Ще превърне ли ЕС един от членовете си в огромен бежански лагер?

Жени и малки деца, а не млади мъже, доминират като основна група в мигрантския поток от началото на годината.

© Reuters

Жени и малки деца, а не млади мъже, доминират като основна група в мигрантския поток от началото на годината.Най-слабото звено на Европейския съюз рискува да се превърне в огромен бежански лагер, ако някои от европейските лидери постигнат това, което искат. Заради опасенията, че Гърция се проваля в задачата си да защити външнта граница на ЕС, се засилват призивите страната да се подложи на карантина, като се помогне на Македония да затвори южната си граница, през която бежанците минават по пътя си на север, а Гърция да бъде временно извадена от Шенгенската зона.


Подобни предложения биха изолирали Гърция от останалите държави в Европейския съюз и биха вкарали в капан десетки хиляди търсещи подслон хора в една политически и икономически нестабилна страна, която не разполага нито с инфраструктурата, нито със средствата да се погрижи за тях. Повечето имигранти знаят това. Следователно, Гърция никога не е била тяхната крайна дестинация. Тя просто представлява канал към по-развитите държави навътре в континента.


Още стени около Европа няма да ги спрат. По-скоро те ще намерят други пътища или ще бъдат тласнати още по-силно "под земята".
Гръцкият граничен град Идомени е прекрасен пример какви размери би придобила гръцката бежанска криза, ако страната бъде поставена в изолация от Европа. Граничният пункт и транзитният лагер, разположени по протежението на железопътната линия между Гърция и Македония се превърнаха във важна геостратегическа точка за мигрантите по пътя им през Балканите на северозапад.


Този път бе контролиран от трафикантите много преди избухването на бежанската криза в Европа през миналата година. Тази мафия "тотално изчезна" през лятото на миналата година, когато балканските държави, сред които и Македония, позволиха на търсещите убежище да пресичат легално териториите им за период от 72 часа, твърди Андонис Ригас, полеви координатор на "Лекари без граници" в Идомени. За първи път бе отворен "хуманитарен коридор" към Германия, а пътят стана по-сигурен от когато и да било преди, колкото и спорно да звучи това. Беше хаос, но контролиран хаос, при наличието на десетки хиляди хора, влизащи и излизащи от Гърция за броени дни.


Всичко приключи в края на ноември. Под предлог да бъдат спрени "икономическите имигранти" Македония и другите балкански държави започнаха да пропускат единствено сирийци, афганистанци и египтяни, за които съществува по-голям шанс да се впишат в правната дефиниция за бежанец. Гърция нямаше думата в установяването на този национално базиран и спорен от правна гледна точка филтър. Атина нямаше друг избор, освен да се справи с хилядите, оказали се в капан на нейна територия заради него. Яростни протести избухнаха в Идомени сред "другите", дошли от страни като Мароко, Иран и Сомалия, а активността на каналджийте отбеляза разцвет, казват хуманитарните работници и доброволците.


Гърция, изтощена след шест години лишения, бе поставена в позиция единствено да съумява да регистрира систематично пристигащите на егейските острови мигранти, което предизвика становището на европейската комисия, че са установени "сериозни пропуски" от страна на Гърция в защитата на външната граница на Европа. Ако тези пропуски не бъдат решени в рамките на три месеца, 26-те страни-членки на Шенгенското пространство биха могли да гласуват за въстановяването на граничния контрол за период от две години.


Подобно решение категорично би изолирало Гърция, която няма обща сухоземна граница с никоя от страните в Шенген. Най-големият негатив за Гърция ще бъде икономически, като ще бъде забавено движението на стоки и хора през пристанищата и летищата й.


Междувременно, някои европейски лидери вече са отписали Гърция, като са насочили погледите си към Македония и България. Унгария и Австрия призовават за удължаване на стената от бодлива тел, вдигната на македонската граница в близост до Идомени миналата есен. Неведнъж беше предизвикана блокаада за няколко хиляди имигранти на гръцка територия поради периодичното затваряне на пропускателния пункт от страна на Македония, без да бъде предупредено предварително за това.


Заради тези причини Гърция, входната точка към Европа за над 850 000 души през 2015г., се превърна в своебразно, огромно по размерите си, депо. Малко може да се стори, за да се опази дългата над 13 676 км брегова ивица - най-дългата в Европа, от набезите на лодките на трафикантите. Веднъж достигнали до териториалните води на Гърция, отблъскването им се счита за нарушаване на международното право.


Но ако се Индомени се сметне за предупреждение, една ера на затворени европейски граници само ще подтикне хората, хванати в капан в Гърция, към още по-опасни пътища за изход от създалата се ситуация. Организации като Върховният комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграция поощтряват блокираните от Македония по силата на национално базираният филтър да се върнат в Атина, където да кандидатстват за убежище или да се върнат доброволно в страните си. Решени да продължат, много остават в Идомени, като спят в изоставени сгради или в полето, решени да преминат скришом границата.


Освен това, да се обвинява Гърция за мигрантските неволи на Европа, напълно пренебрегва корените на проблема, а именно – продължавашата война в Сирия. Престъпните мрежи в Турция изкараха милиони прз изминалата година, изращайки бежанци и мигранти в Европа. Сделката на ЕС с Турция, на която бяха предоставени 3 милиарда евро, за да спре бежанския натиск, имат нищожно отражение върху броя на пристигашите в Гърция. Затварянето на пътя през Балканите на гръцко-македонската граница без първо да се спрат лодките, напускащи бреговете на Турция, директно поощрява дейността на трафикантите в Европа.


Друг основен проблем е липсата на законови алтернативи за бежанците да достигнат до Европа или, веднъж пристигнали, да се придвижват в границите й. Двустранната сделка между ЕС и Турция се съсредоточава върху задържането на бежанците на турска територия, а не върху безопасното им достигане до Европа. А схемата на Европейския съюз за разпределение на имигрантите, имаща амбициите да премести 160 000 търсещи подслон от Италия и Гърция в другите европейски държави, засега, според данни на Европейската комисия, е разселила само 481. Заради бавното й функциониране, много бежанци отказват да участват в нея. Според гръцката служба за бежанците, само 13 държави са одобрили квотите за разпределение.


Така че, преди да говори за изолиране на Гърция, Европа трябва да се погрижи програмата, ако тя все още е работеща, да засили темповете си, а другите европейски страни-членки трябва да бъдат подканени да се включат в нея.


Още нещо, Гърция не може да осигури храна, медицинско обслужване и подслон на тези, които биха останали в капан, ако границата с Македония остане постоянно затворена. Атина вече е похарчила над 2 милиарда евро за справянето с бежанската криза през последните две години. Шестте години на икономически лишения докараха Гърция дотам, че не може да осигури медицински и социални услуги на много от собствените си граждани, а какво остава за хилядите бежанци, които ще бъдат блокирани за неопределено време на нейна територия, ако границата ѝ бъде затворена.


За бежанците, бягащи от война и преследване, да достигнат целта си в Европа в условията на затягащите се гранични политики е "като видео игра", казва Файе Каравасили, виенски адвокат, която напуска работата си, за да помага на бежанците в Северна Гърция. "Те пробиват пътя си със сила, но тогава стигат до следващото ниво, пълно с нови препятствия."


Поради геграфското си разположение, Гърция представлява фронтовата линия на европейската бежанска криза. Изолирането ѝ от останалият континент не би й помогнало с нищо, нито пък ще реши проблема с най-голямата преселническа вълна от Втората световна война насам.


При тези обстоятелства, задачата на Европа е да надмогне шумната, популистка реторика на някои от членките си, водещи се единствено от собствените си интереси. Също така, трябва да се работи съвместно с Турция за разрушаването на трафикантските мрежи и за осигуряването на стимул за бежанците да останат там при човешки условия. Иначе Европа ще трябва да се справя с още една хуманитарна криза в Гърция.

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Добре е да види и гръцката гледна точка, макар че това не променя фактите.

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А фактите са, че след Еврозоната, Гърция се провали и в Шенген.

  седеньето го зголемува задникот
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Гърците освен да трошат чинии за друго не ги бива.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Гърция аут от Шенген и Еврозоната, твърде много простотии сътвориха последните години за да им съчустваме сега.

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#3] от "Олд Шетърхенд":

  Е как - да взимат заеми, да стачкуват и т.н.

 6. 6 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  " Веднъж достигнали до териториалните води на Гърция, отблъскването им се счита за нарушаване на международното право."

  Тове е едно дебилно право. Демен, ако утре се чучнат 50 "мигранти" или по-скоро ДЕЗЕРТЬОРИ от редиците на ИСИС на лодка във Варна сме длъжни да ги приемаме тях и тяхните семейства?! Избиваха 4 години християни в Сирия, а сега го играят жертви.

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Също така, трябва да се работи съвместно с Турция за разрушаването на трафикантските мрежи и за осигуряването на стимул за бежанците да останат там при човешки условия.[/quote]
  Това май е единственият разумен и приемлив начин да се спре нашествието, разбира се с допълнението, че трябва спешно да се работи по постигането на мир в Сирия и унищожаването на ИД.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Матрицата "Лошата Гърция",е добра!
  Тя вдъхва надежда в матряла, за по-добър живот!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Май ще трябва висока ограда и по границата с Гърция..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Определено-не!
  НАТО затова идва, да връща всички бежанци още в турски води назад-в Турция. От тук нататък пре Егейско море няма да се минава и това означава, че ще се търсят други места...
  А другите места са ясни- през Черно море-БГ и Румъния, през БГ-ТУР граница-БГ!
  Става по-кофти за БГ за съжаление...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Гърция от отдавна играе казачок за дестабилизиране на Европа по Руски указания както и България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "Here Schop":

  Дългата рука на Путин!?
  Очень харашо!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  достатъчно е лицемерен да го направи . затваряйки македония къде ли ще пренасочи ... и пак сърчице

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "foxa5":


  До коментар [#3] от "Олд Шетърхенд":


  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  И какво е виновна Гърция за войната в Близкия изток и за бежанската криза? Нали е членка на НАТО и ЕС. Защо не я защитят от ердогановите каналджии, които са част от турската политика? Каква е гаранцията че утре и ние няма да сме нейно място. Очудващи коментари.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#14] от "Филанкишията":
  точно +++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НЕ, НЕ, НЕ! Не го вервам, няма да е само една от страните, две ще сме. Някой да не е построил ограда снощи по южните ни граници? Само Вани Драгалевския чудотворец е способен на подобни подвизи, стига някой да му плати и то не да строи, а да разваля.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Да попитам,какво са виновни каналджиите?! След като ЕС и България не могат да си опазят границите,защо някои по – предприемчив да не изкара някой лев?!
  Типично за Борисов и ГЕРБ – те принуждават хората да станат престъпници,за да могат да оцелеят! Не е луд тоя,който яде зелника,а който му го дава.
  И като вкарат каналджиите в затвора,народът пак е на загуба,щото ще трябва да ги храни! От друга страна губи работна ръка...

 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Galata":

  Нима? БГ то ли е следващата опорна точка на мюсюлманския брат Ердоган. Май след като му отрязаха едната ръка протегната към Сирия, с другата започна да опипва следващите комшии. Ако продължава в същия дух ще остане и без нея.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2975 Весело

  Всекидневен експрес нонстоп Индомени-Кьолн ще бъде справедливо разрешение на кризата. На площада пред кьолнския банхоф полуголи девойки ще посрещат пристигналите с халба бира и презерватив.

 21. 21 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#10] от "Galata":

  "Става кофти за БГ?" И това го казваш в качеството си на ...Българин, Турчин пишещ на български? Патриот на коя държава? Всяко твое мнение, е не баш всяко...айде 1/2 дава оценки на България, но прави впечатление, че винаги като зрител, който или не живее в България или не му пука за това което се случва на България. Та, кое си ти? Няма ли турски аналог на Дневник, където да си намериш мястото?

 22. 22 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Проблемът с бежанците няма да изчезне с края на войната в Сирия. В момента в Северна Африка и Близкия Изток живеят 500 млн. араби, половината от които са под 25 г. Всички тези страни са полу-пустинни. Икономиките им зависят основно от износа на нефт и газ. Търсенето пада, цените също. Препитание за младите араби просто няма. Голяма част от тях са слабо образовани, но вече знаят как се стига до Европа. 5% от тези 250 млн. да тръгнат, това са 12-13 млн души, искащи да се установят в Европа, защото са "излишни" в родните си страни. С този проблем Европа ще се тресе още десетки години. Дано да съм лош пророк...

  Imagination is as important as knowledge.
 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  не знам за Гърция,но като гледам снимката - войната ражда много бебета.
  Кога ги правят,остава загадка.

 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблемът е , че Европа се превръща в бежански лагер, със всичките му екстри. После ще се превърне в нещо друго.
  Гърция е проблемното звено в тази картинка. Тя забърка криза в еврозоната, забърка бежанската криза заради неспособността си да си пази границите , всяка година забърква и гранични кризи с България. Не е ясно и каква точно е работата ѝ в НАТО.
  Гърция или ще се дисциплинира и ще престане да саботира Европа или ще бъде изолирана, нещо което много европейски лидери искат вече.
  И стига с тези сълзливи размишления за правата и свободите на гърци и бежанци, след като Европа потъва.

 25. 25 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "w22":

  Пропуснал си ''за съжаление''!
  Повече от теб ми пука за Бг, затова съм и тук...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 26. 26 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#25] от "Galata":

  Личи ти по подписа ) Дали ти пука повече? Съмнява ме...ама много ме съмнява, че направо свят ми се вие.

 27. 27 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "baxter":

  Бъктън от теб в тия статии за Сирия и най-вече твоя ''любимец'' Ердо...
  Добре, разбрахме, че Родината на твоя мъж-арабина е в окаяно състояние, но за това причината не е Ерадович! Защо му се нахвърляш като разярена тигрица, не може лида е виновен самия Есад, като не си отива, просто? Като става дума за главните виновници за едия само изразяваш негативно и то много внимателно, а за другия си във възторг. А като видиш Ердо и полудяваш...
  Леко, навреждаш само на себе си!
  В Сирия не е само протегната ръката на Ердо. Там гъмжи от ръце, обарана е отвсякъде, даже някои източници може да се намерят епитети като ''изнасилена''!
  За съжаление...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Неутрално

  Саркози преди няколко години предложи целия Балкански полуостров да бъде бежански лагер.

  karabastun1@abv.bg
 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Galata":
  Първо съпругът ми не е арабин, аз съм половин сирийка, но не съм арабка. Но не това е важно за мен. Много ръце в момента са в Сирия. Горката Сирия, която попадна между шамарите и си ги изяде. Но един от най мръсните виновници за да бъде в това състояние е ислямиста Ердоган, който е главния барач, главния изпълнител. По същия начин по който събра от цял свят изроди и ги вкара в Сирия, по същия начин прави същото и с цяла Европа, като създаде верига от трафиканти. И ако се хвърлям като тигрица срещу случващото се в Сирия е защото както казват хората парен каша духа. Посочи ми едно нещо, което не се случва от коментарите ми. И не е нужно човек да има гадателски способноси за да предвиди случващото се, защото то е логочно следствие от поредица грешки в европейската политика.

 30. 30 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Понеже съм малко кривоглед, та да попитам!?
  Това на матрицата горе,нерези пред катедрала ли са,или жени и деца!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 31. 31 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "baxter":


  [quote#29:"baxter"]Но един от най мръсните виновници за да бъде в това състояние е ислямиста Ердоган, който е главния барач, главния изпълнител.[/quote]

  Барач-да, ама главен?! Той е само изпълнител...
  [quote#29:"baxter"]събра от цял свят изроди и ги вкара в Сирия[/quote]
  С чия заповед и разрешение?

  [quote#29:"baxter"] по същия начин прави същото и с цяла Европа, като създаде верига от трафиканти. И [/quote]

  Брей, голяма работа е бил наш Ердо! Цяла Европа на колене пред него!?

  Нямам думи, просто...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  [quote#22:"Columbus"]Всички тези страни са полу-пустинни. Икономиките им зависят основно от износа на нефт и газ. [/quote]

  Израел също е пустиня,но има един от най – високите стандарти на живот и свръхразвита икономика. Хайде стига с тези изсмукани от пръстите оправдания на арабите за тежкият живот,който водят! Причината е у тях самите. Между другото,Барак Обама прави мечешка услуга на арабите като повтаря същите "оправдания".

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#26] от "w22":

  И защо "Галата" да не пише във форума на Дневник?! Все пак сме комшии с Турция,а пък и тя рано или късно ще влезе в Европейският съюз. Там и е мястото...

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ципрас официално обяви, че Гърция едностранно прекратява членството си в ЕС, обявява дълговете си за недействителни и връща драхмата. Всъщност никой не може да отрече, че тази стъпка е неочаквана.

 35. 35 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#31] от "Galata":

  Няколко са признаците, които подсказват, че на Ердоган не му е чиста работата, два от тях са най-ярките. Първият е, че позволява стотици, може би хиляди камиони, натоварен с нефта, краден от ДАЕШ да преминават през територията на Турция. Вторият - оказва пълна и всестранна подкрепа на всички военни фундаменталистки, религиозно-фанатични формирования в Сирия.

 36. 36 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Galata":

  Само се прави на голяма работа, докато не му врътнат шалтера. Прекрасен ден за цяла Европа и цялата Западна общност ще бъде мига, в който се обяви излизането на Турция от съюза на НАТО поради неспазване на най-елементари принципи...военни, а за капак добавим и провалената Европейска интеграция..Турция може да си остане сама със своите дълбоки вътрешни проблеми и големи аспирации, сред които - кюрдите, мигрантите от Сирия, базата на Русия в Армения, занижения износ, нарастващото недоволство от Ердо..а и самия начин на живот. Бях в Турция лятото, няма какво да те лъжа...освен столицата и един голям град - една доста старомодна и ислямизирана държава с много особености, които са доста различни от Европеиските...и само като си замисля, че се ръгат на Европа...пхаха

 37. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Израел превърна пустинята в рай. Но за това се изисква мозък.

 38. 38 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Пак глупотевини от левичарски полезни идиоти. "Не знам как да се направи , ама това дето го правите не е правилно". Гърция не можела да си защитава границата. Глупости на търкалета .Че каква е тая държава дето не може да си защитава границата и какво търси такава "държава" в Шенген ? И както не може да си защитава границата, я вижте какво ще се случи ако турски военен катер влезе на 500 метра във морското и пространство. Гърция умишлено не си защитава границата и изнудва Евросъюза. Друг е въпроса дали наистина не беше най-добре за бежанците да се отцепи една контролирана от ООН защитена зона в самата Сирия, както настояваше Турция.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#31] от "Galata":

  Уважаеми, няма как да не ти напиша моята гледна точка, какво е накарало мюсюлманския брат да действа по този начин. Ами болния му ислямистки мозък, мечтите му да възроди османската империя и да покори земите, които е притежавала. Е, това му изигра лоша шега. Все пак сме вече в 21 век.

 40. 40 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#27:"Galata"]Защо му се нахвърляш като разярена тигрица, не може лида е виновен самия Есад, като не си отива, просто?[/quote]
  Не може да е виновен Асад, тъй като за момента е доказано, че премахването на диктатора (или режима) води до страшен хаос и кръвопролития, а не до мир и просперитет.

  Да вземем за пример Ирак. Там Саддам Хюсеин падна почти веднага след нападението, след това за следващите 4 години от войната загинаха около 700 000 човека.

  В Сирия Асад остана на власт и за 5 години са загинали около 350 000 човека.

  Виждаш ли разликата? Обясни сега, защо Ердоган иска на Сирия да се случи същото, каквото и на Ирак тогава?

 41. 41 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гърците се правеха много с този свой Жанос Виденос, и играеха игри с които стигнаха на червено по всички отношения, без да си дават сметка че сега не е 2005г. Че в целия свят не достигат пари, че в Северна Африка и Близкия Изток цари хаос и содом, че Русия буйства, а САЩ са нерешителни.
  В такива условия поведението им беше доста...предателско и изнудваческо...бих казал, карайки целия ЕС да полудява и хаби ресурси за техните глупости, вместо да се готви за тежка глобална зима.

 42. 42 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Каквото и да пишем и да си говорим, нещастието си е нещастие!? Толкова е просто! Който има милостива душа го разбира и помага!Който е коравосърдечен, бездушен калкулатор разтяга локуми и прехвърля вината върху другите.
  Демек - аз съм чист и неопетнен защитавам едисикакви интереси!? Да, другарю защитаваш но, си БЕЗДУШЕН! Толкова е просто.

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 43. 43 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#41:"yxm09384148"] ЕС да полудява и хаби ресурси за техните глупости, вместо да се готви за тежка глобална зима.
  [/quote]

  Каква тежка глобална зима бе човек!? На нашата планета на всеки 12 месеца 4 месеца има зима. И това е от милиарди години. Така че , от природна гледна точка не е нещо ново.
  Ако обаче имаш предвид алчността, безчовечноста, манията за величие и ненаситността човешка то, тогава не е настъпила глобална зима настъпил е безконечен полярен студ!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 44. 44 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#6:"w22"]Тове е едно дебилно право. Демен, ако утре се чучнат 50 "мигранти" или по-скоро ДЕЗЕРТЬОРИ от редиците на ИСИС на лодка във Варна сме длъжни да ги приемаме тях и тяхните семейства?! Избиваха 4 години християни в Сирия, а сега го играят жертви.

  .[/quote]
  +++++++
  Абсолютли вярно ! Но местната фауна тук реагира както винаги първосигнално. Чуха Гърция и юруш с анатемосването.

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  [quote#40:"Отнесен"]тъй като за момента е доказано, че премахването на диктатора (или режима) води до страшен хаос и кръвопролития, а не до мир и просперитет. [/quote]

  Ти изглежда живееш в някакъв идеален свят,където политическите режими или диктатори (!?) се сменят безкръвно! Демек,ако не бяха свалили Чаушеско,в Румъния всичко щеше да си тече по мед и масло!? Бъркаш причина и следствие!
  До коментар [#40] от "Отнесен":

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Гърция никога не е била тяхната крайна дестинация. Тя просто представлява канал към по-развитите държави навътре в континента.
  ..............
  Тази...домакиня, да речем, не е сякаш особено интелигентна!
  Ако "по-развитие държави" ги делеше едно море от Арабския свят, векове наред бяха напади, линчувани, изнасилвани и поробвани от мюсулманската напаст,
  нямаше, ерго, да бъдат развити.
  Тез са откачили нещо или са просто страшно тъпи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Смесване на "култури" в Парижкото метро - https://twitter.com/RipollRafa/status/698043997806272512?lang=es

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Гърците да му мислят. Европа също. Ние сме си "добре". Никой не иска да остава тук. даже мигрантите изпадт в ужас, колчем им се "отвори" перспектива да се устроят в България:
  ..."Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това, което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина.

  На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане?

  В кой век живеят българите?"
  http://bultimes.com/gratskata-presa-v-koj-vek-zhiveyat-balgarite-che-sa-tolkova-bedni/

 49. 49 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Най-слабото звено на Европейския съюз рискува
  .................
  Да, щото България ще бъде подмината от джихадистите?
  Освен това Гърция не е най-слабото звено на ЕС,
  а на Еврозоната, ма...
  Между другото, ислямистите карат коли, откраднати от Бъкгария.
  Ако си от Русе и си търсиш BMW - то ... ето го!
  http://www.dunavmost.bg/RuseReporters/Photo/13455-ako-si-ot-ruse-i-si-tarsish-bmw-to-eto-go

  nemo malus felix, minime corruptor.
 50. 50 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Уж бяха много хитри и умни гъците, пък каква стана тя! Чак сега схващам, как са успяли да затрият Византия завинаги!

 51. 51 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Спрете потока от мигранти още в морето, с кораби. Качвайте ги на корабите и обратно към Турция, поне докато Сирия се раздели на части. След това ги връщайте който от която част е дошъл.

 52. 52 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#37:"baxter"]Израел превърна пустинята в рай. Но за това се изисква мозък. [/quote]

  Е , и мноооооого пари. Евреите от цял свят изливат пари там.

  Dum Spiro, Spero
 53. 53 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1312 Гневно

  От колко години има война в Сирия? От няколко. Защо на снимката виждам толкова пеленачета? Какво трябва да си мисля за хора, които се плодят като мишки по време на война? Защо трябва да им съчувствам и помагам, след като нямат грам мозък в главата си?

  Мачкай климатичния чейндж!
 54. 54 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "gargamel":


  Е, арабите не могат да се оплачат от липса на мнооого пари. Но едните инвестират в Аллах у акбар, а другите за наука, образование и бизнес. Та това е разликата, която имах предвид.

 55. 55 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Изграждането на стена по северната граница на Гърция и Турция отделящи България и Македония, е проект на вишеградската четворка (V4)... Всичко за това е съгласувано със България, Македония, Сърбия, Словения, Хърватско и V4(Чехия, Словакия, Унгария, Полша)... Тази позиция ще бъде обявена на 15.02.2016 в Прага

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Изпусната работа.Ако правеха,като австалииците и ги връщаха обратно още от морето,нямаше да дочакаме този бардак в Европа.Ако ООН,беше онова,което трябва,досега военните действия да бяха приключили.А те,единственото,което правят досега е да призовават държавите да приемат имигранти.

 57. 57 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ако на 15 февруари Б-я или Македония откажат да строят огради от гибралтарски тип, стената ще бъде изградена между Хърватско, Сръбско, Румънско и отделяща Словения, Унгария и Централна Европа!
  ...Което означава, че Б-я ще бъде откъсната от Европа и ще остане в групата с Гърция, Турция и мигрантите!
  ...Тогава Бог да пази останалите да живеят в Б-я.

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 58. 58 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 756 Гневно

  Онези, дето и тук продължават с мантрата за лошата и мързелива Гърция - вън от Шенген, сещат ли се кой ще е най-потърпевш, ако това се случи?

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  Росе, ти живееш в 19 век!

 60. 60 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 435 Неутрално

  След огромните усилия и разходи за спасяването на Гърция и оставането й в ЕС, намеренията на част от управниците да сторят ТОВА на същата Гърция са непоследователни и погрешни! Сама Гърция не може да се справи с проблема! И това е очевидно за всички. Меркел следва отново да излезе с декларация ро мърлоса и да оттегли поканата си към "бежанците"! Тя е главният виновник за проблема. И Ердоан, който организира потоците чрез тайните служби. Меркел, вмчесто да обвини Турция за агресията чрез мигрантите и да я спре със сила, се поддаде на шантажа и плаща на Ердоан. А ЕС като цяло, се отказа от правото си на самозащита, обявявайки индивидуалното право за право на етноси, което обяви за правен примат, който е над всички права! И така Европа рухна като къщичка от карти! А явлението е агресия и покрива определението за такава на ООН!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 61. 61 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Поправка:
  Меркел следва отново да излезе с декларация по въпроса и да оттегли поканата си към "бежанците"!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Под предлог да бъдат спрени "икономическите имигранти" Македония и другите балкански държави започнаха да пропускат единствено сирийци, афганистанци и египтяни, за които съществува по-голям шанс да се впишат в правната дефиниция за бежанец.
  =========================================
  Хайде стига сте смесвали бежанците с нелегалните имигранти! Нелегалните трябва да се депортират и то от първата държава, в която са влезли. Гърция може да организира тази депортация като поиска пари от ЕС за това.
  Вместо това гърците извозват всички влезли до македонската граница и после защо македонците не ги приемат! Ми не са длъжни, защото тези от Мароко, Алжир и черна Африка не са бежанци.

 63. 63 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 384 Неутрално

  На 15.02. в Прага V4 ще решава за стената! Там са поканени още и премиерите на Македония, България, Словения и др.
  На 18.02. на сумита на премиерите на страните от ЕС, ще се решава за бежанците... какво да се предприеме!
  Ако на сумита не се подкрепи стената и не се отделят средства за това. Стена отново ще има като вероятно парите в по-голямата си част ще дойдат от Вишеградската четворка

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 64. 64 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Борисов ако е прозорлив ще отиде в Прага с разработени проекти за стената и точни калкулации за изграждането и поддръжката на ефективното и функциониране. Чешките държавници и сега държат портфейлът си отворен когато става въпрос за решаване на въпроса с мигрантите и дават милиони евра ако им представят обосновани проекти!!

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 65. 65 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Малко по-малко взе да им просветва, ама първо трябваше да минем през инфантилното"добре дошли" и "ще приемем всички"на мама.
  Европа не може да поеме подобна вълна от хора с коренно различна от европейците култура, ценностна система и религия. Потопът е неминуем и всички ще сме удавени, дано не в кръв!

 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#64] от "dereck":
  Бойко Борисов не е държавник и не може да прави нещо самостоятелно. Той е като Т. Живков - снишава се и се ослушва, чак тогава действа .... със силния. Може би е по-харизматичен от Тошо.

 67. 67 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Това е наистина потресаваща европейска солидарност, Европа ще жертва един от членовете си, за да спасява хиляди мюсулмански навлеци и самата себе си, въпреки че сама ги покани. Нямам думи, старата гръцка цивилизация хвърлена на ордите варвари. Гърция може да има много кусури , но никоя държава не заслужава това от партньорите си. Ами ако и ние се окажем в тази ситуация утре? Пак ли ще говорим и мислим така? Това е недопостимо!

 68. 68 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":


  Гръцката гледна точка е ясна - нищо да не направят те, и някой да им плати за това ...


 69. 69 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Неутрално

  крайно време е проклетата гедеерманска чума да каже 'достатъчно!'. без това сганта няма да спре да пристига в европа. обаче гадната проклетница продължава да се прави на разсеяна...

  reddit.com/r/The_Donald/
 70. 70 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Германците си връщат златото в германия и бежанците се насочват в германия след като в сирия се прави военно обучение с оръжието на болшевиките какво ли ще се случи 2017 в европа 100 години след болшевишката революция

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 71. 71 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#66:"ck"]Бойко Борисов не е държавник и не може да прави нещо самостоятелно. Той е като Т. Живков - снишава се и се ослушва, чак тогава действа .... със силния. Може би е по-харизматичен от Тошо.[/quote]

  Тошо поне се продаваше по-скъпо от едно "Конграчулейшънс" и снимка с караулното куче.....

  Dum Spiro, Spero
 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гърците сами са си виновни. Отказват истинско сътрудничество с ЕС по всички въпроси. Цялата им политика се свежда до изнудване за пари.

  chavo64
 73. 73 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#67:"veselakoleda"]Това е наистина потресаваща европейска солидарност, Европа ще жертва един от членовете си, за да спасява хиляди мюсулмански навлеци и самата себе си, въпреки че сама ги покани. Нямам думи, старата гръцка цивилизация хвърлена на ордите варвари. [/quote]

  Историята се повтаря като фарс. 1453 Константинопол беше оставен на вълците. А последния поход с цел да се изгонят турците от България и Византия по някакво странно съвпадение е точно от страните на сегашната Вишеградска четворка.... Дано успеем този път...

  Dum Spiro, Spero
 74. 74 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Значи, според авторката на този текст, Таня Карасот от Ройтерс, на брадатите нашественици трябва да им се осигури гарантиран от държавите вход и транспорт...Таня заслужава да я изнасилят"бежанците" като онова дете в Австрия и да а облекат цялата в чаршафи и да не мърда от харема... Дано нещо подобно да сполети и преводача и човека решили тази отровна боза да бъде печатан в български вестник...

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Имигрантите смениха тактиката,първо жените и децата,после мъжете.А може и мъжете им да са вече в Европа.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#53] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Тъй де, щото нашите глави преливат от...мозг.

 77. 77 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 78. 78 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "baxter":

  Това кога се е случило? Питам сериозно, baxter, защото явно съм я изпуснала тая новина. Това е, между другото, най-доброто, което може да се направи за гръцкия народ.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 79. 79 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#78] от "EP":

  Всъщност това не е новина. Ципрас отдавна се готви за този ход и събитията го притискат да ускори изпълнението му.

 80. 80 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "dereck":

  Има ли някаква информация, каква ще е позицията на България на предстоящата среща? Или Борисов се учи от Меркел да мълчи и да отлага важни решения, докато вече не е станало прекалено късно.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 81. 81 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#79] от "baxter":

  Това е най-правилният ход на Ципрас, и единственият начин да се спаси гръцкия народ от капана, в който ги вкараха корумпираните банкови структури. Ако Ципрас не го направи това, банкерите ще приложат същите схеми в Италия, Испания, Португалия и т.н. и ще превърнат европейците в роби.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 82. 82 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":
  Не си ме разбрал, въобще не ги оправдавам. Споменавах само факти. Ислямът ги кара да чакат примирено какво Аллах е отредил. Не знам защо, от скука, незнание или по върховна повеля, правят по 4-5 деца, докато чакат. Тези деца нямат бъдеще в страните си. Втори път нефт при тях няма да се открие, за да забогатеят наготово.
  Евреите имат по 1-2 деца, учат здраво и не чакат нищо от никого. От арабите това не може да се очаква. Как ще ги превъзпиташ? Какво ще правят в следващите 30-50 години, когато ще станат вече 1 млрд.? Европа е с двойно по-малко население.

  Imagination is as important as knowledge.
 83. 83 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "Columbus":

  Именно поради тази причина ни трябват лидери с "топки" в Европа . Такива, за съжаление, в момента няма на политическата сцена. Това е най-гъсто населеният континент. "Няма масто" в буквалния смисъл на думата. Ако се допусне подобно развитие на нещата, в Европа просто ще има локални войни.

  Австралия е пример за това, как се решава подобни проблеми. Европейците не са длъжни да спасяват света, нито да се грижат за децата на хора, които не се чувстват отговорни за тяхното бъдеще. Всичките усилия на европейските народи да изградят социални общества ще са напразни, всичко, което е изградено досега, ще бъде разрушено в рамките на няколко години.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 84. 84 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 394 Любопитно

  [quote#34:"baxter"]Ципрас официално обяви, че Гърция едностранно прекратява членството си в ЕС, обявява дълговете си за недействителни и връща драхмата. Всъщност никой не може да отрече, че тази стъпка е неочаквана. [/quote]
  Това къде го прочете или чу бре, бакстъре? Или пускаш въдици за балъци, че да се заяждате помежду си?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 85. 85 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#81] от "EP":

  Всъщност някои електронни медии съобщават че вчера Ципрас е направил обръщение към гърците, но не знам защо не се обсъжда този факт. Македонските медии също са го съобщили.

 86. 86 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#7:"дедо Андро"]Това май е единственият разумен и приемлив начин да се спре нашествието, разбира се с допълнението, че трябва спешно да се работи по постигането на мир в Сирия и унищожаването на ИД.[/quote]
  късно е вече , навреме трябваше да се държат бежанците на Сирийска територия , ООН трябваше да направи буферна зона с охрана от сините каски ,

 87. 87 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "dereck":

  Цитат от коментар в немския Die Welt:

  "Bravo Österreich,Bravo Mazedonien, Bravo Visegrad-Staaten Slowakei, Tschechien, Ungarn Polen".

  Не е нужно да говорите немски, за да разберете позицията на коментиращите. Иска ми се там да стои и "Bravo Bulgarien"!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 88. 88 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Гърция многократно доказа на цяла Европа изнудваческата си същност и че на нея не може да се вярва. Всяка сутрин гледаме как няколко гръцки трактора блокират хиляди тирове и коли по КПП-тата. Всичко това става очевадно по негласни инструкции от тяхното правителство за да изнудват ЕС за още пари. Такава наглост и незачитане на съседите може да се случи само в Гърция. Затова трябва да приемем предложението на Вишеградската 4-ка и да строим стена по цялата ни южна граница.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  [quote#53:"Bulgarische Motoren Werke"]Какво трябва да си мисля за хора, които се плодят като мишки по време на война? Защо трябва да им съчувствам и помагам, след като нямат грам мозък в главата си?[/quote]
  Защо мериш с твоя аршин? Многото деца са защитата на бедните срещу голяма смъртност. Схемата работи навсякъде по света, дори и на наша територия е работела. Отделно, че в техния манталитет си е заложено да има деца, както и едно по-различно отношение към децата като цяло. Глупаво е да очакваш, целия свят да споделя твоите възгледи и цели. За тактиката с "жив щит" дето си я ползват повсеместно да ти напомням ли? Ми имат си различен светоглед, въпроса е как да пресеем тези дето искат да го променят от другите, дето идват просто за авантата (социални помощи на корем)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 90 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#89] от "gost22":

  Ами тогава да не реват като ги трепят. Земята какво да ги прави толкова много гърла, освен да им праща смърт за регулиране на населението?

  Мачкай климатичния чейндж!
 91. 91 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#86:"pixel"]навреме трябваше да се държат бежанците на Сирийска територия , ООН трябваше да направи буферна зона с охрана от сините каски[/quote]
  Прав си, пиксел!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 92. 92 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#46:"СДС"]Ако "по-развитие държави" ги делеше едно море от Арабския свят, векове наред бяха напади, линчувани, изнасилвани и поробвани от мюсулманската напаст,
  нямаше, ерго, да бъдат развити. [/quote]

  Е какво буйстваме сега. Все-едно да кажем че добър баскетболист е добър само защото е висок, а ако беше нисък--я да го видим тогава--и тъй-като е добър баскетболсист само защото а висок, то съответно не е правилно да казваме че е по-добър от по-ниския там, щото ако по-ниския беше висок ехеее...

  Чини ми се зад всичко това прозира класическа хленч светоглед от рода на "Аз ли, аз ли съм лузър? Абе вие ако бяхте на мое място щяхте отдавна да се обесите бе, ей. Абе аз ако бех от семейство като Бил Гетс сто майкрософта щех да нацвъкам..."

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#90:"Bulgarische Motoren Werke"] Земята какво да ги прави толкова много гърла, освен да им праща смърт за регулиране на населението?[/quote]
  Ми именно това става от хилядолетия бре. Тази стратегия с "колкото по-бедни и застрашени, толкова повече деца" не е измислена от вчера. Дори животните я ползват. Просто у нас е топката, да решим как ние да си настроим ситото, щото природното сито го заобиколихме. И смъртността ни е ниска, и ефективното използване на ресурсите изхранва много хора, ама ситото ни не е настроено за новата реалност. От там идва проблема с "бежанците" в ЕС — трябват ни нови критерии за социално подпомагане защото вече няма граници и наши-ваши лентяи, нито върви да се воюва постоянно. Трябва обществото да си промени целите и стратегиите за постигането им. Целта вече не е бройка а качество. Дори Буров го е казал: "Много овце всеки може да гледа, ама я върви отгледай лъв!" Та трябва да променим стандарта за подпомагане срещу труд и учене, а не просто "на корем" без нищо...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Весело

  До коментар [#82] от "Columbus":

  Все пак евреите и арабите са от една раса – семитската. Де да знае човек,може и да се (ги) превъзпитаме... Но няма спор,че повече араби НЕ трябва да се пускат в Европа.

 95. 95 Профил на baj_hari
  baj_hari
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#85] от "baxter":

  Виж сега моме, заради твоята "новина", обърнах наопаки целия гръцки печат. Недей така, ще ми докараш инфаркт бре.

 96. 96 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#95] от "baj_hari":

  Няма страшно и аз реагирах като тебе като прочетох новинката. Знае ли човек, а и това не е невъзможен сценарий. Всъщност, ако беше прочел последното ми изречение, нямаше да се притисниш чак пък толкова.

 97. 97 Профил на baj_hari
  baj_hari
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#96] от "baxter":

  Ами - изобщо не съм се притЕснил. Не е сега моментът за такива ходове. Всъщност този момент е изтърван, това трябваше да се случи преди 2 години.
  Както и да е, проверявай си източниците и тогава пиши.

 98. 98 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Къде си Европо,къде спиш
  ти сама трябва,
  мигрантите да озаптиш!

 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Авторът на статията какво предлага, да превърнем целият ЕС в огромен бежански лагер?

  Манипулацията започва още в началото, гледа се на влизането като на нещо невъзможно за предотвратяване. И почва да се мисли какво да се прави с вече влезлите, като факт който не може да се избегне. А не е така, първа Унгария след нея и другите показаха, че е напълно възможно те да бъдат спрени, само малко повече твърдост при посрещането. Ако беше невъзможно да бъдат спрени защо тогава ще ни предупреждават да не си затваряме границата с Гърция?

  На Гърция трябва да бъда предложена, дори НАЛОЖЕНА всичката възможна помощ "бежанците" ДА НЕ ВЛИЗАТ в нея. Тогава въпросът с границите вътре в ЕС автоматично отпада, няма бежанци няма проблеми.

  Но някои упорито не искат да видят толкова просто решение, упорити ритат топката извън игрището, всяват хаос в определянето на мерките и приоритетите. А това могат да го правят само мощни ЗАИНТЕРЕСОВАНИ сили бежанците въпреки всичко да не бъдат спрени, да бъдат използвани в определени геополитически игри.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2078 Разстроено

  [quote#22:"Columbus"]Дано да съм лош пророк... [/quote]
  Не си Европа и въобще "щастливият милиард" трябва да си изработят тактика, стратегия и мерки как ще се опазват от останалите 5-6 "нещастни милиарди". Които се размножават с ужасяващи темпове и скоро ще стана 20-30-50 милиарда.

  Всички международни документи и доктрини в кошчето и разработването на нови с оглед на новата реалност, една задъхваща се пренаселена и с изтощени ресурси Земя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK