задълженията да поощрява поне културата, даже напротив слага откровени простаци за министри.
  4. Истински можещи и знаещи хора се мачкат и са обект на подигравки.
  5. Милиционерите кадруват в науката, образованието културата
  6. Напълни се с лаладжии като писалият статията, които дават плосък акъл, не не предлагат нищо конкретно.

  и още и още все в този дух.

  Решението:

  Национално отговорни люде, честни и българофили, които да не им пука, далеч от партийните боричкания. А дано ама надали.

 89. 89 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 359 Неутрално

  "недостигът на кадри в ИТ сектора"
  В държава, в която на учените плащат по- малко от чистачките, а на ИТ специалистите "заплатите" са като помощи за преживяване, специалисти ще липсват винаги! Не знам дали за астрономите на Рожен се намериха пари, че там караха на чист въздух?!

 90. 90 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#87] от "mrx10354190": Училищни настоятелства, които одобряват кандидатури за директор, след като същият представи програма и бизнес план. Учителите са отговорност на директора, следвайки приетата му програма и поставените цели. Мечти, ама има такива училища в София. Иначе да я закриват цялата система на образование, защото в момента не е ясно тя повече помага или пречи. Тогава родителите ще се сетят, че отговорността за образованието на децата им е изцяло тяхна. Пак стана дълго, болна тема са ми децата на България. Сори


 91. 91 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#43] от "shouten":

  Но умните хора искат да участват в изграждането на алтернативите. На Запад голяма част от нещата са вече изградени, и на въпросните им остават разните там видове "кютане", печелене на пари и т.н., участвайки в разните корпоративни и други йерархии . Завърнах се след 5-6 години в чужбина именно защото не искам да се вмъквам в никаква такава система на благоденстващо кютане, каквато ми се предлагаше там. И тъй като няма желязна завеса вече, не считам този избор за толкова съдбовен. Но разни хора, разни идеали! И "оварварени" материалисти бол в родината.

 92. 92 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 359 Неутрално

  "Вдигането на средния образователен стандарт в страната с 50 точки по PISA би поставило България наравно с Норвегия,"

  "КОЙ" няма интерес това да стане
  Стара наша поговорка- "Прост народ, слаба държава!"

 93. 93 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Едно е вярно - в България няма нито приоритети,нито някаква визия какво трябва да бъде образованието и целите му, и реално никой от факторите, които биха могли да променят нещо нямат воля или идея за това: политически сили,университетски кръгове,БАН...
  И друго: България прелива от многобройни ненужни университети,факултети и специялности и десетки хиляди немотивирани студенти и всичко това спонсорирано до голяма степен от данъкоплатеца.
  В момента нещата са обречени да се развиват все по-зле и въобще не е ясно, кога ще бъде поставена точка на това безумие...

 94. 94 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Предприемчивите млади българи се изнасят в чужбина.... Там се женят за хора от други нации.... Мислех, че това е вредно за българската нация. Но се замислих, че така ние се увеличаваме и запазваме българския ген. Само трябва това поколение да предаде родовата памет на малките. Поколението, родено по света, най-често е отгледано в добри условия и добре образовано. Следователно-образовани българи ще има. Въпросът е, какво правим с територията България? Родителите трябва ежедневно да говорят на децата си по света, че ТУК е тяхната земя и трябва да направят всичко да се върнат някога и да възродят България. Лошото се пише на поколението над 50 годишните. Трудно би се вписало по света, а тук го чака изпитанието на съжителство с чужда кръв.

 95. 95 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Кризата в ЗУБРЕНЕТО не от днес ...колко отличници останаха функционално неприпособими,колко запаметяващи се наричаха умни...и то с добри епитети .Колко ВИШИСТИ бяха в уиверситет за "ТАПИя" ?
  Колко са учили и ако не стане друго -поне учител??
  Колко са се надсмивали над... даскалите??
  Кризата е в отношението към най-скъпото -към децата ни,защото ги поверяваме на кой да е ...
  Криза??-не не е!!! Това е основно състояние на модела от поне 30 години насам и не е криза а основно състояние.
  Искаме промяня??Ами променете мененто на хората към тези които дават ОБРАЗОВАНИЯ и да нека изискванията ни са по справедливи и нека не се прави съревнование на пълни ,по -пълни и най-пълни отличници. ТАКОВА ЧУДО природата и ФУНКЦИОНАЛНОСТТА не търпи.Не може със спортна кола да превозваш население и не може с автобус да излезеш на писта за спортни автомобили и да мислиш ,чè ще спечелиш по правилата.
  Отличие по всички несъвместими предмети е глупост не бива да е търсено.
  Отличие/то/ не е Много Добър...това е нещо изключтелно
  /ОТЛИЧНО/ от нормата.А Много добър, е резултата, който е истински ако сме се справили с наложените критерий ,но не е ОТЛИЧЕН.
  Е това правителство няма капацитет и за средно ниво къде му вменяваме да търси Добър резултат!!

 96. 96 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#84] от "veselakoleda":


  [quote#84:"veselakoleda"]а за тези, които нямат необходимото ниво, напр. средна оценка 4, техникуми с изучаване на по- малко предмети и повече занаят. [/quote]

  Чак сега схванах какъв е оановния проблем в момента. Хора, като Вас се опитват да оправят образованието. Не знам дали знаете, но преди 30 години в някои техникуми трудно се влизаше с диплома под 6.00. А сега Вие предлагате в техникум, в който се учи повече физика от математическа гимназия да изпращаме "тези, които нямат необходимото ниво"....
  Такива като Вас ни докараха до момента, в който в Закона за висшето образование не съществува думата "инженер". И после питате защо трябва да си внасяме...

 97. 97 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#96] от "mrx10354190": Вие не сте добре, такива като мен са ви докарали до тук. Сигурно сте завършил техникум Споделям впечатления от отглеждането на няколко деца, учили в 4 различни държави вкл. и в Бг. за няколко години. Иначе аз живея не в Бг. и нямам никакви амбиции да оправям някого, освен мъжа ми

 98. 98 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#80:"mrx10354190"]Така че не ни трябва работещ европейски модел. Просто възстановете системата от 1980г. например и изхвърлете от нея идеологията. [/quote]
  Единственото добро в онази система беше дисциплината. Никой не смееше да се прави на интересен в час.
  Тогава нямаше матури и външно оценяване, иначе истината за стойността на шестиците щеше веднага да лъсне. Що се отнася до грамотността, баба ми, завършила гимназия преди 1944 г., пишеше по-грамотно от много мои познати с "вишу", получено след тази дата.

 99. 99 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#90] от "veselakoleda":
  [quote#90:"veselakoleda"]Училищни настоятелства, които одобряват кандидатури за директор,[/quote]
  Родител съм на две деца, от които второто, сега завършва 12 клас и въпреки това не знам , кой, как и по какъв начин избира или назначава училищни настоятелства. Във всеки случай няма нищо общо с родителите на децата. Интересно ще ми е да ме осветлите по този въпрос.


 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  [quote#22:"shouten"]Вече изповядвам идеята, че всяко нещо си има край, така както си има и начало. Щом важи за хората, щом важи за планетата( а ние знаем, че Слънцето в последствие ще ни затрие), то тогава защо да не важи и за държавата, за нацията? Защо да се опитаме да реанимираме нещо вече мъртво, и защо да продължаваме да даваме жертви същевременно?[/quote]Тежки въпроси. Аз лично не мисля, че положението е неспасяемо. Но ако съм на 20 едва ли бих имал търпението да се занимавам - аз самия емигрирах още през 90-те. Та разбирам напълно гледната точка. От друга, винаги има начин. Саакашвили за няколко години изрина полицейската корупция в Грузия, а те бяха по-зле от нас (икономически все още са). Та, значи може. Друг е въпросът, че исторически погледнато такива бързи и дълбоки реформи са по-скоро изключение.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK