Ще се откаже ли Германия от интеграцията?

Иван Кръстев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван КръстевТекстът е публикуван в "Ню Йорк таймс", 8 февруари 2016 г. "Дневник" го препечатва от портал "Култура".


Милионите, които щурмуват днес границите на Европейския съюз, с основание вярват, че миграцията е най-добрата революция. Това е революция на индивида, а не на масите. Европейският съюз е по-привлекателен от всяка утопия на ХХ век, по простата причина, че съществува. Но днес изглежда много вероятно революцията на мигрантите да вдъхнови контрареволюция в Европа.


Безбройните прояви на солидарност към бягащите от войната и от преследване бежанци, на които бяхме свидетели допреди месеци, днес са засенчени от тяхната противоположност: растящата тревога, че същите тези чужденци ще компрометират европейския модел на благоденствие и историческа култура. Снимките, направени с мобилни телефони, на мъже с вид на чужденци, които нападат и насилват германските жени на Нова година в Кьолн, кристализираха страховете, че либералните правителства са твърде слаби и объркани, за да защитават Европа и че положението с миграцията излиза извън контрол.
Още преди събитията в Кьолн мнозина германци започнаха да се съмняват в способността на страната да интегрира стотиците хиляди сирийци, афганистанци и други бежанци, пристигнали през последната година. Канцлерът Ангела Меркел, която доскоро бе символ на самочувствието и стабилността на Европейския съюз, вече е описвана като политик, подобен на Горбачов – благороден, но наивен – чиято политика "Wir shaffen es" ("Можем да го направим") изложи Европа на опасност.


Ала не само дошлите бежанци, нито вече поелите на път, изправиха правителството в Берлин до ръба на нервна криза. Германия има още един, по-малко обсъждан, но не по-малко тревожен проблем с интеграцията: самата европейска интеграция.


На юг Берлин е заобиколен от правителства, настроени срещу строгите икономии – Гърция, Испания, Португалия, Италия, а на изток – от такива, които са настроени срещу бежанците. Докато югът отправя предизвикателство към финансовите политики и правила на Берлин, Централна Европа оспорва нейния модел на отвореното общество.


Бежанската криза подхрани недоверието и неразбирателството между Европейския Изток и Запада. Германците обвиняват Централна Европа в липса на солидарност и състрадание. Централна Европа обвинява Германия в "морален империализъм." И за двете страни кризата оголи скритите напрежения в процеса на европейска интеграция.


Негодуванието на Централна Европа срещу Германия в много отношения наподобява възмущението на второто поколение турски имигранти в днешна Германия.


За разлика от първото поколение, което бе изпълнено с желание да докаже полезността си за приемащата страна, второто поколение, макар и по-добре интегрирано, се чувства унизено от необходимостта да възприема чуждите норми. Мнозина от това второ поколение са завършили германски училища и са се социализирали в Германия, но те ползват своето образование и свобода, за да се вкопчат в сложните си идентичности, и се противят на родителския и социален натиск за примирение. Тези деца на имигранти не мечтаят да се завърнат към своето семейно или национално минало. Но са готови да се борят за своето бъдеще и са разочарован от перспективата да си останат втора класа граждани.


Същото се случва и в Централна Европа. Първото поколение посткомунистически правителства и лидери бяха обзети от стремежа да се покажат повече европейци и дори повече западняци – да бъдат по-либерални, по-лоялни към Европейския съюз, склонни в по-голяма степен да пожертват националните интереси в името на европейските ценности. Само допреди няколко години Централна Европа се доверяваше на Брюксел повече, отколкото на собствените си правителства.


Ала вече не е така. Последните проучвания на общественото мнение сочат, че дори мнозина от поляците, които се съпротивляват на превземането на Конституционния съд от новото дясно правителството – което оценяват като опасен и антидемократичен ход – не одобряват възможните санкции на Европейския съюз срещу Полша.


И в това е незабелязаната опасност, която антилиберализмът на Централна Европа крие за Европейския съюз. Работата е там, че не само Берлин не е щастлив от възхода на нелибералните правителства в региона. Поставят се под въпрос някои от основните насоки за бъдещето на съюза. "Трудно ми е да разбера – призна президентът на Германия Йоахим Гаук – как нациите, чийто граждани разчитаха на солидарността, докато бяха потискани, сега отказват тази солидарност на угнетените." Между Германия и Централна Европа има не само политически различия, но и дълбоко взаимно разочарование.


През последните 25 години Германия беше най-силният привърженик за разширяването на съюза на Изток. Берлин имаше ясни икономически и геополитически интереси в прокарването на тази политика, тъй като Германия е най-големият инвеститор и търговски партньор на страните от региона. Германската търговия само с Полша е по-голяма по обем от тази с Русия.


Но този пакет от общи интереси не е достатъчен, за да поддържа жив германския ентусиазъм към съюза в сегашната му форма. Изправен пред двойното предизвикателство да интегрира бежанците и да реинтегрира Изтока, Берлин може да реши да подкрепи двустепенен съюз – ход, който ефективно ще сложи край на следвоенния обединителен проект. Вече се чуват такива гласове в редица западноевропейски столици; следващата година ще покаже дали те имат някакво значение.


Ако централноевропейците би трябвало да са научили нещо от разпада на СССР и на Титова Югославия, то е, че при отсъствие на война разпадът на империите тръгва от периферията, но става реалност едва когато центърът се разбунтува. Съветският съюз бе погребан от решението на Русия да напусне Съветския съюз (а не от желанието на балтийските републики да получат независимост). Промяната в чувствата на Германия към Централна Европа може да се окаже последния удар върху Европейския съюз, какъвто го познаваме днес. Ето защо не е зле да си спомним класическия еврейски виц за телеграмата, в която се казва: "Започвай да се притесняваш. Подробностите по-късно."

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  "... решението на Русия да напусне Съветския съюз ..."

  Напусне? Разпусне, по-скоро.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Интересен анализ.
  Това началото на края ли е ?

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Германия никога няма да напусне ЕС по собствено желание, по простата причина, че тя е най - печелившата от така изградения съюз.

 4. 4 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Интеграция.. к'ва интеграция.. не можеш да интегрираш зехтин с вода...

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интеграцията е най-голямата утопия в момента.

 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  На Германия и трябва по-скоро сегрегация и терминация

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Те сами се интегрираха ...на опашките в големите хранителни вериги в целокупната ни родина пълно с араби.

 8. 8 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#2] от "razlichen123": "Това началото на края ли е ?"

  Има два пътя - на компромиси и на Меркел.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Няма го лидерът в ЕС,истинският лидер.

 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Разбира се, нито дума за реалните причини за "бежанската вълна". Нито дума за тези, които натирват милиони хора, мъже, жени и деца, като подплашено стадо, в каквато посока си пожелаят.
  Казват и на овцата "Отиваш там!" и тя отива. Спираш я, питаш я "Къде отиваш?", тя отговаря "Там". Питаш я "Защо?", тя "?!" и продължава в указаната посока. Гола, боса, измръзнала, в сняг, през ледени реки, зомбирана. Отива там, където я води Овчаря.

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#5] от "ТМаринов":

  Нашите цигани никъде ги не искат.

 13. 13 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 936 Гневно

  "Снимките, направени с мобилни телефони, на мъже с вид на чужденци"

  С вид на чужденци??? Стига бе, ни ви ли писна, не са виновни "лекарите", насилвачите само са приличали на тях...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 614 Неутрално

  С една дума, дали сама поради слабост или под американо-еврейски натиск Маркел окака работата. Като се започне нейните сбъркани идеи за "мулти-култи" . Колкото нашите цигани са интегрирани толкова и анадолците са го направили. Справка Берлин, Ессен , Дюселдорф... и турските квартали.

 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5044 Любопитно

  До коментар [#10] от "Beyond":
  Кой има интерес от залята с бежанци Европа? Кой има интерес от отслабен ЕС и НАТО? Кой има интерес през Сирия да не минава тръбата с катарския газ към Европа?

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  До коментар [#15] от "Blood Red Skies":

  Кой има интерес през Сирия да не минава тръбата с иранския газ към Европа?

  TAKE THE RED PILL!
 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5044 Неутрално

  До коментар [#16] от "Beyond":

  Същият, който има интерес през Сирия да не минава катарския газ за Европа, за да може да рекетира Европа като единствен доставчик. Започва ли да ти присветва кой е?

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#15:"Blood Red Skies"]Кой има интерес от залята с бежанци Европа? Кой има интерес от отслабен ЕС и НАТО? Кой има интерес през Сирия да не минава тръбата с катарския газ към Европа? [/quote]
  Е как Кой - Той!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  "Мултикултурализмът в Германия е пълен провал."

  (А. Меркел, 2010 г)

  Мачкай климатичния чейндж!
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak Змиеглав":

  В Пакистан ще ги поискат.

  Мачкай климатичния чейндж!
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Краткият отговор на въпроса от заглавието е "Не".

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Грешен подход към проблема,грешна призма, така да се каже. Цяла Източна Европа и до голяма степен Южна са наясно, че без строга финансова политика и реформи път напред няма. Отделни прояви на популизъм и левичарство са и бяха на лице,но кризата около гръцкия дълг показа,че все пак мнозинството европейци от всички части на съюза разбират реалните предизвикателства.
  При проблема с потопа от нелегални имигранти всъщност, отново едва ли има огромни разлики в обикновенното обществено мнение в различните държави членки: 1) мнозинството от пристигащите са просто икономически имигранти,не реални бежанци; 2) никой никога не е успял да интегрира толкова огромно количество културно и езиково различни маси хора дошли за толкова кратък период от време; 3) от точка 2 следват автоматично социални,религиозни и проблеми с престъпността и сигурността,особено в контекстта на възхода на радикалния ислям и произхода на мнозинството от новодошлите.
  Проблемите на ЕС в момента идват от елитите и структурата на съюза,която не позволява директен граждански и институционален контрол като в нормална представителна демокрация. Важните решения се взимат единствено между правителствата като негативите винаги се приписват на една митична анонимна брюкселска бюрокрация. Същевременно нямаме силни общоевропейски институции с граждански мандат,които да могат да се налагат върху често диаметрално противоположните интереси на отделни правителства / последното далеч не е едно и също с истинските национални интереси /.
  Идеята за приемането на неограничен брой имигранти от Азия и Африка без особени и явно обосновани пред обществото причини, е абсурдна. Абсурдно е да бъдат концентрирани десетки милиони в богатите държави,където всъщност се стремят имигрантите, но е абсурдно да бъдат разселвани и из целия ЕС. По какъв начин ще бъдат принудени да останат някъде, където не желаят,независимо доколко е отворено или не местното общество към тях?
  Иван Кръстев коментира възможните последици от все по-сериозните разриви в ЕС,но ги разглежда в грешна плоскост....

 23. 23 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#15] от "Blood Red Skies": Кой не чете коментари а само досажда ?!

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А ето кой се опитва да представи нещата апокалиптично:

  "А публиката бива облъчвана с лъжливи информации за Германия. Каква е целта? "Това прилича на добре обмислена стратегия на направляваните от Кремъл руски държавни медии. И тази стратегия е насочена срещу Германия. "

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/66595-lazhite-koito-razkazvat-ruskite-televizii.html

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Не знам дали Кръстев нещо съвсем се е забъркал в идентичностите си, не знам дали е просто изпуснато или е нарочно написано.
  Но това слага точка на всякакви дебати и лакардии на Кръстев и компания, поне за мен.
  Цитирам от горе, буквално:

  "Негодуванието на Централна Европа срещу Германия в много отношения наподобява възмущението на второто поколение турски имигранти в днешна Германия.

  За разлика от първото поколение, което бе изпълнено с желание да докаже полезността си за приемащата страна, второто поколение, макар и по-добре интегрирано, се чувства унизено от необходимостта да възприема чуждите норми. Мнозина от това второ поколение са завършили германски училища и са се социализирали в Германия, но те ползват своето образование и свобода, за да се вкопчат в сложните си идентичности, и се противят на родителския и социален натиск за примирение. Тези деца на имигранти не мечтаят да се завърнат към своето семейно или национално минало. Но са готови да се борят за своето бъдеще и са разочарован от перспективата да си останат втора класа граждани."

  Социален натиск за ... примирение?
  И "втора класа граждани", като единствената причина не е образование и способности, а етнически и/или национални разлики, (както личи от цитата)?
  Баси!
  Или по-скоро - Мерси, Кръстев!
  Довиждане и ... много ви здраве на "ценностите"!

 26. 26 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak Змиеглав":

  Де да бяха само "нашите". Но са около 2 млрд. А може и повече.

 27. 27 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Трудно ми е да разбера – призна президентът на Германия Йоахим Гаук – как нациите, чийто граждани разчитаха на солидарността, докато бяха потискани, сега отказват тази солидарност на угнетените."

  Подобни сравнения просто са неадекватни. Защото хората от Източна Европа приемат ценностите на Западна Европа за свои и се стремят да се интегрират, докато сегашното нашествие на бежанци няма подобни намерения. Българите, които щурмуваха САЩ, Германия, Великобритания и пр. в началото на 1990-те, го правеха, съобразявайки се със законите - търсеха зелени карти, записваха се да учат, работеха на черно - но никой не е превземал границите на абордаж. И след това се интегрираха, учеха езика, търсеха някаква работа, споделяха ценностите на приелото ги общество. Нещо, което май никой не очаква от днешните бежанци, дошли от къде ли не.
  Ще си позволява и да съм по-образен: Ако някой е дошъл в дома ти (поканен или не, няма значение) и след като го пуснеш на софрата си, той започне да пощипва жена ти, каква би трябвало да е очакваната реакция? Да му оправиш леглото, може би?

  Get Carter (Mike Hodges)
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Просто "политкоректните" прекалиха.

  Ама МНОГО яко прекалиха, десетилетия на неограничавано медийно господство на проповядваните от тях идеи и социален модел на обществото им завъртяха главите, помислиха се за единствени и велики, направо Богове които ще ни нареждат как да живеем и какво да мислим. Станаха брутални, отхвърляха всяко малко съмнение в правотата им, всеки сигнал че нещата не вървят на добро, мачкаха агресивно всеки който не беше съгласен.

  Главозамаяха се, загубиха чувство за реалността и резултата го виждаме - реалността брутално им удари един юмрук в зъбите. Сега ще трябва да си събират строшените зъби от земята, да се свият в ъгъла и да оставят истинските мъже да оправят белите които направиха. Не стават гей-коректните за мъжката работа, отдавна е доказано.

  Нищо ново, винаги когато махалото се отклони рязко в едната посока след това отива в другата. "Политкоректните" го засилиха твърде наляво затова сега то за да компенсира ще отиде твърде надясно... за техен ужас. Така е като си глупак и нямаш чувство за мярка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Германия все така ще продължи да интегрира имигрантите и децата им. Или поне да се опитва. Дори те да станат мнозинство в училищата и детските градини и да започнат да бият оказалите се в ролята на малцинство германски ученици, каквито случаи вече има.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":
  ++++++++++++

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitkaloto_":

  ++++++++++++++++++++

 32. 32 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "Blood Red Skies":

  --------""Кой има интерес от залята с бежанци Европа? Кой има интерес от отслабен ЕС и НАТО? Кой има интерес през Сирия да не минава тръбата с катарския газ към Европа?""------------------------------------

  САЩ!!!!!!!!!!!!!!!!! САЩ!!!!!!!!!!!!!! И пак САЩ!!!!!!!!!!!!!

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Весело

  Виждам, анонимните конспиратори пак са си направили сбирка под статията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":
  [quote#28:"Fred"]Не стават гей-коректните за мъжката работа, отдавна е доказано. [/quote]

  Тъй ли? И кога и как е доказано?
  В целия ти пост пълно с измислици, празни приказки и мантри, и нито един факт, обаче из нашите географски ширини това се цени. Вече взеха да ти правят евалата

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 35. 35 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Добра статия, но липсват някои важни детайли и уточняващи посоката моменти. Централна Европа с право протестира, че Меркел се опитва да й наложи собствените си еднолични решения за бежанците. Политиката на отворени врати не беше общо решение на ЕС, но сега на всички членки се вменява задължение за обгрижване на неидентифицирани, нелегално влезли и с неясни намерения хора. Сирийците са между 30-40% от новодошлите. Самата Меркел скоро обяви, че убежището ще е временно, с което се отметна от призивите си за интеграция. След атентатите в Париж Оланд обяви война на ИД. Камерън предоговаря условия, Гърция пак се тресе и след третото си спасяване. Този хаос и разнобой в ЕС подчерта слабостите му като съюз, в който на практика не е ясно кой има мандат да взема решения и как ще наложи тяхното изпълнение. По презумпция, ЕС е доброволен съюз на автономни държави. Кой ръководи ЕС - Юнкер, Туск, Меркел, или по-скоро ръководители като Орбан и Оланд? Докато последните са избрани пряко от народите си, първите не са (Меркел е канцлер само на Германия). Затова решенията им се считат за временни и се оказват незадължителни за другите. Ердоган се среща с всички поотделно, договаря милиарди на ангро и явно е преценил, че може да си разиграва коня. Изтече инфо, че на срещата си с Юнкер в края на миналата година му е припомнил, че докато Ердоган бил избран да управлява държава от 80 млн, Юнкер е ръководил такава с половин милион, което е населението на един среден по размер град. Тоест, Ердоган е напомнил на Юнкер, че управленческият му опит е на ниво кмет. Най-лошото е, че е прав и то си личи.

  Imagination is as important as knowledge.
 36. 36 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Докато за финансовата политика почти всички разбират нуждата от определени правила, то лицемерният и егоистичен подход на Германия по проблема с бежанците вече си е виден.Преминават се всякакви граници и се поднася безумие под формата на "европейски ценности".Центъра не е монополист на европейските ценности.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  И впрочем др.Кръстев да разгледа положението с разхлабената финансова дисциплина в Южна Европа и от другата и страна - от банките които са давали тези необезпечени заеми. Гърция нямаше да лапа заеми ако нямаше банки които да и ги дават, нали така? Без заеми щяха да си свиват краката според чергата и нямаше да са изпаднали в тази криза.

  Точно немските и френските банки сътвориха този хаос неограничено отпускайки заеми, затваряйки си очите за очевидно крадливи схеми.

  И накрая за да спасят банките си от справедлив фалит който с един замах щеше да постави всеки на мястото му силните на Европа пренебрегнаха справедливостта и прехвърлиха всички частни проблеми на банките си на гърбът на европейските данъкоплатци. Стовариха 5 години бавна агония на Гърция и ЕС за да спасят банките си вместо всичко да се реши с един замах и вече да е забравено. И така отвориха широко вратата и за други които да поискат да вземат заеми без да плащат.

  От там тръгна всичко, от кредитите които те са отпускали. Сега чета, че същите тези "велики" френски и немски банкери искат да получат властта в целият ЕС. Провалиха собствените си банки искат да го направят с всички нас. Пък се чудим после защо евро скептицизмът се засилвал. Боклуци се изкатериха отгоре, там търсете причината а не в добрата идея за единна Европа. Ние продължаваме да си я искаме Европа но не с такива боклуци отгоре.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално


  "Милионите, които щурмуват днес границите на Европейския съюз, с основание вярват, че миграцията е най-добрата революция. Това е революция на индивида, а не на масите. "

  Този процес не е индивидуална имиграция, а целенасочено транспортиране на маси от хора с друг цивилизационен мироглед за дестабилизиране на Европейския съюз.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Весело

  [quote#34:"stupid_american"]Не стават гей-коректните за мъжката работа, отдавна е доказано. - цитат на коментар #28 от “Fred”

  Тъй ли? И кога и как е доказано? [/quote]
  С осиновяването на деца в "хибридните семейства" Абе нещо много те засегна този термин, да не би да.... ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5044 Неутрално

  До коментар [#32] от "razlichen123":
  Не си достатъчно убедителен. Трябваше да напишеш поне още 2 пъти "САЩ" и да сложиш по още 5 удивителни знака.

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Меркел ги покани.
  Германия е неспособна да ги интегрира.
  Виновни сме ние - изтпочно-европейците.
  ОТКЪДЕ НАКЪДЕ?!

  И най-после няма ли западът да разбере, че е абсолютно невъзможно ЕС да оцелее, ако не спира хората, които нахлуват!!! Африка в средата на века ще има ДВОЙНО по-голямо население от днес. Толкова ли е трудно да се разбере какво значи това???

 42. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fred":
  [quote#39:"Fred"]Абе нещо много те засегна този термин, да не би да.... ? [/quote]

  Какво да не би да...? Айде де - разкрий манталитета си стил Блиц и Пик, и без това сте си плюли в устата с тях...

  Осиновяването на деца в хибридните семейства ли наричаш "мъжка работа"...Щото така се изрази в предния си пост...Или просто нацвъка една глупост, пък сега се опитваш да я замажеш, а?
  [quote#39:"Fred"]С осиновяването на деца в "хибридните семейства"[/quote]

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 43. 43 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "stupid_american":

  Коментарът на Фрад рефлектира мнението на повечето европейски граждани - не само на българите, не само на поляците, не само на немците. Ако в САЩ хората мислят по различен начин, това е тяхно право. Ние в Европа си построихме комунизма. Вие в САЩ си нямате понятия, за какво става въпрос, нали?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3131 Весело

  [quote#37:"Fred"]Гърция нямаше да лапа заеми ако нямаше банки които да и ги дават, нали така? Без заеми щяха да си свиват краката според чергата и нямаше да са изпаднали в тази криза.

  Точно немските и френските банки сътвориха този хаос неограничено отпускайки заеми, затваряйки си очите за очевидно крадливи схеми. [/quote]
  Хайде холан! Затваряли си били очите!

  Активно съучаствайки в схемите, Фред!
  Милионите подкупи да не са носени в куфари насам-натам?
  И нали са осчетоводявани по кредитни линии, водени точно от тия същите банки.

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#43] от "EP":
  [quote#43:"EP"]Коментарът на Фрад рефлектира мнението на повечето европейски граждани[/quote]

  Не мисля. Хомофобията, расизмът и сексизмът не се изповядват от повечето европейски граждани.

  [quote#43:"EP"]Ние в Европа си построихме комунизма. [/quote]
  Ха ха: понеже съм в България, оглеждам се и що да видя: ни следа от този комунизъм, дето сте го построили...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Очаквам скоро емигрантски поток на етнически германци към страни, които защитават европейската си и верската си хомогенност, а именно - Полша,Чехия,Унгария,Словакия. Доколкото в тези страни доскоро е имало германски малцинства или са били част от Австро-Унгария, то манталитета им е близък с германския. Един германец би се чувствал много по на мястото си в центъра на Прага или Будапеща, отколкото заобиколен от бурки в някой емигрантски квартал на Кьолн. Същото се случва и в България, българите се изселват от селата в които циганите станаха мнозинство към по-бели места, защото съжителството вече става според традициите на по-мургавите. Меркел каза - ще се справим,ще ги приемем, ама да вземе първо да пита нас българите какво чака Германия. Всяко сегашно циганско село в България е започнало като българско, но с 3 цигански семейства по 10 човека докарани отнякъде да работят в селскостопанския двор на ТКЗС-то. Не знам кое е по-лошото циганизацията или ислямизацията, но който не иска да му се случат не трябва дори да открехва порти, а камо ли да ги отваря широко. Меркел,Меркел, иде мрак,Мека и Медина.

 47. 47 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred":

  Така е. Гледах скоро интервю с гръцки фермер, възрастен човек. Обясняваше съвсем чистосърдечно как по-голямата част от живота си е живял доста скромно, докато не дошли големите пари към Гърция. Идва, казва, едно момче от банката и ме пита дали не искам кредит за нова кола, машини, или да си стегна къщата. Казал, че европейски пари вече имало много, и дядото кандисал, решил да се поотпусне, да си поживее малко по-добре. Сега се вайка, чуди и мае как ще ги връща, какво да продава и как ще живее.

  Imagination is as important as knowledge.
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Весело

  Новата германска мултикултурна тоалетна

  http://e-vestnik.bg/24392/novata-germanska-multikulturna-toaletna/

  За „бежанците” в Германия „европейските тоалетни все още са мистерия”, пише вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ). Те нямат опит с такива тоалетни и не могат да ги използват, въпреки че на публичните места за тях са сложени специални указания с картинки. И в резултат те често отделят екскременти на пода в тоалетните и баните.

  И, въпреки че звучи като скеч от телевизионна комедия, в. ФАЦ представя нова разработка на германски инженери наречена „мултикултурна тоалетна”. Разработката е на производителя на тоалетни Global Fliegenschmidt в Козвиг, Саксония-Анхалт, и новият дизайн е показан за пръв път във вестника в материал със заглавие „Тоалетна, която всеки може да позлва” (виж тук).

  Нуждата от новата конструкция тоалетна е обяснена с това, че последните 1,5 млн. пришълци просто не могат да се научат как се изпозват обикновените европейски тоалетни. Няколкомесечните усилия да ги научат да не замърсяват баните и тоалетните са се провалили и производители се опитват да намерят инженерно решение.

  „Новата мобилна мултикултурна тоалетна ще реши проблема”, пише ФАЦ, и допълва, че така също ще приучва хората на съжителство на културите.
  Сегашните указания в обществени тоалетни на арабски и с пиктограми с нищо не са помогнали, защото повечето бедни пришълци познават само дворни тоалетни с дупка и знаят, че се кляка над нея. Затова някои стъпвали отгоре и клякали върху тоалетните чинии и ги чупели.

  Много от мюсюлманските пришълци също така не знаят какво е тоалетна хартия и се чистят с лявата, „мръсната” ръка. А в европейските тоалетни няма предвидени съдове и кранове с вода до самата тоалетна чиния. Много от бежанците не разбират и смисъла на душа и ваната, често използват и тях за тоалетни цели.

  „Тузи културни различия са непоносима добавка към вече трудната ситуация”, пише ФАЦ. Неразбирането на повечето нови пришълци за европейските тоалетни ги кара да ходят по нужда направо в храстите в паркове и градини, край пътя. Служби и предприятия с мобилни тоалетни не искат да обслужват повече центрове за бежанци, защото се изправят пред проблем с непрекъснато чистене на фекалии не на място.

  Друг проблем, с който се сблъскват немските инженери, е че според ислямската култура, човек като е в тоалетната, гърбът му не трябва да е обърнат към Мека. Тоалетните за жени и мъже трябва да са напълно отделени, с различни входове, а зелен цвят в тях не трябва да има, защото това е цветът на исляма.

  Затова инженерите разработват новата подвижна мултикултурна тоалетна, която ще бъде разпространена из центровете за бежанци и на други публични места.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#45:"stupid_american"]Хомофобията, расизмът и сексизмът не се изповядват от повечето европейски граждани. [/quote]
  Заблуждаваш се, но това си е твое право. Европа е расистки континент, бил е, е и ще остане такъв. Другото е лицемерие и прикритост, поради една или друга причина. Да, вярно е, че има идиоти които не са хомофоби или расисти(съвсем естествено е човек да не харесва някого!), но тяхното е клише и желание да са на гребена на вълната, да се правят на широкоскроени и бла-бла. Никой не харесва цигани, негри, араби и жълти, като цяло.

 50. 50 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#22:"thepirineagle"][/quote]

  +1

  Много добър коментар.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 51. 51 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#41] от "kukam":

  То да беше само Африка. Тези от Близкия Изток също не изостават: имат по 4-5-6 деца. И дошлите в Европа няма лесно да се откажат от многодетни семейства, издържани от държавата.

  Imagination is as important as knowledge.
 52. 52 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Вашите твърдения , г-н Миткало , са неадекватни - аз не забелязвам никакви признаци на интеграция на източноевропейските държави с общоприетата политика на ЕС , особено когато чета мненията на много форумци .Това , че нашето правителство мимикрира , за да ползва европейски субсидии , все още не значи , че като народ сме приели европейската ценностна система !Ние се държим като балкански тарикати , но се възмущаваме от азиатската инвазия в Европа. Може да звучи като крайно мнение , но мисля , че Европа ще се справи с имигрантската вълна по-лесно, отколкото с нас като съюзници!

 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  [quote#43:"EP"]мнението на повечето европейски граждани - не само на българите, не само на поляците, не само на немците[/quote]

  Абсолютно. Хората отдавна се отказаха от идеята, че може някога (далеч в бъдещето) пришълците да бъдат интегрирани, цивилизовани и очовечени. Как да съжителстваш кротко и мирно с някой, дето дори не знае как се ползва тоалетната, за какво служат душовете и ваните и как човек трябва да се държи с останалите, особено ако са жени и деца? Миналата седмица един такъв пришълец изнасилил 10 годишно дете в басейн, щото 6 месеца не бил правил секс и просто не издържал вече? Как се интегрират такива, дето са свикнали да действат според първичните си инстинкти, без грам мисъл, дори без желание да възприемат нещо ново? Как се интегрира някой, дето 6 месеца не може да проумее как се ползва една проста тоалетна? Как такъв ще го направиш полезен член на обществото?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще се откаже ли Германия от интеграцията?
  [quote#2:"razlichen123"]Това началото на края ли е ? [/quote]
  или "Започвай да се притесняваш. Подробностите по-късно."

 55. 55 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  @Ако централноевропейците би трябвало да са научили нещо от разпада на СССР и на Титова Югославия, то е, че при отсъствие на война разпадът на империите тръгва от периферията, но става реалност едва когато центърът се разбунтува. Съветският съюз бе погребан от решението на Русия да напусне Съветския съюз (а не от желанието на балтийските републики да получат независимост).@
  Югославия обаче се разпадна защото Сложения и Хърватия им писна да ги комадва Сърбия, а не защото Сърбия напуска Югославия. Така че по-полека с аналогиите.

 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "stupid_american":

  Прочети целият коментар на Фред. Гей-дискусията изобщо не стои в центъра на изказването му, но ти се хвана за това.

  Аз съм в Германия, и ние тука си имаме комунизъм, обаче.

  Дискусията за расизма не искам да я подхващам. Това понятие се използва за щяло и нещяло, и поради тази причина загуби стойността си и смисъла си като цяло. Очаквам скоро да ме обвинят в расизъм, защото не желая да имам сексуални отношения с араби.

  Относно хомофобията си прав, но това изобщо не е мащабен проблем. Хомофобията е маргинален проблем, дори в България. Изобщо не мисля, че хомосексуалистите са дискриминирани по някакъв начин. Тия явления са минало.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#56:"EP"]не желая да имам сексуални отношения с араби. [/quote]
  Това, ако го напишеш на стената си във ФБ или Туитър, в Германия или ще те уволнят, или няма да си намериш работа. Много хора просто прикриват истинските си мисли.

 58. 58 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Изправен пред двойното предизвикателство да интегрира бежанците и да реинтегрира Изтока, Берлин може да реши да подкрепи двустепенен съюз – ход, който ефективно ще сложи край на следвоенния обединителен проект."

  Но ако "двустепенен съюз" означава различна степен на интеграция в Еврозоната и в останалата част на ЕС, това все още не затваря вратата пред желаещите централноевропейки и източноевропейски страни към по-голяма интеграция. Например Чехия, Литва, Латвия и Естония вече членуват в Еврозоната.

 59. 59 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ЕС:
  - всякакви неонацисти, които мразят кого ли не, трябва да бъдат преследвани и вкарвани в затвора, НО
  - всякакви ислямски радикали, които са още по-крайни, трябва да бъдат канени да дойдат, да бъдат обгрижвани и къткани.

  Ако това не е шизофрения, аз не знам кое е.

 60. 60 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#48] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Направо потресаващо! Ама така е, като пускаш ***** в къщата си.

  Мачкай климатичния чейндж!
 61. 61 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "mizo":

  Знам! Във ФБ такива неща не публикувам изобщо. Немците правят същото. Поддържаме лъжливи профили, говорим това, което не мислим, или по-скоро мълчим - от страх. Роби!

  Едно време се чудех, как е възможно всички немци да са подкрепяли Хитлер навремето. Сега обаче ми е ясно, че те не са го подкрепяли, а са го следвали от страх. Роби!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "EP":
  [quote#56:"EP"] Хомофобията е маргинален проблем, дори в България. Изобщо не мисля, че хомосексуалистите са дискриминирани по някакъв начин.[/quote]

  Това, че ти така си мислиш, не прави дадено нещо факт, нали ти е известно. Отнася се и за останалите неща, които казвш

  Ето ти една статия, в която можеш да видиш не само какво е положението с гей-прават в България, а и доколко имаш право свойски да се пишеш германец...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#61] от "EP":

  Факт! Ферфасунгсшутц е идолът на властта, чрез който всички могат да бъдат обвинени в какво ли не. Мои познати, младо семейство, в Дортмунд, учители по математика и двамата, тя германка, той поляк живеещ в Германия и двамата не искат да чуят за "asylanten", но не смеят да го кажат. Едва под влияние на алкохол казаха, че в момента там е кошмар и цели квартали се обезлюдяват от немците, защото не искат да живеят с тези "интегрирани, умни, цивилизовани хора"!

 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#61:"EP"]Сега обаче ми е ясно, че те не са го подкрепяли, а са го следвали от страх. Роби! [/quote]

  До коментар [#61] от "EP":

  Нека позная: когато "строихте" комунизма, тогава беше германец. Ама когато германците отказват да пеят в балканския хор на омразата, тогава вече са роби, а ти не си германец

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "EP":

  А да- и линка все забравям да ти постна:

  http://www.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82/a-16064881

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 66. 66 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#65] от "stupid_american":

  Човек, стига де, Дойче Веле отдавна не е някакъв капацитет. А депутат от "Зелените" в Германия е по-скоро като нарицателно за загубеняк, отколкото за действащ и правещ нещо политик. оздравил хомосексуалните- ок, няма лошо. На мен не ми пречат хомотата, ама това че всеки Аршлох се замъква в циганската махала, снима се с тях и говори за интеграция е лицемерие. Айде да си ги вземе и Партията на Зелените в Германия да си ги култивира!, а не интегрира тея от Столипеново. Това са глупости и популизъм, дошъл неккъв там и бум снимка с Бай Мангал- чудо на чудесата, че и възмутен. Ми да поживее той в Столипеново една - две години и ще го видим дали няма да почне да спонсорира строителна фирма за построяването на някоя газова камера.

 67. 67 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "mizo":
  [quote#66:"mizo"]Дойче Веле отдавна не е някакъв капацитет.[/quote]

  Не бъди като комунистите

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 68. 68 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "stupid_american":

  Съзнателният си живот съм прекарала в Германия. А и по закон съм германка

  Не че за мене има някакво значение, какво пише в паспорта ми. Аз и с китайски паспорт бих се чувствала добре

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 69. 69 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#56:"EP"]Изобщо не мисля, че хомосексуалистите са дискриминирани по някакъв начин. Тия явления са минало.[/quote]

  не че искам да троля по темата, но се смятат за "дискриминирани", защото хетеро- протагонисти като мен не ги смятат за "норма".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 70. 70 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "stupid_american":

  Шефът ми в Германия има гадже българин. Гей-двойка в Дания в момента осиновява детенце от България. Не съм чула някой да се оплаква, че в България е бил или е дискриминиран заради сексуалните си предпочитания. Отделно имам поне 7-8 приятели гей в България.

  Ако ти имаш такъв опит, тогава ще ти кажа, че средата явно ти е лоша.

  Смени си средата.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 71. 71 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Не виждам основание за особени притеснения.PIGS не са се славили с финансова дисциплина и това не е довело ЕС до серипзна криза,няма и да доведе.Проблема с бежанците е решим,войната в Сирия няма да е вечна,когото не могат да интегрират,ще екстрадират.С много шум,но без съществени промени

 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#65] от "stupid_american":

  Не ми пускай линкове от пропагандната DW преса. Трябва да си много глупав, за да четеш подобни публикации.

  Смени си средата човек! Казвам ти, средата ти е проблем. В България младите хора не са по-различни от тези в останалите европейски държави.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#70] от "EP":
  [quote#70:"EP"]Ако ти имаш такъв опит, тогава ще ти кажа, че средата явно ти е лоша.

  Смени си средата. [/quote]

  Схващането, че в случай на дискриминация жертвата е виновника, горе-долу показва колко "обективно" разсъждавате по темата.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#72:"EP"]Смени си средата човек! Казвам ти, средата ти е проблем.[/quote]

  До коментар [#72] от "EP":

  Ама ти от два лафа вече всичко разбра за мене, че и проблемите ми, че и решенията за тях

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "the_axel":
  Имам преки впечатления от поне десетина българи живеещи във Великобритания и Германия. Пълна интеграция с останалите. Същото може да се каже за техни колеги, които са от източна и западна Европа (апропо, дошлите да работят във Великобритания от Франция и Испания през последните години въобще вероятно са не по-малко от българите). Не се капсулират като турците в почти центъра на Виена (квартала до Вестбанхоф) или в арабските квартали в източен Лондон и около Марбъл Арч.
  Та, това имам пред вид под интегриране. Българите са идеалните имигранти, защото се стремят да се слеят в приемащата ги среда, а не да се отделят от нея. Дори и поляците живеят в по-компактни групи в сравнение с нас. Такова нещо като Илинг (квартала на поляците) при българите го няма. Това, че има относително повече българи в Източен Лондон отколкото в останалите му части, се дължи на цената на наемите и жилищата, а не на целенасочено капсулиране.

  Get Carter (Mike Hodges)
 76. 76 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Весело

  [quote#37:"Fred"]Провалиха собствените си банки искат да го направят с всички нас[/quote]

  един много умен и успешен шеф на инвестиционен фонд беше казал, че 'капитализмът без фалити е като християнство без ад и чистилище' - трябва да имаш нещо за губене, за да подхождаш отговорно към нещата. ако винаги идва някой да ти забърше оакания задник, винаги ще се оакваш

  reddit.com/r/The_Donald/
 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#65] от "stupid_american":

  Дойче Веле? Флагмана на левичарската преса.
  Много се радвам, когато претендиращи за десни антикомунисти форумци се позовават на левичарски парцали.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Тези две явления, които бележат днешния ден (инвазията на имигрантите и центробежните сили в ЕС) могат наистина да катурнат и потопят кораба на Европа. Засега Германия е слаб кормчия и определено не знае как и накъде да води кораба. Ако тя се отдръпне, естествено ЕС ще се разпадне. Както изглежда, разпадът на ЕС не е невъзможен. Ако хората, управляващи този съюз не се вземат в ръце, разпадът може да стане факт.

 79. 79 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "stupid_american":

  Не човек! Махни се от България, като толкова ненавиждаш хората. След като си мислиш, че другаде хората са по-напреднали, просто се махни. Така ще си решиш проблемите.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 80. 80 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#72] от "EP":

  не си губи времето с тролове

  reddit.com/r/The_Donald/
 81. 81 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#77] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Бе не знам на кого са флагман Дойче Веле и според кого, ама твоя идол Путя добре го нареждат редовно, което обяснява и твоята първосигнална ненавист към медията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 82. 82 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "mizo":

  В цялото NRW е кошмарно. И в големите градове е така. Който не може да види кошмарът, живее в паралелна вселена.

  Жалко за Германия, беше хубава държава. Младите хора отиват в други страни, а възрастните бягат към селата. Сегрегацията е налице, и в бъдеще ще става все по-зле и по-зле.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 83. 83 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#79] от "EP":
  [quote#79:"EP"]Не човек! Махни се от България, като толкова ненавиждаш хората. След като си мислиш, че другаде хората са по-напреднали, просто се махни. Така ще си решиш проблемите. [/quote]

  Боя се, че това няма по никакъв начин да промени факта, че в България има отявлена хомофобия и дискриминация. А това беше темата, нека припомня. Не това къде аз да живея, което е напълно логично, след като и хабер нямате кой съм, какъв съм и с какво се занимавам. Интересна ми е динствено самоувереността с която се заблуждавате, че сте познала някаква част от житейската ми характеристика...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 84. 84 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "zzatke":

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 85. 85 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#64] от "stupid_american":

  "Нека позная: когато "строихте" комунизма, тогава беше германец. Ама когато германците отказват да пеят в балканския хор на омразата, тогава вече са роби, а ти не си германец"
  __________________________________________________
  ++++++++++++++++++++++++1000.
  Много правилен коментар.
  За съжаление в форума има достатъчно драскачи, на които няма да им мигне окото да стрелят по бежанците.

  Kosmopolit
 86. 86 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Проблемите на ЕС идат най-вече от свръх интеграцията на купища държави, които се различават в степента си на развитие. ЕС "работеше" най-добре, докато беше само ЕИО и малко след това.
  Особено забатачваща се оказа политическата интеграция. Партизанщината и политиканстването се пренесе извън националните граници и се мултиплицира до степен на тежка и неработеща бюрокрация.

 87. 87 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 757 Любопитно

  До коментар [#75] от "mitkaloto_":
  Ами общо взето имате право,но само донякъде,страшно много зависи от човека. Българите се струпват също като поляците в определени квартали не заради цените на жилищата. И определено има много българи ,които се "капсулират":работят във фирми с българи,гледат само българска телевизия,пазаруват редовно в български магазини и ходят само в български заведения,при български счетоводители...в резултат почти или никак не говорят английски,не знаят какво се случва във Великобритания, годините живот в чужбина съвсем малко и твърде бавно ги откъсват от насадените стереотипи и предразсъдъци...

 88. 88 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Трудно ми е да разбера – призна президентът на Германия Йоахим Гаук – как нациите, чийто граждани разчитаха на солидарността, докато бяха потискани, сега отказват тази солидарност на угнетените."

  Президентът Гаук деликатно премълчава унизителните Шенгенски ограничения, които за нас продължиха до 2007. Причината беше, че Германия инвестира милиарди в бившето ГДР за доближи социалния им статус до този на ГФР и нямаше пари за Централна и Източна Европа. Сега тази част от Европа иска същото - ограничения за всички извън ЕС докато Централна и Източна Европа се стабилизира и придобие съизмерим социален статус с този на Запада; по-нисък 2-3 пъти, но не 10-15 пъти както е сега.

 89. 89 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#28:"Fred"]Нищо ново, винаги когато махалото се отклони рязко в едната посока след това отива в другата. "Политкоректните" го засилиха твърде наляво затова сега то за да компенсира ще отиде твърде надясно... [/quote]
  Дали пък , всъщност не е това целта??

 90. 90 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Докато Германия взима самоубийствени решения през главата на цяла Източна Европа няма как да е иначе. Ако иска да е истински лидер на ЕС ще се налага да се допитва до малките. Нищо сложно няма в казуса!

 91. 91 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#48] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  ,,Нуждата от новата конструкция тоалетна е обяснена с това, че последните 1,5 млн. пришълци просто не могат да се научат как се изпозват обикновените европейски тоалетни''
  -----------------------
  Сериозната бройка ме хвърли в потрес..

 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#42:"stupid_american"]Осиновяването на деца в хибридните семейства ли наричаш "мъжка работа"...Щото така се изрази в предния си пост...[/quote]
  Зле си с мисленето... "Хибридните семейства" осиновяват деца защото не могат (не искат) да я вършат онази "мъжката работа". Да ти го описвам ли с биологични подробности за какво става дума? Римува се с големият шлем на Първанов.

  Природата мъдро е решила че този вид любов не заслужава потомство и те го заобикалят. Което безспорно е глупост на обществото да го разрешава. Впрочем ако хибридното семейство се състои от двама мъже те не стават и за "женската работа". Е, пътем покрай биологията вървят и редица черти на характера, природата ги е вързала. Абе дефектното си е дефектно колкото и пудра и грим да му слагат някои.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "как нациите, чийто граждани разчитаха на солидарността, докато бяха потискани, сега отказват тази солидарност на угнетените."

  Иван К. тръгна по наклонената плоскост - трябва да се изкарват пари все пак. Каква солидарност когато 85% от "потиснатите" са млади, здрави мъже от Ирак, Афганистан и Африка, които демонстрират изключителна наглост и презрение към европейската култура вместо благодарност. Да очакваш да интегрираш тия хора в следващите 1000 години не е наивност а върховна глупост. По-скоро те ще анихилират евро-цивилизацията и то в следващите 20-на години.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#44:"xm..."]Хайде холан! Затваряли си били очите!

  Активно съучаствайки в схемите, Фред! [/quote]
  Съгласен! Ама нали все дълги ги пиша се опитвах да бъда кратък.

  Понякога се щипя и не мога да го повярвам, че това наистина става - провалиха се с гръм и трясък, н@сраха се до ушите и вместо да се скрият някъде да си лапат откраднатите милиони нас изкарват виновни и още власт искат още по-големи бели да направят.

  Ние сме били виновните че не искаме да вървим по начертаният от тях път водещ към пропастта. При положение че ръбът вече се рони под краката ни. Направо невероятно!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 96. 96 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Каква интеграция- от прасето пържолите, а от кокошката яйцата!

 97. 97 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Проблемът на мюсюлманите емигранти е, че второто поколение физически живее в Европа, но културно е с фамилната традиция, което ги прави различни и местните ги имат за чужди. Затова ги изолират. Това прави индивида капсулиран и озлобен. Оттам има една крачка до екстремизма и тероризма.

  В България този момент е утежнен от историческата памет по отношение на мюсюлмани и негативния опит с циганите.

  Оттук и основния извод - мултинационална държава се гради от близки култури. Всяко отклонение поражда условия за тероризъм.
  Затова не разбирам защо Германия е отворила границите за араби, афгани и африканци, а салага бариери за украинци, молдованци и арменци.
  "Който сее ветрове ще пожъне бури"

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#56:"EP"]Прочети целият коментар на Фред. Гей-дискусията изобщо не стои в центъра на изказването му, но ти се хвана за това. [/quote]
  Ама наистина много болезнено го възприе и не в посоката която бях го казал, това и възбуди някои съмнения в мен.

  Под "мъжка работа", "иска топки" разбирам не да си вади онази работа да я размахва. А тежка дори мръсна работа която иска сериозно отношение, енергия и безкомпромисност и не лигавенето характерно за едни "мъже" които са такива само по външните признаци.

  Затова и употребих термина "гей-коректните", да подчертая че свърши времето на лигавенето и завирането носа в правата на малцинствата, работа трябва да се върши и важното да се гледа. А той накъде го изби. Е, щом иска казах си мнението и тях, но не смятам че това е основното нито в темата нито в изказването си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#89] от "Irina":

  По всичко личи, че това е целта.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 100. 100 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#69] от "abdelhaqq":

  Ти си cool! Тая тема ще я обсъдим под друга статия обаче.

  Глупавият американец се оплака тука, че българите били хомофоби, ама не се сеща, че тия, дето Германия трябва да ги интегрира, убиват хомосексуалистите с камъни.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK