Робско самосъзнание и гражданско общество

След среща с премиера кметът на Копривщица Генчо Герданов, цитиран във "Фейсбук" от Бойко Борисов: "Искрено благодаря на г-н Борисов за оказаното внимание, благодаря за това, че поддържа турското иго..."

© Фейсбук на Бойко Борисов

След среща с премиера кметът на Копривщица Генчо Герданов, цитиран във "Фейсбук" от Бойко Борисов: "Искрено благодаря на г-н Борисов за оказаното внимание, благодаря за това, че поддържа турското иго..."Тези дни кметове, облечени в народни носии, настояха пред премиера Борисов да не се премахва "турското робство".


Добре, може би тези кметове да са наследници на роби - ако така им харесва. Аз обаче не съм. Моите прародители са били майстори, учители, има между тях и съратник на Левски. Той не е бил роб. Никой от моите прародители не е бил роб.


Докато не се освободим от робското си самосъзнание няма да прокопсаме като нация. Ще подсмърчаме и ще хленчим, че все сме на опашката и че все някой ни е виновен за това. Някой все ще ни поробва и някой ще ни освобождава. Ще продължаваме да обвиняваме все някаква чужда сила (американския империализъм, например) за това, че сме последни в ЕС, след другите народи, страдали от комунистическото "робство", от комунистическия "хомот", от комунистическото "иго" - чехи, поляци, словаци, естонци, литовци, латвийци, румънци. Всички те са пред нас. Защо така? Ами защото с робско самосъзнание се стига до под кривата круша.
Там, под кривата круша, ще си веем трибагреници и ще си пеем патриотични песни, устремени към славното минало. Докато други, свободни по дух народи, които нямат робско самочувствие и не се оплакват постоянно, че някой ги е поробил, вървят напред.


Робите се оплакват от съдбата си и същевременно раболепничат пред господарите, или се занимават с


робски тарикатлъци


- да чопнат нещичко от господарите, без да бъдат забелязани. Робите са в окови, нямат лична свобода. Те обикновено не се освобождават сами, а някой ги освобождава. Настоявайки, че сме наследници на роби, ние наистина ставаме такива. Ето това е големият проблем с метафората "турско робство".


Историците са единодушни, че резонният термин е Османско господство. Робството е една възрожденска метафора, която е изиграла своята положителна роля по време на националното освобождение, но сега е определено вредна. (Впрочем нито сърбите, нито гърците ползват тази метафора.)


Освен това, никой не е искал да замества термина "османско господство" или метафората "турско робство" с понятието "съжителство" в учебниците. Редно е, ако си кмет, да си малко по-информиран. Ако и кметовете са дезинформирани от пеевската преса (свързана впрочем с ДПС), какво остава за останалите граждани?


А културно съжителство по време на Османското господството естествено е имало. Щеше ли иначе езикът ни да е пълен с турски думи, щяха ли иначе гърци, сърби, българи и турци да имат подобни носии, подобни песни, подобни поговорки, подобни кухни? Можеш ли да живееш пет века с някого в същата държава, на същата територия, без да съжителстваш?


Разбира се, че на Балканите е имало съжителство между мюсюлмани и християни. И в по-голямата част от времето, въпреки въстанията, кланетата и религиозната сегрегация, това съжителство е било мирно.


Четете "Мостът на Дрина" на Иво Андрич по този въпрос!


Някаква форма на робство в началните години на завоеванието също е имало. Например Андрич пише за султанския роб и велик везир Мехмед Паша Соколович...Но то не се е отнасяло само за българите и далеч не за всички българи.


Българските селяни през деветнадесети век са били по-свободни от руските. Много българи са учили в Западна Европа или Русия. Накои от най-големите индустриалци и търговци в империята са били българи. А Левски е мечтаел за равноправие на всички, независимо от етнос или религия, в бъдещата чиста и свята република…


Накратко: Аз съм българин и не се смятам за наследник на роби.


Но защо отново се раздухва този измислен и безсмислен спор? Кой всъщност има полза от него? Българските историци отдавна са приели термина османско владичество. По дефиниция "робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани роби са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. Робите не притежават лична свобода. Te могат да бъдат купувани и продавани." Така че "турско робство" очевидно е метафора. Джон Ленън пееше woman is the slave of the slaves (жената е робът на робите). Русо пък казва, че човекът е роден свободен, но навсякъде е в окови. През втората половина на миналия век се говореше за "черно робство фашистко" (от комунистите), както и за съветско робство. Въпреки раболепието на някои българи пред Големия московски брат по време на Съветското тоталитарно господство, ние не сме били роби в буквалния смисъл на думата. Не сме били роби и по време на Османското владичество. Тази метафора (робство) не се употребява от съседите ни. Защо тогава мнозина български националисти се възмущават, ако им каже някой, че дедите им не са били роби?


Защо така си обичаме робството?


Робското самочувствие може да се нарече и


верноподанически начин на мислене


Това е диаметралната противоположност на гражданското самосъзнание. Да бъдеш свободен гражданин, да живееш в гражданско общество е различно от това да бъдеш верноподанник — на султана, на руския цар, на Сталин, на Путин или на другаря Живков.


Затова метафоратата "турско робство" днес способства за запазването на един ретрограден, вреден за нацията ни начин на мислене. Това е в услуга на враждебни на европейската демокрация и на гражданското общество сили.


Опитът да се създаде фалшива тревога като се разпространява невярното твърдение, че някой искал да смени робство, или господство със съжителство, съвпадна с отказа да се разреши изучаването на престъпленията на комунизма в нашите училища.


Фалшифицирането на историята, заменянето й с удобни на съветската власт митове, което започна след 9 септември 1944 година, още не е приключило. А митът за робството, и съответно преклонението пред руския цар Освободител също е важен елемент в поддържането на този антиевропейски, антидемократичен верноподанически манталитет. Ние можем да бъдем благодарни на цар Александър II (освободител на крепостните селяни в Русия) за Руско-турската война и освобождението ни без да наричаме себе си роби.


Съпротивата срещу истината, страхът от светлината върху нея, страхът от просветата унищожава бъдещето на децата ни вече 25 години. Така беше и през предишните 45, когато историческата истина умишлено се фалшифицираше и заменяше с идеологически митове и клишета.


За да държиш хората в робско подчинение, трябва да ги оставяш на тъмно, да криеш от тях истината, да я подменяш с удобни митове. Защото хората, които си отворят очите за истината и започнат да мислят за света без страх от табута, се превръщат от верноподаници в свободни граждани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (330)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  Дали има висококласен български интелектуалец, който по тази тема да не забърка и Путин... В случая имаме пример с първо коляно от селектирания по живковото робско време парников бранд "априлско поколение"! Интересна и типична за българската история генетическа мутация.... Наистина, Дарвин е голяма работа.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"venelingeologia"]Дали има висококласен български интелектуалец, който по тази тема да не забърка и Путин.[/quote]

  Ама разбира се че Путин е забъркан.
  Задавали ли сте си въпроса - защо докато Путин и Ердоган се прегръщаха нито Местан беше турски шпионин, нито се вихреше такава вакханалия около "робството", нито Гоце беше прозрял че турски емисари шетат у нас, нито така наречените националисти венцеславеха "патриота" Доган и т.н и т. н.
  Май че все още някои от нас са роби но не на турците.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Неутрално

  " Моите прародители са били майстори, учители, има между тях и съратник на Левски. "

  Забравил е да каже за баща си.

 6. 6 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 534 Разстроено

  Добър анализ и мнение!Стига робско и тротоарно самосъзнание!Сами сме си виновни за батака в който се давим......

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Който е роб да хленчи и все другите или държавата да са му виновни. Така няма нужда да мислиш и да поемаш отговорност. Който е свободен да взема живота си в ръце, да действа и да мисли. И да носи отговорността за себе си сам.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#3] от "pomnesht":
  Интересно, на 19 този месец какво ще почитаме - обесения и бореца срещу робството или "съжителството". И срещу чие робство /съжителство/? Може би на Путин.

  А др. Левчев /както и всеки/ има право да се чувства както си иска. Но да говори от името на всички и да се изживява като Истината от последна инстанция - е твърде претенциозно. Др. Левчев може да бъде смятан от другите граждани за роб на сребърниците. Получени като храненик и галеник на комунистическия режим и превърнал се в негово отрицание - което не е, ама никак не робско

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Понякога само гърба си изправяш,
  и после пак сам си слагаш самара!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#5] от "Head of Medusa":

  Баща му е поет. А ти като всеки комуняга искаш с лични нападки да омаловажиш казаното или написаното.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#2] от "bogdan.filov":
  "И еничери е нямало, и Баташко клане е нямало,и масово насилствено потурчване по времето на Мехмед Втори Авджи е нямало...."

  Сам си противоречиш. Робство означава покорство. Закланите в Батак не са роби. Роби са тези, които са се подчинили и тези които са клали. Според теб всички ние ние сме потомци на роби и убийци.

  подпис
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1766 Разстроено

  Съжалявам, че препоръчах тази статия преди да я прочета.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иван К":

  500 години съжителство,не са ли малко множко!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 14. 14 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Браво.Чудесна статия.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 15. 15 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ботев пише за робство в доста свои стихотворения. Чинтулов пише за робство. Вазов пише "доста робство и тиранство" в стихотворението си "Панагюрци". Народът е запомнил "Крали Марко освобождава три синджира роби". Има и куп други примери, според които народът е възприемал турското управление като робство. Следователно кой точно се опитва да пренапише историята е ясно, а това няма как да стане без да следваш конюктюрни цели, тоест да си принуден да се подчиняваш сляпо, тоест да си съвременен роб. А точно Левчев колкото и да не му се иска е син на роб, защото само един роб може да раболепничи пред господаря си както баща му пред Живков - "Др. Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам"

 16. 16 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#10] от "Олд Шетърхенд":


  [quote#10:"Олд Шетърхенд"]А ти като всеки комуняга искаш с лични нападки да омаловажиш казаното или написаното.[/quote] .....от Георги Марков по повод на едно събрание на което и двамата са присъствали.
  Четете, бе. Боли, но не е страшно

 17. 17 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#1] от "venelingeologia":

  Единствената причина да прочета статията е че ми стана любопитно как седерастът е набъркал Путин в тази тематика. Човек винаги се изумява от полетът на седерастката мисъл и въображение

 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Др. Левчев отново представя празни мисли на един празен човек.

 19. 19 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#15] от "agl52316780":

  А бе те пишат,ама май искат-451 градуса по Фаренхайт!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 20. 20 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не знам какво толкоз има да му се умува ?!?
  Вазов много добре си го е определил в едноименния роман. На това му се казва ИГО(гнет) Имало е иго, геноцид, терор, подтисничество. Имало е и съпротива от нашите деди, срещу подтисниците. Но те роби не са били. Робство е некоректен термин, както и съжителство. Коректния е ИГО !

 21. 21 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#10] от "Олд Шетърхенд":

  Ето ти и линк - да не се излагаш и да не ме занимаваш с глупости.


  Поет

  http://kultura.bg/web/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82/

 22. 22 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уютът на "турското робство"

  Онези, които така ревностно бранят словосъчетанието "турско робство", не си искат точно "робството". Носталгията им е по-скоро по утробния уют на предмодерността.

  http://www.dw.com/bg/%D1%83%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/a-19037256

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Любопитно

  ЗАЩО никой не казва,че това,
  което следва след Руско-Турската война
  1878 г. е
  РУСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ
  на която
  РУСКА ОКУПАЦИЯ край слага
  Берлинският конгрес.

 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Камуняките оквичаха и тая статия. Искат си робството и това

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#21:"Head of Medusa"]Ето ти и линк - да не се излагаш и да не ме занимаваш с глупости. [/quote]
  Тоя сайт който си дал за пример е толкоз свързан с "култура" колкото аз съм султана на Бруней.

 26. 26 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#25] от "jovanoty":

  Сайтовете не променят текстовете. Нито фактите.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Погледнете фотографиите на
  ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ
  от последните 150 години от
  т.нар. "робство"
  Всички са с ВИЗИЯТА НА ЕВРОПЕЙЦИ
  БЕЗ ФЕСОВЕ и БЕЗ ШАЛВАРИ
  В "робска" БЪЛГАРИЯ
  СЕ СТРОЯТ ЧЕРКВИ
  УЧИЛИЩА и ЧИТАЛИЩА
  Има БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ
  ПРЕПОДАВАЩИ НА БЪЛГАРСКИ
  НЯМА КРЕПОСТНИЧЕСТВО
  както в "свободна" РУСИЯ
  ИМА СВОБОДА НА ПРИДВИЖВАНЕ
  СВОБОДА за пътуване В ЧУЖБИНА
  ИМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ
  Всичко това
  БЪЛГАРИТЕ СА ИЗВОЮВАЛИ
  НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ
  А ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА РУСИЯ
  ДА НЕ ГО ДОПУСНЕ

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#24:"Олд Шетърхенд"]Искат си робството и това [/quote]
  Искат ПОСЛЕДВАЛАТА след войната 1878 г
  РУСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ
  маскирана като уж "ОСВОБОЖДЕНИЕ"
  ОТ "РОБСТВО"

 29. 29 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#23:"Hawaii"]ЗАЩО никой не казва,че това,
  което следва след Руско-Турската война
  1878 г. е
  РУСКА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ[/quote]
  Ама ти защо не уточниш, че въпросната "окупация", е Окупирала територии на Османската империя, за да запази новосъздадената от руснаците България ? Тогава не сме имали ни армия, ни съпротива и бе руските войски, султана е щял да си ни върне в рамките на империята с едно щракване на пръсти.
  Пак се опитваш да изопачиш и омаловажиш едно добро дело на Русия към нас и да го обърнеш на злина. Както винаги правиш.

 30. 30 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този мит е дълбоко вкоренен в съзнанието на българина и той се крепи най-малко на два фактора - мощна многовековна руска пропаганда още от епохата на Възраждането и до днес . Същността на руската политика, която е векове наред последователно антибългарска.


  http://m.faktor.bg/today.html/mnenia/intervyu/40031-yanko-gochev-na-3-mart-no-1918-g-rusiya-kapitulira-pred-balgariya-tova-e-osvobozhdenieto-ni.html

 31. 31 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело


  В типичния раболепен стил, не е пропуснал да включи и обичайните дитирамби за великата ''европейска демокрация''... Удивителна е липсата на смиреност у тази особена порода пропагандатори на статуквото с претенция да представляват ''будната съвест на гражданското общество''.

 32. 32 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Да беше казал и откога. И дари не съвпада с това, че руският император се е обявил за защитник на християнските народи в Османската империя и съответно е завоювал права за тях, вписани в мирните му договори след всяка победна война.

 33. 33 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#29] от "jovanoty":

  Робство за начинаещи
  50 ясни отговора на 50 важни въпроса за ония 500 години

  http://egoist.bg/#!/articles/robstvo-za-nachinaeshti

 34. 34 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#27:"Hawaii"]БЪЛГАРИТЕ СА ИЗВОЮВАЛИ
  НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ
  А ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА РУСИЯ
  ДА НЕ ГО ДОПУСНЕ[/quote]
  Колкото и да драскаш с тези големи букви, са прозрачни опитите ти да омаловажиш и изопачиш, Полезността и ОГРОМНАТА роля на Русия за съществуването на България.
  То 500 години не сме могли да си "извоюваме" нищо, ама според теб и подобни "патриоти" е било на косъм да си го постигнем и без руснаците.
  Я кажи как щели да дойдат да ни освободят американците, ама руснаците ги изпреварили за дни.

 35. 35 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "bogdan.filov":

  "И еничери е нямало, и Баташко клане е нямало,и масово насилствено потурчване по времето на Мехмед Втори Авджи е нямало."

  При всичкото това ''нямане'', при всичкия тоз ''рахат'' и ''добруване в сянката на падишаха'' направо се чудя как на ''присъствителите'' ни не им е минало през ума да заформят от ''благоденстващите''' и ''благодарни'' за ''честитите'' си дни под ''присъствието'' гяу... Въх, това е политнекоректно! ...исках да кажа - ра...И това не върви ...''Верноподаници''!!! Та от тези ''верноподаници'' да скалъпят едно ''контраопълчение'', с чиято помощ да спечелят войната и да се бетонират ''присъствено'' за поне още пет века отсам и оттатък Балкана...

 36. 36 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо си обичаме робството? Амо ние не го обичаме, но то е факт. Както викат хората, битието определя самосъзнанието. С подмяна на думички, историята няма да се промени. Тя е факт. Това е отразено в народното ни творчество, в песните ни, в действията на великите българи, които са дали живота си за да го премахнат. Ние не сме имали право на държава, насилствено са сменяли религията ни. Когато сме възставали са ни избивали. Ние не сме имали никакви политически права. Това че са галели по главите някои от българите е било за да ни държат в подчинение. Но това не ни прави свободни. Турското робство е нюанс на робството. Но е робство.

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  Право дума Левчев Jr., но само да не беше изплесквал фамозното "никой от моите прародители не е бил роб".

  По същия начин както навремето тати обичаше правешкия селяндур, така и днес никой не може да забрани на матряла да бъде роб. Другарю Левчев, никой не може да ми забрани да ви обичам!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#29:"jovanoty"]Тогава не сме имали ни армия, ни съпротива и бе руските войски, султана е щял да си ни върне в рамките на империята с едно щракване на пръсти. [/quote]
  Само година-две след това
  БЕЗ РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ
  БЪЛГАРИЯ е размазала буквално
  ПОДКРЕПЯНАТА ОТ РУСИЯ СЪРБИЯ
  Султана изобщо не е и помислял
  да връща България,където и да е,
  нито да "щрака с пръсти"
  ГАРАНТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА
  НА БЪЛГАРИЯ
  ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ РУСКАТА ОКУПАЦИЯ
  Е ЦЯЛА ЕВРОПА

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  "Ние можем да бъдем благодарни на цар Александър II (освободител на крепостните селяни в Русия) за Руско-турската война и освобождението ни без да наричаме себе си роби."

  Можем и сме благодарни на цар Александър II, който е бил доста просветен и либерален владетел за времето си. Предполагам повечето българи също, като мен са му благодарни. Всички наши политици по време на честванията на 3 март също винаги са изразявали своята благодарност към този цар (дори и Роската Плевнелиев, който със сигурност не е русофил). И това, че Русия ни помага да се освободим от Османско владичество не ни прави роби. За това Левчев е прав... всъщност има още много истини в този негов анализ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 617 Любопитно

  До коментар [#2] от "bogdan.filov":

  Всичко това го е имало и остава в историята ,но тези неща НЕ БИВА ДА ВЛИЯЯТ НА ЖИВОТА ТИ ДНЕС!
  Нека си останат в учебниците по история.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 42. 42 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#2] от "bogdan.filov":

  Имало е разбира се,но нашите предци в огровната си част не са били роби.Ако бяха,нямаше да има баташко клане,защото робът е собственост,а никой не си унищожава собствеността.нямало е да има и възстания,защото робът не прави такива неща.нито борбата за църковна независимост,нито дипломацията на Парчевич,нито легията на Раковски,нито Левски и БРЦК е моло да са дело на роби

 43. 43 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#37] от "Lemmy":

  Тука им спря тока
  Питай ги дали са яли на една маса

  "...

  Другарю Живков! Исках да Ви скрия
  в дълбокото сърце на моя стих.
  Но мина четвърт век. И ще открия,
  че все заради култове Ви крих.

  А ми се иска ясно и достойно
  и в стих, и в песен да Ви спомена:
  да кажа името, с което са спокойни
  народ и партия, държава и страна!

  Другарю Живков! В петилетки бойни
  априлско племе крачеше до Вас,
  писателите бяха Ваши войни,
  поетите - на Партията глас!

  ..."

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До коментар [#20] от "jovanoty":

  Точно така мисля и аз. Прав си на 100% Джованоти. +++ от мен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#39] от "Hawaii":

  "...ПОДКРЕПЯНАТА ОТ РУСИЯ СЪРБИЯ"

  Я ни припомни РУСКИ или АВСТРОУНГАРСКИ дипломат ни казва да спрем ако не искаме да срещнем РУСКИ или АВСТРИЙСКИ войски???

 46. 46 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересни дебати се развиват напоследък. Въпроса за робството, че не било робство, а било нещо друго. Както един философ от управляващите в една от националните ни телевизи цял час уверяваше аудиторията, че мафията в БГ не била мафия, а престъпни групи. Само че какво е мафия, съвкупност от престъпни групировки. Та въобще подмяната на думичките не променят действителността.

 47. 47 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#42] от "slonsco":

  "...нямаше да има баташко клане,защото робът е собственост,а никой не си унищожава собствеността.нямало е да има и възстания,защото робът не прави такива неща."

  Не прави? Спартак + Со. забравихме ли ги вече?

 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  Владимир Левчев както и Ивайло Дичев, освен да изтъкват едиповите си комплекси и гузната си съвест като деца на номенклатурчици по повод и без повод - общо взето друго не им се получава. В случая четем поредното бездарно разсъждение на тема робство.Жалко !

  [email protected]
 49. 49 Профил на dean_ashton
  dean_ashton
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Като оставим настрана политическите пристрастия на пишещите във форума, смятам, че правилното определение за случилото се е ГЕНОЦИД. Предлагам то да се използва в учебниците!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  До коментар [#43] от "Head of Medusa":

  Освен всичко друго, гледам колко гнусливи са некои дрогаре. Гнусливи, ама избирателно - "ДСБ: За нашите избиратели номинацията на Бокова е жест към комунистически кръгове". Значи за кланът с мезетата може, а кланът с любовта на поетите пренебрегнат. Ура!

 51. 51 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ЦЕНКО ЧОКОВЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВИЕ ИСКАТЕ ДА СТЕ РОБИ.КОМУНИСТИЧЕСКА ГНИЛОЧ.

 52. 52 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 278 Весело

  До коментар [#50] от "Lemmy":

  Гнусливостта не се учи. Учи се хигиена.

  Другото ти е вродено.

  Те са станали кланове, когато са взели власт. Преди това са били котила..

  Умилителна е страстта с която пишат за неща, които не ги вълнуват.

 53. 53 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 527 Весело

  все се чудех какво е наложило веднага след девети септември комунистите да охранят прасетата с интелектуалния елит на нацията по царско време...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 54. 54 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 527 Любопитно

  [quote#42:"slonsco"].Ако бяха,нямаше да има баташко клане,защото робът е собственост,а никой не си унищожава собствеността.[/quote]

  Аха и според теб защо е избухнала гражданската война в САЩ тогава? Като те чете човек излиза, че едва ли не черните в Юга са се къпели в мед и мляко?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До коментар [#42] от "slonsco":

  А, за бунтовете на илотите срещу спартанците какво ще кажеш!? За стотиците бунтове на роби в Северна и Южна Америка!? За убийствата на роби в тези земи!? За въстанието и освобождението на робите е Хаити знаеш ли!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#13] от "Краде ми се мили мой!":
  "500 години съжителство,не са ли малко множко!?"

  Естествено, че са много, но дори и 45 години съжителство с комунисти също е много. Всякаква форма на ограничаване на политическата и икономическата свобода е тежест ако определя съдбата на цяло поколение. И турското и съветското управление беляза поколения българи. Първото само е по-далечно и по-дълго.

  подпис
 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Защо някои наши съвременици така свято си пазят робството?
  Защото с него твърде удобно се извиняват пред себе си за своите днешни несполуки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#0:"кметове, облечени в народни носии"]....настояха пред премиера Борисов да не се премахва "турското робство".[/quote]
  Спокойно! Това не може да се случи! По този въпрос има много солидно единомислие! Ердоган е на същото мнение! Нещо повече, от негова гледна точка, политическите събития от последните около 100 години, са само временно отклонение от правилото, тоест територията на северозапад от Босфора, винаги си е била сред вилаетите на падишаха. По-неприятното е, че поведението на населението населяващо тази територия, включително и тези „кметове, облечени в народни носии“, потвърждава неговите убеждения!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 59. 59 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#15] от "agl52316780":

  Ха-ха-ха +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 60. 60 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#57:"simval"]Защото с него твърде удобно се извиняват пред себе си за своите днешни несполуки.[/quote]

  и какви са днешните несполуки? Нали пак сме по-добре от руските селяни и пътуваме свободно в чужбина?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 61. 61 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 757 Неутрално

  И този Левчев не е роб и баща му не беше роб, и дедите му, доколкото ги помни също не са били роб. Те са били поети. "Може и да не си поет, но гражданин да бъдеш си длъжен"- Маяковски. Маяковски е руснак, поет на болшевишката революция в Съветска Русия. Хилон Хилонид, един симпатичен герой на Сенкевич, роден бил за крадец, но се опитал да се занимава с политика и това му изяло главата. Той е бил роб, но не е бил във вериги. Бил е придворен роб. Ако си попаднал в епохата на феодализма според Енгелс, няма как да си роб. Според историческия материализъм роби има само в робовладелския строй, а в епохата на капитализма има само наемни работници, които са в "окови" и само оковите си могат да загубят в класовата борба с капиталистите. Роби обаче е имало в капиталистическа Америка, напук на Енгелс. Роби е имало и в турските галери през средновековието; имало е и "три синджира роби". Роби има и днес. Само Левчев и неговите деди и прадеди не са били роби. Те са принцове по рождение и боговете са им братя. Те са Левчеви.

 62. 62 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#12] от "дедо Андро":

  А аз съжалявам, че я прочетох, добре, че не я препоръчах като теб...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 63. 63 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#5] от "Head of Medusa":

  И другаря Живков

 64. 64 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Левчев - прав си. По турско българите свободно са пътували в пределите на Османската империя, че и извън нея. За разлика от времето на комунизма, когато баща ти и ти можехте така да пътувате. А другите дори до Крумовград да отидат трябваше да вадят граничен лист.
  Редно е такива като теб да го дават по-кротко. Малко ли лапахте, че сега пак сте в първите редици на тези, които обясняват кое и как е било. По времето на комунизма всичко ти е било послано. Нали си сина на др. Левчев.
  Баща ти какъв беше на Тодор Живков ? Съветник, шут или нещо друго ?

 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#45:"marrad"]Я ни припомни РУСКИ или АВСТРОУНГАРСКИ дипломат ни казва да спрем ако не искаме да срещнем РУСКИ или АВСТРИЙСКИ войски???
  [/quote]
  Ха-хаааааа
  Благодаря за припомнянето
  Посланика на Австро-Унгария в Белград граф Кевенхюлер.
  Това е въпросният дипломат.
  Това което казва Кевенхюлер на княз Батемберг е,че
  ще срещнем австро-унгарски войски

  И РУСКИ ВОЙСКИ ЩЕ ВЛЯЗАТ В БЪЛГАРИЯ !!!!

  КАЗВА ГИ И ДВЕТЕ НЕЩА
  Ти ни припомняш САМО ЕДНОТО
  Тук е редно към РУСИЯ като ментор
  и подстрекател на Сърбия да прибавим
  и Хабсбургска Австро-Унгария.
  За историческа точност.

 66. 66 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Историята е за това ,да се поучиш и от успехите , и от грешките си.Има ли спор относно това, дали Спартак е бил роб?Не!!!Спартак и робите,които е повел на бунт днес историческата наука ,като признак на срам ли възприемаме, или като възхитителен пример за подражание?

 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Любопитно

  [quote#64:"angelpetrov"] Нали си сина на др. Левчев.
  Баща ти какъв беше[/quote]
  Тавариш,
  НЕ ТЕ ВИЖДАМ СЪС СЪЩИЯ ПЛАМ
  ДА ГРОМИШ ДРУГАРКАТА БОКОВА
  И ДА Я ПИТАШ ЧИЯ ДЪЩЕРЯ Е ?!
  Или ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ !!
  Или ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
  ЧИЙ СИН Е и
  КОЯ Е НЕГОВАТА МАЙКА

 68. 68 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#8:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Интересно, на 19 този месец какво ще почитаме - обесения и бореца срещу робството или "съжителството". И срещу чие робство /съжителство/? Може би на Путин. [/quote]

  Не забравяй че голяма роля в обесването на Апостола имат граф Игнатиев и руският азиатски департамент. (Просто Путин не е бил още роден но неговите предшественици са били на линия).

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#15:"agl52316780"]Народът е запомнил "Крали Марко освобождава три синджира роби". [/quote]
  Благодарим за примера.
  Народът е запомнил това,което е
  ИСТОРИЧЕСКА ЛЪЖА
  ИСТОРИЧЕСКА НЕИСТИНА
  Истината е,че въпросният
  КРАЛИ МАРКО Е ТУРСКИ ВАСАЛ
  БИЛ Е ЧАСТ ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ
  ИЗТРЕБВАЛ Е И Е ПОРОБВАЛ
  ВРАГОВЕТЕ НА СУЛТАНА
  Какви ти "три синджира роби"
  Къв ти "крали марко"

 70. 70 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  [quote#68:"pomnesht"]Просто Путин не е бил още роден но неговите предшественици са били на линия[/quote]
  А и ПОЛОНИЯТ не е имал това
  широко приложение,каквото има днес
  благодарение отново на РУСИЯ

 71. 71 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Имало ли е робство в САЩ преди гражданската война там?Премахнато ли е то в следствие на победата на севера над юга?Трябва ли тази война да се счита за нещо срамно , или трябва да се внушава на матряла,че свободата на робите в САЩ, не е заслужена,защото не е извоювана от тях самите , а от северните им съседи?

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално  Декларацията на ДСБ , е мека - не отговаря на днешните реалности..!! ..След конституционните 'промени,
  имаме - мая манолова ,
  имаме ,Гоце и неговите думи-
  имаме Бокова. като резултат...
  Имаме опит ,
  най- яростен , за РЕСТАВРАЦИЯ на комуно идеи, философия, кадри, внушения и т.н..
  Имаме член на една от най-деградиращите фамилии- семейство - бокови- меко казано ....
  Сталинисти, които ни се представят за ..'компетентни""..
  За нея става - дума - потомствен съветски агент, умишлено служил десетилетия на съветската пропаганда, .
  .Имаме- първата, най - заслужила 'българка "- завършила 'межд. отношения ' в специалони рупор на Империята на злото - института им по межд. отношения ..
  Имаме дейност, с години- рекламирала. лъгала , заблуждавала , за реалностите в съветския блок,
  имаме ,деградирал представител на сталинско семейство - не на обикновен партиен член на БКП - дори..)
  Имаме съзнателен продукт на пропагандата на Империята на ЗЛОТО !!!
  И когато този мазен полуфабрикат ни се пробутва - от 'десния' Рапон ,
  то тогава не се пишат меки декларациии...

  "Меко" , срещу Бокова, меко срещу пеевски, меко срещу цацаров, меко срещу руския агент Гоце, срещу ДС- ноимеклатурата и т,. н...,
  ами РЕЗУЛТАТЪТ Е ВИДЕН и ше продължава : България потъва и ще потъва !!!!

  BIG AL

  BIG AL
 73. 73 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"Иван К"]Робство означава покорство. Закланите в Батак не са роби. Роби са тези, които са се подчинили и тези които са клали.[/quote]

  Много точно и добре казано.
  Истината на истината е това - робът не го колят, той служи.
  Колят този който не иска да е роб.
  Браво!

 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е , Левчев, съгласен съм с теб ..
  Не си роб ..
  Но баща ти беше и е роб :))

  BIG AL
 75. 75 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Истинските исторически факти служат за това индивидите и народите да се поучават от грешките си и да не ги повтарят,а ако поради независими от тях обстоятелства неволите ги сполетят,как да се справят с тях и от кого да потърсят помощ и подкрепа.Историята е и за това, да се поучим от възходите и подемите си,за да се опитаме да ги повторим и умножим.

 76. 76 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  а трети март още е далече.смятай кво ше стане тука в тоя сайт и у форумо около трети.

 77. 77 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Статията обобщава целия ни бит и съществуване. Поздравления!

  Слава Богу, все още има трезвомислещи хора по тия земи, но докога...

 78. 78 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ми не сме били роби в Османската империя, биле сме гражданско общество.

 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Исторически погледнато,
  РОБЪТ, според Римското право - е ВЕЩ, неодухотворен предмет на покупко - продажба ...Не е жив човек , с права !!!
  Някога, в началото , е имало роби - и българи и други ..
  Но , както се казва , още през 1450- и някой година , имаме шествия, РЕЛИГИОЗНИ, водени от свещеници християни - и никой не им пречел , тогава!!!
  Робите , по определение, НИКОГА не са имали подобни права ...
  По- къснио, вече става ясно - че ние , българите - НЕ влизаме в категорита РОБ !!! Чисто юридически- сме имали права , които робите, по определение- никога не са имали ..
  Голяма тема ..
  Никой не отрича турските зверства, след възстания, борбите ни за свобода , заговори против империята и т.н...
  Мачкани сме , унижавани сме , като народ - но роби ???, Не сме били .....
  Поне СЛЕД първите 20-50 годни, след турското нашествие по земите ни ...

  BIG AL
 80. 80 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#32:"agl52316780"]Османската империя и съответно е завоювал права за тях, вписани в мирните му договори след всяка победна война.[/quote]

  Пак полуистини и неистини.
  В нито един от мирните договори до 1878г не се говори нищо за български народ въпреки стремежите на нашите първенци да се случи това.
  По начало за руснаците такъв народ (българският) им е било по изгодно да не съществува.
  В общи линии руската политика към българите през вековете най добре е формулирана от:“Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” същий тоя Аксаков

 81. 81 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Грантаджиите са отново на амбразурата и наш "Дневник" им дава широк мегдан.

 82. 82 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално

  " Моите прародители са били майстори, учители, има между тях и съратник на Левски. Той не е бил роб. Никой от моите прародители не е бил роб."

  ... те кротко са "съжителствали" с послушно приведени главици.

 83. 83 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Тази манипулативна статия се оптва да ни убеди,че не ме били 500години под турско робство.Защо обаче Паисий започва своята ,,История славянобългарская'', с думите:
  -О,неразумний юроде,поради что се срамиш да се наречеш българин?

  Няма значение,какъв си бил някога!Важното е какъв си сега!Историята е за това, за да се поучим от грешките си и да не ги повтаряме!Историята е за това , да изпитваме не срам,а ГОРДОСТ, от факта,че дори след 500 години робство сме запазили националното си самосъзнание и с помощта на приятели сме строшили оковите си!Защо някой хора считат за срамнен фактът, че един роб е строшил оковите си?Нима името на тракиецът Спартак се възприема,като символ на срам? Според какви критерии тогава, името на Балканджи Йово е повод за срам на родните Киряк Стефчовци?Нали сънародниците на същият Балканджи Йово,ляха кръвта си на Бузлуджа и Околчита,Клисура и Перущица,Коприщица и Батак,Стара Загора и Шипка...Те мряха не за деморатични ефтини депутатски пържоли и кюфтета, а за да строшатза да строшат оковите си!

 84. 84 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Виждам, че много от участниците във форума още носят ,,синини от бича, следи от теглото". В съчетание с празна глава. А авторът е прав - нашите управляващи се боят до смърт от гражданско общество, робската психика повече им се харесва.

 85. 85 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  И на края,КОЙ се плаши от историята с робството и иска да я изтрие от паметта на българина? Този,който се страхува тя данне се повтори!
  Дори робовладелците са хранели и поели робите си,обличали са ги,лекували са ги,забда могат да се възползват от труда им.Днес голям % от населението на България живее под линията на бедността.Така наречените заплати не му стигат,за храна,дрехи,отопление.Защо това население трябва да знае,че предците му са намерили сили намирайки се в сходно положение с тяхното,са намерили сили да счуппят главите на мъчителите си?

 86. 86 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Към автора имам следната забележка: Големият проблем не е метафората "турско робство". Кметовете, пък и автора знаят, че завоюването на българските земи от азиатските турци е било кърваво, след което е установено робство, изразяващо се в унищожаване на религиозните християнски храмове и подчиненото положение на местното население спрямо турците. Това е било робство. В последните години от съществуването на Османската империя отношенията между християни и турци не са били вече такива, но това не дава основание да се твърди че не е имало турско робство в България.

 87. 87 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Из спомените на свободният роб


  Бай Иван, чуждоземеца бързаше към егрека. Насила теглеше Клепоушко, натоварен с дисагите със сирене. Горкото магаре, сутринта счупи подковата и явно си бе подбило копитото, но нямаше време за него. От сутринта не им вървеше. А трябваше да е един обикновен ден, под владичеството на Султана.
  Натовари рано, рано Клепоушко и тръгна към Медовен. Да продаде сиренето и да купи някой неща за дома и платно за чеиза на Дана. Че лична мома е Дана и скоро ще я искат. Далече преди Медовен забеляза пушеците. Сигурно са запалили стърнищата. Рано е още, ама някой е прибързал.
  Докато не започна да среща уплашени хора,разплакани деца, тук-таме някое добиче и мъже пипащи се по поясите с ножовете. Добре че видя познато ратайче. А то уплашено и почти в несвяст.
  - Що става тъдява Мирко?
  - Бягай, Бай Иване, бягай. Манаф Хасан билюкбашията, с войската пристигна в Медовене. Всички са озверели. Загубили са битката за Виена и сега се връщат по зимовищата. Голям бой са яли и са озверели. Срещнах ги далеч в полето и избягах да предупредя Медовенци. Градските първенци и чорбаджии, излязоха да ги срещат с преклонение и тежки дарове, но турците налитат на кръв. Изклаха ги като агнета, а след това подпалиха селото. Де що срещнат жена и мома ги изнасилват, а мъжете побиват на кол. И на децата не прощават. Нанизват ги на копията си или им режат главите. Който можа да избяга-избяга. Сега оцелелите бягат към прохода, а от там ще се крият по пещерите, докато всичко утихне. Та връщай се обратно и то бързо, защото и башибузука се е озверил.
  Вестта тресна Бай Иван по главата. Уплашен, затегли Клепоушко обратно към егрека. И сега, надвечер, попотен целия и уморен, наближаваше дома. А там го чакаше челядта. Пет деца и трудната му жена. Чакаха шесто.
  От далече видя запалените огньове. Две агнета се въртяха на шишове. На поляната, върху постлани месали, имаше хлябове, сирене и пресполовени агнета. А там бяха налягали чалмалийте от съседното село.
  Жена му го видя от далече и се хвърли върху него, шепнейки му с огромни ревящи и кървящи очи.
  --Не прави глупости! Заключили са децата в одаята. Казаха че ще ни запалят, ако не са доволни. Отведоха Дана в долната одая и сега и се изреждат. Не прави глупости за бога. Тя е голяма и ще го преживее, иначе всички ще умрем.
  С треперещи крака, Бай Иван се приближи към онбашията.
  --Сполай ви добри люде. Добре сте ми дошли на гости! За нас е радост, че сте ни дошли на гости.
  А онбашията му рече.
  -- Докога ще те чакаме. Тука с тези агнета само си изтъркахме зъбите. Трябва данък да платиш. А и дъщеря ти се дърпа и драска. Бъди благодарен, че жена ти скоро ще ражда, иначе и нея щяхме да ощастливим. То и без това вие българите не сте мъже, та трябва ние да ви вършим работата. Давай парата, че път ни чака и се радвай, че Султана е милостив и не сте роби!
  Извади Бай Иван кемера, подаде го на онбашията и се спусна да му целува ръцете от благодарност.
  Знаеше си той. Друго е да си свободен и равнопоставен човек, а не роб.

  Никакъв роб не бе! Можеше и сам да си пръсне главата, или да си сложи въжето и ритне столчето. Не трябваше да моли и за това!

  Дано и твоите прародители да са били такива весели и щастливи и СВОБОДНИ хора, под владичеството на Султана!

 88. 88 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Левчев, да те питам направо: ТИ, Левчев, член ли си на министерска работна група по новите учебни планове?
  ТИ, Левчев, искаш ли да се извадят най-сетне тези заповедиза назначаването на РАБОТНИТЕ ГРУПИ с ИМЕНАТА ви?
  ТИ, Левчев, искаш ли да се публикуват протоколите от работните групи, да видим, КОЙ, за КОИ текстове е лгсува да бъдат ЗАЛИЧЕНИ от паметта на нацията?
  ТИ, Левчев, ЗАЩО отричаш, ВЕЛИЧИЕТО на ПОДВИГА на предците ни ДА СЕ ОСВОБОДЯТ от робството?
  ТИ, Левчев, даваш ли си сметка, ако твоите предци са били свободни в османската САТРАПИЯ срещу българите, какви са били твоите предци - господари?
  ТИ, Левчев, наследнико на свободни, колко дълбоко съжаляваш, че робите са СЕ ОСВОБОДИЛИ?
  ТИ, Левчев, ГОСПОДАРИНО....!
  !

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#79] от "BIG AL":

  М-даа!

  Ти сериозно ли???

  -------""роб робът, роба, мн. роби, м. 1. Истор. В робовладелското общество - безправен човек, който се купува и продава като стока. Пазар за роби. 2. Потиснат, поробен от чужда държава човек. Българите не са вече роби на турците. 3. Прен. Безволев човек, който се е оставил във властта на някого или който се е поддал на страст, на порок, на увлечение и др. Роб на алкохола. 4. Пленник. 5. Прен. Безкрайно предан на някого или на нещо човек. Ваш покорен роб. // прил. робски, робска, робско, мн.""-----------------------------

  И какво от това не разбра??
  Може би не ти стана ясно, че ако си животно, те хранят и се грижат за теб, но не те онождат/е поне не всички животни/, защото струваш пари. А българинът, когато пожелаят го колят бесят, вземат му парите и не се грижат по никакъв начин за него, а напротив, той се грижи за неблагодарните резняци! Идват и ти вземат детето за еничарин! Нещо ти плащат за това и те питат дали може?? Отвличат ти дъщерята и я изнасилват, а след това я убиват? Ми то с животните не се отнасят така, не с хората.
  И ако си животно, гледат да те умъртвят безболезнено, за да не страдаш, а тук точно обратно, стремят се да те подложат на всякакви унижения и мъки. Нещо за сегашните щастливи кокошки????
  Та кое е по-добре. Да си животно или поданик на Султана?
  Имали право да се придвижват. Ами и овцете и конете имат това право! Имаш право на имот?? Това кога? Като дойдат и те запалят, какво става с имота и могат ли да те изгонят, ако го харесат?? По какъв начин можеш да им попречиш? Съд? Какъв съд през 14-15 век, като всичко се решава със сила?
  Аз го писах и вземи го прочети. Българите имаме избити и неродени над 60 милиона души. Ако и това не е геноцид и робство, не виждам кое може да е!
  И много по-важно е, че на вчерашните роби, днескашното им поколение е свободно!
  А вие сте роби на парите и грантовете от НПО-тата и сте готови да робувате за жълти стотинки, а нашите прародители са се борили за свобода, а не за грошове. И сега, след като не можа Германия да ни зароби в две войни, дойде да ни зароби икономически. И сега сте по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Без чувство за идентичност, патриотизъм, национално самочувствие, а сте станали едни обикновени послушковци и икономически роби!

 91. 91 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  ''РоМско самосъзнание и гражданско общество.''

  Много бледолики,уж с цялостен препициум,пък с рязана душа и ромско самознание се навъдиха.

 92. 92 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Ако няма робство, няма освобождение и няма как навеждането пред Русия да бъде изкарвано като най-голям патриотизъм. Та така...

 93. 93 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "Head of Medusa":

  едва ли е толкова стар та да има нещо общо с периода.
  вероятно е бил съветски роб или слуга, като 2/3 от българите
  останалите бяха съветски еничари

  Birds of a feather flock together.
 94. 94 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Един въпрос към всички, които изтъквате като аргумент бащата на Левчев!
  ОК - това е ваша позиция - смятате, че децата носят част от петното на родителите си!
  ПРИЛОЖЕТЕ СЪЩИЯ КРИТЕРИЙ за БОКОВА
  защото ако бащата на Левчев е бил придворен поет, впрочем не лош.
  то Бащата на Бокова е бил убиец, терорист!
  И е ръководил основния пропаганден орган на същата партия на която Левчев-баща е служил!
  Единия е придворен бард, другия е инквизитор.
  така че Боков е МНОГО, много по отвратителен
  освен това Вл. левчев няма пост а Бокова се предлага за много важен такъв.!
  Ако сте последователни пишете и срещу Бокова

 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2469 Гневно

  [quote#0:"Владо Фесчето"]Разбира се, че на Балканите е имало съжителство между мюсюлмани и християни. И в по-голямата част от времето, въпреки въстанията, кланетата и религиозната сегрегация, това съжителство е било мирно.[/quote]
  Прав си Владко имало е мирно съжителство. Когато някой турски бей си харесвал българско момиче пращал е бабаитите си да го отвлекат в харема му и родителите и никога повече не я виждали. Ако пък някой българин е имал неблагоразумието да се загледа в някоя кадъна тутакси се е лишавал от една от главите си според кефа на турците.
  Наистина прекрасно съжителство за повторението на което работят такива като авторчето с мерзките си писания.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 692 Весело

  Не мога да точно да определя, сагата с ''робството'' плод на интелектуална импотентност ли е продукт, или на обикновен духовен мазохизъм? А, може би и на двете.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Робството е в главите и манталитета ни.Вместо напред,все гледаме назад.

 98. 98 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#94] от "bgpatriot":

  Това за Бокова е доста спорна тема. Ако я подхванем, трябва да се прехвърлим и на Меркел и да видим, тя каква е била в миналото и къде. И то самата тя, а не родителите И!

 99. 99 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Някои от коментарите са повече от забавни.
  Относно темата.......от нуждата история не става !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 100. 99 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#92:"Yard"]Ако няма робство, няма освобождение и няма как навеждането пред Русия да бъде изкарвано като най-голям патриотизъм.[/quote]

  Ето тук е заровено кучето.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK