Държавна електронна поща ??

Държавна електронна поща ??

© Анелия Николова"Дневник" препубликува текста на Божидар Божанов от блога му с негово позволение. По повод информациите, че цената ще е 24 млн. лева на допълнителен въпрос на "Дневник", Божанов обясни, че "сумата от 24 млн. лева не е за създаването на мейли, а е за eid проекта (електронна идентификация - бел.ред.). Това включва хардуер, 3 регистъра, център за електронна идентификация, card management системи, PKI (Public Key Infrastructure - необходима за системата - бел.ред.). Този хардуер ще се ползва и за други неща. Освен това сумата е само индикативна т.е. таван на разхода за този проект".  


Текстът от блога:


След като тази седмица Пътната карта за електронно управление беше публикувана за обществено обсъждане, по медиите се появиха статии, че всеки гражданин ще получава служебна електронна поща (email адрес).
Оттук нататък, чели-недочели, сума ти народ се втурна да обвинява държавата в идиотизъм, олигофрения, некадърност, световен заговор и т.н. Като участвал в писането на пътната карта съвсем спокойно мога да приема, че много хора ме нарекоха "идиот". Разбира се, мога и аз да ги нарека идиоти, и да спрем до там, целият смисъл да се загуби и да се удавим в идиотизъм.


Но ще опитам да обясня. Защото по кратка медийна публикация наистина не може да стане ясна конкретната идея. (А макар конкретната реализация да е разбираема само за специалисти, то, разбира се, тук всеки е специалист).


Та,


да всеки гражданин ще получи адрес на електронна поща, нещо като <егн>@government.bg


По принцип не е необходимо това средство за комуникация да бъде именно електронна поща, но след малко ще видим защо може би е по-практично на този етап.


Да започнем от това за какво ще се ползва тази електронна поща – за да може държавата да връчва документи на граждани по електронен път – актове, отговори на жалби, покани, вкл. призовки в рамките на съдебната власт. Служебният email ще може (даже – ще трябва) да се пренасочи към личен email, така че да не трябва човек да проверява няколко email-а, само за да види, дали не са му пратили някой акт. Всъщност, известия за получен документ ще могат да се правят и по sms.


За да започне да използва служебния си email за получаване на документи, човек ще трябва да влезе с картата си за електронна идентичност в един портал и там да потвърди изрично, че иска да получава по електронен път. Като посочи към кой email да се препращат писмата. Никой не може да ни накара, ако не искаме, да ползваме тази услуга. Ако изберем да я ползваме, писмата от държавата няма да ги получава на хартия, а на мейла си. Ще пестим хартия и няма да ни се губят писма по пощата.


Всъщност, този портал е най-важната част от системата.


Email-ът е само средство за известие, и всъщност технически детайл


Т.е. няма да се прави "български Gmail", а система, в която ще си виждаш документите от държавата на едно място и която ще ти праща съобщения, когато такива се получат.


Как човек потвърждава, че е получил нещо? Писмото, което получава, съдържа линк към документа. Когато линкът бъде отворен, и гражданинът влезе (с картата си за електронна идентичност), се счита, че е получил документа. И съответно започват да текат срокове, ако се очаква нещо от него. Ако обаче 7 дни след изпращането на електронното писмо няма потвърждение за отваряне, тогава то се придвижва по хартиен път.


Добре, защо служебен email?


Не може ли просто да влизаме в системата и да си настройваме личния email. Може. Но за да ви изпрати документ, администрацията ще трябва или да се интегрира с портала, в който сте си посочили email-а, или да влезе ръчно и да провери кой ви е email-а. В момента повечето деловодни системи могат да изпращат email, съответно ако форматът на адреса е ясен, могат да ви го изпратят без допълнителни стъпки, и по-важното – без допълнителни средства за надграждане/интеграция (разбира се, нужна е проверка дали сте приели да изпращате, но това може да стане със съобщение от SMTP сървъра, че съобщението не е доставено, което да значи, че се минава към хартиения процес). В даден момент служебният email може да стане и излишен. Засега е по-лесно чрез него и дава малко повече възможности на системата реално да заработи.


"Ама то пак ще струва милиони". Не. Всъщност, то е малък компонент от проекта за e-id


Вече дори има изградена система за е-връчване, която макар (според мен) да не поддържа цялата необходима функционалност, може да се използва като основа. А дали цялата система ще заработи, или пак половината администрации ще пращат така, половината иначе, или изобщо няма да са чували за това, зависи от много неща. Но ако не създадем технологична предпоставка, няма да разберем.


На последно място – това не е наша измислица – Регламент 910/2014 (ЕС) дефинира "услуга за електронна препоръчана поща", вкл. квалифицирана такава, при която доставянето има противопоставимост в съда. В Естония пък от над 10 години се ползва именно такъв подход – на всеки гражданин се дава служебна поща (<егн>@eesti.ee), която той пренасочва към своя лична поща.


(Коментарите тип "МВР ще ми следи пощата" ги оставям настрана. Ужас, че МВР ще разбере какви актове ви е съставило…самото то. Или НАП. Или че сте подали жалба в общината. МВР няма нито нужда, нито капацитет да следи всичко това – ако имаше, вече щеше да го следи по многото други начини, които има.)


Надявам се обясних каква е идеята. И вече съм по-малко идиот. И съвсем без да имам високи очаквания, се надявам поне няколко човека като прочетат следващия път някое заглавие, да не бъдат с нагласата "тия пак поредната тъпотия мислят". Не защото някой съветник или чиновник може да се обиди, а защото "аз всичко разбирам, тия там нищо не разбират" е непродуктивна национална мантра, и пречи. На всички.


Понякога предложенията наистина ще са глупави, понякога няма да има кой да ги обясни


Но хайде да не изпитваме радост от това, че сме "изобличили" във фейсбук "POREDNATA GLUPOST".


А ако това е най-големият "проблем" на пътната карта за електронно управление, всичко е наред. Ако не е – коментарите тук са също толкова лесни, колкото и коментарите в новинарски сайтове. И е сигурно, че някой в администрацията ще ги прочете (дали ще ги вземе предвид е друг въпрос, но поне за този документ, ако са конструктивни, ще бъдат отразени).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Много моля, никой (дори и блогър) да не ми сравнява Естония с България.
  Естония не е управляват КРАДЛИВИ МИЛИЦИОНЕРИ

 2. 2 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  - електронна поща
  - електронно правителство
  Пенсионерите ги чака електронно погребение.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Аз пък не ща от държавата да получавам нито документи, нито известия за получени документи , нито на хартия, нито на мейла си...!

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  24 000 000 без пари ли е за някои ??? И може ли да се манипулира връчването и датата да се антидатира !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тоест имаме добрата стара ситуация с компютри и компоти.
  Полезно уточнение, понеже по темата се изписаха предостатъчно глупости.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  блогърът е ЛИЧНО заинтересован от тази ПОРЕДНА далавера на герб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Направи ли си труда да прочетеш статията??

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  не са компоти а са изветрели джибри. Кажи им гербави калинки и повече не се занимавай !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Доста тъп аргумент. И май наистина не си прочел статията.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  много по-внимателно от теб. вЕрвай ми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Съвсем се убедих, че всички критики по темата са на пълно справедливи, че даже и твърде малко. Според този гений, имейл адресът ти ще бъде ЕГНто ти, което само милиционер може да го измисли.
  Твърди, че трябвало да е тяхната поща, щото отсрещната страна разбирала, като си отвориш мейла. Което е тъпотия в няколко аспекта едновременно.
  Твърди, че щял да интегрира с други системи, но очевидно няма идея що е то интеграция, и че при нея е важна системата на изпращащия, а не на получаващия.

  Тия за пореден път напълниха държавата с калинки, и затова четем такива безумия. А още по-жалкото е, че отдолу фигурират мнения за компютри и компоти, чиито автори очевидно са прочели само заглавието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Глупости на големи, средни и малки търкала....:
  1. Защо тази информация се разяснява от част от блог на блогер? Толкова ли няма становище от официална държавна институция?
  2. Простотията "служебен имейл за частно лице, което не е служител на организацията" е напълно излишна. Това, че системата има някакви проблеми да интегрира личен имейл, е смешно оправдание. Достатъчно е в изискванията за системата да се посочат няколко имейл провайдъра, с които бъдещата система ще се интегрира без проблем. Дали ще са Гугъл, Яху или някои други, няма значение....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 13. 13 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така обяснено не е лошо. И защо пък не. Все пак има /може би/ и съвестни хора, на които това би им спестило доста време, усилия и пари. Например би ни защитило от произвола на недобросъвестни ЧСИ, които си правят каквото искат без да уведомяват хората. И какво имам акт от КАТ, пращат ми го плащам го и забравям, няма да се изгуби да ме дадат на публичен изпълнител и т.н. съкращаваме едни 1500 - 2000 чиновници и вече сме с едни 20млн спестени пари от бюджета напред. Кой ще ги вземе е друг въпрос

 14. 14 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  нормално е такъв вид акаунт на всеки гражданин да бъде част от електронното правителство, друг въпрос е как ще се реализира

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  "Божидар Божанов е софтуерен инженер и програмист, работи от юни миналата година като съветник за електронното управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова."

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цигани, селяни, пенсионери - електоратът на Бойко Б. е наясно с електрониката...
  Несъмнено ше има голема полза.

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#13] от "dj_tiesto":

  А досега какво пречеше да ни защитят от произволите на ЧСИ-та?

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Мисля, че съм сред първите потребители на ипей, защото скоро някъде четох каква годишнина празнуват и осъзнах, че ползвам услугите им от почти същото време. Ползвам онлайн банкиране, онлайн декларации от всякакъв характер с НАП, онлайн информация откъде ли не и животът ми е безкрайно по-лесен от това да се редя по опашки и да си обясняваме с разни служители разни неща "в реално време", след като мога спокойно сама да си прочета инфото и да реагирам от дома си.
  С двете ръце съм "за" всякакви улеснения в този смисъл, даже и да са закъснели спрямо държави като Естония, например.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 977 Весело

  А защо никъде не се отбелязва, че можете просто да бъдете попитани дали имате мейл, на който да ви пращат документите, и така нещата се приключват.
  В България едно поне 10% от населението не ползва интернет...с тях какво правите?

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  И ти си написал доста простотии, да ти кажа. Ако прочетеш, ще видиш, че можеш да си пренасочваш накъдето си желаеш съобщенията до "държавния имейл". От друга страна обаче без такъв "централен" адрес не можеш да очакваш държавата да е отговорна пред теб, ако яху или мяху утре реши да се капичне или да си направи услугата платена и ти да писнеш "вече нямам електронна поща".
  Така дали е по-ясно?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Разстроено

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Божидар Божанов може да е всякакъв, само че въобще не е редно разяснения по официален държавен проект да се дават като част от блог или писания на стената във Фейсбук.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "rainbou1":

  С тях нищо не правят. Те си получават съобщенията в хартиен вид.
  Още един непрочел статията....

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Ама вие наистина не четете, по дяволите! Този линк го има в статията - иди се запознай там и даже коментирай! http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.as[email protected]=bg-BG&Id=1974

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  И за това трябва някои излапа 24 млн. само в имейлите.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Хайде сега да ни светнеш къде точно виждаш тук улеснение, и защо е нужно създаването на държавен имейл?
  [quote#20:"dogwoman"]От друга страна обаче без такъв "централен" адрес не можеш да очакваш държавата да е отговорна пред теб, ако яху или мяху утре реши да се капичне или да си направи услугата платена и ти да писнеш "вече нямам електронна поща".
  Така дали е по-ясно? [/quote]
  Не, не е по-ясно. Ако утре си смениш адреса по местоживеене, според твоята логика, държавата не знае как да те намери. Верно ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Излапай ги ти бе, мъдрецо. Що не кандидатстваш? Дават ти 24 милиона без нищо да работиш, тя системата сама ще се случи. И пак ще ти остане време да висиш денонощно във форума

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  Ъ? Че откъде ще знае държавата как да те намери, ако не се регистрираш в общината???
  А като не ти е по-ясно, прочети го втори път....
  Съжалявам, по-ясно не мога да обяснявам.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Това са още по-големи глупости. Бяха валидни преди 15 години, когато се сравняваха предимствата на платената електронна поща и безплатните пощенски портали. Предложението на колегата rainbou1 е много по-елегантно и избягва допълнителни усложнения.
  Отделно че в профила, който ще ползвам за комуникация с държавата, трябва да мога да си редактирам начините за връзка и да си променям мейл адресите....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 29. 29 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1":

  Аз лично не съм пострадал, но имам случаи с мои познати, които получават запорно съобщение от ЧСИ / всъщност даже не го и получават даже/ без да са информирани предварително за какво става въпрос и да им предоставена възможност да се защитят. Един ден отиваш в банката и оппа сметките ти запорирани, защо как кой не знаеш и почваш да плащаш на адвокати юристи и т.н да си търсиш правата. Може и да е късно, занимавани съд и институции с тебе, а ти не си виновен не знаеш това са разходи без да има нужда. Да не говорим че някой път за 100 лв задължение ти се начисляват 1000лв такси за ЧСИ, дела и др.

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Не можеш да обясняваш, защото детайлът ти е неясен. Като си смениш адреса, отиваш и казваш на общината и всичко си е наред. Нали? Като се капичне яху, отиваш и казваш на общината. Къде точно е разликата?

  Щото по твоята, че за да е сигурна във вечното съществуване на мейла, държавата трябва да ти предостави и реален адрес, т.е., държавен апартамент. Яко, а?
  Я спешно си намери друга логика, че тая не работи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Кое точно са "глупости", че не разбрах?? Някой да е гарантирал писмено пред теб, че адресът ти в хотмейл или абв ще е безплатен и наличен завинаги?? Я ми посочи къде, моля. Ама не в "общи условия", където накрая пише че "подлежат на промяна без предизвестие", а в личен договор с теб. ????

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  И като кажеш на държавата, че Яху се е капичнал, тя какво да направи? Да ти осигури тепърва твой личен мейл? Да ти плати обезщетение за неполучените съобщения? Какво още би могла да направи, хм?

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#31] от "dogwoman":

  И какво значение има дали адресът му в хотмейл е безплатен? Негова си работа. Какъв точно е проблемът на държавата с това?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  Бухахахахах, ми като кажеш на държавата, че си сменяш реалния адрес държавата да не ти осигурява ново жилище? ХАХАХАХА, олеле, вземи спри малко...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "български Gmail"

  Пенсионерите само за туй си мислят докат сърбат кисело мляко и гласуват за Първанов:
  Ало, дедо Либене, търсят та по джимейла !

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#26] от "dogwoman":

  Само милиционер-ГЕРБаджия ще бъде избран, стрино. Това еилейките трябва да го знаят.

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Само си представям как си даваш имейла, който започва с ЕГНто ти. Гениално.. Тук лични данни, ала-бала, немат значение. И покрай това, без ти да имаш избор, всякакви чиновнички ще имат достъп до него.

  Умно бе, умно, къпан милиционер!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Джимейл, хотмейл, електроника....
  Селяндуро-пенсионерската циганория е дълбоко впечатлена от тази ИНОВАЦИЯ.
  Особено впечатлени ще са онези, които гласуваха за любимец 15, шото не могли да вдянат кво значи цифрата...

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Пишеш глупости, уважаеми. Държавата е длъжна да има начин за комуникация с теб, за което й е нужен адрес. Оттам насетне дали ще го проверяваш, дали ще си там, дали няма да си на Ямайка от 50 години - това си е личен твой проблем. Сега се опитват да измислят система за електронно уведомяване. Като си толкова сведущ, вземи пиши в коментарите на линка горе в статията. Ще ти отговорят компетентни хора.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#26] от "dogwoman":

  Намерил кой да га каже!
  Тази която виси денонощно да брани милицонерскатта шайка

 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Не си го ДАВАШ! До него ти ПИШАТ...абе наистина ли не разбираш, или само се правиш??

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#40] от "stenli1":

  У лево, ако обичаш. Не си написал и една дума по темата, само спамиш, както обичайно.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#39] от "dogwoman":

  Ти продължаваш да не разбираш. Не държавата е длъжна да има адрес, а ТИ си задължен да й го представиш. Отговаряш ми неща, които нямат НИКАКВА връзка с въпросите ми.

  Когато си сменям жилището, то е мое, новото също е мое. За адресът му уведомявам държавата, но не ми го осигурява тя. Защо при имейла да е различно? Защо да нямам право АЗ да си избера имейла, с който държавата да комуникира с мен? Как мога да им предоставям телефона и адреса си, но не мога имейла да си предоставя, че те ще ми правят?

  Абе ти верно ли...?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Личи си как този текст е писан от инженер.
  Основната опасност от "държавната" електронна поща, ако не се вземат достатъчни компенсиращи защитни мерки е, че е възможно държавата да използва този канал, за да "връчва" на гражданина свои засягащи го актове (по които има стриктни срокове за възражение и реакция), а той никога да не разбере за връчването просто защото не си е настроил държавната лична електронна поща (вж. чл. 8-11 от ЗЕДЕП).
  Има опасност презумпцията за връченост на актовете да се превърне в масова лоша практика, заобикаляща законите и нарушаваща правата на гражданите.
  Прост пример:
  Човек отива да си вади лична карта "от новите".
  В заявлението всичко е попълнено предварително, барабар с ново поле "държавна лична електронна поща: [email protected]"
  Човекът не ползва компютър, не обръща внимание на новото поле, не указва изрично, че не иска такава поща.
  Издават му картата и той със здраве си я ползва за обичайните цели.
  След 6 месеца се връща един ден от работа и вижда къщата си разрушена.
  Какво се е случило междувременно?
  Ами администрацията му е пращала уведомления по държавната електронна поща:
  1. че има сигнал как къщата му е опасна
  2. След това - че е идвала комисия, направила е оглед и е установила, че е опасна
  3. След това - че има заповед за разрушаването, която може да се обжалва в 14-дневен срок
  4. След това - че поради необжалване заповедта е влязла в сила
  5. Най-накрая - че на дата Х идват багерите.

  Всички тези уведомления ще се презюмират за редовно връчени, а гражданинът въобще не подозра за тях единствено защото не ползва компютър и съответно не си чете държавната лична електронна поща.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#41:"dogwoman"]Не си го ДАВАШ! До него ти ПИШАТ...[/quote]

  Да де? До пощенския адрес ми пишат. Аз им го давам. Не ми го осигурява държавата. Същото е и с телефона ми. Защо да не е същото с имейла ми?  [quote#39:"dogwoman"]си толкова сведущ, вземи пиши в коментарите на линка горе в статията. Ще ти отговорят компетентни хора. [/quote]
  Верно ли ще ми отговорят компетентни хора? Защо тогава не ги виждам в коментарите в линка?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Весело

  А ако емайлът не се проверява 3 месеца се затваря служебно. След което се прави нов емайл (пак с парите на държавата, разбира се) и се връчва на гражданина.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 47. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Предполагам, че скоро ще почнем да получаваме колосално количество спам и по ЕГН. А пък ако само за момент си помислим, че може и да изправим емайл от тоя адрес, предвиждам, че до най-много седмица домейнът government.bg ще влезе във всички спам филтри.

 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#42] от "dogwoman":

  Айде да казваш у лево на дядото до теб. Досега това, които съм написал, всичко досега се е случвало и е била верно

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#44] от "Sir Humphrey":

  Цялата работа ще стане като при Хенди, при които отиваш да си плащаш сметката, и след време се оказва, че си бил подписал договор за нов телефон.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Повтарям ти, че ИМАШ пълно право да си избереш имейл адрес, твой, съществуващ, до който ще се препращат всички съобщения до теб. Ще можеш да си го сменяш, по три пъти на ден, ако желаеш, ще можеш вероятно и до няколко адреса да получаваш тези съобщения от публични органи. НО в момента, в който по някаква причина не ползваш тези други адреси, ще можеш да влезеш с егн-то си и парола и ДИРЕКТНО да си видиш тази кореспонденция. Това ще бъде твоят "адрес по ЛК" за държавата. Настоящият ти адрес може да се сменя точно всеки ден, ако желаеш, но официална кореспонденция пристига до този основен адрес. Какво повече не ти е ясно???

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  Не знам. Може би защото още не си се включил в тях? Започни една мегаинтелигентна дискусия и виж дали пък няма да ти отговорят

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#31] от "dogwoman":

  Тази "пътна карта" е преписвана и превеждана отнякъде, за да се вземат едни пари. Особено ми хареса терминът "държавен хибриден частен облак". Направо ми направи деня....
  Да не говорим за частта "софтуер с отворен код", които са копирани от Гну лиценза....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 53. 53 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Освен това, всичкото телефонен измамник ще почне да изпраща поща за "глоби" с банкова сметка на тоя емайл.

 54. 54 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "съобщение от SMTP сървъра"

  Е, те точно от тва имаха нужда пенсионерите, селяните и циганите - сървър да им сервира шкембе чорба в кварталната закусвалня за бедни...
  България цъфти връзва под вещото ръководство на нашиот вожд Бойко Борисов.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#50:"dogwoman"]Повтарям ти, че ИМАШ пълно право да си избереш имейл адрес, твой, съществуващ, до който ще се препращат всички съобщения до теб.[/quote]

  Верно ли? А кой гарантира, че протоколите за препращане работят?
  [quote#50:"dogwoman"]НО в момента, в който по някаква причина не ползваш тези други адреси, ще можеш да влезеш с егн-то си и парола и ДИРЕКТНО да си видиш тази кореспонденция. [/quote]

  Що, ако пощата ми е outlook.com, а не government.bg тогава нямаше да мога да гледам ДИРЕКТНО кореспонденцията си, така ли? ХАХХАХАХАХАА
  [quote#50:"dogwoman"]Настоящият ти адрес може да се сменя точно всеки ден, ако желаеш, но официална кореспонденция пристига до този основен адрес. [/quote]
  Верно ли? А постоянния си адрес не мога да сменям според теб, така ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  Понеже държавните гении не можели да си интегрират системата с други имейл сървъри, да-аай сега да решим въпроса по ленински - имейлизация плюс савецка власт. Следващата стъпка, ако мрежата пречи на чиновниците, да се премахне.

  До коментар [#18] от "dogwoman":

  Чудо някакво е как досега си оцеляла с всичко това без държавен имейл.

 57. 57 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "....за да може държавата да връчва документи на граждани по електронен път – актове, отговори на жалби, покани, вкл. призовки в рамките на съдебната власт...."

  И на туй ли треба да се радваме. Аре по-кротко бе ИТ-идиоти. Писна ни от вас... Еб.те си м...а.

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#57] от "Хи-хи":

  А, молим, молим, това не са ИТ идиоти. Верно, че и в ИТ имаме много идиоти, но няма как някой ИТ да ти каже, че трябвало да внедрява??? клиента на получателя със системата...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Каквото и да ми обяснява тоя идиот, цялата работа е да се откраднат едни пари и да се симулира дейност! Абсолютно същото можеше да е с личен имейл. ВЕДНЪЖ се въвежда и ако е направена системата както трябва този имейл остава завинаги към дадено лице, освен ако лицето не си го смени!

 60. 60 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Сомалия е мястото за вас

 61. 61 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "по кратка медийна публикация наистина не може да стане ясна конкретната идея"

  На населението от долното поречие на Дунав, явяващо се електорат на Станишев, Сидеров, Доган, ПЪрванов и Бойко Борисов кат им дадеш 20 лв. за глас сичко ше им се изясни...

 62. 62 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "Хи-хи":

  "няма държава, как искате да се оправим"

  затягат контрола

  "абеее, ква е тая държава дето ще ме контролира ве ееей знаеш ли аз кой съм"

 63. 63 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Служебният email ще може (даже – ще трябва) да се пренасочи към личен email"

  Гениално !
  Циганите, пенсионерите и селяните имат особено много СЛУЖЕБНИ имейли...
  Използват ги постоянно....

 64. 64 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  [quote#11:"Darth Plagueis"]Според този гений, имейл адресът ти ще бъде ЕГНто ти, което само милиционер може да го измисли. [/quote]
  Няма да е ЕГН. По това портала ще разбира, че си ти.

 65. 65 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "f31":

  извинявайте че някой в държавата е решил да помисли и за друг освен за циганите, пенсионерите и селяните

 66. 66 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "човек ще трябва да влезе с картата си за електронна идентичност в един портал и там да потвърди изрично, че иска да получава по електронен път"

  Толкова е просто - като за цигани, пенсионери и селяни !
  Сигурен съм, че веднага са схванали същността...

 67. 67 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Когато линкът бъде отворен, и гражданинът влезе (с картата си за електронна идентичност)"

  Кристално ясно обяснение, което мигновено ще бъде разбрано от 75 годишната ми баба, гласуваща за Сидеров, защото се борел с империализма.

 68. 68 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#60] от "loremipsum":

  Вие държавен търтей от електронното правителство ли сте ?

  [email protected]
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#64] от "Uprsport":

  Напротив. Съвсем ясно е казано, че имейлът ти ще е егнто ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#42] от "dogwoman":

  Не си губи времето с тези, те не могат да те разберат.

 71. 71 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Прочети внимателно материала и след това коментар 70.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#71] от "Uprsport":

  "да всеки гражданин ще получи адрес на електронна поща, нещо като <егн>@government.bg"

  А коментар 70 е феноменален. Нещо като свещена тъпота.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Никой не може да ни накара, ако не искаме, да ползваме тази услуга"

  Несъмнено !
  Като санирането - санирай ти, шото иначе общината ше те санира.

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#62:"loremipsum"]затягат контрола [/quote]

  Никакъв контрол не се затяга. Просто се харчат пари, за нещо, което е неизползваемо, незаконно и ненужно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Надявам се обясних каква е идеята. И вече съм по-малко идиот"

  Абсолютно.
  Циганите, пенсионерите и селяните схванаха всичко от първия път - особено гласувалите за любимец 15 ...

 76. 76 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 501 Неутрално

  90 % безкрайно тъпи и некомпетентни коментари.
  Без изобщо да си направят труда да отворят линковете, които дават много информация. Чукча будет писатель, не читатель.
  Бай Ганю с компютър. Как така ще решават, бьез да мъ бьитат бьее. Аз това компутрите аз съм ги измислИл.
  Единствено dogwoman е включила за какво иде реч.

  Е, заслужаваме си Пеевски.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 77. 77 Профил на n.h.
  n.h.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  :)))))) Не! Какво друго държавно ще предложат и за колко милиона?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Поредната щуротия,която ще глътне 24 млн.

 79. 79 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "това може да стане със съобщение от SMTP сървъра, че съобщението не е доставено, което да значи, че се минава към хартиения процес"

  Не от SMTP сървъра !
  От Свети Петър директно ше получат съобщение пенсионерите и ше предадат богу дух преди да стигнат до хартиения процес...

 80. 80 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Идеята е добра, замисленото изпълнение търпи критики. Така представено, ще бъде по-скоро начин да се улесни държавата в контрола на гражданите, а не гражданите в използването на електронните услуги.

 81. 81 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "по медиите се появиха статии, че всеки гражданин ще получава служебна електронна поща (email адрес).

  Оттук нататък, чели-недочели, сума ти народ се втурна да обвинява държавата в идиотизъм, олигофрения, некадърност, световен заговор и т.н..."

  Както обикновено пускат някаква тъпотия и форумните плювалници се изхождат по въпроса с неспирни ревове колко сме зле и в ква скапана държава живеем.

  Няма шики-мики.
 82. 82 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]блогърът е ЛИЧНО заинтересован от тази ПОРЕДНА далавера на герб[/quote]Блогерът е доста известен не само с блоговете, а и с факта, че е българският програмист с най-голям коефициент на сайта StackOverflow и в това отношение е сред първите 100 програмисти в света.

  Който е ползвал въпросният сайт знае, че не се влиза никак лесно не само в първата 100-ица, но дори сред първите 1000. Аз там дори не съм сред първите 10 хиляди, а от 20 години си изкарвам хляба с програмиране и се имам за кадърен софтуерен инженер.

  Та последното от което Божо има нужда е да захлеби от някоя плоска далавера. Да не говорим, че просто не е такъв човек.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#76] от "UJC40404040":

  Пеевски го носят избирателите като догуоман. А в мнението ти, освен общи приказки, все едно самата догуоман си го е писала, друго няма. Имало линкове... Бухахаха, ми ти видя ли какво има в линковете бе, мозък?
  Ти или.. тя?
  [quote#81:"Олд Шетърхенд"]по медиите се появиха статии, че всеки гражданин ще получава служебна електронна поща (email адрес).
  [/quote]


  ... и после статията продължава:

  “да всеки гражданин ще получи адрес на електронна поща, нещо като <егн>@government.bg“

  Но миличкият Карл Май не си е дочел статията. Тъжно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Николов":

  Какво общо има програмист с внедряване на имейл и индентификационни системи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 86. 86 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Колкото въведоха електронни здравни карти, ама от тях поне щеше да има полза...

 87. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#24:"stenli1"]И за това трябва някои излапа 24 млн. само в имейлите.[/quote]Стенли на теб най-голямото постижение сигурно са постингите ти в Дневник. Божанов го знаят всички в българската ИТ индустрия. Както писах по-горе това е българският програмист с най-голям коефициент на StackOverflow. Разбира се, "експерти" като теб дори не са чували за StackOverflow.

  Постинги като твоя (лошото е ,че не си само ти) ме карат да се радвам, че вече не живея в БГ. В БГ всеки разбира от всичко и рзултатът е, че страната е кенеф.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#85:"Darth Plagueis"]Какво общо има програмист с внедряване на имейл и индентификационни системи?[/quote]Божанов от лятото е съветник на Бъчварова и се занимава с проекта за електронно правителство. Именно неговото участие е това, което ми дава надежда, че този път може проектът да е успешен.

  А Божанов не е просто сред най-добрите програмисти в света - той в случая работи като системен архитект. Проекти като този имат нужда именно от системен архитект, който да проектира връзките между отделните части от системата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 89. 89 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  начи моля ви се някой по-тактичен да обясни на човечеца че в 21 в. да усложняваш излишно нещата си е тъпотия на квадрат. Дублирането на услуга нема как да е плюс, а в случая имаме и над дублиране. Точка по въпроса.

 90. 90 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  [quote#87:"Николай Николов"]Разбира се, "експерти" като теб дори не са чували за StackOverflow. [/quote]
  пък някои може и да сме бачкали за тях, аре със здраве

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":

  Мда. Обикновено липсата на конкретика по темата се замества с лични нападки. Това не е новост, а съвсем очаквано.

  Страшният програмист трябва да интегрира системата с имейла на получателя??, ще разпространява ЕГНтоти съвсем свободно, и ще изхарчи едни ненужни 24 млн, които са абсолютно неработещи, но ние трябва да ръкопляскаме, щото е познат на форумен потребител. Гениално.


  И като имаш надежди за електронно правителство, и теб да питам - Първан Русинов знаеш ли кой е? Знаеш ли защо изобщо те питам? Едва ли...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#90:"extraCACA"]пък някои може и да сме бачкали за тях, аре със здраве[/quote]И като си бачкал какво е мнението ти по темата? А и ме съмнява, че си бачкал за StackOverflow. Много е лесно като анонимен да се изкараш и дясната ръка на Бил Гейтс. Докато Божанов застава с името си и него го знаят хиляди хора. Аз го знам без никога да съм го срещал на живо. А теб кой те знае? Анонимна дребна душица си ти.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#91:"Darth Plagueis"]но ние трябва да ръкопляскаме, щото е познат на форумен потребител. Гениално. [/quote]Форумните потребители сме ти и аз и на нас няма смисъл да се ръкопляска защото освен да си чешем езиците нищо не правим. Виж на Божанов заслужава човек да му ръкопляска нон-стоп. И не заради проекта (който се надявам да е успешен), а просто защото е само на около 30, а в ИТ индустрията е постигнал много повече отколкото много хора ще постигнат за целия си живот.

  Та ти си плюй. На душици като теб само тази радост им остава в живота - да хейтят анонимно в интернет.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#90] от "extraCACA":

  Еми ше се радваме да има поне един българин да бачка за stackexchange. Кво имаш пред вид по 'дублиране на услуга' че не те разбрах ?

 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#92:"Николай Николов"]Докато Божанов застава с името си [/quote]
  Е като си съветник по темата няма как да не заставаш с името си. Не виждам особена логика да съдим за проекта по уменията му в някаква област. Щото на тая логика, ако Дарин предложи нещо, директно трябва да се прави, а?

  Гледа се самото предложение, а то е нелепо. Коментирай него, не Божанов, не Дарин, не хората тук. Давай с конкретиката.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Истината е много проста :
  банда компютърни тарикатчета баламосват простолюдието с купешки лафове от рода на :
  - ЕСЕМТИПИ сървър
  - СТАКОВЪРФЛОУ
  - СЪБПРАЙМ мортгидж дериватив
  и получават за тва милиарди субсидии.

 97. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#93] от "Николай Николов":

  Всъщност, за момента единственият плювач тук си ти. Влизаш и нападаш потребители, все едно те са виновни за нещо. Е, не са. Ако имаш познанията - коментирай проекта. Това, че си отворил сайта и си видял СВто на Божанов не ти помага особено.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 98 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Николов":

  Всъщност Божо не е първия българин на СО, погледни кой е втори за вс. времена, някой си Дарин не го помня , С шарп програмър

 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#95:"Darth Plagueis"]Е като си съветник по темата няма как да не заставаш с името си. [/quote]Божанов е застанал с името си от много години. Според StackOverflow той е един от най-влиятелните софтуерни инженери в света - постингите му са били прочетени близо 40 милиона пъти - т.е. милиони софтуерни инженери по света са чели нещо написано от него. А и не само са го чели, но съдейки от рейтинга са го оценили позитивно: http://stackoverflow.com/users/203907/bozho.

  Рейтингът му е най-висок сред българските софтуерни инженери, а в днешно време всеки инженер има акаунт в StackOverflow.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#98] от "миро родозов":

  И какво значение има кой къде е класиран? Ако Дарин предложи нещо, то трябва да се приема веднага ли? Ми ако Ицо Стоичков предложи проект във футбола, трябва да го приемем ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK