Два фронта в битката за България

Два фронта в битката за България

© Надежда Чипева, КапиталЕдин от парадоксите на демокрацията се състои в това, че основополагащият принцип на мнозинството не задава отговор на въпроса какво е това мнозинство и дали то е право или греши. Всяка нова истина е била откривана и издигана от малцинство, дори от един човек – нейният откривател. Цялата история е пълна с достатъчно примери как мнозинството се е отнасяло най-често към новооткритата истина и нейните носители – едва ли е нужно да припомняме съдбата на Галилей и особено на Джордано Бруно. Особено в политическата сфера "борбата е безмилостно жестока". И точно тук мракобесието и миналото са давали най-силен отпор на стремежа към свобода и справедливост. Да припомним ли, че Хитлер идва на власт по напълно демократичен път?


Затова и е особено важно изграждането на демократична политическа култура сред мнозинството от населението. Борбата за утвърждаване на такива демократични ценности като законност, свобода, справедливост, толерантност, уважение към различието и многообразието, равноправие е продължила столетия. Не случайно и досега те са не само основни демократични ценности, но и опори на цивилизацията в непрестанната битка с варварството и силите, които искат да я разрушат.


На този фон ясно се очертават залозите и фронтовете в битката, която се води днес
за и против европейска, свободна и демократична България


Това е елемент от хибридна война. Хибридната война в нашия случай е задкулисна информационна и психологическа война против тези демократични ценности, против приобщаването на българския народ към модерната цивилизация след краха на комунистическото варварство. Тази битка се води изключително остро и непримиримо, макар и не толкова открито за широката публика. Това е война за умовете и сърцата най-вече на младите хора, поставени в една все още твърде неблагоприятна за утвърждаване на цивилизацията посткомунистическа културна и политическа среда. Тази среда изключително улеснява по-откритите и по-скрити неприятели на демокрацията и европейското развитие на България. Впрочем те не случайно я създадоха след 1989 г. и продължават да я отстояват. В резултат 2 милиона, почти една четвърт от българите и то предимно младите българи, са напуснали временно или окончателно страната , отвратени от тази посткомунистическа политическа и културна среда. Кои са политическите причини за това?


Едва ли може да се оспори, че и досега


ретроградни сили на миналото продължават да контролират
ключови властови и икономически позиции


от които могат да манипулират създаване на мнозинство, противопоставено на НАТО и Европейския съюз. Тази опасност съществува и е актуална, тъй като диктатурата е естествено допълнение към посткомунистическия олигархичен модел на развитие. Освен това, особено през последните години, България е подложена и на силен външен авторитарен натиск, чийто израз е и хибридната война против основополагащите ценности - стълбове на цивилизацията.


Възстановената авторитарна политическа система в Русия води към агресивни действия не само в постсъветското пространство, но и към бившите социалистически страни в НАТО и ЕС. България е особено уязвима. Енергийният монопол на Русия и нейното силно политическо лоби, действащо като пета антибългарска и антидемократична колона успешно спира опитите за създаване на справедлива правова държава и успешна пазарна икономика.


При това не бива да забравяме, че установилият се почти тоталитарен режим в Русия е възможен поради постепенното ликвидиране на споменатите стълбове на цивилизацията, което доведе до създаване на значително антиевропейско, милитаризирано мнозинство, което припознава сегашната мафиотско-олигархична система и евразийска диктатура в съветско-нацистки стил.


У нас


агентите на евразийската диктатура


макар и повече прикрито, се опитват да направят същото. Първо чрез партиите, противници на европейското развитие на България, свободната пазарна икономика и правовата държава. Нека ги споменем ясно и поименно – сега това са пет парламентарно представени партии - БСП, ДПС, Атака, ББЦ и АБВ. Това са партии, чийто профил повече или по-малко открито ги противопоставя на ценностите на съвременната цивилизация. Тяхното присъствие в парламент на европейска страна е истински парадокс. Но този парадокс се дължи на това, че се е появил такъв профил избиратели, за които евроатлантическия цивилизационен избор е не само погрешен, но и вреден.


На второ място трябва да споменем и ключовите позиции в управляващите сега партии на хора, които по една или друга причина са разколебани или се съмняват в проевропейския курс на страната.


На трето място това са предимно силовите държавните институции като ДАНС, МВР и тясно свързаните с тяхната работа Висш съдебен съвет, Върховен административен съд, следствието и най-вече прокуратурата. Тук най-вече са концентрирани лица и структури, свързани с репресивните комунистически служби. Управляващите проевропейски партии – най-вече ГЕРБ, но и Патриотичният фронт и Реформаторският блок никак не са имунизирани срещу подобна инвазия. Можем да разпознаем такива агенти на влияние в тях по това, че са били свързани с управлението на БСП, НДСВ и ДПС-"Атака" по време на първата и втората Тройна коалиция.


Не на последно място това са мафиотско-олигархичните икономически монополни структури, с техните банки и повечето медии, които са контролирани от тях.


Какво им противостои?


Първо това е засега проевропейското, около две трети, мнозинство на българския народ. Това са хората, които осъзнават необходимостта от радикални проевропейски реформи във всички нереформирани посткомунистически институции. Тук са хората, които от 1989 г. искат смяната на олигархичния икономически модел с истинска конкурентна пазарна икономика и на фасадната псевдодемократична държава - с правова държава. Изключително важна роля в тази битка трябва да играят проевропейските лидери в сега управляващата коалиция. Те водят тежка битка с псевдоевропейски насторения, русофилски митове и проолигархични нагласи най-вече в управляващата партия ГЕРБ, но и в РБ и ПФ.


Вторият фронт на хибридната война е в самото гражданско общество. Всъщност тук става дума за


битка между гражданското и поданическото общество


Засега поданическото общество взема връх – поне резултатите от досегашните избори потвърждават това. Оттук и някои очаквания, че след нови избори някои партии, обслужващи антиевропейското задкулисие като АБВ, ББЦ и "Атака" ще бъдат отстранени от парламента и това ще създаде условия за по-силна и сплотена проевропейска управляваща коалиция.


В този аспект може да се посочи новата роля, в която се поставя ДСБ с идеята на нов граждански политически проект. Дали на този етап това е възможно да се осъществи – зависи от волята и желанията в гражданското общество.


Това поставя и въпроса


къде е мястото на проевропейските партии


Дали те трябва да водят битката в или извън държавните институции? Очевидно са прави тези, че досега завоюваните властови позиции не следва да се изоставят, а трябва да се разширят. Разбира се, това може да се получи дори ако някои от партиите, които искат по–радикални и смели реформи минат в опозиция. Но само ако успеят да обединят около своите идеи представителите на гражданското общество.


Гражданското общество подпомага реформите преди всичко чрез силен извънинституционален натиск. Битката обаче се води най-вече вътре, а не само извън институциите на държавата. Тежката битка за реформиране на съдебната власт срещу доминиращото статукво в съдебния съвет, прокуратурата и другаде е показателен пример за какво става дума. Гражданското общество по принцип подкрепя битката за демократизация на институциите отвън, защото и досега то е останало частично представено и стои отвън стените на посткомунистическата олигархична крепост.


Но основната битка е вътре, а не извън държавните институции


Олигархичната крепост не може да се превземе само с "кавалерийска атака" отвън с ограничените възможности на гражданското общество. Това се прави безуспешно вече повече от четвърт век.


Още повече, ако атаката се води от разединени и разпокъсани сили на демократичната общност. За съжаление повечето от демократичните лидери досега са били способни повече да разединяват, а не да обединяват демократичната общност както извън, така и вътре в политическите институции. Така поначало изгледите за успешен проевропейски пробив остават силно ограничени.


Промяната на съдебната власт, която да доведе до правова и справедлива държава ще се води основно от експертите, които са в държавните институции. Досега никога не е било особено продуктивно напускането на властови позиции, за да се атакуват отново и отново отвън, без особени изгледи за успех.


Струва ми се, че този път има надежда демократичната общност по-зряло и по-цивилизовано да отговори на новите предизвикателства, пред които е изправена. Но ми се струва че без ефективна и умно извършена лустрация на чуждите антиевропейски агенти на влияние в партиите, държавните институции и медиите никаква ефективна промяна в България няма да е възможна. В противен случай силите на регреса и миналото могат да си върнат много лесно не само икономическата, но и политическата власт. А това би унищожило България не само като европейска, но и като независима държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Неутрално

  БСП, Атака, ДПС, АБВ, част от Герб, разбира се БПЦ и част от мюсюлманското вероизповедание, псевдопатриотични организации, неолибералната администрация, узурпирала и унаследяваща властта са - това са "служителите" на КГБ, водещи хибридната война.

 3. 3 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  210 хубавци в парламента, къде волно, къде от незнание и зависимости застанаха на амбразурата против промените, за какво "европейско развитие" да си говорим.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7672 Неутрално

  Извинявам се но това твърдение е откровена дивотия , а авторът се мъчи да си построи целия анализ върху него : ''проевропейското, около две трети, мнозинство на българския народ. ''

  [email protected]
 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Весело

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Знаеш ли как ще завърши всичко това!
  Все по-бедни, по-безправни, по-унизени, по-необразовани, по-религиозни(тип ДАЕШ, но с православен привкус), по-агресивни, по-маргинализирани, по-нежелани от цивилизования свят, повече престъпност, повече алкохол.
  Не се ли притесняваш, че това може да разклати стабилността в България и да доведе до реални сблъсъци.
  Всъщност, те са вече факт. Всеки който не е нащрек, получава "бухалка". После - д-р Ханибал Лектер.

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Едва ли е точно така, както си представя автора. Дори и споменатите партии не са анти-Европа. Просто пътят, който сега следваме не трябва да е този. Само с противопоставяне няма да стане. Главно е действието и то в интерес на народа. Трябват честни, доблестни политици, а не мижитурки, кланящи се на силните.А такива в парламента са ни болшинство.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Няма поданическо и гражданско общество! Има общество (сложно,многопластово,многоликово, противоречиво, но разумно-достатъчно трезво и достатъчно адекватно реагиращо на реалните събития именно като такова) и има няколко групи "самоопределили се" контингенти, които спорадично си закачат смокинов лист "гражданско общество" и започват да пробутват свои групови, съсловни или корпоративни интереси! Това е!
  Цялата злоба на самозванците идва именно от адекватното поведение на обществото-то не иска да се лови на всяка въдичка с отровни червейчета на нея. Това ги вади от релсите и те отвръщат с обидни квалификации и обещания за апокалипсис. А керванът си върви...

 9. 9 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 512 Любопитно

  Много интересен анализ.
  Осмисляйки действителността не може да не стигнем до същите изводи като автора:
  - Да, България е жертва на хибридна война водена от авторитарна и агресивна Русия.
  - Да, в България има ясно обозначила се пета колона на Русия, която се стреми да отрече основите на цивилизацията и да вкара окончателно тсраната в орбитата на авторитарна и агресивна Русия.
  - Да, петата колона на агресивна Русия е изградена от филиала на КГБ тук - ДС, а нейни видими изразители са АБВ, ДпС, БСП, Атака
  -Да, прокуратурата и ВСС са изпълнители на волята на петата колона
  - Да, над 2/3 от българите са срещу гореизброените
  - Да, промяната може да стане само чрез властта с подкреата на тия 2/3.

  Не ми е ясно обаче, защо авторът така механично пришива ГЕРБ на "бившия охранител" от СИК към европейските сили в България.
  Та, не беше ли "бившият охраснител" от СИК, който без нужда даде министерство на агента на КГБ Гоце в "управлението" си?
  Та, не беше ли "бившият охраснител" от СИК, който предлагаше на БСП председателското място в НС + министерства в сегашното правителство.
  Та, не беше ли ГЕРБ, който гласува ВИНАГИ това, което е изгодно на ДпС?
  Та, не е ли ГЕРБ, който 5 години не построи газовите връзки ссъс съседите и така продължи възможността Русия да натиска българия, чрез Газпром?

  Не може така манипулативно и противно на фактите, и политическото поведение, да се приписват на "бившия охраснител" от СИК и неговата шайка ГЕРБ някаква модерност и европески профил.
  Това просто НЕ Е ИСТИНА, т.е. това е ЛЪЖА!!
  Стигам до извода, че авторът на този анализ се опитва да внужи чрез правилни доводи ЛЪЖЛИВИ тези!
  Жалко, много жалко!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Нека ги споменем ясно и поименно – сега това са пет парламентарно представени партии - БСП, ДПС, Атака, ББЦ и АБВ.Защитници на болшевишко-архаичния начин на управление налаган в Русия от другаря им Путин.

 11. 11 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 512 Весело

  [quote#8:"Дон Кихот"]А керванът си върви... [/quote]

  Най-интересното е, че "керванът" върви ВИНАГИ в една посока - далеч от Евразия, но към "гейропа" и "омразната" Америка!
  ФАКТ!

  Факт, каращ петата колона на Русия да се разпенва като бясно куче.
  Но за утеха, "Крим наш" и "имаме ракети"!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 12. 12 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"]Нека ги споменем ясно и поименно – сега това са пет парламентарно представени партии - БСП, ДПС, Атака, ББЦ и АБВ.Защитници на болшевишко-архаичния начин на управление налаган в Русия от другаря им Путин. [/quote]

  И ГЕРБ.
  В коалиция с Гоце и гласиващи ВИНАГИ изгодното на ДпС!
  Факт?
  Факт!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 13. 13 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 614 Весело

  До коментар [#8] от "Дон Кихот":

  Склонен съм да се съглася с теб при някой условия (произволно избран пример):
  1. Отпадане на тавана на пенсиите и всеки да получава според вноските си. Ако няма вноски - няма пенсии.
  2. Създаване на различни здравни пакети и кой за каквото платил, това да получи. Да се забрани вариантът, при който неосигурен, неплащал десетилетия, да даде някой лев и вратите да му се отворят. Да се ревизират всички телкове - фалшиви са над 70 %.
  3. Да се преразгледат миханизмите за социално подпомагане и да се свържат с обществено полезна дейност.
  4. Въвеждане на ред и тежки санкции за силовите ведомства, които не изпълняват задълженията си по протокол.

  Тогава, въпреки страданието, ще приложа формулата за собствено дълголетие: "Майната Ви на всички, майната му на всичко" и ще си гледам живота.

  Но да ми разправяш, че "кервана трябва да си върви", при положение че аз осигурявам камилите, камиларите и прехраната им, а същевременно с това трябва да търпя използвача, бил той политик, администратор, съдия, божа крава или Ганьо Балкански, нещо никак не ме устройва.

  Аз сам ще си определя гражданската позиция.

 14. 14 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Едва ли може да се оспори, че и досега
  ретроградни сили на миналото продължават да контролират
  ключови властови и икономически позиции"

  Още в първия си мандат Тиквоний можеше здраво да срита тези ретроградни сили. Не го направи. Защо? Защото е част от тях.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 15. 15 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "В противен случай силите на регреса и миналото могат да си върнат много лесно не само икономическата, но и политическата власт. А това би унищожило България не само като европейска, но и като независима държава."

  Силите на регреса и миналото са ГЕРБ, ДБГ, БСП, ДПС, Атака, АБВ, ПФ, БДЦ и те държат както икономическата, така и политическата власт. И унищожават България не само като европейска, но и като независима държава.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 16. 16 Профил на Dob Ri
  Dob Ri
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много и се иска на плутокрацията и на копропатокрацията ако може целия свят да го боядисат в черно и бяло - или си с нас или против нас, няма значение какво се предлага. Да има само съюзник или враг! И по този начин да се постулира всяко едно взимане на решение, дебат за него или опит за какъвто и да е било дискурс по дадена тема. Инакомислието директно те прави "враг" и желанието за изразиш друго мнение от спуснатото от горе те прави директно предател на "наложените идеали" .... е , дами и господа - за какво трябваше да пада комунизма?! За да се озовем четвърт век в поредния диктаторски режим дирижиран не от прости алчни селяни а от прости алчни "бизнесмени"?! Ми да ви пикая на "демокрацията" ако нямам право да избирам извън бинарния код 1-0...

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Най-интересното е, че "керванът" върви ВИНАГИ в една посока - далеч от Евразия, но към "гейропа" и "омразната" Америка!
  ФАКТ! [/quote]
  Кой бяга от хубавото. Даже на руските олигарси децата са на Запад.

 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Анализът е ясен, точен и верен. Изводите от нега са ми малко подозрителни. Какво значи да не се изпускат властови позиции? На власт на всяка цена?

 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Мечтата и оцеляването на грабливата, руска върхушка е живот във военно положение. Поради отчайващата неспособност на местното население да се самоуправлява и стреми към прогрес и човешко щастие, всеки период без войни, жертви и страдания по-дълъг от 15 години води до разпад и граждански сблъсък.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dob Ri":

  когато трябва да избираш между свобода и нещо друго, изборът ти е бинарен. аз съм избрал ЕС и НАТО. това са организициите и съюзите, които защитават България и се борят и настояват тук да има демокрация и пазарна икономика. всичките ви останали предложения клонят към мека диктатура на пролетариата ви, закриване на комисията по досиетата и поредното кризисно правителство на кадесарите и доганците.

  мерси, за подобни болшевишки свободи и предложения.

  след като и мои познати, или шофьори на таксита, или други маргинали постоянно ми повтарят, че ЕС ще се разпадне и ние трябва да се ориентираме към Русия, значи хибридната война на Русия вече се води и по улиците на България...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 21. 21 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поръчкова статия пълна с противоречия и плитки внушения ,които не се основават на факти и някакви данни ,а са просто предварително зададени като теза за да бъде оформен скелета на статията и след това да се запълни остатъка от картината!
  Ако заменим България с всяка друга европейска страна и имената на партиите със съответно имена на местни за съответната страна партии ще се получи същия анализ и отново няма да е верен,защото ще е отново само сбор от клишета и общи приказки!

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#21] от "rurade":

  Опровергай написаното.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  [quote#9:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Не ми е ясно обаче, защо авторът така механично пришива ГЕРБ на "бившия охранител" от СИК към европейските сили в България. [/quote]
  Ами не е така. Авторът е уточнил - "Управляващите проевропейски партии – най-вече ГЕРБ, но и Патриотичният фронт и Реформаторският блок никак не са имунизирани срещу подобна инвазия."

 24. 24 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":

  Много мразя някой да ми дава заповеди още от казармата!
  Не виждам смисъл да се мъча да пиша сигурно поне още толкова дълъг текст като статията за да опровергавам едно по едно всичко написано! За разлика от автора на мен никой няма да ми плати за това.Просто си пиша мнението като обобщение!Отдавна съм разбрал ,че е много трудно да промениш мнението на някой независимо какви анализи правиш на написаното и какви доказателства привеждаш!Повечето хора разглеждат мнението си и убежденията си като нещо много ценно и не подлежащо на съмнение!Просто няма смисъл да хвърлям толкова труд на вятъра и не виждам защо трябва да водя дълги безсмислени спорове...

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  До коментар [#24] от "rurade":

  Ами писал си обикновени плювни, затова бъди така добър да се обосновеш. Например това:
  [quote#21:"rurade"]Ако заменим България с всяка друга европейска страна и имената на партиите със съответно имена на местни за съответната страна партии ще се получи същия анализ [/quote]
  Замени България с Румъния, например, и анализът ще стане абсолютно погрешен.

 26. 26 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "Blood Red Skies":

  Ами-не!Написал съм си мнението!
  Ако ти пишеш плювни това си е твой проблем-не го натрапвай на другите и не си мисли ,че всички трябва да сме като теб!
  Защо въобще трябва да ти доказвам каквото и да е и да те уча след като ти четеш и не можеш сам да видиш и да разбереш написаното?

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Весело

  До коментар [#26] от "rurade":

  Сигурен бях, че не можеш да ми отговориш. Нямам повече въпроси. Плувай.

 28. 28 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Blood Red Skies":
  Доста нелогично поведение имаш!
  Сигурен си в,че не мога нещо ,а искаш да го направя!
  Вече ти писах,че не приемам заповеди от по нисше стоящи!

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  " мафиотско-олигархичните икономически монополни структури, с техните банки и повечето медии, които са контролирани от тях."
  Да тръгнем оттук.Кой създаде и продължава да крепи тези структури.Как те си купиха държавата,заедно със службите и правосъдната система.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  [quote#28:"rurade"]Вече ти писах,че не приемам заповеди от по нисше стоящи! [/quote]
  Дискутираме, никой на никого не заповядва, а ти бягаш от конкретната дискусия, вместо това сипеш лични обиди и общи плювни без доказателства.

 31. 31 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 322 Гневно

  [quote#9:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Не може така манипулативно и противно на фактите, и политическото поведение, да се приписват на "бившия охраснител" от СИК и неговата шайка ГЕРБ някаква модерност и европески профил. [/quote]
  До коментар [#9] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":
  Точно така, прав си! Само че аз ще кажа НЕ БИВА, но може, факт е, че се прави. Гражданско общество в България започна да се заражда по време на така наречената "перестройка" в Русе, когато хората излязоха на протести срещу физическото и моралното системно обгазяване с отровите на комунизма. Протестите бяха подети от цялата страна. Още тогава, в зараждането на това гражданско общество, то беше манипулирано от внедрени агенти на ДС, които малко по-късно свалиха първото демократично правителство на България, преврат, осъществен на така наречените Боянски ливади и тласнаха страната обратно в ръцете на така наречената "червена буржоазия", забогатяла след ограбването на страната, на пенсионните фондове. И така до днес, червената ДС комунистическа буржоазия, пребоядисана в уж синя, продължава да превръща гражданското общество в поданици на един тоталитарен режим, "опрасквайки" всяка съпротива на малкото останал разум в обществото.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 32. 32 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Докато народа не включи,
  с тия няма как да се приключи,
  защото бившите другари
  са отново със фанфари,
  а народа гледа и тъпее
  как продължава да беднее!

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  силно преувеличено "... Първо това е засега проевропейското, около две трети, мнозинство на българския народ. ..." при намаляване на нацията с 2 млн. души, откровената корупция, 250000 безработни, най бедната страна в европа едва ли....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK