Ефективната присъда за убийство на котка - не изненада, облекчение

Ефективната присъда за убийство на котка - не изненада, облекчение

© Анелия НиколоваНе, не е голяма изненада това, че вече има ефективна присъда за насилие над животно. Всъщност минаха цели 5 години, откакто текстовете в Наказателния кодекс (НК) са налични. Гласувани. Обнародвани. Влезли в сила.


И досега имаше някакви плахи, жалки опити, тук-там условна присъда, вечни спорове с полиция и следствие е ли насилието над животни, или не е престъпление. Безконечните молби към 112 да реагират, умолявахме ги не веднъж и дваж. Оставяме настрана и част от гражданите. Те вечно ще водят споровете дали това трябва да бъде тема в НК или не. Вечно ще ги има изказванията "Това ли е най-важното?" и "Ако имаше присъди и за убийците на хората...".


В тези спорове, колкото и да обясняваш, че не, това не е най-важното. Не и за тях конкретно, но има хора, за които това е важна, неразделна от живота им тема. И че насилието,
жестокостта над животните отдавна е онази сигнална лампа, която светва на криминалистите в цял свят


че насилникът е обществено опасен и заплаха за хората, и то повече, отколкото за животните. При тези спорове отдавна вече е трудно да обясниш, че насилието, каквато и форма да е възприело, е недопустимо. Не и в този век. Не и на този свят. Ако поне имаме минимална претенция за цивилизованост.


България беше последната държава в Европа, която прие тези текстове и ги вписа в Наказателния кодекс. В същото време това са хората, които продължават да не знаят, че убийците влизат в затвора, така както НК повелява. И че НК има механизъм, по който работи.


Не е голяма изненада ефективната присъда. По-скоро е огромно облекчение. Защото за всеки, който следи темата, отдавна това трябваше да не е събитие, а норма. Както много отдавна трябваше да има и организатори на боеве в затвора. Най-сетне хората, които са отдадени на каузата, са поне донякъде овъзмездени. Защото съгласете се, този конкретен случай е доста брутален. Янчо Янчев буквално размазва котката в земята, а след това стъпква главата ѝ. Зловеща проява на насилие, смразяваща кръвта жестокост.


Да, за съжаление забавянето беше логично.


Трябваше много време скептицизмът да бъде победен, трябваше много работа, за да бъде накаран някой да заработи


Трябваше много търпение да убедим хората, че е техен дълг към обществото и да реагират с нетърпимост към подобни прояви. Трябваше много време да накараме тромавата машина да се задвижи. Като започнем от гражданите, минем през 112 и продължим през полиция, следствие, съд.


В същото време всеки, който знае как работи НК у нас, знае защо чак сега. Защото НК е така устроен, че ако деянието е с наказание лишаване от свобода за една до три години или друго по-леко наказание, в случай че е умишлено или една до пет години, ако е по непредпазливост, лицето се освобождава от наказателна отговорност и му се налага административно наказание, а именно глоба. Този текст е инструментът, който спаси от затвор не един и двама престъпници у нас. Но той всъщност е и причината Янчо Янчев да получи година и четири месеца ефективна присъда, а други прояви да са ненаказани по начина, който хората очакваха.


Янчев вече има доста присъди и изнизването по гореописаната схема бе невъзможно в неговия случай. Друга, не по-малка, причина за решението на съда е участието на "Господари на ефира". Те демонстрираха изумително постоянство и решимост и не спираха да уверяват всички по веригата, че няма да забравят този случай и той няма просто да потъне без развитие, както много други. Хиляди репортажи и интервюта с органите на реда. Кошмарното деяние е и основна част от кампанията им с искане да бъде най-сетне реализирана Зоополиция в България. И в случая просто нямаше как отново да се потулят нещата.


Десет години след началото на кампанията за инкриминиране на насилието над животни вече имаме ефективна присъда в България. Това е много време. Но е и ясен сигнал, че нещата се променят. Защото преди 10 години, когато всичко започна, дори не мечтаехме за мига, в който някой жесток човек, някой изверг ще влезе в затвор за насилие над животно. Сама по себе си тази присъда ще е още един лост в раздвижването на цялата машина. Ето защо тази присъда не е изненада, а дългоочаквана.


Д-р Мила Бобадова е ветеринарен лекар, управител на клиника и зам.-председател на областната колегия за София-град на Българския ветеринарен съюз. Асоцииран член е на Европейската асоциация на ветеринарните дерматолози. През 2011 г. получава наградата на публиката "Човек на годината" на БХК за продължителната й борба за инкриминиране на жестокостта към животните, завършила с успешна промяна на Наказателния кодекс. Била е лектор на TEDxWomen, през 2012 г. е включена в класацията на "Капитал" "100-те най-влиятелни жени".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Изненада е, че за ограбването на милиони досега няма ни една присъда.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  По голямата изненада за мен е,че няма осъдени политици за насилие и експерименти с хора.

 3. 3 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 418 Неутрално
 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Весело

  Долу ръцете от мърмораните!!!! Че ша зацитирам Майстора от Барцелона....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Все пак да поясним, че не е просто убийство, а особено жестока гавра.

 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Не че нещо, но според научните изследвания прасето е далеч по-интелигентно от една котка, като в същото време генетически е по-близо до човека. В същото време напълно законно в България се убиват, с цел консумация хиляди свине. Или това е просто статистик?

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Най-после да има осъден за убийство на коте.
  Поздравления за съда!
  И а дано да има осъдени за убийства на хора!

  Tony
 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А как да постъпя с едни общински служби, дето ме размотават постоянно и не искат да свършат работата, за която им се плаща. След многобройни телефонни разговори, ходене на място до тях няколко пъти и уговаряне на час - така и не дойдоха да вземат едно две кучета за кастриране. В резултат - женската ражда периодично по няколко малки, кучетата се множат и съответно по-нервни съседи стигат и до крайни мерки, които също са за присъди. Кой да бъде осъден в случая обаче?

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Чакайте, не бързайте с фанфарите. Присъдата е минала само на първа инстанция. Чакат ни още 5 години (поне) обжалвания, заболявания на обвиняемия и т.н. простотии докато делото бъде върнато за преразглеждане...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "gogo2011":

  А освен телефонни разговори - подаде ли писмена молба? Щото с тази молба, след изтичане на срока (от общината ще научиш какъв е), можеш да се обърнеш към Административен съд, с копия до обалстен управител, медии, а също и към организациите, които се занимават с тематиката.
  Това помага - говоря от личен опит.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ...насилникът е обществено опасен и заплаха за хората, и то повече, отколкото за животните...
  Преглеждан ли е осъдения и какво са установили психолозите?
  Ако този човек е опасен и за хората не трябва ли да се лекува в съответния вид болнично заведение?
  Как се разглеждат другата крайност на тези ,които се отнасят с животните по-добре отколкото с хора и живеят с тях?Много са случаите на пълни с котки или кучета апартаменти или къщи,което е всичко друго ,но не и нормално ,даже за общество ,което не одобрява насилието над животни!

 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Хубава статия. Понеже не приемам насилието във всичките му форми, и към хора и към животни, също смятам, че не бива да остава ненаказано. За да не се превърне в норма на поведение. Има върху какво да помислим, например за безразличието, когато не ни касае нас.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Адмирации за хората,водещи борба за криминализиране и ефективно преследване на насилиети и жестокостта към жтвотни.За говорещите в стил "това ли е най-важното" и "какво правим за хората" ще кажа,че така полицията създава база данни за садистични насилствени психопати и когато такива посегнат на човек,което е твърде вероятно,това ще улесни разкриването на насилствените престъпления.Насилствените престъпления,които според мен са най-отвратителни и с най-висока степен на обществена опастност не се преследват достатъчно строго и неотвратимо,това е значителна крачка в правилна посока

 14. 14 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#6:"bpcorp"]В същото време напълно законно в България се убиват, с цел консумация хиляди свине[/quote]

  Разликата е в жестокостта и безмислието на убийството на котето. Прасетата не ги убиват по особено жесток начин просто заради "удоволствието" да убиеш.

  п.п. Не знам защо ти обяснявам , познавам и други с подобна аргументация и никога не успяват да разберат какво им говоря.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 15. 15 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Присъдата - ОК, щом си жесток, правораздавателната система трябва да те перне в лицето. Интересно е обаче какво се случва от тук нататък с всички фермери, които отглеждат животни за храна; всички невегетарианци, всички собственици на домашни животни, които ги кастрират? Това също е жестокост. Тези хора не трябва ли също да се водят престъпници?

  П.С. Не се опитвам да се заяждам. Не съм запознат със законодателството в тази му част и ми е интересно как законодателството по света и в България разграничава незаконната жестокост от законната такава.

 16. 16 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  Явно ще трябва да го направя. Но говориш с хора, които уж те разбират, уж се грижат за животните и го демонстрират, опитваш се да им влезеш в положението колко били ангажирани и как едва ли не нещо спешно се случило и мен ме подминали. Надявах се да се разберем.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#16] от "gogo2011":

  Разбирам те апълно и така е редно да се направи, както си постъпил. Но щом не действа с добро, започвай "гонка по устав" и в никакъв случай не оставяй да те убедят, че са недосегаеми, защото НЕ СА. Естествено, че по "устав" отнема повече време и нерви отколкото едно телефонно обаждане, но това е положението....

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#4] от "Алф":

  Ти си геврек!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Трябва да бъдат наказани и всички ловци, по същия начин. И те убиват за удоволствие, често и по мъчителен за раненото животно начин.

 20. 20 Профил на simbad
  simbad
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "kombainera":

  Двата примера са напълно не намясто. Кастрацията НЕ е насилие, напротив.

  Месодобивът няма нищо общо с животните, отглеждани за домашни любимци и тези от тях, които са безпризорни заради ЧОВЕКА (защото е точно така)!

 21. 21 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Да не забравяме че преди 100 години формата на черепа беше "онази сигнална лампа, която светваше на криминалистите в цял свят" че човекът е особено опасен! Днес, това се счита за пълна дивотия.

 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  нещо повече, предлагат такива за шеф на ООН

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":

  е, ако е някой гащник без пари няма да има проблеми с опандизването му

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "simbad":

  Кастрацията НЕ е насилие, напротив.

  Съжалявам, но не мога да се съглася. Животните (визирам тези, които се купуват именно за домашни животни, а не за отглеждане за храна) се кастрират основно за да нямат нагон и да не са агресивни; доколкото знам има и някои медицински ползи. Обаче това не променя факта, че е кастриране, направено насилствено от собствениците на животните. Кастрирането се практикува от собствениците не защото не е форма на жестокост, а защото е обществено приета форма на жестокост.

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  А за наапани и изядени люде от помияри не що присуда за нЕкой чиновник ?! Кога ?!

  Администрацията след като смуче данъци, трябва да ми осигури безопасно местообитание, ама май е по-благо да се гепат едни пари.

 26. 26 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Защото за всеки, който следи темата, отдавна това трябваше да не е събитие, а норма. Както много отдавна трябваше да има и организатори на боеве в затвора."

  Ко речи?!?

 27. 27 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Щом за да се постигне справедлива присъда са нужни Господари на ефира, значи положението ни е неспасяемо

 28. 28 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ето ви текстовете от НК:
  Чл. 325а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм., бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

  (2) Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато:

  1. деянието е извършено повторно;

  2. деянието е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

  3. на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице;

  4. боевете се заснемат с цел разпространение.

  (3) Наказанието по ал. 2 се налага и на онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

  (4) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал. 1 и 3.

  Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

  (2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

  1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

  2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;

  3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

  4. повторно.

  Чл. 325в. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева.

  (2) В случаите по ал. 1, ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.

 29. 29 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#1:"bawarec"]Изненада е, че за ограбването на милиони досега няма ни една присъда.[/quote]НЕ, това в България не е изненада!

 30. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#22:"Realistic Cock"]нещо повече, предлагат такива за шеф на ООН
  [/quote]Да ме подсетиш специално Ирина Бокова какво насилие и експерименти с хора е правила?

 31. 31 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Съдът е прекалил, на втора инстанция ще му дадат условна и ще се запази глобата.

 32. 32 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз се питам, доколкото текстовете в чл. 12 от НК за неизбежна отбрана визират нападение от човек/ци, а е престъпление да убиеш гръбрачно животно, как да се защитиш от атакувала те глудница кучета, например.
  Оставям на страна казуса с много човешки индивиди, които по своето умствено устройство се явяват чисти безгръбначни...
  Май трябва по-прецизна регламентация тука.

 33. 33 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#32:"anarhochristian"]как да се защитиш от атакувала те глудница кучета, например. [/quote] Защитаваш се с каквото можеш както можеш после ще го мислиш, ако си нападнат от глутница кучета нямаш полезен ход освен да ги избиеш - ако можеш. Ако не го сториш така или иначе в съда няма да влезеш защото ще си изяден преди това.

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#3:"2011"]Отвратен съм.[/quote]

  От себе си ли?

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#6:"bpcorp"]Не че нещо, но според научните изследвания прасето е далеч по-интелигентно от една котка, като в същото време генетически е по-близо до човека. В същото време напълно законно в България се убиват, с цел консумация хиляди свине. [/quote]

  Защото хората, които ги убиват, са често с по-ниска интелигентност от прасетата-жертви.

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#15:"kombainera"]Интересно е обаче какво се случва от тук нататък с всички фермери, които отглеждат животни за храна; всички невегетарианци, всички собственици на домашни животни, които ги кастрират?[/quote]

  И техният ред ще дойде.

 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#18] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ей сега изваждам джобния часовник на Уили.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Не е нормално този да лежи за мъчително убийство на котка, а така наречените "ловци" съвсем законно да се хвалят, че са претрепали животно за кеф.
  Аргумента, че който се гаври с животно, е опасен и за хората, и по тази причина трябва да лежи ефективно, звучи смислено, до момента, в който видиш колко "строги" присъди се раздават за прегазени хора, че и за жестоки убийства.

 39. 39 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ефективната присъда е факт, защото Янчо вече се е наиграл по 78а от НК, пък и условна присъда в изпитателен срок има. Всъщност извадихме късмет, че си пада рецидивист, иначе щеше да мине с глоба, която ще плати друг път. Докато нямаме зоополиция и най-вече гражданско общество, което да не си въобразява, че насилието над животните е бял кахър, такива като Янчо ще са бели лястовици в затвора.

 40. 40 Профил на Hack0
  Hack0
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Прилагат се двойни стандарти.
  На колко ще осъдим човек убил плъх в мазето си?
  Или не е същото? Каква е разликата?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "Hack0":
  А такъв, убил хлебарки?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "cristo_n":

  то и хитлер едва ли лично е ходил да пъха евреи в камерите.
  тя е представител на комунистическата номенкалатура

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#21:"john_3volta"]Да не забравяме че преди 100 години формата на черепа беше "онази сигнална лампа, която светваше на криминалистите в цял свят" че човекът е особено опасен! Днес, това се счита за пълна дивотия. [/quote]
  Теорията на Ламброзо никога не е била възприета от друг,освен художници на комикси.връзката между склонността към жестокост към животни и хора е безпорно доказана

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "Realistic Cock":

  Аха...
  Дядо ми беше пияница. Чак алкохолик май не беше, ама беше такъв пияница и скандалджия, че всички го знаеха.
  А аз от 2 бири или 100 мл. концентрат получавам такъв свиреп махмурлук, че повече от 1 бира или 50 мл. концентрат (и задължително марков!) повече не смея да изпия. В къщи имам 1 бутилка ирландско уиски от 1 месец вече - толкова пия.
  Но по твоята логика съм пияница, щото дядо ми е бил такъв и съм представител на пиянски род... Ужас! Отивам да се гръмна!

 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  не си пияница но очевидно не може да мислиш трезво

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "Realistic Cock":

  Тъжното е, че ти си мислиш, че разсъждаваш трезво. Мислиш, а дори не се замисляш! Хората се познават по делата си, а не по роднините си! И в рода на всеки един велик човек е имало поне един роднина, от който всички са се срамували!

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#40] от "Hack0":

  Няма разлика, разбира се. Разликата е в умовете на хората, те много искат от време на време да се чувстват възвишени и благородни борци срещу насилието.

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#24] от "kombainera":

  ++++++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#42] от "Realistic Cock":

  под статия за убийство на котка сме.обсебен си мой човек,това е елка форма на шизофрения,накарай джипито да ти издейства хлорпромазин или ларгактил,че ти я комунисти съвсем са ти разбъркали малкото мозък.

 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Няма нищо лошо такива хора да получават присъди, защото утре могат да посегнат и на хора, но на фона на невинните Бисеров, Алексей Петров, Людмил Стайков и колко още, някак изглежда несериозно.

 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "pavur":

  аз мислех, че сме под статия за осъден човек

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  мен ме вълнува съдбата на хората, вас някаква убита котка...

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Любопитно

  А защо няма ефективна присъда за убийство на хлебарка?

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#53] от "teridan":

  има за мишка, ма не в България, някакъв беше настигнал мишката с метлата на улицата и я беше размазал пред дечица и майки с модерна психикиа, та си го отнесе като за човек

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  България може да се гордее като страна, където котките получават повече справедливост от хората.

 56. 56 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пълна гавра с човека. Няма никакво съчувствие за замръзналата жена и дете. Стотици хиляди в България са лишени от медицинска помощ и няма статистика колко са измрели от този геноцид. Пенсионери ги пребиват за 8 лева това не е ли жестокост?

  Котката е повод за демонстрация на фалшиво милосърдие.

 57. 57 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "tsvetko_51":

  [quote#50:"tsvetko_51"]Няма нищо лошо такива хора да получават присъди, защото утре могат да посегнат и на хора, [/quote]
  Как стигнахте до това заключение.
  Колко ли котки са избили бойците от ИД.
  Ако баба ми утрепе котка защото е изяла пиленце, то да очаквам да утрепе и човек, разбрах много е страшна баба ми.

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ернесто":


  [quote#57:"Ернесто"]Как стигнахте до това заключение. [/quote]

  Хайде да не сравняваме ударите на баба ви по котката, дето иска да бръкне в тенджерата с преднамерено жестоко и дори садистично отношение. За случая с котката аз не спомням точните обстоятелства, но си спомням много добре един идиот от Троян ако не се къжа, който беше отрязал краката на едно куче до първите стави след ходилото.
  Та това за мен е достатъчно доказателство, че ако някой нещо го "ядоса", едва ли дълго ще му мисли.
  И последно, но не и по значение - има закон, нарушен е , има последствие.
  Това което много ме дразни е, че за този човек или за полицая поискал подкуп има ефективни присъди, а за Бисеров, Марио Николов и кой ли не още има оправдателни присъди, но затова трябва да благодарим на прокуратурата.

 59. 59 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  А на Бисеров са прекратили делото, поради липса на.... престъпление.

 60. 60 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  тъпи коментари от тъпи хора, който убие животно е престъпник и трябва да си понесе наказанието, какво има да се разсъждава тук?

 61. 61 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За "убийство" на котка - затвор.
  За убийство на прасе, теле, крава, овца, птице и т.н. и т.н. - какво ще следва?
  Ами просто - за убийство на муха - концентрационен лагер.
  За убийство на комар - линч.

 62. 62 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#60:"6lifeway"]тъпи коментари от тъпи хора, който убие животно е престъпник и трябва да си понесе наказанието, какво има да се разсъждава тук?[/quote]
  Как стои въпросът с лова? С кланниците?

 63. 63 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#24] от "kombainera":
  Собствениците на домашни животни ги кастрират не за да нямат нагон и да не са агресивни. Веднага ти пролича, че нито си имал някога домашен любимец, нито си в състояние да имаш. Много е ясно, че животинчето ще се разгонва периодично, но ти не можеш да осигуриш условия за живот на цялото му потомство. Домашна котка може спокойно да ти роди в една година на два пъти по 4-5 котенца. И какво ги правим малките пухенца? Хвърляме ги на улицата? Друг вариант е да не и пускаш котарак и котката да е перманентно разгонена, което за нея си е мъчение. Ако пък я бодеш периодично с хормони, има голяма вероятност да развие рак или инфекция. Би могъл, разбира се, да не я осиновяваш изобщо - оставяш я да гладува и студува на улицата и да я ядат бълхи и глисти. С кастрирането се избира най-малкото зло. По отношение на животните във фермите - първо, никой не ти пречи да спреш да си угаждаш с месце - поне ти няма да допринасяш лично за техните мъки. А второ, нали ти е ясно, че ако не се отглеждат за храна, най-вероятно няма да се отглеждат изобщо. Пък ако смяташ да опонираш, никой не може да ти забрани да си отглеждаш свиня или крава за домашен любимец.

 64. 64 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#14] от "Карла Килмистър":

  [quote#14:"Карла Килмистър"]Не знам защо ти обяснявам , познавам и други с подобна аргументация и никога не успяват да разберат какво им говоря.[/quote]

  И аз никога не съм можела да разбера, как е възможно един човек с претенции за възвишеност да не може да направи разлика между психопат, който убива, защото изпитва УДОВОЛСТВИЕ от причиняването на болка и упражняването на върховна власт над живота на едно същество, и например войник, който убива по чужда команда и за да не бъде убит той самият. Та нали "по-възвишени" би трябвало да означава, че разбират повече, а не по-малко от нас, обикновените смъртни Може би, все пак са само "с претенции"...
  Според мен, вегетарианците (като всички фанатици, макар и с фиксация, която поне не е толкова опасна за околните) са хора със странна "деноминация" и понякога са толкова далече от нормалната логика, че понякога се чудя дали пък сзо нямаха право да обявят вегетарианството за болест...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 65. 65 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Надявам се присъдите за убийство или тормоз над животни да се изпълняват, защото, като гледам как е за убийство над чвек.. имам съмнение.

 66. 66 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Мила ми Мила, предлагам ти тест с един въпрос:

  Човек и куче /или котка, както решиш/ са в безизходна ситуация - например затрупани от лавина, земетресение или нещо подобно. Можеш да спасиш само единят от тях - другият ще загине.
  Кого ще спасиш - човека или животното?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 67. 67 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "kombainera":

  Кастрирането не е форма на жестокост, защото се извършва като всяка операция с упойка и животното не усеща болка. Моята кучка имаше бучка на гърдичките си, спряхме растежа на бучката с кастриране по съвет на ветеринар. Това беше лечение, а не жестокост.

  vesela
 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 521 Весело

  Стои на парапета на мост самоубиец с камък завързан на врата и се готви да скочи. Към него тича жена:
  - Чакайте малко, почакайте!
  - Какво искаш?
  - Тъй и тъй ще скачате във водата - вземете и тези котета!

 69. 69 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#66] от "ТНТ":

  човека кой е? това е важно

  Birds of a feather flock together.
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  [quote#63:"wiligri"]С кастрирането се избира най-малкото зло. [/quote]
  Да де, ама Законът казва друго:
  Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
  При кастрацията има или няма трайна увреждане? Нарушени ли са "човешките права" на гръбначното да има свободата на "пълноценен секс" и правото да има и да се грижи за собственото потомство? С кастрацията не се ли извършва "геноцид" върху вида "дворна превъзходна"?
  Освен това, държа да отбележа, че гръбначни животни са и отровните влечуги (змии) и земноводни (жаби), а също така и всички риби. Задушаването (при риболов с мрежи) или разкъсването на устата ( при риболов с кукичка) не се ли класифицира като трайно увреждане на "индивида"? Или поне като "противозаконна смърт"?
  Апропо коя е "законната смърт" при хора и коя е при гръбначни животни? Би трябвало да е една и съща след като се третират "правата" им в един и същ нормативен акт.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  [quote#38:"Yotce"]така наречените "ловци" съвсем законно да се хвалят, че са претрепали животно за кеф. [/quote]
  Ловците са убили с любов гръбначното и като любовници се хвалят за завоеванията си. Със същата любов се увреждат, трайно увреждат "домашните любимци" при кастрацията или терора да ги държат в неестествена среда (кашон, баня).
  Явно тия, извършителите на любовни убийства и любовни увреждания, са изключени от наказателно преследване като писхично болни, основно биполярно разстройство.

 72. 72 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#14:"Карла Килмистър"]Разликата е в жестокостта и безмислието на убийството на котето. Прасетата не ги убиват по особено жесток начин просто заради "удоволствието" да убиеш.

  п.п. Не знам защо ти обяснявам , познавам и други с подобна аргументация и никога не успяват да разберат какво им говоря. [/quote]


  Замисляла ли сте се,че проблема може да е и във вас?
  Жестокост - това е доста относително понятие, а кой точно определя в кое убийство и за кой има смисъл, и в кое не?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 73. 73 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тотално сбъркано правосъдие и лицемерно общество, което наказва за убийството на котка, но преяжда с агънца, телета, зайчета... Нима убйството на последните е по-безболезнено...Или пък зверското убийство на все още неродените деца! Държавата, в която убиването на хиляди деца чрез аборти е защитавано от държавата, а животът на една котка е по-ценна от човешкия живот е осъдена да изчезне...

 74. 74 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Пълни тъпотии, ако котката ми се метне и ме одере по лицето ще я треснем у земята белкем пукне, нека ме съдят после...

 75. 75 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поредната статия която се опитва да отклони внимание...нещо конкретно?...Оправляващи,Упозиция,нЕма никой,нещо за геноцида с/у българите в България

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 76. 76 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Не знам доколко е уместен пандиза, но едно принудително лечение би му дошло добре. Седация малко, туй-онуй, да се поуспокои.

 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  Е сега оправихме всичко. Осъдили на затвор някакъв индо-европеец понеже претрепал улична котка. Междувременно една сюрия народ си ходи по улиците след като е убила хора, ама ние сме много доволни. Егати скапаната нация сме българите - за нищо не ставаме. Пеевски за вас, смешници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Карла Килмистър":

  Ако говорим за закона, а не за деянието - закона осъжда и убийството, а не само жестокостта. Така че въпросът за прасетата е резонен. Приеха абсурден закон, и даже се хвалят, че са го приели.

 79. 79 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#66] от "ТНТ":

  Човека взема котето/кучето и аз вземам човека

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 80. 80 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Искаме затвор и за убийците на бълхи!

 81. 81 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Доживяхме абсурдни времена, в които човек трябва да се крие, за да убие котка, куче, мишка, къртица...

  Винаги съм бил сигурен, че откаченяци пишат законите, но с това ударихме дъното. Твърдото дъно.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 82. 82 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Между другото, аз съм съгласен да се наказват хора за безсмислено насилие над животни.
  Но убийството на животни няма да е безсмислено дотогава, докато такива се срещат по улиците в населените места. Защото това е опасност за хората. А пък, както е добре известно, населените места съществуват заради хората.
  Нека се почистят улиците от скитащи животни и тогава нека влезе Законът!

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 83. 83 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приветствам присъдато, защото сега пребитите и насилени старци ще се обяват за котенца и защитените от правосъдието

 84. 84 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  човекоподобни ще бъдат наказани.

 85. 85 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Д-р Бобадова, радвам се, че сте изразили с много точни констатации своето мнение и също така се радвам, че са публикували статията Ви от редакцията. Все пак е добре, че от медията са Ви дали този шанс. Донякъде това не ме изненадва. Хората, които работят тук, са модерно мислещи, интелигентни, обществено ангажирани и с по-широкоскроено мислене. Слава Богу, че и сега доказват, че са такива. Бях започнала да смятам, че себенасъскващата се тук тълпа от хейтъри, която се събира често в теми, които дори няма да я заредят с необходимия адреналин за борба и упражняване в риторика, ще преобърне и медийната политика на сайта. Оказва се, че дребните души, каквато и масовост да имитират, си остават самотни маргинали, чийто глас се чува само от тях самите и дори не са ухажвани с удобни теми и заглавия като целеви електорат. Много точно сте определили народопсихологията им: "Вечно ще ги има изказванията "Това ли е най-важното?" и "Ако имаше присъди и за убийците на хората..."
  Да, колко са и предсказуеми, освен че са нелепи в неприкритата си и безпросветна омраза към различното, най-общо казано. Различното е, че има и други хора като нас, такива, които обичат животните, и заради чиято воля и упорство, нещата бавно се развиват и нареждат в правилната посока. Техните въпроси всъщност са упрек към нас, които сме от другата страна и сме направили така че, виждаш ли, как пък може, нещо се е променило, че светът може да бъде различен, а те определено не са готови за това. Не са готови за свят, в който ще преобладават събития, които ще променят статуквото; в който ще се натъкваме на все повече знаци за трансформация на общественото мнение и на реалното правораздаване. Хейтърите не се чувстват добре, когато вече и законът започва да регламентира, че техните представи и мирогледът им е тотално остарял и ненужен, глупав и неадекватен. Много от тях мразят повече нас, защитниците на животните, защото чрез нашия равностоен глас в господстващия от човека свят, можем да прокарваме правила, които да защитават по-слабите и различни видове животни. Законът започна да работи. Дори това да е все още само един пример, важното е, че го има въпреки всичко. Той е звучен шамар не само за конкретния изрод, а и за всички негови явни поддръжници и симпатизанти. Като хейтърите тук, като онези срамно изостанали човешки същества, които трябва просто да не се обаждат най-малкото. Достатъчно сме им се наслушали и проявяваме особен вид толерантност към тях, въпреки че нито трезво мислещите, нито и волята на закона, може да им дава право на мнение. Не могат да имат мнение по въпроси ясно регламентирани от закона. Могат и са длъжни просто да го спазват.

  Самотата обливаше сърцето ми
 86. 86 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#82:"keen"], населените места съществуват заради хората. [/quote]

  Земята и тя съществува заради нас, животните и те съществуват заради нас, ние сме най-великите. Всичко трябва да е за нас на нашето родно място Земята. Нищо не трябва да делим с никого и с нищо. Ако трябваше да го делим, то щеше да ни бъде отнето, щом животните не са ни завладели и не ни са подчинили, значи, ура, от победителите сме - венецът на природата, хайде тогава да се възползваме алчно и да покажем на тези животни, кой командва парадът. Това сме ние. Най-алчните, най-умните, най-хитрите и комбинативните като вид. Всичко ни принадлежи по право, защото първи сме еволюирали до такава форма на живот, чието главно оръжие е разумът. Само колко сме жалки. Ние сме толкова алчни, че не можем да поделим не само нашата Собствена Земя с другите живи същества, но не можем да я разделим и помежду си. Но нищо, ние пак сме номер едно. Заслужаваме всичко, и кой ни дава такива права да говорим по този начин ли? Ами чрез силата на правото - пак НИЕ.

  Самотата обливаше сърцето ми
 87. 87 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#81:"keen"]Доживяхме абсурдни времена, в които човек трябва да се крие, за да убие котка, куче, мишка, къртица... [/quote]

  Чудя се кога модераторът ще те изтрие?!

  Самотата обливаше сърцето ми
 88. 88 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "Карла Килмистър":

  Тези форумни паразити се прикачват към някого и започват да провокират с безсмислени въпроси, като те карат да им обясняваш. Ама защо прасетата така, пък котета - не... и .т.н. Достатъчно са ощетени. Те не могат да състрадават и не могат да мислят логично. Както се вижда и защитават осъдени престъпници.

  Самотата обливаше сърцето ми
 89. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#73] от "Rossen Roussanov":


  [quote#73:"Rossen Roussanov"] наказва за убийството на котка, но преяжда с агънца, телета, зайчета... Нима убйството на последните е по-безболезнено..[/quote]
  Котките НЕ се отглеждат.
  Останалият добитък се отглежда и ако не беше човека нямаше да съществува.
  И да, кòли се (не убива) по ПРАВИЛНИЯТ начин.

  Котето не е отгледано за храна. Затова и има закон.

  Впрочем в "Ледена епоха" е застъпено безсмисленото убийство.
  Там където оня ленивец носорози искаха да го убият.
  Мина слона и вижда, че ще го трепят и аха да отмине, но се сеща да пита носорозите, че нали не ядат месо, що ще убиват миризливеца. А те "Кой казва, че после ще го ядем". Тогава слона се намеси и ги разхвърли. Подсказка, че не може да се убива, ако не става въпрос за храна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#81] от "keen":

  Гледай...Дискавъри май беше. Зоополиция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#87] от "girl power":


  [quote#87:"girl power"]Чудя се кога модераторът ще те изтрие?! [/quote]
  Правилата на Икономедия визират "лица", не "кожи" или "козини".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Знаете ли, че първият закон за защита на животните е вкаран в сила от Хитлер

  shut up retard
 93. 93 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#59] от "Peni Nikol":

  Да, и аз забелязах, че съда можел да съди справедливо.
  Само, разбира се, ако не е някой влиятелен човек. Иначе сигурно щеше да излезе (и то с "достоверни лабораторни изследвания", че котето е бясно и понеже се е съпротивлявало, се е наложило малко насилие...

 94. 94 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#91] от "Росен (Путлер капут)":

  Ако не си чел закона, да ти го припомня в една малка част:

  Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

  Самотата обливаше сърцето ми
 95. 95 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#92] от "nonsense":

  И какво? Животните са лоши, защото Хитлер ги е защитавал и сега не могат да се реваншират за стореното зло и трябва да не бъдат под закрилата на закона?

  Самотата обливаше сърцето ми
 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#94] от "girl power":


  [quote#94:"girl power"]Чл. 325б. (Нов - [/quote]
  Похвално мило, това значи е причината за зверското тракане по нещастният ти лаптоп, което чувам от дивана .
  Но!
  Аз имах предвид поста, където се чудиш що не триели човека.
  В Икономедиа да повторя правилата са за лица, не за козини.
  Той не е обидил никого човека, затова модератора не бива да го трие, колкото и да не ти пасва на тезата мило дете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#92] от "nonsense":


  [quote#92:"nonsense"]първият закон за защита на животните е вкаран в сила от Хитлер [/quote]
  Бе ний вече почнахме да се сещаме за Хитлер, ама май е малко късно.
  Имал е някои добри идеи.

  Я какви убийства и мародерства вършат циганите.

  Това в хитлеристка Германия не можело да се случи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#96] от "Росен (Путлер капут)":

  Хайде, и твоето овча солидарност, нали все се разкатаваш с "два жълти картона"... И после кой колко животински се държал и кой има "лице", а не "козина" ще ми обсъждаш.

  Самотата обливаше сърцето ми
 99. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#95] от "girl power":

  Е какво?
  И закон ли да няма?

  Реши какво искаш най-после.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#94:"girl power"], се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. [/quote]

  Та както казах, малко му е на изрода! Не съм доволна от произнесената присъда. Но пак е стъпка в правилната посока.

  Самотата обливаше сърцето ми
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK