С кого се идентифицираме

Паметникът на Цар Самуил на Александър Хайтов до църквата "Света София" и склуптурната композиция "Самуилови войници" на Любомир Далчев

© Велко Ангелов

Паметникът на Цар Самуил на Александър Хайтов до църквата "Света София" и склуптурната композиция "Самуилови войници" на Любомир ДалчевОмръзнахме на всички с тази тема, но ми се иска да го кажа. Няма пренаписване на историята, това е идеологически лозунг, пуснат от националните аятоласи. Те искаха да пренапишат историята в последните години, настоявайки, че трябва да си имаме наш, български геноцид - защото с какво сме по-долни от южноамериканските индианци, черните от белгийско Конго или евреите?


За историческата наука е очевидно, че Османската империя е извършила многобройни жестокости от началото до края - от падането на Константинопол през 15-и, до избиването на 1,5 милиона арменци през 20-и век. Също така очевидно е, че тази империя не е робовладелска и християнските населения плащат данък джизие от 10%. Дали е било по-тежко или по-леко от Римската, Ацтекската или Руската империя - нека спорят историците.


За мен в дебата за "робството" става дума за нещо съвсем друго:
С кого се идентифицираме в миналото?
Има и следосвобожденска традиция в това отношение, свързано с опита на нашите управници тогава да се пласират на международната сцена - когато опитват да убеждават Великите сили, че тук никой не се е бунтувал и насилията през 1876-а са безпричинни. Има пригаждане към едни или други геополитически спонсори. Но основната щета е нанесена от комунистическата идеология. Тя си поставя за задача да намери в миналото предшественици на пролетариата - значи на онези най-бедни, най-нещастни, най-експлоатирани хора, които, предполага се, ще преобърнат историята. В историята има всякакви работи, когато търсиш - намираш. Във времето на Френската революция например измислят теорията за двата народа, където бедните са наследници на покорените гали, богатите - на господарите франки. Транспонирано у нас върху славяни и прабългари.


По-старите сигурно помнят как в един момент махнаха "цар" от улиците на София и се озовахме на едни такива народни адреси като "улица Петър". Преди десетина години в Пловдив се разрази показателен дебат около паметника на Филип Македонски, когото някакви хора възприемаха като завоевател, защото виждаш ли, "ние" сме по определение потиснатите, завоюваните. В историческата възстановка, наречена турско робство, "ние", разбира се, играем робите - бити, онеправдани, изнасилвани. Робите са бъдещият пролетариат, наречен впрочем в "Интернационала" - "парии презрени, роби на труда". "От добър работническо-селски произход" в този смисъл малко напомня това, че добрият българин произхожда от роби.


Отвъд иронията. Изправени сме пред много по-дълбок проблем на националната си идентичност.


Трябва да се научим да се идентифицираме
със своите първенци


да си представим, че чорбаджията не е непременно изедник (впрочем самото име идва от това, че дава чорба на ратаите, т.е. това е човек, който прави благотворителност). Да почваме да идентифицираме като свои предци търговците, занаятчиите, "колонизирали" според израза на Хаджийски пазарите на империята, с учителите, писателите, първенците. И това не само за 19-и век.


Нали си представяте яростта, които подобни думи будят? Подстрекавам, значи, към това да приемаме грабителите, олигарсите, псевдоелита и тъй нататък. Революционният плам веднага се разгаря, макар и отдел "идеологически" отдавна да е разформирован. Да, съгласен съм, че много хора у нас са крадци и бандити, някои от тях впрочем умело направляват тези сиромахомилски страсти, внушавайки ни, че чистите хора са по определение роби/пролетарии. Но да се идентифицираш системно с най-нещастните и най-тъпканите - и да учиш на това децата - това е просто лудост. Това прави невъзможна националната общност.


Без робство нямало въстание:
това пък е просто ленинизъм


Точно обратното, пролетарските революции са толкова, колкото и революциите на роби в историята - бунтуват се хора, стигнали до определено социално-културно ниво, които могат да припознаят лидери, да изградят политически институции. През 19 век нашите земи рязко изпреварват останалата част от империята и в развитието на капиталистическото стопанство, и в културно, и в битово отношение - ето защо почват да се борят да се обособят, да се отърват от назадничава Анадола. Дали този разказ не е по-добър начин да възпитаваме национална идентичност? От това, че сме по определение винаги най-нещастни и да се молим на освободители или пък да подлагаме ръка за еврофондове?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  "Но основната щета е нанесена от комунистическата идеология. Тя си поставя за задача да намери в миналото предшественици на пролетариата - значи на онези най-бедни, най-нещастни, най-експлоатирани хора, които, предполага се, ще преобърнат историята..."

  Оттам и сватбарското провикване: КЛАХА НАРОДА СИ [монархофашистите, демек], КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ.

  И, разбира се, в решителния момент Дядо Иван пристига със гръм...  Добре, че в България има прозорливи и неподдаващи се на мозъчно промиване хора, които с един хубав каламбур взривяват старателно лепените с плюнка мисловни конструкти на русофилската продажна шайка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  определено не се идентифицираме с дичев. затова и като му видим името под статия, не я зачитаме дори.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Матряла си иска Робството и дори Му робуват.

  На образованите българи е ясно, че тази формулировка се експлоатита от "патрьотите", рашистите и мутрите на ДС за да изпъкне Освободителката, Матушка Расия, Цара Освободите и пр.

  Връщане на "Записки по българските въстания" и прекратяване изучаването на "Под Игото" а "Здравстуйте Братушки" да се изучава като класически пример за промиване на мозъци и Робуване на чужда държава.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Трябва да се научим да се идентифицираме
  със своите първенци

  да си представим, че чорбаджията не е непременно изедник (прочем самото име идва от това, че дава чорба на ратаите, т.е. това е човек, който прави благотворителност).

  Прекрасно!!?
  Ама какво да правим с олигарсите?
  Например Пеевски?. Или с О. Донев? Златев.. И други, които не е коректно да споменавам - Банкера, който умножаваше парите на борците срещу олигархията?. Получаващите пари от чужбина какви са?
  А най-справедливо и морално е дадем правото на борците срещу олигархията да определят кои са изедници, и кои олигарси и кои самаряни...

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Да гледаме все назад, ника не е добра идея!!! Каквото било, било... сега трябва да гледаме напред....

  Апропо, идентифицирането с чорбаджиите от Възраждането също не е готина идея, щото те чорбаджиите съвсем не са се натискали за "освобождение" от държавата на султана.....
  Имали са едно наум, кому какви краставици могат да продава!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  трябва да си имаме наш, български геноцид
  ------------------------------------------------------
  "Професорът" за пореден път доказва, че има непростими пропуски по история. Или грантоопределено преформатиране на чипа.
  Едно от определенията на геноцид е : "насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група"
  Та какво освен геноцид е бил кръвния данък ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  С ромите?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Нормане изпи ли ди кафето сабахлем,преди да почнеш да громиш, дедо Иван!?
  Лек ден ти пожелавам,аз отивам да побачкам малко.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  - JE SUIS БЪЛГАРИЯ
  - JE SUIS EUROPE !
  - JE SUIS NATO !!
  - JE SUIS USA !!!
  - JE SUIS ЗАХАРИ СТОЯНОВ !!!

  NO - ИВАН ВАЗОВ
  NO - РАША
  NO - РУТИН

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Не е сватбарсо провикване
  [quote#1:"Norman Granz"]КЛАХА НАРОДА СИ [монархофашистите, демек], КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ. [/quote]
  а романът Хоро от Антон Страшимиров...... умньов......
  и то именно от "монархофашистите", главният монархофашист проф. Цанков, в тази връзка, бега чак в Аржентина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Весело

  На мене от цялата статия ми беше интересна тази част: "Във времето на Френската революция например измислят теорията за двата народа, където бедните са наследници на покорените гали, богатите - на господарите-франки." Не го бях чувал досега това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":
  Да гледаме все назад, ника не е добра идея!!!
  --------------------------------------------
  Гледане назад е когато се насажда омраза към турците заради неща, което е станали преди 2-3-4 века.
  И съответно любов към "братушките" щото видите ли били ни "освободили". Сякаш за магарето има значение чий самар носи.
  Но историята трябва да се знае и помни.
  Щото който е отникъде, той е заникъде.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Робството е жизнено необходимо на кремълската доктрина за България, защото без робство няма освобождение, без освобождение няма вечна признателност и неизкупимо вечно задължение на българите към 'освободителите', което да дава карт бланш на русия да се разпорежда в България както намери за добре.

  Аз лично не произхождам от народ на роби, моите предци никога не са били купувани и продавани като добитък както са били купувани и продавани 3/4 от 'великите освободители.

  #KOЙ номинира бокова!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  "Точно обратното, пролетарските революции са толкова, колкото и революциите на роби в историята - бунтуват се хора, стигнали до определено социално-културно ниво, които могат да припознаят лидери, да изградят политически институции."

  Ами който е чел Хаджийски, считан за първия български социолог, направил по своя инициатива и за своя сметка изследване сред живите участници в Априлското въстание (т.е. не е соросоид, изпратен да затрие нацията), прави нормалния извод, че това въстание е нещо като аналог на буржоазните революции в Европа, където не е имало турци, но е имало ред и управление, които са пречели на зараждащия се бизнес.

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Стига с това "робство"! Ясно е, че не е най-коректната дума.
  Я да видим какво става с доклада на ЕК?

 16. 16 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Написаното от професор Дичев може да се каже с по-прости и разбираеми думи.

  Досега ние масово се идентифицираме като невинна жертва на другите народи - не само турци, но и гърци (самуиловите войници), руснаци (комунистическа диктатура), понякога сърби. Причината е много проста - само така можем да оправдаем своите несполуки, или - казано по-точно - липса на забележими собствени постижения. "Турското робство" е идеалното обяснение и оправдание за това.

  Днес, когато сме постигнали значителен прогрес спрямо периода на "робството", тази идентификация вече не задоволява. Но не задоволява само успелите, разумните, образованите хора, към които принадлежи и авторът. Те имат на какво да градят собствено самочувствие и достойнство.

  А неуспялите - най-вече неуспялите поради собствената си неукост, простотия, мързел продължава да натискат за ролята на жертва. Щото нямат друго. И не могат да се оправдаят дори в собствените си очи.

  Най-голямата, най-видимата разлика между успелите и неуспелите е че първите търсят причините за неуспехите си в самите тях, а вторите - в околните. Това важи както за хората, така и за народите.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ама какво да правим с олигарсите?
  Например Пеевски?[/quote]

  Старшина Илиев, за олигарсите има отделни теми, под които не съм забелязал за развихряш хлевоустото си въображение. Тази тема е за фалшифицирането на историята в угода на комунистическия режим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"barcelonski"]Матряла си иска Робството[/quote]
  Така е.
  Една камара наши сънародници си искат робството- руско-съветско-комунистическото и нищо друго. Защото от всички "робства", които са набивани в главите на българите , това е най-близо до определението. И това не е случайно. Комунистическите продажници и слуги на Кремъл са искали болшевишкото робство да изглежда като освобождение на фона на предишните "робства", а българите най-сетне да се почувстват свободни в новия социалистически ЛАГЕР, осеян с концлагери, и в този ЛАГЕР не е имало свобода на мисленето, на придвижването, нито пък икономическа свобода, да не говорим, че напускането на Лагера се е наказвало със смърт- Кое друго "робство" е имало тези характеристики? Затова и византийското владичество се оказва "робство", а годините преди 44-та г.- фашистко "робство", нищо че нито робство е имало, нито фашизъм.

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "barcelonski":

  - JE SUIS ЗАХАРИ СТОЯНОВ !!!
  -----------------------------------------
  +++

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#18:"marsena"]Една камара наши сънародници си искат робството- руско-съветско-комунистическото и нищо друго. [/quote]

  Затова аз неотдавна издигнах лозУнга:

  РОБСТВОТО - НАША НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, НАШ БЕЗЦЕНЕН КАПИТАЛ!  Още 300 години ще се оправдаваме за мърлящината и овчедушието си с "турското робство".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Този път Дичев ми хареса:

  " Изправени сме пред много по-дълбок проблем на националната си идентичност.

  Трябва да се научим да се идентифицираме
  със своите първенци

  да си представим, че чорбаджията не е непременно изедник (прочем самото име идва от това, че дава чорба на ратаите, т.е. това е човек, който прави благотворителност). Да почваме да идентифицираме като свои предци търговците, занаятчиите "колонизирали" според израза на Хаджийски пазарите на империята, с учителите, писателите, първенците. И това не само за 19-ти век."

  и още:

  "да се идентифицираш системно с най-нещастните и най-тъпканите - и да учиш на това децата - това е просто лудост. Това прави невъзможна националната общност."

  и още:

  "Без робство нямало въстание:
  това пък е просто ленинизъм

  Точно обратното, пролетарските революции са толкова, колкото и революциите на роби в историята - бунтуват се хора, стигнали до определено социално-културно ниво, които могат да припознаят лидери, да изградят политически институции. През 19 век нашите земи рязко изпреварват останалата част от империята и в развитието на капиталистическото стопанство, и в културно, и в битово отношение - ето защо почват да се борят да се обособят, да се отърват от назадничава Анадола. Дали този разказ не е по-добър начин да възпитаваме национална идентичност?"

  Дичев е безпощадно прав в цитираните негови мисли и разсъждения.

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  На 3 февруари 1443 г. инокът Бартоломео де Яно, преминавайки през Балканите, уверява в писмо писано на тази дата, че "от 6 години насам турците са отвлекли от християнската земя [на Балканите] повече от 400 хиляди християни, заробили всички, погубили и унищожили множество от царствата и областите [на Балканите] . . . като не смятаме старите и болните [балкански християнски обитатели], които убили и обезглавили, понеже не можели да ги откарат . . .".

  "Ние го видяхме [това] - продължава инокът - дори със собствените си очи и го наблюдаваме и сега. За този, който види това, от жалост смъртта би му се видяла по-приятна . . . Особено пък клетите християни и християнки, отвеждани в робство [съединени] с въжета, железни вериги, навързани по двама . . . християни на брой 6000 [души] . . . Безропотно, както се води добитък на пазар, те [заробените християни] плачат и пъшкат жално, като молят за божия милост и просят помощ от християните, откъдето и да минат, без някой да смее да им продума и една дума. И християнските търговци ги оплакваха, а и ние, които наблюдавахме с мъка голямата жалост и смут на християните, които се озъртаха за милост, мъка и съчувствие към тях. Видяхме и малки деца, и девойчета, водени и носени в кафези, както се носят птици за продан . . . Много жално е за гледане. О, жалостен взор! О, тежка, печална и жална мъка! Защото малцина от толкова много бедни християни се отказаха сега насила от вярата си и станаха много зли и жестоки сарацини."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#13] от "Emergen-C":

  Ами хранени, клани и драни са като добитък. И заплождани. Но не, те са свободни хора със собствено волеизлеяние, напълно свободни да правят каквото си решат

 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Апропо, идентифицирането с чорбаджиите от Възраждането също не е готина идея, щото те чорбаджиите съвсем не са се натискали за "освобождение" от държавата на султана.[/quote]
  Ако прочетеш "Под игото", ще видиш, че е имало чорбаджии, които са искали свобода за народа си. Ако прочетеш историята на Априлското въстание, ще видиш, че точно най-заможните градчета и области на България са въстанали, но препрани мозъци си повтарят каквото са им пели едно време партийните секретари.

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  А кой се идентифицира с Кириак Стефчов?

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#6] от "qwertqwert":


  [quote#6:"qwertqwert"]Едно от определенията на геноцид е : "насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група"
  Та какво освен геноцид е бил кръвния данък ?[/quote]

  А забеляза ли, че геноцид има само ако целта е да унищожат национална, етническа, расова или религиозна група? Има ли такава цел кръвният данък? Май не, по-скоро това е насилствено набиране на ученици с цел да бъдат подготвени за служба на империята. За едни села кръвният данък е бил бедствие, защото не е стигала работна ръка. За други села е бил възможност да спасят децата от глад и смърт. Да не говорим, че отношението към децата преди 300 години е било съвсем различно от днес.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#13:"Emergen-C"]Аз лично не произхождам от народ на роби, моите предци никога не са били купувани и продавани като добитък както са били купувани и продавани 3/4 от 'великите освободители.[/quote]

  Т.нар. "освободители" са били току-що освободени крепостни селяни, до неотдавна притежание на помешчика, като двама са се разменяли за един шопар, а трима - за кон в добро състояние.

  И като са дошли в "поробена" България, са видели, че тук хората имат и къщи, и земя, и домашни животни...

  Бая когнитивен дисонанс ще да е било...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Получаващите пари от чужбина какви са? [/quote]

  Руститутки.

 29. 29 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  Дичев дрънка глупости. В Спарта илотите са вдигнали няколко въстания, едното дори и потушено с доста зор от спартанците, в Рим Спартак хич, ама хич не е бил роб, а е бил начетен римлянин, който от скука и несъгласие с римската власт(това понеже е бил много начетен и не е бил съгласен с римската политика) вдигнал въстание срещу римляните. Което по случайност се е подкрепило от роби.
  Толкоз за тезата му, че въстанията не ги правят робите.
  Второ думата чорбаджия изобщо не идва от чорба. Не и в българския. Това е чин в турската армия от еничарския корпус. Е там вече наистина може да има нещо общо с чорбата. Между другото еничарите съвсем официално са си били роби на султана.
  Трето повечето ни първенци по турско са били колаборационисти и на практика са представлявали турската власт у нас. Те са се борили за дуално управление тоест за повече права за себе си.

 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski":

  Абсолютно точно! Браво. Поздравления!!
  Само един дребен въпрос - а тезите на тези които получават пари от посолства и чужди фондации следва ли да ги считаме за "класически пример за промиване на мозъци и Робуване на чужда държава."

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1042 Весело

  А героизма на прадедите, в много тежки условия запазили Българското, ще го заметем под килими? Защо ни е срам от тях?

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Любопитно

  Те искаха да пренапишат историята в последните години, настоявайки, че трябва да си имаме наш, български геноцид - защото с какво сме по-долни от южноамериканските индианци, черните от белгийско Конго или евреите?
  __________________
  Много нечистоплътни наемници на Анкара се навъдиха които вменяват ,че който има родова памет срещу османската империя ще да е комунде , большеик и пролетарин!
  15-20-ти век Турците ятагани не са вадили а само либертариански фермани за капитализъм и демокрация на балканите или как ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":

  А забеляза ли, че геноцид има само ако целта е да унищожат национална, етническа, расова или религиозна група?
  --------------------------------------------------------------
  Пълно или частично.
  Постигано както чрез кръвния данък, така и в още по-голяма степен чрез данъчната система, подтикваща преминаването към исляма. Виж позаинтересувай се за св. Георги Софийски.
  А че отношението към децата било различно - ХА ХА ХА.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 34. 34 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Ако Антон Страшимиров беше доживял 9.09.44 и стотиците хиляди избити невинни жертви, със сигурност щеше да напише роман "Хорото на болшевизма", в който неговата фраза Кой е клал народа си , щеше да е леко променена.

 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#24] от "marsena":

  Имало е
  [quote#24:"marsena"]чорбаджии, които са искали свобода за народа си. [/quote] ама в романа "Под игото"..... Щото, например, Захари Стоянов не е забелязал този ми ти факт......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#34] от "marsena":

  Ако баба ти беше мъжка, да ама не е ...... така че романът "Хоро" на Антон Страшимиров си остава така както е написан..... за голямо неудоволствие на някои съвременници....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Пак ще кажа: 26 години след това робство България демонстрира невероятни успехи, 26 години след социализма сме наникъде!!!!

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#28:"gianni"]Руститутки.[/quote]

  Соросоиди е точната дума.

  Междувременно, червената дружинка, която няма капацитета да спори с историческите факти, само скърца със зъби и блъска минуси с всичките си регистрации...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#34:"marsena"]Ако Антон Страшимиров беше доживял 9.09.44 [/quote]

  А ако Ботев и Левски и Раковски и Захари Стоянов бяха доживели до "свободата", някой като Георги Боков щеше да им скача с подковани чизми по главите или някой като Мирчо Спасов да ги хвърли за храна на прасетата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#31:"stenli1"]А героизма на прадедите, в много тежки условия запазили Българското, ще го заметем под килими? Защо ни е срам от тях? [/quote]
  Не е коректно да се гордеем с хора които са тероризирали турската империя и са се държали като бунтовници - сепаратисти!
  Султана им е давал хляба насъщий а те са гледали да му отхапят ръката!

  Такива статии в духа на толерантен ентусиазъм защо не пускат по-често в Турция?
  Особено противно е ,че Българските политици пак се направиха на гяури за скандалния филм на "Ал Джазира" - „България, моя земя” които се видя в целия ислямски свят!!!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  Правилно сте се ориентирали, като четете написаното от мен.

  Щом Вие симпатизирате и подкрепяте съвременния чорбаджия - олигарха Пеевски /и др. подобни/, това си Ваше право на избор и аз го уважавам. Равнявайте се по тях...
  Аз обаче съм противник на всички такива "благородни" чорбаджии. И не ги считам за пример

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3517 Любопитно

  [quote#22:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]На 3 февруари 1443 г. инокът Бартоломео де Яно, преминавайки през Балканите, уверява в писмо писано на тази дата, че "от 6 години насам турците са отвлекли от християнската земя [на Балканите] повече от 400 хиляди християни, заробили всички, погубили и унищожили множество от царствата и областите [на Балканите] . . . [/quote]
  Я поискай от РУСКОТО ПОСОЛСТВО
  ОПОРНА ТОЧКА за това,
  ЗАЩО на 4 февруари 2016 година
  САМО и ЕДИНСТВЕНО
  В РУСКО ВАСАЛНА БОЛГАРИЯ
  И В НИКОЯ ДРУГА БАЛКАНСКА СТРАНА
  СЕ ГОВОРИ ЗА "РОБСТВО"
  и ЗАЩО в РУСИЯ НЕ ГОВОРЯТ
  ЗА ТАТАРСКО РОБСТВО
  Зер,В РУСИЯ ТАТАРИТЕ
  СА ИЗБИЛИ И ОТВЛЕКЛИ В РОБСТВО
  НЕ ПО-МАЛКО РУСНАЦИ
  Горе-долу ТОЧНО
  ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ

 43. 43 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Поредния тъп, нескопосан, недовършен текст на човек, който има нужда да се идентифицира с някой друг.

  Това е болестно състояние, бе пич.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#38:"Norman Granz"]Междувременно, червената дружинка, която няма капацитета да спори с историческите факти, само скърца със зъби [/quote]
  Добре де на вас новите туркофили наемници колко пъти ви цитирам написаното от Левски????

  "И ние, българите, отдавна се напъваме
  с всичката си сила да викаме към човечеството
  и свободата. Всекидневните ни убийства,
  потурчванията на грабнатите ни невръстни деца,
  обезчестяването на девойките и жените ни
  от турците са били всекидневно оплаквани
  с кървави сълзи пред европейските консули.
  На нашия прегракнал глас - никакъв отзив, от никъде
  помощ, напротив, стават учители против нас.
  Тогава где остава тяхното образование и човещина?
  И все тъй ли ще се оплакваме и ще се надяваме на
  техните лъжи?"
  Дописка на Васил Левски до в. "Свобода",
  писана през втората половина на 1870 г.,
  а публикувана в "Свобода" на 13.02.1871 г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 988 Разстроено

  "Трябва да се научим да се идентифицираме
  със своите първенци"
  Браво бе Дичев, да се индентифицираме с Боцко, Цецко, Цецка, Цацко, Пеевски , Меги, Петьо Блъсков или Волен Сидеров. Как беше? Клета майка България!

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#29:"agl52316780"]Между другото еничарите съвсем официално са си били роби на султана. [/quote]

  Може би в началото на създаването на еничарския корпус е било така. Те са били елитните воини подчинени на султана. Обаче с течение на времето и вековете еничарите ставали все повече като брой, все по-малко боеспособни и все повече занимаващи се с престъпна дейност. Нещо повече има няколко султана, които са били свалени от власт след еничарски преврати и заговори. И така през 1826 г. султан Махмуд II избива хиляди еничари, разрушава техните казарми и квартали и слага край на този корпус, ето една статия по тази тема:

  http://www.librev.com/index.php/component/content/article?id=1541:-----dura-necessitas-

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  Татарите не са се ангажирали да управляват директно руснаците. За разлика от турците. Руснаците са си запазили царя, институциите, църквата, обичаите, езика, всичко. Просто е трябвало да плащат данък на хана и князът да му изпълнява заповедите свързани най-вече с това да изпрати армията си. Това е основната разлика. Руснаците понякога са се изрепчвали, а монголите са много жестоки в такива случаи - избиват по цели градове. Но все пак вие не познавате руската литература - там татарското управление се описва с най-черни краски както тук турското и си го наричат иго

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Машината за минуси е включена на макс!
  Не е възможно на различни по смисъл мнения да се сипят еднакви по количество отрицателни оценки. По-добре е да няма оценки на мнения!

 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Болшевишките еничари убиват брата на Списаревски, Димитър Пешев, който спомага да освобождаването на българските евреи , е осъден за "антисемитизъм, а Димитър Талев е бил затворен в концлагер, защото в годините, когато комунистите унищожават българското самосъзнание на хората от Македония, той си е позволил да пише за борбите на БЪЛГАРИТЕ от Македоние в "Железният светилник" и останалите романи от четирилогията.

  Толкова за болшевишките еничари и техния прочит на историята!

 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Да вземем да предефинираме тогава и нападенията в Кьолн и др. места на Нова година, с понятията на либерализЪма:

  # опипване - безплатен еротичен масаж
  # ограбване - задоволяване на надлежни битови и финансови нужди
  # ругаене - вразумяване на неверниците
  # изнасилване - вагинално/анално присъствие
  # убийство - справедливо наказание и възмездие

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  [quote#49:"marsena"]Толкова за болшевишките еничари и техния прочит на историята![/quote]

  Те дори са обикновени необразовани простаци.

 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alexander97":

  БХК сигурно са пазарили 50 ц... ромчета да браузват и цъкат минуси срещу 10 лв на ден. Като минала седмица.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#48:"Alexander97"]Не е възможно на различни по смисъл мнения да се сипят еднакви по количество отрицателни оценки. [/quote]

  Руска му работа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#45:"zegi"]"Трябва да се научим да се идентифицираме
  със своите първенци" [/quote]
  Не става въпрос за водачи - лидери а за пъвенци!
  Чорбаджията е давал чорба а първенеца само пламарки на жетварките и ги е пращал на нивата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  [quote#47:"agl52316780"]Но все пак вие не познавате руската литература - там татарското управление се описва с най-черни краски както тук турското и си го наричат иго[/quote]

  Май ти не познаваш историята. В знак на благодарност и преклонение пред "подвига" му, Александър Невски е станал "свети"!
  Тази Александър е клал руснаците по-старателно от монголите!!!

 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  Недей съди по себе си, мило. За разлика от теб, аз нямам опорни точки, казвам си точно каквото мисля, без да ми пука дали околните са съгласни или не,
  И, понеже си от тези, дето схащат трудно, да повторя - съвсем не смятам, че като цяло е имало робство в буквалния смисъл на тази дума, с редки изключения, като случаят, описан от италианския монах. Но пък и другата крайност - съжителство, си е извращение, откъдето и да го погледнеш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  До коментар [#40] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тогава българите в бранили българското дори с цената на живота си, а сега всякакви НПО активисти го "продават" за пари.
  Тези паралели много ги дразнят!

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  Не знаех, че чорбаджията давал чорба... Знаех, че дава работа, ма още не са се сетили, че това е работодател...

 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alexander97":

  това е наводняване на форума от отвън, не хак отвътре. защото системата на "дневник" позволява на нерегистрирани читатели да цъкат минуси или плюсове.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#55] от "Alexander97":

  Александър е победил тевтонските рицари, което за времето си е било подвиг. Същото като Калоян да победи Балдуин, че и по същото историческо време. Освен това и има няколко победи над шведите. За това е светец. А откъде ви е информацията, че е убивал народа си не е ясно. То е ясно, че на всеки управляващ му се налага да убива. Крум даже е издал и правилник по въпроса, Борис е трепал цели родове. Но и ние си ги почитаме

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Това масово и повсеместно "оминусяване" на всеки пост тук много прилича на подхода на БКП/БСП веднага след 1989-та (а и сега продължава). Този метод на повсеместно омаскаряване и плескане на всички с голямата баданарка има единствената цел всред общата мръсотия да се скрият очевадните престъпления и най-гадните мръсотии на червените.
  Понеже тук общата позиция на пишещите е отрицателна към БСП/ДПС/АБВ/ДС/Русия, се опитват зад масовите минуси да прикрият този факт и така да могат да навдигнат глави срещу всеобщото отрицателно отношение на българския народ към червените авантаджии и манипулатори, които на крилата на тогавашната власт и връзките и с Русия/КГБ, се замогнаха икономически и сега тъпчат и яхат най-безотговорно и най-подло обикновения български гражданин!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#42:"Hawaii"] НИКОЯ ДРУГА БАЛКАНСКА СТРАНА [/quote]

  Не е вярно.

  И албанците, и сърбите го пишат робство.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#59] от "abdelhaqq":

  Не бих се учудил, ако IP-тата сочат към Овча купел, към ония бедните със смартфоните.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "Храбър":


  [quote#61:"Храбър"]тогавашната власт и връзките и с Русия/КГБ, се замогнаха икономически и сега тъпчат и яхат най-безотговорно и най-подло обикновения български гражданин! [/quote]
  А още по-назад /за което е и анализа/ тези с връзките с османците, сложили фес, са яхали и тъпчели пак същият български гражданин...
  А сега, приятелите на САЩ и ЦРУ не са ли същите? Нали сега те яхат електората...

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hawaii":

  Не лъжи, не е красиво...

 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  ''Омръзнахме на всички с тази тема, но ми се иска да го кажа. ''
  Така започва поредният '' анализ'' на сина на автора на най-хубавия роман по темата'' За свободата '' - Стефан Дичев, Ивайло. Явно Едиповите комплекси ще го преследват винаги.
  На статията няма да се спирам - има и ученици, които пишат по-смислено !!!

  [email protected]
 67. 67 Профил на Кнутич
  Кнутич
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  така не я зачете статията, че направо и не коментира. Не, ли?

  Вольо-невеольо - волна програма
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Апропо, идентифицирането с чорбаджиите от Възраждането също не е готина идея, щото те чорбаджиите съвсем не са се натискали за "освобождение" от държавата на султана..... [/quote]
  Глупости!
  Пролетарската идеология ви е изпила акъла, та затова пишете тъпотии!
  Точно недоволството на най-активната част от българското население (търговци и производители, които са търсели все по-широки връзки и икономически взаимоотношения и произлизащите от тях по-голяма реализация и успех) е било главната движеща сила в борбата на българите срещу остарелите феодални отношения в Османската империя.
  Не случайно главните центрове на Априлското въстание са разположени в най-силно развитата част на страната.
  Не случайно Левски е говорел за свята и чиста република, която не би трябвало да унищожи обикновените турци.
  "Ако ще си слагаме цар, то и сега си имаме султан"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Весело

  [quote#30:"ПРОРОК ИЛИЯ"]..а тезите на тези които получават пари от посолства и чужди фондации следва ли да ги считаме за "класически пример за промиване на мозъци и Робуване на чужда държава." [/quote]
  Разбира се!
  Ти си типичен пример за това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Весело

  [quote#64:"Добрин Велков"]А сега, приятелите на САЩ и ЦРУ не са ли същите? [/quote]
  Според фактите които лесно може да се намерят, най-богатите в България (сигурно не случайно) са такива благодарение на връзките си с Русия и БСП/АБВ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#68:"Храбър"]Не случайно [/quote]

  Но пък напълно случайно Ботев говори за чорбаджиите душмани.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#64:"Добрин Велков"]приятелите на САЩ и ЦРУ [/quote]

  И кои са те, драр пуковник? Я изброй няколко приятели на ЦРУ, щото аз веднага мога да ти изброя няколко на КГБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1042 Весело

  До коментар [#71] от "galio":

  Това означава че и Ботев скора ще падне от учебните програми

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иво":Не знаехте ли тази теория? Интересно. Само дето не издържа критика - генеалогическият анализ показва, че 90% от благородните фамилии във Франция към 1789 година са били нобилитирани /провъзгласени за благородници/ след 1400 година. С тези, нобилитирани през 14-ти век този процент достига 95%. Тъй че френските аристократи не са по-големи потомци на франките, отколкото третото съсловие - реално аристократите са потомци на издигнали се буржоа, добре забравили и отричащи своя простонароден произход. Нищо ново под слънцето, нали?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#24] от "marsena":Че те "партийните секретари" винаги представяха Априлското въстание като несполучлива буржоазна революция! Тя, видите ли, имала прогресивен характер, щото била насочена срещу разлагащия се османски феодализъм. И т.н.
  Личи си, че не сте учили история при социализма.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Роби ли изградиха огромните къщи в старият Пловдив,Копривщица,Панагюрище?Роби ли са търгували из цялата територия на Османската империя?Роби ли са създали стотиците училища и църкви ?

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Любопитно

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Получаващите пари от чужбина какви са? [/quote]
  Примерно, Светлана Шаренкова каква е?

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#26] от "stein":Някой може ли да ми отговори с какво пруският, австрийския, руският селянин на когото са вземали сина на доживотна военна служба е бил по-щастлив от българския, на когото са вземали сина за еничарин?
  Още повече, че Прусия, Австрия и Русия също са били пълни с етнически и религиозни малцинства, за които военният набор е означавал принудителна асимилация - етническа и религиозна.

 80. 80 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Дичев от името на кого говори.....на париите или на аристократите, обяснете на един заробен във фабрика за 500 лв заплата е нямало робство...ще му отнемете надеждата, че е онеправдан, ще му отнемете надеждата че има "освободител" на когото се надява, лесно е г-н Дичев да пишеш обективно за робството от уютния университетски кабинет, лесно е когато си сред първенците, с които призовавате да се идентифицираме...иначе сте прав де

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  [quote#34:"marsena"]"Хорото на болшевизма", в който неговата фраза Кой е клал народа си , щеше да е леко променена. [/quote]
  "Клаха народа си така, както фашиЗ не го е клал".

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#33] от "qwertqwert":Четете класиците, съфорумецо - и не само включеното в учебната програма.
  Ето какво е писал в своите фейлетони Каравелов за отношението на тогавашните българки към децата: Най-голямата мечта на всяка българка е да роди колкото се може повече деца - десет, дванадесет и повече, и да ги отгледа здрави и силни - идиоти може да бъдат, защото тие не са нужни за нищо освен за оране и копане.
  Цитирам без кавички, защото са минали 43 години откакто прочетох това като ученик и ми настръхнаха косите - толкова се различава от официалната историография.
  Сами можете да отговорите такова ли е отношението на съвременните българки към децата.

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Весело

  [quote#56:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]За разлика от теб, аз нямам опорни точки[/quote]
  АбсолУтно!

 84. 84 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 233 Неутрално
 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  [quote#73:"stenli1"]Това означава че и Ботев скора ще падне от учебните програми [/quote]
  Ще ти се.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#47] от "agl52316780":Ами иго ще се нарича - думата си е чисто славянска /въпреки фантазиите на Божо/ - има я в Новия завет - какво казва Иисус на учениците си: Возмите иго мое /църковнославянски/ - Възьмите иго мое /старобългарски/ - Вземете игото ми /новобългарски/.

 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  [quote#25:"stenli1"]А кой се идентифицира с Кириак Стефчов?[/quote]
  Тези, които се целуваха с Местан на Орлов мост.

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Весело

  [quote#74:"patsis"]Тъй че френските аристократи не са по-големи потомци на франките, отколкото третото съсловие - реално аристократите са потомци на издигнали се буржоа, добре забравили и отричащи своя простонароден произход. Нищо ново под слънцето, нали? [/quote]

  Да, така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#67] от "Кнутич":

  ако под зачитане визирате "заглавие" - "име на автора" - да, направо се пречетох.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#56] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Венче, Вие сте умна жена и би трябвало да знаете, че съжителство не означава само съвременното съвместно жителство без брак.
  Съжителстват новобранците със старите войници в едно спално помещение.
  Съжителстват под един покрив бившият собственик и настаненият в апартамента му квартирант по Закона за едрата градска собственост. Съжителстват няколко семейства, квартиранти на Софжилфонд в сгъстен апартамент.
  Съжителства чиракът Оливър Туист с калфата, слугинята, майстора и майсторшата си - докато се разбунтува и след побой бяга от тях.
  Съжителстват през вековете и хилядолетията хиляди чираци и калфи, слуги и слугини, роби и робини с господарите си в общо домакинство.
  Т.е. съжителството бива и неравноправно и недоброволно и не особено приятно.
  Пък и съвременното безбрачно съжителство понякога е твърде интересно. В съседния до мене апартамент живеят Р-я и Т-р - живеят без брак и деца около 12 години вече. И последните 10 години поне все се карат - ту единият, ту другият произнася монолози, достойни за Шекспир. Кавгите често продължават до 4 или 6 сутринта. Но това не е всичко: Р-я бие Т-р. Чуваш през стената ядосан женски глас:"Не ми бягай! Не ми бягай!"
  Сетне плачлив мъжки глас:"Ама ти ме биеш!" Пак: "Не ми бягай! Не ми бягай!" После шум от удари и падане на тежко мъжко тяло... Последният побой продължи от 23 часа до 4 сутринта...
  Та има съжителство и съжителство.

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#68] от "Храбър":Леле, че това Вашето е точен цитат от социалистическите учебници по история - Априлското въстание като неуспешна буржоазна революция срещу прогнилия османски феодализъм.
  Ще рече - една "пролетарска" гледна точка срещу друга!

  Майко мила - машина на времето е изобретена и всички сме се върнали 50 години назад!

 92. 92 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Весело

  Удивително празнословие и безидейност, но за сметка на това помпозно и категорично изказано и добре заплатено.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#91] от "patsis":
  Какво точно не ти харесва?
  Какво грешно видя тук?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  До коментар [#77] от "mushashi":Огромните къщи в Копривщица, Пловдив и Панагюрище са само малка и най-добрата част от жилищния фонд от османско време. Другото просто не е запазено, като отживяло времето си.
  Десетилетие след Освобождението - при преброяването от 1887 година в България са регистрирани около 550 хиляди къщи. Над 80% от тях - към 450 хиляди, са били от плет, измазан с глина и тор. Отделно е имало и още 20 хиляди землянки.

 95. 95 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Консултации на тема "робство и съжителство" давам на достъпни цени.
  В. Владически, политически експерт

 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#94] от "patsis":

  винаги е така в историята. огромна част от съществуващите следи, сгради, артефакти, извори, изчезват. остава малка част, по която съдим за останалото, ако сме лоши историци, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#93] от "Храбър":Не съм казал, че изказаното от Вас е напълно грешно. Казвам, че това е тъкмо същото, което се твърдеше едно време в някогашните социалистически учебници по история.
  Да, българското национално движение започва по местата, които съвременният историк Майкъл Палайрет нарича "индустриалното сърце на Османската империя". Но то не е свързано с тежненията на българския икономически елит да се отдели от Империята - той си е знае добре интересите. Свързано е с това, че икономическият прогрес води до формиране на интелигенция и известно образование сред градското население. Тези нови хора вече не са доволни от своето неравноправно положение, което възприемат като робство.
  Има достатъчно данни, че Освобождението хич не води до стопански напредък - към 1890 националният доход на глава от населението в България е с около 10% по-нисък от този през 1870 година, а към 1910 - с близо 30%. Причини - упадъкът на протоиндустрията и животновъдството след лишаването от Османските пазари и раздробяването на земята, след разораването на общинските мери.

 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#94] от "patsis":

  Няма как всички да имат огромни къщи.На света не съществува страна,където това да е постигнато.Но самият факт,че ги е имало говори много за социалното положение на българите.Българите не сам имали достъп до държавната администрация в Османската империя-армия,полиция,други административни служби,но по отношение на търговията и производството са имали пълна свобода.Някои автори смятат,че основната причина поради която е избухнало Априлското въстание е това,че на пазара в империята са навлезли стоки от държавите от Западна Европа.И тези стоки,произведени във фабрики са изместели от пазара произведените в манифактури български стоки.Естествено това не е била основната причина за въстанието,но е бил поводът,който е взривил недоволството.Не случайно най-активни във въстанието са жителите на Панагюрище и Копривщица,където не е имало турци.Но които са били пряко засегнати икономически от навлизането на западните стоки.

 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#90] от "patsis":

  Известно ми е, обаче, използването на тази дума в за тези почти 500 години ми се струва доста неуместно. Най-доброто определение, според мен, е "османско владичество". Щото българите не са били роби в строгия смисъл на тази дума, но и не са били пълноправни граждани на империята.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  [quote#97:"patsis"]Има достатъчно данни, че Освобождението хич не води до стопански напредък - към 1890 националният доход на глава от населението в България е с около 10% по-нисък от този през 1870 година, а към 1910 - с близо 30%. [/quote]
  По-скоро причините са непрекъснатата намеса на Русия в живота на България.
  Какъв е стопанският напредък на България в годините преди Втората световна война?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK