Съжителството с българската свобода

Възстановка на Априлското въстание

© Портал

Възстановка на Априлското въстаниеТекстът е публикуван в портала "Култура"


Вече за всекиго е ясно, че политиката не само прави история, но че също толкова вярно е и обратното – съжителството с историята (и вътре в нея) ни гмурва в бездните на актуалната политика. Pro domo sua, както е писал някога Цицерон. Сиреч, лично за себе си.


Последното доказателство: как страстите по българското Възраждане силно поразклатиха и без малко щяха да преобърнат колата на правителството на "историческия компромис". Нещата напряха дотам, че покрай колебливата парламентарна аритметика на днешните подвижно-пясъчни мнозинства при евентуално бламиране на Меглена Кунева комай можехме да се озовем на предсрочни избори още през месец май. Ала това е част от политическата игра: който има време и нерви, нека изчислява колко депутати и от кои парламентарни групи с неучастието си снижиха бариерата за избора на нов министър (ДПС, "Атака", хората на Лютви Местан), каква е стойността на гласувалите с "въздържал се" от АБВ и що за гласувания имаше в ПФ. Всичко това е част от политическата игра, която отива в небитието, и то не е чак толкова важно.
Далеч по-сериозно е онова, което се случи преди избора на нов министър на образованието и науката. Ако има новина, тя е, че за първи път самият исторически разказ, тъй както е скрепен в учебниците, можеше да свали едно българско правителство.


Което е новост отвсякъде. Вярно е, че Министерството на народното просвещение на няколко пъти е било сериозен препъни камък в политическата ни история, но забележете – с липсата на кандидати. Така например първото правителство на следосвобожденска България, оглавявано от Тодор Бурмов (5 юли–24 ноември 1879 г.) няколко седмици не може да се сформира тъкмо поради липсата на кандидат за просветното ведомство. Накрая Тодор Бурмов, виден възрожденец, решава да поеме и тази диня под мишница, но среща съпротивата на собствената си съпруга, която категорично настоява той да вземе вътрешните работи, та барем да има двойна заплата. Бурмов се колебае, увърта, а накрая поема и премиерството, и вътрешните работи, че и на ръчно управление делата на просвещението.


Ама, ще кажете, така е било в началото. По-нататък – кандидати бол.


Истината е, че превратът на 19 май 1934 г. се случва, когато в резултат на котерийни борби в правителството на Никола Мушанов няма министри на просвещението и правосъдието. Никой, видите ли, не искал за неговата партия да останат постните дробчета (образованието и правосъдието, където службите са по-малко апетитни).


Толкоз по историята на министерството на образованието ни в историята.


Важното в случая, пак повтарям, е друго. То опира не само до ниската оценка, която българите дават на действащите учебните програми (3,50 според проучване на "Алфа рисърч"), до качеството на учебниците и тяхното съдържание (което повдига въпроси), или до личността на самия министър – проф. Тодор Танев или Меглена Кунева.


Най-стъписващи от случилото се са болката, гневът, дори отчаянието, с което хора в България – от подбалканските градчета (Калофер, Сопот, Карлово), че и от Родопите – реагираха на разни медийни съобщения (проверени или не) за промените в програмите по история и литература.


В случая явно има отворена рана, ето защо е редно да видим нещата и през очите на тези хора.


За повечето от тях, които живеят по важни "места на паметта", някой "иска да подмени историята". Да я заличи, да я зачеркне и пренапише. Да омаловажи героите. Кой точно и по какви причини е въпрос на изясняване (по умисъл ли или по недомислие). Тези хора са пазители на историческия разказ, негова "жива памет", затуй ги боли. Още повече сред всеобща инфлация на идеалите ни.


Затова аргументите, че никой няма да извади епохата на Възраждането от учебниците (че как без нея?), нито пък Априлското въстание (чиято 140-та годишнина всички ние ще отбележим), просто не работят. Те не вярват на историците, на разясненията за "робство" и "владичество". Въпросите им от телевизионните репортажи валят едни след други. И те са следните:


Защо учат децата гръцки митове и легенди, а не възрожденски песни?


Как ще отпадат стихотворения на Ботев? (при Вазов, поради обема на творчеството му, явно се допуска подобна възможност).


И най-вече – "робството", "робството", "тъмното петвековно иго". Кой е тоз безродник, дето иска да "съжителства с турците", а не ще да назове в учебниците нещата с истинските им имена, както подобава на истинските българи?


Представяте ли си например днес един истински българин да напише следното:


"Допреди руските войни българският народ е живял под турското владичество сравнително много по-добре, отколкото когато се захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави. Това се доказва още по-добре, като се вземе пред вид, че на българите се е дозволявало да носят оръжие открито, наедно с турците, че във време на кърджалийските времена тия са били свободни да се бранят от нападателите с оръжие в ръка, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тия чети, съставени от турци и българи, нещо, което се е считало за престъпление у последните в по-новите времена."


"Турско владичество" ли? Че и някой има наглостта да твърди как "българският народ бил живял по-добре" преди "руските войни"? Лично аз, признавам, не си представям някой да изрече днес тези думи, без кметът на Сопот Деян Дойнов (избор на БСП) да не извади пред камерите руската си сабя, та да го сече на място, а патриоти като Валери Симеонов или Красимир Каракачанов да не се завтекат да събират камъни, та да пребият гнусния "отродител" на българския народ.


Написал го е обаче не някой кабинетен учен или безроден космополит, а Захарий Стоянов. И не другаде, а в "Записки по българските въстания (част 1, глава 5, I), посветена на факторите, довели до Априлското въстание.


Книга, която патетично е прието да се славослови, ала малцина наистина отгръщат.


Мисля си, че ако родителите, които толкова настояват децата им да я изучават в училище, си бяха дали труда да я почетат вечер, па да я обсъдят с домочадието си, немалко от днешните ни исторически болки и тревоги може би щяха да се поразсеят.


Някой да е забранил или иззел от библиотеките "Записките" на Захарий Стоянов? Има я и в интернет. Ама, пусто, нали някой иска да ни пренапише историята и да изземе от нея всичко.


И най-вече "онова велико общонародно въодушевление, което предшества Априлското въстание, а за нас това е много повече важно, отколкото самото въстание и сраженията на бойното поле". Спокойно, това пак не е от новите учебници, а е от "Записките" на Захари Стоянов.


Представете си за миг, ако освен с черешови топчета, въстанически униформи и възрожденски песни пред камерите речем да отбележим Април 1876 г. и с четенето на тази голяма българска книга, как това би могло да промени живота ни.


Може пък да видим тези величави събития и в друга светлина.


Така, както ги е видял летописецът на тази грандиозна епопея.


Може пък да спрем да виждаме дедите си само като "жалки робове", а като горди, достойни, че и имотни люде, които са имали какво да губят при едно въстание, но са се решили на него, защото им е недостигала не икономическа, а политическа свобода.


И тъкмо това, последното, е може би най-великото в епопеята от април 1876 г.


Дано някой ден да го осъзнаем и да можем да го обясним на децата си.


Сиреч да им разясним с думи прости, че въпросът не е само в това малко ли имаш или много, а че щом нямаш самостоятелност, значи си несвободен, не си свободен човек, какъвто ти е отредено да бъдеш на тази земя.


И едва тогава да им прочетем онзи сърцераздирателен епизод от втория том на "Записките", където една жена ридае над трупа на съпруга си след потушаването на въстанието:


"Мъжо! Мил мъжо! Стопанино… Дали воловце си нямаше, или сюрия овце! За какво беше петимен на къщата си, та отиде да се биеш с турци и черкези? Пусто останало и българско царство…".


Ала за целта е потребно друго. Необходимо е "точното и трезво изследване на събитията, в което есенен вятър да отбрули шушулките на много исторически заблуди, като се започне от известния израз на историческо невежество "петвековно турско робство" и се свърши със соченето като причина за Априлското въстание на някакви "непосилни данъци". Не го твърдя аз, а бащата на българската социология Иван Хаджийски в прочутата си "Психология на Априлското въстание" (1943 г.), който настоява, че в проумяването на това събитие се крие и ключът към българската независимост. Не на българското "робство", а на българската свобода.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Гневно

  Айде спрете се вече!
  Даже и на децата им стана ясно,че не е имало робство,а е било Османско обгрижване!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Джанюариъс Макгахан: „Няма нещо казано за турците, което да не вярвам сега. Нищо не би могло да се каже за тях, което да не сметна за вероятно и правдоподобно…“

  Американският журналист е човекът, който в поредица от статии, публикувани в английският вестник „Дейли Нюз“ разкрива пред Европа истината за невижданите зверства по нашите земи. Днес е редно да си спомним за човека, разказал на света за тях.

  "Няма нещо казано за турците, което да не вярвам сега. Нищо не би могло да се каже за тях, което да не сметна за вероятно и правдоподобно. Човек би помислил, че съществува известна граница за жестокостите, за които всяка дискриминация е невъзможна, където обикновеното сравнение, пресмятане и мярка са поставени извън всякакъв въпрос. Но тази граница турците са вече преминали. Човек не може да ги следва повече.

  Нека ви разкажа какво видяхме в Батак:

  Щом приближихме, вниманието ни бе привлечено от хайка кучета по наклона към градчето. Отбихме се настрана от пътя, минахме през развалините на две-три стени, през няколко градини, пришпорихме конете по нанагорното към кучетата. Разярено те излаяха по нас и избягаха в съседните ниви.

  От седлото си не забелязвах нищо особено, докато конят ми не се запъна. Погледнах надолу и видях, че е стъпил върху човешки череп, отчасти скрит в тревата. Черепът беше напълно изсъхнал и оглозган, сякаш е бил там от две или три години, така добре бяха свършили своята работа кучетата.

  Няколко крачки по-нататък имаше друг череп, а до него част от скелет – също така бял и изсъхнал. Колкото се изкачвахме по-нагоре, толкова повече намирахме кости, скелети и черепи. Но тук те не бяха така добре оглозгани, тъй като парчета полуизсъхнала, полуизгнила човешка плът прилепваше още по тях.

  Малко по-надолу видяхме гледка, от която изтръпнахме.

  Грамада от черепи, смесени с кости от всички части на човешкото тяло, скелети, почти цели, скапани дрехи, човешка коса и изгнило месо, събрано на мръсна купчина, около която тревата растеше обилно. Заразяваща миризма, подобна на тази от умрял кон, се разнасяше наоколо. Тук кучетата намираха бързо храна и нашето неочаквано приближаване ги прекъсна.

  По средата на тази грамада можах да различа малка форма на скелет, все още облечен в женска риза, черепа обвит с цветна забрадка, а кокалите на глезените обути в изплетени чорапи, без стъпала, каквито носят българските девойки. Наоколо земята беше постлана с кости по всяко направление, където кучетата ги бяха замъкнали, за да ги глождат на спокойствие. Градчето лежеше на разстояние от стотина ярда по-долу.

  Гледано от нашето място, то напомняше нещо сходно с развалините на Херкулан или Помпей.

  Не беше оцелял нито един покрив, нито една стена. Всичко бе маса от развалини, сред които се издигаше и достигаше до нас дълбок, оплакващ стон, подобен на оплакването, с което ирландците изпращат своите мъртъвци.

  Стонът изпълваше малката долина и се превръщаше във вой. По-късно, когато влязохме в градчето, разбрахме този звук. Отново погледнахме грамадата от черепи и скелети пред нас. Забелязахме, че всичките са малки, и че парчетата облекло, смесени между тях и пръснати наоколо, бяха части от женски принадлежности.

  Тогава всички те са били жени и момичета. От седлото на коня аз преброих над сто черепа, без да включвам тези, скрити под другите кости на страхотната грамада, нито тези, разпилени надалеч и нашироко из нивите.
  Почти всички черепи бяха отделени от останалата част на костите, почти всички скелети бяха без глави. Тези жени до една са били обезглавени. Ние се спуснахме към града. Сред разрушените стени на първата къща, до която дойдохме, видяхме жена, седнала върху купчина боклук, да се люлее насам-натам, да изплаква някаква монотонна песен, половината изпята, половината изридана, с някаква дива раздирателна мелодия.

  В своя скут тя държеше бебе, а край нея друго дете стоеше мълчаливо и търпеливо.

  С учудени очички то погледна към нас, когато минавахме, но жената не ни обърна никакво внимание. Наострихме ухо да чуем какво говори тя и нашият преводач ни предаде следното: „Къщата ми, къщата ми, бедната ми къщица; мъжа ми, мъжа ми, горкия ми мъж, скъпия ми мъж; къщата ми, милата ми къщица“ и така нататък.

  Тя повтаряше същите думи отново и отново, хиляди пъти. В съседната къща имаше две жени, които се вайкаха по същия начин – едната възрастна, другата млада.

  Те повтаряха думи почти идентични: „Имах къща. а сега нямам нищо; имах мъж, а сега съм вдовица; имах син, а сега нямам утеха; имах пет деца, а сега нямам никого. “ В същото време те се клатеха насам-натам, удряха се по главите и кършеха ръце. Жените се спасили от клането и току-що за пръв път се бяха завърнали у дома, възползувайки се от нашето посещение или това на господин Беринг.

  Те са могли да се завърнат много по-рано, но ужасът е бил толкова голям, че без присъствието и покровителството на чужденец, те не са посмели да сторят това. Сега те ще продължават с часове да оплакват своите опепелени домове с тази странна погребална песен.
  Това беше обяснението на извиващия се вой, който бяхме чули горе на хълма. Колкото повече напредвахме, толкова повече плачът се увеличаваше.

  Някои от жените бяха седнали на купчините камъни, срутени върху подовете на къщите им. Други ходеха нагоре-надолу пред портите, кършеха ръце и повтаряха същите вопли на отчаяние. Малко сълзи имаше в тази всеобща скръб.

  Това беше суха, тежка, отчаяна скръб. Изворът на сълзите беше пресъхнал преди седмици, но приливът на мъката и нищетата беше по-голям от всякога и търсеше да намери отдушник без тяхна помощ.


  Както се придвижвахме, повечето от хората се събираха на върволица след нас.

  Накрая се образува шествие от четиристотин или петстотин души. Скръбните плачове на жените и децата ни следваха навсякъде, където отивахме. Вярвам, че никога вече няма да чуя такъв стон от техните обединени гласове, плач, който се издигаше чак до небето.
  Може би ще бъде добре, преди да продължа по-нататък, да кажа нещо за Батак, така че читателят да си състави по-добра идея за това, което е станало тук. Батак е бил селище от деветстотин къщи и с около 8000 или 9000 жители.

  Тъй като липсват статистически данни от преброяване на населението и каквито и да е други достоверни статистически сведения в Турция, невъзможно е да се каже точно броят на населението в което и да е селище.

  Мисля, че хората в Англия и изобщо в Европа имат доста погрешна представа за българите. Винаги чувах да се говори за тях като за обикновени диваци, които не били по-цивилизовани от американските индианци. Трябва да си призная, че самият аз, и то не много отдавна, не бях далеч от поддържане на същото мнение. Бях учуден и вярвам, че повечето от моите читатели ще се учудят, когато научих, че почти няма българско село без училище. Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички – бедни и богати – се ползуват от него.Няма българско дете, което да не знае да чете и пише. И накрая процентът на грамотните в България е голям толкова, колкото в Англия и Франция. Питам се дали европейците, които говорят, че българите били диваци, са уведомени за тези факти?

  И друго, аз мислех, че изгарянето на български села означава изгарянето на няколко колиби, направени от кал, които нямат голяма стойност в действителност и които могат да бъдат възстановени. Бях особено много учуден да установя, че множеството от тези села са наистина добре построени градове, със здрави каменни къщи, че в много от тях живееха значителен брой хора, които бяха достигнали нивото на всички удобства, и че някои от тези села могат да служат за пример на много английски и френски. Истината е, че българите наместо диваци, за каквито ги смятаме, са в действителност трудолюбиви, упорити в работата, честни, образовани и мирни хора.

  Що се касае до въстанието, слаб опит за такова е имало в три или четири града, но в Батак не е имало никакви прояви и дори се вижда, че нито един турчин не е бил убит тук.

  Турските власти не претендират да е имало убити турци или пък жителите да са оказали някаква съпротива.Ахмед ага, който е ръководил клането, пристигнал с башибозуците и поискал да бъде предадено оръжието. Жителите отначало отказали, но все пак предложили да го предадат на редовните войски или на каймакамина в Пазарджик. Ахмед ага отказал да позволи това и продължил да настоява оръжието да му бъде предадено на него и неговите башибозуци. След значително колебание и преговори това било направено. Не трябва обаче да се предполага, че това оръжие е било специално приготвено от жителите за въстание. Оръжието е обикновено и всеки християнин или турчин го носи открито. Такъв е обичаят тук. Какво е последвало предаването на оръжието, ще бъде разбрано най-добре с продължение на разказа за видяното вчера. На мястото, където слязохме по главната улица на селището, насъбралите се около нас хора ни показаха край пътя купчина от пепел. В нея можеха да се различат голям брой калцинирани кости. Тая купчина от изгорени убити тела показва, че турците са правели празни и неуспешни опити да изгарят труповете.


  Малко по-нататък стигнахме до предмет, който ни изпълни с ужас и жалост. Това бе скелетът на младо момиче, не повече от петнадесетгодишно, захвърлено в хендека край пътя и отчасти покрито с отломките на разрушена стена. То беше все още облечено в женска риза. Глезените обути с чорапи без стъпала, но малките крака, от които обувките са били смъкнати, бяха голи и поради това, че месото беше изсъхнало, наместо да се разложи, изглеждаха съвършени.

  На черепа имаше дълбока рана. Богата кестенява коса, дълга почти ярд, висеше все още повлечена в праха. Трябва да се отбележи, че всички скелети на жени, намерени тук, са облечени само в женски ризи. Това нещастно дете очевидно е било съблечено по риза, за да бъде претърсено за пари и скъпоценности или от чиста бруталност, след това изнасилено и убито. Ние говорихме с много жени, преминали всички етапи на мъчението, без последния.

  Процедурата, изглежда, е била следната: турците хващали жена, събличали я внимателно по риза, оставяли настрана ония дрехи, които са били ценни, и всички украшения и скъпоценности, които тя би могла да носи със себе си. Много от турците поемали грижата да я изнасилят, а последният от тях я убивал или не, съобразно какво му е настроението.

  На следващата къща ни спря мъж, за да ни покаже останките на своя малък сляп брат, жив изгорен. Видяхме купчинка от изгорени и калцинирани кости. Грубият селянин с мъжествено лице се свлече на земята и зарида като дете. Обезумял, изглежда, той не разбираше, че нещастното сляпо момче е по-добре сега и че той би трябвало да благодари на турците, наместо да плаче за брат си.

  От другата страна на пътя имаше два скелета на деца. Те лежаха едно до друго, отчасти покрити с камъни и с ужасяващи удари на сабя по техните малки черепи. Броят на децата, убити в тези кланета, е повече от огромен. Те са били често набождани на байонети. Очевидци ни разказаха как видели малки бебета, набучени на байонети и разнасяни по улиците в Батак и Панагюрище. Причината е проста. Когато мохамеданин убие известен брой неверници, той е сигурен, че ще отиде в рая независимо какви са неговите грехове. Мохамед е възнамерявал вероятно, че само въоръжени хора би трябвало да се броят, но обикновеният мюсюлманин взема това предписание в много по-широк смисъл и брои също така жените и децата. С цел да надуят бройката тук, в Батак, башибозуците са удряли открито бременни жени и убивали неродени деца.

  С приближаването към центъра на града костите, скелетите и черепите ставаха все по-многобройни. Няма къща, под чиито развалини да не сме открили човешки останки. Улиците покрай тях бяха също така покрити с кости. Пред много от портите жените ходеха нагоре-надолу и провличаха погребална песен. Една от тях ме хвана за ръка и отведе вътре между стените, там, в един ъгъл, наполовина покрити с камъни, лежаха останките на друго младо момиче, с дълги коси, безредно разпуснати между камъни и прах. А майката просто пищеше в агония и биеше безумно главата си в стената. Аз можах само да се обърна и с разбито сърце да излезна навън, да я оставя сама с нейния скелет.

  Сега вече се приближавахме към черквата и училището. Земята тук е покрита със скелети, по които висят парцали от дрехи и парчета изгнило месо. Въздухът е тежък, с омайваща до припадък миризма, която се увеличава все повече с нашето придвижване напред. Всичко започва да става ужасно. Училището е от едната страна на пътя, черквата Ч от другата. Ако се съди по останалите стърчащи стени, училището е било обширна хубава сграда, годна да приеме двеста или триста деца. Под камъните и боклука, които покриват пода на височина от няколко фута, лежат костите и пепелта на 200 жени и деца, живи изгорели между тези четири стени. Точно край училищната сграда има широка, недълбока яма. Две седмици след клането в нея били погребани сто тела. Но кучетата са ги изровили отчасти. Вода е напълнила ямата и сега тя се е превърнала в ужасен резервоар за утайките от канализационната система, с плуващи наоколо или наполовина стърчащи в калта човешки останки. Наблизо, върху брега на малка рекичка, която прекосява селото, има дъскорезница. Вирът под нейното колело беше пълен с мъртви тела, които плаваха из водата. Бреговете на рекичката са били по едно време буквално покрити с трупове на мъже и жени, млади момичета и деца, които са лежали там, разкапващи се на слънцето, изяждани от кучетата. Но милостивото небе изляло пороен дъжд над тях, малката рекичка придошла, отвлякла телата и ги разпиляла далеч надолу по своите брегове, през тесните канали и тъмните дефилета, под добелите храсти и сенчестите гори, на четиридесет мили разстояние, чак до Пещера и дори до Пазарджик. Влязохме в черковния двор. Миризмата тук беше толкова лоша, че беше почти невъзможно да се пристъпи. Взехме тютюн в шепите си и като го държехме до носовете си, продължихме нашето разследване.

  Черквата не беше много широка, заобиколена от ниска каменна стена, затваряща малък черковен двор, около петдесет ярда широк и седемдесет и пет ярда дълъг. Отначало ние не забелязахме нищо особено. Зловонието беше толкова голямо, че едва можехме да погледнем около нас.

  Видяхме, че мястото е затрупано с камъни и боклук на височина от пет до шест фута по-високо от нивото на улицата, и след инспекция открихме, че това, което ни се стори маса от камъни и боклук под нас, е в действителност огромна грамада от човешки трупове, покрити отгоре с тънка наслойка от камъни. Целият черковен двор е изпълнен с тях на дълбочина от три до четири фута и ужасната миризма идва именно оттам. Няколко седмици след клането била получена заповед да бъдат погребани мъртвите. Но зловонието по това време станало толкова смъртоносно, че е било невъзможно да се изпълни заповедта или дори да се остане в съседство до селото.

  Хората, изпратени да свършат тази работа, се задоволили с погребването на няколко тела, хвърлили малко пръст върху други, така както са ги намерили, а тук, в черковния двор, те направили опит да покрият безкрайната грамада от разкапани човешки тела с хвърляне на камъни и боклук през оградната стена, без да посмеят да влезнат вътре. Те са постигнали това само частично. Оттогава кучетата са били на работа там и от тази чудовищна гробница сега можеха да се видят подаващи се глави, китки, крака, стъпала и ръце Ч в ужасна безредица. Казаха ни, че тук, само в този малък черковен двор, лежат три хиляди души и ние можем добре да го повярваме.

  Това беше ужасяващо зрелище – зрелище, което ще ни преследва цял живот. Малки къдрави главици се показваха там, в разкапващата се маса, смазани под тежките камъни; малко краче, дълго колкото пръст, на което месото, преди да има време да се разложи, бе силно изсъхнало от ужасната горещина; малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ; бебета, които са умрели учудени от яркия блясък на сабята и червените ръце на свирепооките мъже, които са я размахвали; деца, които са умрели сред писъци от уплаха и ужас; млади момичета, погинали в плач, ридания и молби за милост; майки, умрели в усилие да заслонят със слабите си тела своите малки дечица. . . Всички те лежат тук заедно, разпадащи се в една ужасна маса. Сега те са млъкнали завинаги. Няма сълзи, нито викове, нито писъци от ужас, нито молби за милост. Житото изгнива по нивите, а жътварите гният тук Ч в черковния двор.

  Погледнахме вътре в черквата, почерняла от изгарянето на дървените резби, но все още запазена, без особени повреди. Ниска постройка с нисък покрив, подпрян с тежки и неравномерни арки, които изглеждаха високи само колкото едър човек да може да мине под тях. Това, което видяхме вътре, е ужасяващо до безумие дори за мигновения поглед. Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половина самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен.

  Върнахме се обратно, отровени и убити, с виене на свят, доволни да излезем отново на улицата и да напуснем страшния дом на чумата. Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. Навсякъде Ч скелети на мъже заедно с дрехите и плътта по тях да гният в безпорядък; черепи на жени с коси, провлечени в праха; кости на деца и бебета. Тук ни показват къща, в която двадесет души са били изгорени; там Ч друга, в която дузина девойки се прикрили, били открити и до една изклани, както предостатъчно го удостоверят техните кости. Навсякъде – ужаси след ужаси.

  В селището нямаше кучета. Когато жителите започнали да се завръщат, кучетата били откарани и избесени в покрайнините. Но аз видях една-две котки, угоени и мазни, да лежат самодоволно по стените и да гледат на нас със сънливи очи. Човек би попитал защо хората, които са сега в градчето, не погребват тези скелети и кости, наместо кучета и котки да ги глождат. Там, където селяните са успели да разпознаят костите на свои близки, те са направили известни опити да ги погребат. Но те нямат лопати да копаят гробове, а и сили не достигат от настъпилия глад. Освен това, повечето от останалите живи са жени; те правят безплодни усилия да запазят телата на своите любими близки, като ги покрият с малко земя. Ние намирахме обилни доказателства, че там, където костите са разпознати, за тях се полагаха нежни грижи. Видяхме много добре поддържани гробове, украсени с цветя. Видяхме и други гробове, разкрити от дъжда и кучетата, да показват части от скелета, все още украсен с цветя. Видяхме черепи, положени на земята, на прага или върху оградите на градините, с букети цветя върху тях. Това показваше, че някой се грижеше за тях и че този някой нямаше желание да ги погребе, да ги скрие от погледа си. Аз видях мъртвец, наполовина погребан, с изправено нагоре лице, празните му очи укорително втренчени към слънчевото небе, с букет, грижливо поставен в устата. Но повечето от скелетите и костите нямаше кой да се погрижи за тях. От осем или девет хиляди души, които са съставлявали населението на селището, само хиляда и двеста, хиляда и петстотин са останали живи и те нямат нито сечива да копаят гробове, нито сили да използуват лопатите, ако имаха такива. Но защо турските власти не са ги погребали? Турските власти ще ви отговорят, че са ги погребали и че са останали само няколко за погребване. От всички жестокости, безумия и престъпления, извършени някога от турците, клането в Батак е между най-страшните.

  От всички турски безумия и глупости оставянето на тези тела да лежат тук и да гният в продължение на три месеца непогребани е вероятно най-безумното и най-глупавото. Но това градче е разположено на трудно достъпно и отдалечено от главните пътища място. Турците никога не са помислили, че европейци могат да дойдат и заврат носовете си тук. Затова и заявяват така цинично: „Християните не заслужават дори да бъдат погребани. Нека ги ръфат кучетата.“

  Батак е бил сравнително богат и преуспяващ. Той възбуждал завист и ревност у своите турски съседи и появилата се възможност за плячка, съчетана с религиозен фанатизъм и претекста за въстание в друга част на страната, изкушили турците. Ахмед ага е ръководил кланетата, но не е бил наказан и няма да бъде наказан.

  Напротив, той е бил възпроизведен в чин юзбашия и награден с ордени.
  Казаха ни, че голям брой деца и млади момичета били отвлечени. Знаеше се в кои турски села те са задържани, но турците отказваха да ги върнат на родителите. Господин Скайлер получи впоследствие списък на осемдесет и седем отвлечени момичета и момчета с указание на имената и възрастта им и с указание на селата, в които те се намираха.

  Попитахме за историята на черепите и костите, които видяхме горе на хълма при нашето пристигане в градчето, там, където кучетата лаяха по нас. Казаха ни, че това са костите на около 200 млади момичета, отначало пленени и специално запазени за съдба, по-лоша от смъртта. Те били на разположение на своите поробители в продължение на няколко дни – изгарянето и ограбването на града не е могло да бъде извършено за един ден – и през цялото това време до последния ден те са били подлагани на всичко възможно, което горките, безпомощни и треперещи момичета са могли да изживеят в ръцете на брутални диваци.

  Когато градът бил ограбен и опожарен и всички техни близки изклани, тези нещастни млади създания, чиито най-големи грехове би трябвало да им осигурят спасение, чиито най-долни унижения би трябвало да им осигурят покровителство, са били откарани посред бял ден на хълма, под усмихващия се небесен свод, и там безмилостно обезглавени и захвърлени да гният на грамада."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кой каквото и да говори, най-накрая "културния" идеолог на умните, готините и красивите, ще стигне до единствено правилния и коректен извод:
  Важноот е да се посочи правилния враг. И да бъде изобличен. Щом някой не харесва турското /в общия смисъл/ - значи е русофил.
  Например - естествено е, че руското владичество /предположително/ е много по -лошо от онова което некои наричат турско

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 745 Весело

  Българските "олигарх-патриоти", "сиромах-патриоти", "православ-патриоти", "мюсюлман-граждани-патроити" и най-обикновени "патриоти" водят "задълбочена" дискусия за това кой е бил по-голям поробител: българският чорбаджия и калугер или турският сердар.
  Ха сега!

 5. 5 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това че Османската империя не е класическа робовладелска държава не означава, че много хора в нея не усещат робство.
  Така и България е демократична държава, но на практика, общото възприятие е като за мафиотски октопод.

 6. 6 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мога само едно да кажа - "Хора защо се срамувате да се наречете БЪЛГАРИ" , защо вечно трябва някой друг да ви е виновен , защо някой друг трябва да ви освобождава , защо винаги трябва да сте подлоги на чужди интереси (за жълти стотинки)

  Все по-хубаво става :)
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Защо "умните глави" не се задълбочат, в нещо друго?
  Как са живели българите в магическият квадрат-робсто,съжителство,владичество,присъствие!?!?
  Да не се окаже, че електоралната маса е била по-добре,от сегашната реалност,и да си спретнем един референдум за връщане на магическия квадрат!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  робство

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво! Най-после някой да напише нещо свястно по повод истерията около "робството". Отиде си един свестен министър поради тъпотията на една нация, държаща на всяка цена да се пише Роб....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Защо всички се упражняват по тази тема? Нима не е ясно, че под думата "робство" българските възрожденци са разбирали "подтисничество" и управление на чужденци по Българските земи! Не сме били роби в смисъла на думата, но не бива да изоставяме и определението дадено от борците за свобода на България! Крайно време е БАН да излезе с научно обяснение на думата "робство", касаещо положението на българите в Османската империя и да и присвои и друго значение освен традиционното!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Според неолибералната догма, която "Дневник" следват, било е брак по сметка - българко-османско мирно съжителство. Като пропускат тук-таме някои кланета, някои бежанци в Банат, Бесарабия и Влашко, някои въстания. Важното е да сме политкоректни и на модната вълна.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ето подробна хронология на турските кланета по време на османското съжителство - http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=50593 . Нека неолибералите да обяснят тези факти.

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Всичко това е част от политическата игра, която отива в небитието, и то не е чак толкова важно."Напротив,много е важно,тази политическа игра,тези процедурни хватки и политическа наглост ни разкатаха и разкапаха държавата.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "enero":

  Никак дори не е свястно, ползва Захари Стоянов, за да оправдае опорните точки на Давутоглу.

  По-голямо от това лицемерие - здраве му кажи!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#2] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  А знаеш ли, че "турците" на Макгахан са помаци от Барутин и съседните на Доспат села?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Крайно време е БАН да излезе с научно обяснение на думата "робство",[/quote]

  Много правилно и наложително е това което сте написали, но няма да се случи, защото може да се окаже че по научните критерии руското владичество у нас 1944-1989 е много повече робство от колкото турското.

 18. 18 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Да - считам, че точно така трябва да се отбелязва всяка годишнина от Априлското въстание: с всенародно четене на Записките на Захари Стоянов. А ура-патриотарството да го оставим на атакаджиите.

 19. 19 Профил на 4arima
  4arima
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво на автора за смелото и точно бъркане в раната.Много пъти съм казвал при подобни спорове:Четете бе!Просто четете-Захари Стоянов,Иван Хаджийски...Няма по-непредубеден автор на тази тема от Захари Стоянов....

 20. 20 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добре го беше казал наскоро някой "Когато евреите забравят Бухенвалд, тогава и ние ще забравим Батак. Когато арменците се откажат от геноцида, тогава и ние ще наречем робството съжителство"

 21. 21 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#15] от "galio":
  [quote#15:"galio"]ползва Захари Стоянов, за да оправдае опорните точки на Давутоглу.
  По-голямо от това лицемерие - здраве му кажи!
  ++++++++++++++
  Очевидно е налице мощно турско влияние за заличаване на определени моменти от българската история, така че да пасват на неосоманистката доктрина. За съжаление предатели сред българите винаги е имало, има ги и сега.

 22. 22 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#20] от "abygale":

  Че кой казва да забравим Батак? Но ако ще помним, то да помним всичко, а не само туй що ни е изгодно!

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Неутрално

  Голямата „заслуга” на Тодор Танев като министър е съкращаването на редица изучавани досега произведения по литература и история .Няма и Кунева да направи образованието национална цел.Докато на високите нива в политиката и управлението на държавата продължават да клечат продажници и поразени в националното си чувстване и мислене субекти ще се разширява невежеството в полза на една определено враждебна държава.

  [email protected]
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Всеки народ е имал периоди на величие и падение, българският също. В своята история българите са успели да изградят 3 паралелни държавни формации с еднакво име, уникален факт в световната история: Велика, Волжка и Дунавска България. Първата, стояща на пътя на мигриращите племена се е разпаднала, втората през ХІІІ-ХІVв е била унищожена от зараждащата се Руска империя, третата век по-късно от могъщата вече Османска империя. И ние се срамуваме от този факт, забравяйки, че османското настъпление е било спряно едва през 1683г. пред Виена от обединените сили на Австрия, Полша, Франция. А това означава, че освен България са били покорени и блестящата някога Източна Римска империя - Византия, (включваща Египет, Гърция, Армения, Грузия, Мала Азия), Сърбия, Хърватия, Босна, Черна гора, Албания, Влашко, Украйна, Унгария, половината Австрия, Сирия, Тунис, Алжир. Някой да е чувал унгарците, австрийците или украинците да споменават за "турско робство"? Или пък сърбите, в чиито фолклор турците ядат пердах на превала, без да могат да дадат логично обяснение откъде са се появили? В Унгария бе построен паметник на Сюлейман Великолепни,
  установил завиден ред в империята с "pax ottomanica", а украинският писател Павло Загребални написа великолепен роман от историята на робинята Роксолана, станала съпруга на същия султан. Единствено ние се самоунижаваме и самобичуваме, че страната ни не е устояла пред силата, покорила почти половиния цивилизован свят от онова време.

  През целия ХIVв. България води нескончаеми войни с византийци, маджари, западни рицари, сърби и османци. Страната ни, обезлюдена от страшна чума (1347-1351), е разделена на 3 части (2 царства, едно деспотство - С.И. България) задушено икономически от Генуезката република, и няколко апанажни княжества. Крайно изтощена, в края на ХIV в. голяма част от нея е включена в Османската империя. Въоръжените борби, оглавявани от водачи с царска кръв и признати за царе от австрийци и унгарци, продължили още 2 века (до 1606г.), се споменават само между другото в историята ни. Но още от малки ни се втълпява, че периодът от 1396 до 1878 е бил време на "тежко турско робство". Резултатът е повишено самочуствие на турците (една от народностите в Османската империя) и понижаване на нашето. И пак в тази връзка бих искал да споделя една изненада, но в изключително подробния Военен музей в Истанбул Балканската война като че ли е “пропусната”? Една война, в резултат на която империята загубва почти всичките си европейски територии. Което означава, че в Турция се грижат народът им да е с високо национално самочувствие, дори и с цената на една лъжа.

  ХIХ в. е времето на разпадането на империите и зараждането на националните държави. На картата на Европа се появява Италия освобождавайки се от Австрия. Германските княжества се обединяват под водачеството на Ото Фон Бисмарк. Полша се освобождава от Русия, появяват се Гърция, Белгия, Сърбия. Влашко се освобождава и заедно с Молдова образуват една нова държавна формация - Румъния. Унгария все още е част от Австроунгарската империя. Чехия и Словакия трябва да дочакат края на I-та Световна война. През целия ХIХв. Европа е разтърсвана от революции. Априлското въстание е само една брънка от борбата на европейските народи за национални държави. Затова няма ли да бъде по-точно, и по-просто времето през което България е част от Османската империя да се нарече "османски период", да отчетем положителното в общественото и икономическото ни развитието (в навечерието на Кримската война българските земи осигуряват 50% от производството в Империята) и да погледнем в бъдещето с вдигната глава.
  И нещо относно "освобождението" и резултатът от "освободителна война"? Не довърши ли омразния на всички българи Ньойски договор това, което се започна с т. нар. "освобождение" на България, т.е. разпокъсването й? Да си припомним един интересен документ от периода на Възраждането - Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море. Цариградската конференция от 1876г. ги потвърди, и въпреки неуспеха си, отделянето на България от Османската империя вече е било неминуемо, предстоящо. Русия, следвайки своята външнополитическа доктрина на “панславизъм” и "наследник" на Византийската империя, с "освободителната" война се намеси активно в нашите съдбини, в действителност в ущърб на националните ни интереси. С прелиминарния Сан Стефански договор Русия всъщност РЕВИЗИРА признатите от султана от 1870г. български земи, и подари Северна Добруджа на румънците, а Нишко и Пиротско на сърбите. Второ, в договора е липсвал срок за пребиваването на руския експедиционен корпус в България (преамбюл, чл.29), факт сериозно обезпокоил Лондон. Дали изобщо Русия е възнамерявала да си тръгне? Да си припомним от по-новата история колко години след ВСВ "освободителната" съветска армия се изтегли от бившите соцстрани.

  Дунавска България, част от някогашната Османска империя се възроди. Волжка България, включена в Руската империя, "освободителка" на Дунавска България, остана в пределите на Русия. Всъщност за какво дойде Русия на Балканите в края на ХIХ в? За да ни освободи ли?

 25. 25 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalcho_krivija":

  Не става дума за помнене или забравяне. А за подмяна на историята, чрез подмяна на термини уж с цел някаква "историческа коректност." Надуха ни главата, че не сме били роби, не било турско робство. Били сме поданици, било е съжителство. Едва ли не щастливо са живели предците ни, щото имали имоти, земя, овце. А имало ли е девширме, кръвен данък? Нима да ти вземат най-скъпото, детето, е "съжителство," "присъствие"? Подменя се терминологията на цяла плеяда възрожденци от хора, дето не са и помирисвали онези времена. Аз лично вярвам на предците си, на тия дето са го теглели робския хомот, а не на кабинетни историци и прости конюнктурни политици.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...За повечето от тях, които живеят по важни "места на паметта", някой "иска да подмени историята". Да я заличи, да я зачеркне и пренапише. Да омаловажи героите..." В Стара Загора живеят около 220 000 и доста от кореняците старозагорци мислят същото- не само в Карлово, Калофер или Батак!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#3] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#3:"ПРОРОК ИЛИЯ"]"културния" идеолог на умните, готините и красивите, ще стигне до единствено правилния и коректен извод:
  Важноот е да се посочи правилния враг[/quote]

  Точно така е, много важно е да се посочи правилния враг, но за разлика от вас, аз не бих казал, че това е един или друг пропагандатор ( обичайно от т.н. русофилски среди), а нашата собствена глупост и нежелание да прочетем нещо от съвременниците на събитията и доказали своето родолюбие, но и компетентност хора като цитираните Захари Стоянов ( съжалявам, че толкова много ви бърка в здравето) или Иван Хаджийски, човек между другото с подчертан политически профил в ляво.
  Преди години прочетох написано от Хайтов, че човек който не е прочел Записките на З.Стоянов няма право не само да се нарича патриот, но дори и българин - толкова по-въпроса.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ".... Кой е тоз безродник, дето иска да "съжителства с турците", а не ще да назове в учебниците нещата с истинските им имена, както подобава на истинските българи?.." Този въпрос не се задават само от възрастни българи на възраст над 65 години, живеещи в "местата на народната памет"! Този въпрос е основното, което вълнува българите на всички възрасти! Не се опитвайте да представите нещата така, все едно група сенилни български граждани си искали робството, щото се чувствали потомци на роби!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#24:"historama"]забравяйки, че османското настъпление е било спряно едва през 1683г. пред Виена от обединените сили на Австрия, Полша, Франция.[/quote]
  Вчера по БНТ даваха един хубав филм на тази тема - накрая Ян Собиески разби Кара Мустафа пред Виена. Но за повечето патриотари Собиески е марка на водка.
  Навремето едно подобно писание се въртеше в нета, сигурно там си го намерил?
  Иначе си прав за чумата. За същата се говори, че е унищожила едва ли не половин Константинопол. Можеше да добавиш и друго - "смелите" български младежи, изпокрили се в манастирите. Говори се, че в Килифаревския манастир през 1360г. са се били уединили 460 монаси!

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Предлагам "Дневник" да направи една анкета във форума с въпрос: "Имате ли в рода си родова история, подкрепена с доказателства, която разказва как родът ви/ част от него или цяло българско село/ задруга, са бягали от гонения на османци- мюсюлмани?" Нека анкетата да бъде само за български граждани- етнически българи и да видим какви отговори ще има

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#29:"shumkar"]Можеше да добавиш и друго - "смелите" български младежи, изпокрили се в манастирите. Говори се, че в Килифаревския манастир през 1360г. са се били уединили 460 монаси! [/quote] Колко са 460 човека, сравнено като бройка, с напр. дезертиралите сирийски граждани от сирийската армия- млади мъже? За тях какво да кажем- че са граждани на света, космополити, а? Че са пацифисти?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Така е! Имало е зверства и ужасни кланета. На всеки опит от наша страна, турската власт е отговаряла с унищожение на населението по най-отвратителен начин!
  Но аз искам да попитам "патриотите" - нали на всички ни е известно как постъпиха българи с българи непосредствено след 9.9.1944г.? Защо последвалото изкореняване на всичко що стърчи над средния българин - за два месеца над 30 000 загубиха живота си! Как да наречем "двойния освободител" тогава под чието ръководство става изтребването на интелигенцията? Защо най-мрачния период от най-близката ни история някои /Б.М.Борисов например/ наричат "светъл и щастлив период на развитие?
  - "Не можем да боядисаме това, което Т. Живков е построил."
  Пак Б.М.Борисов.
  Как постъпиха властниците с ГОРЯНИТЕ? Избиха ги като кучета през ХХ век, а семействата усетиха топлата грижа да бъдат преместени в други селища, а на децата им беше забранено висшето образование. Курортите Белене, Слънчев бряг...оздравителни процедури с труд!
  До ден днешен не съм чул или прочел някой да е нарекъл този "златен век на българската държава" робство!

 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  на книга и в ислямска държава съществува равенство и справедливост под ръководството на емира, а християните и евреите нямат проблем да живеят там докато си плащат данъка. на теория...

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Хайде и този се упражни упражни темата.

  Тони Николов да каже какви права са имали жителите на Батак и то в 19 век?
  Зверсвата са извършени от турците от съседните села и главния организатор е бил НАГАРАДЕН и ПОВИШЕН от турските власти

 35. 35 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Абе скандал требе да има и усвояване на грантове
  Матряла требе го занимаваме с нещо ,требе го провокираме и дразним ,кошера требе жужи . Ако е достатъчно прост (мат'ряла) шъ му подменим и историята , нема проблем и кинти шъ ни дадат (грантове) Много сме убави (cool)

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#21] от "abygale":

  Затова им се плаща на много НПО-та в България.
  Турската агентка Мюессер Солак е част от по-големи организирани действия

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#24:"historama"]Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море. [/quote] Това НЕ Е ИСТИНА! 1. "...През 1870 г. със султански ферман турското правителство възстановило незаконно унищожената някога от него Българска патриаршия с титул "Българска екзархия". То включило в нейния диоцез, съгласно чл.10 на фермана, всички български области..."
  http://www.pravoslavieto.com/books/history_bpc/4.htm
  2. "...Породеният СТРАХ от едно евентуално българо-гръцко сътрудничество във въоръжените действия принуждава Високата порта да погледне по-благосклонно на българските искания. Освен това решителният отказ от проекта на патриарх Григорий VI за сетен път доказва и на Турция, и на Русия, че българите няма да отстъпят от искането за разрешаване на църковния въпрос в съответствие с историческите и етническите права на българската нация. При това положение Портата, под силния натиск на Игнатиев, била принудена да направи решителна стъпка На 28 февруари 1870 г. е издаден султански ферман за учредяване на самостоятелна българска духовна власт под формата на Българска екзархия, независима от Патриаршията. Член 10 на фермана определя границите, в които се разпростира властта на Екзархията. В тези граници влизат 15 епархии — Русенска, Силистренска, Шуменска, Търновска, Софийска, Врачанска, Ловчанска, Видинска, Нишка, Пиротска, Кюстендилска, Самоковска, Велешка, Варненска (без Варна и някои села), Сливенска (без Анхиало и Месемврия), Созополска каза (без крайбрежните села), Пловдивска епархия (без Пловдив, Стани-мака и някои села). Във фермана изрично се подчертава, че към Екзархията могат да се присъединят и други епархии, в които две трети от населението би поискало това чрез плебисцит (допитване).
  https://chitanka.info/text/5773/36#textstart
  3."...На 27 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска черковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия.[2] По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя..." уики;
  3.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#24:"historama"]Да си припомним един интересен документ от периода на Възраждането - Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море. [/quote] Българската нация получава официално признание едва на ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ! Тогава "Великите сили" си "спомнят за съществуването на българите и прекратената през 1396г. българска държавност и че те са съществували на политическата карта на Европа ПРЕДИ османската империя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#26] от "Логика":

  Аз съм заралия и не приемам никаква подмяна на историята. Грантовете не могат да заменят фактите.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  http://istmat.info/node/27176 № 23 Секретная конвенция между Россией и Австро-Венгрией¹* Будапешт, 3/15 января 1877 г.
  http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/NUSHA_IVANOVA_CARIGRADSKATA_KONF_1876.pdf ... В резултат на националноосвободителната борба на Балканите през 1875-1876 г. Източният въпрос се превръща в централен въпрос за Европейската политика...Междувременно, докато се водили спорове за решаването на въпроса за
  Херцеговина, в България избухнало Априлското въстание (20 април 1876), което също било потушено с големи жестокости. Това предизвикало възмущението на целият цивилизован свят.
  Отзвукът от зверствата в България настройва световната общественост да подкрепи призивите за преустройство на османското управление на Балканите...."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Като се пише за султанския ферман за даване на независимост на българската Църква, нека се пише и как възниква Източният въпрос и защо- поради каква причина- се провежда Цариградската конференция, какви са нейните решения и защо са такива, както и конкретните й решения, касаещи българите! Не може да се спекулира, че със султанския ферман от 1870г. е решен българският въпрос! Ако този въпрос е решен, за какво тогава се провежда Априлското въстание, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички – бедни и богати – се ползуват от него.Няма българско дете, което да не знае да чете и пише. И накрая процентът на грамотните в България е голям толкова, колкото в Англия и Франция. Питам се дали европейците, които говорят, че българите били диваци, са уведомени за тези факти? [/quote]+++++++++++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alexander97":

  Просто в България достатъчно хора хем не знаят от първа ръка за тези неща, хем са си живуркали достатъчно спокойно по времето на комунизма и затова не искат и да знаят. Противопоставяме два светогледа. От една страна хора с принципи, морал и идеали, които имат своето начало в европейското Просвещение. От друга страна, хора завистливи, крадливи, мързеливи, и най-лошото: със странна комбинация между суеверност и нихилизъм.

 44. 44 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#16] от "stein":

  И какво от това?

 45. 45 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#17] от "pomnesht":

  Руснаците са клали, изнасилвали, убивали и опожарявали? Не знаех, но никога не е късно човек да научи нещо ново

 46. 46 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#25] от "abygale":

  "Не става дума за помнене или забравяне"

  Смятам, че точно помненето е най-добрия начин за борба с опитите за манипулации в една или друга посока. Защото информирания човек трудно се потдава на манипулации от всякакъв род.

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  До коментар [#32] от "Alexander97":

  Градски, хайде тогава да ми кажеш - защо през 1989 г. не направихме истински съд над виновните, че като ме питат децата ми не знам , какво да им отговоря, без да се изложа ?

  [email protected]
 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  [quote#37:"Логика"]През 1870 г. със султански ферман турското правителство възстановило незаконно[/quote]
  Те и руснаците са мислили като теб, считали нашата църква за схизматична, и поради тази причина са построили малката живописна "руска" църква в София "Св. Никола" от 1912г. - специално за руския дипломатически корпус.

 49. 49 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#32] от "Alexander97":

  Чай ся, кои са кащкавалоядите и мандрообирачите сега? Гледам когато едните напуснали занаята други се наместили на това място. Много влече тоя кашкавал, ей, ц,ц,ц,

 50. 50 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Дневник, публикувайки този материал, все едно сте го хвърлили като кокал за глозгане на глутница кучета. Дори бегъл поглед върху псевдонимите на коментаторите вече дава яснота, че никой няма намерение да обсъжда текста по същество, още по-малко да се опита да го обори аргументирано. Добре поне, че върти трафик. Пък може и някой да се позамисли или да реши наистина да прочете "Записките"

 51. 51 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#44] от "agl52316780":

  Какво от това, че "турците", дето са изклали Батак, са всъщност помаци, т.е. българи-мохамедани? Ами не знам, ти кажи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama": Цитирам източниците, които съм посочила под цитатите- мнението на БПЦ например...Така и не ми отговорихте на въпроса- ако с едни султански ферман за независима българска църква се признава съществуването на етноса "българи" и факта, че населяват определени територии в османската империя, в които те съставляват над 90% от населението на тези територии, то тогава защо е било необходимо великите сили да се събират на Цариградската конференция и на нея да признаят съществуването на етноса "българи" и правото му да иска възстановяване на държавността си? Защо е било проведено Априлското въстание- щото на група българи така им е хрумнало, ама иначе си живеели мирно и кротко в империята с османците- мюсюлмани, така ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  [quote#34:"stenli1"]Зверсвата са извършени от турците от съседните села и главния организатор е бил НАГАРАДЕН и ПОВИШЕН от турските власти[/quote]

  В малка грешка си!
  От ПОМАЦИТЕ от съседните села - познати са били. Има свидетели!!!
  ... И мен си щял да заколиш! Добре, че бях на пазар до Филибето.
  -Да, щях. Така нареди падишаха.

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Уфффф, пак!

  Е, няма лошо. Всяко чоплене, търсейки зрънце в подкрепа на собствена теза, отваря дупчици пък към други зрънца. Дали за същата или за други тези - няма значение. Зрънца да се трупат!

  Още повече, че в тия "обобщени" пет века не само има, но и няма как да няма "за всекиго по нещо".
  От робство до съжителство ...

  " ...Мен ме израдва обаче това наблюдение на Тони Николов:
  Далеч по-сериозно е онова, което се случи преди избора на нов министър на образованието и науката. Ако има новина, тя е, че за първи път самият исторически разказ, тъй както е скрепен в учебниците, можеше да свали едно българско правителство.

  Което е новост отвсякъде." ...

  Хм, новост ...
  Покрай тази тема на няколко пъти припомнях Бисмарк. Оня същият Бисмарк, който сглоби Германия, прочее - едно десетилетие преди нашето Освобождение Та той, по повод успешната им война с Франция казва: "Тази война я спечелиха учителите!". При това в тогавашна Прусия, (просто името е различно, но вече си е било по същество Германия), та там учителите по заплащане спрямо другите не са били в по-различно положение от нашите. И по онова време, и като сегашния ни учителски хал. Та въпросът е в духа ... Пак подобно на нас по предишни времена ...
  И по нас ги е имало подобни "изблици", и по нас ги е имало подобни "последствия", и "новости" ...
  Та тази "новост" си е точно по определението за всяка подобна новост - че е добре забравено старо

  И наблюдението на Тони Николов ме обнадеждава точно в тази посока - че, поне се надявам, имаме някакво събуждане на духа.
  Не говоря конкретно за "робството" или "съжителството, а въобще, че българите се почустваха силно ангажирани с темата. И че не я "капсулираха" само и единствено до онези пет века, а я "екстраполират" през годините, та чак до днес.
  А че в началото е "малко така", че има и наивности, има и смехории, че има и груби манипулации ... ами то винаги и навсякъде е било така. В началото ...
  Дай Боже и за българите да е някакво Начало. На духа ...

 55. 55 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#21:"abygale"]За съжаление предатели сред българите винаги е имало, има ги и сега. [/quote]
  Това се отнася за Захари Стоянов????
  Анатема???

  ne mutlu türküm diyene.
 56. 56 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Да, за жалост малко хора четат Захари Стоянов, но много слушат ''патриоти'' от рода на горепосочените. Това обяснява и дълбокото не знание на собствената ни история. Комуноиди и продажници насадиха през годините митове и легенди, които да обслужват чужди интереси и каузи. Ако се направи едно изследване на лицата, оглавили ''пропатриотичните'' организации и веещи национализма, ще се види, че всички са офицери или сътрудници на ДС.

 57. 57 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Интересен поглед на автора към оценяването на нашата история. Буди размисли.
  На повечето българи обаче не им се мисли много, а реагират първосигнално, водени от клишетата, набивани в главите ни десетилетия наред.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "enero":
  Мисля, че е подобре за Вас да я изоставите тази /....... / нация - даже нямам смелостта да повторя Вашето определение.
  Ще си намерите една друга, умна, красива и готина нация - оставете робите тук

 59. 59 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Допреди руските войни българският народ е живял под турското владичество сравнително много по-добре, отколкото когато се захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави. Това се доказва още по-добре, като се вземе пред вид, че на българите се е дозволявало да носят оръжие открито, наедно с турците, че във време на кърджалийските времена тия са били свободни да се бранят от нападателите с оръжие в ръка, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тия чети, съставени от турци и българи, нещо, което се е считало за престъпление у последните в по-новите времена."

  4ел съм З.Стоянов като у4еник и това което ни се дава в у4или6те.Изненадан съм от това, 4е това е и офицално турско станови6те от история на Османската империя.Мисля 4е се движим към об6т про4ит на истори4еските събития от османското управление на Балканските земи.А това е добре.

  ne mutlu türküm diyene.
 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Българското общество още не е дозряло да отдели зърното истина от плявата на емоциите. Затова е и в това окаяно положение ... Вековното промиване на мозъците е отнесло и самите мозъци, останал е само езикът ... и крясъците на една медицинска сестра

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  [quote#53:"Alexander97"]От ПОМАЦИТЕ от съседните села [/quote]

  Съшото го казва Иван Вазов в пътеписа В недрата на Родопите, а споменава и за убити от самите батакчани, което е обяснението на случилото се, без да го оправдава по никаъв начин!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#21:"abygale"]За съжаление предатели сред българите[/quote]

  Това също е опорна точка - всъщност предателите при нас не са повече, дори са по-малко отколкото при другите.

  Визирам националноосвободителните борби на сърби и гърци конкретно - ако при сърбите е драма, при гърците е трагедия - те в паузите се бият помежду си.

  Разликата, нали - ъук има по един двама предатели, там са стотици, които се трепят помежду си и се обезкървяват.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#59:"hasanço"]Мисля 4е се движим към об6т про4ит на истори4еските събития от османското управление [/quote]

  Все повече се раздалечаваме от него, поради зверските манипулации на турската страна.

  Та вие не признавате нито арменския геноцид, нито етническите прочиствания в Тракия, за какъв общ прочит може да става дума?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 64. 64 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#61:"vxa15365434"]което е обяснението на случилото се[/quote]

  Част от обяснението.

  А отговоът на въпроса "защо тогава, а не по-рано" е "защото имат подкпрепа от османската власт и уверението, че никому няма д асе търси сметка".

  И те така.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 65. 65 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#57:"Jessika"]реагират първосигнално, водени от клишетата[/quote]

  При това без да са чели МагГахан.

  Какво ли би станало, ако записките му се учат в шести клас?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#56:"yorddj"]Ако се направи едно изследване на лицата, оглавили ''пропатриотичните'' организации и веещи национализма, ще се види, че всички са офицери или сътрудници на ДС. [/quote]

  А ако се направи проучване на лицата, оглавили ДПС какво ли ще се види?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#25:"abygale"]Подменя се терминологията на цяла плеяда възрожденци от хора, дето не са и помирисвали онези времена.[/quote]
  Пресен пример от статията.Няма робство никъде.При Вазов дори е "иго" когато е яростен русофил.В една друга статия обясниха хората за6то трябва да е влади4ество-робството е метафора и важи за литературата а влади4еството е истори4ески термин.Без да се съобразявам с политкоректност.
  Разни хора разни идеали.

  ne mutlu türküm diyene.
 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#19] от "4arima":

  а, сакън. захарито бил "масон, затова ги е писал такива", както съм чувал съвсем сериозно да твърдят нашенски православни.

  иначе захарито трябва да е задължителен. чел съм "записките" няколко пъти и никога не ми омръзват.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  [quote#61:"vxa15365434"] обяснението на случилото се, без да го оправдава по никаъв начин! [/quote]

  Няма оправдание за което и да е убийство!!! Никой и не го търси, но отказът за мислене е отчайващ!
  Помня, че всяко съчинение за този период в детството ми започваше /задължително!/ с:
  - Тежко беше положението на българския народ под турско робдство!
  А под руско?
  Никой не смееше да зададе и сега не задава този въпрос.
  Мозъка на българина е минал през химическо чистене, не е само изпран!

 70. 70 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":
  Много добре. Прекрасно.
  Да, всички трябва четем Записките.....
  Но ако някой не е чел Записките... автоматиччно ли се превръща в непатриот, проддажник и русофил?
  Но защо да четем, цитираме и прекланяме само пред избрани произведения.
  Не са ли били съвременници, например написалият "Балканджи Йово".
  И този който го чете, дали е патриот, или не?
  А Филип Тотьо, Ботев, Левски, били ли са съвременници? И ако са били - какви са обикновени криминални престъпници, които са се бунтували и сражавали срещу "съжителството"?

  ПП
  "( съжалявам, че толкова много ви бърка в здравето)"
  Ще Ви разочаровам - няма как някой да ми бърка в каквото и да е. Няма как да се случи.
  При наличие на Киряк Стефчовци, поп Кръстьовци, бивши преподаватели в АОНСУ и ДРНЗ - превърнали се в духовни ментори на "правилната демокрация" и теолози /също както многобройните "партизани" след 09.09.44./, пишещи срещу грантове, или обикновени комплексари...

 71. 71 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#32:"Alexander97"]Но аз искам да попитам "патриотите" - нали на всички ни е известно как постъпиха българи с българи непосредствено след 9.9.1944г.?[/quote]

  Немаш грижи бе пич, ще го пишем комунистическо робство? Какъв е проблема? Ще ги изловим всички бивши комунисти и ще ги осъдим. Дори и за редовите членове на БКП дето само са махали знаменцето по 09/09. Отнемане на цялото имущество. Никаква държавна работа за децата и внуците им. В университета и в гимназията - само срещу бележка за надеждност. Това ще те удовлетвори ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 72. 72 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  [quote#69:"Alexander97"] робдство! [/quote]
  РОБСТВО

 73. 73 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Къде всъщност ги сърби

  Наистина съм впечатлен от упорството и постоянството на кафявия вестник "Дневник" по отношение на ежедневното бълване на статии на тема, как турското робство е измислено. Днешният ден не прави изключение. И вечно се върти една и съща опорна точка: "Ние сме горди хора, а не потомци на роби" и между другото непрестанно се повтаря, как "робство" не бил "исторически коректен" термин. Не съм склонен да приема, че хората живели в онези времена са се объркали и затова фолклорът ни е "сбъркан" и "исторически некоректен". Чудех се само защо на някои хора, толкова много им пречи терминът "робство" и на всяка цена държат да го заменят? Защо в учебниците се публикуват такива безумия, като това, което цитирах от учебника за трети клас, в което се прокарват октровени лъжи, за "запазеното достойнство" на българите и "свободното им вероизповедание". И мисля, че намерих отговорите.
  Омаловажаването и подмяната на понятията, премахването от учебната програма на знакови произведения, като това за Балканджи Йово, цели създаването на представата, че българите под османска власт са живели в едно мултикултурно общество, където е имало място за всички, което обаче веднага ще девалвира и заличи подвига на всички българи от онова време. А това е онзи подвиг, който всъщност ни е съхранил и не е позволил да се претопим. Българите са запазили своята вяра, която на практика е била и тяхната идентичност. Запазили са вярата си, въпреки, че това е било изключително "неизгодно" от материалистичната гледна точка на днешните прагматични западняци. Замислете се, колко по-лесен би бил животът на българите, ако се бяха отказали от Христос и бяха приели, че "Аллах е велик и Мохамед е неговият пророк". Нямаше да плащат всички тези данъци, с които са товарили "неверниците" и "бизнесът" им щеше да се случва много по-лесно. Нямаше да бъдат обект на терор и кланета. Щяха да си спестят толкова много страдания. А ако тогавашните българи бяха, като нас - днешните прагматици, какво би се случило? Колко щяха да си запазят вярата и биха били готови да търпят несгоди, да плащат високи данъци и да ги третират, като добитък, заради това, че са християни?
  Мисля, че не си даваме сметка, какво реално са направили нашите предци и, че робският им живот е всъщност триумф на духовното над материалното. Че героизмът им е нещо, непостижимо за днешните "модерни хора". Точно този героизъм и антикомформизъм дразнат днешните европейци и евроатлантици. Точно това антисистемно поведение ги плаши и съзнанието за него трябва да се унищожава с всички сили и средства у всички народи. Условията се променят така, че антикомформистите се притискат до стената - днес се създават пречки на бизнеса им, а утре ще бъдат така притиснати, че ще е проблем и ежедневното им оцеляване. И всичко това се защитава чрез не много интелигентните "опорни точки", които всеки ден се повтарят от немислещите папагали, за които всеки, който мисли различно е "русофил", "путинист", "комунист" и "атакаджия". Със сигурност ни предстоят "интересни времена". Лошото е, че ще бъдат и страшни.

 74. 74 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#70:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Не са ли били съвременници, например написалият "Балканджи Йово". [/quote]

  кой е авторът?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 75. 75 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Мили Твой, кради си ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  [quote#71:"borko_to"] Това ще те удовлетвори ли? [/quote]

  Боркото, ще ме удовлетвори възстановяване на истинската история на България. Ще бъда доволен, когато престанете да приемате вината с мезета, когато символите на "освободителката"
  -поробителка изчезнат от земите на дедите ми, когато замълчите от срам, но де срам у вас!
  Тази уж ирония, която си пробвал, ама никак не върви за най-мрачните времена на страната ни!

 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Весело

  Хората трябва да бъдат оставени на спокойствие сами да решат какво е било. Никакви решения дори взети от Народното Събрание не могат да променят мненията в глави несвикнали да мислят. Имаме пресен пример - Народното Събрание обявява комунизма за престъпен, но някои продължават да го хвалят. А недай си Боже да четат Иван Вазов, Захари Стоянов или Иван Хаджийски (кой ли беше последният, хе-хе, кой го познава!)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 414 Весело

  Еб@ти и минусчийницата стана тука!

 79. 79 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "galio":

  Об6тият про4ит е нужен именно за изглаждане на подобни недоразумения,разглеждане на събитията като ли4ности застанали на неутрална позиция, отърсили се от емоцията. Добавяйки и положителната роля на времевият фактор, ве4е можем.В Турция е налице от доста време, а виждам 4е и в България има напредък.

  ne mutlu türküm diyene.
 80. 80 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#76:"Alexander97"]Тази уж ирония, която си пробвал, ама никак не върви за най-мрачните времена на страната ни!
  [/quote]

  е каква ирония? Защо да оставяме виновниците за най-мрачните времена ненаказани? Тя да се възстановяла историческата истина, ама ние да сме си я карали по старому? Що за логика? Светъл пример - президентът, дето хем почита жертвите на комунизма, хем е син на партийни функционери? Да има лустрация, ама да е само за прокуратурата, щото искаме да сменим тоя, оня? А лустрация в другите министерства?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 81. 81 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"Тончо дървеният философ"]Допреди руските войни българският народ е живял под турското владичество сравнително много по-добре, отколкото когато се захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави. [/quote]

  Но само преди за съдбините му да се погрижи великата християнска страна отвъд океана. Макар че тя е толкова християнска, колкото Сюлейман паша европеец.

  По-важно е друго. Соросоидните фракции, известни като РБ и "Радиното ДСБ", може да се давят помежду си като бесни псета, но стане ли дума за промиване на мозъците на матриала колко хубав е бил животът под султанския фес и какъв извечно зъл враг са Русия и руснаците, мигом задружно се хвърлят по заповед на господаря и спонсора в атака, забравили всякакви вражди. В духа на най-добрите соросно-отродителни практики очакваме да чуем отново как Ботев и Левски били терористи. Инак няма как да се обясни какво са искали от един такъв благ султан и такава прекрасна страна като Туркията.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  [quote#32:"Alexander97"]нали на всички ни е известно как постъпиха българи с българи непосредствено след 9.9.1944г.?[/quote]

  Те не бяха българи, а продажници, руски слуги. Нещо като помаците, избили Батакчани!

  какви българи са Георги Димитров и Васил коларов, които са избягали от България през 1923 и са се върнали 22/23 години по-късно обладани от Московски видения. Но в известно отношение си прав, намериха безродни сподвижници в България ... трагична страница! Всъщност убититите жертви надвишават тези от турското владичество, но са удобно забравени.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#74] от "abdelhaqq":

  Който и да е...

 84. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#83] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  а, ясно, пренаталната родова памет булгарская...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 85 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#79:"hasanço"]В Турция е налице от доста време[/quote]

  Вижда се по отношението към арменския геноцид.

  Включително и твоето.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 86. 86 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#84] от "abdelhaqq":

  Цинично. Не съм очаквал.

  Да поговорим за едни 6 000 000 ?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 87. 87 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#67:"hasanço"]Няма робство никъде.[/quote]

  Има робство навсякъде, включително у сърбите и унгарците, дето пък какво са видели, и те не знаят.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#86] от "galio":

  не, не е. виж сега. много е базово, когато поставим под съмнение кьор фишеците на нашенския национализъм, да отвръщаме със 6 млн. знаеш също много добре, че зная какво може да причини една шариатска държава на поданиците си. и затова много ясно мога и да обясня защо скандалът около "съжителството" беше чиста партенка. голяма и кирлива, около този учебник, около този контекст.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#88:"abdelhaqq"]кьор фишеците [/quote]

  Кьорфишек е да забраниш ексухамация на мними трупове на място, където трябва да са с десетки и стотици хиляди.

  Кьорфишек е да свидетелстваш за кремация зимно време върху релси, което не може да случи чисто физически.

  "Балканджи Йово" е национална историческа памет.

  Ще ти бъде напомняно периодично, имай предвид.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#89] от "galio":

  аз нямам проблем да ми напомняш каквото и да е. включително и сравнението между доказан исторически документ с установен автор, какъвто е захари стоянов, и текст на българския фолклор с неустановен такъв, къв който позовава колегата по-горе, за мое раздразнение.

  и да - пълен кьорфишек е да обявиш, че текст от учебник, който призовава учениците да дадат пример за "ежедненво съжителство", призовава, настоява, пропагандира отмяна на термина "владичество" или "господство". първото не е съизмеримо с второто.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Весело

  НЕКА ВСЕКИ МИСЛИ КАКТО СЪВЕСТТА МУ ПОВЕЛЯВА!
  Аз мисля загрижено, че трябва да се гради една нова Балканска Европа. Всеки трябва да бъде оставен свободно да мисли каквото си иска, а на учениците трябва да се представят всички тези по историческите казуси. Аз си спомням, че когато бях ученик, ни караха да да се прекланяме пред паметта на героите от въстанието 1923 и виновниците за взривяването на Света Неделя!
  Но Балканска Европа е бедна и изостанала. И се занимава със стари болежки. Западна Европа отдавна е разбрала безсмислието на подобни емоции. И вместо да се занимават с вината за милиони избите с газ, танкове, оръдия, картечници през двете световни войни Франция и Германия си градят икономиките. И не си губят времето в излишни емоции ...
  Балканска Европа трябва да се отърси от хипнозата, да накаже живите виновници за насилията и да тръгне бързо да се развива. Турция и Русия са една реалност. Не може с проклятия да бъдат низвергнати! Трябва да посочим ясно и категорично, че ние имаме нерушими граници, ние сме или членове или християнски страни кандидат-членове на ЕС и с нас може да се говори и действа само с общоприетите норми в ЕС и НАТО.
  Говориме го високо и ясно! Иначе ще излезе, че Ахмед Доган е най-големият българин, макар и воден от кнюнктурни интереси!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#90:"abdelhaqq"]доказан исторически документ [/quote]

  Дай да го видим тоя документ.

  И двамата знаем, че такова нещо няма.

  Нека сега разберат и всички останали.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 93. 93 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#90:"abdelhaqq"]и да - пълен кьорфишек е да обявиш, че текст от учебник, който призовава учениците да дадат пример за "ежедненво съжителство", призовава, настоява, пропагандира отмяна на термина "владичество" или "господство". първото не е съизмеримо с второто. [/quote]

  Подменя ценности.

  И за човек като теб, толкова вещ в пропгандата и разкриването и, това е пределно ясно.

  А колко точно си вещ ще видим по очертаващите се спорове.

  Не е редно, морално, коректно и БЪЛГАРСКО да коментираш българска историческа памет по такъв начин.

  Искам извинение.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Весело

  Направих си експеримент! Минусите на пост 91 са тракнати за време по-малко от необходимото постът да бъде прочетен!
  Тук се работи по поръчка ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Авторът казва много,но който не иска да разбере - няма да разбере. Ако разгледаме някои коментари, изглежда и Захари Стоянов и проф. Иван Хаджийски са били "неоосманисти","либерасти","безродници"....

 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#92] от "galio":

  "записките" (каквото и да казват) нямат историческа и документална стойност ли, имаш предвид, по-голяма от тази на бг фолклор (каквото и да казва)? както казва Библията, "вие внасяте нещо ново в нашите уши"...

  иначе, изключително съм раздразнен от това как един скандал от типа на бай ганьовото "дръжте го, княза попържа!", се използва от Боко за вентилиране на фрустрация и замазване на много по-важни политически провали. и да - "господство" и "владичество" са коректните термини тук, въобще няма спор за това. останалото (светоусещането, че да живееш в шариатска държава е "иго", "робство" и пр.), е нещо съвсем различно. и да - може да се обясни. да не говорим, че - потретям - въпросният учебник въобще не заменя "владичество" и "господство", нежели ли "иго" и "робство" със "съжителство"...

  да не забравяме, обаче, че според бг националисти паче разума аз винаги минавам в графата "чифутин", "резак", "протестантин", "чуждопоклонник", "безродник" или какво се сетят там за нещо, което е различно от мейнстрийма в бг. сиреч, постоянно ми налитат на бой родолюбци, които, естествено, няма как да знаят за избора ми да остана да живея в българия, пред избора от няколко други света по места, където се живее по-нормално, без да е нужно постоянно да се обясняваш какъв си и защо си такъв.

  хубав ден, гальо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#95] от "thepirineagle":

  е "масони", казаха ми нашенски православни...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 98. 98 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#24:"historama"]Първата, стояща на пътя на мигриращите племена се е разпаднала, втората през ХІІІ-ХІVв е била унищожена от зараждащата се Руска империя, третата век по-късно от могъщата вече Османска империя.[/quote]

  Къде я видя тази руска империя в 13-14 век? Много историк , много , аналитик тука се е събрало....

 99. 99 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#95] от "thepirineagle":

  +++++

  Права сте! То и Иван Вазов не четат! А Иван Хаджийски, родом от Троян, никога не е бил професор. Той е бил адвокат с марксистки уклон, но с много добър талант в народо-психологията. И е написал забележителни книги. Други видни автори за проф. Петър Мутафчиев и неговата забележителна книга озаглавена Книга за Българите, неиздавана от комунистите. той разбулва мита за Източната Римска Империя ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 100. 100 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#99:"vxa15365434"]Петър Мутафчиев и неговата забележителна книга озаглавена Книга за Българите, неиздавана от комунистите[/quote]

  Неиздавана друг път.
  Петър Мутафчиев. Книга за българите (Издателство на Българската академия на науките, София, 1987)

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK