Явлението "Ку-ку"

Явлението "Ку-ку"

© Издателска къщаИзлизането на книгата "25 години Ку-ку" беше повод да поканим автора на "Дневник" Георги Гочев да си спомни за предаването и той прие поканата.  


За него думата "явление" е оправдана. Пръква се като че ли от нищото, живее кратко, но ослепително, покварява се от действителността, умира в митове. И досега най-различни хора се обявяват за негови бащи. За времето си като комета, днес гаснещите му останки са част от медийния конформизъм. Енергично, дръзко, умно, талантливо, без чалга – в първите си две години то беше всичко онова, което българският преход не беше в следващите двайсет.


"Ку-Ку" е създадено през януари 1990 г. като телевизионно предаване, което трябва да представя мнението на студентите по актуални обществени въпроси. Във формалната му структура влизат две на пръв поглед противникови организации: създадената през ноември 1989 г. Федерация на независимите студентски дружества, която има ясно изразени антикомунистически позиции, и Университетския комитет към казионната организация ДКМС. Предаването стартира на 27 януари същата година и се излъчва през седмица.
Компромисът между двете студентски дружества е очевидно вследствие от опита на комунистическата партия да договори с опозицията запазване на своето участие в бъдещето на страната. Докато в политическото ни пространство този опит ще роди безволевия текст на новата Конституция, в националната телевизия се случва друго – компромисът в студентското предаване бързо се разпада и планираните беседи "по наболели обществени въпроси" (както гласи тогавашното клише) са пометени от свободната импровизация. Сините лидери, преговарящи с комунистите, мънкат, а


от екрана словото на "Ку-ку" се мята и смее


За тази естествена демонстрация на свободата помага много и човешкият състав на "Ку-ку". Правят го основно начинаещи актьори, музиканти и журналисти, сценариите за скечовете често липсват или се пишат на крак, режисьорите се сменят. Станало е нещо немислимо – в телевизията, доскоро стожер на партийната пропаганда и тих пристан на партийния хайлайф, са нахлули цяла дузина нови лица. Червеният печат веднага ги нарича "хулигани". Това са: Август Попов, Камен Воденичаров, Васил Василев-Зуека, Владислав Карамфилов (Въргала), по-късно Светослав (Слави) Трифонов, Тончо Токмакчиев и Марта Вачкова. Предаването се продуцира, пише и режисира от Любен Дилов-син, Петър Курумбашев, Християн Ночев, Нидал Алгафари, Соня Момчилова и др.


Застъпени са две линии: публицистичната, състояща се главно в анкети, и сатиричната, представена от пародии и скечове. Двете обаче се допълват, защото се подхранват от една и съща цел: да се урони новият лак на стария-нов живот, преди той да се е втвърдил. Анкетите с реални политически лица за дружбата ни с измислената страна Нубия и съдържание на водород във водата са всъщност гениални скечове; и обратно, актьорските превъплъщения на Владислав Карамфилов (като дилър от "Магура") и тандема Попов/Трифонов (като проститутките Августина фон Попоци и Станислава Тодоровски, представителки на БСП, в скоби к) са като че ли извадени направо от софийските улици, а Желю Желев, имитиран от Стефан Рядков, е като че ли по-истински от президента.


Границата между реално и театрално-сатирично,
между свободни хора и кукли са заличени


– както е в онзи момент и в живота. Водещ на предаването естествено е… кукла (с нея играе Зуека), в която се виждат чертите на Тодор Живков. Цялото предаване става едно документално-сатирично-политическо Мъпет Шоу. Актьорите изглеждат толкова верни, че скоро след началото на предаването онези, на които откровено се подиграват, са поласкани от това внимание. Депутатът Венцеслав Димитров (a.k.a. Венци Коня), който често е осмиван от кукувците, се хвали с незавидната си слава и от трибуната на Народното събрание.


Смесването на публицистика и сатиричен скеч избухва на 22.12.1991. Редовното предаване на "Ку-ку" е прекъснато със съобщението, че в "Козлодуй не се е случило нищо извънредно", съчетано с бутафорни репортажи и предупреждение от страна на Гражданска защита. На езоповия език от онова време това трябва да означава, че се е случило най-извънредното – централата е гръмнала. Съобщението се препредава от няколко световни агенции и бутафорията се приема като истина. Огромният скандал, който следва, е първият знак, че нещо и в ролята на медиите, и в отношението на хората към тях продължава дълбоко да не е наред – въпреки идеологическите промени и обявената свобода на словото.


Инстинктивната реакция на властта е да спре телевизията.


Циничната шега на "Ку-ку"


е оголила до нетърпимост нещо, което, така или иначе, всички знаят, но не искат да признаят: че в безсилието си срещу обществените изпитания властта в България най-често посяга не към себе си, а към истината. За политическия режим от онова време – в целия спектър от червеното до синьото – проблемът не е нито в последствията от аварията в Чернобил, която няколко години по-рано е скрита от населението, нито в индустриално-военно-цирковата команда, наречена Гражданска защита, нито в абсолютната неспособност на хората (неспособност добре тренирана и манипулирана от властта) да отсеят истината от лъжата; за тях проблемът е в екрана, в словото. Тогавашният председател на парламента Стефан Савов многозначително пита няма ли копче, с което да се изключи цялата телевизия.


Вторият комплекс, който "Ку-ку" оголва с атомната си шега, е комплексът за истина на хора, които дълго време са били съзнателно дезинформирани. Не познавам човек, който да е гледал онова предаване, и да не му е повярвал. Което красноречиво иде да покаже, че полу-вярата в официалната действителност преди 10 ноември е някак набърже заменена с наивност. Оказало се е, че повечето българи разбират свободата и демокрацията като прозорец, през който оттук-насетне ще се виждат само истини.


Свободата обаче е и нещо друго: да си отговорен как виждаш онова, което ти дават да гледаш


Гневът, последвал предаването на "Ку-ку" (телевизията е засипана с протестни писма), и разочарованието от прехода към демокрация в крайна сметка имат обща основа: нежеланието или неспособността на редовия българин да разбира по-дълбоко онова, което гледа.


Но все едно, скандалът в края на 1991 г. превръща "Ку-ку" в първите медийни звезди след промените. Рейтингът на предаването вече достига този на водещите публицистични предавания в БНТ. Покрай това амбицията на някои от членовете на предаването нараства и постепенно то се комерсиализира. От жива платформа "Ку-ку" става пазар. Появят се вафли и цигари "Ку-ку", шеговитите песни, първоначално близки до градския фолклор, са записани на аудио-касети (които се продават и официално, и още повече пиратски), импровизираните скечове все повече приличат на халтура, образите на Въргала и Попов/Трифонов се повтарят, дистанцията с властимащите и крупните новобогаташи се стопява на годишните награди на Ку-ку Академията. Т.нар. от Любен Дилов ку-кунформизъм постепенно се превръща в конформизъм. Няколко години след това конформизмът ще роди в лицето на Слави Трифонов ураджийски патриотизъм и чалга.


"Ку-ку" е спряно от ефир през есента на 1994 г., в последните дни на Любен Беровото правителство. Поводът: предаване под формата на антиутопия. В едно мрачно бъдеще България е разсипана страна, управлявана от бизнес групировката "Мултитрон" (обща дума от "Мултигруп" и "Трон"). В политиката се подвизават внуците на Илия Павлов (тогавашният ръководите на "Мултигруп") и Красимир Стойчев (ръководител на "Трон"), а журналистиката се свежда до въпроси като този дали Илия Павлов е бил състезател по класическа или свободна борба, а Красимир Стойчев е имал коса.


Единственото, с което "Ку-ку" са сгрешили в този може би последен акт на автентичния си талант, е, че това е възможно бъдеще на България. По онова време то вече е настояще и съдба.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Беше хубаво предаване.

  После изплуваха 4 знакови
  политически и манупулативни Мутри.

  Любен Дилов-син
  Петър Курумбашев
  Нидал Алгафари
  Слави Трифонов

  В момента последната мутра в списъка
  подготвя политическият си проект под формата на "Подписка за Референдум".

  - Въпроси или неясноти .... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  [quote#1:"barcelonski"]Беше хубаво предаване.
  [/quote]
  Замислено от "другарите" и платено от хазната. Заглавието на предаването беше откраднато от една група софийски дисиденти, издаващи същия вестник. Гледам повечето актьори, сценаристи, режисьори и продуценти из телевизиите напоследък и си давам сметка, че всичко си е било ДС далавера. Трикчета, близалки за наивници. Тъжна работа. Участниците продължават да папкат червени пари и да се набутват по един или друг начин в политиката. Вместо да се скрият днес, те триумфират - някои от догановата телевизия, някои от друга, още по червена, а трети - от трибуната на НС.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski":

  Ченгето Росен Петров.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  А за истинският баща,който щедро раздаваше телевизионно време и хартия за печатни издания , за да забавлява народа със ''зрелища'', докато другарите си присвояваха ''хляба'' - Андрей Луканов - нито дума.....

  [email protected]
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#4:"На баир лозе"]Ченгето Росен Петров. [/quote]

  Айиииии верно ..... Пропуснах го !

  Той нали си промени физио-мутрата ....
  та вече не правя връзка между преди и сега.

  Същото ги очаква и останалите !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  Миналата седмица по БНТ1 даваха много интересен филм за историята на предаването "Ку-Ку"... за времето си това предаване е било уникално и е дало начален старт в ТВ кариера на толкова много известни днес ТВ лица, а тогава на никого безизвестни студенти... от Бойко Василев (водещия на Панорама), до Зуека, Милен Цветков, Слави Трифонов и много други.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои КУ-КУ вци станаха хора , а други направо вмирисаха ефира ! Тези които се оказаха гнили ябълки са Нихал Алгафари, Петър Корумбашев, Слави Трифонов, Росен Петров и донякъде Любен Дилов -син ! Останалите за мен са малко или много положителни герои !

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#2] от "На баир лозе":


  [quote#2:"На баир лозе"] Вместо да се скрият днес, те триумфират - някои от догановата телевизия, някои от друга, още по червена, а трети - от трибуната на НС.[/quote]

  Да не пропускаме и онази част от тях, които и до днес продължават линията на първите предавания - например Господари на ефира, така че, разделиха и се видяха истинските физиономии, което си е добре.
  Друг е въпроса, че Слави се задържа и задържа вече толкова години, което е атестат и за нас, като зрители, но и като народ.

 10. 10 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  В царството на слепите - и еднооките са царе!

  4itatel
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Явление си беше.Сега от дистанция на времето може да се каже,че и това предаване е тръгнало с разрешение на комунистите по това време за изпускане на парата.И когато започва да засяга интересите на тогавашните мутри формирани от комунистите то бива спряно.Тогава обаче го гледахме с кеф.

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално
 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Всички се задържаха по върховете на т.н. "забавление" за по-простоватата публика. Простащината завладя екрана, рекламирана (или уж осмивана) от "кукувците" Слави, Тончо, Август Попов, Влади Въргала и кой ли още не, едва-едва крепящ се на миналата слава, осигурена от другарите. Те все още определят мнението на обществени групи по много важни въпроси и не пропускат да се намесят в този или онзи политически скандал.
  Казвате "Господари на ефира", но то не се прави от Зуека, нали? Там продуцентите и режисьорите са от всеизвестната арменска фамилия, която сега държи "патента" за Нова ТВ, но обиколи няколко телевизии. По-интересно е, какво прави безличното и все повече изчерпващото се "Каналето" в обществената ни телевизия.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Ку-ку мове би е единственото предаване ,заради което сьм се старал да съм вкъщи за да го гледам.При атомното Ку-ку пуснах Би Би Си,на тях им вярвах и като се появи един от кукувците в униформа на полковник от Гражданска защита го познах и не се вързах.

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#2:"На баир лозе"] и си давам сметка, че всичко си е било ДС далавера. Трикчета, близалки за наивници. Тъжна работа. [/quote]Явно вече не помниш какво си гледал преди години! Предаването беше 100% бунтарско и все още си остава най-бунтарското предаване в българския ефир, правено някога.
  А изредената по-горе четворка станаха тарикатчета по-късно, особено Курумбашев!

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  На "Ку-Ку" им лъсна червения задник с дебелашката шега за Козлодуй. Само 4 години слединцидента при Чернобил. Всъщност тогава групата се разпадна, и някои от"шегаджиите" направиха политическа кариера, други вече 15 години не слизат от екрана, а наистина по-различните ги избутаха.

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ку-ку наистина е явление !Беше и силно хапещо,особено в онези бурни години,тогава имаше огромно количество всенародна енергия и вяра,че нещата ще се променят тук и сега,веднаж завинаги.
  Сега сме като уморени стари коне,безразлични и манипулирани,а това беше и целта на БСП/к/.

  Tony
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ку-ку наистина е явление !Беше и силно хапещо,особено в онези бурни години,тогава имаше огромно количество всенародна енергия и вяра,че нещата ще се променят тук и сега,веднаж завинаги.
  Сега сме като уморени стари коне,безразлични и манипулирани,а това беше и целта на БСП/к/.

  Tony
 19. 19 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 461 Разстроено

  [quote#15:"cristo_n"] Предаването беше 100% бунтарско ... [/quote]
  Бунтарско, бунтарско, ама дирижирано "бунтарско"...
  Ех, колко наивни бяхме ...
  И заради това сега сме опростачени ... до мозъка на костите ...
  Безнадеждно ...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нашенска дивотия на прости селяци

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#2] от "На баир лозе":


  [quote#2:"На баир лозе"]Вместо да се скрият днес, те триумфират - някои от догановата телевизия, някои от друга, още по червена,[/quote]
  Проблем нямаш. Сега вече си имаш дистанционно и поне още 30 програми. Ако пък нямаш 30 програми още по-добре - имаш компютър или книга. Или пък друго приятно занимание.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  [quote#21:"Gopeто"]Проблем нямаш. Сега вече си имаш дистанционно и поне още 30 програми. [/quote]
  Да съм казала, че имам проблем? Не ги гледам по никоя телевизия, нито пък ми пука кой и защо им плаща да са вечните телевизионни "герои" и на по 50 години да продължават да спират по-младите и по-бунтарски настроените да си кажат думата и тръгнат по техния път. Не, те като са взели "четвъртата" власт, няма да я пуснат или ще стане "с кръв". Типични комуняги. "Бунтари" били, хехехе...
  Колкото до дистанционното, не забравяй, че бедните и тези в по-затънтените села хората гледат само три програми...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 23. 23 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално


  До коментар [#8] от "mils5656":
  Цинично точно..в десятката!

 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 722 Неутрално

  ''...Свободата обаче е и нещо друго: да си отговорен как виждаш онова, което ти дават да гледаш...''


 25. 25 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не че нещо, но Слави е Станислав, не Светослав

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Това предаване беше закъсняло с 15г. /Както всичко у нас/ От него би имало обществена полза, ако го имаше в началото на 80-те години.

  След 1990 , ефектът му много бързо стана демотивиращ и на практика вече обслужваше беззаконието.
  Затова Кукуто преходи закономерно в мутренското Шоу на Слави...
  Резултатите се виждат днес....

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Аз гледах онова предаване и не повярвах защото просто биеше на КуКу отвсякъде. Бях ученик 9ми клас ако не се лъжа.

 28. 28 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#15] от "cristo_n":

  Вариант 3 също беше бунтарско

 29. 29 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Ку-ку" беше ластичният ефект на продължителните години медиен и ментален затвор по време на комунизма. Абсолютно нормално явление. После, типично за тия ширини, се уталожиха страстите и амунициите им бързо свършиха.
  Според мен, нещата, в политиката и социалния живот в средата на 90-те бяха толкова грозни и нечовешки - отвъд всякаква възможност за усмиване, било то и от пиперливи циници, каквито куковците бяха. Зад всяка комедия стои трагедия, докато второто не мине в инфрачервения спектър.
  Разбира се, селянията не пропусна да се пропие и в това, свежарско за времето си, предаване - С. Трифонов - физическото проявление на нашия преход: всяка надежда за три дни... после геномът си казва тежката дума.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 30. 30 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Станислав Трифонов - убиецът на "Ку-Ку".

  Човекът, който и до ден днешен твърди, че не прави чалга а рок, "етно-рок".

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 31. 31 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ку-ку беше пламъче, което просветна за кратко и угасна, за да продължим да си живеем в провинциална номенклатурна кочина вече 70 и кусур години. НЯМА ПРЕХОД! НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. Матрялът е прост. БЪЛГАРИЯ УМИРА!

 32. 32 Профил на klz29483909
  klz29483909
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Понеже другите певдогерои са споменати тук, да не забравяме и един от тях, който 20 години не може да излезе от ролята си, горкият - Влади Въргала. То не бяха дитирамби в чест на братя Галеви, то не бяха подписки в чест на Цветан Василев... И всичко това, защото последният финансираше плоските му произведения. Оня дън в ПЪНорама така се превземаше и говореше на диалект, вдъхновен от нежеланието на водещия да му припомни творческите "успехи" и колко средства са погърнали от джоба на данъкоплатеца. За учатието му в "Биг Брадър" пък да не говорим...

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Статията е правдива и точна, по онова време родителите пищяха, че ние и внуците им не сме още живели .... Нали сме не далеч от Козлодуй.

 34. 34 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski":

  Така е, но за да бъдем до край справедливи трябва да посочим и достойните и талантливи хора, които не се поддадоха на изкушенията и не предадоха и продадоха принципите и таланта си : Васил Василев (Зуека), Камен Воденичаров, Стефан Рядков и др.

 35. 35 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Пропускаме да споменем още един баща и пламенен разпространител до дупка на простащината - Мартин Карбовски, действащ тогава в радио.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  За мен единствения ИСТИНСКИ ТАЛАНТЛИВ е Зуека ... простака Трифонов също е талантлив, и с идеята "пътнико-офф" предварително изкупи доста от последващите си грехове, но като цяло е на минус ... останалото е "тотална щета"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Беше явление,защото ние не бяхме виждали нищо подобно.То нямаше конкуренция,за да видим,как щеше да изглежда в конкурентна среда.Времето показа,кой кой е бил в "Ку- Ку".

 38. 38 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#0] от "Статията:

  "Светослав (Слави) Трифонов"
  Станислав (Слави) Трифонов Дневник поправете се

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#37:"Роси"]Времето показа,кой кой е бил в "Ку- Ку". [/quote]

  Някои си бяха агенти на влияние, изпратени от комсомола, други бяха купени по късно, трети изиграха ролята на живота си, четвърти останаха хора въпреки всичко... Но предаването беше страхотно въпреки целите и замислите на тези които го разрешиха.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на todor_stanev
  todor_stanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слави и екипа му са наистина мнооого големи простаци, но ще подкрепя подписката за референдума. Не виждам какво общо имат двете неща.

 41. 41 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#2:"На баир лозе"]Заглавието на предаването беше откраднато от една група софийски дисиденти, издаващи същия вестник.[/quote]
  Нещо ти изневерява паметта!
  Предаването "Ку-ку" е кръстено на едноименния анимационен филм на Велислав Казаков.
  https://vimeo.com/48295887
  А вестник "Ку-ку" се появи доста след предаването и беше списван от авторите на предаването.

 42. 42 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#29] от "Thoth":
  [quote#29:"Thoth"]
  "Ку-ку" беше ластичният ефект на продължителните години медиен и ментален затвор по време на комунизма[/quote]
  Бих предпочел „медийния и ментален затвор“ на предавания от Хачо Бояджиев и подобни, вместо „свободата“ на детинското „КУ-КУ“. Антикомунизма си трябваше да изразим вчера, датата, свързана с унищожаването цвета на нацията ни от комунистите.

 43. 43 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Контролиран критицизъм, беззъб хумор и водещи известни само с това, че бяха синове и дъщери на родителите си (които от своя страна, бидейки верни на партията, бяха направили филмова кариера по време на комунизма). Предаването беше откровенно казано бездарно и логично мутира в чалгарщината позната днес от няколко предавания все още на екран. Всяка публика си заслужава шоумените

 44. 44 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Герои на нашето време
  лесно ще ги разбереме,
  кой в парламента,кой в телевизия,
  на тия трудно ше се направи ревизия!

 45. 45 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "Не познавам човек, който да е гледал онова предаване, и да не му е повярвал"

  Айде айде, и аз бях там и аз вино пих. По средата на Ку-Ку точно такива работи се очакваха, ас познавам много хора, които не се вързаха.

  ALL IS WELL
 46. 46 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "На баир лозе":
  Господарите е франчайз на италиански тв формат. В тв бизнеса собствениците на първоначалната идея продават продукта си на продуценти имащи съответно договори с различни тв канали. Следвайки строго рамката за формата на тв шоуто, продуцентите го създават, съответната телевизия го излъчва. Така достигат до нас всички предавания. Халваджиян имат такъв договор със собствениците на Stricia la Noticia. От Биг Брадър до Х фактор, всичко е по този начин. Никакъв патент на Нова ТВ не държи никой
  Телевизията е скъп бизнес. Доста надценяваш способностите на ДС кадрите от онова време. Това не ти е да събираш доноси и да разстрелваш писатели. Иска се талант, трудолюбие и много средства. Ку-ку беше сбъдната мечта на моето поколение. Не съм видял дългата ръка на ДС вътре, но тогава почти никой не я виждаше и в СДС. А там тя дори не се прикриваше. За това имаме поговорка - любовта е сляпа.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 47. 47 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#22] от "На баир лозе":
  Защо да не са били бунтари? За времето и момента са за мен точно такива. Бунтовете се правят от хора, които са вътре в някаква система, явяват се като познаващи я и живеещи в нея групи. Веднъж възненавидели я, се противопоставят именно те, именно на системата, която ги е създала или отгледала. Такива имат най-голям шанс за успех в начинанията си,ако са искрени, защото познават добре това, срещу което се бунтуват. Ако говорим за външно противопоставяне на някаква система, то тогава става въпрос за партизанщина, тероризъм, някакъв вид атака срещу системата отвън, чрез външни за нея хора и сили.
  Кой метод е по-успешен е показала историята.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Т.н. "Куку" си беше проект на кукловодите на прехода. Мисията му беше да внушава, че и едните и другите са маскари, особено по отношение на първото правителство на СДС. Куку беше и пионерът на просташкия и вулгарен хумор на екрана.След като вече нямаха нужда от него същите кукловоди го отправиха в небитието.

 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  "Иcтoриятa и дeйнocттa нa «Кукувдeн» - eднa oт първитe aвaнгaрдни интeлeктуaлни групи у нac, cвързaни c рaзвитиeтo нa бългaрcкoтo cъврeмeннo изкуcтвo, прeдcтaви нeйният oргaнизaтoр Oрлин Двoрянoв, кoйтo в мoмeнтa e прoфecoр пo «Тeoрия нa худoжecтвeния oбрaз» и «Хeпънинг и пърфoрмaнc» в CУ «Cв. Климeнт Oхридcки». Кaктo cпoдeли тoй, ъндъргрaунд групaтa «Кукувдeн» възниквa прeз 1974-1975 г. кaтo «тeceн приятeлcки пoeтичecки кръг». Прeз 1976 г. към нeя ce приcъeдинявaт cтудeнти oт Худoжecтвeнaтa и Mузикaлнaтa aкaдeмия нa CУ. Ocнoвнитe «зaпoдoзрeни» в групaтa ca някoгaшнитe cтудeнти и днeшни прeпoдaвaтeли, худoжници, гaлeриcти и др.: Дoбрин Пeйчeв - худoжник нa cвoбoднa прaктикa, Eⵯмилия Двoрянoвa - дoцeнт пo «Твoрчecкo пиcaнe» в НБУ, Румeн Ceрaфимoв – гaлeриcт в гaлeрия «Гeoрги Вeлчeв» и урeдник в Aрхeoлoгичecки музeй – Вaрнa, Илиянa Узунoвa - худoжник нa cвoбoднa прaктикa, Ивaн Узунoв – упрaвитeл нa фирмa зa лaндшaфтни прoeкти, Лидия Cвeтocлaвoвa – дирeктoр нa НЧ «Н. Й. Вaпцaрoв» - Coфия, Mилeти Cвeтocлaвoв – чoвeк, cмeнящ рaзлични прoфecии, Вярa Грънчaрoвa – музикaлeн рeдaктoр в БНТ, пoкoйният Тeo Пипeркoв – дoцeнт пo «Римcкo прaвo» в CУ, Вeликo Шeрбaнoв – гл. cчeтoвoдитeл нa фoндaция «Oтвoрeнo oбщecтвo», пoкoйнaтa Вeни Бoгoлюбoвa – прeпoдaвaтeл пo пиaнo, Вячecлaв Бoтeв – гл. рeдaктoр нa cп. «Хeрмec», Oлeг Гoчeв – прoфecoр пo «Cтeнoпиc» в НХA, пoкoйният Рaфи Шeхирян – худoжник нa cвoбoднa прaктикa в CAЩ, Cвeтлaнa Бoяджиeвa – живee и рaбoти в CAЩ, пoкoйният Гeoрги Рупчeв – пoeт, прeвoдaч oт aнглийcки eзик и Никoлaй Caпунoв – живee и рaбoти в Гeрмaния. Ocнoвнитe зaнимaния нa учacтницитe в групaтa ca cвързaни c oбмeн нa инфoрмaция, диcкуcии зa cъврeмeннo изкуcтвo, лични твoрчecки eкcпeримeнти, инcпирирaни oт мoдeрнитe тeчeния - дaдaизъм, cюррeaлизъм, aбcтрaктeн eкcпрecиoнизъм. В гoдинитe, в кoитo «Кукувдeн» ocъщecтвявa дeйнocттa cи, пoдoбни твoрчecки търceния ca нeдoпуcтими и бивaт oтхвърлeни пo идeoлoгичecки cъoбрaжeния. Групaтa нямa пoлитичecкa плaтфoрмa, a възприeмa идeятa зa «вътрeшнa духoвнa eмигрaция», изрaзявaщa ce в изпoлзвaнe нa изрaзни фoрми c инocкaзaтeлeн и пaрoдиeн хaрaктeр и aрт прeзeнтaции «нa зaкритo». Прeз 80-тe гoдини нa минaлия вeк учacтницитe в «Кукувдeн» cнимaт cвoи филми c любитeлcкa лeнтoвa кaмeрa «Cупeр 8», кaтo cпeциaлнo зa гocтитe нa oткривaнeтo бe прoжeктирaн филмa «Oткъc oт миcтeриятa Ку-Ку». Кукувцитe oргaнизирaт и eжeгoдни, тeмaтични кaрнaвaли в aпaртaмeнт нa ул. «Гуркo 64» в cтoлицaтa, cъпътcтвaни oт кaмeрни излoжби, cкeчoвe и пърфoрмaнcи. Пo врeмe нa cъщecтвувaнeтo cи групaтa прoвeждa 12 тeмaтични кaрнaвaлa c дрecкoд, в кoитo рeдoвнo учacтвaт мeжду 35 и 45 души - «Cюррeaлиcтичeн», «Eⵯзичecки», «Лaтинoaмeрикaнcки», «Cрeднoвeкoвeн», «Кocмичecки», «Дeтcки», «Рeтрo», «Зaвръщaнeтo нa кoрaбa «Aргo»», «Вълпургиeвa нoщ», «Кукувууд-Кукунaйт» и др. Прeз гoдинитe групaтa дoкумeнтирa cвoятa дeйнocт чрeз чeрнo-бялaтa фoтoгрaфия, диaпoзитиви, риcунки, aудиo зaпacи нa кaceтoфoн, тeкcтoвe, пиcaни нa ръкa или нa пишeщa мaшинa. Кaктo cпoдeли прoф. Двoрянoв, пo oнoвa врeмe видeoкaмeритe ca нeдocтъпни, дocтъпът дo кoпирнa тeхникa e oгрaничeн, a дигитaлнитe тeхнoлoгии вce oщe нe ca въвeдeни."


  До коментар [#41] от "uporit": Намерете си сам страницата.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#40] от "todor_stanev":


  [quote#40:"todor_stanev"]Слави и екипа му са наистина мнооого големи простаци, но ще подкрепя подписката за референдума. Не виждам какво общо имат двете неща. [/quote]
  е,след каот не виждаш,значи си точно за неговата подписка.После се замисли поне какво точно подписваш-например за пряк избор на съдии!Да не се окаже,че местния бабаит е завършил едно право в Учиндолския Свободен Университет и се оказва шеф на съда в твоя град.

 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  означава, че се е случило най-извънредното – централата е гръмнала. Съобщението се препредава от няколко световни агенции и бутафорията се приема като истина.
  ********************

  И по това време е нямало интернет. Представете си, че се беше случило в наши дни, още същата минута нета щеше да заври...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  [quote#47:"Чичи (Ice Man's fan)"]Защо да не са били бунтари? За времето и момента са за мен точно такива. [/quote]
  Приемай си ги както искаш. Слушах спомените им, които напоследък ни заливат отвсякъде. В държавната телевизия им предоставили стая на последния етаж, близо до директорския кабинет, плащали им по 20 лева за появяване (по думите на Д.Цонев, "говорител" на скеча за Козлодуй), оставяли ги да правят каквото си искат... Изпускали са парата на народа другарите. Всичко е както при плана "Путин", ако си го представяш. Кражба на идеи, лицемерие, наглост, пълна експлоатация на недоволните чрез контролирана от КГБ-ГРУ "опозиция", представяне на всяко кърваво, завоевателско и агресивно действие като средство за изпълнение на "високи" цели (защита на религиозни ценности, на правата на гражданите на самоопределение, на спиране на "ястребите" от НАТО и т.н.). Това са те - "бунтарите" от ДС-мероприятието "Ку-ку". Гледай ги сега и ще видиш, че са същите - беззъб хумор и простащина, война срещу определени хора, които не се вписват в сценариите за упражняване на властта от петата колона. "Бунтари" като ченгето Кошлуков пък бяха използвани за да се овладее студентското недоволство и после наградени с платено от ДС образование в Щатите. Образованите млади хора винаги са били особено опасни за комунягите. Виж сега кой е и като какъв се изявява Кошлуков - пълен дегенерат на издръжка на Цв.Василев. Дългия - задържащ се на екрана с космически хонорари за него, съучениците и приятелите му, нападнал грубо и безпардонно "събунтарите" си пак заради пари... Повече от дегенерат, който се бие по гърдите, че е мъж... Пухльо. Та тоя ще организира сега "референдум", за да ни покаже, че го може- че го гледат, че го харесват, че го слушат и ... че го помнят. Затова не приемам факта, че някой може да отиде и съзнателно да го подкрепи... без да прочете, без да разбере, без да се замисли.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 53. 53 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#52] от "На баир лозе":
  Това правя.
  Появяването им напоследък е свързано с книгата, която е издадена. Приходите от нея са за благотворителна цел. Колкото до Дългия, виждам че имаш особено отношение към него, така или иначе винаги става въпрос за пари, поне той не го крие. Както казах - тв бизнесът е много скъпо нещо. Относно това, колко и как го помнят - помнят го. Никой не е продавал 65 хиляден концерт на Васил Левски за пет часа, с цени на билетите на пазарни, а не на спонсорирани нива. Или целокупният народ е мега прост и чалгаджийски (какво е чалга предлагам да не дискутираме).
  Референдумите не са продукт на ДС. Колкото повече - толкова повече.
  Все забравям да те питам - Кубрат Пулев простак ли е или обикновена мутра?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 54. 54 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#49] от "На баир лозе":
  Всяко нещо с времето си.
  Всяко време с героите си.
  Всеки герой е тиранин за някой.
  Всичко ново, е добре забравено старо.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 55. 55 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#50:"yanne"]Да не се окаже,че местния бабаит е завършил едно право в Учиндолския Свободен Университет и се оказва шеф на съда в твоя град. [/quote]
  До коментар [#50] от "yanne":
  Не разбирам - защо елементаризираш толкова пряката демокрация? Референдумът, както знаеш, търси отговори на въпроси с ДА или НЕ. В нашият случай. Накрая пак ще ти се сбъднат мечтите, в смисъл че парламентът трябва да каже как и дали.
  Имаш нещо против прекият избор на кмет ли? Такива като Чоков от Галиче винаги ще има, но в края на краищата, както виждаш дори и тях системата ги изхвърля.
  Колкото до съдиите, нима ти харесва сегашният им начин на промотиране? Изобщо знаеш ли как точно става?
  А иначе съм наясно, че няма как да се натресе например американската съдебна система върху нашата... Но е задължително нашата, да се отвори към хората. В момента си стои съветският модел със страшна сила, а ДСБ ми говорят за квоти - пет за шес или шес на пет, или шес без десет, докато същевременно Лозан Панов или всеки друг може да стане и да си излезе, когато пожелае от заседание на ВСС?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK