Робството между термина и метафората

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (451)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Аз лично не виждам нищо нередно в тази формулировка - "дава примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна" - острата реакция на обществото ни, обаче, показва изострени проблеми на ниво народопсихология.

  Поради липса на други достойнства сме стигнали дотам, че да черпим национална гордост (или дори идентичност по антонхекимянски) от най-черния период в нашата история. И дотолкова сме обсебени от това владичество (защото строго погледнато то не е никакво "робство", че сме го издигнали до статут на "свещена крава", която може само да стои на пиедестал, без дасе пипа, без да се анализира, без да се критикува.

  Това е симптом. И трябва сериозно да се замислим.

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Моето мнение е: 1. Думите "присъствие" и "съжителство" се пряка препратка към защита на съверенната турска политическа доктрина "неоосманизъм", която прокламира, че османската империя е мултикулти рай, че в нея покорените народи са си съжителствали мирно, че в нея не са извършвани насилствена ислямизация и геноцид и че е добре да бъде възстановена икономически 2. Много бг, граждани с турско самосъзнание приветстват този подход 3. При оценка на положението на бг. народ в османската империя би следвало да се зачита само мнението на наследниците на пострадалите , а не и мнението на наследниците на покорителите, защото не става въпрос за трактовката на Р. турция, а а трактовката на Р. България и за българското, а не за турското общество.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"Vorknkx"]дава примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна"[/quote]
  [quote#2:"Логика"] Думите "присъствие" и "съжителство" се пряка препратка към защита на съвременната турска политическа доктрина "неоосманизъм", която прокламира, че османската империя е мултикулти рай, че в нея покорените народи са си съжителствали мирно, че в нея не са извършвани насилствена ислямизация и геноцид и че е добре да бъде възстановена икономически [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Що е неоосманизъм? Уики:Неоосманизъм (на английски: Neo-Ottomanism, на турски: Yeni Osmanlıcılık) е идеология, в чиято основата е османизма и тезата, че османските времена са били благодатни за Балканите. Неоосманизмът се разглежда в книгата „Стратегическа дълбочина”, чийто автор е Ахмед Давутоглу. В основата ѝ е залегнала тезата, че османските времена са били период на разцвет за Балканите и допринасят за добруването на хората по тези земи. Тази линия на държавна политика обаче, отдалечава Турция от идеите на кемализма, които са водещи за страната до края на 20-ти век. Неоосманизмът – новата политическа доктрина на Турция е резултат от бурния икономически напредък на страната и нарасналото самочувствие на турската управляващата класа и на нацията като цяло. Това намира израз в амбициозни геополитически планове, при това не само в ислямския свят. Управляващите неоосманисти не пропускат да подчертаят, че Османската империя е имала граници до Виена и е нормално Турция да участва в Европейските дела, наравно с останалите европейски сили.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Чудесна статия. Но със заиграването робство - османско владичество, отклоняваме ли фокус от важните теми? А? Кунева през час и робство всеки ден? Роби на Кунева и сие ли ще продължаваме да сме? Аз никога не съм бил и няма да бъда.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Колкото и да се търсят примери и колкото и да се банализира темата - за мен думата ''робство'' във възпитанието и образованието е необходима като ваксина за децата, за да се имунизират срещу това ''заболяване'' и да не допускат никакво робство !!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Хубава статия.

 8. 8 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Стига вече с това робство, присъствие, съжителство, мъжителство и т.н. Какво значение има, какъв термин ще се използва,ако не се вземат мерки срещу все повече растящата неграмотност сред учениците. Ако се продължава в същия дух след време няма да има никакво значение точно как наричаме тези пет века, защото ще са единици учениците, които ще могат да го прочетат. Натам трябва да се насочат усилията, а не в безмислени спорове. Аз знам, как точно да обясня на децата си, какво се е случвало в България през тази част от историята, написаното в учебника много слабо ме интересува.

 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Абе, много удобно свеждат 500 години само до времената на възрожденците?! А останалите векове?! Когато агата си хареса българка, взима я в харема... просто я взима. Точка. Това не е ли робство?

  В Цариград е имало робско тържище... там са продавани и българи, освен украинци, гърци, сърби, власи и прочие... половината валиде султанки са отвлечени гъркини, украинки и българки, продадени за харемите на султана...

  Кръвният данък?! Какво е това?! 500 години- не периода до Априлското въстание... без подмяна мили мои...

 10. 10 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Удобно забравяйте контекста, а той е важен.

  В тази конкретна формулировка, думата "съжителство" си е напълно приемлива, въпреки истеричните писъци на разни псевдо-патриоти.

  Казвам псевдо, защото за мен патриот е човек, който обича родината си, а не някой, който е патологично обсебен от разни нейни символи.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vorknkx":

  Строго погледнато - примерно миналата година цяла Източна Европа беше против приемането на ислямистки бежанци за съжителстване. Я си помислете защо тези народи се оказаха имунизирани срещу ''толерантността'' към тях ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И сто пъти повторена една лъжа , не става истина.
  Както каламбурите на незнайния анонимник, написал това "нещо"
  Ей на вниманието на неуважаемия автор цитат от "Човек и общество" за трети клас.
  --------------------------------------------------
  След османското завладяване българите запазили християнската си вяра, езика и достойнството си – пише в книжката, издадена от „Просвета”. – Повечето българи живеели в села. В много села заедно живеели мюсюлмани и християни. Те се сближавали в труда, обменяли думи, песни, танци, обичаи, споделяли празници. Хората от всички вероизповедания плащали данъци на държавата.”
  ----------------------------------------------------
  Да ми разясни моля кое в тая извадка са термините, кое метафорите, кое инсинуациите и кое откровените лъжи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 835 Весело

  Хубаво де, разбрахме, че робството е метафора. Обаче какво правим със "съвместното съжителство", за което трябва да дават пример децата. То сега термин ли е или е метафора? За съжителството питам, защото някои хора под "съвместно съжителство" разбират юридическа врътка за легализиране на гей-браковете. Знаете там как е - става дума за човешки права, свободи и т.н. имуществени отношения за наследяване на имоти, влогове, парички и т.н., от които права сега ЛГБТ активистите са лишени.
  Но да не се отклонявам от въпроса. По-скоро питам - по времето на Османската империя тук "съвместно съжителство" ли сме имали с турците, и кой е бил от активната страна?

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"zle_platen_trol"]Какво значение има, какъв термин ще се използва,[/quote] Има! Думата "съжителство" директно подкрепя неоосманизма, думите "владичество"" и "робство" му противостоят и го отричат- елементарно е....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#9] от "diegos":

  Извинявай, но това пак не е "робство" - въпреки всичките брутални деяния на завоевателите, обикновените българи все пак са имали къщи, ниви, работилници и т.н.

  Имали са собственост, а не са били (самите те) собственост.

 16. 16 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ужас! С това "съжителство", сульо и пульо се изходи на тема патриотизъм и всеки си мисли, че казва нещо смислено и неказано досега.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  Обезбългаряване продължава на "академично " ниво.
  Хм.
  Госпожа Албена някоя си, време е вече да помисми за такива писания да се потърси "съжителство" със службите за сигурност.
  Защото националната памет не е само политика и академизъм, тя е и НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.
  Както и образованието е ЕЛЕМЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!
  !

 18. 18 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#13] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Става дума за ежедневието, когато съжителство очевидно е имало - може българи и турци да са били в отделни махали, но са съжителствали, не са се избивали по улиците.

  Не изкривявай смисъла на думата - положението в България е било владичество (или иго, ако щеш), но на ежедневно ниво, в битовия смисъл, говорим за съжителство, така както днешните българо-мохамедани съжителстват с нас, а не са "поробени" от нас.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"Vorknkx"]Казвам псевдо, защото за мен патриот е човек, който обича родината си, [/quote]
  До тук разбрах, че считате турция за Ваша родина и че сте турски патриот, защото защитавате политическата доктрина неоосманизъм и я считате за вярна относно положението на българите в османската империя в периода 1396-1878г. Вие сте с турско самосъзнание, нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#9] от "diegos":

  Интересно, че докато у нас мнозина са готови да се бият, че не е имало турско робство, от английски и американски исторически източници има сведения за такова робство в Отоманската империя, част от която е и България до 1878 г. Последните сведения за търговия с роби са от американския посланик в Константинопол 1913-1916 г.

  [email protected]
 21. 21 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 726 Неутрално

  дали е робство или не е проблем , но защо не се поставя и проблема с робството ,което организираха комунистите и децата им ,на които и сега сме роби , те също са убивали сред 9.09 .1944 десетки хиляди ,пълнили са лагери и затвори с невинни хора , разбивали са човешки съдби ,изселвали са семейства и конфискували имоти ,за които текат 20-30 годишни дела още и хората са даже живи и могат да свидетелстват ,защо не се търси вина и на комунистите и децата им ,които властват благодарение на бащите си ,като Бокова , дето ми обяснява ,че не била виновна за баща си и нямала нищо общо ,ами ако не беше баща и сатрап и не беше трепал обикновени хора ,тя нямаше с децата си да е в Манхатън ,ами като мене на село ,защото баща ми е бил концлагерист в Белене 6 години и след това цял живот семейството ни е мачкано от тях ,само ,че за тях няма присъди ,никой не търси ,не е робство .

 22. 22 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "Логика":

  Момче, аз съм потомък на тракийски бежанци - прадядо ми е трябвало да бяга от турците, за а си спасява живота, сещаш ли се?

  Ти си типичен екстремист - като не съм съгласен с ограничения ти псевдо-патриозтизъм, значи автоматично ставам "турчин". Заради хора като теб "патриот" днес стана синоним на "фанатик"... а това е жалко.

 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vorknkx":

  така както днешните българо-мохамедани съжителстват с нас, а не са "поробени" от нас.
  ---------------------------------------
  Съжителстват с нас, защото имат същите права и задължения.
  Защото например (и примери много) не плащат допълнителни данъци заради различната си религиозна принадлежност.
  Термина "робство" е некоректен, но некоректността на "съжителството" е в порядъци по-голяма.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Поздравления на Албена Хранова за блестящо аргументирания и интересен текст! Хубаво би било да бъде препрочитан по няколко пъти на ден от "вряскащите" журналисти/е, не всички са такива/ и ура-патриотите преди да ни заливат с поредните неадекватни и необосновани истерии....

  ThePirinEagle
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"Vorknkx"] но са съжителствали, не са се избивали по улиците. [/quote] А това е лукова глава, м?
  1. "...Причините за борбата на българите срещу Османската империя обхващат цялостното им положение под нейна власт. Все пак в това разнообразие могат да се обособят две основни групи. Към първата спада всичко онова, което османците не успели да отнемат или радикално да променят от културната традиция на българите. Втората обособява всички отрицателни промени в техния живот, които завоевателите — целенасочено или не — донесли със себе си.
  http://www.heritagebg.net/nauki/item/196-antiosmanskata-saprotiva-na-balgarskiya-narod
  2. http://www.kaminata.net/forum/antiosmanska-saprotiva-na-balgarskiya-narod-15-17-v-t18599.html
  3. https://sites.google.com/site/istorianablgariavsickiperiodi/osmansko-vladicestvo

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Историята със съжителството трябваше да отвлече вниманието на материала от апартамента в Барселона, заплахата за мишобириране и доклада на ЕК.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#23] от "qwertqwert":

  Пак извърташ - говорим за ежедневието и битовото ниво на живота, не за политическата обстановка.

  На политическо ниво - да, имало е господство, владичество, иго... наричайте го както щете.

  Но на битово ниво това не важи.

 29. 29 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тезата на Давутоглу, че османските времена са били период на разцвет за Балканите, е меко казано идиотска. Не е толкова важно как ще го наречем, по-важно е какво се е случило тук през османското владение. Не е все едно кой те е владял. И примерът за това е под носа ни, на Балканите. Сърбия е владяна от турците около 300г. През същите 300г. западната част на днешна Хърватия и Словения е владяна от италианци и сто години от Австрийци. Всеки, който е ходил в Дубровник, Задар и Пула, веднага вижда разликата между тях и Белград, Ниш и Нови Сад. До началото на 19 век по нашите земи няма училища, за университети да не говорим. Сега си представете на какво ще заприличаме, ако от утре 400 години не ходим на училище. За последните сто години сме постигнали немалко.

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И успя!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vorknkx":

  Макар "робство" да е пресилено, то "присъствие" и "съжителство" е смехотворно и няма нищо общо с действителността. Ако присъстваш и съжителстваш с някого, ти не го третираш като крепостен селянин, обираш системно и не му позволяваш да изповядва религията си открито. Да не споменавам болните теми за кланетата и еничарството.

 32. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Забавни са ми подобни хора , сега за един шамар на циганин , за едната бурка на кадъните са готови война да вдигнат, но същите хора са хвърлят на амбразурата да жонглират с фактите как нямало робство, защото робството било в САЩ негрите и Чичо Том , е да това , което е било тук не е било както в САЩ , и отговора е имало ли е робство или не ще дойде не в този спор , а били ли са българите свободни , ами щом не са били .

 33. 33 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Робство, иго, гнет, ярем.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 34. 34 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vorknkx":
  Пак извърташ - говорим за ежедневието
  ---------------------------------------------
  Т.е. си съгласен с написаното в учебника?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#22:"Vorknkx"]Момче, аз съм потомък на тракийски бежанци [/quote] Не си личи. От кои бежанци сте - от османските мюсюлмани ли?[quote#22:"Vorknkx"]. Заради хора като теб "патриот" днес стана синоним на "фанатик"... а[/quote] През 1877г. от семейство с 25 човека от рода на майка ми, в Старозагорското клане са изклани 12 човека- мъжете на това семейство....Та- какво за фанатиците като теб?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Всичко това може да се каже и много по-просто. думите "турско робство" са създадени защото са възможно най-обидни за българите, предизвикват най-много негативни реакции спрямо турците.
  А най-важната задача на цялата българска националистическа пропаганда, която у нас все още се реализира на държавно ниво чрез системата на държавно образование, е ДА ФОРМИРА ОМРАЗА КЪМ ТУРЦИТЕ!
  За това е и целият шум. Ако държавата престане да насъсква българи срещу турци, скоро това ще удари както националистите, така и ДПС. Защото идеологията на ДПС, това, което споява всичките турци и помаци у нас в един електорат, са същите тези лъжи, на които у нас учат децата в училище за турското робство.
  Всичко е много просто и закономерно. Нарича се политика ...

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#29:"koz"]Тезата на Давутоглу, че османските времена са били период на разцвет за Балканите, е меко казано идиотска. [/quote] Но е факт и младите турски ученици учат точно това в средните държавни турски училища.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vorknkx":
  Но на битово ниво това не важи.
  ------------------------------------
  Не важи чушки.
  Поп Минчо - "Видрица".
  Виж дали не важи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Стефан Узунов
  Стефан Узунов
  Рейтинг: 8 Весело

  След като думата "робство" описва едва ли не всички взаимоотношения в империята, за мен извода е:

  Най-правилно е периодът да се нарича "Турско/Османско робство" :Р

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  а Руската империя: Раковски по повод желанието на видинското население да се изсели към Русия – "Ей окаяни вие видински българи!...ами горките мужици!"
  и писанието между статия и пропаганда . модерна , лоялна и правилна разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мдам ... И продължавали, продължава ...

  Мнението си по въпроса за "робството" вече съм го излагал тук, та няма да се повтарям.
  Но въпросът кому беше нужно и доколко имаше почва за тези "Радини вълнения" продължава да виси и да си намира отговорите.
  Това, че сагата продължава, при това упорито дуднена и раздухвана от либералните апологети на ревизията, наречена "актуализация", идва да ни покаже, че крушката с "истерията" си има истинска опашка не, че и коренче.
  Това "становище" е от същата кореноплодна система, даваща гмо-плодчета. Те конкретен пример, цитирам:
  Имаме безспорното: "Големият спор за термините е и спор за метафорите – поне в научната традиция терминът, ако иска да е термин и да влиза в уроците по история, би трябвало да бяга много далеч от метафората."
  На което веднага е прикачено като безспорно следствие фалшивото: "В това отношение "власт" и "владичество" са най-близо до това да са термини, защото са неутрални и защото нищо не пречи под тяхната шапка да се разкаже всичко – подробно и спокойно – за живота на българите в Османската империя: и лошото, и оцеляването, и страданието, и замогването, и съжителството на традиции, и бунтовете и кланетата в течение на петте века, които са твърде дълги, за да се побират в кое да е от двете късички твърдения: "пет века ни клаха и страдахме" или "пет века ядохме заедно баклава".
  Усещате ли манипулацията?
  Уж се хващаме за точен термин, та да бягаме от недопустимата метафора, а точно от термина ни пробутват ... метафори! Ама вече други!
  Някой да видя в изброеното за петте века "власт" и "владичество" нещо за робството, което го е имало в началото? Защото, аз съм уверен, се търси точно отпадането на тази думичка. И не е заради някаква историческа точност или срам, а защото се избива основен камък от темелите на българското самосъзнание. Защото това "робство" е навсякъде из възрожденците ни. Които ... няма как! ... ще трябва след това да бъдат редактирани. Демек - скопени идейно.
  И какво остава след това за българите, ако ни скопят възрожденците, строителите на България?
  Криско и Плевнелиев, това остава ...
  И на Баце ... разбирателството ...

 43. 43 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#36] от "gullwing":

  Кои са лъжите за турското робство? Някои неща не бива да бъдат забравяни. Една друга нация си признаха и се срамуват от стореното в началото на миналия век, други обаче, категорично отричат кланета, не допускат тяхна вина и се обиждат, когато някой иска да нарече това геноцид или робство - за тях това са златни мигове от историята им, период на възход и просперитет.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Логика - как смееш?

  Родът ми е български, мой пра-роднина (не мога да кажа точно какъв ми се пада), е бил владика на Охрид!

  Дължиш ми извинение.

 46. 46 Профил на gruz_200
  gruz_200
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Разликата между турското и руското "робство" е, че по турско българите са имали право на частна собственост. По тази причина след освобождението от турско има национален подем, а след освобождението от руско - национална пародия.

 47. 47 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  500 годишен геноцид

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Колко пъти да повтаряме, че терминът "робство" произлиза от собственото отношение на правоверните към гяурите?

  [quote#0:"Ислямът"]...Свещената война против даден народ от неверници се прекратява юридически, когато той приеме исляма. Ако обаче неверниците упорстват и бъдат победени от мюсюлманите, с тях се постъпва в зависимост от това дали са езичници или хора на Завета (кафир китаби) – християни и евреи. За езичниците изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме СВОЕГО РОДА РОБСКИ СТАТУС с редица ограничения на правата и унижения. По такъв начин покорените получават закрила за живота и имуществото си и стават поданици на ислямската държава в категорията на т. нар.“ зимми“. Зимми са длъжни по възможност да се обособят в отделни квартали под управление на собствени старейшини и духовни ръководители. На битово и религиозно ниво те се ръководят от собствени правила, а в углавни и обществени дела, както и при сделки с мюсюлмани са подвластни на Ислямския Закон (Шериат). Бракове с вярващи жени и притежание на роби-мюсюлмани се забранява. В облеклото „зимми“ трябва да се отличава с носенето на особен пояс (зуннар) и жълта наметка (гияр). Те не могат да яздят кон, а само магарета и мулета, в обществени събрания не могат да заемат почетни места, длъжни са първи да приветстват мюсюлманина при среща и почтително да му правят път. Те не могат да строят домове, по високи от тези на вярващите. На „зимми“ се забранява да извършват публични действия, които могат да скандализират мюсюлманите: да пият вино, да бият църковни клепала (камбаните са забранени), или да четат гръмогласно свещени книги. Старите църкви и синагоги могат да останат (тези, които не са разрушени, или превърнати в джамии – повечето), като нови е забранено да се строят. Ако, след специално разрешение от най-високо място и като изключение се построи църква, тя не може да е по-висока от мюсюлманин, яхнал кон. (така например забраната за строеж на църкви, започва да отпада в Турция в началото на XIX, като строеж е можело да се започне със специален султански ферман, върху основите на стара църква, като сградата трябвало да се покрие на 40-ден от началото). Основното задължение на „зимми“ било плащането на специалния поголовен данък джизие****, плащан от всеки пълнолетен мъж в умствено здраве, като сумата е в зависимост от годишния доход. Земите на „зимми“ стават собственост на ислямската държава, като им се предоставят в наследствено владение, при условие плащането на особен поземлен данък (хараджа)…[/quote]

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#36:"gullwing"]. Ако държавата престане да насъсква българи срещу турци,[/quote] КОИ СА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ? БЪЛГАРИТЕ! ПРЕЗ 681 Г. ИМАЛО ЛИ Е ЕТНОС ТУРЦИ В НОВОСЪЗДАДЕНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА? НЕ! В НАЧАЛОТО НА 10 ВЕК, КОГАТО ОКОНЧАТЕЛНО СЕ Е ОФОРМИЛ СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА НАРОДНОСТ, ИМАЛО ЛИ Е НАРОДНОСТ "ТУРЦИ" В НЕЯ? НЕ! ТУРЦИТЕ ИДВА СЪС ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНЦИТЕ И СЕГАШНИТЕ ТУРЦИ В БЪЛГАРИЯ СА НАСЛЕДНИЦИ НА ПОКОРИТЕЛИТЕ! Така, че - хайде да не манипулирате темата със "СЕГАШНИТЕ отношения между българи и турци", а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#13] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Точно като във вица - "чукча е писател! чукча не е читател". Затова е написана статията - белким някой разбере, че тектът е за "съжителство на традиции". Ама някои са като малкия Иванчо - "и танк да ми покажеш, аз пак за онова ще си мисля" . . .

 51. 51 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 449 Весело

  Колко прав е бил Ботев.

  "Свестните у нас считат за луди."

 52. 52 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Чудя се, аджеба... арменците милите, дали някога в името на политкоректността биха заменили техния "геноцид" с "изстребление" или "чистка"... що ли ми се струва, че по скоро ще изчезнат като народ отколкото да го позволят... сигурно много се гордеят с това, че почти са били анахилирани... до толкова се гордеят, че водят борба по цял свят, "геноцидът" да бъде признат от всички държави по планетата...

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#45] от "Vorknkx": Смея, защото твърде много станаха родоотстъпниците! Ако плюете само на паметта на Вашите деди- Ваша си работа! Но да плюете и на паметта на моите деди- НЕ, НЯМА да ви го позволя! Родът на съпруга ми от към бащината му линия е избягал от гоненията на османците- цяло българско село слиза от планината и се установява в равнината...При това- става въпрос за население със статут "дервенджии"..И това е лъжа- така ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drug":

  Защото след 1989 година нямаше СЪД , а защо нямаше - не знам даже какво да отговоря на децата, без да се изложа.

  [email protected]
 55. 55 Профил на edmundho
  edmundho
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ама после да няма пак пищящи, като "Народният съд" почне да ви беси ееей!! Щот например оня го намериха в Лъндън... )

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":
  Историята със съжителството трябваше да отвлече вниманието на материала от апартамента в Барселона, заплахата за мишобириране и доклада на ЕК.
  ----------------
  Това сигурно го има, но според мен е екстра, а не основната цел.
  Виж, че заинтересованата от "мюрето" всякаква забъркана в другите скандали "Власт" се оттегли от "дебата". Но либерастващите дуднат ли, дуднат!
  Останали дори сами на сцената - и си набиват ли, набиват!
  Защо?
  Ами защото ... Танев може да го изволниха, ама учебните планове и програми точно на тези "експерти" ... останаха!
  Те са си там, те чакат да бъдат въведени!
  И тече "обосновката" ...

 57. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Логика":

  И какво значение има всичко това, ако децата ни стават все по-неграмотни и по-неграмотни. Ще повторя. В учебника може и любов да напишат, все тая,аз като родител ще си направя труда вместо да пия ракия,като всеки втори "патриот" , да седна с детето си и да му обясня. За всичко. За еничарите, за кръвния данък, за насилието във всичките му форми, за въстанията, за Левски, Ботев и т.н.Така то най-добре ще разбере през какво е минал народа ни за тези пет века. С пищене по форумите няма да направим децата си родолюбци, нито с внушения,че са били роби.

 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#44:"Vorknkx"]На юг имат неоосманизъм, а тук си имаме откровен неонацизъм, подправен с обилна доза параноя.[/quote]
  ЗАБРАНЯВАМ ТИ да се гавриш с паметта на моите деди! "...С навлизането си в града, (тогава с население около 25 500, най-големият български град) войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Османската държава. Значителен брой българи са избити и в старозагорските села и по пътя им към Стара Загора. Хора са одирани живи, печени на кол, разпъвани на кръст и приковавани. На бременни са разпаряни коремите и са вадени неродените деца. .."
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5 Това е истина- не е измислица на откачени хора!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#52] от "diegos":

  Това арменското не е "геноцид", а "Турската държава унищожава опасни терористи".

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 60. 60 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз няма да споря дали е имало робство или не, ще кажа само, че това което други са го чели от учебници и литературни произведения, аз съм го чул от първо лице! Баба ми и дядо ми едва успяват да избягат от турските кланета през 1913 г. от село Кавакли, Лозенградско, с един вързоп в ръка, до границата на България. А колко пеленачета са били изоставени в горите, защото са плачели и можели да ги издадат на турците!!! Сигурен съм, че ако освобождението се беше забавило с 30 години българският народ щеше да сподели съдбата на арменците и гърците в Мала Азия. А това се нарича по модерному "етническо прочистване", което си е чист геноцид. Къде са българите в Източна Тракия? Няма ги!

 61. 61 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Термин ли? Метафора, разбира се."

  Не само. Дори и в по-нови времена е имало роби в прекия смисъл на думата, включително и в Османската империя, включително и роби и робини с българска народност.

  Наистина, през 1830 г. султан Махмуд II е освободил с ферман всички роби от бялата раса в империята, но от другите раси е имало роби дори и в началото на 20 век:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B2_%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F#.D0.A3.D0.BF.D0.B0.D0.B4.D1.8A.D0.BA_.D0.B8_.D0.BE.D0.B3.D1.80.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D1.87.D0.B0.D0.B2.D0.B0.D0.BD.D0.B5_.D0.BD.D0.B0_.D1.80.D0.BE.D0.B1.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.BE.D1.82.D0.BE_.D0.B2_.D0.9E.D1.81.D0.BC.D0.B0.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B0.D1.82.D0.B0_.D0.B8.D0.BC.D0.BF.D0.B5.D1.80.D0.B8.D1.8F

  Това сигурно е било и една от причините в Търновската конституция да има текст, че всеки роб, който стъпи на българска територия, става свободен.

 62. 62 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Любопитно

  До коментар [#28] от "Vorknkx":

  Това на битово ниво ,от ежедневието ли е ...или политика ?

  /П.Р.Славейков/

  ''Един съботен ден през ноемврия майка ми с една от комшийките си ходила на черква чак на „Свети Костадин“ долу, защото тя била тогаз най-близката църква и по-нагоре от нея други нямало. Когато се връщали в улицата тамо (дето сега [е] „Св. Никола“, щом излезеш по-горе от стръмното и излезеш на по-разложната улица), срещат ги двама делибашии. Двете жени били и двете навременни и да раждат наскоро, но другарката на майка ми белким по-навременна била и по-коремчеста, за което и вървяла някак по-изпъчено. Това се зловидяло на едногото от делибашиите.

  — Виж — рекъл той с ругание, — аз отивам на смърт в Шумен, а тя се изпъчила насреща ми като арнаудска Тъпанджа! — И с тез думи изважда ятагана си и я мухнува в корема, от което жената паднала и там си останала. Майка ми търтила да бяга и едвам се привлякла до дома, отдето не е трърде далеч. Но щом се влязла у дома, усетила безвременни болезни на раждане. Пращала за баща ми долу, дето казанджиите. У дома имало петима делибашии. Те седели в едничката соба на къщата, в хашевото готвели и си шетали, а за спане прибирали се вечер във влажната и тъмна мазичка под ниската соба. И тамо, между праза и лука, армеята, пипереница в поплесневелите от влага стени, спели с четирите си деца. Тя се скрила и тамо, между една празна бъчва и пълна каца, всред няколко щърби гърнета, делви, качета — всичката покъщнина на баща ми, — съм видял аз тъмния и влажен свят.''

  [email protected]
 63. 63 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Пак ли ще се дъвче това робство. Трябва да се вземе решение за свобода на избор. Който иска прадедите му да са били роби, да говори за робство.

  Османската империя е типична династична империя и не се различава от която и да е европейска монархия по онова време.
  Що се отнася до населението, българите по онова време са били много по-свободни от френските или английски селяни. Всеки българин е живял в своя собствена къща върху своя собствена земя. Селяните от НИТО една друга европейска държава не могат да се похвалят с такова нещо.

 64. 64 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Какво значение има терминът? Важна е същността - било е подтисничество и явно не добро "управление". В края на 14 век сме били 2.5 милиона, в края на 19, също. Това, не е ли достатъчно, без да навлизаме даже в същността на тона подтисничество

 65. 65 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 470 Любопитно

  то хубаво е да се демонстрира негативното влияние на медиите върху обществените нагласи, ама пък от друга страна не ми е ясно, защо от Дневник са решили всеки ден да ни поднасят по един анти робски анализ?
  В конкретния случай пак се дава трибуна на поредната бутикова фондация с представител Албена Хранова:

  Изследванията на ФХСИ са с подчертано академичен профил, но в тясна връзка с актуалните проблеми на съвременните общества. Основна цел на ФХСИ е да използва и развива критическия потенциал на хуманитарните и социални науки за диагностика и анализ на предизвикателствата, пред които се изправя представителната демокрация днес – в български, европейски и глобален контекст.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 66. 66 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Демек Ботев, Левски, Каравелов, Захари Стоянов и т.н всичките са били недостатъчно грамотни и по тази причина са ползвали друга, неясна за тях терминология. И когато четем за т.н."смутни времена" и синджирите роби, водени за продажба по пазарищата в Източното средиземноморие да приемеме, че това е метафора, плод на неграмотност. Когато четем Дефтерите за данъците "джезие" и "девширме", плащани от "гяурите" да разбирме, че гяурите доброволно са ги плащали, особено кръвния данък и това в никакъв случай не е израз на робско положение. А какво е тогава положението на кравата или овцата, на които има взимат малкото? Когато четем за ангарията на гяурите, закрепостени към санджака, требва да знаем, че това е израз на съжителстване? А колко правоверни са ангарували при същите условия? А май официалната позиция е била, че правоверния е воин и повелител, а гяурът е рая и роб? Когато четем Димитър Талев, един безспорно образован, демек начетен и умен писател, който описва турска Македония от края на 19 и началото на 20 век никъде не срещаме "примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието". Как се нарича тиранията и истъпленията на правоверния мюсюлманин над "гяура" в Османската Империя? Как се нарича тиранията и изстъпленията на Ислямска Държава над гяура - християнин, язид, алевит? Нарича се РОБИЯ. Интересно кому служите вие и с каква цел? Не задавам въпрос.

 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#62] от "karabastun": Питайте го той какво точно би направил сега- 2016г.- ако някой се отнесе така с бременната му жена? Щото ситият не вярва на гладния и на чужд гръб и 100 тояги са малко....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Любопитно

  До коментар [#63] от "dissident":

  Каква свобода на избор , драги ми господине . Свобода на следващите поколения да си изберат народ и вяра ???
  Е това и в най-толерантните държави го няма !

  [email protected]
 69. 69 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Използването на термина „турско робство" е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и „турско робство":
  „Турско робство" е навсякъде по документи. Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство", тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество", тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци, тъй като преди османските турци има селджукските турци. Има други турци в Мала Азия, които имат държава, те пък са османските турци. Народът ни го казва „турско робство". Османистите оспорват това, че е робство, тъй като вече през 19 век започват европейските реформи в Османската империя и вече е нямало онова робство през 15-16 век. Не е грешно да се нарича и „турско робство. Аз го приемам, само и само да не се казва османско присъствие, което нито е научно, това е просто една политическа формулировка".

 70. 70 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  [quote#28:"Vorknkx"]Пак извърташ - говорим за ежедневието и битовото ниво на живота, не за политическата обстановка.

  На политическо ниво - да, имало е господство, владичество, иго... наричайте го както щете.

  Но на битово ниво това не важи.[/quote]

  За петте века "владичество" българите са вдигнали стотици въстания и бунтове, хайдути са бродили из Балкана, за да отмъщават за пороганата чест на своите семейства. Навярно е било така, защото съжителството на българи с турци е било прекрасно.

  Баташките кланета са извършени именно от такива "мирно съжителстващи" башибозуци.

  Няма абсолютно никакво значение как ще назовем този перод - робство, владичество, иго, все е тая. Важното е, че през вековете българите са изпращани на пазарите за роби в Истанбул, моми са били превръщани в сексуални робини.

  http://e-vestnik.bg/23142

  Даже през 1877г. десет хиляди младежи и девойки от старозагорско са отвлечени с идеята да бъдат превърнати в роби. 71. 71 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "... българският народ... не е друго освен вол в хомот, роб на бръснатата глава и на калимавката, роб и сам на себе си" (Ботев, 1873); "... българският народ е роб на турците, роб на себе си, роб на металът и даже на своето образование и просвещение" (Ботев, 1875).
  И като погледнеш по дълбого нашата "героична история"-виждаш колко поколения са възпитани с тази робска логика та робството е АДН на българина - "преклонена глава сабя не сече"и други подобни -та българина предпочита 100 години на колене отколкото 1 ден прав

 72. 72 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#63:"dissident"]Който иска прадедите му да са били роби, да говори за робство. [/quote]
  Страхотна логика. "Който иска дедите му да са били роби" ... Звучи ми като мантрата на Божидар Димитров "Който иска да се чувства наследник на роби - нека се чувства." Ако следваме същата логика, който иска да се чувства наследник на граф - няма проблем, той е наследник на граф.
  Историята не се променя от това какво искаме или не искаме. Аз не искам дедите ми да са били роби, но те са били, независимо от това какво искам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Най голямото робство е неграмотността.

 75. 75 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"bgmusquetaire"]Но със заиграването робство - османско владичество, отклоняваме ли фокус от важните теми? [/quote]

  Е то точно това е целта. Качват ни на шейната и ни пускат по пързалката на взаимното противопоставяне. И докато народа се дърля на тема робство, иго, съжителство или пък комунисти, антикомунисти, политическата класа продължава да си върши мизериите. Разединеният народ е най-лесен за управляване.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#69:"Арон"]Използването на термина „турско робство" е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и „турско робство": „Турско робство" е навсякъде по документи[/quote] Най- накрая! Поне ЕДИН българин - историк да каже истината!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ако в Израел отречеш Холокоста, чака те затвор.
  В България ако отречеш Турското робство, чака те повишение.
  Просто нямам думи, или имам думи, но ако ги напиша, ще ме изтрият най-безпардонно.
  Защото и на тях така са им поръчали.

  Разговарям с всеки, дори и с промити мозъци, стига да са възпитани и да не използват епитети. Само аргументи и факти.
 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#67] от "Логика":

  Питам, аз питам , НО никой не ми отговаря - няма ги водещите хибридната туркофилия – Милена Фучеджиева, Ивайло Дичев, Владимир Левчев – нали ги знаете всички деца на корифеи на соцкултурата и всички с едипови комплекси.

  [email protected]
 79. 79 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да резюмирам накратко напъните на афторката:
  Може за заробиш кораба Радецки, калоферския конак, може да си роб на котленските чобани, на копривщенските чорбаджии, на цариградските фанариоти или на румънските чокои , може Напалеон трите да е искал да зароби целия свят, може да си роб на фашистите,/от черно , по-черно/, на падишаха, на страстите , на корема си или дори на самия себе си. Всичко това са приемливи метафори. Само едно е неприемливо. Сакън да не се изпуснеш: "турско робство" , цитат "(а тук не остана място да поговорим откъде и защо идва "турско" в израза и как стои спрямо "османско"," , ще докажем, че османците са патагонци и нямат нищо общо с турците, вероятно. Веднага ставаш функционално неграмотен човек и даже още по-лошо "роб на самия себе си".

 80. 80 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#72] от "sylt":

  Трябва да те разочаровам, но дедите ти не са били роби.
  Виж дефиницията за роб.
  За робство започва да се говори след революциите във Франция, когато се пеят песни за роби на труда.
  Османците са имали роби (много малко като домашни роби), но те нямат нищо общо с поданиците на империята. Българите са били поданици.

 81. 81 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В контекста на публичния дискурс настоящоято изложение на проблематиката илюстрира неакуратния инструментариума, чрез който се борави и в голяма степен непълнотата на мерките и стъпки на ангажираните припознали се като интелигенция, обслужваща класа и разтягащи лукуми. Предлагам в рамките на стратегията за интеграция в глобалния свят и механизъма на сътрудничество с Турция помолим да ни напишат учебниците.

 82. 82 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 835 Весело

  [quote#18:"Vorknkx"]Става дума за ежедневието, когато съжителство очевидно е имало - може българи и турци да са били в отделни махали, но са съжителствали, не са се избивали по улиците. [/quote]

  )) Абе..... поизбивали са се по улиците, но метафорично и литературно един вид. Предполагам, като потомък на тракийски бежанци, си чел Димитър Талев - да не е цялата четирилогия, то поне "Железният светилник", че се учеше в даскалото ))))

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#78] от "karabastun": Явно проблемът ни е, че българите сме прекалено толерантни хора...Както виждате, когато поставим открито въпроса, БЕЗ да се съобразяваме с това - да не обидим някого- някои "проповедници" изчезват яко дим..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Хубава статия.
  Актуално заключение.

  Преди и след термини и метафори...
  остава да виси със страшна сила въпросът:

  Cui Bono?

  #Кой пичели от такава
  шумна многозначност сива?

  "Министерството не каза: "Ще осъдим за клевета всеки, който публично твърди, че сме съчинили и подменили термин, защото не сме".

  Напротив – в продължение на седмица министерството сякаш НЕ знаеше, че НЕ е съчинявало термин.

  Цитирайки собствената си програма, говорителите на министерството и самият министър не дадоха знак,
  че различават термин от обичайна метафора.

  А различаването им е и въпрос на функционална грамотност, освен на всичко друго политическо и актуално.

  Затова дори ступорът и объркването в скандала не могат напълно да извинят едно министерство, особено ако то е на образованието и науката.

  По тази причина може би не е излишно да хвърлим бегъл поглед към съжителството на термините и метафорите
  в българската класика."

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#64] от "daam":
  Какво значение има терминът? Важна е същността
  ----------------
  Ъхъм.
  И точно тук е заложено капанчето!

  Танев се изпусна, че според "някои експерти", (от министерските, тия които са писали новите програми) - един учебен срок бил твърде много за изучаване по история на Българското средновековие.
  Нейсе, да оставим чопленето по същество на това "експертно становище" настрана.
  Но след като за Средновековието на експертите, (дори и "някои", но явно достатъчно значително, та да се сети Танев, че ги има и да ги спомене), им е много цял срок ... да се сетим пък колко дълго се изучава по история "Османското владичество"?
  И след като е така "сбитичко" - то как с един термин да обхванеш столетия, в които свят, Империи, идеи, общества и самата Османска империя търпят кардинални промени?
  Ами ... или с метафора - или с термин, но не един, а много и всеки съответстващ на периода.
  Ама "експертите" в плановете не задълбавали толкоз в периодите?
  Че тогаз защо се пънат за термините, при това ЕДИН?
  Трябва да си е метафора!
  Как англичаните работят с метафори дори за по-кратки периоди? Викториаска епоха, Регентство и подобни?
  А ние напъхваме близо пет века, при това от феодализъм до индустриалната епоха, под една шапка?
  При това шапка фокусническа, в която изчезват куп неща ...

 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#79:"zegi"] Сакън да не се изпуснеш: "турско робство" , цитат "(а тук не остана място да поговорим откъде и защо идва "турско" в израза и как стои спрямо "османско"," , ще докажем, че османците са патагонци и нямат нищо общо с турците, вероятно[/quote] Хахаха- че тогава неоосманизма като доктрина отива на кино Претенциите на турците, че турският етнос е ислямизираното коренно население на анадола- също- т.е. турците остават без основното си доказателство за твърдяното от тях съществуване на етноса "турци"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  През цялото си съществуване българският народ е свикнал да бъде мачкан и поробван. Проблемът е, че явно ни харесва да живеем по този начин,защото продължаваме да бъдем роби на знайни и незнайни личности, било то от МОН, или от някаква друга институция.
  Поздравления за статията!

  marinov1018
 88. 88 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#83] от "Логика":

  Между другото, може ли в една нормална държава да има "кръвен данък", според който властите насилствено отнемат рожбата на българското семейство, промиват му мозъка и после му заповядват да убива същите тези хора, които с го родили? Или още един данък - диш хакъ или както там се нарича - турчинът яде и пие на корем, па после иска и пари, задето си бил "изтрил" зъбите? Какво е искал да каже Ботев с думите:
  "..турчин как бесней над бащино ми огнище"?

 89. 89 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Макгахан като военен кореспондент в България
  „...Изведнъж дръпнахме юздите с възклицание на ужас, точно пред нас се издигаше грамада от черепи, смесени с кости от всички части на човешкото тяло, скелети почти цели, дрехи, човешка коса и изгнило месо, заразяваща миризма се разнасяше наоколо.

  Всички скелети бяха облечени само с женски ризи, Те всички бяха жени и момичета. Преброих над сто черепа, без да включвам скритите под другите кости на страхотната грамада. Всички черепи бяха отделени от скелетите, всички скелети бяха без глави. Тези жени до една са били обезглавени. Процедурата била следната: турците хващали жената, съблича ли я внимателно по риза, оставяли на страна ония дрехи, които били ценни и всички украшения и скъпоценности, след което много от тях поемали грижата да я изнасилят, а последният я обезглавявал.

  После ни разказаха, че това са костите на 200 млади момичета, отначало пленени и специално запазени за съдба по-лоша от смъртта...“[15]

  „Градчето лежеше на разстояние стотина ярда от нас, не беше оцелял нито един покрив, нито една стена (...) От другата страна на пътя имаше скелети на деца с ужасяващи удари на сабя по техните малки черепи, Броят на децата убити в тези кланета е повече от огромен. Очевидци ни разказаха как видели малки бебета набучени на байонети и разнасяни по улиците на Батак и Панагюрище...“ ''Приближихме към черквата и училището. Земята тук е покрита със скелети, по които висят парцали и парчета изгнило месо. Ако се съди по останалите стърчащи стени, училището е била обширна хубава сграда, годна за приемане на 200 или 300 деца.

  Сега по камъните и боклука, които покриват пода на училището на височина от няколко фута, лежат костите на 200 жени и деца, живи изгорели между тези четири стени...

  Черквата не беше много широка, заобиколена от ниска каменна стена, затваряща малък черковен двор. Отначало ние не забелязахме нищо особено. Зловонието беше толкова голямо, че едва можехме да погледнем около нас.

  Това което ни се стори маса от камъни и боклук под нас, бе в действителност грамада от човешки трупове, покрити отгоре с тънка наслойка от камъни и пръст, целият църковен двор е покрит с тях на височина от три до четири фута и ужасна миризма идваше от там.

  От тази чудовищна гробница можеха да се видят подаващи се глави, китки, крака, стъпала и ръце. Малки къдрави главички се показваха там, малко краче, дълго колкото пръст, малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ - бебета, които са умирали, учудени от яркият блясък на сабята, деца, които са умирали сред писъци на уплаха и ужас...''[15]

  На няколко пъти Макгахан е на крачка да се откаже от разследването си и репортажите заради ужасът, който вижда, самият той споделя, че местата, които е видял са се запечатали в него до края на живота му.

  Юджийн Скайлър, един от спътниците на Макгахан също пише за клането:

  „...Видях костите им, някои още с парчета месо по тях, натрупани в една низина откъм хълмовете, където ги глождеха кучетата. Нито една къща не е останала цяла в тази прекрасна долина. Дъскорезниците - градът е въртял значителна търговия с дървен материал и дъски, които се намирали покрай реката, са всичките изгорени и от осемтях хиляди жители няма и 2000 да са останали. Тук са погинали над 5000 души, голяма част от тях жени и деца и костите им, които са под развалините, и разлагащото се месо отравят въздуха. разпилени човешки кости, черепи, ребра, дори цели човешки скелети, глави на момичета, все още украсени с плитки от дълги коси, кости на деца, скелети, още покрити с дрехи. Тук видях къща, подът на която беше побелял от пепел и овъглени кости на 30 души, изгорени живи. Тук беше мястото, където селският първенец Трандафил е бил нанизан на копие и опечен и където сега е заровен; видях един трап, препълнен с разлагащи се трупове; един воденичен бент, изпълнен с подути тела; тук беше едно училище, в което двеста жени и деца, потърсили убежище вътре, били изгорени живи; тук видях и църквата и църковния двор, където още можеха да се видят около хиляда полуизстнили тела, които запълваха заградения двор и образуваха куп, висок няколко фута, където между камъните, които напразно са били нахвърляни отгоре за да ги прикрият, се виждаха ръце, крака и глави, които тровеха въздуха със своята смрад. След посещението ми по заповед на мютесарифа каймакаминът на Пазарджик бил изпратен в Батак с малко вар, за да улесни разлагането на телата и да предотврати избухването на епидемии. Ахмед ага, който е командвал клането, е бил декориран и повишен в чин юзбашия.“[7]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 90. 90 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#6:"karabastun"]за мен думата ''робство'' във възпитанието и образованието е необходима като ваксина за децата, за да се имунизират срещу това ''заболяване'' и да не допускат никакво робство !!![/quote]
  И как точно се имунизират децата като им се набива, че са били мачкани 5 века

  shut up retard
 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 763 Неутрално

  ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО! - точно и ясно! И всички на работа!

  И така кипи безсмислен спор! Всички упреци са отправени към поробителя и съвременните му наследници. Никой не желае да посочи българските колаборационистите, които директно са подкрепяли Високата Порта. И да разбере защо са я подкрепяли. И докога и как са я подкрепяли. Защо не са подкрепили Левски, а когато последният се е радикализирал - накратко са го сдали на заптиетата и са се погрижили да бъде пратен сигурно в по-добрия свят. Факт е също така, че капитан Дядо Никола е убит от българи, предвождани от бащата на Цанко Дюстабанов в лозята над Габрово. Факт е, че батакчани са убити от помаци от селото Барутин, което днес не съществува - разрушено е от българската армия през 1912. Вазов споменава и нелицеприятни факти за действата на самите батакчани.

  Някои смятат, че българите, заселвайки се на Балканите, получават статута на свещенна крава! Това не е така! Всеки в историята с действията си и бездействията си определя съдбата си, каквато и да е тя.

  Няма никакви значение дефиницията! Значение има същността! И е права видната османистка проф. Вера Мутафчиева, казвайки, че обществото още не е узряло да разбере същността на епохата след завладяването на България от османците.


  Само простите хора си мислят, че има прости неща! Футболът е проста игра, но не е за прости хора ...
 92. 92 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някой много иска да ни внуши измислена, удобна за него история.
  А нашата история е това което сме ние, това е нашето колективно съзнание и онова, което ни обединява. И това е не само писаната история, но и спомените за и от предците ни. Ако на един народ му вземеш миналото, ти го лишаваш от връзката му с онези поколения в гроба. Лишаваш го от корена му. Дърво без корен е мъртво дърво. То плод не ражда и други ползват неговата дървесина. И освен това няма дилема Турция или Русия, колкото и да ни я внушават. Нашето естествено място не е нито в Русия, нито в Турция. Нашето място е с държавите от Централна Европа - Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Румъния. Там ние принадлежим и и като култура, и като манталитет, и като история.

 93. 93 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#87] от "Михаил Маринов":

  Ние затова сме и паднали под турско робство. Един другиму си правим "мръсно" зад гърба, кланяме се винаги на силните на деня, като засвидетелствуваме неограничена вярност, която всъщност е покорност. Да, но този, комуто блюдолизки се кланяме, знае историята ни, като е наясно, че в един следващ момент, според ситуацията, ще започнем и него да плюем, ако се появи някой по-силен. Поради същата причина, основната характеристика на нас българите се свежда до едно изречение в западните медии:
  "Скромен, трудолюбив народ, склонен към предателство". Причината за мен е ясна - много Турчевци и Кирак Стефчовци са се нароили и е време да ги изметем.

 94. 94 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#18] от "Vorknkx":
  [quote#18:"Vorknkx"]но на ежедневно ниво, в битовия смисъл, говорим за съжителство[/quote]
  Предлагам подобрен термин /и никаква метафора няма/
  /петстотин годишно принудително безбрачно съжителство, придружено с със значителни дози домашно насилие/


 95. 95 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Съвместното съжителство не е просто юридическа 'врътка', с която да се 'оправдават' 'хомосексуалните' бракове (т.е. даването на брачни права на хомосексуалните), не на последно място щото съжителството само по себе си не е основание за сключване на граждански брак, вкл. и в случая на хетеросексуалните. А тези права, които цитираш в контекста на брака и хомосексуалните, в момента в България липсват не само за хомосексуалните 'активисти', ами за хомосексуалните въобще.

 96. 96 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#92:"Balkanets"]А нашата история е това което сме ние, това е нашето колективно съзнание и онова, което ни обединява.[/quote]
  Вашето колективно съзнание е продиктувано от комунистически учебници.

  shut up retard
 97. 97 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 767 Весело

  До коментар [#83] от "Логика":
  Толерантност струи от всяка твоя дума И логика, разбира се
  Не забелязах някой по-горе да отрича кланетата, отвличанията,репресиите и т.н.извършени срещу българите и другите християнски народи по време на 5-те века Османска власт,но параноята и първосигналността не прощават.....

  ThePirinEagle
 98. 98 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Гневно

  До авторката и до всички ""ПАТРИОТИ""!!!!

  Кой, какво и кога, също и защо и под чие давление е писал нямат значение, пред един прост факт!

  Когато България е падала под турско РОБСТВО, в тези земи са живели около 1,5-2 милиона души. Горе долу толкова са живели и в една просперираща в днешно време държава-Англия!

  Сега България е 7 милиона, прЕко сили. А Англия е над 60 милиона. И Англия е толкова след едни безкрайни войни с Франция, с Испания, както и след безумното избиване на англичаните от собствените им крале, като се стига, да остава една трета от населението й, и е владяла половината свят, където са се и заселвали и изселвали множество англичани. Ами вижте САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Индия и която и да е друга държава.

  Та преди да пишете глупости, вижте фактите.
  Истината е една. Тук ТУРЦИТЕ системно са избивали хиляди и стотици хиляди БЪЛГАРИ. Имаме един ясно изразен геноцид към българският народ. Имаме системно обезлюдяване на огромни територии, избиване на непокорно население, заробване и отвличане на жени и деца. И абсолютен стремеж за унищожаване на българската идентичност, с непрекъснатото унищожаване на писани книги, паметници от българската държава, сриване на крепост, като Плиска и Преслав, говорещи за нашето величие и възможности през времето! Както и със системната насилствена промяна на религията в населението, а на останалите тук-таме християни, с предаването им в ръцете на гръцката патриаршия!

  Та спрете се с глупостите!

 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#91:"vxa15365434"]Всички упреци са отправени към поробителя и съвременните му наследници.[/quote] Да- поради една проста причина- наследниците на поробителя сега надигат глас, че престъпленията и зверствата в османската империя спрямо българското население изобщо не са се случвали, отказват да признаят вината на османската държавна власт за извършването им спрямо българското население, а после реват- ама, видите ли, БЪЛГАРСКАТА история разделяла нацията на българи и турци!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ

  Остава да се признае историческата коректност 1944... на

  "съветско робство",
  "болшевишко"
  "марксистко"
  "компартийно"
  "тоталитарно"
  "номенклатурско"
  ...

  До коментар [#69] от "Арон":

  Използването на термина „турско робство" е исторически коректно.

  Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята.

  Ето как той разясни използването на термините „османско владичество" и „турско робство":
  „Турско робство" е навсякъде по документи. Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство", тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество", тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK