Икономическият растеж напомпан от ударно харчене на правителството

Икономическият растеж напомпан от ударно харчене на правителството

© ShutterstockПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.

През последното тримесечие на 2015 г. икономическият растеж очаквано се ускорява, както се вижда от най-ранната оценка на НСИ за БВП в този период. Икономическият ръст достига 3,1% на годишна база спрямо 2,9% през предходното тримесечие и 2,6% през първите две. По наши сметки това означава, че ръстът за цялата година е бил около 2,8% (ако експресните данни не се променят), което е далеч над прогнозите на правителството и международните институции в началото на годината, които очакваха растеж под 2%.


Първоначалната снимка на икономиката за последните три месеца на 2015 г. показва, че икономическият ръст е бил "спасен" от крайното потребление и инвестициите на фона на сериозно забавяне на износния растеж до едва 0,7% на годишна база. Крайното потребление постепенно "изплува" от отрицателната територия, в която се намираше в първата половина на годината, като отбеляза ръст от 1,0% през третото тримесечие и 2,5% през четвъртото. Инвестициите следваха сходен положителен тренд през годината, но останаха на червено през първите 9 месеца. Обратът настъпи едва през четвъртото тримесечие, когато бруто капиталообразуването нарасна за първи път от третото тримесечие на 2014 г. насам (с 1,4% на годишна база).


Рязкото подобрение на крайното потребление и инвестициите не е изненада, ако се вземат предвид данните за бюджетното изпълнение в края на годината. От тях се вижда, че публичните разходи през декември 2015 г. са близо 5,2 млрд. лв., което представлява увеличение от 11,6% спрямо година по-рано. Една от причините за това е ударното разплащане по европейски проекти в края на годината поради приключването на крайния срок за плащанията по предходния програмен период (2007-2013 г.) в края на 2015 г. Тази инжекция най-вероятно се е отразила както на потреблението на правителството (и съответно на съвкупното потребление), така и на инвестициите, тъй като голяма част от тези разходи по европейски проекти са именно капиталови[1]. Друга възможна причина за ръста на крайното потребление може да търси в добрите данни за зимния туризъм в края на 2015 и началото на 2016 г., като очакванията на правителството са за ръст от 5-7% за целия сезон.
Ускоряващият се ръст на икономиката със сигурност е добра новина, особено на фона на стагниращия износ през последното тримесечие. Данните за външната търговия показват продължаващ спад на стойността на износа за трети страни през последните три месеца (както и през третото тримесечие), което до голяма степен се дължи на по-ниските международни цени на петрола, а оттам  и на петролните продукти, които България изнася. Това се вижда много ясно както от продуктовата разбивка на износа, така и от географската.


Така например през 2014 г. България отчиташе един неочаквано висок износ на горива за Гибралтар от 319 млн. лева, което според някои коментатори представляваше фиктивен износ (с последващ внос обратно в България) с цел неплащане на данъци. Независимо какъв е бил този износ, обаче, през 2015 г. той рязко намалява до 49 млн. лева. Ценовият ефект от по-ниската цена на горивата пък се вижда ясно от износа ни към Сингапур през 2015 г. (който почти изцяло се състои от петролни масла), който спада от 1,1 млрд. лева през предходната година на 668 млн. лева през тази. Съответно в продуктовата разбивка минералните горива и масла бележат спад на износа с 20% през 2015 г. (както заради ценовия ефект, така и заради резкия спад на износа към Гибралтар).


Положителното в данните за външната търговия през 2015 г. е, че износът на машини, оборудване и превозни средства (+20%), както и на различни готови продукти (+41%) продължава да расте с двуцифрен темп за поредна година, като делът на тези стоки с относително по-висока добавена стойност всяка година стабилно се повишава за сметка на стоки с по-ниска или никаква степен на преработка.


Като цяло, данните за БВП през последното тримесечие са очаквано добри, но въпросът е до каква степен това се дължи на ударното правителствено харчене в края на миналата година и до каква - на възстановяване на частното потребление и инвестиции. Ако държавните разходи са напомпали растежа (което изглежда далеч по-вероятно), тази година е напълно възможно да станем свидетели на известно забавяне на икономиката, предвид "дупката", която се получава при европейските проекти (и разплащанията по тях) и прогнозите за продължаващо слабо представяне на износа през 2016 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Ами то СТЪКМИСТИКА не е измислено от вчера. Явно нищо нова не е научено и нищо старо не е забравено.

 2. 2 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сега първо и по мои сметки като като съберем 2.6 с 2.6 с 2.9 и 3.1 и ги разделим на 4 получаваме 2.8 средно, но това не значи че ще е крайния резултат за годишния разтеж.
  Второ как зимния сезон, който започва на 15 декември и в целия си блясък няма като цяло голяма тежест в БВП поради това, че е 15 пъти по-слаб от летния би се отразил за периода от ноември до края на декември.
  И трето как едни пари раздадени в края на декември веднага влизат в крайно потребление, по скоро ефекта трябва да се търси в следващото тримесечие.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Любопитно

  [quote#2:"OMUNVINGE"]за периода от ноември до края на декември. [/quote]
  Може би от ОКТОМВРИ до края на декември? Само питам.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":


  [quote#1:"442"]Ами то СТЪКМИСТИКА не е измислено от вчера. Явно нищо нова не е научено и нищо старо не е забравено. [/quote]

  Освен да говориш за стъкмистика нещо смислено ще кажеш ли? Пълно с "експерти" по тия форуми...

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Хм..
  Публичните разходи дали своя принос у бевепето.
  Нема го ловешкия специалист да обЯсни на природонаселението, че са важни разкопките на Божо, музеите на Вежди и асфалтираната лунна пътека на баш вожда, а другото трябвало да е от другаде...
  Логиката на бюджетните разходи, философията им и структурирането им е идентична с онова което си правеше в периода 2005 - 2009-та.
  Вече е дошъл момента да попитам за жабетата дето ги руча цЕлото население през 2009 - 2013 поради "специалиста" от Ловеч и "знанията" му.
  Абе, кой го натресе онзи неграмотник на поста вицепремиер и финансов министър?

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 477 Гневно

  Нов бюджет (2016), нов дълг 5,3 млрд. лева. Няма проблем, предният беше 16 млрд. лева. Но нали щяха с тези 16 млн. да се плаща и 2015,2016,2017 ?!?
  Менда Стоянова (председателят на бюджетната комисия, от ГЕРБ ):
  „16 млрд. лева са за тригодишен период - от тях 14 млрд. са за стари дългове, натрупани досега. Само 4 млрд. лева от тях са за финансиране дефицитите така, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година. Дългът не ражда дефицит. Той е начин да се финансира дефицит”
  Няма проблем, 1 млрд. на тройната коалиция през 2013 за който Бойко Борисов казва в парламента на 01.08.2013 г :
  "Всеки ден се опитваме да обясняваме колко е пагубно това, което правят, но те си приемат, лъжат си. И следващото правителство ще казва: дайте 1 млрд. лв., дайте още 1 млрд. лв. И като изхабим дълга с няколко милиарда, ще станем гръцкия сценарий"
  Около 5 млрд потънали в пирамидата КТБ. ( Но всички си купуват цигарките от Lafka и кредити си взимат вече.)
  И това само връщайки се 2 години назад. Не искам да се връщам 20.
  Няма проблем, никой няма проблем с всичко това!

  X
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е, то стъкмистиката не е толкова елементарна.. Имаме растеж..ама имаме и нови дългове.. Ръст на Бвп 2,8%, бюджетен дефицит 2,9... Правете си сами сметките..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Растежът е на външния дълг.И на данъците.Туй е,Минке положението...

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Хм. Крайно потребление и инвестиции. Ако това е вярно, матряла е развързал кесийката, показател за доволство и добруване, въпреки показното мърморене.

 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  "Икономическият растеж напомпан от ударно харчене на правителството"

  Евала, добре че е правителството ни, да харчи смело чужди пари, щото ака икономиката ни разчита на народа, нема види напредък още сто години...!!!

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "... висок износ на горива за Гибралтар от 319 млн. лева..."

  "... износа ни към Сингапур през 2015 г. (който почти изцяло се състои от петролни масла), който спада от 1,1 млрд. лева през предходната година на 668 млн. "

  Ето част от далаверите на Лукоил. НАП, митници, прокуратура - гробна тишина!!! Колкото Гибралтар са изгорили за 319 млн. лева горива, толкова и Сингапур са употребили масла за 1,1 млрд. лева! Тия държавици са прекалено малки за такива количества.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Важното е че гадинките си увелиха заплатите. При тия цени някой от тях може да заслабне. Сигурен съм че са гласували единодушно в името нащстабилността...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":

  Бюджет и БВП са различни неща. Пише го в буквара.

 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Точен и обективен анализ. Това, което не може правителството го може статистиката, само с една химикалка. Ма, важно е населението да чете за ''големите успехи'' на кабинета и Боко.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#1:"442"]Ами то СТЪКМИСТИКА не е измислено от вчера.[/quote]
  Това не е стъкмистика.
  Резултатите навярно са реални, но те са получени на база извънредно голямо харчене от страна на управляващите. Това преголямо харчене е дори по-опасно, защото е ненормално и сигурно ще доведе до нереални изменения на пазара......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Икономическият растеж в страната е облечен в новите дрехи на царя. Независимо, че е гол, вождът се оглежда със задоволство в собственото си изкривено огледало, а лакеите в правителството и политически назначените марионетки му пригласят възхвалявайки Златния век на Винету...

 17. 17 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  ... ударното правителствено харчене ...държавните разходи са напомпали растежа..

  Някой много бърза забравиха, че точно това искаха социалистите по време на кризата , когато направиха правителството на Орешарски .. а и винаги..
  ..Специално корифеи ката Р.Гечев и Кръстьо Петков точно за това са призовавали непрекъснато .
  .. същото се отнася за всички соц. партии в Европа..визията им винаги е била държавна намеса и държавни инвестиции..
  ..сега реват лицемерно..

 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще убедиш населението , че има развитие и добри икономически показатели единственно , ако обикновенния човек почувства по джоба си , всичко останало е ала бала....

 19. 19 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Може ли да ми дадете линк към анализа на ИПИ за времето, когато Орешака профука излишъка като финансов министър точно преди изборите.
  Искам да направя сравнение.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Ще си говорим в края на годината.Борисов поиска 4% ръст,европейските пари ще са по-малко,инвеститорите ни заобикалят.

 21. 21 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 233 Весело

  "Като цяло, данните за БВП през последното тримесечие са очаквано добри, но въпросът е до каква степен това се дължи на ударното правителствено харчене в края на миналата година и до каква - на възстановяване на частното потребление и инвестиции. Ако държавните разходи са напомпали растежа (което изглежда далеч по-вероятно), тази година е напълно възможно да станем свидетели на известно забавяне на икономиката, предвид "дупката", която се получава при европейските проекти (и разплащанията по тях) и прогнозите за продължаващо слабо представяне на износа през 2016 г."
  Ама моля Ви се що ни разваляте настроението? Знам, че сте прави, ама пък вчера с публикуването на данните настана такава всеобща еуфория и радост. Кой ти гледа "частни инвестиции" "износ", важното че ръст има. Ама не се усещал по възнагражденията - айде стига сте хленчили. И депозитите в банките се повишават - значи сме богати. Много богати, щом хем спестявме хем харчим.
  П.П.
  Правителството не вижда по -далеч от носа си. Без дълбоки реформи в редица сектори, разчитайки само на еврофондове и нов дълг нищо добро не ни чака.

 22. 22 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Така като гледам, има растеж основно на некачествен рушащ се асфалт, безсмислени стадиони в обезлюдени селца, градинки и паркчета със съмнителни естетически качества...

  Май от там идва доста от растежа а?

  Т.е. тая година като ше има в пъти по-малко за некачествените пътища на новия орешарски да очакваме растеж близък до нулата.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#11] от "quatro_4x3":Гиблартар не е държавица , а английска колония . И от там кой знае на къде е заминало , ако въобще е пристигало количеството. Пък май е и офшорка.

 24. 24 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darin Ivanov":

  От коментара ти разбирам, че и ти като мен възприемаш България като обречена държавица...

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 25. 25 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проблемът в анализите на ИПИ и др. подобни институти, че те не са състояние да надминат тривиалното анализиране на статистически данни и да предложат план за национално развитие, но не от рода на общи приказки за работеща съдебна система, а конкретно, с 1, 2, 3.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  [quote#2:"OMUNVINGE"]как едни пари раздадени в края на декември веднага влизат в крайно потребление, по скоро ефекта трябва да се търси в следващото тримесечие.[/quote]

  Тея са различни графи. Щом са фактурирани за декември, влизат в бевепе 2015. Като се харчат януари, дедесето вече се брои като "печалби от митниците" на Баце.

  Общо зето броячите на бевепета се кефят залудо. От страна "зел" имаме +1 милярд евро държавен дълг +1,3 милярда от леля Сталина (туй е понеже артъкът се плаща накуп в края на седемлетката. Апък ний по усвоителство се възкачваме на 22 място в ЕС, даже има 6 страни след нас)
  От страна "дал" пък имаме минус 5 милярда евро, щото с толкоз намаля външния дълг. Обаче туй в бевепето не се брои. Като цяло платежния баланс е назад с 4 милярда евро.
  Целия номер е, че при "зел" и "дал" не се дели поравно на калпак, а има за едни повече, за други по- малко, а за трети ич.

 27. 27 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Само ще добавя, че анализът съвпада с данните от Единната сметка на бюджета в БНБ, която само за декември е на минус - отрицателно салдо за този месец с огромна сума от почти 2.5 милиарда: -2 451 547 700 лв.

 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  че износът на машини, оборудване и превозни средства (+20%), както и на различни готови продукти (+41%) продължава да расте с двуцифрен темп за поредна година, като делът на тези стоки с относително по-висока добавена стойност всяка година стабилно се повишава за сметка на стоки с по-ниска или никаква степен на преработка.
  *****************
  Това е най положителната новина, чак не ми се иска да анализирам....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Весело

  [quote#5:"Graf"]Вече е дошъл момента да попитам за жабетата дето ги руча цЕлото население през 2009 - 2013 поради "специалиста" от Ловеч и "знанията" му. [/quote]

  То добре че беше този специалист, щото ако беше твоят корифей оришарски, сигурно и ти щеше още 2012 да си в някоя друга държава, я Гърция, я Сърбия да миеш чинии и чаши. Това, за няма и година да направиш дупка в бюджета от няма и 1,5млрд. лв., при дръпване нагоре на икономиката, да постигнеш едва 0,9% растеж, и в краят на управлението си да срутиш цяла банка, си е направо корифейска работа, това само ти можеш да го постигнеш

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Весело

  [quote#19:"О, ко ма напрай!"]когато Орешака профука излишъка като финансов министър точно преди изборите.[/quote]

  Не целият ве, само некви си 4 млрд. лв. беха изядени за два месеца

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Весело

  ,,Икономическият растеж напомпан от ударно харчене на правителството,,

  Ах къде го другарът оришарски, че заедно с Пеевски да съборат още една банка, ей тъй за кашмер на народонаселението с бели якички

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#28] от "Алф":

  Нимой така, че пионерчетата със синити връзки одма ша та искарат ГЕРБ-ерски милицьонерин

 33. 33 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Тука всичко е стъкмистика,както си беше и едно време...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... единствения Видим растеж е на реКомунизацията на "републиката" (антиЛустрация, ако щете)...

  УРА! за Христо Луков - НАЙ- БЪЛГАРСКИЯ ГЕНЕРАЛ!


  https://www.youtube.com/watch?v=RI1LnFVoLXE  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... и поклон!

  https://www.youtube.com/watch?v=AHiDrOGDW-s

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на Atanas Daskalov
  Atanas Daskalov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бюджет ...Семеен –5 + 3. Имам да вземам, нямам да давам , ден да мине самун да замине....

  Daskalov53
 37. 37 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":

  Ба - Ма - У кажи ми честно дали БВП е равно на държавен бюджет, ей на това му се вика стъкмистика.

 38. 38 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Да, да, грешката е моя, имах предвид октомври.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK