Ще се съюзи ли Борисов с Орбан и сие

Борисов и Орбан. Снимката е от "Фейсбук" - профила на премиера Борисов

Борисов и Орбан. Снимката е от "Фейсбук" - профила на премиера БорисовПо време на посещението си в София унгарският премиер Виктор Орбан отрупа България с хвалебствия. А го направи, защото иска да привлече българския си колега към идеята за нова преграда по Балканския маршрут на бежанците. Ясен Бояджиев анализира за "Дойче веле":


"Да не объркаме знамената", предупреди Борисов унгарския си колега, докато двамата се подреждаха за изявления пред журналистите. Тази шега със съвпадението в цветовете на националните флагове, както и фамилиарното обръщение на малко име и задушевната лична вечеря с размяна на дарове, отразена във "Фейсбук"-профила на българския премиер, изглежда трябваше да внушат усещане за близост и приятелство. А Орбан, скандализирал неведнъж ЕС с политиката и изказванията си, едва ли се радва навсякъде на подобно топло гостоприемство.


Унгарският премиер отговори подобаващо: България е европейски и световен шампион в борбата срещу контрабандата и трафика на хора; учили сме се от нея, опитваме се да я настигнем, но тя е все пред нас; в България няма политическа нестабилност, няма лоши или недобри явления; ако Европа иска да е коректна, трябва да предложи членство на България в Шенген... И все в този дух - очевиден преразказ на чутото от българския премиер, но в силно преувеличена форма, каквато и той рядко си позволява.


Идеята на Орбан
Целта на пресилените хвалебствия е ясна. Унгарският премиер дойде в София, за да съблазни и приобщи българския си колега към идеята за издигане на нова преграда пред бежанския поток по границата на България и Македония с Гърция. Преграда пред т.нар. Балкански маршрут, по който през миналата година преминаха близо милион бегълци от войните и мизерията в Близкия и Средния Изток. Зад тази идея стоят главно четирите страни от Вишеградската група - Словакия, Чехия, Полша и Унгария, които открито критикуват и се противопоставят на досегашните общи европейски решения за бежанската криза. И най-вече на квотния принцип за разпределяне на бежанците.


Ако се погледне географската карта, идеята изглежда логична. Защото колкото и да са справедливи критиките към Гърция, че не се справя с охраната на външната граница на ЕС, трябва да признаем, че да се прави това по море е много трудно, почти невъзможно. Освен ако не допуснем, че насочилите се от турските брегове към гръцките острови плавателни съдове могат да бъдат потапяни заедно с пътниците в тях. По-лесно и по-ефективно е нелегалният поток да бъде спиран по суша, както показа българският опит по турската граница.


Как точно си представят това авторите на идеята, е засега неясно. Подчертавайки, че не може да се разчита само (и във всеки случай не скоро) на обещаната от Турция защитна линия, Виктор Орбан от няколко седмици неуморно повтаря, че ЕС трябва, "независимо колко скъпо или трудно е това", да издигне ограда по протежение на цялата граница на България и Македония с Гърция. Като цяло пък Вишеградската група засега говори за "създаване на резервна гранична система" по същата линия, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални имигранти. Очевидно идеята трябва да бъде окончателно избистрена и аргументирана от четиримата лидери в Прага на 15 февруари. За което, естествено, е нужно и съгласието на засегнатата пряко София. Затова Орбан покани тържествено българския премиер да се присъедини към тази среща. Което означава да се присъедини и към единната позиция, която три дни по-късно трябва да бъде официално представена в Брюксел пред Европейския съвет.


Отговорът на Борисов


"Любопитни сме какви предложения има Борисов и какво сътрудничество можем да създадем", каза Орбан, съобщавайки за тази покана. Но любопитството на българската публика за позицията на самия Борисов не бе задоволено.


От една страна той със сигурност не би искал да се идентифицира политически с онези, които оспорват общите европейски решения за бежанската криза. Още по-малко пък със страни от ясно оформилата се в Централна Европа дясно-консервативна, популистка и националистическа ос, противопоставяща се и на някои от основополагащите демократични принципи в ЕС. Като самия Орбан например, обявил, че изгражда "нелиберална демокрация" по руско-турско-китайски модел. Разбира се, подобни настроения не са чужди и на значителна част от българското общество и българския политически елит, а и в България независимостта на институциите, разделението на властите и медийната свобода са също силно компрометирани. Премиерът обаче не може да си позволи открито да се идентифицира с тези процеси, защото от години изгражда образа си на проевропейски политик, защото няма самостоятелно мнозинство и защото силно разчита на европейските фондове. Именно те са най-големият инвеститор в страната и вече няма да се "усвояват" автоматично, а само срещу реформи и при спазване на принципите.


Логиката на събитията от последните седмици обаче изправя България пред очевидни рискове, което подсказва, че при определени условия Борисов би се присъединил към идеята на колегите си от Вишеградската група. Тенденцията на ограждане и затваряне на граници (включително и на македонско-гръцката граница, признаци за което вече се забелязват) ще засили неимоверно нелегалния бежански натиск върху България (вече не само по границата ѝ с Турция). Тъй че един колективен, подкрепен материално и финансово от ЕС отговор на тази заплаха би бил добре дошъл. В тази посока, макар и без особена конкретика, прозвучаха и изказванията на българския премиер, който похвали унгарския си гост за позициите му и влезе в критичния му тон към ЕС. "Разликата между мен и Виктор Орбан е, че той по-смело отиде напред. Докато той се огради бързо, бе сочен с пръст, а сега само за няколко седмици седем държави се оградиха като него", каза Борисов. И изрази надежда "нашите европейски колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси".


Европейската позиция


Разбира се, позицията му в крайна сметка ще зависи вероятно именно от позицията на тези "колеги и партньори" - тоест, на "големите" в ЕС и най-вече на Германия. Навремето те се отнасяха критично към издигането на стени - когато България първа направи това и още повече когато Унгария загради южната си граница. Но с времето, с главоломното нарастване на броя на пристигащите по Балканския маршрут и с резкия ръст на местните радикални националистически партии, тези критики затихнаха, появиха се заграждения и на други места, а на още повече места Шенген бе де факто отменен и граничните проверки бяха възстановени. Швеция вече ограничи приема на бежанци. Австрия обяви годишен "таван", който ще бъде достигнат още преди лятото. Германия започна да връща хора на австрийската граница и е въпрос само на време под някаква форма да последва австрийския пример, за да "намали рязко и трайно броя на прииждащите". Всичко това вещае катастрофа в страните по Балканския маршрут. Никоя от тях не иска да бъде превърната в лагер за бежанци. А се задава пролетта. "Разполагаме с не повече от два месеца да поставим нещата под контрол, иначе Шенген ще се разпадне. Ако не пазим външните граници на ЕС, ще се разпаднем като политически съюз", обяви председателят на Европейския съвет. "ЕС си дава два месеца, до края на зимата, за да спре потока от мигранти към Европа", заяви и холандският премиер, чиято страна председателства Съюза.


А Гърция?


При това положение може би няма да се наложи европейските лидери да бъдат убеждавани дълго да приемат идеята на Вишеградската четворка или някаква нейна модификация. Това обаче на практика ще означава външната граница на ЕС да се премести на север, което ще постави в изолация и ще изключи от Шенген затъналата и без друго в проблеми Гърция. Тази заплаха бе изречена на глас преди две седмици в София от министъра на вътрешните работи на Бавария. Последва го еднозначно австрийската министърка на вътрешните работи. Някои страни, предимно от Южна Европа, се противопоставиха. А Европейската комисия твърди, че такова предложение няма и не се обсъжда, но едновременно с това официално предупреди, че Гърция сериозно пренебрегва задълженията си по границата към Шенгенската зона и че ако не разреши проблемите до три месеца, може да бъде подложена на нов граничен контрол от другите членки.


Каквото и да е решението за предлаганата нова европейска стена, към идеята за която Орбан се опита да привлече и България, ЕС няма как да остави Гърция на произвола на съдбата и затова ще трябва да търси отделно решение за нея. "Файненшъл таймс" вече лансира един краен и донякъде циничен вариант на такова решение: Гърция да размени дълг за бежанци и така да бъдат съчетани двете най-големи европейски кризи - с еврото и с бежанците. "По стечение на обстоятелствата Гърция и Германия са двете страни, които са в епицентъра на тези два проблема. Сега Германия страда от прииждането на над 1 милион бежанци, повечето от които са стигнали до Европа през Гърция. Настъпи моментът да помислим съзидателно как тези два проблема могат да бъдат съчетани в един дипломатически пакет, който да помогне и на двете страни", пише британското издание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cavron
  cavron
  Рейтинг: 233 Гневно

  Сега е момента да измие срама и да се присъедини. Стига с тези началници!

 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Всъщност посланника на Путя дойде да нагледа друга негова колония, срещна се с псевдо главатаря и ще докладва - всичко останало е бошлаф работа...

  Stef
 3. 3 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ами, това което направи Орбан, го правят сега Австрия и Германия. Бърза делегация до Израел и да се ползваме от опита им с оградите.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  "Това обаче на практика ще означава външната граница на ЕС да се премести на север, което ще постави в изолация и ще изключи от Шенген затъналата и без друго в проблеми Гърция."

  Те така или иначе са запушили ККП-тата. Просто ще им помогнем от наша страна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  България трябва да засилва връзките си с Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Това е единственият начин да оцелеем в толерантно-ислямското море, което представлява Европа в момента.

 6. 6 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Борисов е пътник вече, и да се съюзява - все тая!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Ако Баце се съюзи с Орбан значи ще секне финансирането на всички либертоносци и трафиканти на мъже в спортна форма и нагон !???
  Дерзайте, крийте турските лири!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Като гледам тия двамацата май ще си станат добри приятели. Ако трябва да си призная, в началото хич не ме кефеше Орбан ама сега точно обратното. Дано има съюз с Унгария и сие

 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До момента Орбан/Полша започна да го следва/, е единственият лидер на държава - членка на ЕС, който се държи адекватно по т. нар. "бежански" въпрос. Което е от полза не само за Унгария но и за цяла Европа. Освен това благодарение на провежданата от него политика/вътрешна и външна/, рязко и съществено се повиши стандарта и качеството на живот на унгарските граждани.
  Поканата е голям шанс, който БГ трябва да използва, за да се превърне в близко бъдеще "четворката" в "петорка" а след това и в "осморка". Трябва да се търси подкрепа и от Румъния, Гърция и Хърватска. Това е единствения начин да се противодейства ефективно на желанието на Франция, Германия и Англия за ЕС на "две" скорости.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Съдейки по икономическото положение на Унгария, са директно държава за пример. За последните 3-4 години износа им е нараснал с над 30%. Структурата на износа е много добра - електроника, машини, автомобили https://www.google.bg/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Hungary_Export_Treemap.jpg&imgrefurl=https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary&h=2085&w=2668&tbnid=7HnoJha6_LbvUM:&tbnh=160&tbnw=205&docid=AEHU7ltvZSnr6M&usg=__oYExVnYDwUC43qZgpXo5ZHoz7ek=&sa=X&ved=0ahUKEwithqahy93KAhUGCiwKHVDBCBEQ9QEIITAA
  Не знам дали е благодарение на Орбан или въпреки него, но в крайна сметка унгарците си го избират. Това е демокрацията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Колкото и жално да цвилят от ДВ е ясно, че повечето българи биха одобрили ако Баце започне да прилага унгарския опит спрямо мигрантите и ще са съгласни да се присъединим към Вишеградската четворка срещу "лекарите"

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Мога да се обзаложа, че Бойко няма да се присъедини към Орбан. Първо, защото е страхливец и стабилизатор. Второ, защото това ще значи конфронтация с Меркел и евентуален натиск за реформи срещу евро пари. Разбира се, за кликата на Бойко парите са по- важни от сигурността на България. Лошото отношение към бежанците е държавна политика, целяща да ги откаже от идване в Бг. Мутренски номера гарантирани от ГЕРБ, не очаквайте политики или решения от тях.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  ЕС ще остави Гърция да се справя сама. Брюкселските чиновници да видят как Австралия се справя с няколко катера.

 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#1:"cavron"].[/quote]

  [quote#1:"cavron"]
  Сега е момента да измие срама и да се присъедини. [/quote]
  Това, ако някога изобщо стане, одма гътвам най-големио коч и сторвам празник за цело село

 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#12:"veselakoleda"]Мога да се обзаложа, че Бойко няма да се присъедини към Орбан. Първо, защото е страхливец и стабилизатор[/quote]

  До коментар [#12] от "veselakoleda":
  Що пак така, с лошото? Баце е известен със своята способност на велик.."анализатор"

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  До коментар [#9] от "subaru":

  Няма да стане.Боце обича да се харесва на силните и да „усвоява“

 17. 17 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Лошото на такава идея е, че после една част от потока ще се насочи през България.
  Но пък в един момент Германия така или иначе ще се препълни.
  Хубаво е да се подготвим добре за това, което ни очаква - а то е нашествия на скакалци...

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Орбан - президент на ЕС!

  Мачкай климатичния чейндж!
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Както казват източните мъдреци - Ще видим.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Някак взаимно противоречиви и нелогично изглеждат предложенията България хем да бъде приета в Шенгенското споразумение (което значи да бъдат премахнати граничните проверки с другите страни-членки), хем да се проверките и възстанови оградата по българско-гръцката граница (при положение че Гърция е единствената съседна държава-членка на Шенген). Ако това предполага изключването (макар и временно) на Гърция от Шенген, ползата за България от влизането в споразумението ще е много по-малка.

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ние трябва да се тревожим за
  Гърция,защото ако тя бъде
  изолирана,бежанците ще я
  превземат ей така просто
  пристигайки нонстоп там!
  Полезния ход е по най бързият
  начин да се решат проблемите
  на Сирия,дори и с цената на
  компромиси.Просто да се успокои
  топката,за да може ЕС да вземе
  адекватни мерки.

  Мисълта ражда действието.
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#4:"EU defender"]Те така или иначе са запушили ККП-тата. Просто ще им помогнем от наша страна.[/quote]

  Блокирането на границата от гръцка страна само вреди на българската икономика. Не виждам защо трябва да им помогнем.

 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Няма нужната сила да убеди онези момчета.
  И не говоря за физическа такава...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Ще се съюзи ли Борисов с Орбан и сие"
  ========
  За да стане това се иска дупе и да си чист.
  Не на последно място имиджа на прост шут е непреодолим.
  И това важи повече за "Вишеградската четворка", отколкото за ЕС. Там авторитета ни като българи е нулев точно заради матряла в "управляващите", който упорито изгражда този ни образ.

 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Трудно може да бъде привлечен Боко в подобни каузи. Прекалено много слуша началниците, а и обича да го галят по главата.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  И Орбан и Боко чукат на отворена врата. Германия вече се препълни с бежанци и приема всяко предложение. Къде и как ще се огражда е само технически въпрос. Боко задължително трябва да се присъедини към четворката по икономически причини. Навремето от там идваха най-много туристи. А бяха и най-големите ни търговски партньори. Дето е текло, пак ще тече. Ама трябва и акъл, трябва капацитет. Ох Боко, Боко, поне министрите ти да ставаха за нещо.

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1990 Неутрално


  „Ами, това което направи Орбан, го правят сега Австрия и Германия. Бърза делегация до Израел и да се ползваме от опита им с оградите...”


  Това не е решение на въпроса! За да се реши бежанският проблем, трябва да се постигне примирие в Сирия! Ислямска държава и Русия правят всичко възможно да подържат напрежението, но няма да успеят, защото потенциалът им като икономика и въоръжение е нищожен в сравнение с този на ЕС, САЩ и НАТО! Превъзходството на ЕС и САЩ пред останалия свят е съкрушително! За това бежанците се насочват към Европа! До ден днешен не сме чули нито един бежанец да е изразил желание да се спасява в банкрутиралата Русия, където можеш да си купиш една рубла за две български стотинки...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  „Ще се съюзи ли Борисов с Орбан и сие...”


  България вече е избрала съюз! Името му е Европейски съюз! Други съюзи няма. Освен в главите на онези хора, в които още гърми залът на Аврора.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#21:"Амброзия(аман от профани)"]Полезния ход е по най бързият начин да се решат проблемите на Сирия[/quote]

  Това няма значение, защото 80%и нагоре са просто икономически имигранти, които търсят на хляба мекото и се научиха, че тук има за всички.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Ако Борисов поеме този пас - аз съм За и ще му ръкопляскам.
  Защото:

  1. България е несъмнено на топа на устата и всяка помощ си е добре дошла
  2. Изграждането на такава "стена" ни свързва по-тясно с Македония, в обща кауза. Което е добре за бъдещето.
  Пък и вдига ограда между Македония и Гърция, което пак е добре за бъдещето
  3. Издигането не само на ограда към Турция, но и поставянето и под "европейска" табела пък е още по-добре за нас и за бъдещето. Не само да се спират нелегални имигранти, но и да се поохладят евентуални мераци на Турция да ни върти номера с "бежанци", каквито върти през Гърция.
  4. Гърция не е чак такъв кахър, защото на нея връзките с Европа не са основно през Македония и България, а с фериботите към Италия главно. Та да не ги мислим, хеле пък тяхното "европейско бъдеще". То си им е сигурно.
  5. Кахърите на бавареца, т.е. германеца, споменат от Бояджиев, също не са пречка. А даже стимул. Защото са лицемерие, което кахърящо се за Гърция на практика дърпа към Турция. Това си е от години основен вектор в германската политика.
  6. С такава "лимит еуропеае" България влиза "вътре в периметъра". Докато засега сме в най-добрия случай "гранична провинция". Разликата хич не е тънка, а принципна.
  7. Една такава "граница" е рамо и за включването ни в Шенген. Вярно, че сега Шенген е "изключен", но трябва да се заеме капията. не мисля, че Шенген ще остане "изключен", та да няма смисъл напъна, но дори и да остане - само "силният сигнал и ясният знак" да остане - пак си е плюс за България. Не само имиджово, но и политически за бъдещето.

  И най-накрая нещо субективно.
  В работата си за достатъчно дълго време съм се разбирал идеално с колегите си от Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния ... За поляци и чехи - фифти/фифти.
  Та така да се каже - мисля, че "компанията" си е "от наш'те", та имаме съвсем естетсвено място в нея ...

  Накрая - яааа,к'ви времена настанаха!
  Да викна и аз "Мачкай, Бойко!" ...

 31. 31 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Борисов е доста по ловък от Орбан. Той има идеал и това са държавите от Западна Европа. Но лъже и танцува с всички. От моя приятел Ахмед до моя приятел Дейвид.

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#10:"EU defender"]Не знам дали е благодарение на Орбан или въпреки него, но в крайна сметка унгарците си го избират. Това е демокрацията.[/quote]

  Не е така. Демокрацията още предполага зачитане на демократичните традиции (като например разделението на властите) и правата на малцинствата (не само етническите). Орбан и партията му Fidesz са открити привърженици на особен вид "демокрация" -- "нелиберална демокрация", сочейки за пример Русия на Путин и Турция на Ердоган. Веднъж взели властта, те веднага промениха конституцията и избирателния закон в своя полза. В резултат на тези промени, на изборите през 2014 Fidesz спечели 66,83% от депутатските места само с 44,87% от гласовете (при положение че само 61,73% от избирателите бяха гласували). Помислете си пак: Fidesz имат 2/3 болшинство в парламента и променят конституция и закони в своя полза след като само 27,7% от избирателите са гласували за тях на последните избори.

  Нещо подобно стана след последните избори в Полша. През м. октомври 2015 година партията "Право и справедливост" печели изборите с 37.6% от гласовете (но поради избирателния закон получава 51.09% от местата в Сейма и 61% от местата в Сената на двукамарния парламент). Дотук добре - всичко е демократично. Но веднага след това партията на Ярослав Качински замени набързо членове на полския Конституционен трибунал игнорирайки съдебно решение че трима от конституционните съдии трябва да запазят постовете си, гласува да бъде помилван бившия шеф на службите за сигурност осъден за злоупотреба с властта и го направи министър за сигурността, поиска да подмени ръководството на държавната телевизия и радио, и дори забрани театрална постановка която по тяхна преценка е била "порнографска".

  Аз напълно мога да си представя сценарий, при който ГЕРБ на Бойко Борисов печелят избори. Но не бих искал след това те да прекроят законите на България и да циментират властта си за много години напред -- независимо дали тяхната популярност ще падне поради бъдещите им действия или не.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]Боце обича да се харесва на силните и да „усвоява“[/quote]

  Страхувам се че само последното е вярно. Ако може да "усвоява" повече без "да се харесва на силните" мисля че ще го направи без да се замисля.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#31:"grayeagle"]Борисов е доста по ловък от Орбан. Той има идеал и това са държавите от Западна Европа. [/quote]

  Ако това наистина беше идеала на г-н Борисов, нямаше същите тези държави да критикуват толкова България за слабото върховенство на закона и борба с корупцията и останалата престъпност.

 35. 35 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#17:"theanalyser"]Лошото на такава идея е, че после една част от потока ще се насочи през България. [/quote]
  ++++++
  Идеята да сме буфер би била добра за Европа и за Унгария в частност, но ние как ще се справим?

 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Знам, че не сме желаната крайна спирка за мигрантте, но не можем да си позвилим да сме част от главния маршрут.

  Този път Борисов добре го играе.
  С четворката, но и заедно с Брюксел, че отидоха фондовете.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Няма, щото е страхлив...

 38. 38 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#9:"subaru"] рязко и съществено се повиши стандарта и качеството на живот на унгарските граждани. [/quote]
  Това точно не е много вярно. В Унгария има много високи и разнообразни данъци, ДДС 27%, такси, глоби и пр.., безработица /същевременно намалиха помощите за безработни и др./ доходите не се повишават вече от години, цените се повишават плавно. Здравеопазването е много близко до нивото на нашето, пенсионерите имат малки пенсии. Такава е реалността извън статистиките. В същото време това правителство полага усилия да не се повишават цените на газта и тока.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  [quote#1:"cavron"]Сега е момента да измие срама и да се присъедини. Стига с тези началници![/quote]

  Бойко не изпитва срам така както простакът не изпитва срам от простащините си , защото той не ги осъзнава. Срам изпитват поданиците на държавата България ,че са допуснали такъв човек да ги управлява. По отношение на Началниците, Бойко без тях не може , защото манталитетът му е слугински. Доколкото една част от българите имат робска психика , те си избират Бойко , защото им пасва на манталитета.

 40. 40 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Всичко хубаво ама нито България е Унгария, нито пък Бойко е като Орбан...
  Нищо няма да се получи, само временно закрепване на положението.

 41. 41 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 257 Неутрално
 42. 42 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#1:"cavron"]Сега е момента да измие срама и да се присъедини. Стига с тези началници![/quote]
  Хъммм...Моето лично мнение е ,че.....
  Виктор Орбан ще сглупи много ,ако се съюзи с Борисов ....На Боко НЕ МОЖЕ да се разчита....Фурнаджийска лопата ,меняща си мнението ТОЧНО за 3 секунди ....И ТОЧНО на 360 градуса !!! И това ....по два-три пъти на 24 часа !!!!
  Още повече, че....Печалният опит с Борисов показва, че който се е съюзявал с Бочко Борисов,добро не е видял.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 43. 43 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Такива са времената
  и ще е нужна стената,
  Бойко ще подкрепи
  само ако Брюксел нареди!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK