Липсващият въпрос

проф. Тодор Танев

© Юлия Лазарова

проф. Тодор Танев"Дневник" се обърна към дългогодишния си автор Бойко Пенчев, който е участник в работната група, подготвяща учебните програми по литература, да коментира раздухания скандал с промените и поисканата оставка на министъра на образованието Тодор Танев.


Изписа се и се изприказва какво ли не за учебните програми и смяната на министъра, но никой не задава естествения първи въпрос: "А защо всъщност министър-председателят поиска оставката на Тодор Танев?" Медиите се държат така, сякаш отговорът на този въпрос е самоочевиден. Абсурдното обаче е, че и ръководството на Реформаторския блок не иска да зададе този въпрос на своя старши коалиционен партньор.


Всъщност в обществото циркулират два отговора кое наложи Танев да бъде пожертван.
Първият отговор е, че


това е отвличаща вниманието маневра


която снема напрежението от Цацаров и Висшия съдебен съвет след негативния доклад на Еврокомисията. Ако имаха някакъв политически разум, ГЕРБ, а и техният коалиционен партньор, би трябвало се стремят на всяка цена да опровергаят тази интерпретация. Едно задълбаване в причините за оставката на министъра би помогнало да се разсеят съмненията, но това не се случва.


Вторият възможен отговор, в който вярва по-голямата част от публиката е, че


Танев наистина е сменен заради скандала с учебните програми


заради "посегателството срещу българщината", което пък означава, че Бойко Борисов се е уплашил от псевдопатриотичните истерии и манипулации, тръгнали от една телевизия и изданията на "Кой?".


Реформаторският блок не пита дали това наистина е така. Но ако реформаторите са съгласни, че Танев е трябвало да бъде сменен, защото е посегнал на българщината, значи споделят позицията, защитавана от изданията на Пеевски, "Атака" и БСП. Съответно РБ не пита какъв ще бъде мандатът на бъдещия министър, какво се очаква той да прави – да продължи с реформите или да ги спре, за да угоди на бабаит-патриотите. Вместо това лидерите на РБ сядат и на два пъти мъдруват каква кандидатура да предложат, която да е "приемлива". Приемлива за какво и за кого? Ако не е ясно какво е трябвало да прави Тодор Танев и в какво се е провалил, за какво отива в сградата на МОН новият министър? На какъв кредит от обществено доверие ще може да се надява?


Някои биха предположили, че реформаторите не искат да разсърдят Бойко Борисов или пък въобще хабер си нямат от проблематиката на образованието и затова не им идва на акъла да питат такива неща. Може и така да е, но не е само това.


Има едно системно двуличие и страх,
които блокират всяка реформа в образованието


през последните десетина, че и повече години. Уж всички искат образователната система да се промени и да започне да формира знаещи и можещи, подготвени професионално, граждански активни млади хора. Само че държавата все няма пари и затова ресурсното обезпечаване на реформата се търси чрез "европейско финансиране". Започва едно писане на проекти, в които ключови думи са "повишаване на качеството", "компетентности", "социална реализация" и т.н. Финансирането идва, нещо тръгва да се прави и в този момент бдителните медии изревават "Орязват Ботев!!!", "Махат Паисий!!!", "Сменят робството със съжителство!" или някаква подобна дивотия и в същия миг министърът, който и да е той, обръща плочата и започва да повтаря как, сакън, няма да допусне такова нещо и всичко спира (Така направи Анелия Клисарова през 2013 г.). Или пък министърът опитва на скорост да вземе завоя, но премиерът за всеки случай го уволнява. (Случаят с Тодор Танев). Това политическо двуличие далеч не се ограничава само с образованието. Навсякъде е същото – политическият ни елит говори на Брюксел едно, а на избирателите, кълвящи на евтини манипулации - обратното.


Възникналият шум около новите учебни програми


беше възможност ГЕРБ да покаже,
че може поне веднъж да проведе докрай собствената си реформа


а не да се снишава пред медийната истерия. Реформаторският блок пък можеше да попита защо Тодор Танев трябваше да си тръгне и по този начин да припомни на ГЕРБ, че заедно са се впрегнали да правят някакви неща и не може да се дава заден ход само защото Антон Хекимян бил показал дечица, пеещи революционни песни. Защото и това трябва да се знае – толкова коментираните сега учебни програми са редактиран вариант на програмите, разработени с европейско финансиране още по време на първото правителство на ГЕРБ. Цялата концепция пък е обвързана с внесения от ГЕРБ и приет от Народното събрание нов закон за училищното образование. Нещата не започват с министър Тодор Танев, няма и да свършат с него.


Въпросът сега е дали след като ГЕРБ и РБ зачеркнаха Танев, ще зачеркнат и цялата си политика в тази сфера. А ако мълчат и се правят, че не разбират за какво става въпрос, значи наистина смяната на министъра е продиктувана от нещо друго, а не от скандала с програмите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какво тук значат липса на държавност,и некво си там владичество османско!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Танев беше сменен тактически, Бойко прави реверанс на обществото, вместо да застане зад екипа си. Умела демонстрация на популизъм.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има форма на образование "домашно училище". Да се въведе и да видим "патриотите", които от сутрин до вечер ревЪт за майка България и т.н. , колко са склонни да се занимават СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА, или предпочитат неизвестната лелка/ то чичковци няма/ да учи децата им на неизвестно какво. Защото ако ти не искаш да образоваш детето си сам, на какво основание претендираш, други да го правят?

 4. 4 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Първият отговор е, че

  това е отвличаща вниманието маневра

  която снема напрежението от Цацаров и Висшия съдебен съвет след негативния доклад на Еврокомисията. Ако имаха някакъв политически разум, ГЕРБ, а и техният коалиционен партньор, би трябвало се стремят на всяка цена да опровергаят тази интерпретация. Едно задълбаване в причините за оставката на министъра би помогнало да се разсеят съмненията, но това не се случва."

  Правилният отговор е, че
  това е отвличаща вниманието маневра. Не могат да опровергаят тази интерпретация, след като направиха Танев съветник като награда за добре свършената работа.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Както и да се извърта Въпроса, каквато и да е причината, основното си остава: НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДМЕНЯ ИСТОРИЯТА!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  На автора Бойко Пенчев +++!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Весело

  Не знам кой е липсващия въпрос, но отговорът беше даден от Божидар Димитров!
  Чорбаджи Марко (Под игото, Иван Вазов).

  "Човек малообразован, от прежното време, той със своя естествен здрав смисъл разбираше добре човешката природа."
  За децата си: "Нека да добият господарски нрави - обясняваше той".
  "Дълбоко набожен и благочестив, Марко полагаше голяма грижа да вдъхне у синовете си религиозно чувство. Вечер, доде изчетеше повечерката си пред иконостаса, големите бяха длъжни да присъствуват на молитвата."
  "Сам остал прост, Марко обичаше учението и учените. Той беше от реда на ония родолюбци, жъдни ревнители на новото умствено движение. Той имаше доста мъгляво понятие за практическата облага, която можеше знанието да донесе на тоя народ от земледелци, занаятчии и търговци. Марко гледаше угрижено как животът не даваше ни работа, ни хляб на ония, които излазяха от училище."
  "Той вярваше в науката, както вярваше в бога, без разсъждение."

 8. 8 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Може, като си даваш децата да ги обучават държавни, безименни служители. Ами помисли, че ние не сме само българи, има турци, има цигани. И те плащат данъци и те имат думата. Не може с едно детенце и да искаш другите да му дават път. Ами идват тези дето са с 3,4,5,9.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#8:"cherezchur"]И те плащат данъци и те имат думата. Не може с едно детенце и да искаш другите да му дават път. Ами идват тези дето са с 3,4,5,9.[/quote]
  И това оправдава на черното да казваш бяло? Браво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Аз не го казвам, те го казват, защото така им отърва. Да се бия ли с тях? Богати мъже с възможности не се женят, нямат деца, ако се женят едно, две, всичко се кланя, на счупени Аудита и телефончета, децата са последното, от което някой се интересува, а знаеш ли колко ги убиват в корема си да не им изядат 20-30 лева на месец?

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hannibal Lecter":

  Много добър цитат, който доказва колко велик е Вазов! Актyален след толкова много години!

 12. 12 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 221 Гневно

  "Танев наистина е сменен заради скандала с учебните програми
  заради "посегателството срещу българщината"

  Не, скандалът с учебните програми беше произведен да гръмне точно в очакване на Евродоклада. Картата "посегателството срещу българщината" винаги се хвърля като димка за отвличане на вниманието, стар трик, който все-оше работи.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Черно ?
  Бяло ?
  В пост 7 какво е ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Историята не може да се промени, тя е "събития и факти"!
  Могат само да се коментират, манипулативно, тези събития и факти. И така, докато тези манипулирани коментари, станат "факт" в съвременната история...

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Любопитно

  Има липсващ въпрос и аз смятам да го поставя. Той е:
  Защо , ако целта на управляващите е да сменят ударението и да го поставят върху робството, вместо върху съдебната система, темата за робството все по-неистово се раздухва от техните противници (ДСБ, Атака и т.н.)? Досега това отдавна можеше да отшуми и отново да се върнем върху съдебната власт. Освен това, вчера умственият гигант Танев заяви, че е подхвърлил темата за робството и съжителството нарочно. Неминуемо следва въпросчето: с каква цел и по чия поръка? Сега костоварите ще започнат да се кълнат, че не е по тяхна. Добре, но тогава първата им работа е да го изяснят в собствената си къща, а не да занимават с номерата си цялото общество.
  Може още да се поиздевателствува над тази ситуация, но според мен и това е достатъчно за извода, който се натрапва: насила ни правят свидетели на последните гърчове на една вредна за България партийка, която си отива...

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хората пробват, виждат, че няма здрави семейства, сериозни мъже и жени, всичко се е пуснало да се наслаждава и кара леко, а иска МНОГО и всеки му е ДЛЪЖЕН! Едно време се казваше семейството е основата на обществото. Здраво семеийство, здраво общество. Е, сега няма семейства, даже написаха и закон за блудниците/ държавата трябва да е в крак с моралните парадигми/, всеки самостоятелна единица, бори се и той не знае за какво, само да го извикат на площада и готов и така , както ни пробутаха прогнилия морал / Ленин е казвал:"По добре всички ени проститутки, отколкото една единствена мисъл за Господ/ ще ни пробутат всичко. За турското робство- НЕ, но докато се пенят за това, се случват други не по малко интересни неша.

 17. 17 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Има ли някой, който е прочел статията и разбрал за какво се отнася, или развалените латерни коментират снимката на Танев и асоциирането и с "посегателството срещу българщината" ?

  Хех....🎃🎃🎃

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Според мен, това с "маневрата" за отвличане на вниманието е несериозно ... няма да се промени текста на доклада, излезе материала в Шпигел за Пеевски и, изглежда, няма да се спре с това, напротив ... освен това, Борисов каза, че тази мисъл го занимава доста отдавна. И като гледам медийните изяви на Танев, го разбирам ... този човек не може себе си да управлява, камо ли цяло министерство !
  Освен това, някой може ли да ни обясни, от какъв зор точно партията на Исмаилов и Касим Дал е получила точно този ресор ???
  Ами суперскандала с "началника на политическия кабинет" ???
  Това не е ли ПРЕДОСТАТЪЧНО за оставка, и дали не обяснява "провокацията" на Танев със "съжителството" от един доста грозен и опасен ракурс ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отговорът на зададените в статията въпроси е във факта, че българската образователна система наистина се нуждае от промени, но тези, които могатт и трябва да направят тази промяна поради постовиете, който заемат, искат да направят антинародна промяна, в която искат да загробят националния дух на българина и да продадат националните интереси в тази област за грантове и други подобни, като пренапишат историята на България, в учебниците по история и в учебниците по литература, съобразно идтереситте на вече фундаменталистка и водеща имерска политика Турция и в противоречие с националните интереси на България и на нейния народ.

  Един от радетелите за потурчване ни издига довода, че българите имат по едно, а другите народности в България, имат почетири или пет, и трябва това да се вземе предвид. Само че такива са само циганите, които почти изцяло се на изхранване и обличане, без да работят, на средствата на другите народности в държавата, което още повече трябва да се вземе предвид. А и до сега да сте чули или видели учебниците в САЩ да се съобразяват с интересите на другите няраднасте, а не само с интересите на САЩ? Да сте чули нещо за това, че в учебниците по история на САЩ е записано, че именно в САЩ е проведен първия масов геноцид над една раса, като расата на червенокожите, или за това, че само там класическото робство е възникнало по време на съществуващия вече капитализъм и е премахнато едва през средата на втората половина на ХІХ век?

  Освен това същите стимулирани със западни инжекции пишманспециалисти предлагат да превърнем училището в политическо възпиталище, където други пишманспециалисти като тях ще внушават на нямащите никакъв житейски опит ученици преклонение към другите народности и към презрение към българската. А народът не иска да плаща, за да учат децата му да презират не само държавата и народа си, но и своите родители, деди и прадеди. И да превъзнасят чуждото само защото то е чужда. Особено когато това чуждо е съвременната империалистическа и фундаменталистка Турция.

 20. 20 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Най-смешното е, че масово българите си мислят, че истинската история е тази, която са учили в комунистическото си училище...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Никой няма да направи нищо хубаво на детето ти, докато ти си пушиш цигарата в кафенето или се занимаваш с някакви други безполезни, НО МНОГО ИНТЕРЕСНИ НЕЩА. Възпитанието, а и голяма част от образованието се дава в семейството, което трябва да е здраво. Деца от нездрави семеийства са нездрави деца. Така, че ако майката и бащата смятат, че може да си правят каквото искат и скандалят пред децата, ще трябва да поемат и бъдещите им проблеми, а и цялото общество ще страда. Така, че ако продължаваме да премълчаваме причините, които са довели до резултатите, ще трябва да приемем и последиците на общият грях, с които всички са се съгласили, от подлост/ за удобство, за повече време за цигарки, удоволствия и т.н/

 22. 22 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 681 Разстроено

  Глупавият народ не пита защо имаме най корумпираната държава в ЕС.
  Глупавият народ, иска да е бил роб преди 100 години .
  Точно затова ще бъдем роби поне още 100 години .
  А истината в учебниците все някога ще се напише , и тя не е никак приятна за комунистите и русофилите във България .
  Тези които днес реват най много и се правят на патриоти , преди продаваха родината си в името на интернационализма и победата на комунизма.

 23. 23 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Книгите,манипулирайте ги, или не....По добре ги изгорете,четенето е вредно!
  451 градуса по Танев!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Проблемът с "турското" робство възниква от колизията в разбиранията на българските историци. Те, възпитавани в духа на историческия материализъм и трудовете на Енгелс за диалектиката в развитието на обществото не могат да допуснат, че в епохата на феотдализма би могло да има робство. Всичко, цялото обществено развитие би трябвало да се подчинява на законите на диалектиката с движение откаменния век, родово общинния строй, робовладелския строй, феотдалния, капиталистическия и накрая НАЙ- ВИСШИЯ - КОМУНИСТИЧЕСКИЯ строй. Да, ама не! Нещо не им се получават нещата и се опитват да ги натъкмяват според техните измислени рамки, статиска - стакмистика, каквато наука обичат да правят българските учени, включително и историците. Само че ТУРСКО РОБСТВО Е ИМАЛО И ТО В ЕПОХАТА НА ФЕОТДАЛИЗМА, КАКТО Е ИМАЛО В АМЕРИКА ПО ВРЕМЕТО НА КАПИТАЛИЗМА, КАКТО ИМА И ДО ДЕН ДНЕШЕН, а комунизмът нещо не се получава. Нещо куца в науката за историческия материализъм, не се връзват нещата! Що ли не си плюят в мозъците и не оставят нещата на стихията и хаоса. Когато нещо се случи да го отразят, както трябва, както са го отразявали свидетелите, живелите по онова време. Когато някой ти каже, че е гладен, че се чувства роб, че винетката му излиза скъпо, че децата му вземат необезпечени кредити или залагат в заложните къщи и прахосват парите за наркотици или в безбройните казина, трябва , длъжен си, да му вярваш и предприемеш съответните мерки ЗА ЗАЩИТА! ДНЕС И СЕГА!!! Милиони днес не вярват, ЧЕ ДНЕШНАТА ДЪРЖАВА ИСКА ДА ГИ ЗАЩИТИ, ЗАТОВА ЕМИГРИРАТ С НАДЕЖДАТА, ЧЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЩЕ СЕ НАМЕРИ СПОКОЙСТВИЕ И ЗА ТЯХ!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#24] от "bobhunter":

  Няма строй,няма комунизъм,няма цоциализъм,има само капитализъм,защото такава е човешката природа!
  Останалото са имагинерни матрици,които ти приемаш или отхвърляш!
  А Бил Гейтс е най-богатият човек на света...,така поне твърдят от клана Рокфелер.
  Жалко за Танев,можеше и да стане патриот,без значение какво означава това.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  "Само че държавата все няма пари и затова ресурсното обезпечаване на реформата се търси чрез "европейско финансиране". Започва едно писане на проекти, в които ключови думи са "повишаване на качеството", "компетентности", "социална реализация" и т.н. Финансирането идва, нещо тръгва да се прави и в този момент бдителните медии изревават "Орязват Ботев!!!", "Махат Паисий!!!", "Сменят робството със съжителство!" или някаква подобна дивотия и в същия миг министърът, който и да е той, обръща плочата и започва да повтаря как, сакън, няма да допусне такова нещо и всичко спира (Така направи Анелия Клисарова през 2013 г.). Или пък министърът опитва на скорост да вземе завоя, но премиерът за всеки случай го уволнява. (Случаят с Тодор Танев)."

  Значи, този случаи трябва да е за урок на българските политици и особено много за бъдещите министри на образованието! А, именно НЕ пипайте учебниците и плановете за обучение по Литература и История. Не променяйте историята за Българското възраждане и освобождение, както и Възрожденската ни литература! Очевидно, българското общество е много чувствително по тези два предмета. Направете истинска реформа, която да подобри образованието по Математика и природонаучните предмети. Направете обучението по интерактивно, подобрете висшето ни образование... има толкова много неща, които трябва да се пипнат и променят... забравете за историята и литературата. Това е!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Любопитно

  [quote#4:"DartHard"]Правилният отговор е, че
  това е отвличаща вниманието маневра. Не могат да опровергаят тази интерпретация, след като направиха Танев съветник като награда за добре свършената работа.[/quote]

  Ти сериозно ли!? Според мен направиха Танев съветник на Боко за да му запушат устата. От няколко дена този човек снове по ТВ стидиата и се оплаква, че бил уволнен. Сега като му намериха нова длъжност на която ще получава още парички до края на този мандат той ще се кротне и ще спре да приказва и критикува правителството и колегите си....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Поисканата от премиера оставка е от типа с един куршум поне два заека. На първо място изфабрикуваният скандал успешно отвлича общественото внимание от тежката плесница в евродоклада и за кабинета "Борисов 2", и за прокуратурата.
  На второ място, не трябва да забравяме, че за пръв път образователното министерство управлява европрограма - със сериозната сума от над 1.3 млрд. лв. до 2020 г.
  А едва ли случайно след решението му в електронните медии започна "номинирането" на кандидатури за поста на Танев все от или около партията "Движение България на гражданите".
  КАПИТАЛ

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 30. 30 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Много точна реакция на Борисов. Перманентния хаос в средното образование, безумията които се пишат в учебницитепродукт на провежданата с години неадекватна политика в сектора, е заплаха за националната сигурност на страната. Учители/поклон до земята за трудът им/ с мизерен социален статус, полуграмотни ученици/които няма как да разберат безумията които се пишат във всички учебници/, подложени всяка година на поредните образователни експерименти/всеки следващ задълбочаващ хаоса/, зле поддържана материална база.
  Презрението, с което Танев се изказа за Кунева, показва стойността му като човек. Борисов направи свой съветник и Кирчо Киров. Цитат от изказване при представянето/организирано от "синодалните старци" - по Дянков/, в БАН на книгата на Давутуглу "Стратегическа дълбочина" /продава се вече в БГ, цена 38лв./, превърнала се в идеология на управляващия Турция повече от 12г. "неоосманизъм", загърбил светските и републикански принципи на Кемал Ататюрк. Сърцевината на "неоосманизма" е възстановяването на влиянието на Турция във всички бивши територии на Османската империя:
  „Ние българите трябва да бъдем горди, че сме били част от такава велика империя и да не приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878г. сме застанали зад Русия, е решение, което не е сигурно, че е най-правилното…“

 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Винаги, когато нещата в нещастната ни Родина затънат, "управляващите" ни - били те изпечени комунисти-терористи или мутирали комуноиди като сега управляващите ни - се хващат за етническата карта.
  Спомнете си разправията с помаците в началото на 70 години и възродителния процес едно десетилетие по-късно.
  Естествено днес има различни нюанси, но истината е същото - СЪЗНАТЕЛНО ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО ОТ НАИСТИНА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ.
  Най-същественият от които е, ЧЕ СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ИЗЦЯЛО МАФИОТСКА ДЪРЖАВА.
  От площад Народно събрание и Дондуков 1 та до последната ни община.

 32. 32 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Въпроса е само един?Харесва ли ви образователната система ?Ако отговора ви е ДА гласувайте за ГЕРБ,БСП,ДПС,АТАКА,ПФ АБВ и те ще защитят вашият интерес.Бойко Борисов е вашият гарант.

 33. 33 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  От години наред българските политици имат КАРТЕЛНО споразумение помежду си за недосегаемост и ненаказуемост - факти:
  1. Когато Н. Добрев отиде при Иван Костов с три папки, те се споразумяха БСП доброволно да сдаде мандата, а СДС да не "преследва" техните активисти.
  2. Бойко Борисов подкрепи Мая Манолова от БСП за Омбудсман, а тя пък му върна реверанса, като избра за свой заместник бивша негова министърка.
  3. КТБ фалира, а крупните вложители, без значене от коя партия, си получиха парите за сметка на народа. Осъдени няма!
  4. Братя Галеви са на свобода, въпреки международното издирване, щото на нашите политици не им е изгодно тяхното репатриране.
  5. Сегашния миш-маш между ГЕРБ и Реформаторите е пълен абсурд - едни са против коалицията, други са министри.
  6. Очаква се, при едни нови избори да се направи коалиция между ГЕРБ, БСП и някоя от частите на ДПС, един още по-голям абсурд.
  Резултатът от това КАРТЕЛНО управление е "Кради, не бой се!"

 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Важно Е! Благодаря на "Дневник"!
  Обърнете внимание на представянето на Бойко Пенчев "който е участник в работната група"!

  Работните групи СА ВЪПРОСА !!!!
  Виждали ли сте заповед на министър за работна група? Няма ги на сайта на министерството. Тайна са. Защого в тях са СПИСЪЦИТЕ НА членовете ИМ!
  КОИ СА ТЕ! Обикновено маса представители на NGO, пряко и непряко, университетски преподаватели, Директори, Началници на инспекторати, експерти на министерството!
  Ще видите ли учител? Няма да видите! Ако и да име ще е един двама и разбира се без право на глас.
  Как работят тези работни групи? Нека да ВИДИМ ПРОТОКОЛИТЕ! Да прочетем КОЙ КАКВА ПОЗИЦИЯ е заел и чии интереси ЗАЩИТАВА! Няма Да видите никъде! ДАЛИ ИЗОБЩО ИМА ПРОТОКОЛИ?! Как вземат решенията? Гласуват ли? С колко гласа и на КОИ примерно е взето това решение да се премахват "политкоректно неудобните " възрожденски текстове?!!?!!!
  ТАЙНА!!!!!
  За що да не може да "БЛАГОДАРИМ" на точно конкретни лица?
  Защото така всички се крият за колективната безотговорност на работната група. Имало е честни и тяхната прозиция не е била приета. Имало е продажни и те са надделяли. Но всички в кюпа.
  ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ СПИСЪЦИТЕ НА РАБОТНИТЕ ГРУПИ!
  ИСКАЙТЕ!
  ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ПРОТОКОЛИТЕ!
  ИСКАЙТЕ!
  ДА се публикуват ПЕШЕНИЯТА С ПОДПИСИТЕ НА ВСЕКИ И ПОЗИЦИЯТА МУ!
  ИСКАЙТЕ!
  Преценява се по факти, а не по заклинания за необходимостта най-после някой да си бил довършил реформата!
  Това не е просто реформа. Това е реформа на на СЪЗНАНИЕТО И САМОСЪЗНАНИЕТО. След десет години да не се ИЗУМИМ!!
  Тогава Бойко Пенчев и много други да не се окажат отдавна граждани на света, забравили да се върнат!

  Останалото в статията за финансирането е вече известно. Резцултатът е според поръчката на външното финансиране.
  Дали Е В националния ни интерес?

  А колко още работни групи ИМА?!
  Да очакваме и от тях подобни "сензации"!?!?!
  !
  !

 35. 35 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Аз ще започна първо с "робството".
  По време на "робството" моите предци са имали над 400 000 кв.м земя. И са осигурявали работа, т.е. прехрана на дузина мъже.
  Дядото на дядо ми е пътивал чак до Египет.

  По време на Втората Световена война, следкато дядо ми се връща от фронта, "народната власт" включва всичката тая земя в ТКСЗ-то, а къщата на дядото е "национализирана" в "името на народа". Колкото до пътуването "зад граница", то бе изначално забранено за българите - особено за такива "врагове на народа" като наследниците на "кулака" с най-много земя в селото.
  В тоя смисъл аз бих попитал ако според някой думата "робство" описва периода на османската власт над България, то каква е думата за периода на "народната власт" - архи-робство ли или каторга или концлагеризъм?
  Как се описва период на тотално безправие, на липса на собсвеност, на държавно организиран терор над невинни?

  И докато всякакви фалшиви "патриоти" и празноглави клакьори подксачат на темата "робство", защо никой не подскача на тема "народна власт"?

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 36. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Навсякъде е същото – политическият ни елит говори на Брюксел едно, а на избирателите, кълвящи на евтини манипулации - обратното."Те това е истината.

 37. 37 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Сега по отношение на оставката на министъра.
  Очевидни са две неща:
  1. Схемата е много позната - истерия в ПИКливите "агенции" на ДпС, следва популистка реакция на зависимия от КОЙ "охранител", търсен резултат е отклоняванена вниманието от СЪЩИНСКИЯ проблем на България - пленената от мафията държава, разрушената система на правораздаване, острите критики на ЕК!
  2. Остатъчният РБ без ДСБ окончателно се разкри като група безпринципни люде, чиято единствена цел е стоенето във властта, като с това обслужва мафията.

  Толкова!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 38. 38 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Липсващият въпрос е: какво ще стане с онези 700 млн. лева, които ЕС отпусна за образование и наука. За разлика от повечето хора тук , Бойко Пенчев е напълно наясно както с въпроса, така и с отговора. Благодарение на няколко човека (и един заместник министър) тези пари бяха насочени в правилна посока - към училища, университети, институти на БАН. Свидетел съм как НПО се гърчеха, че не могат да докопат тези пари, подобно на онази прочута сесия на Фонд научни изследвания. Още ми звучи в ушите ехидния смях на същия автор, когато услужливи водещи му задаваха отговори. Е, сега със сигурност ще се направи опит тези пари да отидат в правилните хора.
  А иначе е смешно да се мисли, че един министър може да се смени за едно стихотворение, при това програмите са правени от други хора, по друго време. Изглежа Танев, макар и малко ексцентрик, е честен, не играе по партийна свирка и затова го смениха.

 39. 39 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"ban"]Много добър цитат, който доказва колко велик е Вазов![/quote]

  Велик, докато не го изрита някой следващ декоратор. Той и Паисий беше велик, но се оказа, че евроатлантическите ценности, вкл. литературни, са по-велики.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 40. 40 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#39] от "bgkurshum":

  Нов виц по повод История славянобългарская:

  Седи си Пайсий Хилендарски в монашеската килия и казва: "Днес май се чувствам нещо ОТПАДНАЛ!"

 41. 41 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В крайна сметка, История славянобългарска е един исторически документ с елемент на препоръки.
  Нищо повече.
  За мен има много по-съществени произведения.

 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Голям наивник е всеки, който очаква гербавата камарила да се обвърже с каквото и да е било, водещо до промяна. На тях и комуноидните им партньори всяка реформа ще отнеме, ще ограничи добре смазаната машина за системен полузаконен грабеж. В играта са всички институции, зорко охранявани от МВР и прокуратура. Въпросът: ДА РАБОТЯ ЗА СПИРАНЕ НА ГРАБЕЖА, ИЛИ ДА УЧАСТВАМ В НЕГО пред тези лица не стои. Отговорът може да се намери в банковите им сметки в чужбина.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#40] от "Дедо Либен":

  На писано от поп не трябва да се вярва.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  Хм, таковата ...

  Ама какво се е опитал в същност да каже Бойко Пенчев, да не питаме чак дотам - дали е отговорил на "питането" на уважаемия "Дневник" да разЯсни на аудиторията к'во станА и к'во ста'а?

  Нима може "сериозно" да се изплеска това, цитирам:
  "Възникналият шум около новите учебни програми

  беше възможност ГЕРБ да покаже,
  че може поне веднъж да проведе докрай собствената си реформа

  а не да се снишава пред медийната истерия."
  Моля? Бойко Пенчев ни пуска под сурдинка мухата, че ГЕРБ са не само външни на театрото, но и прокарва някаква си собствена реформа в образованието? И че са клекнали и снишили пред медийната истерия на ... джобните им и доказали се ибрикчийски към тях по други поводи медии?

  Да не говорим пък за мъдрещото се малко по-горе за еврофинансирането ... Е, поне се е сетил за Клисарова ...
  Ама Бойко, (точно като Баш Бойко, ходи после не вярвай на дивотии като хороскопи, карми, та чак до фундаменталната житейска предопределеност според фън шуй-я ), си мЕтка к'вото му отърва, забравяйки, че по въпроса с програмите и то точно по тази "тънка струна", се пробват такива "актуализирани прочити" още от преди Клисарова. Сегашната патаклама е за четвърти, дори за пети път. И все по този един и същи повод.

  И така стигаме до простичкия извод, че пак и пак просто си врЪтим една политика колкото към момента, някаква провинциална "реалполитик" на личностно позициониране, препозициониране и докопване ...

 46. 46 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#29] от "DartHard":

  Даже може да кажем 4 заека, като спаси и милите герберчета който Танев се беше засилил да изрита от екипа си и така се направи пак на Бойко Велики че и спаси герберчетата и ще може да продължат да си къткат тихичко някъде в държавната администрация до 3-то пришествие. И понеже Танев започна да вади доста не лицеприятни факти и хоп съветник. А и 1,3 милиарда Мадам Йес Пръмова сега набързо ще ги нашмули на "правилни места". Езък му за барута на Танев.

  Дела трябват, а не думи.
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":
  Важно Е! Благодаря на "Дневник"!
  Обърнете внимание на представянето на Бойко Пенчев "който е участник в работната група"!

  Работните групи СА ВЪПРОСА !!!!
  ------------------------
  +++++++++++++
  И да се присетим и за изпуснатото миналата седмица от Танев и пропуснато покрай ушите и на медии, и на мат'рял, че ... цитирам точно, макар и по памет ... Според експерти един учебен срок бил твърде много за изучаване на Българското средновековие.

  Та те ни ги и "експертите", за кото двайсетина учебни часа са твърде много ....

 48. 48 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Ако имаха някакъв политически разум, ГЕРБ, а и техният коалиционен партньор, би трябвало се стремят на всяка цена да опровергаят тази интерпретация.

  Да ама нямат. И то не само политически.

 49. 49 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  И все пак Б.Панчев постави ребром и въпроса за вестниците на "КОЙ" и хекимянщината .Дали пък любимия на премиера със заупокойни въпроси Хекимян , а и самата медия на са се ОЖЪЛТУРИЛИ?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Гневно

  "Има едно системно двуличие и страх,
  които блокират всяка реформа в образованието
  през последните десетина, че и повече години. Уж всички искат образователната система да се промени и да започне да формира знаещи и можещи, подготвени професионално, граждански активни млади хора."

  Никога не съм имала нищо общо с БСП, ДПС, Пеевски с всичките му медии, лафки и други притежания, но отдавна чакам повод да попитам някой "творец на реформи" в образованието няколко неща:
  имате ли дете - ученик в държавно средно училище?
  известно ли Ви е, че по голяма част от предметите се имитира учене и без индивидуална работа и/или частни уроци, са невъзможни високи резултати на изпитите след седми клас?
  учителите са заложници на агресивни ученици и техните родители, имат ниска или никаква мотивация, затварят си очите за насилие и всякакво дисциплинарно нарушение?
  наистина ли вярвате, че като "преместите" Паисий Хилендарски от шести в девети клас и от програмата по литература в програмата по история ще промените нещо от горните три точки?!


  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":
  До коментар [#19] от "glog":
  До коментар [#27] от "Иво":

  +++

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#31] от "ppopov_67":

  Вярно е, че най-същественият ни проблем е, че сме се превърнали в мафиотска държава. Но това не значи, че трябва да приемаме безропотно затриването на Българщината!

 53. 53 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#22] от "lout66":
  [quote#22:"lout66"]Глупавият народ, иска да е бил роб преди 100 години . [/quote]
  Бъдеще време в миналото. Обичам го този български език.


 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  До коментар [#41] от "Hannibal Lecter":
  В крайна сметка, История славянобългарска е един исторически документ с елемент на препоръки.
  Нищо повече.
  За мен има много по-съществени произведения.
  ------------


  Винаги съм се чудил на такива оценки от "висотата" на някакво съвременно, даже претендиращо за модерно в настоящия момент, разбиране и изплескването му връз артефакти, събития и оценки от преди векове.
  Ама що не погледнете други подобни "учебници" към този момент из Европата? Годината на Паисиевата "История" е 1762.
  Погледнете аналогични "документи" за национално самоосъзнаване и консолидация що за "учебници" и са и колко са "научно издържани".

 55. 55 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#54] от "xm...":

  История славянобългарска е имала значение за епохата, в която е създадена.
  Днес има стойност като исторически документ.
  Но ти не вярвай много на написаното, защото попът винаги прекарва събитията през религиозното си съзнание и личен интерес.
  Винаги съм се чудил на лица, които упорито отказват да приемат, че днешният свят и послания са други.
  Не бъди тесногръд, гледай напред.

 56. 56 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#55] от "Hannibal Lecter": Не бъди тесногръд, гледай напред.

  Ха, ха, некои НЕтесногръди биха предложили да дадем на турското МОН да състави учебните планове на българското МОН - така ще бъде по-безспорна (обективна) историята ни и връзките ни с комшиите - по-френдли!!!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#56] от "Дедо Либен":

  Е, тук не позна. Историята следва да е автентична, а не угодна някому. Другото е псевдопатриотична зараза в попска подвързия.
  Съгласен съм, че Ботев не трябва да се реже, но Паисий е излишен. И без друго никое дете не го чете, само полемики.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  До коментар [#55] от "Hannibal Lecter":
  История славянобългарска е имала значение за епохата, в която е създадена.
  Днес има стойност като исторически документ.
  ...
  Винаги съм се чудил на лица, които упорито отказват да приемат, че днешният свят и послания са други.
  Не бъди тесногръд, гледай напред.
  ------------------------------
  Разбира се, че не бива да сме тесногръди, ама пък не бива да скачаме и в тия шалва ... опс! ... широки гащи, които рекламирате

  И "Историята" не е просто някакъв си "исторически документ".
  Защото е в темелите на българското самосъзнание, ключов камък в арката ...
  Никой не "чете" историята от там, но всички знаят "О неразумний и юроде, поради что ...".
  По същият начин, по който например американците четат един пак "просто документ" и пак от същия период ... "Когато една тирания и т.н. ..."
  Това са основни, ключови елементи, отиващи далеч извън простия "документ" ...

 60. 60 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 898 Любопитно

  "Уж всички искат образователната система да се промени и да започне да формира знаещи и можещи, подготвени професионално, граждански активни млади хора."
  Финансирането идва, нещо тръгва да се прави и в този момент бдителните медии изревават "Орязват Ботев!!!", "Махат Паисий!!!", "Сменят робството със съжителство!"
  А господин Пенчев ще отговори ли на въпроса, трябва ли, за да се "формират" /този термин нещо за "матрица" да ви присеща/ " знаещи и можещи, подготвени професионално, граждански активни млади хора" , да се орязва Ботев, маха Паисий и сменя "робството" със "съжителство". И има ли нещо общо с това "финансирането".

 61. 61 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 839 Весело

  И за завършек, добре че се оказахме български "фермери" в Османската империя, е не "свободни" селяни в Царска Русия, защото след 5 века само руски щеше да се говори. То за малко да го проговорим след няколко десетилетия руско робство(45 години, всички здраво учихме руски по време на комунизма, инсталираха агенти навсякъде), камо ли за по-дълго време.
  За да тръгне нацията напред, трябва ясно да се посочи от не платени историци кой и как е въздействал на развитието на България през вековете.
  Другото са маневри на съвременни манипулатори с мръсни ръчички.

 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Това,че в училище обществените науки не се учат на практика,не се учат политически ,правни и икономически теории,няма развитие на умения за дебати,а само почти механично възпроизвеждане на материал,както и че природните и точните науки се учат пак за демонстрация,не за прилагане не е проблем според тълпата/Важното е да се знае ,че българите сме велики и ако има проблеми са заради турското или османското каквото там е било

 63. 63 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":

  Много точно написано, евала! Един човек да посочи какво трябва точно да се гледа, а не да се замита.

  Дела трябват, а не думи.
 64. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Отлично обяснение на ситуацията, в която ББ набута образователната реформа.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Като оставим настрана конкретния повод и истинска цел за раздухването на скандала-отклоняване на вниманието от евродоклада,контрол върху прословутите 1.3 млрд по европрограми, прави впечатление изключителната неосведоменост и първосигналност на болшинството от хората,липсата на елементарна аналитичност и поне някаква базисна логика.
  1. Колко от коментиращите са запознати с терминологията използвана в българските учебници по история,литература и т.н.?
  2. Колко са тези запознати със съответната точна научна терминология в съответните дисциплини, защото каквото и да си говорим в училище трябва да се преподава научно знание.
  3. Каква е функцията на отделните предмети преподавани в училище според текущите, да речем, европейски стандарти/в смисъл на повечето страни/ - да придобиваш знание или да бъдеш индоктриниран в определена идеология независимо от фактите?
  4. Каква е разликата между патриотизъм и национализъм? Явно и двете неща разпалват доста емоции,но никой никога не е организирал широк обществен дебат в България по отношение на същността на двете понятия.....
  5. Някой все пак успя ли да разбере какво съдържат предложените изменения от министерството и за какво конкретно наистина е поискана оставката на Танев?
  Във форума и медиите текат единствено предположения, но нещо черно на бяло? Добър материал на г-н Пенчев ++++

 67. 67 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#65] от "AzDebil":
  Някои неистово ги тегли към майка Россия и към бащицата като гледам възторга около постинга ти
  Човече, цялата информация около НПО-тата е публична......

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":


  [quote#18:"роджър"]Според мен, това с "маневрата" за отвличане на вниманието е несериозно ... няма да се промени текста на доклада, излезе материала в Шпигел за Пеевски[/quote]
  Но покрай истерията никой не им обърна внимание.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#30] от "subaru":Та викаш по-добре Борисов, гдето е чел (евентуално) само "Винету" да пише програмите по литература, вместо хора като Бойко Пенчев?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#50] от "etty1":


  [quote#50:"etty1"]но отдавна чакам повод да попитам някой "творец на реформи" в образованието няколко неща:
  имате ли дете - ученик в държавно средно училище?
  известно ли Ви е, че по голяма част от предметите се имитира учене и без индивидуална работа и/или частни уроци, са невъзможни високи резултати на изпитите след седми клас? [/quote]
  Отговора е да, имат. А това, което казвате за образованието го има на места още от 60-те на миналия век. Ако вашето дете е попаднало на подобен незаинтересован учител, е имало лош късмет. Но ако не се е образовал, проблема си е в него и във вас отчасти.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#70] от "Gopeто":

  Аз не споделям личен опит, а наблюдения. И отговорът
  [quote#70:"Gopeто"]ако не се е образовал, проблема си е в него и във вас отчасти[/quote] не ме удовлетворява нито като данъкоплатец, нито като гласоподавател.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#71] от "etty1":
  В такъв случай защо искаш да се коментират клюки.
  За другото - всеки данъкоплатец иска образованието и в частност всяко училище да е като елитните такива. Само че в реалния живот това трудно се случва. Отделно дори и в елитните училище се случва да попаднат посредствени учители. А в крайна сметка образованието трябва да е цел както на детето, така и на учителите и на родителите му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#72] от "Gopeто":

  Не искам клюки, искам резултати и компетентни хора в управлението, в правосъдната система, в здравеопазването, дори в услугите. Кое от коментара ми е невярно?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#32] от "registriran":

  Поставяте неправилен избор. Разбира се, НЕ харесваме сегашната образователна система, Обаче проблемът е в това, че така наречената 'реформа' прави нещата още по-лоши. За това протестират хората.

 75. 75 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#35] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Това е спекулация. Наистина през последните 100 (от 500) турско робство, последното е било по-меко. Допускано е да има и богати българи, които са плащали и повече данъци. Но дори и богатите българи не са имали правата на всеки турчин - животът и богатството му са могли да бъдат отнети във всеки момент.

 76. 76 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#37] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Наивна интерпретация! Проблемът с мафията си стои, и никой няма да я бутне, дори и да няма отвличащи вниманието въпроси. Поведението на ДСБ е клоунада, и е част от димната завеса - току-виж някой повярвал, че има някаква опозиция - макар и разкрачена с министър и други участващи в управлението.

 77. 77 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hannibal Lecter":

  Това е направо глупаво - това е документът от 18-ти век, който фактическо слага началото на Българското Възраждане! Няма друг документ с подобна роля, за да ги сравняваме.

 78. 78 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чърчил":

  Е и какво от това, че е поставил ребром и въпроса за вестниците на "КОЙ" ? След като тезите му по основните въпроси са анти-български.

 79. 79 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#61] от "Hannibal Lecter":

  "трябва ясно да се посочи ... кой и как е въздействал на развитието на България през вековете."

  Огромното значение на "История Славянобългарска" като начало на Българското Възраждане е очевидно за всеки българин, който държи на Българщината. Забележете, че няма НИКОЙ друг народ в който да се намерят екземпляри, които да смятат за излишни основополагащи документи от своята история!

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "lout66": ≪Глупавият народ не пита защо имаме най корумпираната държава в ЕС. Глупавият народ, иска да е бил роб преди 100 години.≫

  Не зная какво иска глупавият народ, защото познавам само българския народ. А той не е глупав и иска управляващите и пишманекспертите му да не са корумприрани и да не променят със задна дата историята на България в угода на съвременната фундаменталистка и водеща империалистическа политика Турция. И не иска да е бил роб преди 140 години, а без да иска е бил и не иска да забрави своята реална история. Защото знае, че който забравя своето тежко минало, обикновено му се налага да го повтори.

  Но зная какво прави глупавият коментиращ. Той пише глупави и манипулативни коментари, било защото толкова знае и разбира, било защото за това му се плаща.

 81. 81 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Не виждам с какво настоящите проблеми в МОН са по-различни от проблемите в МЗ през първия мандат на ГЕРБ. Просто Бойко си търси министър, с който да се разбират "щото и аз съм прост"...

  А защо отиващите си министри не могат да обяснят позицията си преди да бъдат изгонени? Може би защото макар и неразбрани, те все пак са прости... или поне достатъчно прости, за да не могат да обяснят какви точно реформи се случват в подопечните им министерства.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "А защо всъщност министър-председателят поиска оставката на Тодор Танев?"
  Казва ли ти някой.А Борисов е последния,който знае,защо.

 83. 83 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Кое е това общество което иска да се запази това което пише в учебниците??-истерясялите само тях ли ще слушаме?
  Излиза,че медиите са първа власт.
  Заради медиен шум в съда и прокуартурата нещата не вървят.Заради медиен шум в медицината ,,,ваксини нищо не правим.
  Заради медии няма образование ...
  НЕее, заради себелюбието и перченето с харесване по най-долнопробен начин на някои хора, заради това е цялта работа.

 84. 84 Профил на spaska
  spaska
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хайде да спрем с избор на определение - робство, владичество, присъствие, съжителство. Нека вземем от пример от най-добрият - Иван Вазов и да изберем веднъж за винаги неговото "Под игото". По-българска дума няма да можем да намерим.

 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Смяната на министъра е продиктувана от опасността да се завихрят манипулативни вълнения в обществот, които да се използват за сваляне на правителството. Във форума видяхме, че всички прокомунистически коментатори увиснаха като млади котета на вимето на недосегаемото турско робство .. извадиха родова памет .. А наближава денят на Левски и Трети Март - какви по-удобни поводи за едно метежче!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДМЕНЯ ИСТОРИЯТА!!! [/quote]
  Така ли? А комунистите от всички националности какво правят вече 100 г. То македонска нация ли не щеш, то добруджанска или тракийска. Или пък молдовска.

 87. 87 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1598 Весело

  До коментар [#35] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Сега нека не забравяме че по времето на робството е имало много кирияк Стефчовци. Има и все още потомци на Българи които са сменили или език или вяра или и двете за да оцелеят. Дотам доколкото ние разбираме че не всекиму е било по силите да се противопостави на потурчване с цената на живота си това ние прощаваме. И наследниците на тези същите дори и неотговарящи за делата на родителите си ако предпочитат да се определят като Българи вместо турци заслужават нашето уважение и адмирации. Но ако за тях е по удобно да се идентифицират като турци поради криворазбрано чувство за вина то и на това трябва да гледаме благосклонно защото всеки индивид е свободен да се идентифицира както какъвто си иска стига да не пречи на останалите да бъдат каквито си искат. Но историята не бива да се манипулира колкото и неудобна за нас да е. Ние нямаме вина за историята но народ без история е като дърво без корен. Такива като тези Кото създадоха държава Македония. Като такава тя може да съществува щом поданиците и желаят ама да крадат и манипулират историята защото си нямат своя е недопустимо. Същото се отнася и до комунистическото робство. То трябва да се изучава такова каквото е било през очите на истинските репресирани и дисиденти.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Като си спомнян как на Иван Костов му спретнаха метеж заради убийството на едно дете от собствената му майка, майсторска работа - всички софийски таксита пред МС и НС, а Костов - пряко отговорен за детето ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#35] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":


  ++++++++

  Много правилно!
  Иво Беров казва същото
  Обстоятелства, които би трябвало да припомнят друго едно робство под което попадат българите. Робство в истинския смисъл на думата. Робство, при което робите не са имали право нито до говорят, нито да мислят, нито да разсъждават, нито да се сдружават, нито да пътуват, нито да вярват свободно в Господа-Бога, нито свободно да възпитават децата си дори.

  Защо ли за това робство никой не говори? Защо ли не се празнува тържествено освобождението на България от българското комунистическо робство? Може би защото си е наше. Българско и родно.

  Което по никакъв начин не го прави по-малко гадно, отблъскващо, срамно и унизително. Напротив, прави го още по-гадно, отблъскващо, срамно и унизително.  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Още Големанов се оплакваше, че просветното министерство било най-калпавото, но така изпаднала комбинацията. Очевидно и Боко има респект към комбинацията, щото и той е обект на някаква комбинация

 91. 91 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#3] от "cherezchur":


  [quote#3:"cherezchur"]Да се въведе и да видим "патриотите", които от сутрин до вечер ревЪт за майка България и т.н. , колко са склонни да се занимават СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА, или предпочитат неизвестната лелка/ то чичковци няма/ да учи децата им на неизвестно какво. [/quote]

  Пълна подкрепа по въпроса за "патриотите" и родителите да не оставят децата на училище, интернет и телефони, а да се занимават системно с тях.
  Няма и никъде не е измислена такава образователна система, която без участие на родителите да направи детето човек.
  Ако си спомняте, тук беше статията на Юлиан Попов, който поставяше въпроса за приоритети в образованието, но това са приоритети за всичките деца.
  А конкретните приоритети и респективно вниманието което едно дете ще обърне на неговите предмети няма как да стане без участието на родителите.
  Не че няма изключения, но те са точно от тези, които потвърждават правилото.
  Това, че някой си иска или очаква, без да си погледне детето, освен за да го облече за бала и то междувременно ще е станало грамотен и образован човек е глупост в чист вид.

 92. 92 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 898 Любопитно

  До коментар [#35] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":
  [quote#35:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Аз ще започна първо с "робството".
  По време на "робството" моите предци са имали над 400 000 кв.м земя. И са осигурявали работа, т.е. прехрана на дузина мъже.
  Дядото на дядо ми е пътивал чак до Египет. [/quote]"
  Дядо ти е бил съвременник на Вазов. Дали е бил съгласен с него?
  "Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото,
  нека спомен люти от дни на позор
  да висне кат облак в наший кръгозор;
  нека ни отрича исторйята, века,
  нека е трагично името ни; нека
  Беласица стара и новий Батак
  в миналото наше фърлят своя мрак;
  нека да ни сочат с присмехи обидни
  счупенте окови и дирите стидни
  по врата ни още от хомота стар;"


 93. 93 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":


  [quote#6:"дедо Андро"]На автора Бойко Пенчев +++![/quote]

  И аз уважавам този автор и съжалявам че напоследък се появява на страниците на Дневник доста рядко, но ако погледнем незададения въпроса, който е обект на статията, нещата изглеждат доста странно, да не кажа страшно.
  И не защото и не само защото не е зададен и не знаем истинския отговор, а защото дали по-рано или по-късно пак ще предстои да гласуваме и въпроса с нашето, поне моето представителство в следващия парламент става меко казано сложен.
  При това, поне повечето от нас пишещи тук и аз включително желаем за значително представителство ( за преобладаващо за мен звучи нереалистично), а при липса на отговорите на такива въпроси си мисля дали въобще ще го има, все едно за кое по-малко зло ще съм гласувал, а това, без да е най-голямата трагедия на света, говори за поредно отлагане и удължаване на нашата българска агония.
  Дано не съм прав де, но...поне за момента нещата така ми се виждат.

 94. 94 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Въпросът е : Долу турското робство или Да живее турското робство?

  Щото дотам я докарахме, че всеки който посмее да намекне, че не сме били роби, едва отървава боя. Ако е министър се разминава със сваляне ....

 95. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  След като цитирате Бойко Пенчев,

  [quote#27:"Иво"]бдителните медии изревават "Орязват Ботев!!!", "Махат Паисий!!!", "Сменят робството със съжителство!" [/quote]

  извода, който правите:


  [quote#27:"Иво"]именно НЕ пипайте учебниците и плановете за обучение по Литература и История. [/quote]

  никак не е място.
  Аз нямам против да се изготви и приеме задължителен за всички бъдещи правителства и парламенти списък на какво да не се пипа, но това което става днес и точно под натиска на "патриоти" и "бдителни медии" не трябва да се случва, защото те, тези медии и стоящите зад тях хора така се самозахранват със самочувствие и влияние, че могат да въздействат ефективно като манипулират нас и чрез нас съответните управляващи.
  Та ако си направим приоритети, първо трявба да се справим с медиите и съдебната реформа (проблема е свързан), а след това може да се гъбаркаме с тежкия и принципен проблем, в кой точно клас и в продължение на колко часа ще разглеждаме едно или друго произведение, един наистина доста спорен въпрос.

 96. 96 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#93] от "tsvetko_51":

  Не губи кураж! И значително ще бъде представителството, и преобладаващо! Защото множеството ще започне да схваща нищетата, в която е поставено принудително от десетилетия насам, та до ден днешен.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  "Скъпи приятели от РБ, през 2014 получихме висок изборен резултат и сериозно присъствие във властта, защото обещахме две неща. Реформа в правосъдието и безусловна борба с корупцията.
  Затова ви моля - приключете бързо разговора за МОН. Никой не се интересува кой измежду вас ще си купи фабрика на 8-ми септември.

  Въпросът днес е кой ще разследва обвиненията срещу Цацаров в тежко престъпление по служба. Самият Цацаров ли? Или друга номинация на модела ‪#‎Кой‬?
  И преди всичко - кой ще наложи на прокуратурата независим външен мониторинг, съобразно програмата на РБ от 2013 и доклада на ЕК от 2016?

  Няма кой, освен РБ. Дали можем да отстоим тези свои приоритети ще реши съдбата на РБ. Не едно кресло. Ако не се преборим за разделение на властите и върховенство на закона, който и да седне в креслото, ще бъде следващият "опраскан"."

  Радан Кънев

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#95] от "tsvetko_51":
  Аз нямам против да се изготви и приеме задължителен за всички бъдещи правителства и парламенти списък на какво да не се пипа ...

  Боже, Боже!
  Те, "експертите", точно на такива "кооперативни", готови "да се разберат" и разчитат ...
  И ще е позор да се изготвя такъв списък!
  Все едно списък "не псувай майка си", не псувай баща си" и подобни ...

  Аз пък в цялата патаклама не чух за ЦЯЛОСТНА програма.
  От първи - та до 8-ми клас. Докъдето е задължително.
  История, литература ... те са си обвързани, доколкото нашите възрозжденци, дори един Раковски, са били хора и на перото.

  "Дърпали" от тук, "местели" там ... това им са "програните".
  Искате мислещи ученици? Ами искайте точно това - единен логически поток, да осъзнаят взаимовръзките, да се научат да ги откриват и тълкуват ...
  Какво да не се пипало!
  А какво липсва? Как се позиционира един Паисий в европейски и световен контекст? Ами Раковски? Де ви е развитието на Османската империя? Защо в началото е едно, после става друго, после трето, а накрая - четвърто? Къде е потокът на национални борби и освобождения на съседите ни?
  Ами литературните влияния? Там е същата работа. И са преплетени с историята ...

  Имало сега пари бол, твърдят всички.
  Ами като има - използвайте ги за нещо наистина смислено, като подходите в дълбочина и цялостно за реформиране на явно вече доста неадекватната програма.
  Една година под сурдинка я докараха само до един скандал. "Местейки" ...
  Аз си мисля, че до края на тази могат да оправят цялата.
  И спокойно и подготвено, при това обдъвкано и затова и без подобни гафове, да я пуснат от 2017 година ...
  А за тази година - дори само ажиотажът по тези проблеми ще се усети и в училищата. Все едно имат "неформално помагало" ...

 99. 99 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#89:"vxa15365434"]бстоятелства, които би трябвало да припомнят друго едно робство под което попадат българите. Робство в истинския смисъл на думата. Робство, при което робите не са имали право нито до говорят, нито да мислят, нито да разсъждават, нито да се сдружават, нито да пътуват, нито да вярват свободно в Господа-Бога, нито свободно да възпитават децата си дори. [/quote]
  ++++++++++++++++++++ Така след като малко си се отклонил от темата ( нищо против +++) дай малко още по- нататък. Какво ще пише в учебниците по история например за времето, в което живеем в момента?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK