Постове и лостове, или когато депутатите избират членове на ВСС

Главният прокурор Сотир Цацаров (вляво) и Ясен Тодоров в разговор във ВСС

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров (вляво) и Ясен Тодоров в разговор във ВССВисшият съдебен съвет (ВСС) тази седмица отново демонстрира пълната си несъстоятелност и неспособност да формулира каквито и да е политики в областта на съдебната власт. Макар и най-критикувана институция в доклада на Европейската комисия, съветът вече втора седмица отлага формулирането на позиция по критиките. Вместо това, на специално обсъждане в сряда, мнозинството от членовете на ВСС разкритикуваха и ЕК (че не ги оценила правилно), и другите власти (че носят вината наравно с тях). Това е общото впечатление, което дискусията остави у наблюдателите, въпреки опитите на някои от членовете да насочат говорилнята в обсъждане по същество.


Всъщност,


позицията на ВСС винаги е била такава – той все е неразбран и прецакан
И в определен смисъл, наистина е прецакан, защото в доклада на ЕК интензитетът на критиките срещу прокуратурата и ВСС е практически еднакъв, но политическата класа дори насън не си помисля да критикува прокуратурата, а главният прокурор е табу. Още по-малко си го позволява ВСС, чието мнозинство е очевидно детерминирано от главния прокурор, като в някакъв стокхолмски синдром.  


На този фон, искането на оставката на ВСС от емблематични представители на управляващите може да изглежда основателно, но само на пръв поглед. Искането не беше нищо повече от истеричен кризисен пиар преди оповестяването на евродоклада, прозрачен опит да се отклони вниманието от останалите играчи, но по-същественото е, че състоянието на този ВСС е пряка последица от действията на същите управляващи. И точно искането за оставка е индикация, че те не признават това.


Да, наистина, ВСС няма авторитет и тежест в обществото, нито сред магистратите, няма обществена подкрепа, нито нормална публична комуникация с другите власти. ВСС се е превърнал в емблема на всички пороци на управлението – безпринципност, конюнктурност, безличие и арогантност. Затова ВСС може лесно да бъде атакуван, манипулиран и превръщан в козел отпущения, а за политическата класа така е удобно. И  точно това е причината за блокирането на реформата на ВСС, за което работиха рамо до рамо и управляващи, и опозиция.


Цяла година опонентите на тази реформа експлоатираха една и съща опорна точка: "Ама защо се започва с разделянето на ВСС на колегии,българските граждани не се интересуват от ВСС, хората искат…" – следват обичайните словоблудства на определена категория политици и "експерти", които са си присвоили правото да говорят от името на "обикновените" граждани. А сега поредният доклад на еврокомисията се оказва лекция за значимостта на реформата на ВСС за гарантиране на качествено правосъдие. Не че политиците не го знаят, неслучайно единственият им стремеж по време на целия преход е овладяването на ВСС, за да може чрез него да управляват съдебната система, да кадруват (справка Владимира Янева, Георги Колев, Сотир Цацаров – "Ти си го избра!"), да наказват (Мирослава Тодорова), да провокират процеси с политически ефект и да ги потулват ("Костинброд", Филип Златанов, Николай Цонев, лекарите от Горна Оряховица и т.н) или да решава икономически интереси с конкретни дела (КТБ, Богомил Манчев).


В доклада на ЕК пише: "ВСС е ключовата институция, която управлява съдебната власт в България… Функционирането на ВСС е от изключителна важност…  В българския контекст, където голям брой от членовете на ВСС са политически назначени, сегашният модел поражда особено безпокойство по отношение на независимостта на съдебната власт и на възможността за оказване на натиск върху съдиите. Това беше основанието в стратегията за реформи да се предложи създаването на две отделни колегии във ВСС, които да се занимават с кадровите въпроси за двата компонента на магистратурата."


ЕК не казва дали членовете на ВСС са политически зависими, но неслучайно подчертава факта, че част от тях са политически назначени. За наблюдателите в България няма спор, че някои от тях остават зависими – политически, корпоративно, лобистки, корупционно. А основната вина за състоянието на ВСС е именно на политиците.

Кадър от заседание на ВСС

© Георги Кожухаров

Кадър от заседание на ВСС


Вие си ги избрахте!


Простата сметка показва, че и в момента, членовете на съвета, които са избрани с политическа "подкрепа", са мнозинство. По закон ВСС има 25 членове, като 11 от тях се избират от парламента, след като бъдат номинирани от някоя парламентарна група или депутат. (В момента са 24 след отстраняването на Камен Ситнилски, избран от прокурорската квота.) Не бива обаче да се забравя, че политическите играчи индиректно влияят и върху интригата по избора на тримата големи – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, които са членове на ВСС по право.


"Ти си го избра!" е емблематична фраза, защото съдържа тъжна истина. И тя не е, че Борисов лично е посочил Сотир Цацаров, защото вероятно някой му го е подсказал преди това. Всъщност, в историята на прехода има само един пример, че за председател на върховен съд може да бъде избран човек, който е самата представа за професионализъм и достойнство и който смяташе за най-големия порок на съдиите всякакво общение с политици, и този пример се казва Румен Янков. Той обаче остана и единственото изключение.


Така или иначе, повече от половината в настоящия ВСС са пратени там от политическата класа или с нейна подкрепа. При по-внимателно вглеждане, подобна интервенция може да се открие и в част от професионалната квота (11 членове, избирани от средите на магистратите). В резултат, наличното малцинство от почтени професионалисти не може да повлияе за вземането на полезни и принципни решения, но пък понася негативите. Нищо чудно, че качествени хора все по-трудно се съгласяват да се кандидатират там.


Когато ги избират, ги хвалят като циганки. И ние се правим, че им вярваме


Интересно колко хора си спомнят как през 2012 г., когато се избираше настоящият ВСС, пак след унищожителен доклад на еврокомисията, ГЕРБ обеща "безпрецедентен по своята публичност и прозрачност избор на членовете от парламентарната квота". Същите тези членове, чиито оставки управляващите поискаха миналата седмица. Тогава за първи път се приеха правила за номиниране, за писмена концепция, публично изслушване и т.н. Изслушването на всички 17 номинирани в правната комисия на 41-то НС продължи 13 часа – превърна се в досадна говорилня и приключи пред почти празна зала. На кандидатите не бяха задавани лични въпроси, касаещи интегритета им, защото можело да се засегнат, така предложи едно услужливо НПО и управляващите категорично го възприеха с видимо облекчение.  На 26 септември 2012 г.обявеният за "безпрецедентно прозрачен" избор на 11-те членове на ВСС от парламентарната квота приключи в рамките на очакваното парцелиране между парламентарните сили - 5:2:2:1:1. Във ВСС влязоха петима кандидати, предложени от ГЕРБ – Каролина Неделчева, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова и Юлияна Колева, по двама - от Коалиция за България  - Галина Карагьозова и Незабравка Стоева,  и от ДПС – Васил Петров и Магдалена Лазарова, един от "Атака"  - Ясен Тодоров и от РЗС – Димитър Узунов. В пленарната зала депутатите гласуваха като машинки, без въпроси, без дебати, а никой от кандидатите не пожела да се изкаже.

Димитър Узунов, когото бившия председател на СГС Владимира Янева нарича "човека на Борисов в съвета" и който изненадващо беше избран за представляващ ВСС преди няколко седмици

© Анелия Николова

Димитър Узунов, когото бившия председател на СГС Владимира Янева нарича "човека на Борисов в съвета" и който изненадващо беше избран за представляващ ВСС преди няколко седмици


Публично всички отричаха да има договорка, но всички бяха наясно, че кандидатите са предварително уточнени, а целият цирк  е само "за пред Европата". Изборът протече като чиста  договорка между парламентарните групи, това потвърди наскоро в предаването "Референдум" по БНТ и проф. Екатерина Михайлова.


С това гласуване през 2012 г. парламентът утвърди и


една нова съдебно-партийна номенклатура в управлението на съдебната власт


От 11 човека в парламентарната квота четирима - Васил Петров, Мария Кузманова, Незабравка Стоева и Ясен Тодоров, преди това бяха инспектори в Инспектората към ВСС, също избрани от парламента по номинации на политическите партии.  Отделно от това в съдийската квота влезе Милка Итова – също инспектор, изостанал от предходния състав на Инспектората.


Няма приемливо обяснение защо, при близо 5000 магистрати в България и няколко десетки хиляди юристи извън съдебната власт, парламентът си харесва неколцина и просто ги мести от Инспектората във ВСС. Няма аргументи с какво са заслужили точно тези петимата да участват в два поредни мандата в управленски органи на съдебната власт?  (Кой кой е в парламентарната квота - вижте в карето в края на текста)


Би било несправедливо обаче да се поставят под един знаменател членовете на ВСС от парламентарната квота (както и тези от професионалната). Случайно или не, парламентът вкарва и прилични хора в съвета, но парламентарната квота си остава котка в чувал. И всеки път положението е "а, дано, ама надали".


Проблемът за пълното нежелание на парламентарните партии да носят отговорност за собствените си номинации не е от вчера. В предходния съвет, след скандала "Красьо Черния" двама души бяха принудени да напуснат ВСС – Иван Димов и Стойко Стоев, след което ВСС бе принуден да ги уволни дисциплинарно като магистрати заради огромното обществено недоволство. Скандалът беше чутовен, но никой не поиска отчет от партиите, които бяха номинирали двамата – НДСВ и ДПС, за причините и мотивите, с които са се ангажирали точно с тях от всички юристи в България.


Абсолютно същият е проблемът с избора на членове на Инспектората към ВСС (ИВСС), където местата се парцелират между парламентарните групи и така дори магаре може да бъде избрано. През декември 2012 г. тогавашният член на ВСС Цони Цонев бе избран от парламента за инспектор в ИВСС по номинация на Красимир Ципов (ГЕРБ), въпреки силната съпротива на професионалната общност и гражданското общество. Депутатите два пъти гласуваха за него, защото първия път Цонев не събра достатъчно гласове, а това очевидно нарушаваше договорката. Само няколко дни по-късно Цони Цонев си подаде оставката от ИВСС заради силния обществен скандал, но остана във ВСС. Парламентът насрочи нов избор за преждевременно овакантеното място в Инспектората и отново най-безсрамно обеща "пълна прозрачност".


Вече никой не си спомня скандала около номинацията на съдия Веселина Тенева за главен съдебен инспектор в една от провалилите се процедури. Кандидатурата на Тенева бе внесена от Мая Манолова и Четин Казак през декември 2013 г., но когато в медиите излязоха скандални факти за нейното имотно състояние, двамата вносители заявиха, че всъщност не са познавали кандидатката, запознали се с нея в хода на търсене на добра номинация. Категорично отказаха обаче да съобщят кой им е предложил нейното име,  това не било важно. В крайна сметка процедурата бе прекратена.


Примерите са безброй и те сочат само едно - политическата класа възприема назначенията в съдебната власт единствено като част от привилегиите на властта да настани свои хора на възлови позиции.


За тях - постове, а за партията – лостове


И не само в съдебната власт, впрочем, навсякъде.


От години стои въпросът как да бъде принуден парламентът да изпраща във ВСС "юристи с високи професионални и морални качества", както пише в Конституцията. Съвсем логични са опасенията, че дори и след въведеното с последните промени мнозинство от 2/3 за избор на членовете от парламентарната квота, те пак ще бъдат избирани абсолютно непрозрачно, с договорки между парламентарните сили в пълно единодушие на управляващи и опозиция. Нещо повече, квалифицираното мнозинство само ще засили нагласата на парламентарните сили за твърдо предварително договаряне на избора, защото 160 гласа се събират по-трудно от 120.


Така че простата смяна на ВСС не решава проблемите. При професионалната квота вече има механизъм за търсене на по-добра представителност – членовете на съвета вече ще се избират пряко от всички магистрати за съответната квота – съдийска, прокурорска и следователска. Прекият избор вече не може да се заобиколи заради прякото действие на Конституцията.  Парламентарната квота, обаче, просто ще се възпроизведе – с други хора, но със същата нагласа. Даже не е загадка с кого от върховете на съдебната система задължително ще се консултират парламентарните групи за най-подходящите хора.


Европейската комисия, както и органите на Съвета на Европа препоръчват максимално прозрачен избор на хора с "култура на независимост" в съвета на съдебната власт като най-важна гаранция за неговата състоятелност. В България културата на независимост е нещо като срамна болест. Българската политическа класа е убедена в своето право на безконтролност и затова за нея единственият проблем е кой "донася" на Еврокомисията.


Затова вариантът да се намали или дори да се премахне парламентарната квота във ВСС звучи най-логичен, но той изисква свикването на Велико народно събрание и участието на същите тези политици, които трудно ще се откажат от лостовете си в съдебната система.Кой кой е в парламентарната квота на ВСС - накратко


Васил Петров е известен като "тъста" на Делян Пеевски, неговата дъщеря има дете от Пеевски. И за мандата си в Инспектората, и за ВСС е номиниран от ДПС. Преди това е бил адвокат от Благоевградската адвокатска колегия. По правило не взема думата на заседания на съвета.


Незабравка Стоева – също адвокат от Благоевградската колегия, попадна в публичното пространство след като през ноември 2014 г. ВСС пренареди списъка на прокурори за повишаване, в резултата на което синът на Стоева се класира за Софийската градска прокуратура, както и братът на Петьо Петров (Петьо Еврото, тогава още шеф на столичното следствие). През април 2015г. ВАС отмени това решение.


В тази компания председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, е специално явление, тъй като при двата последователни избора в парламента той бе номиниран от различни политически субекти – през 2007 г. за Инспектората го номинира Борислав Българинов (БНС), а през 2012 г. за член на ВСС – Николай Пехливанов от "Атака". Тодоров, когото някои съдии гальовно наричат "Ясен Етиката", има доста спорно публично присъствие, но дори след последното му откровение за сексуалното естество на някои от СМС-ите, които пуска от служебния си телефон, никой в съвета не постави въпроса дали е редно да остане председател на Етичната комисия.


Присъствието на Мария Кузманова в съвета до момента е повече от незабележимо. Преди това тя е била съдия в Софийски градски съд.


Любопитна кариера направи Димитър Узунов, бивш председател на Районен съд –Сандански, озовал се във ВСС заради близостта си с Яне Янев, но напоследък  станал известен като "човека на Борисов" във ВСС. Така го нарича Владимира Янева в "онзи" разговор, а тя очевидно е добре осведомена. Не е известно  Узунов да е проявявал особени професионални качества, но бе избран за говорител наскоро със зашеметяващия аргумент, че съдебната реформа го изисквала. Изборът му бе извършен от онази групичка членове на ВСС, която предлага и гласува в унисон с главния прокурор предварително подготвени решения, внесени изненадващо. Наблюдателите окачествиха този избор като скандален, премиерът Борисов го определи като провокация, а председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че категорично отказва да бъде представляван от Узунов.


Светла Петкова (преди това председател на отделение във Върховния административен съд, Каролина Неделчева (съдия в ОКръжен съд- Варна) и Магдалена Лазарова (зам-апелативен прокрор на София) най-общо могат да се определят като трайно гласуващи с групата около главния прокурор.


Трима са избраниците на парламента, които, според наблюдателите, демонстрират професионален подход и балансирано присъствие – Галина Карагьозова (преди това съдия във Върховния административен съд с отлична репутация), Соня Найденова (съдия в СГС), Юлиана Колева (преди това депутат от ГЕРБ, адвокат). В разискванията те излагат само относими професионални аргументи, досега не са дали повод за съмнения в политически, корпоративни, групови и лобистки зависимости, защитават и непопулярни позиции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Чета статията и вероято както много сред вас имам желание да отида пред сградата, където кадруват/съвещават и да повърна!!! Нагли и шлифовани из(ум)руди...

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Гневно

  Има във ВСС едни изключително нагли типчета, докато са там, нищо няма да се оправи! Целия народ страда заради десетина "човека".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]На този фон, искането на оставката на ВСС ... изглежда основателно, но само на пръв поглед. Искането не беше нищо повече от истеричен кризисен пиар[/quote]
  Ей, рИформаторите!
  И "Дневник" ви го казва. Нищо не става от вас.
  Само си лъжете избирателите. Хубаво, че са малко.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Няма кяк ВСС да съществува в пълен вакуум и да не е партийно повлиян, например чрез квотата избирана от Парламента... Все пак по конституция сме още Парламентарна република......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#2] от "today":

  Избягвай да говориш от името на "целия" народ, все пак българите сме около 7 млн.души....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Затова вариантът да се намали или дори да се премахне парламентарната квота във ВСС звучи най-логичен, но той изисква свикването на Велико народно събрание и участието на същите тези политици, които трудно ще се откажат от лостовете си в съдебната система."

  Параграф 22 - за да тръгнем напред ни трябва нова конституция; с тоя "политически елит" обаче, това си е направо скок в гроба. На протестите 2013г разделителната линия ясно се очерта - ГРАЖДАНИ СРЕЩУ МАФИЯТА в лицето на политическите партии. Извод: гражданското общество трябва да сформира политически субект и да се измъкне от блатото. Не виждам друг начин. В крайна сметка "спасението на давещите се е дело на самите давещи се"!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 7. 7 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 806 Неутрално

  ВСС на Италия се състои от 27 члена.
  -3 члена по право - Президентът, председателят на Върховния съд и Гл.прокурор на Касационния съд.
  -16 члена се избират от органите на съдебната власт(2 съдии от Върховния съд, 4 прокурори , 10 съдии от по-ниски съдилища)
  -8 члена се избират от Парламента (университетски преподаватели по право и адвокати, с практика най-малко 15 г.)

 8. 8 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Затова вариантът да се намали или дори да се премахне парламентарната квота във ВСС звучи най-логичен[/quote]
  А Радан и Хр. Иванов искаха парламентарната квота да е по-голямата.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#8] от "Жоро":

  Нещо пак не си разбрал.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Много точен анализ ,но навява песимизъм. Политиците си искат лостовете, иначе-Румъния

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Весело

  Трима свестни от 25 прави 12%. Като на много други места.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Именно поради това, идеята за ПРОВАЛЕНА СЪДЕБНА РЕФОРМА заради "един прокурор по-малко от парламента" е ПЕРВЕРЗНА /за авторите си/, и ИДИОТСКА /за папагалите по форумите/ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  ВСС е отражение на "държавата":корупция,наглост,простотия и тук-таме по някой свестен, който обаче няма думата поради простата причина,че е тотално малцинство

 15. 15 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  ВСС е в пълен тупик
  налага се силен чепик!

 16. 16 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Съдебната с-ма е мафиотска кочина, чиито най-изтъкнати представители са двете свински глави на снимката. Единият - тъп и некадърен, другият - продажен и нагъл. Жалко за свестните съдии и прокурори, които са на нисши постове. Тяхната работа отива на вятъра. Съдебната с-ма е в ръцете на един несменяем и безконтролен боклук, маскиран като главен прокурор.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Колко още може да продължат безобразията на главния прокурор и мнозинството във ВСС? Като имам предвид родната ни действителност, най-вероятно още много дълго време или докато мафиотите, обслужвани от горните "личности" не преценят, че им носят повече негативи

 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Уморих се да чакам...
  Не виждам светлина в Правосъдният тунел...

  Май ще хващам гората !!!

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#3] от "Жоро":

  "... На този фон, искането на оставката на ВСС от емблематични представители на управляващите може да изглежда основателно, но само на пръв поглед. Искането не беше нищо повече от истеричен кризисен пиар преди оповестяването на евродоклада ..."!

  Мъчите се да изкарвате друг смисъл, като пропускате важна част от цитата!
  По-скоро става въпрос за емблематични представители на ГЕРБ, като Цветанов, които поискаха оставката на ВСС, като отговор на обществените нагласи...! Началника му се покри, както обикновено, когато е напечено, та не можахме да разберем точно, ГЕРБ искат ли оставка на ВСС или не съвсем...!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добър анализ на Мирела Веселинова.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ами то половината са от Благоевград.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  "Българската политическа класа е убедена в своето право на безконтролност и затова за нея единственият проблем е кой "донася" на Еврокомисията."

  Мдааа. точно така е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Добре и автора и писалите ни казват, че няма решение на проблема.
  И това е така, ако го гледаме като еднократен акт.
  Но вместо да мечтаем за някакво митично ВНС, което да направи това, което не прави настоящия парламент, по-добре да видим какви са възможностите процес на оправяне все пак да започне.
  Дори и няколко свестни нови членове на ВСС, няма как да не повлияят на целия съвет - вижда се от действията на един Лозан Панов например.
  Ако избора на нови членове става с 2/3 от НС уговорките стават доста по трудни, а контрола след това върху избраните е сложен, да не кажа невъзможен.
  Все от някъде трябва да се тръгне и това според мен е по-добре, отколкото да стоим, да се вайкаме и нищо да не става - този филм го гледаме от доста време.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Добра статия..... но сайта на Дневник е отврат. От няколко дена при всяко отваряне се стартира реклама със звук в главата на сайта. Гася, отварям някоя тема... същата реклама, отварям друга тема... същата... отврат! Махнахте ония камиони дето заемаха една трета от екрана, сега на сън ще си рецитираме рекламата на някакъв тъп филм! Защо ни гоните?

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK