България: 2016 към 1966 г.

Ирина Бокова на митинг на БСП преди изборите 2001 г.

© Живко Ангелов

Ирина Бокова на митинг на БСП преди изборите 2001 г.Текстът е от портала "Култура"


Историческото и политическо време се разминава с календарното и тази особеност на времето е добре известна. Затова живеем със синдрома на déjà vu: постоянно имаме усещането, че пребиваваме в нещо вече видяно, без да е задължително да сме били физически "там някъде", свидетели на всичко, което ни се струва до болка познато.


В тази връзка "хронологичният коректив", формулиран в средата на 50-те години на ХХ в. от френския философ-неохегелианец Александър Кожев, предлага прелюбопитен метод в политическия анализ. При едно свое посещение в Москва, Кожев (комуто Фукуяма дължи идеята за "края на историята", а Обединена Европа – проектите за Общия пазар) си дава сметка за нещо необичайно. Неговите руски корени му позволяват без затруднение да се ориентира в съветското настояще, ала въпреки всичко през цялото време той има усещането, че нещо "не е така", за размиване в историческо déjà vu. Една вечер в хотелската стая той бива споходен от внезапно прозрение: различните общества могат да съсъществуват календарно, но не и исторически. Съветска Русия изостава в развитието си от Запада с около 70 години (заради болшевишката революция и деспотизма на царския режим). Следователно, ако анализаторите искат да са коректни в прогнозите си, би трябвало да извадят тези 70 години от сметките и едва тогава да осмислят случващото се. Ето защо Александър Кожев си прави следния експеримент – изпраща до Париж и Брюксел структурен анализ на СССР от август 1957 г., чиято макрорамка се вписва в реалностите на 1887 г.
Чисто литературна фантазия, ще си рекат някои. И все пак "хронологичният коректив" е интересен метод. От него излиза, че болшевишката революция от 1917 г. е "потопена" в 1847 г., а свръх-ускорената индустриализация на СССР от 30-те години на ХХ в. на практика отразява развитието на Западна Европа от края на 60-те години на XIX в. Което, според Кожев, намира пълното си отражение в съветското разбиране за ролята на армия, държава и (партийна) администрация, както и в насаждания еклектизъм в културата, характерен за края на ХIХ в.


В историята няма "скоби", но ако само за миг приемем, че в прогностиката на Кожев има нещо вярно, излиза, че днешна Русия пребивава в 1956 г. Тоест, че новият "култ към личността" е в ход и че Владимир Путин, вместо да е смекчена реплика на Сталин, всъщност е някаква гримирана реплика на Хрушчов, тръгнал да плаши Запада, тропайки с обувка по трибуната на ООН, докато произнася прочутата си реплика: "Ние ще ви закопаем!" И което е още по-лошо – световният конфликт с възможен ядрен удар (Карибската криза) тепърва предстои.


А какво би станало, ако вземем, че приложим метода на Кожев към България?


Приемаме, че споменатите 70 години са константата в уравнението на Русия  (които съвпадат изцяло с нейния комунистически период).


Следователно същата процедура, приложена към България, би следвало да изглежда така: махаме комунистическия период (закръглен на 50 години за по-лесно) и тогава пред нас изниква следната перспектива: 2016=1966 г.


Пак повтарям: методологията на Кожев не предполага пълно съвпадение на години, а просто чрез наслагването им позволява да се види тенденцията в процесите – какво е било и какво е сега.


И така:


1. Вътрешната политика: 1966 е година на "стабилизацията". Предишната година е имало избори. Опозиция вече няма. Всичко се е вляло в управляващото ОФ, което печели 99,85 % от гласовете – във всички градове и села в страната. И още на първата парламентарна сесия Тодор Живков е преизбран за министър-председател и започва да налива основите на държавността.


Дотук, с днешна дата, всичко звучи разбираемо и познато.


Вярно, винаги има заговори, козни и конспирации. Сценарии, които целят дестабилизацията на властта. Ала нали за това са службите, които бдят. Година по-рано те успяват да предотвратят и заговора на началника на Софийския гарнизон ген. Цвятко Анев и на партийния деец Иван Тодоров-Горуня. С оглед на това се извършва и мащабна реорганизация в силовите структури, като ДС се отделя от МВР. Подготвя се и създаването на "политическата полиция" – VI управление на Държавна сигурност, което става факт година по-късно. А как реагират на това гражданите? Отговор намираме в докладите, изпращани в Лондон, от тогавашния британски посланик Уилям Харпъм, който пише до Форийн офис: "Мнозинството българи не подкрепят режима, но са прекалено пасивни и прекалено ангажирани със собственото си индивидуално благополучие, за да изразят открито своята неприязън".


Констатация, която също ни е до болка позната.


2. В международен план: в Близкия Изток ври и кипи. Ирак е в сериозна криза заради невъзможността да се постигне решение на кюрдския проблем, има бунтове в размирните кюрдски провинции. В Либия се подготвя държавен преврат. Заговорници, начело с Муамар Кадафи, се готвят да вземат властта. Възникват сблъсъци в Северен Йемен на местни войскови части с египетския окупационен корпус.


И забележете: в края на годината има избор за генерален секретар на ООН. За втори мандат с подкрепата на целия комунистически блок е избран бирманският дипломат У Тан. Събитието е отбелязано с големи заглавия в официозната българска преса (друга не е имало), като особено явна е радостта на в. "Работническо дело", чийто главен редактор е др. Георги Боков. В уводните статии на органа на БКП от 2-3 декември се изтъква миротворческата дейност на У Тан в заклеймяването на империалистическите подпалвачи на войни, позицията му срещу израелския ционизъм, изтеглянето на мироопазващите сили на ООН от Синайския полуостров по настояване на египетския президент Гамал Абдел Насър, подкрепата, с която той се ползва от страна на СССР, социалистическите страни и прогресивната част от човечеството.


Как да не признаем, че "хронологичният коректив" на Александър Кожев сработва. Ала все пак година с година не си приличат. Убеден съм, че и в най-бурните си сънища главният редактор на в. "Работническо дело" др. Георги Боков не е могъл и да мечтае, че само 50 години по-късно в издания, ръководени с принципи и методи, сходни с неговите, ще се води кампания за генерален секретар на ООН в подкрепа на дъщеря му – Ирина Бокова. Че синове и дъщери на негови съратници ще дават мило и драго, за да подготвят "миротворческата й мисия" в "бърлогата на империализма" и ще се отправят "ултиматуми". Че отново, и то с подкрепата на Москва, ще се сбъдне неговата заветна цел, в името на която той не е жалил нищо и никого, най-вече кръвта на "народните врагове", която е проливал на воля.


И все пак, струва ми се, че даже тогавашното "Работническо дело", дори заради кандидатурата на дъщерята на главния редактор, едва ли щеше да публикува откровението на един днешен голф-социолог, че всеки, който не подкрепя Ирина Бокова, извършва по-голямо предателство, отколкото би било предателството към Ботев и Левски, взети заедно.


Всяко време явно има своята мяра, изплъзваща се от "хронологичния коректив".


3. "Голямата" и "малката правда": През 1966 г., за да балансира "стабилността си", Тодор Живков стига до най-известната си управленска формула. В реч пред събрание на Писателския съюз той лансира идеята за "двете правди" – "голямата" и "малката", наложила траен отпечатък върху българското общество. С термина "малката правда" мислителят от Правец обяснява парадокса защо всичко в България хем е наред, а хем не е. От една страна, "има кражби, корупция, несправедливост, егоизъм, бездушие, прояви на низък морал, бюрокрация и какво ли не още". "Но това – заявява Живков – е само "малката правда за нашия живот". Тя не отразява истинското състояние на нещата, защото "нашата действителност трябва да се разглежда в своето постъпателно развитие, а не от позициите на дребнобуржоазния радикализъм и либерализъм".


И тук, струва ми се, зацикляме и се озоваваме в най-болезнената точка на историческото наслагване: в 2016 към 1966 г.  заживяхме и живеем все повече "по живковски" – в реалностите на "малката правда".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  в 2016 към 1966 г. заживяхме и живеем все повече "по живковски" – в реалностите на "малката правда",или на по малкото зло.

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Единствената разлика е, че през 1966 година,не ни пукаше за Умерената сирийска опозиция,а и още не бяхме опитали от вкусните атлантически ценности.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Много интересна аналогия, макар и с немалко стъкмистика.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  И тогава ни управляваха комунисти и сега пак същото.

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Аз виждам нещата по- просто. Ирина Бокова ще бъде отстреляна поне от три държави, като Сащ и Великобритания са първите две. Това е изстрел в небето, празен изстрел, който симулира реално прицелване. Вътрешнокоалиционна дъвка- гоце вика аз надделях вижте ме, борисов си крепи коалицията, ирина пада достойно и изчезва ве небитието.

 7. 7 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#2:"Краде ми се мили мой!"]ще не бяхме опитали от вкусните атлантически ценности. [/quote]

  Но пък се радвахте с пълни сили на евразийските такива, не ?

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Много интересно четиво - поздравления за автора!

 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Без Живков, по живковски!

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7502 Неутрално

  От 100 кладенеца вода се мъчи да донесе авторът , за да направи аналогията на Живков с Борисов, която беше направена още през 2009 -та година !

  [email protected]
 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 788 Весело

  Основната причина да номинираме Бокова бе, че тюрбанката др. Евг. Живкова бе убита от ДС през 80-те и чисто физически няма как да е нашият кандидат - в ООН не приемат лидерството на мумии от мавзолеи, седиалището й не е в Русия. Залудо се е хабила със "Знаме на мира", не доживя да "пожъне" облагите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "Мнозинството българи не подкрепят режима, но са прекалено пасивни и прекалено ангажирани със собственото си индивидуално благополучие, за да изразят открито своята неприязън".

  Това е есенцията от статията.Народе!!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  [quote#10:"karabastun"]От 100 кладенеца вода се мъчи да донесе авторът , за да направи аналогията на Живков с Борисов[/quote]
  Борисов сам е казвал,че Живков му е сред учителите и кумирите

 14. 14 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Лошото е, че се задоволяваме с "малката правда" и продължаваме да сме пасивни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#14] от "Михаил Маринов":


  [quote#14:"Михаил Маринов"]Лошото е, че се задоволяваме с "малката правда" и продължаваме да сме пасивни.
  [/quote]

  Съгласен при това трябва да се отбележи разликата, защото тогава, ако тръгне човек да се дърпа, може и рискуваше ако не живот, то големи неприятности с последствия за семейството, докато сега поне този фактор го няма, а ние се подаваме на една вярно мощна и заливаща пропгнда, но с много ниско качество и не ни прави чест като народ, да сме толкова "лесни".

 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добре , Тони ...
  Само по- силно би трябвало, да подчертаеш абсурдността, все пак сме в 21- вия ВЕК ..))
  А оттам, и развитието ни като държава ..
  Накъде отиваме ?? Какво правим сега и днес ???
  Така ли ще бъде, пак , като в миналото , 'незабравимо " !!???...))
  Как се развиваме, ако се повтаряме, като общество, гражданско и т.н. ....

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Фактите и алюзиите , ВЕЧЕ не са достатъчни ..
  Вярно, предразполагат за размисъл , НО...

  трябват ясно послания , директни, разбираеми...
  ТАКА , просто, в 21- вия век , НЕ можем да продължаваме ..
  Не само с пеевски, бокова или Съдебната система ..
  С почти всичко около НАС- така повече не можееее...:)
  Не може бавноразвиващи се - да определят ПЪТЯ на Нова, съвременена България ...
  Не може да се излагаме , да НИ излагат - някои - пред ЕС и света !!!
  Докладите от ЕС - са като за аборигени- обидни и едни и същи, защото сме си ИЗБРАЛИ аборогени, комунисти, гоцета , неандерталци - да ни 'управляват !!??

  Не може, бе , другари простаци ...
  Прости сте , не сте в 21- вия век :))

  BIG AL
 18. 18 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако сега беше 1966 г. Тони Николов нямаше да папка западни пари като се прави на интересен. Много вероятно щеше да е партиен секретар в някое учреждение.

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Интересно сравнение. За мен България не е с 50, но с 20-тина години след развития свят, като изостава с темпото в момента. Държави като Молдова, Армения и т.н. са с още 10 отгоре, а за руснаците не знам кога ще ги навести цивилизацията, защото нещата вървят стремглаво надолу.

 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тони, аналогиите са опасно нещо. Кожев е срвнявал развитието на Русия с това на Запада. Не можеш да сравняваш по тази логика положението на България сега с положението на същата България преди 50г. Можеш да сравняваш с развитието на Запада преди да казем 50 г. През 1968 избухнаха студентските революции на Запад. Това трябва да очакваме у нас. Студентите да пометат Статуквото!

 21. 21 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето че можело и сравнително политкоректно, без изтъпления, че даже и забавно да се пише по темата и при това пак в подкрепа на правилната линия! Някои автори явно го могат, да не се чудите после що някои получават повече грантове от други, гледайте и се учете!

 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#5] от "foxa5":
  [quote#5:"foxa5"]И тогава ни управляваха комунисти и сега пак същото.[/quote]Като изключим мандата на Филип Димитров и този на Иван Костов, все комунисти са имали мнозинство и са управлявали след комунистическия преврат подкрепен от съветската армия агресор.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Весело

  Боже, какви глупости!
  николов, хич не се и опитвай да си служиш със софизми - на теб не ти се удава така лесно, както на смилов
  А иначе, периодът от 70 години е отдавна забелязан от истинските учени и се нарича "големите вълни на Кондратиев".
  Оставям на форумците да открият кой е той и какво е открил - поне ще е нещо стойностно, вместо псевдонаучните упражнения на мистър николов

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  поправка към коментар 23
  Исках да кажа "ДЪЛГИТЕ вълни на Кондратиев"

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#9:"balkantourist"]Без Живков, по живковски![/quote]
  С Бойку, по Живковски!

 26. 26 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 1023 Весело

  гениална идея на кожев и налагането върху татковината е пълно и правилно. след като десари раздават плакети, кръстени ст. стамболов, на други такива сме си точно в 1966. скоро ще дойде и далаверата с тексим - ктб.

 27. 27 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#20:"bawarec"]През 1968 избухнаха студентските революции на Запад. Това трябва да очакваме у нас. Студентите да пометат Статуквото! [/quote]
  Ето на това разчитам аз . Всички останали сме малко или много обременени

 28. 28 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  1966-управлява Живков и комунистите,Боков оглавява официоза Работническо дело,разкрити руски агенти са персона нон грата в Турция.
  2016-та : управляват всякакви пребоядисани комунисти начело с бившия бодигард на Живков,дъщерята на Боков е шеф на Юнеско и кандидат за председател на ООН,двама известни руски агенти с българско гражданство са персона нон-грата в Турция....

 29. 29 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#23:"els_g"]А иначе, периодът от 70 години е отдавна забелязан от истинските учени и се нарича "големите вълни на Кондратиев". [/quote]

  Вълните на Кондратиев нямат нищо общо с това което е описано от Кожев, защото касаят периодичност от възход и рецесия за едно общество било то цялото човечество или отделно национално общество ако е затворена система.
  Кожев има предвид разлики в развитието на различни национални общества. В даденият случай безнадеждното изоставане на мужиците от нормалните хора.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  "Следователно същата процедура, приложена към България, би следвало да изглежда така"
  Нямаше ли да бъде по-убедително, ако същата процедура беше приложена към САЩ, Англия, Германия, Франция и Япония!?
  Или нямаше да съответствува на пропагандните цели?
  Защото, ако се продължи с аналогиите, преди 70 години арабските страни пак са били "запролетени":
  1954 - Американцы на основании соглашения от 9 сентября 1954 г. оставили за собой самую большую на севере Африки военно-воздушную базу Уилус-Филд, близ Триполи, которой они владели с 1945 года, а также опутали ливийскую территорию целой сетью постов и взлетно-посадочных площадок;
  7 април 1956 г. Мароко отхвърля колониалното робство от Испания;
  20 март 1956 г. Тунис отхвърля колониалното робство на Франция;
  1956 - The Suez Crisis, also named the Tripartite Aggression and the Kadesh Operation, was an invasion of Egypt in late 1956 by Israel, followed by the United Kingdom and France. The aims were to regain Western control of the Suez Canal and to remove Egyptian President Gamal Abdel Nasser from power;
  5 юли 1962 г. Алжир отхвърля колониалното робство на Франция;
  1967 - The revolution in the north coincided with the Aden Emergency, which hastened the end of British rule in the south. On 30 November 1967, the state of South Yemen was formed;
  Няма да е лошо и да се погледне историята на Ирак, където през 1920 г. Великобритания налага монархия начело с Хашемитската династия и окончателно предопределя иракските граници, без да вземе под внимание интересите на отделните етнически и религиозни групи, като кюрдите и асирийците на север. Това довежда до шиитски и кюрдски бунтове по време на британския мандат, който прераства в окупация до 1958 г.
  Сега САЩ правят обратното, като толерират шиитски групи и кюрдите ... и държавата е отново размирна.

 31. 31 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#30] от "wanderer":

  Точно това са дългите вълни на Кондратиев.
  Но не стават за пропагандните цели на николов и сие

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 32. 32 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#29] от "pomnesht":

  [quote#29:"pomnesht"]Кожев има предвид разлики в развитието на различни национални общества. [/quote]

  Кожев просто безсрамно използва дъгите вълни на Кондратиев за свои си (пропагандни?) цели. Жалко, че се хващате на въдицата.

  [quote#29:"pomnesht"]безнадеждното изоставане на мужиците от нормалните хора. [/quote]

  Я го кажете това на щатските анализатори, за да успокоите, че те, горките, се вайкат и са в ужас от демонстрираната военна техника на Русия в Сирия...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 33. 33 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#32] от "els_g":


  [quote#32:"els_g"]Я го кажете това на щатските анализатори, за да успокоите, че те, горките, се вайкат и са в ужас от демонстрираната военна техника на Русия в Сирия... [/quote]

  Аз съм на 67 години и през целият ми живот американците са били в "ужас" от "изключителната" военна техника на мужиците, така че съм последният който ще се впечатли от тази пропаганда.
  Аз залагам на американците и искам да остана на територията на НАТО а вие щом вярвате на мужиците може да се изселите в Русия за сигурност.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#29:"pomnesht"]Вълните на Кондратиев нямат нищо общо с това което е описано от Кожев[/quote]
  Напротив, макар че самият Кондратиев не е успял (поубили са го правоверните червени) да даде обяснение за наблюдението си. Но все повече рационални икономисти се връщат към неговото откритие. https://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
  Може би най-доброто обяснине е K-Wave (≈60 years = two generations), обединяваща техническото и демографското развитие. Икономиката до края на 20 век некога не е отчитала като "капитал" техническата грамотност и способността да се създаде потомство. Пресен пример, "евтината работна ръка", мигрантите в Европа, не замениха "свръх скъпо струващите" банкери. Собственикът на банката, експлоататорът (по Маркс) дори не си и помислят такова нещо.
  [quote#29:"pomnesht"]разлики в развитието на различни национални общества[/quote]
  Каквито и разлики да има в различните народи, те се "обират" в цикъла на една K-Wave, две поколения - това, което са мислили "дядовците", внуците намират начин да го осъществят. Стига само народите да са "отворени" към другите, а не като самодостатъчни племена в Амазонската джунгла. Може да видите развитието на Япония, сега на Китай и Южна Корея (а също и на Северна Корея макар и да не е в желаната демократична посока).

 35. 35 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#33] от "pomnesht":

  [quote#33:"pomnesht"]Аз залагам на американците и искам да остана на територията на НАТО а вие щом вярвате на мужиците може да се изселите в Русия за сигурност. [/quote]

  Ами, залагайте си, никой не ви пречи.
  Аз също харесвам обикновените хора американци (поне тези, които познавам), но външната политика на ДЪРЖАВАТА САЩ, включитено спрямо България - ненавиждам.
  Между другото, точно американци са ми се извинявали за външната политика на правителствата им спрямо нас. И те не бяха "хванати от гората" или промити мозъци...
  Освен това, смятам, че решението за това, къде ще живея, изобщо не ви влиза в работата.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 36. 36 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#34] от "wanderer":

  ++++++++++++++++

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 37. 37 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#35:"els_g"]Аз също харесвам обикновените хора американци (поне тези, които познавам), но външната политика на ДЪРЖАВАТА САЩ, включитено спрямо България - ненавиждам.
  Между другото, точно американци са ми се извинявали за външната политика на правителствата им спрямо нас.[/quote]


  А аз си мислех че пиша на човек от нас, а то било чужд трол.
  Така че не говорете от името на нас - българите вие не сте от НАС.
  А между другото живейте си където искате, за сега поне може но ако дойдат "високо технологическите" ви приятели няма да е така. Аз вече това съм го живял и никой не може да ме заблуди.

 38. 38 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България много ще страда
  от тази комунистическа зараза!

 39. 39 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "pomnesht":

  Виж ти, и какво ви дава ПРАВОТО да смятате, че вие сте олицетворение на БЪЛГАРИТЕ? Комплексарската ви нагласа?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 40. 40 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#39:"els_g"]Виж ти, и какво ви дава ПРАВОТО да смятате, че вие сте олицетворение на БЪЛГАРИТЕ? [/quote]

  Роден съм от българи, цял живот съм живял в България. Посрещал съм от 1948г всички несгоди и радости на България заедно с НЕЯ на НЕЙНАТА територия. Това е като брака - "Докато смъртта ни раздели.

 41. 41 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#40] от "pomnesht":

  Интересно, а с хората българи не си ли приказвал? Защо мислиш, че всички те споделят твоята русофобия?

  [quote#40:"pomnesht"]Роден съм от българи, цял живот съм живял в България. [/quote]

  Ако му сложиш женски род, става изречение, което аз С ГОРДОСТ бих изказала. НИКОГА не съм се срамувала от това, че съм БЪЛГАРКА! Най-малко пък сега бих го правила. Обичам Родината си и никога няма да я продам на този или онзи второразреден чуждестранен мърляч, който говори едно, а върши обратното и използва страната ни като тоалетна хартия!
  България има нужда от хора, които да работят в НЕИН интерес и за НЕЙНОТО развитие, а не в интерес на сорос и всякаква мръсна паплач с червивите им пари!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 42. 42 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#41:"els_g"]Обичам Родината си и никога няма да я продам на този или онзи второразреден чуждестранен мърляч, който говори едно, а върши обратното и използва страната ни като тоалетна хартия! [/quote]

  Е тогава вие трябва да сте най големият русофоб в България.
  Между другото от русофил до 24-та ми годишнина в такъв истински българофил какъвто се смятам ме направиха фоб на руската политика С.Радев (издаден след 9-ти за първи път 1972), З.Стоянов и двама много симпатични и интелигентни руснака от които разбрах че Путиновците са сатрапи и за собствените си хора.
  Между другото единият ме просвети в истината за Русия още по соц. време. Ако сте живели по това време можете да разберете колко е рискувал този човек.

 43. 43 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 516 Неутрално

  много добра статия но троловете не мислят и не четат - партията е права и когато е седнала . А тя винаги е една независимо от името...

  www.soundcloud.com/x2805
 44. 44 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#32] от "els_g":

  ахаха да не работите в цирк Балкански или машинописка в Позитаник 20?

  www.soundcloud.com/x2805
 45. 45 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#44] от "dj x2805":

  Виж ти, колко интересни асоциации!
  Явно сте добре запознат с политическите маймунджилъци, защо ли?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 46. 46 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#42] от "pomnesht":

  Надявам се НИКОГА да не стана -фил или -фоб!
  Това е присъщо на съзнанията, поддаващи се на фанатизъм. А за мен фанатизмът си е... ами... болест, която е опасна както за боледуващия, така и за околните. И освен това - замъглява безпристрастността на ума, което пречи на откриването на истината.
  Който иска, да си се самозаблуждава - проблемът си е негов

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 47. 47 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Има разлика в това да задаваш въпроси и в това да вярваш в тяхното разрешаване.
  *
  Нашата история е история на великите зависимости.
  *
  Собственост, съдба, време – са всъщност взаимозаменяеми думи.
  *
  Държавата е форма на народа.
  *
  Един народ става реалност само спрямо други народи.
  *
  Масата – това е краят, това е радикално нищо.
  *
  Никой няма свобода на избора.
  Освалд Шпенглер

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK