Време за лидери

Време за лидери

© Асен ТоневПочти от всеки прозорец в София виси траурен флаг. Всички плачат, включително войниците. Процесията от скърбящи към "Св. Александър Невски" не секва в продължение на дни, въпреки че покрай покойния се минава в колона по трима.


Това е част от разказа на баба ми за дните между 28 август и 5 септември 1943 г., когато България отдава последна почит на тленните останки на цар Борис III. От архивните кадри знаем, че и влакът, превозващ тялото на царя, е съпроводен по пътя си до гара Кочериново от коленичили в молитва по полета и перони опечалени българи.


Представяте ли си подобен масов акт на уважение към висш държавник днес?
Едва ли.


Тъй като примерът вероятно е доста груб, нека уточня, че въпросът не е в това, не дай си Боже, някой да умре. Въпросът е защо днес няма политик, успял да спечели такава почит и уважение от българите.


Едно от обясненията би могло да бъде, че това е


част от комунистическото ни наследство


Четиридесет и петте години комунизъм със своите известни титани на мисълта (напр. Пенчо Кубадински, Мако Даков и Грую Манафов) положиха не нарочни, но специални усилия да изтрият подобни чувства към предводителите на държавата. В същото време обаче необосновано пламналата през 2001 г. любов към Симеон Сакскобургготски е обяснима най-вече със запазената обич към баща му.


Вярно е, че твърде дълго не сме се натъквали на никой наистина достоен, но и сякаш от 1943 година насам неусетно загубихме способността си да уважаваме. Ако това би могло да бъде успокоение – в определен смисъл такова е положението и в света. Почти навсякъде липсва лидерът, който събира разпилените и разединени хора и ги превръща в нация.


Изгубен е отговорът на въпроса - в името на какво живеем заедно, в България, в Европейския съюз, в САЩ.


В такива "флуидни ситуации", както ги нарича социологът Зигмунт Бауман, отговорът няма как да дойде от стратегия, закон или програма. Той може да дойде само от лидер. Защото демокрацията не е механичен сбор от процедури, а и морален ред, въплътен в поведението на хора. Знаем го от историята. От Аденауер, първият канцлер на Федерална република Германия, който, току-що излязъл от концентрационен лагер, вдъхна на народа си куража да излезе от руините на войната. От Дьо Гол, който даде на сънародниците си смелост, когато им беше най-необходима, и изправи на крака унизената република. От Чърчил, който храбро преведе станата си през двете световни войни и очерта пътя й след залеза на империята. Знаем го и от папа Йоан Павел II, който промени не само Полша, но и света.


Не е важно обаче колко папи са те галили по главата, а какво имаш в нея. Защото няма как да има стабилност, работещи институции или върховенство на закона, ако липсва личният пример.


Личният пример на Лозан Панов показа, че почтеността и висшата държавна позиция не си противоречат. Председателят на Върховния касационен съд призова своята гилдия да се изправи и да тръгне. И най-малко 230 съдии (подписали речта му) го последваха.


Дори да не дочакаме своя Аденауер или Чърчил, с основание можем да очакваме да се изправят втори, трети и четвърти Лозан Панов, които смело да заявят: Стига вече толкова.


Така правят истинските лидери. Те не изчисляват рискове, защото отстояват принципи. По думите на Маргарет Тачър: "Не е работа на ръководителя да се влачи след общественото мнение, а да го хване за ръка и да го води."


Дълго време не вярвахме, че това може да се случи в България. Оплаквахме съдбата си, убедени, че единствените герои са тези, чиито портрети висят в класните стаи. Но днес вече имаме основание да вярваме, че идва краят на съобразяването,


настъпва времето на личната смелост и политическия кураж


Времето на лидерите. Защото лидерът постъпва така, както е редно. Без да се замисля за последствията. Така той вдъхновява, чрез личната си храброст. Тук е и основната разлика между него и перчещия се вожд, който е страхлив и на първо място поставя собствения си интерес и сигурност. Приключва перченото, налагано като норма на поведение от хора, способни да кажат: Пипни ми мускула. Представете си как някой от гореспоменатите – Аденауер, Дьо Гол, Чърчил или папа Йоан Павел II – казва това.


Лидера не го правят мускулите


Президентът Рузвелт, победител във Втората световна война, беше в инвалидна количка. Предводителят не вярва във физическата сила, а в принципи, които отстоява с цената на всичко – кариера, спокойствие, сигурност. Включително и с живота си. Покушенията срещу Чърчил не са едно и две; папа Йоан Павел II беше прострелян на площад "Свети Петър" в Рим; атентатите срещу Дьо Гол доведоха до легендарния роман на Фредерик Форсайт "Денят на Чакала".


Посегателствата върху живота на истинските лидери са сравнително лесна задача, защото те за разлика от перчещите се с мускулите си вождове не се движат с показна охрана. Убедени са, че не са по-важни от своите съграждани и няма легитимна причина, поради която да бъдат по-добре охранявани. Те са лидери, защото служат на останалите и работят за тяхното благо. Затова хората ги следват по начин, по който не следват добре охраняваните вождове, потънали в егоизъм и сметки. Дори децата правят тази разлика.


В празнични дни в началото на 30-те години на ХХ век за радост на махленските деца каляската на цар Борис III и царица Йоанна минавала по "Цар Освободител" на път за дома на Паница. Тогава баба ми заедно със свои приятелки се покатервала на задната част на каляската и викали "Царице, царице!". А отвътре царицата с тревожен глас отвръщала: "Деца, внимавайте да не се нараните."


В продължение на над 70 години нямахме лидери, заслужили всеобщо уважение, да не говорим за обичта на децата. Разбира се, и през това време са се раждали – но не са били допускани до ръководни позиции. Днешната криза от тази гледна точка има своята позитивна страна. Между късовете на разпадащото се статукво нагоре излизат лидерите ни – онези, с чиято помощ ще подредим страната си по правилата на справедливостта.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Представяте ли си подобен, масов акт на уважение към висш държавник днес?Аз много го исках такъв масов акт(щеше да е доброзорно),щях да отида с кеф,ама диктатора Тодор Живков не умря преди 1989 година."Такъв акт на уважение е имало когато са погребвали Гунди и Котков,нищо,че не са били държавници.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1941 Любопитно

  Бедна ми бедналия Иванчева, що ти трябваше на баир лозе да се захващаш с тази тема?
  Сега, като се появи "на баир лозе", на пух и прах ще те направи тука на бърза ръка. Лозан Панов ще ѝ привеждаш ти на нея като пример!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  [quote#2:"дедо Андро"]бедналия[/quote]
  бедналия = бедна Юлия, съжалявам за грешката.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Време е за лидери..(От)кога ли?..Да..но днес вероятно управляват корпорации, олигарси и/или масони, спускащи поредните марионетни правителства и техните бойни единици.. Тъжна картина за "шибан" "матрял".

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  За да се породи днес такава всенародна любов и уважение към конкретна личност, първо тази личност трябва да се роди и прояви.
  А за да се роди и прояви такава личност, преди това трябва да са се родили и проявили всенародна ненавист и омраза, която да се прояви по площадите и по главите на управляващите...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Твърде късно е. Медиите са контролирани, а те могат да съсипят всеки дръзнал да се изправи срещу статуквото. Службите ще свършат също своята работа. Няма критична маса от мислещи хора, всъщност почти няма и хора вече - останаха предимно овце.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Неутрално

  Бог да пази България!
  И дано да не го изтрият, но да напиша за информация на всички българи,които не са доволни от ''толерантните'' промени в историята : 116-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода отбелязваме днес - 7 февруари. Този герой почива на 55-годишна възраст във Варна. ПОКЛОН !!

  [email protected]
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално
 9. 9 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Разстроено

  Много добра статия, истината боли (но не и опакованите в дебелокожна наглост днешни "лидери".
  Единствено пробивът на нови истински лидери, привлекателни с идеи, пътища за реализиране и инелектуален потенциал могат да задвижат затъналата в кал каруца България. Достъпът на такива хора до позиции е блокирана с ежедневната дажба опростачване е морална деградация.
  Да имаме надежда, че полека нещата ще се случват, ВЪПРЕКИ... че ще БИЯ на всички предстоящи избори.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Ами,права е.Ние това си го знаем,но и те си го знаеха.И взеха предпазни мерки още с конституцията.Трябваше им лабава държава и си я направиха точно такава.На им тежи на съвестта на тези,които я подписаха, и отдясно,и отляво,и в средата.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Браво! Чудесно! Какво сме ние- мако даки и малко траки /по Мирон Иванов/ .Пипаме мускули и се радваме на галените по главите. На „лидера“ някой му клати държавата ,а мин.на МВР говори за конспирации и сценарии.Просто живеем в тъп виц/пак М.Иванов/

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Лидери трябват, но ако е общо явление, че няма такива фигури, не е ли признак това, че времената се променят? Трябва ли да чакаме да дойде лидер и да ни поведе, че да се оправим?

  Морален авторитет, лидер, силен държавник - все различни роли..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Между другото,ако погледнем Историята,ще видими,че в такива преломни времена,винаги са се появявали лидери,които да поведат народа. И дори често пъти на пръв поглед да са се проваляли,то след тях обществото неизбежно се е променяло завинаги.

 14. 14 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Това за България е утопия в днешно време...

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Когато човек отиде на повече погребения няма как да не му направи впечатления ,че само на добрите хора им плачат на гроба! Тези дето са сребролюбци и продават приживе душите си по-скоро смъртта им е радостна новина както стана с много политици и милиардери"филантропи" !
  Цар Борис III е бил добър дипломат и добре е маневрирал между великите сили които по традиция никога не желаят нищо добро на малките страни! Нямаше да е зле и Симеон да научи нещо от историята защото провали шанса си а съдбата жестоко му показа как седят нещата!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":
  Здравейте, слава на Петко льо, капетанине... Доплака ми се..А знаете ли къде в София има голям негов паметник? Ще го снимам по-късно, дано да е уважен..

 17. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  За съжаление лидери липсват в цял свят.

  Х.Кол - Меркел
  Митеран - Оланд
  Рузвелт - Обонго
  Алциде де Гаспери - Берлускони и тоя новия ,дето дори не му знам името
  Борис 3ти - Симеон 2ри
  Тачър - Камерън ( тук май сравнението е най-трагично)


  15.02.1989 - 07.02.2018
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  [quote#17:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]Рузвелт - Обонго [/quote]

  Рейгън де, обърках се от статията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Е, те лидерите се раждат, не се създават. Представяте ли си един Плевнелиев, като лидер? Ми то няма нищо лидерско в него. Боко би могъл да бъде, ако беше почтен. Но не е и вероятно никога не е бил. В демократично общество един лидер не е достатъчен, трябват поне 5-6. Но само ролята на водача не е достатъчна. Водените също трябва да имат култура и възпитание. На овцете им трябва овчар, не лидер.

 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  [quote#19:"Judjuk"]Ми то няма нищо лидерско в него. Боко би могъл да бъде, ако беше почтен.[/quote]

  Както каза колегата Норман Гранц - сляпото подчинение на грубата сила е признак за (латентен) хомосексуализъм. Но не се притеснявай, ние сме толерантни и няма да ти се подиграваме а това.

  За това Плевнелиев би могъл да е лидер. Понеже има принципи , почтеност и акъл. А Борисов е тъпо парче. Лидерът не е лидер, тогава когато трябва да помпа мускули, а когато трябва да е непреклонен. Например спрямо Русия и нейните безобразия. Борисов пред нищо не е непреклонен. 20 човека на протест и кляка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1603 Разстроено

  Истинските народни лидерите са като мурсалския чай, трябва подходяща почва, а нашата се "натори" с много чалга и безхаберие. Поне един Чезаре Мори да се беше появил.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На първокласен концерт има по 300 души в зала от 1400, а за чалгата на Слави са продадени всички билети на националния стадион.

  Затова не само няма да се роди голям лидер, но да има такава личност няма кой да застане зад него. А освен водач е необходимо и едно малцинство от качествени и решителни хора.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#20:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]За това Плевнелиев би могъл да е лидер. Понеже има принципи , почтеност и акъл. А Борисов е тъпо парче.[/quote]
  Плевнелиев е банален продажник. Наумил си е, че държавният суверинитет му е бащиния и го харизва, без да му пука. Боко лавира, да, ама и цар Борис го е правил, не прочетохте ли статията? Недостатъчната сила се компенсира с хитрост. Боко, ако беше почтен, цена нямаше да има. И престанете да обиждате, не ме предизвиквайте! Нека уважението е взаимно.

 24. 24 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#19:"Judjuk"]Представяте ли си един Плевнелиев, като лидер?[/quote]защо не? ТОЙ си Е ЛИДЕР! Утвърди се!!
  поне в сравнение с повечето наши политици Плевнелиев най често е заемал точна и принципна позиция! Дори и когато знае, че тя няма да се хареса на путлерофилите! това си е мъжко държане! На лидер!
  Сравни го с Бойко, който се върти като ветропоказател и избягва да заеме позиция!
  И не е лесно да предложиш друг от наши политици? един по един се издъниха!
  е сигурно има извън известните, ама медийната мафия няма да ги допусне да станат известни!

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Браво и благодаря на Юлия Иванчева за статията. Интересно, че добър автор има 28 статии през последните 4 години и нито една цяла година до днес.

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":
  Ако беше почтен нямаше да има цена, много много вярно. Но и Никога нямаше да го издигнат до премиер! Дори и кмет(в съвременна България) нямаше да стане вероятно..

 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#23:"Judjuk"]Плевнелиев е банален продажник.[/quote]

  [quote#23:"Judjuk"]И престанете да обиждате, не ме предизвиквайте! Нека уважението е взаимно.[/quote]

  Ти като се гледаш в огледалото виждаш ли се?

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Неутрално

  До коментар [#16] от "bgmusquetaire":

  Не знам,за съжаление. Във Варна е пред дома на тракийското дружество - може би и в София има.Иначè домът,където е живял го няма, а гробът му е в началото на варненските централни гробища.Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода"-Варна организира заупокойна молитва и поднасяне на венци.Самият той се определя като "заточеник във Варна"

  През 1892 бива заподозрян че развива антистамболовска дейност и готви покушение срещу министър-председателя. Бива арестуван и изтезаван лично от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Не е бил изкаран пред съд и без присъда е заточен в стария турски участък до Римската кула до 1894 г. След като излиза става учредител и член на настоятелството на тракийското дружество "Странджа", което 56 години след смъртта му, ще изпрати искане за създаване на паметник в негова чест. Във Варна живее 20 години, ръководи дружеството до последните си дни. На 7 февруари 1900 г на 55-годишна възраст почива от рак на стомаха.
  Предполагам, както върви модерната пропаганда,че скоро ще го обвинят и него като руски агент.....

  [email protected]
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#26:"bgmusquetaire"]Но и Никога нямаше да го издигнат до премиер! Дори и кмет[/quote]

  То и да се роди човек е чиста случайност. Камо ли да стане премиер. Лотария някаква в съвкупност с находчивост и късмет. Но след като е станал, много неща зависят от него самия.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Какви ли не теории четох напоследък. Сега и тази - за силния лидер (знам, че знаете, но да напомня - Leader е на английски, на немски е Führer, което предизвиква по-различни емоции) . Малко куца откъм обосновка, но иначе звучи привлекателно за доста хора. Интересно на едни от най-проспериращите страни в Европа - Швейцария, Швеция, Норвегия, кои са им лидерите?

 32. 32 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":
  На 200 м. от биологическия факултет на СУ, на 100 м. от ст. "Българска Армия" и на 300 м.от ст. " Васил Левски"
  Но че може някой да го окаля...изобщо не се съмнявам.

 33. 33 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тука се извървяха много автори,които се пробват в жанр историческа фантастика и пропагандна белетристика,но нещо не са от най-талантливите,защото тезите им са елементарни, а внушенията им не могат да хипнотизират никого!Да се надяваме ,че парите ,които им плащат за поръчковите статии си заслужават,защото нищо друго няма да получат,освен забрава на следващия ден!

 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Няма как стадо уфцье да роди лидери,чакайте само "спасители" като досегашните....
  За да има лидери е нужно ОБЩЕСТВО от което те да израснат. Отговорете си всеки, на територията останало ли е някакво общество?

 35. 35 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  За съжаление лидери има само там, където има зряло общество!
  А ДС е докладвало на Т.Живков, че в България става въпрос за недоразвито общество!
  Колеги, след 1 месец се навършват 138 години от създаването на Третата Българска Държава! Малко са и се е преминало през болшевишко робство, то все още нямаме общество, нямаме средна класа, нямаме интелигенция. Има да се трудим още много, за да постигнем развитие. едва тогава ще се появят лидери.

  А Н.В. Борис Трети е продукт на западноевропейското общество - германско и английско. Имал е нещастието да се роди и да се мъчи да управлява една изостанала и бедна страна. Справил се е, добре, ... погледнато спрямо обстоятелствата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#34] от "thepirineagle":

  Извинявам се, повторил съм Вашите мисли, неволно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Хубаво е време, ама засега такива не се забелязват! Най-вече излъчени от населението населяващо тази територия!
  Но както и да е! Все ще се намери кой да поведе това стадо! Макар и чужденец, дори и след век-два!
  Ще почака населението, то е достатъчно търпеливо*!

  * може и закърняло, задръстено или други подходящи определения

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#35] от "vxa15365434":
  Нормално е повече хора да стигаме до едни и същи изводи на база на голите факти и заобикалящата реалност. Жалкото е,че мнозина в България все още живеят с неподплатени илюзии...

 39. 39 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 279 Весело

  Четиридесет и петте години комунизъм със своите известни титани на мисълта (напр. Пенчо Кубадински, Мако Даков и Грую Манафов) ...
  ----------------------------------------------------------

  Афторката, коя е последната спомената от вас "личност"?

  Мирише ми на жив секстизъм, госпожо!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 40. 40 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 279 Разстроено

  [quote#33:"rurade"]Тука се извървяха много автори,които се пробват в жанр историческа фантастика и пропагандна белетристика,но нещо не са от най-талантливите,защото тезите им са елементарни, а внушенията им не могат да хипнотизират никого!Да се надяваме ,че парите ,които им плащат за поръчковите статии си заслужават ... [/quote]

  Напоследък започнаха да ги сменят като носни кърпички, афторите ... Но търсенето определя предлагането, т.е. щом се плаща за нещо се намират предлагащи!

  Качеството е на много ниско ниво и това определено е причина за новите имена!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 41. 41 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Предлагам от уважаемата Ю.Иванчева да направим достоен ЛИДЕР.Веднъж и завинаги!Нека и ни е си имаме поне един в днешно време,за да има какво да разказваме на внуците си.
  Толкова тесен специалист по лидерство,умеещ да просълзява с дълбоката мисъл,извираща изпод перото й,скромна,след като посочва единствено името на Панов,над когото е само Бог(незаслужено,но това е друга тема),просто заслужава да е Наш лидер и да ни води накъдето й скимне!Давай,вдигам ръце "за"!

 42. 42 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Баси сапунчестият текст. Като събиран от статуси с "мъдри мисли" от Фейсбук. В един кюп бутнати Аденауер и Дьо Гол, слугата и лидера.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 43. 43 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#39] от "Оправете си сайта":

  доц. Грую Манафов - виден байтошовски филосов, СУ, катедра „Диалектически материализъм“

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 44. 44 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Националният лидер е човек, който се грижи за интересите на народа си! Какво прави Плевнелиев? За да се хареса на новите ни поробители - застава против Русия, но ни подарява на Турция. Това не е лидер, а страхливец. Вместо да ни поведе към пълна независимост от която и да е държава - продава интересите ни за потупване по рамото. Бог да го съди!

 45. 45 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":
  Привет. Преди малко бях на паметника и го снимах, имаше признателен венец с лента-надпис "от признателните българи"...поолекна ми.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Толкоз много приказки, сравнения с Аденауер, Де Гол....
  Иванчева, да бехте написали просто едно изречение - Л. Панов е нашия лидер и нашто знаме. Щото мрази Цацаров.
  Толкоз.Щеше да достатъчно. Да Ви разберем. И да си вземете хонорара.
  Но след "съжителството", всякакво слагачество не може да учуди...

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Неутрално

  До коментар [#45] от "bgmusquetaire":

  Здравейте.Ето как беше във все още не модернизирана Варна.
  Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, и полагане на венци и цветя, Варна отбеляза 116 години от смъртта на Капитан Петко войвода, научи Moreto.net.

  На поклонението пред паметника на войводата на централни гробища присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, районни кметове, представители на тракийските дружества от цялата страна, ученици от варненското ОУ "Капитан Петко войвода", граждани и гости на града.
  http://www.moreto.net/im/55467.w470.jpg
  http://www.moreto.net/im/55468.w468.jpg
  http://www.moreto.net/im/55470.w468.jpg

  [email protected]
 48. 48 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#16] от "bgmusquetaire": Има такъв паметник в Рим.

 49. 49 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Да бъдеш лидер е призвание,
  а не на партия завоевание
  освен това образование
  и много труд и старание
  за да могат масите да ти повярват
  и живота успешно да сътварят!

 50. 50 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#47] от "karabastun":
  Впечатляващо.

 51. 51 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#48] от "Velichka Draganska":
  Мерси. Имах някакъв смътен спомен..

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#2] от "дедо Андро":


  [quote#2:"дедо Андро"]Сега, като се появи "на баир лозе", на пух и прах ще те направи тука на бърза ръка. Лозан Панов ще ѝ привеждаш ти на нея като пример! [/quote]Мдаа-каква метаморфоза на Панов за една година тук,на страниците на "Дневник" !От "изборът на статуквото" до сравнение с Борис Трети!Да не излезе,че него Раданчо ще го издига за кандидат-президент накрая.Щото Раданчо няма да се кандидатира.

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#41] от "ret":


  [quote#41:"ret"]след като посочва единствено името на Панов,над когото е само Бог(незаслужено,но това е друга тема),просто заслужава да е Наш лидер и да ни води накъдето й скимне!Давай,вдигам ръце "за"! [/quote]Ще го кандидатират за президент Лозан Панов накрая.Натам вървят нещата.Кънев ще има с кой да си измие ръцете.

 54. 54 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "thepirineagle":

  Е па много си претенциозна! Лидер, овчар, оператор на биологична единица- както и да го наречеш, все тая. Баце, Бате и отскоро Дедо също вършат работа. Май двата основни проблема в държавицата са съдебната и образователната системи, но споко, Куневицата поне едната ще оправи.

 55. 55 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "Оправете си сайта":

  Не познаваш ли Грую Манафов, тоя прогресивен борец против фашизъма и капитализъма? Ами че той е дядо на колегата ти от съседното бюро, дето по цял ден тролите за копейки! Спрете за малко и си разкажете по някоя лакърдия за партизанското движение

 56. 56 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#40] от "Оправете си сайта":


  [quote#40:"Оправете си сайта"]Напоследък започнаха да ги сменят като носни кърпички, афторите ... Но търсенето определя предлагането, т.е. щом се плаща за нещо се намират предлагащи!

  Качеството е на много ниско ниво и това определено е причина за новите имена! [/quote]

  Твойта мъка нийде я няма! Сайта неоправен, нови и все по-калпави аФтури, ама не излизаш от него. Да не ти е работното място или чист мазохизъм?
  пп. Всъщност сайта наистина е бъгясал и сега бичи само плюсове. 99.9 % е вероятността, че някой рускоговорящ го е хакнал.

 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4755 Неутрално

  Добра статия, на времето, преди комунизма е имало милеещи управници за българското. Днешните управляващи само гледат да се доберат до власт и стой та гледай - гребе с големия черпак...

 58. 58 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Остава много място за разни тълкувания на този текст. Кой ще каже, че един император, един "бащица" не е лидер? Вижте, разни кметове молят Борисов - "бащице, кажи, че е имало робство". Научен авторитет в последна инстанция - никакви мускули. Има едно приемливо изречение в текста - "демокрацията . . . морален ред, въплътен в поведението на хора". Ама това изречение се губи между другите.

 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Аз нямам конкретни данни дали Борис е бил лидер, за каквито става дума в материала, но е факт, че поне две неща е успял да постигне, макар и с помощта на обществото такова каквото е било тогава: спасяването на евреите и неучастието ни във войната, каквото се очаквало тогава от нас.
  Но за съжаление, освен остър дефицит на лидери в днешни дни в България, има такъв дефицит и като цяло в света, освен ако някой не смята Путин за такъв.

 60. 60 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Весело

  Права е госпожата!

  Нема лидер!
  Лозан, Радан и Ристю и тримата правят един лидер!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#9] от "azmatahari":


  [quote#9:"azmatahari"]Да имаме надежда, че полека нещата ще се случват, ВЪПРЕКИ... че ще БИЯ на всички предстоящи избори.[/quote]


  До коментар [#12] от "Алф":


  [quote#12:"Алф"]Морален авторитет, лидер, силен държавник - все различни роли..[/quote]

  Използвам вашите текстове, веднъж за да изразя съгласието си с тях и да обърна внимание на останалите точно върху тезите в тях.
  Едната е, че няма как да станат нещата изведнъж и сега (лека-полека, така както и ние се променяме) и второ за нашата лична отговорност, а не да се уповаваме само и единствено на лидер (месия), като всичко това не е против тезата на автора и един или няколко добри лидери, само ще спомогнат и ускорят процеса.
  Но добри или не, лидери или въобще пародия на такива, да не забравяме, че не падат от небето, а ние си ги избираме и каквото сам си направиш, друг, па бил и враг не може да ти го направи.

 62. 62 Профил на bodysoft
  bodysoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В празнични дни в началото на 30-те години на ХХ век за радост на махленските деца каляската на цар Борис III и царица Йоанна минавала по "Цар Освободител" на път за дома на Паница. Тогава баба ми заедно със свои приятелки се покатервала на задната част на каляската и викали "Царице, царице!". А отвътре царицата с тревожен глас отвръщала: "Деца, внимавайте да не се нараните."

  даа, същия тоя лидер от грижа за еврейските дечица въвел Закона за защита на нацията.

  "Чл. 21. Лицата от еврейски произход не могат:
  а) да бъдат приемани за български поданици: жените от еврейски произход следват поданството на мъжете си" и т.н. все лидерски мерки, достойни за любовта на децата.

 63. 63 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3286 Весело

  [quote#60:"mr. Ted Neeley."]Лозан, Радан и Ристю и тримата правят един лидер! [/quote]
  И бай Насо Генерала Му е оръженосец.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 64. 64 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ще цитирам:
  "От вън ще ни освободят отново, но този път нашите. С капитали, мениджмънт и западен чип. "
  И доказателството - президентът на Естония - Томас Хендрик Илвес /роден в Стокхолм, Швеция/ и "Историческата реч на е-стонския президент, който поиска Е-вропа"
  http://offnews.bg/news/Evropa_18764/Istoricheskata-rech-na-e-stonskiia-prezident-kojto-poiska-E-vropa_623601.html

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#2:"дедо Андро"]Лозан Панов ще ѝ привеждаш ти на нея като пример! [/quote]
  Точно това и аз си го помислих. Бръкна ми тя с нажежено желязо в раната, толкова пъти съм го писал тук каква огромна нужда имаме от лидери като Рейгън, Тачър /тях ги заварих/, пък и Аденауер е бил легенда, съдя по пяната от злоба с която го плюеха тогава комунистите нищо че тогава бях още малък но помня.

  И тъкмо се бях настроил в духа на онези велики времена и хоп, Лозан Панов. Абе моме, той не струва и колкото един косъм от главата на онези великите, къде го слагаш? Защото показал като последната клюкарка един СМС и хоп герой.

  Да не давам линкове какво пишеха само преди година за него Дневник и Капитал, ама хайде да не пъхам такива дребосъци при великите. Жалки времена, нищожни хора, така живеем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#62:"bodysoft"]даа, същия тоя лидер от грижа за еврейските дечица въвел Закона за защита на нацията. [/quote]
  На теб не ти ли е ясно, че е бил притиснат между тежки воденични камъни и му се е налагало да лавира? Малко да се беше опънал и щяха да ни прегазят немците както Гърция и още толкова. И тогава нямаше да сме спасили българските евреи ами всичките щяха да са заминали за Освиенцим.

  Гледай крайните резултати, а те са че с координирани усилия евреите са спасени, български войник не е загинал на Източният фронт, страната ни не е унищожена във войната. Направено е максимално възможното в онези условия, всеки е дял своят дял а царят най-големият.

  Затова и го е обичал толкова народа и толкова скърбял, разбирал е че е загубил ГЛАВНИЯТ си защитник. Не знам, ако беше останал жив можеше и да успее да се спазари с англичаните и да ни измъкне от руският ботуш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#52:"yanne"]Да не излезе,че него Раданчо ще го издига за кандидат-президент накрая.[/quote]
  Ама наистина Л.П. точно като кандидат за президент се държи. Ако се подлъже да го стори окончателно ще загуби и последните трохи на уважение, на всички ще стане ясно защо толкова смел и принципен го раздава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на bodysoft
  bodysoft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Fred":

  хахах е тва е супер - класическото оправдание на нацистките офицери е, че били притиснати от заповеди и затва действали методично по "окончателното решение".

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#68] от "bodysoft":

  Ти май че не четеш какво е написано. Или четеш но си рожба на образователната ни система бълваща "функционално неграмотни".

  Това което казваме е, че е направено МАКСИМАЛНО възможното за онези условия. Немците ни натискат за мерки срещу евреите, Борис притиснат издава един указ колкото да симулира мерки но реални последствия освен известен морален тормоз няма. Все пак остават живи.

  Другият вариант е бил Борис да се пише герой, да се опълчи, немците ни прегазват като Гърция и натоварват всички евреи на вагоните за Освиенцим. Това ли предлагаш? Май че него предпочиташ, какво значат някакви си милион евреи в името на комунистическата идея. Защото както те усещам неин поклонник си. За сметка на това партизани по горите, хиляди "активни борци" и опожарени села. Но "Какво тук значи някаква си личност" според любимият ви поет-терорист.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#65:"Fred"]Да не давам линкове какво пишеха само преди година за него Дневник и Капитал[/quote]

  Я дай, че ми стана интересно.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 71. 71 Профил на ivobox
  ivobox
  Рейтинг: 8 Весело

  Дошло му е времето.
  Има няколко знака, че държавността ще се възстанови. Приблизително през малко време се направиха статуите на цар Самуил и цар Срацимир, както и възстановиха короната от от второто българско царство. Това не е случайно. Просто за някои неща трябваше да изстрадат преди да дойде това време.
  И добрите и лошите управници са от Бога - едните за похвала, другите за назидание...

 72. 72 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#17] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":

  Кол - Меркел, най добрият пример
  Рузвелт - Обама, и двамата са слаби президенти, за втория виждаме ежедневно защо, за първия - доказа го срещата в Ялта 1945г.
  Митеран - Оланд, и тук не виждам разлика, бих сравнявал с Дьо Гол
  Тачър - Камерън, не че Камерън е кой знае какво, но на фона на другите е най-стабилният от лидерите на големи държави в момента.

 73. 73 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 721 Весело

  [quote#33:"rurade"]защото тезите им са елементарни, а внушенията им не могат да хипнотизират никого!Да се надяваме ,че парите ,които им плащат за поръчковите статии си заслужават[/quote]
  При теб заслужава ли си?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 74. 74 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#65] от "Fred":
  Защо не говориш по същество?
  Какво не одобряваш в Лозан Панов.
  Аз съм напълно непредубеден към него. Допреди няколко месеца не го бях чувал. Но това, което направи в последните 2 месеца е велико и смея да твърдя, че такива хора връщат надеждата за България. Не го сравнявам с никого, но твърдя че е велик.
  А ще ти дам и още една гледна точка за него. Помня че се очакваше от него да бъде човек на Пеевски. Нищо чудно, че тогава Капитал са писали срещу него.
  Според мен освен велик Лозан Панов е и много умен. Той успя да излъже мафията, преструвайки се на нейн човек и успя да се промъкне и да стане председател на ВКС. Ако се беше афиширал възгледите си преди избора, то той никога нямаше да бъде избран.
  Заслужава уважение за позицията си, ума си и блестящата си тактика.

 75. 75 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Време за емиграция и нищо друго.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#74:"tiger"]Защо не говориш по същество? [/quote]

  Статията е за лидери от мащаба на Рейгън, Тачър, Аденауер...Чувал ли си за тях, имаш ли си представа какви са те? Явно не си чувал за да сложиш Лозан Панов до тях.

  Аз пък съм съвременник /почти/ на първите двама и свидетел как те поставиха комунизмът на колене за не повече от 10 години. Нещо което изглеждаше абсолютно невъзможно, мислехме си че този строй е вечен, няма отърване.

  И до тях Лозан Панов... Смешен опит за PR на личността му, веднага си личи защо е написана статията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#74:"tiger"]Допреди няколко месеца не го бях чувал.[/quote]
  Затова и говориш така. Ето прочети тази статия, Капитал не са вестник които си хвърлят напразно думите. Написано е само преди година. А и не само те, виж мнението на съюза на съдиите и още доста други.

  Това че сега те обърнаха палачинката защото Л.П. им е изгоден в сегашната си роля не означава че човекът се е променил. Ако Пеевски тръгне да сваля ББ например означава ли да му ръкопляскаме, че е станал по-добър? Впрочем правил го е.

  http://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/01/29/2462594_lobito_na_dps_i_cacarov_izbra_lozan_panov_za/
  Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2015/01/30/2463442_statukvoto_ne_e_reforma/

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/30/2463435_kakvo_oznachava_izborut_na_lozan_panov/
  Какво означава изборът на Лозан Панов
  Лобито на статуквото вече държи и "тримата" големи в съдебната система

  http://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/02/02/2464325_shest_npo_prizovaha_prezidentut_da_preceni_dali_izbora/
  Шест НПО призоваха президентът да прецени дали избора на Лозан Панов е убедителен
  "Създаде се впечатление за непрозрачен избор" констатират от Съюза на съдиите и останалите организации

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#74:"tiger"]Според мен освен велик Лозан Панов е и много умен. Той успя да излъже мафията, преструвайки се на нейн човек и успя да се промъкне и да стане председател на ВКС.[/quote]
  А ти защо си сигурен, че в момента в новата си роля той не лъже теб, че продължава да си е човек на мафията /ако приемем Капитал за прави/ наметнал овча кожа? Струва ми се, че мафията много по-добре от теб и нас успява да си прецени хората и не дава така лесно подкрепата си.

  "Целите изгоряхме от парене и не се научихме да се пазим" казваше един велик българин. Продължавате безотказно да кълвете на всеки мошеник който застане пред вас и каже няколко красиви слова. Да знаеш колко такива са минали пред очите ми на площад "Александър Невски"...

  Просто не искам да бъда заслепен от всеобщата еуфория, продължавам да бъда предпазлив. Достатъчно пъти това ми е позволявало да не бъда от стадото тръгнало подир поредният измамник и боклук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#72:"tiger"]Кол - Меркел, най добрият пример [/quote]
  Ами Шрьодер?! Западен президент да се продаде на Газпром, това по времето на Рейгън и Тачър да ми го бяха казали щях да викам Бърза помощ за този. Пълни боклуци са сегашните, пълни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#70] от "Репей":

  [quote#70:"Репей"]Я дай, че ми стана интересно. [/quote]

  Моля, в #77.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Времената са други Юлия! Трудно се гради имидж сега! Особено в разградена държава, с морално и духовно объркани хора,лъгани многократно! Където "четвъртата власт" се финансира от чужда държава и борави с лъжи или полуистини! Между късовете на разпадащото се статукво, сега, нагоре не излизат лидери а лидерчета! А правилата на справедливостта са разнопосочни! Някои наричат Тачър - най мразената! Симеон направи много за България, но също е недолюбван! Защото, вместо увеличеният 4-кратно БВП на България, влзането ни в ЕС и НАТО, 4-тата власт навираше в лицето на хората наследеното, от същият този цар Борис III, което, видите ли, не било на "обичаният" баща! Сега, вместо за македонците, може да се каже за българите - където има трма - единият е воевода, другият байрактар, третият предател! Каква ти обич!

 82. 82 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В подкрепа на казаното в статията като съвременник от ония времена мога да добавя, че когато умря цар Борис ІІІ в нашето село за него плакаха дори двама от най-изявените в селото комунисти. И в същото време следва да опровергая предположението, че през 2001 година Царят е избран само заради имиджа на своя баща. Защото встрани от легендата за НАРОДНИЯ ЦАР Борис ІІІ беше възникнала и разцъфтяла легендата за МАЛКОТО ЦАРЧЕ, което на 6 години говори 6 едика, на 6 години остава клето сираче, а на 8 или 9 е изгонено от държавата си, да се скита немило-недраго по жестокия свят.

  Защо до 1944 година в България има следвани от народа политически лидери-водачи, а след това няма? Кой е виновен: Народът или политиците?

  От двата възможни отговора верен е третият: Виновна е политиката! Тоест, политическата система.

  Защото, специално за България (към 1944 година това важи и за почти всички некомунистически, ненацистки и нефашистки държави), политиката, която се води в държавата, е политика на защита на реалните държавни и на народните интереси. И никой, ПОНЕ ФОРМАЛНО, не фаворизираше нито една от социалните или класовите групи в държавата. Нито фаворизираше някаква особеност на отделния човек, която единствена да е най-важна и решаваща за неговата социално-обществена оценка. Което може би беше една от основните причини хората от политическия и от финансово-икономическия елит на държавата да не са чак толкова алчни и мислейки за своите интереси, да не забравят поне малко да помислят и за интересите на народа.

  При комунизма обаче бяха фаворизирани политиците и хората на физическия труд. Може да изглежда невероятно, но лично аз като физически работник (преди да завърша висшето си образование на 34,5 години) вземах 2,5 пъти по-голяма заплата, отколкото като инженер след завършването, дори когато имах стаж като инженер от порядъка на петнайстина години. А най-важното за оценката на човека като личност беше неговата демонстрирана политическа вярност към режима. А няма как да бъдеш истински лидер, дори ако заемаш най-високия пост в държавата, ако оценяваш хората по тяхната политическа насоченост, а не по тяхната полезност за обществото, ако заплащането на труда няма нищо общо с неговата действителна полезност за обществото, и ако на практика не си независим, а доброволно провеждаш политика, която ти се налага от някого, особено ако той е извън границите на държавата.

  След дворцовия преврат от 10.11.1989 година, ако изоставим периода на неорганизирания, но масов грабеж до към началото на 1997 година, когато няма как някой да се прояви като признат от народа политически лидер, ние от комунизъм преминахме към неолиберализъм. При него обаче е фаворизирана социално-класовата група на едрия и на наднационалния бизнес, и, в малко по-ниска степен, на идеолгическия и на политическия елит. А оценката на човека като личност се определя на практика само в зависимост от това, колко богат е той. А ако е беден, дори и да е гениален, на него презрително се гледа като на ленивец или на глупак. Или на ленив глупак. Извън САЩ освен това оценката на човека като личност зависи от неговото отношение към политиката на САЩ: Колкото по-положително е то, толкова оценката е по-положителна. Ако обаче той поставя интересите на държавата и на народа си на първо място, оценките са катастрофално отрицателни. А няма как един политик, който пренебрегва интересите на народа в интерес на елита, който игнорира националните интереси на държавата в полза на интересите на друга държава, да стане политически лидер на един народ.

  Като пример може да се приведе Меркел. Докато защитаваше интересите на Германия, тя беше признат в Германия лидер. Но когато в угода на политиката на ценностите, налагана от САЩ, тя открито започна да пренебрегва интересите на Германия и на нейния народ, нейният лидерски имидж се срина. Като друг пример може да се посочат ДСБ и стоящите зад него параполитически образувания. Те през цялото време говорят за проблемите на бизнеса и никога – за проблемите на народа. Независимо дали става дума за икономиката или за работата на съдебната система. Е, при такова положение на нещата няма как Радан Кънев или Мартин Димитров да станат признати от народа лидери.

 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Нашата политическа класа е образователен продукт на школата по масови манипулации АОНСУ и на някакви стари учебници по политология - английска преводна литература от 50-те години, според която политикът е майстор-рибар, трябва да пробва и да улучи на какво кълве рибата - на кюспе ли, червейче ли, чепаре ли и така да блесне в занаята. От "ежедневната политическа работа" опитният рибар е извлякъл и първите професионални мъдрости, една от които гласи "Шаран се лОви ън лайнА, не ън блеснА!".

  Резултатът е, че горните етажи на властта са наситени от хора без задръжки, с разпознаваеми за специалистите клинични симптоми на различни видове психопатии - социопати, параноици, истерици и маниаци, обградили се по естествен път с други психопати с разстройства от шизоидната група, които не смеят да им се противопоставят за нищо. Дори ако утре шефовете ги привикат и им кажат, че от политически съображения ще е нужно да се предизвика авария в АЕЦ Козлодуй, приземи самолет в центъра на София или друга ненормалщина с цел мобилизация на електората.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 84. 84 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цар Борис ІІІ е бил цар на българите- цар Обединител. Сегашните "лидери" са слуги на мафията с червена мантия или празнодумци обслужващи зомбирания "народ".Лидерът у нас се чака да ни го доставят опакован от Путин, САЩ или от Европа. За демокрацията са нужни отговорни хора преди всичко към себе си.

 85. 85 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#76] от "Fred":

  Продължаваш да не говориш по същество. Така и не каза какво не ти харесва в Лозан Панов. Единствено даде линкове към статии на Капитал от преди избора му за председател на ВКС. Прочетох ги. И там не пише нищо по същество. Няма нито едно негово действие, което да го представя в негативна светлина. Единственият му грях е, че е издигнат от кликата на Пеевски.
  И мисля, че изрично казах, че не го сравнявам с когото и да. Но пак ще кажа. Поведението му е изключително достойно. А липсата на много хора като него в днешна България го прави велик. Има цялото ми уважение.
  Разбира се всеки има право на мнение. Така и ти имаш правото си да не го харесваш. Ще си по-убедителен, ако успееш да дадеш аргументи все пак. И ако може да са по-прости, а не линкове към статии.

 86. 86 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Сега си давам сметка, колко много съм се заблуждавал, че ГЕРБ и ДПС са лидерски партии. Еми не са. Борисов и Доган са си едни нагли страхопъзльовци, но в никакъв случай не са лидери.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#85:"tiger"]Така и не каза какво не ти харесва в Лозан Панов. Единствено даде линкове към статии на Капитал от преди избора му за председател на ВКС. Прочетох ги. И там не пише нищо по същество. [/quote]
  Ама разбира се, дори и Капитал не могат да угодят на "високите" ти изисквания.

  ОК, не ми харесва двуличието и интригантството на Лозан Панов. Пише се много честен и смел борец, чист от корупцията и взаимните обвързаности във ВСС ама виси пред кабинета на ББ да ползва връзки и търси лична протекция. Веднага тича пред журналистите с СМС-а от ББ който е личен по характер и не е поискал разрешение за огласяване, ти как ще се отнесеш към приятел който клюкарства наляво и надясно какво си говорите? Гръмко заявява, че повече няма да участва във ВСС докато не се разкрие кой е пратил СМС-а, трупа така обществен авторитет но после тихичко се примъква отново в него.

  Всичко това ми говори за едно леке по характер което се прави на мъж. Нагаждач и кариерист опитващ се да се представи за смел борец. Което не подбира средствата за да се издигне нагоре. Ти самият го каза, това било "положителна" черта, "надхитрил" мафията. "Правел се на боклук" за да я надхитри. Аз пък имам сериозните съмнения че той си е такъв.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#85:"tiger"]И ако може да са по-прости, а не линкове към статии. [/quote]
  Ами да, те линковете искат четене и мислене. С това "по-прости" си направо готов за дружината на ББ и неговото "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме".

  От теб досега аргументи не чух макар че толкова настояваш за тях, само повтаряното "харесва ми". Ами харесвай си го, за разлика от теб аз давам доста информация, нека хората четат и мислят върху нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  да бе да

  Нема ссср.
  Бивш сплотяващ фактор за Европа, Азия и т.н.

  Нема Сталин да оплачат... масите опечалени.
  Нема го... да разкулачат.

  Нема ги Андропов... Брежнев...
  извор на безброй надежди

  пп
  Определено Не живеете заедно в България, ЕС и САЩ.

  "Изгубен е отговорът на въпроса - в името на какво живеем заедно, в България, в Европейския съюз, в САЩ."


 90. 90 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":

  Ще ти отговоря за последен път, повече не заслужаваш. Стилът ти на писане е саркастичен и агресивен. С нищо не съм го предизвикал. Прочетох коментарите ти под други статии. За мен си или платен или не особено умен или и двете.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#90] от "tiger":

  Ами да, изострям нещата за да са по-ясни, подсилвам контрастите за да отпадне второстепенното. Смятай го за стил. И атаката е срещу тезите а не срещу личностите, често дори забравям кой от коя агитка беше та има при мен и "приятелски огън" Ако се чудят някои

  Конкретно за Панов не съм затворил още напълно вратичката, все още изчаквам. Но определено нямам намерение да се присъединявам към общата еуфория, подушвам неща които не ми харесват и ме карат да бъда внимателен. А обикновено при мен инстинкта рядко ме лъже.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един "лидер" започне ли да говори с опорни точки, пиши го "бегал". Нашият започна вече.

 93. 93 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#78:"Fred"]А ти защо си сигурен, че в момента в новата си роля той не лъже теб, че продължава да си е човек на мафията /ако приемем Капитал за прави/ наметнал овча кожа? Струва ми се, че мафията много по-добре от теб и нас успява да си прецени хората и не дава така лесно подкрепата си.

  "Целите изгоряхме от парене и не се научихме да се пазим" казваше един велик българин. Продължавате безотказно да кълвете на всеки мошеник който застане пред вас и каже няколко красиви слова. Да знаеш колко такива са минали пред очите ми на площад "Александър Невски"...

  Просто не искам да бъда заслепен от всеобщата еуфория, продължавам да бъда предпазлив. Достатъчно пъти това ми е позволявало да не бъда от стадото тръгнало подир поредният измамник и боклук.[/quote]
  +++++++++Все едно сте прочел мислите ми! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Хм ...

  Аз си мислех, че е статия за ситуацията с опит за анализ, пък то - рекламна кампания! Май ...
  Нейсе, на въпроса ...

  Принципно съм напълно съгласен и се солидаризирам с Баце, кога им го рекнА при снизхождението Му сред ВСС:
  Който иска да прави политика - да заповяда при политиците, на политическото поле!
  Толкоз!

  Като гледам - и Иванчева се е "опраяла" на мъдростта на Баце.
  Само че ... друга ... Дето се "разбирали" ...
  Щото явно на ... ъъъ ... да го нарчем "потенциален електорат" медийно им се "посочва" и рекламира "лидера".

  Само че - сорри!
  Лидер се става "на терен". И от долу на горе, за да и след като те припознае "масата".
  За което, вярно, рекламата и, да си го кажем откровено - пропагандата помагат, но ... в кошара не вкарват!

 95. 95 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  Ами те и на смъртта на Сталин са плакали. Той лидер ли е според авторката? И второ въпросните Пеко Таков и Мако Даков много често ги слушам от евроатлантиците но и до сега не зная защо. Единият е академик по селскостопанските науки. Нима това е достойно за презрение от евроатлантиците? А пък този Грую със странното име е научен работник във философския факултет. Така че като изключим имената хората са си съвсем на място, даже и в името Грую има и евроатлантическа нотка погледнато от съвременна гледна точка - да не забравяме, че либералите промотират хомосексуализма

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#95:"agl52316780"]Ами те и на смъртта на Сталин са плакали. Той лидер ли е според авторката?[/quote]
  Различно е, тогава ако не си плакал можело е да ти се случи случка. Върхът в това отношение обаче е смъртта на севернокорейският Вожд.

  https://www.youtube.com/watch?v=tZsVP2WoE9E

  Е те такова нещо при нас го нямаше макар че мога да разправям интересни спомени и мои изпълнения при такива моменти. Късмет извадих, че не съм се родил 10-15г по-рано, гарантирано щях да копам някъде в кариерите около Ловеч.

  При Борис си е друго, всичко е естествено. И да, Сталин е бил лидер колкото и да подскочат от ужас моите прозападни приятели. Жесток, безмилостен... още десетки неща но не само с ужаса е ръководил, успявал е да ги убеди че така трябва.

  Те и друг изход освен да вярват не са имали но то и за това си трябват качества. Защото може да си робовладелец и да имаш пълната власт и пак да не успееш да накараш хората да дават всичко от себе си. Други качества си трябват и той ги е имал. Както впрочем Хитлер също е лидер колкото кощунствено да звучи за някои. Това да накараш милиони да вървят след тебе и да си дават животът не става само с насилие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#95:"agl52316780"]Единият е академик по селскостопанските науки. [/quote]
  Ама ти сериозно ли мислиш, че научни титли се даваха само заради научни постижения? Да си чувал например за "академик" Лисенко обявил генетиката за буржоазна лъженаука? От този "академик" Мако Даков какви върховни научни постижения, какви приноси в световната наука можеш да ни посочиш?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#96] от "Fred":
  Не подценявайте мат'ряла
  На смъртта на Сталин са ревали милиони съвсем искрено.
  Точно както и за цар Борис III.
  Реве се за Бащицата!
  И няма никакво значение дали този Бащица е пропагандно натрапен в съзнанието или е наистина Баща на народа.
  Прочее - и за Герги Димитров също са ревали.
  От същите, които са ревали и за цар Борис III ...

 99. 99 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#39] от "Оправете си сайта":

  Грую Манафов[/quote] - доцент, преподавател по "Научен комунизъм", мисля че в АОНСУ.

  Ето и част от непреходното му "научно" наследство

  http://primo.nalis.bg/primo_library/libweb/action/search.do?fn=search&vl(freeText0)=%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%2c+%D0%93&tab=default_tab&mode=Basic&scp.scps=scope%3a(ALL)&vid=NALIS_VIEW&vl(28101403UI1)=all_items&vl(1UI0)=exact&vl(12610808UI0)=creator

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 100. 100 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#39] от "Оправете си сайта":

  В пост #43 колегата Сотир Методиев Пеевски е уточнил, че е бил преподавател в СУ....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK