За Гражданския съвет - не юридически и политически, а човешки и граждански

Георги Ганев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги ГаневНоминацията на Меглена Кунева (лидер на "Движение България на гражданите") за министър на образованието предизвика спорове в Реформаторския блок и за Гражданския съвет, ролята и правомощията му. Депутатите от т.нар. гражданска квота се срещнаха с представители на съвета във вторник вечер и след това съобщиха, че ще гласуват "въздържал се" при избора на Кунева, който предстои днес. От ДБГ реагираха веднага с обяснение, че съветът не е легитимен орган за вземане на решения, защото е с изтекъл мандат, а и че номинациите за министър се правят от партийните органи. 


По темата за ролята на Гражданския съвет "Дневник" препубликува мнението на Георги Ганев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Заглавието е на редакцията. 


Поне според публикация в "Дневник", от партия "Движение България" на Гражданите издигат поредица аргументи в полза на позицията, че случилата се вчера среща на непартийните членове на Гражданския съвет (ГС) на Реформаторския блок е юридически и политически нищожна и не обвързва никого. Те са следните:
1. ГС не може да взема решения, защото е с изтекъл мандат.


2. Дори да не беше с изтекъл мандат, ГС няма и никога не е имал правомощия да взема решения по номинация на кандидати за министри.


3. Самото събиране не е събрание на ГС, защото става въпрос само за част от неговите членове, а именно членовете на ГС, които не са членове или представители на която и да е партия от блока – т.нар. непартийни членове на ГС.


4. Поради всичко това става въпрос за лично мнение на тези непартийни членове, което няма как да бъде представяно за позиция на целия ГС и като такова не може да обвързва политическата сила Реформаторски блок.


Краткото ми мнение по тези аргументи:


1. Съгласен.
2. Съгласен.
3. Съгласен.
4. Съгласен.


Наистина мандатът е изтекъл. Наистина ГС не може да номинира министри. Наистина събирането беше само на част от членовете на изтекломандатния ГС и категорично не на целия изтекломандатен ГС. Наистина това по никакъв начин не може юридически и политически да обвърже политическата сила РБ и нейната парламентарна група. Никакъв спор по тези аргументи у мен няма.


Но.


Когато преди две и половина години бях поканен, между другото именно от представител на партия "Движение България на гражданите", да се включа в новозамисления и новосъздаван тогава Граждански съвет на нещото, което по-късно стана известно като Реформаторски блок, аз поисках и ми беше дадено едно напълно ясно, конкретно и за мен човешки, макар и не юридически и политически, обвързващо обещание. Това беше обещанието, че политиците ще отстъпят наистина, не наужким, пространство в политиката, в което гражданите, непартийните хора, а не политиците и представителите на партиите, ще дават мнения, ще предлагат решения и тези мнения и решения ще бъдат активно търсени, чувани и зачитани от политиците. Не защото ще бъдат юридически или политически задължени да го правят, а защото вярват в това и вече така искат да правят политика.


Това обещание не беше юридически обвързващо. То не беше и политически обвързващо. Но за мен то беше и продължава да е човешки и граждански обвързващо.


Вярно е, че ГС е с изтекъл мандат. Мандатът е изтекъл и в момента няма ГС с валиден мандат, защото, за да проима такъв, е нужно политиците да свикат общ конгрес на политическия съюз Реформаторски блок, на който новият състав на ГС да бъде избран. Но политиците отказват вече повече от година да направят това и няма на този свят юридическа или политическа сила, която да ги принуди. Те трябваше да направят това в изпълнение на човешкия и гражданския си ангажимент към хората, които им повярваха. Не го правят.


Така че отговорът на първия аргумент е изключително прост. Свикайте общ конгрес и изберете нов състав на ГС с валиден мандат. Да, ще отнеме време. Работата с граждани, с непартийни хора, отнема време. Докато това се случи, аз лично продължавам да се чувствам обвързан от човешки и граждански поетия си преди две години и половина ангажимент да участвам и да помагам с каквото мога. Когато това се случи и аз престана да бъда непартиен член на новия ГС на РБ, този ми ангажимент ще отпадне по начина, по който аз намиран за човешки и граждански коректен и правилен.


Отговорът по втория, третия и четвъртия аргумент също е прост. Става въпрос за търсене, чуване и зачитане на мнението на непартийните членове, защото политиците от РБ вярват в Гражданския съвет и вече така искат да правят политика. Не става въпрос за юридически или коалиционни задължения, а за желание, просто за добра воля за изпълнение на онова обещание отпреди две и половина години.


Това, което се случи вчера, беше нищо повече от изпълнение на това обещание от страна на депутатите от парламентарната група на РБ, които са именно непартийни хора и са известни под името "гражданската квота". Те потърсиха нашето мнение – мнението на непартийните граждани, дали името си, усилията си и експертизата си на идеята Граждански съвет на Реформаторския блок. Чуха го. И решиха да го зачетат.


Те не бяха длъжни да го правят – нито юридически, нито политически.


Но го направиха – човешки и граждански.


За което съм им благодарен.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Абе, "Дневник"- сериозно ме стреснахте- в първия момент не направих аналогия на заглавието ви с политика, а на "граждански съвет" с "граждански съюз" и подскочих 5 метра...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  политиците ще отстъпят наистина, не наужким, пространство в политиката, в което гражданите, непартийните хора, а не политиците
  ---------------------------------
  Ба си оксиморона.
  Та може ли някой да е в политиката, без да е политик?
  От момента, в който сте в политиката , вече не сте просто "граждани", мили мои, а политици. Какъв ви е генезиса е друг и не особено важен въпрос.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Ба си оксиморона.
  Та може ли някой да е в политиката, без да е политик?
  От момента, в който сте в политиката , вече не сте просто "граждани", мили мои, а политици. Какъв ви е генезиса е друг и не особено важен въпрос. [/quote]
  Хващате се за малка неточност в думичката, за да оплюете позицията?

  Е, пропуснал е да уточни "професионални политици" или прословутата "политическа класа". Е, и?
  Всички разбираме за какво става дума!
  А вие го атакувате с някакво шаячно заяждане за "зоон политикон" ...

  Поне да бяхте прочели, че става дума за препечатка на мнение от Фейсбука му, а не за специална статия или прокламация някаква!

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Хващате се за малка неточност в думичката, за да оплюете позицията?
  ---------------------------------------------------------
  Иван Иванов (зам.предс. НС) нима не е политик?
  Гроздан Караджов нима не е политик?
  Мартин Димитров нима не е политик?
  Аре стига мимикрия.......
  А ФБ е медия като всяка друга.
  Ако пишеше за цветя и пчелички - нямаше да коментирам.
  Само че той коментира политически процеси и излага политически виждания.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  Мога да се съглася с всичко в тази "изповед" на небезизвестния с либералните си внушения Ганев. Хубава "изповед".
  НО!
  ЗАЩО ви беше толкова необходимо, в демократичното общество да въведете РАЗДЕЛЯНЕ на граждани и партийци.
  В демокрацията самото гражданско общество е политическо общество. Значи партийците са преди всичко граждани и след това членове на партиите. Имат си това политическо право.
  ВИЕ, една група ,се САМООБЯВИХТЕ ЗА ГРАЖДАНИ, и ОТРЕКОХТЕ ТОВА ПРАВО на ДРУГИТЕ!
  Сами си присвоихте тази ПРИВИЛЕГИЯ да сте само вие граждани. Самоназначихте се за такива.
  Ловко се заиграхте с думичката и сменихте съдържанието.
  Защо?
  ЗА ПРИВИЛЕГИЯ! ЗА ВЛАСТ!
  Въпросът е принципен. Изобщо не става въпрос за Кенива. Ако беше така ТО и Тодор Танев стана министър като "гражданин". С привилегията да е само тоай траожданин.
  Защо?
  Всъщност КОЙ има интерес от тази пропагандна схема?
  ТА не бива да ревете сега!
  Какво като се "изповядват" Привилегировани...?
  !

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Весело

  [quote#4:"qwertqwert"]ФБ е медия като всяка друга.
  Ако пишеше за цветя и пчелички - нямаше да коментирам.
  Само че той коментира политически процеси и излага политически виждания. [/quote]
  Тц!
  ФБ не е "медия като всяка друга" в случая.
  Образно казано - едно е да си говорим в кухнята, а друго - от трибуната.
  В случая говореното в кухнята "Дневник" просто ни го повтаря и разгласява от трибуната.
  И затова критиките ви не са критики, а заяждания.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Гражданската квота беше много удобна на политиците по време на изборите.Сега вече им пречи ,но изборите чукат на вратата, Ще видим колко седенкаджии и кукувици ще има в следващото НС.

 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Е, какво да се очаква от група кариеристи сред, които лъже интриганта Даниел Вълчев. Да не говорим за петоразрядния илюзионист с триковете.

  Navigare Necesse Est
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аз пък благодаря на Георги Ганев, че е споделил, защото на нас, обикновените граждани, вече ни се повръща от задкулисие, потайности и политически сделки на тъмно. Хубаво е да се знае кой какви ги върши.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Образно казано - едно е да си говорим в кухнята, а друго - от трибуната.
  -------------------------------------------------
  Т.е. следващия път , когато РАДАн пусне мнение във ФБ, просто не трябва да го вземаме в предвид, щото е от кухнята.
  Ще слушаме само това, което говори на пресконференции....
  Смех в залата.....
  Комуникационния канал си е комуникационен канал.
  В цялата шумотевица около т.нар. гражданска квота се видя много добре за какво иде реч. Както с Иванов, така с Танев, Караджов и т.н.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Ба си оксиморона.
  Та може ли някой да е в политиката, без да е политик?[/quote]
  Бе то, че може, може, ама за гербер е непонятно.

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#11] от "choss":

  Бе то, че може, може,ама за гербер е непонятно.
  ------------------------------

  Ма как няма да може, то монахини забременяват, колко му е да си в най-политическия орган на държавата, без да си (долу-горе добре платен) политик
  Божеееей, Божке, прибери си вересиите

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Весело

  До коментар [#10] от "qwertqwert":
  Дърпате ме да си плещим лакардии?

  Ми не, не ме влече ...

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Дърпате ме да си плещим лакардии?
  -----------------------------------------
  Ми за друго като не ставате...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Тази държава,освен от политици ,има нужда и от експерти,от можещи и знаещи хора.

 16. 16 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Добре казано, по човешки, а не с адвокатските трикове на този лицемер Даниел Вълчев и онази гладната за власт Кунева.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  Всички сме в политиката и БЕЗ да сме членове на каквато и да е партия!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Царски лакеи, комуноиди и гербави. Всички от една майка - Партия, любима! Всички еднакво алчни, лицемерни и безпардонни. Кво да правиш, школа.

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#17] от "serafin":

  Всички сме в политиката и БЕЗ да сме членове на каквато и да е партия!
  ---------------------------------------------
  По принцип е така.
  Само че някои са режисьори, други актьори, трети статисти и огромната част - публика.
  На първите 3 категории им се плаща.........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Не бих могъл да дам мнение различно от писалите преди мен. Затова ще попитам. Тази статия таксува ли се с хонорар от Дневник за Г Ганев? Сигурно е повече от държавна тайна как редакцията плаща на подобни мастити халтураджии? Защото само това е обяснението за препечатка от фейса...... да се плати.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  "Гражданският съвет" беше хитър ход на Костов в плана му да дигне ДСБ от руините и за пореден път да асимилира и смели останалите партии в дясното. Т.е. варианта СДС-2, отначало всички са заедно и равни и постепенно се оказва, че е останал само той и начело. Е, вече не директно а чрез внимателно подбрана марионетка.

  Целите на плана "Гражданският съвет" бяха две:
  1. Да направи по-приемлив образа на ДСБ пред останалите партии в РБ и общественото съзнание, да заблуди хората че в РБ гражданите ще имат достатъчно влияние за да не допуснат диктаторските мераци на ДСБ.
  2. Да вмъкне под формата на уж независими и уж партийно необвързани граждани хора които фактически са "безпартийни сини комунисти". Или поне имат явни пристрастия и изградени комуникационни канали с ДСБ. Имахме си един такъв Велко Вълканов, уж безпартиен но по-яростен комунист дори от Велислава Дърева. Типичен пример за такъв "гражданин" е Михаил Неделчев, някой има ли илюзии за това чия политика ще прокарва?

  Така "Гражданският съвет" според плана се явяваше скрито оръжие на ДСБ чрез което да налага политиката си. Ако се прегледа списъкът на "гражданите" ще се види, че голямата част от тях са с ясни ДСБ ориентация, някои от тях дори доста пламенни. Малцината които не бяха такива и заблудени влязоха в ГС бързо разбраха къде са попаднали и за какво ги използват и се махнаха.

  Съвсем логично след напускането на ДСБ на Реформаторският блок /реалното политическо, не шизофреничното "опозиция на власт"/ то вече нямаше нужда "Гражданският съвет" да се крие и ясно си проличаха ДСБ зависимостите му.

  Така че Граждански съвет отдавна няма, и юридически и фактически. Има отдел на ДСБ за публичен PR.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred":

  Матряла не те разбира , аз те разбирам и подкрепям ! По-здрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#4:"qwertqwert"]Аре стига мимикрия....... [/quote]
  Между другото всички действия на БКП/БСП в парламента по гарантиране законността на редица грабежи и измами от началото на "прехода" до наши дни са били законово издържани и оправдани.
  Това прави ли тези им действия морално и човешки издържани?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred":
  Нали всичко се прави за гражданите на тази страна!
  Е как може да се гарантира неоткъсването на политиците от мнението и интересите на гражданите, ако последните нямат никаква възможност да си кажат мнението!?
  Всъщност точно това правят сега ДБГ. Предпочитат да се откъснат от контрола на гражданите, за да си правят това което им е най-изгодно.
  Колко пъти властващите в България от началото на прехода са се съобразявали с мнението на гражданите? От ДБГ просто повтарят същото. Т.е. те по нищо не се отличават от предишните комбинатори от БСП/ДПС.
  Защо лъгаха гражданите по време на изборите тогава?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#21:"Fred"]"Гражданският съвет" беше хитър ход на Костов в плана му да дигне ДСБ от руините и за пореден път да асимилира и смели останалите партии в дясното.[/quote]
  Абе какви сте такива хлевоусти бе?
  Как пък един път не видяхте истинския смисъл на действията на ДСБ ами само се поднасяте по глупостите които се пишат в медиите на Пеевски?
  И защо един път не видяхте интереса на Пеевски така да се пише и приказва в България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#5] от "AzDebil":


  [quote#5:"AzDebil"]ЗАЩО ви беше толкова необходимо, в демократичното общество да въведете РАЗДЕЛЯНЕ на граждани и партийци. [/quote]

  Разделението е много необходимо, защото партиите си имат устав, партийна дисциплина и т.н., а гражданската позиция е много по-свободна и необвързана.

 27. 27 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Статията е написана пределно ясно за този, който иска да разбере. Има достатъчно граждани, които се чувстват политически ангажирани, без да са партийни членове. И това, че такива хора като Георги Ганев, предлагат експертизата си на РБ, може само да се приветства. А това, че Кунева се възползва от РБ с Гражданския съвет, а възпрепятства по всякакъв начин свикване на конгрес, е ясно за всички. Ясно е и защо. Но Граждански съвет има и ще има около ДСБ. Всъщност новият десен проект около ДСБ ще се гради именно на гражданската инициатива.

  vesela
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Последно, кой победи в боричкането, Костококите или Костозомбитата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Аз не съм против гражданското участие в политиката, просто обяснявам как то беше използвано като фасада в РБ.

  Как точно това гражданско участие може да се осъществи при СЕГАШНИЯТ политически елит и партии ми е трудно да предложа. Те са пропити от слагачество пред Вожда на партията, посредствени хора които са направили партийни кариери с послушание, целият елит ни е такъв. Ако са хора от друг калъп системата автоматично ги изхвърля.

  Много трудно такъв политически елит ще се откаже от всичко което са били досега и ще даде част от властта си на някакви си там граждани, в голямата си част независими хора с качества. Нали такива искаме? Ами че те такива са смъртна заплаха за извоюваното с толкова подмазване място в партийната йерархия съответно власт, за властта на Вожда, къде сте видели власт доброволно да се дава особено в БГ?

  Така че според мен на този етап реалното гражданско участие В ПАРТИИТЕ ще има много ограничен обем, в строги рамки и ограничени правомощия. Такава е логиката и системата на българските партии в момента, да се очаква друго означава те сами да разрушат фундамента на който са създадени. И ако някой твърди, че няма да е така той просто отново смята да използва гражданското участие като ФАСАДА.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#27:"vesela"]Всъщност новият десен проект около ДСБ ще се гради именно на гражданската инициатива. [/quote]
  На времето 1997г след като СДС взе властта мнозина мои приятели които ме знаеха че съм седесар идваха при мен да ме питат как могат да бъдат полезни. Просто експертно, истинският специалист не желае да членува в партии и спазва партийна дисциплина, иска да отговаря само пред себе си.

  Имаше идея да се направи към СДС база данни за специалисти желаещи да помагат, не го направиха. Сега със задна дата си мисля че не е било случайно, но навремето се чудех защо СДС се ограничава до шепа партийци вместо да използва знанията на повече от 2 млн души гласували за него. Искали са послушковци не хора с качества.

  Посъветвах някои приятели да отидат в кварталните си организации и да предложат знанията си, всичките до един ми казаха че ги посрещнали враждебно и с подозрение. Местните "партийци" смятали че искат да им стават началници с образованието си. На друго място съм разказвал как СДС беше прочистено от образовани и качествени хора и завладяно от мутрите веднага след като взе властта.

  Когато се направи ДСБ пак същото. Имах известна активност в "Диалог", неформално обединение на граждански активни хора които виждаха проблемите пред СДС и дискутираха как да бъде спасено то. Разказвали са ми как г-л Атанасов /с охрана от мутри/ е отивал на заседанията им, стои в ъгъла и слуша.

  Когато Костов видя че няма да може да си върне СДС и взе като за основа на новата си партия "Диалог" мнозина наивници там пощуряха от радост, мислеха си че най-после ще се прави истинска свястна партия. Бяха разгорещени дискусии за устава, валеше дъжд от идеи. Накрая Екатерина Михайлов еднолично наложи устав на авторитарна партия.

  Мнозина от "Диалог" още тогава разбраха какво става, как са използвани като ракета носител и напуснаха. Постепенно и голяма част от останалите разбраха в каква сектантска организация са попаднали, бориха се безнадеждно и също един по един напуснаха. Разправя са ми покъртителни истории за атмосферата там, направо до словесен линч се е стигало срещу всеки осмелил се да критикува.

  Разправям ви тази дълга история за да разберете, че НИЩО ново не става. Старите хора със старите номера. Просто Сектата на Костов отново се бори за оцеляване, за пореден път се опитва да навлече овчата кожа и за пореден път да намери и яхне поредните наивници. Всъщност единственото интересно ми е, ще намерят ли такива?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#25:"Храбър"]ами само се поднасяте по глупостите които се пишат в медиите на Пеевски? [/quote]
  Още ли не си разбрал, че аз не чета медиите на Пеевски? Единствено чета Дневник/Капитал, наблюдавам и анализирам със собствената си глава.

  И ако наистина вмедиите на Пеевски пише това което казвам и аз просто те са решили да ви ударят точно с истината. Най-боли и най-големи са щетите когато те ударят с някоя неудобна за теб истина. За лъжата лесно, все ще се намери начин да бъде опровергана, но когато истината е неприятна за теб направо противникът те срутва.

  Та така, да се върнем към протокола в Стара Загора и циганина търговец на гласове избран в листата на РБ с 634 купени преференции. ИСТИНА ли ? Ако го напишат в медиите на Пеевски протокола от гласуването ще престане ли да бъде истина?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Весело

  [quote#2:"qwertqwert"]политиците ще отстъпят наистина, не наужким, пространство в политиката, в което гражданите, непартийните хора, а не политиците [/quote]
  Тях ще ги водим като "безпартийни политици" Както прословутият Велко Вълканов навремето който беше "безпартиен комунист".

  Които сте по-млади и не го знаете сте изпуснали рядка гледка, нещо като не по-малко прословутият Йоло Денев беше. Представете си известният проф.Вучков но с комунистическа фразеология в устата и с отровният език на Велислава Дърева, горе долу се приближавате

  Та и той е "гражданин" според дефиницията която ни пробутват, безпартиен беше но много партийно активен.

  Въобще това е толкова демагогско и съшито с бели конци, като не е партиен член гарантирано ли е че няма да се подмазва и прави това което казва Вожда? Ако не слушка просто го изритват от Гражданският съвет и готово, Партията навреме се е погрижила там да попаднат "правилните граждани". И достатъчно механизми да го превърне в проста говорилня от която нищо не зависи. Фасада, казах ви го. Или още по-точното "предизборни трикчета".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 953 Весело

  До коментар [#21] от "Fred":

  Толкова задълбочено видиотяване отдавна не бях чел. 100% нямате никакво съмнение във всяка идиотщина за световната конспирация. Важното е, че тъпия Радко ви разбира. Хахаха! За разлика от матряла. Хахаха! Вие сте завършени идиоти, което е за поздравления.

  Navigare Necesse Est
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#30:"Fred"] СДС беше прочистено от образовани и качествени хора и завладяно от мутрите веднага след като взе властта. [/quote]
  Това нещо стана пред очите ми в Бургас!
  Иначе не Ви познавам, но приемете искрените ми почитания!
  Бъдете жив и здрав, нека Истината бъде с Вас!
  Вече втори ден чета материалите по случая Левски... и за сетен път се убеждавам, че това което преподават в България като история... е само художествено произведение, няма нищо общо с историческите факти. Наистина най-добре ще е да се закрие този тумор наречен България!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK