За касапските изстъпления на "народния съд" и днешните опити за оправдание

Почит към жертвите на комунистическия терор, пред черната стена до параклиса в градината край НДК, архив

© Анелия Николова

Почит към жертвите на комунистическия терор, пред черната стена до параклиса в градината край НДК, архивТекстът на политолога Стефан Попов е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


По повод т.нар. народен съд в България, неговата уникалност, безогледен касапски ексцес, но и опитите днес да му се търсят оправдания нека спомена следното:

1/ Дори страни като Италия (!) нямат трибунали след войната, трибунали има на няколко места, главно в Източна Европа поради холокост ексцесиите, Унгария, Латвия, Румъния, освен единичните случаи в страни като Дания.
2/ Трибуналите в други страни осъждат десетки до стотици пъти по-малко хора, при това винаги за "военни престъпления", по строг процедурен кодекс, следващ Лондонската харта на Нюрнберг или националното законодателство.


3/ Хората масово не знаят, че Нюрнберг не се прави с цел наказание, а с цел въздържане, с цел въвеждане на ред и предотвратяване на масирано отмъщение.


4/ Алтернативата е била разстрели на място по усмотрение (Сталин е искал 2 млн. германци в Сибир, Чърчил е смятал, че 1 млн. трябва да бъдат разстреляни на място, Рузвелт е нехаел, съгласен и с двамата). Така че Нюрнберг е успешен опит за застъпничество от страна на група американски юристи (евреи!) да се овладеят мъстта и произволът.


5/ Това различава Нюрнберг от т.нар. народен съд. Точно избегнатата в Нюрнберг безогледна мъст (или политическо прочистване, cleansing по съветски образец) се извършва в България.


6/ "Народният съд" в България е тип революционен трибунал, аналогичен на установения от конвента на Френската революция, тоест практикуващ перманентен терор, който по случайност спира в един момент.


7/ Българският опит никога не е повторен за разлика от Нюрнберг, който дава стандарта за международно наказателно правосъдие и днес. (За сведение бройката в Нюрнберг не е 12, това са само the major war criminals, иначе съдът продължава и осъжда още лица в следващите години, а в една или друга форма и до днес).


8/ Опитите да се оправдава "народният съд" са все едно да кажеш: Вчера ме стегна шапката от злост и омраза към съседите, та стрелях по улицата с картечница, убих 100 човека, ама между тях се оказa, че има и един търсен от властите престъпник, така че, моля, съдебни заседатели, имайте предвид и това.


Накрая:


9/ Установяването на съд за "военни престъпления" е нелепо за България, тъй като тя не е въвлечена във военни действия, а да съдиш правителство и парламент само за присъединяването към Оста е много съмнителна пропозиция, много. Днес за подобни решения има имунитет на народния представител. Може да имаш морални несъгласия с политиката на цар Борис, но съд...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  "Народният" съд е геноцид срещу онази част на нацията, която е имала най-големи шансове да се изправи срещу заплахата от нейното поробване.

  Участието на България в т.нар. "отечествена" (не и за България) война е преследвало подобни цели - българското офицерство за бъзе изклано на фронта и заместено с негодни, но ПРЕДАНИ на СССР кадри.

  Последиците за българската армия и за нацията като цяло се усещат и до днес, 70 години по-късно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 859 Неутрално
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  Вчера гледах този филм по БНТ. Въпреки, че ми бяха известни отвратителните престъпления на червената чума, отново останах потресен. Препоръчвам го на всички.
  https://www.youtube.com/watch?v=U_Fl1bnDPHA

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  И още нещо: Валпулгиевите нощи през есента-зимата на 1944/45 година са били сцената, на която са се ДОКАЗАЛИ онези най-брутално кръвожадни елементи от социалната утайка, които впоследствие са формирали гръбнака на репресивния апарат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Ирина Бокова каза че баща ѝ не е извършил нещо нередно!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И двамата ми дядовци са били пратени на фронта да се бият с немците. За награда няколко години по-късно единия е бил 2 години в комунистически затвор.
  Само през есента на 1944 комунистическите убийци слуги на Москва, са избили десетки хиляди представители на интелигенцията и бизнеса. След СССР, в България има най-много избити "народни врагове".

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#5:"lone_wolf"]Ирина Бокова каза че баща ѝ не е извършил нещо нередно![/quote]

  Щом тя го е казала, трябва да се разбира точно обратното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Нашият народен съд изглежда е първият - още преди да завърши ВСВ и е организиран с помощта на Сталин, докато нашата войска е на фронта.

 9. 9 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отмъщението не се състоя,защото народа ни като цяло прощава,но не забравя злото.Само дето злосторниците не проявиха и грам покаяние,а напротив бранят се ожесточено.Утехата е-Бог има грижа за всичко!

 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  На мой близък приятел дядо му, офицер, се връща ранен, с патерици, от фронта и на гарата в Бургас двама каскетлии с червени ленти ОФ му свалят ботушите (защото били почти нови) и го оставят бос!

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#8:"plynii"]организиран с помощта на Сталин, докато нашата войска е на фронта.[/quote]

  Поради ясни причини......

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Човеконенавистната система в действие .Да трепиш собствения си народ по безмилостен начин и да се гордееш с това просто е нечовешко .А да се чака извинение от тези изроди и наследниците им е немислимо .Те не са хора.

 13. 13 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Чл. 2. Наказват се с временен или доживотен строг тъмничен затвор или със смърт и глоба до пет милиона лева:
  1. лицата, които след 1 януари 1941 година, са изложили сигурността на държавата или са поставили народните интереси в опасност, било като са сключили международни договори с воюващи държави, било като са взели решение да обявят война и да водят война;
  2. ръководните лица, които след 22 юни 1941 година, са заповядали действия, нарушаващи обявения неутралитет към Съюза на съветските социалистически републики и с това са отегчили международното положение на България;
  3. ръководните лица, които, във връзка с обявяването и воденето на войната с Англия и Североамериканските съединени щати, не са изпълнили своето служебно задължение, като не са взели надлежни и своевременни мерки за предпазване на народа и държавата от морално и материално увреждане;
  4. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които след 1 януари 1941 година, в старите предели на страната, в Македония, Тракия или другаде, са използували своите връзки с властта, или с воюващите държави, или служебното си положение, за да набавят за себе си или за другиго противозаконна имотна облага;
  5. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които са били в служба на Германия или на съюзниците й и при нейното упражняване дейно и съществено са допринесли за провеждането политиката на тия държави във вреда на интересите на българския народ;
  6. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които през същото време са изпращали наши войски в Югославия и Гърция, за да преследват народоосвободителните войски на тези страни, както и ония ръководни военни лица, които със своите действия или бездействия, са станали причина да се поставят в опасност нашите войски;
  7. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които, в страната или извън нея, във връзка с водената след 1 януари 1941 година от правителствата външна или вътрешна политика, са заповядали, поощрили или извършили убийства, тежки телесни повреди, палежи, грабежи, обири и изтезания;
  8. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които доброволно са служили и предавали на полицията, жандармерията и войската такива сведения, които са се отнасяли до безопасността или важни интереси на партизаните или другите борци за народните свободи;
  9. (предишна т. 10 - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) следователи, прокурори и съдии, които при предварителното или съдебно дирене или с издадените присъди са проявили явно пристрастие и грубо престараване, с цел да подкрепят провеждания над народа терор, безправие и насилие;
  10. (предишна т. 4, доп. - ДВ, бр. 261 от 1944 г.) лицата, които, в страната или извън нея, от 1 януари 1941 година до 9 септември 1944 година, със своите действия, писания, слово или по друг начин са допринесли дейно и съществено за извършването или провеждането на горните деяния, както и за гоненията срещу евреите.

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  Вчера Михаиу Миков има наглостта да сравни т.нар. Народен съд (с 2700 осъдени на смърт) с Нюрнбергския процес (14 осъдени на смърт). Безмерна болшевишка наглост!

 15. 15 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Жалко,че племенниците и/ децата на ФБоков/ поеха вината на баща и!

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  На социализъма и комунизъма елит не му трябва. Досатъчно е да си предан и да действаш без да мислиш, без да имаш скрупули, без да преценяш кое е добро, кое лошо, кое е правилно кое не - това е вредно за комунизма като цяло. Мислещите и задаващите въпроси предизвикват брожения в обществото, а на комунистите общество не им трябваше, достатъчно беше да имат комунистически елит(ЦК - все отрепки!) и роби да им бачкат без да задават въпроси.
  На 9-ти септември 1944г. нормалното развитие на обществото ни спря и биде захвърлено на страни и назад. 70г по-късно ние все още берем "плодовете" на бандитизма избуял покрай 9-ти септември и дал кървави плодове чрез комунистическия народен съд, концлагерите и милиционерщината.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Тази касапница си е просто продължение на изтреблението на полските офицери в Катинският лес. Това не е съд, а кървава чистка. Или лицето на болшевизма. Такива са били Ленинските азиатски методи. Разбирам ги белогвардейците-руснаци. Но преди процесите само за няколко месеца са били убити към 30000 българи ... Сега комунистите ни зоват - забравете това! Национално единство!

  Катынский расстрел (польск. zbrodnia katyńska — «катынское преступление») — массовые убийства польских граждан (в основном пленных офицеров польской армии), осуществлённые весной 1940 года сотрудниками НКВД СССР. Как свидетельствуют опубликованные в 1992 году документы, расстрелы производились по решению «тройки» НКВД СССР в соответствии с постановлением Политбюро ЦК ВКП(б) от 5 марта 1940 года[2][3][4]. Согласно обнародованным архивным документам, всего было расстреляно 21 857 человек[5][1].

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 18. 18 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Спокойно може да се направи паралел със събитията покрай падането на България под османска власт, когато е избит почти целият елит. Разлика между турското и руското робство аз не виждам. Нещо повече, 25 години след освобождението от турско сме икономическа и военна сила с огромен потенциал, а 25 години след освобождението от руско сме пародия на нация.

 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Участието на България в т.нар. "отечествена" (не и за България) война е преследвало подобни цели - българското офицерство за бъзе изклано на фронта и заместено с негодни, но ПРЕДАНИ на СССР кадри. [/quote]

  Като онези овчари в Държавна сигурност за които писаха наскоро и като слабоумните тулупи които помним от БНА-то.

  И сега ме напушва смях като ги чуя да дрънкат какви победи щели да жънат.
  Добре, че не започна война - с такова командване щяха да ни изколят като пилци.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Гневно

  До коментар [#5] от "lone_wolf":

  А брат ѝ Ф.Боков от трибуната на НС каза, че поема вината само с мезета. Това са те.Всичките!

 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Последиците за българската армия и за нацията като цяло се усещат и до днес, 70 години по-късно. [/quote]

  Маргинализиране и лумпенизиране. И тотално оскотяване.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":Коментар с качеството на дефиниция!! Респект!

 23. 23 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "да съдиш правителство и парламент само за присъединяването към Оста е много съмнителна пропозиция, много. "

  И кое му е съмнителното? Чак пък и много съмнително. Авторът би ли одобрил присъединяване на България към Русия в евентуална война срещу Запада? А после би ли съдил правителство и парламент за това му решение?

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Трябва да се каже, че освен задачата да избие националния елит, "народният" "съд" има и друга много важна задача - да зададе идеологическите стандарти на настъпващия комунизъм - как да се разбира историята, как да се нарича опозицията и т.н. Понеже местните комунисти са нямали хал хабер от тия работи, Георги Димитров от Москва написва обвиненията на трибунала. Оттогава тръгват клишетата, с които комунистите говорят за фашизъм в България и с които оправдават като антифашисти своите предци-убийци и терористи.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  ''Установяването на съд за "военни престъпления" е нелепо за България, тъй като тя не е въвлечена във военни действия'' ????
  Това пък какво е ???

  [email protected]
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ужасно е, че един Токушев /апологет на тези ПРЕСТЪПЛЕНИЯ/ е "професор" в ЮФ на СУ, и до преди няколко месеца беше председател на Конституционния съд ... ние сме ДОНИКЪДЕ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 507 Гневно

  [quote#1:"Norman Granz"]Участието на България в т.нар. "отечествена" (не и за България) война е преследвало подобни цели - българското офицерство за бъзе изклано на фронта и заместено с негодни, но ПРЕДАНИ на СССР кадри.[/quote]

  Ще добавя още един щтрих.
  Дядо ми се завръща от фронта (втората фаза на войната) с тежка рана на крака и НЯМА , повтарям, няма къде да лежи!

  Понеже докато воюва, ГНУСНИТЕ ИЗРОДИ комунисти изхвърлят от дома му баба ми с невръстните му дечица!
  Защото, къщата на дядото е била най-голямата в селото (наследил е много земи от "робските" си предци, събирана по време на Османското "робство".
  Спят при роднини!!
  А белезите по дядо ми съм ги виждал с очите си!
  Както и сълзите на баба ми, когато реши да сподели (веднъж само) ужаса си от птреживяното през 1944г.

  За отричането на зверствата на комунистите, не може да има давност. Трябва да има ЗАТВОР!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  [quote#18:"gmranger"]Спокойно може да се направи паралел със събитията покрай падането на България под османска власт, когато е избит почти целият елит. [/quote]

  Нищо подобно. Целият елит целукупно и спонтанно начело с Иван Шишман е преминал на турска страна, викайки изглежда долу Византия!

  Иво Беров пише

  Историята ни не се изучава и тайните й остават неразкрити, сякаш са нещо срамно.
  Няма обаче нищо особено срамно, или странно в това, че българите не са оказали особена съпротива на турските нашественици и дори нещо повече – помагали са им. В битката на Косово поле са участвали и българи. Ама не на страната на християните. Хич не се дивете, нито подскачайте от възмущение или изненада – българите са се били срещу обединеното християнско войнство на сърби, албанци, унгарци, власи и други (малко италианци и поляци). На страната на турците са се били. Начело с болярина Константи от Велбъжд.

  А Шишман наистина е водил войските си – кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака. Само че не срещу турските завоеватели, а на тяхна страна. Шишман е водил кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака, срещу враговете на султана – анадолския род на Караманите. Защото е бил негов васал. А как се е държал Шишман при няколкодневната обсада на Търново, по-добре да не знаете. Както е рекъл Един: "Аз още много мога да ви разкажа, ама можете ли го понесе…”

  Всъщност най-упорита, най-продължителна и най-юнашка съпротива срещу турците са оказали албанците. Това също е слабо известно, обикновено ги смятат за турски съюзници, защото са мюсюлмани (такива стават по-късно). Турски съюзници са били българите, не албанците. А по-късно и сърбите са им били съюзници.

  В това, че българите са помагали на турците (е, има няколко малки крепости, оказали съпротива) при завладяването на Балканския полуостров няма нищо срамно. Никой не е могъл да предвиди бъдещето. Нито да направи едно по-смислено и по умно тълкуване на това, което се случва (геополитически анализ му викат). Българската държава е имала един отколешен враг – Византийската империя. И се появява племе, което има друга вяра, но иначе си е по-скоро като нас, не като ромеите. Това племе също е враг на Византия. Воюва успешно срещу нея. Ми дайте да му помогнем, какво толкова. Пък после ще му мислим.

  Това "пък после ще му мислим” и "леле каква я мислехме, пък каква стана” не е някогашна особеност на българския разсъдък. Сегашна си е.
  Освен това има и друго.

  Когато един болярин не окаже съпротива на турците и приеме да бъде султански васал, той запазва всичките си права и предимства на велможа. По-късно е трябвало да избира – да изгуби тия права и предимства, или да приеме чуждата вяра. Ако я приеме – всички врати пред него са отворени. Включително към най-висшите длъжности на империята.

  За тогавашните, пък и за сегашните нрави, изборът е ясен и недвусмислен. Особено за сегашните нрави. Които са следствие на тогавашните, разбира се…

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Дали, ако баща ѝ не беше сатрап-комунистически функционер, Иринчето, щеше да стане нещо повече от чистачка?

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#23:"robotrop"]Авторът би ли одобрил присъединяване на България към Русия [/quote]
  Авторът - не, но ти - да. Само да уточним, че България отдавна се е присъединила към Запада, така че въпросът ти е напълно безсмислен.

 31. 31 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Преди време заразпитвах съседката Мария (лека и пръст) в село св. Никола (до Каварна) за спомените и от онова време. Разказа ми как са се опитали да си запазят няколко животни от колективизацията, като ги скрили в избата и им стискали моцуните като минавали проверяващи през нощта, но най ме потресе историята за местния комунистически лидер, селски тарикат, който ходел винаги с малка брадвичка и в първите години всичките често привиквал хора с които бил в конфликт на разходка в близката гора. От тези разходки се връщал само той. Баба Марийка каза, че е затрил поне 4-5 човека, но семействата им не смеели и да питат къде са бличките им защото новините за безконтролния нечовешки терор смразявал всички. Бог ще съди тези отвратителни същества.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Blood Red Skies":

  въздържателят Михаил Микович услужливо пропуска факта, че след 10 септември, до началото на 1945 са избити без съд и присъда, във всеки град и село, над 10 хиляди човека. като бройката вероятно е занижена, просто защото няма данни и регистри за арестуваните и отведените "за справка" хора.

  все учени, интелектуалци, доктори, духовници, представители на местна администрация, депутати, учители... всеки, който представлява потенциална опозиция на 3-те хиляди партизани и на останалите им 4 хиляди ятаци.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Между другото, в указанията си как да се проведе "съда" Георги Димитров забранява да се цитира изцяло предложението на СССР за договор за съюз и взаимопомощ от 26 ноември 1940 и за него да се говори много внимателно, защото ще се разбере, че влизането на България в Тристранния пакт е подкрепяно от Сталин.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#22:"magelan"]Коментар с качеството на дефиниция!! Респект! [/quote]

  Благодаря, колега.

  Гледам, червената агитка нещо се спотайва - явно не са формулирани опорните точки за "противодействие на идеологическата зараза".


  [quote#24:"spiegel"]Оттогава тръгват клишетата, с които комунистите говорят за фашизъм в България и с които оправдават като антифашисти своите предци-убийци и терористи.[/quote]

  И тези клишета са им набити като с парен чук в мозъците - повтарят ги и днес, 70 години по-късно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Дам .. тежки минали времена. Абе, а кога някой ще напише нещо за убитите в следствие на закона за защита на държавата, в следствие на който са убити(много от тях без съд и присъда) много хора (гео милев, вапцаров са едни от тях).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  За Италия разбрах как е било. Но бихте ли ме информирали как е било във Франция?
  По-специално ме интересува съдбата на министър-председателите на Френската република - Пиер Лавал, както и наследника му Фернан де Бринон?
  Объркан съм нещо.... Или това е от единичните случаи?

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":
  "Вчера гледах този филм по БНТ."
  Даваха филма в късните часове. Агентите та ДС в медиите нареждат този филм в късните часове с минимална публика. Хем са го давали, хем хората не са го гледали.

  подпис
 39. 39 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"] Трябва да има ЗАТВОР! [/quote]
  че останали ли са живи от тия зверства, които да съдиш?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 40. 40 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Не, че оправдавам народният съд, но все паш голяма част от "онази част от населението" е пряко виновна за националната катастрофа.

 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#5] от "lone_wolf":
  "Ирина Бокова каза че баща ѝ не е извършил нещо нередно!"

  Така е. В комунистическият ред на нещата е редно.

  подпис
 42. 42 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 706 Гневно

  Този червен терор, трябва да спре да се нарича "Народен съд". Нито е народен, нито е съд. Това са масови убийства извършени от озверели и маргинализирани скотове, получили власт.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#36:"bludniq_sin"]Абе, а кога някой ще напише нещо за убитите в следствие на закона за защита на държавата,[/quote]
  За тях писахте 50 г. Сега е време да пишем за другите. И без това са повече.

 44. 44 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Стигнах до първота лъжа и се отказах. Ми в Италия първо самите немци преди да се оттеглят правят бърз/ускорен народен съд с предателите, после американците и накрая самите италианци и мафиотски кланове.

  ПУТИН АКБАР
 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#43:"Blood Red Skies"]За тях писахте 50 г. Сега е време да пишем за другите. И без това са повече. [/quote]
  е, аз нищо не съм писал, пък и честно казано не съм чул/чел някой да го споменава - виж за комунистите и техните престъпления четем ежегодно (и ежедневно).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#37] от "Фьодор Венедиктович Езерский":
  "За Италия разбрах как е било. Но бихте ли ме информирали как е било във Франция? "

  Днес знаем как е било във Франция, защото френските архиви са отворени. Във Франция колаборационистите и много други покрай тях са пострадали, но за разлика от българите тези хора са уважени. Гробовите им се знаят. Никой не се гордее, за това, че са ги избили.

  подпис
 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#40] от "foure":
  "голяма част от "онази част от населението" е пряко виновна за националната катастрофа."

  За националното катастрофа изразяваща се в съветска окупация 45 години онази част от населението наистина е виновна, но не особено. Другата част отнаселението, която наказваше онази част от населението реализира съветската окупация.

  подпис
 48. 48 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 507 Гневно

  [quote#37:"Фьодор Венедиктович Езерский"]За Италия разбрах как е било. Но бихте ли ме информирали как е било във Франция? [/quote]

  А, да знеам, знаем - в Америка бият негрите!

  Не червените фекалии, като им навреш в муцуните истината веднага се обръщат към горната опорна точка.
  В България избили цвета на нацията - професори, лекари, журналисти ХУДОЖНИЦИ!!!, тоя русофилистик тръгнал да пита за съдбата на колаборационалисти от Франция!
  На майчин език: Ай сектир бе!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Гневно

  До коментар [#36] от "bludniq_sin":
  "Абе, а кога някой ще напише нещо за убитите в следствие на закона за защита на държавата"

  Не само го пишеха ама го учехме и ни изпитваха. Сега никой не ти пречи отново да го пишеш, но нямаш сила да ме принудиш да го изучавам.

  подпис
 50. 50 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#39:"bludniq_sin"]че останали ли са живи от тия зверства, които да съдиш?[/quote]

  Уместен въпрос!
  Не съм се изразил ясно.
  Затова уточнявам: за отричане на зверствата на комунистите, за възхваляване на тоталитарния режим наложен от Суветска Русия, за манипулативно представяне на периода на комунистическото робство като период на "подем и построяване на две Българии", за всички тези трябва да има наказание ЗАТРВОР!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":

  И аз го гледах. Най-добрият филм до момента за същността на БКП и за развитието й - от първите дни, та до ден днешен. И няма извинение, няма покаяние. Това са изключително нагли, цинични и безскрупулни хора. А т.нар. десни партии и до момента не са направили нищо съществено за възмездие на жертвите им, освен едно законче от 2000 г. и тук-таме някоя паметна плоча. МОЧА, Альоша и подобни продължават да стърчат. Хубаво е, че има такива филми, че поне младите да видят в синтезиран вид премълчаната история.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  [quote#35:"robotrop"]Въпросът ми е напълно резонен[/quote]
  Въпросът ти е напълно безсмислен и провокативен. За присъединяването към Оста са агитирали твоите деди с червените ленти. По заръка на Сталин. Пропагандирали сте присъедниняване към непобедимата армия на Държавата на германските работници и селяни. Едва след 22 Юни 1941 г. обръщате палачинката. Пак по заръка на Сталин. Изобщо, вие винаги правите това, което ви разпоредят от Москва. Сега например, Путин ако ви каже, ще приемете исляма.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иван К":

  Прав си за окупацията и за липсата на суверенитет. Трябваше всички виновници за комунистическят режим да са по затворите, а не във властта до ден днешен. Но все пак комунистите не са довели страната до национална катастрофа за разлика от оная ентелегенция и амбициите им.

 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иван К":

  Така е. И на мен това ми направи впечатление. Хубавото е, че филмът го има на две места в YouTube и всеки може да го гледа и препоръча на приятели и познати.

  А колкото до БНТ - изместиха част от публицистиката си в негледаеми часове, вкл. интересното предаване "БНТ Такси". Явно принципът е - пуснали сме го, който гледал, гледал. А обществената медиа има функция да образова и просвещава аудиторията.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1868 Весело

  [quote#56:"kesh"]НОРМАН ГРАНЦ и СИЕ- по какъв друг начин можеш да се СПРАВИШ......?????!!!!!....РАЗТРЕЛ [/quote]


  Ами ако той се съпротивлява и те застреля в положение на законна самоотбрана ... Червената Армия я няма да ти помага! кой ще те спасява! Докато дойде полЮцията ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Дори в най новата ни история не можахме да осъдим Мирчо Спасов за Белене и лагерите!
  Народният съд е бил наблюдаван от Коба, той е недоволен от присъдите и инструктира Димитров да на се церемони с буржуазията , Димитров изпраща спешна депеша до Трайчо Костов с инструкциите на специалиста Йосиф Висарионович, смъртни присъди, това е искал касапина от Москва! Всичко е послушно изпълнено от Трайчо и Димитров. Трайчо сетне сам пада в ямата която е изкопал, осъден като агент на англо американския империализъм . Разказват че Сталин му е залепил як шамар от което очилата му падат и той пълзи по пода за да хи намери. Слаба компенсация за извършеното злодеяние.

  klimentm
 60. 60 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#49:"Иван К"]Не само го пишеха ама го учехме и ни изпитваха. Сега никой не ти пречи отново да го пишеш, но нямаш сила да ме принудиш да го изучавам. [/quote]
  е - мен не са ме учили - нито за едното нито за другото, но ето - някой сега иска едното да се изучава и да се изпитват учениците та в тая връзка питам - защо едното, а не и двете?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 61. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#50] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  не е демократично - някак искаш по недемократичен начин да действаш спрямо хора в демократично време - това малко слага знак за равенство между това, което ти искаш и това, което се е правило преди.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 62 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Няма оправдание за болшевишката банда.

 63. 63 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Братът на баба ми, тоест ми се води чичо е бил полицай преди терористите да дойдат на власт. Арестувал е две шимпанзета (комунисти) за това че са сипали отрова в казан със супа в казармата на царските войници във Велико Търново. Не си съчинявам, казвам истината. След 9 ти тези същите мърши го разпознават и го качват на камион без съд и присъда съветските войници дошли тогава са били използвани като палачи го разтрелват на гробището и го заравят с още много други в общ гроб изкопан от багер, казвам истината!
  Кажете ми каква прошка може да очаква човек от терористи, те управляват страната 45 години след това, заменят цървулите с обувки и стават много специални, но дори няколко поколения след това може да се види селянията и чалга манталитета им. Така че децата на терористите не са много по-различни от дедите си, не се самозалъгвайте. Освен ако не бъдат осиновени от малки от бели семейства тогава бих казал че имат шанс да станат нормални хора защото няма да израстнат в плебейско/ТКЗС арска ожстановка.

 64. 64 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 790 Неутрално

  9......"Може да имаш морални несъгласия с политиката на цар Борис, но съд..."
  1923 - 1925г. - убити, "безследно изчезнали" и удавени с шлепове в р. Дунав без съд и присъда, хиляди българи сред които Гео Милев, Йасиф Хербст, Сергей Румянцев, Петко Д. Петков,.............. от правителството на Александър Цанков извършил преврат/с подкрепата и одобрението на Борис III/ на 09. 01. 1923г, срещу легитимно избраното от българския народ правителство на Александър Стаболийски, заклан в родното му село Славовица, от главорезите на к-н Харлаков, на които не им стига отрязането на главата му, а след това поставят в устата му отрязаните му гениталии, а тялото му е хвърлено на прасетата.
  Така че, това са обективните факти, които автора удобно премълчава - жестокостите, варварството и "касапските изстъпления" по българските земи от българи срещу българи в новата българска история са патент на българите, някои от тях са комунисти а други не. За това Антон Страшимиров пише ".....Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, ­ нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола ......"
  Относно участието на България във Втората световна война - То е решено от правителството на ОФ, в което комунистите са все още са малцинство. Целта е подобряване на позицията на България, като победена страна, на Парижката мирна конференция от 1947г, която определя новия ред и граници в Европа. От българска страна под договора за България с победителите слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов — подпредседатели на Министерския съвет.
  За начална дата на участието на България във войната против хитлеристка Германия се счита 28 октомври 1944 г., датата на подписване на примирието между България и държавите от антихитлеристката коалиция. Преди тази дата страната е в състояние на война с Великобритания, САЩ и СССР, както и с Германия и Унгария/което е уникално постижение на българската дипломация/. С примирието е уредено и изтеглянето на българските войски от "окупираните" територии на съседните балкански държави. Последвалото участие на българската армия в окончателния разгром на хитлеристка Германия е съществен фактор за сравнително благоприятния характер на подписания договор.
  Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.
  Според териториалните клаузи на договора, границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от Оста/Рим, Берлин и Токио/; искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница.
  Според военните клаузи на договора Българската войска е сведена до 65 хил. души, задължителната военна служба за населението е запазена. България няма право да строи укрепления по границата си с Гърция. Разпоредбите за числеността на армията престават да действат през 1955 г. с влизането на България във Варшавския договор.
  Според финансовите клаузи Парижкият договор предвижда репарации, които са съпоставими с наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война. България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия. Изплащането трябва да стане в стоки по цени от 1938 г., завишени само с 10-15%, което увеличава реалната стойност на задължението до 119 милиона долара. Тази сума е многократно по-ниска от репарациите, определени с Ньойския договор, но е почти два пъти по-голяма от реално изплатените по него суми. В допълнение към това репарациите трябва да бъдат изплатени само за 8 години, което прави годишните вноски над 8 пъти по-високи от плащаните по Ньойския договор. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945-1946 г. По-късно Югославия опрощава репарациите на България.
  Освен наложените репарации България се отказва от всички свои вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 г. Стойността им е около 100 милиона долара, главно неизплатени стоки, изнесени в Германия въз основа на клиринговите взаимоотношения между двете страни. На България не е разрешено да компенсира тези вземания с германските активи на българска територия, които съгласно решение на Съюзната контролна комисия в Германия се дължат на Съветския съюз, както и самите вземания от Германия.
  Политическите последствия от подписването на мирния договор са обезсилване на аргументите на Гърция и Югославия, които искат да си поделят части от територията на България а комунистическата партия се възползва от това и още през лятото на 1947 г. депутатите от опозицията са арестувани, а седмица след влизането на договора в сила е екзекутиран лидерът на опозицията Никола Петков. С изключение на Земеделския съюз, партиите от Отечествения фронт са закрити. На 4 декември е приета т. нар. Димитровска конституция, която е по образец на съветската от 1936 г. С това се поставя край на многопартийността от първите години след Деветосептемврийския преврат (1944 г.) и окончателно се утвърждава тоталитарният режим на БКП.

 65. 65 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Най-черните години в новата история на България, когато е унищожен военният, политически, икономически, бизнес и научен елит, нещо заради което търпим последствия и до днес! Да не забравяме за проф.Карамихайлова, която е била обявена за буржоазна по произход, и й се е налагал да провежда експерименти с тенджера под налягане, понеже пари за техника не са се давали! А само няколко години преди това е на крачка от Нобелова награда по физика... Изобщо най-черното нещо слуичвало се на държавата ни е стъпването на проклетия комунистически ботуш у нас! Но няма да позволим никога повече да се повтори, всички такива червени %*%*&%*%*& ще отидат на бунището на историята, където им е мястото!

 66. 66 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Проклет да е онзи ден, когато се е пръкнала комунистическата и фашистка идеологии на Земята! Двете най-човеконенавистни идеологии изобщо, двете страни на една монета.

 67. 67 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Я питайте какво е било отношението на немските войници към цивилните и какво е било отношението на азиатските орди от шимпанзета към жените и покъщнината. Защо снимката със знамето на Райхстага е преправяна от цензурата? Колко обувки и дрехи са откраднати, колко жени изнасилени от червените боклуци...

 68. 68 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#61:"bludniq_sin"]не е демократично - някак искаш по недемократичен начин да действаш спрямо хора в демократично време - това малко слага знак за равенство между това, което ти искаш и това, което се е правило преди.[/quote]

  В развития свят за отричане на престъпленията на нацизма също могат да те пратят в затвора. Нищо недемократично няма в наказателното преследване по принцип, недемократичен може да е начинът, по който държавата ти търси отговорност (в нормалните страни подлежиш на следствие и процес по всички правила на играта, в комунистическа България те ритат, избиват ти зъбите и те пържат докато не си "признаеш", обвинението и решаващият орган са едни и същи хора и т.н.)

 69. 69 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Да, трябва да се напомня, да не се забравят комунистическите престъпления. Народ, който няма памет, се затрива.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 70. 70 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#56] от "kesh":

  Страшен неграмотник си баце... Ама от чугун толкоз!

 71. 71 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":


  [quote#3:"The Shadow"]Вчера гледах този филм по БНТ. Въпреки, че ми бяха известни отвратителните престъпления на червената чума, отново останах потресен. Препоръчвам го на всички[/quote]

  Адмирации за Шишков и Филчев.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":


  [quote#4:"Norman Granz"] Валпулгиевите нощи през есента-зимата на 1944/45 година са били сцената, на която са се ДОКАЗАЛИ онези най-брутално кръвожадни елементи от социалната утайка, които впоследствие са формирали гръбнака на репресивния апарат. [/quote]като го каза се сетих за Кървавата Коледа във Вардарско на 1945-та,когато избиват бъгарските дейци там.Водена също от българи,между другото(е,те после се пишат македонци,де.)

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#9] от "matera":


  [quote#9:"matera"]Отмъщението не се състоя,защото народа ни като цяло прощава,но не забравя злото.Само дето злосторниците не проявиха и грам покаяние,а напротив бранят се ожесточено.Утехата е-Бог има грижа за всичко! [/quote]Имаше един,дето консумираше вината с мезета-същия имаше "щастието" да има син автокрадец и наркоман,който накрая успя да се самоубие на пътя!Така,че Господ е Велик Съдник!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#14] от "Blood Red Skies":


  [quote#14:"Blood Red Skies"]Вчера Михаиу Миков има наглостта да сравни т.нар. Народен съд (с 2700 осъдени на смърт) с Нюрнбергския процес (14 осъдени на смърт). Безмерна болшевишка наглост! [/quote]
  А те имат съвсем различна цел-единия иска установяване на виновните и тяхното справедливо наказание и ,разбира се денацификацията на Германия,а другия има за цел избиване на националния ни елит ,за да се улесни последващата съветизация и поетапна асимилация в състава на СССР.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#18] от "gmranger":


  [quote#18:"gmranger"]Спокойно може да се направи паралел със събитията покрай падането на България под османска власт, когато е избит почти целият елит. Разлика между турското и руското робство аз не виждам.[/quote]Оооо,разбира се,че има!След като Османците превземат нашите земи,те не искат "благодарност" от нас,не са нацвъкали паметници на османците,завладели нашите земи и не ни карат да слагаме цветя там!И днес все още някое комуне и някой мустакат пасоль иска да се му благодарни,че ни били освободили от фашистите!

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  До коментар [#64] от "subaru":
  "Това е основната линия на Коминтерна към дестабилизиране и настъпване към сърцето на Европа. След разгрома на Червената армия край Варшава "българската революция трябваше да стане пролог на германската революция" (Лев Троцки) [7]. В успеха на българското въстание не е имало съмнения и на заседание на Политбюро на болшевишката партия в Кремъл е разписан точният сценарий"

  Правите ли разлика между бунтове срещу законно избраната власт,насърчавани от чужда държава и избиване на мирни граждани,за да угодите на същата тази държава и да ги ограбите.Много хора,които имат убити близки ,са все още живи и не знаят къде да занесат цветя и да почетат паметта на мъртвите.Комунизмът е едно от най-страшните неща,случили се на човечеството.Няма давност за такива зверства,но в България няма да дочакаме възмездие.

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#23] от "robotrop":


  [quote#23:"robotrop"]"да съдиш правителство и парламент само за присъединяването към Оста е много съмнителна пропозиция, много. "

  И кое му е съмнителното? Чак пък и много съмнително. Авторът би ли одобрил присъединяване на България към Русия в евентуална война срещу Запада? А после би ли съдил правителство и парламент за това му решение? [/quote]
  И според тебе дай сега да избием към 30 000-40000 русофили, и 200000 да ги пратим по лагерите,а?!Че да е еквивалентно,а?!Това означава сега да избием цялото управително тяло на БСП,АТАКА и ДПС и да избием всичките им кадри-от общински съветници,през кметове та до депутати!Да сме като кръволоците на Народния Съд!Ще ли ти се,а?!

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#24] от "spiegel":


  [quote#24:"spiegel"]Понеже местните комунисти са нямали хал хабер от тия работи, Георги Димитров от Москва написва обвиненията на трибунала. [/quote]
  Този индивид пускал заповедите си от Москва към София на РУСКИ език,и дори като се връща тук не става български граждани и си умира като съветец,макар и да е бил премиер!

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#31] от "трафоПОСТ":


  [quote#31:"трафоПОСТ"]Преди време заразпитвах съседката Мария (лека и пръст) в село св. Никола (до Каварна) за спомените и от онова време. Разказа ми как са се опитали да си запазят няколко животни от колективизацията[/quote]баба ми ми е разказвала са това как е протичала колективизацията.Аз съм добруджанец.Прядядо ми е имал няколкостотин декара и не е искал да се колективизра,затова в бил привикан в полицията и държан три дни,върнат е пребит като куче,едвам оживява.баба ми е разказвала как са го увивали в овчи кожи и с разни мехлеми,за да го спасят.Е-предал е земята,за да оживее.А вече бил на над 60 години-преселник от Северна Добруджа,дошъл в Свободна Южна Добруджа,да се отърве от румънците!И него българи да го смелят и да му отнемат всичко!

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#36] от "bludniq_sin":


  [quote#36:"bludniq_sin"]Абе, а кога някой ще напише нещо за убитите в следствие на закона за защита на държавата, в следствие на който са убити(много от тях без съд и присъда) много хора (гео милев, вапцаров са едни от тях). [/quote]
  Никой не отрича Белия Терор.Макар,че той не се появява от нищото,а е отговор на терористичните актове,извършени от съветски агенти(Света Неделя,Арабаконак) .Иначе Вапцаров е съден и осъден като съветски агент.Генерал Заимов също.

 81. 81 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#80:"yanne"]Макар,че той не се появява от нищото,а е отговор на терористичните актове,извършени от съветски агенти(Света Неделя,Арабаконак) [/quote]
  а терористичните актове са отговор на военния преврат извършен от цанков и преследването на комунистите след него. Превратът пък вероятно също си има свои причини и идеологии .. и така кръговрат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 82. 82 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#68:"fletcherlind"]В развития свят за отричане на престъпленията на нацизма също могат да те пратят в затвора. [/quote]
  Което си противоречи на свободата на словото щото за отричане на престъпленията на тероризма примерно или тия на идил никъде не могат да те пратят. Освен това знам, че в германия действа такава норма, но за други държави не знам.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#37] от "Фьодор Венедиктович Езерский":


  [quote#37:"Фьодор Венедиктович Езерский"]По-специално ме интересува съдбата на министър-председателите на Френската република - Пиер Лавал, както и наследника му Фернан де Бринон?
  Объркан съм нещо.... Или това е от единичните случаи?[/quote]
  Объркан си,я!България не е била окупирана от Германия и не е имала колаборационна власт.Това първо- и второ,ако сравни мащабите,то за да беше същото във Франция трябваше да избият поне 300-400 000 души,за сътрудничество с нацистите,а към 2-3 милиона да пратят в лагери!Но,не съм чул за нещо такова,а ти?!

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#40] от "foure":


  [quote#40:"foure"] "онази част от населението" е пряко виновна за националната катастрофа. [/quote]
  Че тази катастрофа идва след 9-ти септември,не преди това!

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#67] от "zero_day":


  [quote#67:"zero_day"]Я питайте какво е било отношението на немските войници към цивилните и какво е било отношението на азиатските орди от шимпанзета към жените и покъщнината. [/quote]Аз мога да ти кажа казанато ми от баба ми.Немците са били учтиви и любезни-разменяли са със селяните каквото са имали-газ,сапун за храна-разменяли или купували.Руснаците са били дива сган-влизат в двора и каквото харесат-взимат-кокошки,агнета.Баба ми е била сама с две невръстни деца-и гък не е казала.Страхувала се е за себе си и децата си.Та така!

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#81] от "bludniq_sin":


  [quote#81:"bludniq_sin"]а терористичните актове са отговор на военния преврат извършен от цанков и преследването на комунистите след него.[/quote]Е-явно ги оправдава,според тебе!Цанков пък прави преврата,заради оранжевия терор на Стамболийски.

 87. 87 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#86] от "yanne":

  не бе - никой нищо не го оправдава, но бъди сигурен - така като вървим как всяко насилие е провокирано от друго ще се върнем до траките.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 88. 88 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#64] от "subaru":

  Варварите сме си варвари...
  Не случайно булгари и варвари са синоними
  Днес, какво става - същото-крадат ни и убиват ни , ние разделяме ВСС на две....
  Властите се сменят, убиства имаме, но правосъдие нямаме...

 89. 89 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#85] от "yanne":

  Знам, моята прабаба Бог да я прости ми е разказвала същото нещо. Чувал съм го не само от нея де. Друго интересно, което ми е разказвала е било за погребението на Борис.

 90. 90 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 393 Любопитно

  До коментар [#23] от "robotrop":
  Уважаеми колега, а защо забравяте, че по време на присъединяването на България към Тристранния пакт СССР и Третия райх са съюзници.
  Въпроса ми е риторичен.

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Всеки 02.02 апологети на фашетата се пробват да пренапишат историята...... за сведение на посрещачите всичките колаборационета и помощници на Хитлерчо от Диеп на Запад до Урал на Изток, с малки изключения са строго наказани и разстреляни, обесени, въдворени в лагери и затвори... само до 25 08 1944 хората на де Гол се разправят с над 30000 колаборационета само във франция....съдените и осъдени вкл. управниците от Виши са осъдени и обесени, вкл. Пол лафарг три пъти м-р председател на Франция.... изключение от куршума само за героя от ПСВ маршал Петен... За Салашисти, усташи, тисовци, да не повтарям...
  същото и за нашите колаборационета които доведоха третата национална катастрофа ....
  Сори, ама факт......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#90] от "kalcho_krivija":

  въпросът ти не е риторичен а откровено глупав.... не евано кой с кой е "съюзник", според тебе на 01.03.1941, а кой сяда на масата на победителите вечерта на 08.05.1945 в Карлсхорст...
  Взимай пример от бай си генерал де Гол.... не от 4нашите" политици от 25 ОНС.....
  Апропо, СССР и Германия не са били съюзници, а са имали пакт за ненападение и разделяне на зоните на влияние на Изток.... Ако не знаеш какво есъюзник то това са САЩ, Англия, СССР, например, във ВСВ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Я,червеното гномче *бобчо* било живо?!?Само така,на амбразурата,да защитим зверствата на *твоите хора*!

 94. 94 Профил на bserafimov
  bserafimov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "boby1945":

  Хайде да посмалите малко. От всички висши управници са разстреляни само 3-ма (Лавал, Брюнон...), 9000 са убити без присъда... убити са общо заедно с осъдените на смърт 11 000 души във Франция, поне според официалните статистики.
  Специално във Франция се падат по 94 на 100 000 души.

 95. 95 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#73] от "yanne":
  В коментар 15 точно това имах предвид!

 96. 96 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#28] от "vxa15365434":

  малко си се отнесъл. не, че го няма и това, но турците, особено при съпротива колят наред. в Търново са избити доста боляри. това се знае. други бягат във Влашко или в Унгария. трети стават васали или приемат исляма. а на-голям отпор дават Черногорците. те никога не биват завладяни!

 97. 97 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 577 Неутрално

  и до ден днешен не само не можем се отърсим от тях, ами децата и вуците им все още ни управляват

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#92] от "boby1945":

  А, не били съюзници ? Кой нахлу в Полша и си я подели ? Кой организира съвместен парад на съветските и германските войски ?

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#54] от "foure":

  Не, хич. А 1989 -90 г. какво беше ? А 1996 ?

 100. 100 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#98] от "antonio_vivaldi":

  Не знам като си Вивалди, колко разбираш от музика, ама от история и политика нищо не отбираш. Добре е да правиш разлика м/у пакт за ненападение и обособяване зони на влияние и съзник във една война..... Но не се разтройвай той и обгазения ефрейтор и ред други управници, дето трябваше да знаят, не правеха разлика и си получиха заслуженото....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK