Розово ли е бъдещето пред политическия проект на Местан

Лютви Местан на първата си пресконференция след изключването от ДПС

© Юлия Лазарова

Лютви Местан на първата си пресконференция след изключването от ДПСЛютви Местан хвърли повече светлина върху своя проект. Наименованието на формацията (ДОСТ – Демократи за отговорност, свобода и толерантност) не изпъква с нищо сред "заглавията" на безброй други партии, които заляха сцената и упорито се предлагат на политическия пазар през последните две десетилетия и половина. Акцентира се на основни, но звучащи доста клиширано поради непрекъснатото им повтаряне ценности. В случая, оказва се, абревиатурата е по-важна – изглежда Местан опитва да спечели по-скоро "другари" ("дост", тур. – приятел, другар) вместо "колеги", както почетният председател на ДПС Ахмед Доган има навика да се обръща към почти всички – политици, журналисти и др.


И така,


къде ще се разположи новата формация
и какви са нейните шансове
Първо, очевиден е стремежът на Местан партията да бъде припозната като автентичния изразител (т.е. за разлика от ДПС) на идеите на "либералната демокрация" (или, с езика на европейските партийни семейства, на АЛДЕ – Алианса на либералите и демократите в Европа), "на НАТО и ЕС". Проблемите тук са най-малко два. От една страна, ДПС, от което Местан беше отстрелян, или както е модерно, а и по-точно да се каже, "опраскан", от години е член на Либералния интернационал и АЛДЕ (ДПС помогна и за членството на НДСВ в алианса). Наскоро президентът на АЛДЕ – Ханс Ван Бален коментира по повод на претенциите на Местан във връзка с неговото светкавично отстраняване, че АЛДЕ "ще продължи да работи" с ДПС и новото ръководство, движението е "демократична партия", а председателят е сменен по "демократичен път". В момента в АЛДЕ има четирима евродепутати, които са от ДПС. С други думи,


под въпрос е европейската легитимност/перспективи на Местан


Твърде вероятно е ДПС да попречи на всякакви опити на ДОСТ да намери място в алианса (любопитна "подробност", Илхан Кючук от ДПС е вицепрезидент на АЛДЕ и шеф на МДПС). От друга страна, съмнявам се, че за турците и ромите, които са огромното мнозинство сред потенциалните избиратели на новата формация (която, разбира се, още е изцяло виртуална), "привързаността" към либералните и евроатлантическите ценности е "решителната карта", с която Местан би могъл да спечели техните гласове.


ДПС е партия изградена на традиционни, в определен смисъл домодерни, патриархални отношения и зависимости, които много трудно могат да бъдат променени. Тези, които са получили протекции от ДПС или просто са "вплетени" по някакъв начин в стройната организация или мрежа на партията, по всяка вероятност ще продължат да бъдат нейни клиенти.


Следователно, второ, във външнополитически план Местан може да възлага най-големи надежди на протекциите и спонсорството, които може да получи от Турция. Разбира се,


самият той се опитва да омаловажи ролята,
която Анкара има в неговите планове


Но дори само фактът, че той беше приютен в турското посолство след неблагоприятната за него "рокада" в ДПС (и ако наивно оставим на страна например жестовете на посланик Сюлейман Гьокче и други турски дипломати в подкрепа на Местан), показва недвусмислено къде са патроните и "меценатите" на бившия лидер на ДПС. От една страна, сянката на Ердоган, която пада върху още неродения ДОСТ, допълнително ще осуети неговата европейска легитимация. От друга, струва ми се, че Местан беше истински "интересен" и "привлекателен" за нашата южна съседка, докато беше начело ДПС. Следващите месеци ще бъдат критични за това дали новият проект ще оправдае инвестициите в него или не.


Трето, като поредната формация, която претендира за това, че е истински (т.е. за разлика от ДПС на Доган) защитник на интересите на малцинствените етнически общности в България, ценностите на мултикултурализма, толерантността и т.н., ДОСТ се позиционира в пренаселена политическа ниша. Бъдещето на Местан и неговия проект изглежда самотно. Едва ли НПСД и други формации с подобни претенции ще се изкушат да работят с тях (засега Корман Исмаилов и Касим Дал например дават категорични сигнали за противното).


Четвърто,


Местан се опитва да заеме позиция
и да говори от "високата трибуна на морала",
която не му подхожда


Той отправи призив към министър-председателя да посочи кои са олигарсите в България, опитвайки се да внуши зависимостта на ГЕРБ от определени медийни кръгове и бизнес интереси, които през 2013 г. са прекъснали живота на кабинета "Борисов 1". Местан обаче трябва да отговори поне на два въпроса: "какво правеше ДПС по времето, когато той беше председател, в коалиция с БСП в кабинета Орешарски"; "чии интереси защитаваше, когато Делян Пеевски оглави ДАНС, а в столицата и страната започнаха протести". Местан трудно ще влезе в образа на "обикновен изпълнител" на повелите, идващи от сараите, който след "двадесет години политическа кариера живее на квартира в София". А дори да е бил само послушник в ДПС, защо му отне толкова време, за да стане праведник.


Пето, като много от депутатите, принадлежащи към малките партии в 43-тото Народно събрание, отцепниците около Местан страдат от особена форма на политическа шизофрения. От една страна, бившият лидер на ДПС критикува ГЕРБ и Борисов, но, от друга, попречи с гласа си да бъде бламирана кандидатурата на Кунева за министър на образованието, която беше подкрепена от министър-председателя. Подобен политически шпагат обикновено завършва с тежко падане между двата стола...


В резюме перспективите пред Местан не са нито достойни за неговите големи политически амбиции, нито розови.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Зависи от платежоспособността и постоянството на спонсорите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Весело
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На Местан бързо да му донесат кафявите гащи.

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредния провален политик, който ще прави нова партия. Ииии пак целия в бяло.

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  ДОСТ е турския огледален вариант на ГЕРБ, защото огледалният образ не е точно образът на оригинала, т.е. когато вдигнеш дясната си ръка, на огледалото се вижда, че образът е вдигнал лявата си ръка!
  Една от целите на формацията ще бъде да овладее гласовете на българските турци, изселили се в Република Турция.
  Другата цел е ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ България да подкрепи едно бъдещо създаване на държавата Кюрдистан, от което Турция много се страхува.

 6. 6 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Турците и ромите може да не се впечатлят от евроатлантическата ориентация. Но силно ще се впечатлят от пропагандата на Турция. Чрез медии, официални лица, изселници, емисари, роднини и пр. Иван Костов посочи тези фактори като основни за ориентацията на електората.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Дори и да е бил само изпълнител на поръчки пак няма моралното правило повече да бъде в политиката. Той не е напуснал в несъгласие. Изгонен е като мръсно коте от стопанина си. Къде е тръгнал?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 8. 8 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ако вземе поне 20% от онова проклятие, значи е розово.

 9. 9 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Каква свобода, на кого служи досега? С нищо не допринесе за свободата докато бяхте във властта. Как ще стане сега? Поредният провалил се.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Абсолютно. Даже им желая скоро всяка махала със собствено ДПС.

 11. 11 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Нямам нищо против разсъжденията, даже съм съгласен до голяма част. Все пак съм малко учуден - на авторът не му е идвало на ум да поговори с "потенциални избиратели" или не му стигат парите за гориво да отиде при тях.
  Четенето на вестници и ходенето на пресконференции е хубаво нещо, но е добре от време на време да се ходи до Джебел и Исперих (например).

  Никола Йорданов
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Зависи какви парета ще застанат зад ДОСТ. Ако са сериозни и с полезни идеи, може и да му се отвори парашута на Местан...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Следващите парламентарни избори ще покажат какво е бъдещето на тази нова формация. До тогава можем само да гадаем, макар и да звучи логично позицията в статията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Казаното в статията сигурно е вярно, но аз пожелавам на Местан да грабне точно половината от електората на ДПС, така че нито една от двете партии да не мине 4-те процента!

 15. 15 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  В анализа е пропуснат много важния момент с гласовете на българските изселници в Турция, които ще подкрепят посочения им от Турция кандидат, а не специално ДПС. Това са поне едно 100 000 гласа, които сериозно могат да променят българския политически пейзаж.

  Да се подценява проектът на Местан е проява на политическа незрялост и късогледство.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 16. 16 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Трудно ми е да посоча по-противен политик на Българската сцена. Дори Пееффски е някак си по-малко противен, бидейки безглаголен. Обаче Местан е злобно и отмъстително човече. Бивш агент, ама това е най-малкото зло - че то кой не е? Прекалено близо до Турция, което нервира повечето хора (прекалената близост с Русия е още по-опасна и характерна за много политици). Местан е олицетворение на сбъркаността на българската политика и мироглед по отношение на българските турци. Крайно време е да се покаже истината - тези хора са потомци на прабългари, кумани, печенеги, узи (Делиормана), на юруци (Кърджалийско) и пр. други тюркоезични народи, дошли на Балканите доста преди Османската държава. В този смисъл, да се акцентува на близост с днешна Турция е малко пресилено. Ислямът също не вирее (особено в Делиормана) сред тези хора (много езически традиции са били още живи допреди 50-80 години. Всичко това добре се знае от историци, както и сред самото население. Само че, властта в България прави всичко възможно да турцизира и ислямизира (да, точно, ДАНС е в основата на радикалния и пр. Ислям и неговото разпространение в България! Че как тъй се пускат вахабити да проповядват сред циганите, да се строят джамии със Сауди пари и пр.?), та, значи властта ислямизира тези хора, за да си служи с тях като патерица на властта. Тази линия на поведение, особено стимулирането на Исляма е зададена от КГБ (както това се прави в бившите републики на ссср, подсилва се исляма за да се подтисне национализма). Местан е просто пионка, много изгодна за Петата Колона на Русия, като уж антипод на Доган, който пък си е човек на Москва (именно затова има и такова влияние).

 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Розово ли е бъдещето пред политическия проект на Местан

  Бъдещето му е с розов фон на който има кафяви петна (все по-големи).

 18. 18 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ДОСТатъчно видяхме от Местан.Време е да се оттегли.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 19. 19 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На мене ми е важно, да открадне, ако може, гласове от ДПС. Най-добре толкова, че сам да не влезе в НС, а и на Доган да попречи.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 936 Неутрално

  На ДОСТ му е достатъчна една
  година да изчезне от сцената!
  Очакваме с нетърпение и
  следващия отцепник от ДПС
  докато се разпадне съвсем!!!

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  Процесите в турското електорално пространство ще си останат предимно там- избирателите ще се преливат от Доган към Местан и обратно. За мен е по-интерсно, какво става с един друг нов проект, гръмогласно обявен за единствения "автентично десен"? Засега е изяснена само базата му- КТБ.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  До коментар [#20] от "valtoro":
  На ДОСТ му е достатъчна една
  година да изчезне от сцената!
  .............
  Ще си имаме путинско ДПС и ердоганско ДОСТ, кеф ти марули, кеф ти краставици.
  Само файдата не виждам нещо. За нас, де.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#16:"transvaal"]Крайно време е да се покаже истината - тези хора са потомци на прабългари, кумани, печенеги, узи (Делиормана), на юруци (Кърджалийско) и пр. други тюркоезични народи, дошли на Балканите доста преди Османската държава.[/quote]
  И смята6 4е това 6те промени не6то??
  Осъзнава6 ли опасността от национално разделение на база "българ6тина" в перспектива?За6то едни "българи" говорят славянски език а "други" са туркофони?За6то славянският език е доминантен и официален а моят май4ин турко-български е потиснат?Кои българи са със запазен "български" език и за6то?Не е ли фал6 "българи" славянофони да пледират за "българ6тина" при положение,4е именно "те" са си сменили езика? Като носители на първи4ния автенти4ния "българизъм" няма да е дале4 времето /КАТО ПРОГНОЗА/ да поискам останалите българи славянофони да възприемат автенти4ния "български/турски" език.Кой е българинът и дали има равнопоставеност между двете групи етни4ески на езикова основа?И как 6те се нари4а езикът който ми е май4ин-турски? български?
  И о6те много други подводни невидими в момента препъникамъни и въпроси.
  [quote#16:"transvaal"]Ислямът също не вирее (особено в Делиормана) сред тези хора (много езически традиции са били още живи допреди 50-80 години. [/quote]
  От Делиормана съм живея в Турция.Ези4еските традиции са запазени в по голяма степен именно в Анадола,което не е пре4ка за "силна ислямизация".Не съм съгласен за слабо представяне на исляма при сравнение между Родопи и Делиормана.Не виждам разлика пък и едва ли е от зна4ение.Религията при нас идва след националната принадлежност както неведнъж си изтъквал.

  [quote#16:"transvaal"]турцизира[/quote]
  Дори не се спирам Ако все пак е имало подобен процес то той е приклу4ен.
  Поздрави.

  ne mutlu türküm diyene.
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  "Местан се опитва да заеме позиция
  и да говори от "високата трибуна на морала",
  която не му подхожда"

  Определено! Дори е цинично да го прави. Къде беше досега, не съдейства ли той и то много за създаване на този прослувут модел "КОЙ"?

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Всеки отцепен глас от ДПС е от полза за нас, но няма как да организацията на Местан да има розово бъдеще, най-малкото понеже самия той е безкрайно компроментиран и спора кой от двамата с Доган е по-компроментиран е смешен.
  Но външнополитическата подкрепа за ДПС от страна на Алианнса на либералите има съвсем друга причина - наличните депутати от ДПС в тяхната група и те нямат интерес да си редуцират броя, дори и да имат нещо срещу него.

 26. 26 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Местан що не вземе вместо ДОСТ да нарече новия си проект АВЕР - Алианс на Верни на Ердоган Ратаи.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 27. 27 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#16:"transvaal"]Трудно ми е да посоча по-противен политик на Българската сцена. Дори Пееффски е някак си по-малко противен, ....[/quote]странно - Доган не ти ли е по-противен! дори и с недемократичния, авторитарен начин за сваляне на месан?! с това че разпределяше порциите? с това че сваляше правителства, включваше се в безпринципни коалиции? значи местан ти е по противен от певски само защото говори по интелигентно? а оня е мутра!
  Местан ми бе противен, защото го асоциирах с Пеевски и доган. А сега те го смазаха, няма как да ми е по-противен от тях. само на мурзилките доган е симпатичен - нали си е путлерофил!

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Още преди две години отбелязх, че Местан е обсебен от нездрави мисли. Оттогава до днес - нищо ново. Пътят към небитието понякога е дълъг и труден, гаден и отегчителен.

 29. 29 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Любопитно

  [quote#21:"Дон Кихот"]За мен е по-интерсно, какво става с един друг нов проект, гръмогласно обявен за единствения "автентично десен"? [/quote]

  "Десен" по български или либерално ляв по американски?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 30. 30 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#22:"СДС"]Ще си имаме путинско ДПС и ердоганско ДОСТ, кеф ти марули, кеф ти краставици. Само файдата не виждам нещо. За нас, де.[/quote]за кои нас? Я уточни! защото:
  за пропутинските българофоби няма файда
  за проердоганските българофоби няма файда
  но за България файдата е голяма !!! отслабва влиянието на вредна за нас партия! -ДПС!! И в конкуренцията за общ електорат почват да си вадят кирливите ризи. МЕСТАН ЗНАЕ МНОГО. да разкаже само как самоубиваха хора в сарая!
  И за българските турци има файда - вече имат избор - могат да гласуват и за ДПС, и за ДОСТ и за корман!! а защо не и за друга партия

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Много добър анализ.
  В него се поставят въпроси, на които дори Местан едва ли би могъл да отговори.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Мисля, че „скандалното” отделяне на Лютви Местан от Ахмед Доган е пореден театър на задкулисието за мобилизиране и оползотворяване на разочарования мюсююлмански вот на ДПС. Така чрез старата партия на агент Сава и чрез новата партия на агент Павел той ще бъде отново прибран в парламентарната мрежа на задкулисието. Иначе кой би позволил на Местан да изгражда необезпокоявано свои структури из страната за сметка на ДПС ? Абсурд !

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално
 34. 34 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 805 Весело

  Не е розово. Червено е.

 35. 35 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще мъти много водата на ДПС. Почнаха и от днес реакциите на Турция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Е па Местане,няма как да стане!

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Розовото бъдеще със зелени краища беше от едно време... със светлото бъдеще.

 38. 38 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Някои забравиха че Турция не е само Ердоган

 39. 39 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Ако нашите решат че т.нар. ДОСТ е творение на турската държава и представлява нещо неясно а в перспектива и опасно (може и да не ама никога не знаеш) могат много лесно да им подрежат крилцата.

  1. Международна политическа легитимност нямат. Това много добре е казано в статията.
  2. Структури в България нямат. Структури не се създават за 5 месеца. Като нямаш структури можеш да стоиш върху куфари с пари и какво от това - нищо.
  3. Времето като фактор - ако нашите разбират това творение като неестествено правят 2 неща:
  А) Избори "2 в 1" наесен, когато тоя няма да може да се е организирал.
  Б) Хипотезата, че ще разчита на изселническата маса е лесно преодолима. Взима се решение за гласуване само в дипломатическите предсавителства - никакви 20 секции в Турция.
  4. За циганите ДПС ще се погрижи.
  5. Онова, с което ДПС има силно влияние е присъствието в централната и местна администрация. Този там няма един човек, който ще се откаже от благините. И тук е бита карта.

  Заглавието е много добро. С две думи бъдещето му ще бъде черно.

 40. 40 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "toffeetwr":

  Местан ще има да ги сънува тези 100 000 от Турция. Той там няма "организатори" каквито ДПС има. Прочетете и т.3 в горния ми пост. Има и още нещо, което е въпрос на психология: турците са благодарни когато някой е направил нещо за тях, не са като нас българите пълни неблагодарници. За тях са правили Доган и ДПС. Ако Местан си мисли, че турската държава може да ги изкара да гласуват за него "под строй със песен" дълбоко се лъже. Пример - Касим Дал, който се прегръщаше с Ердоган. И е очевидно тъп, като не си е направил изводите от случая Касим Дал. Къде е сега Касим Дал - никъде. Депутатът му Корман Исмаилов не беше избран в Лудогорието техен уж бастион, а влезе в Парламента като част от листата на Реформаторите в София, на избираемо място подарено му от ДСБ. Тъй че ще свърши като Касим Дал.

 41. 41 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 309 Неутрално


  [quote#27:"bgpatriot"]говори по интелигентно? а оня е мутра! [/quote]

  Говори с клишета и чуждици ченгесарски не интелигентно!

 42. 42 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 442 Гневно

  ДОСТ!?! DOST!?! А не е ли ХАИН!?!

  Мама т* [email protected]%&%@#$##$*!!!

 43. 43 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Розово. Цветът на порното.

 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като самостоятелен политик, който може да бъде истински лидер, Местан ни пет пари не струва. Иначе Доган нямаше да го посочи за псевдолидер на ДПС, който върши неговата работа. Защото един истински лидер никога не би се съгласил да бъде подставено лице, а ако се съгласи, никога не би останал послушно такъв и би намерил начин да реализира своето лидерство. Както направи Сергей Станишев например, който по подобен начин трябваше да замества реалния лидер на БСП докато истинският лидер завърши своето президентство..

  Нещо повече. Местан и като политик ни лула тютюн не чини. Като политик поведението му беше претенциозно, но неефективно от чисто политическа гледна точка. А и сега продължава да е такова, което личи и от претенциозвоно име на новата партия, която иска да създаде, което при цялата си претенциозност съвсем глупаво реализира като абревиатура турска, а не българска дума. Да не говорим колко баламски ББ го изпързаля при почерпката с кафето, толкова баламски, че дори само това би дало достатъчно основание на Доган да го изрита от лидерския му пост. Да не говорим за абсолютно неадекватното му поведение и действията му в текущия скандал.

  Разбира се, дори когато за лидер на една новосъздавана партия се избира подобен псевдолидер, ако зад него стои една 80-милионна Турция, водеща политика на възстановяване на Турската империя, нещата могат да се окажат сериозни. Но само в един единствен случай: Ако българският управляващ елит продължава да води такава колеблива, страхлива или глупава политика спрямо Турция, каквато е политиката на сегашното ни правителство.

  И всичко това е така само ако е на лице едно голямо АКО. Само ако Местан все пак успее да създаде партия, която да е в състояние да се противопостави на ДПС или да повлече и ДПС да тръгне по нейния път.

 45. 45 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Розово, та чак кааармазъ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK