Все повече страни се готвят да въведат "данък захар" в борба със затлъстяването

Все повече страни се готвят да въведат "данък захар" в борба със затлъстяването

© Reuters2016 г. може да се превърне в годината на "данък захар", след като няколко големи страни обмислят да въведат налози върху подсладените храни и напитки в борбата със затлъстяването и като начин за попълване на държавната хазна, разказва "Ройтерс".


От години радетелите за общественото здраве призовават за подобни мерки - част от битката срещу затлъстяването, което все повече заприличва на епидемия в световен мащаб и води до зачестяване на случаите на сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми, при това както в развитите, така и в развиващите се страни.


Поддръжниците на подобни мерки се надяват, че данъците ще увеличат цените на висококалоричните продукти и в крайна сметка ще доведат до намаляване на тяхната консумация – също както акцизите върху цигарите са помогнали за ограничаване на пушенето.
Противниците на идеята смятат, че допълнителни налози няма да допринесат за общественото здраве, някои продукти несправедливо ще се натоварват с по-голяма данъчна тежест , ще се стигне до загуба на работни места и бремето ще падне върху най-бедните.


Скандинавските страни от години имат практика да облагат подсладените храни и напитки – с променлив успех. Франция и Унгария въведоха подобни мерки през 2012 г., а през 2014. г. в списъка се включи и Мексико.


Според някои експерти все повече нации ще въведат подобни данъци в опит да напълнят хазните си на фона на несигурната глобална обстановка и предвид факта, че се ражда нов тип потребители, които са все по-загрижени за здравето си и не са склонни да вярват на големите корпорации.


Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обявява държавната стратегия за борба с диабета и надномерното тегло през 2013 г.

© Associated Press

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обявява държавната стратегия за борба с диабета и надномерното тегло през 2013 г.


"Това дава повече сила в ръцете на политическите лидери, тъй като компаниите вече не са смятани за недосегаеми", обяснява Кели Браунел, декан на училището по публична администрация към университета в Санфорд в Северна Каролина, САЩ.


Наскоро Индия, Филипините и Индонезия обявиха, че проучват възможността да въведат подобни налози. Миналата година въпросът бе дискутиран в британския парламент, а през януари премиерът Дейвид Камерън заяви, че не изключва въвеждането на данък "захар".


Според Браунел решението на Мексико да въведе подобна мярка е повратен момент предвид колко е голяма популярността на газираните напитки там. "Фактът, че производителите изгубиха Мексико, е доста стряскащ".


Годишните продажби на глобалните лидери на пазара за газирани безалкохолни напитки "Кока Кола" и "Пепси" възлизат на около 870 млрд.долара. Двете компании не пожелаха да коментират пред "Ройтерс" въпроса с данък "захар". Вместо това те са отправили питания към Международния съвет на производителите на напитки (ICBA).


Изпълнителният директор на ICBA Кейт Лоатман обяснява, че бутилиращата индустрия в Мексико е против данъка и "работи с депутати и медии, за да докаже, че допълнителната тежест с нищо не допринася за общественото здраве".


Попитана за дискусиите в Индия, Филипините, Индонезия и Великобритания, тя допълва: "Макар да сме наясно, че в тези страни текат дебати, трябва да се подчертае, че данъците не помагат с нищо за подобряване на здравето на гражданите в която и да е страна".


В центъра на дебатите са газираните напитки, тъй като според противниците им тези напитки по същество са просто "празни калории", нямат истинска хранителна стойност и не създават чувство на засищане. Затова пиенето им не намалява консумирането на храна, включително и на сладкиши. Ето защо в някои страни като Франция данъкът е само за напитките, а в други – като Мексико – ставката е по-ниска за храните с високо съдържание на захар, отколкото тази за газираните питиета.


Ефектът върху здравето е неясен


В Мексико данъкът бе въведен в началото на 2014 г. като част от кампанията на правителството за подобряване на здравето на една от най-затлъстелите нации в света. 70% от възрастните и 34% от подрастващите в страната страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Налозите са за подсладени храни и напитки, чиято консумация се увеличи стремително през последните две десетилетия. Статистиката показва, че през 2011 г. средностатистическият мексиканец е изпил около 172 л продукти на "Кока Кола" при около 69 л през 1991 г. За сравнение отново през 2011 г. средният американец е изпил 95 л, а в световен мащаб цифрата е 22 л.


В първата година след въвеждането на данъка (1 песо за литър, или 0.07 долара за литър) цените на съответните продукти са се увеличили с 10 на сто, а консумацията на газирани напитки е намаляла средно с 6% месечно, показват данните на BMJ journal. Към декември общият спад е бил 12 %, а статистиката е отчела ръст от 4 на сто в продажбата на други, необложени с подобен данък продукти, като например бутилирана вода.


70% от възрастните и 34% от подрастващите в Мексико страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

© Reuters

70% от възрастните и 34% от подрастващите в Мексико страдат от наднормено тегло и затлъстяване.


"Въвеждането на тази мярка като средство за превенция на затлъстяването и диабета превърна Мексико в световен лидер на общественото здраве", обясниха през октомври от Националния институт по обществено здраве, независима организация, свързана с министерството на здравеопазването в страната.


Ефектите на налозите върху здравето обаче още са обект на дебат.


Том Сандърс, преподавател по хранене и диететика в Кралския колеж в Лондон, обяснява, че спадът в консумацията на продукти с добавена захар в Мексико след въведения данък е равносилен на това човек да яде една бучка захар по-малко на ден. Освен това проучване на ЕС от 2014 г. стига до извода, че макар данъчните ставки да намаляват покупките на обложените храни, често потребителите просто се преориентират към по-евтини стоки. Предвид липсата на достатъчно емпирични данни, няма категорични доказателства, че подобни налози водят към подобряване на общественото здраве, посочва още изследването.


Въпреки това Чили, Барбадос и Доминиканската република въведоха такива ставки през 2015 г., а Белгия – в началото на януари.


Последствията за бизнеса


Специална комисия към правителството в Индия препоръча въвеждане на поне 40%-ен данък върху подсладените напитки като част от опитите за напълване на хазната.


"Кока Кола", които имат 25 000 служители в страната, заявиха през декември, че предложението ще доведе до рязък спад в продажбите и при тези обстоятелства компанията няма да има друг избор, освен да "обмисли затварянето на някои фабрики и заводи".


Индия и други развиващи се страни се превърнаха в ключови пазари за производителите на газирани сладки напитки, тъй като новопоявяващата се средна класа има тенденция да купува все повече пакетирани стоки. Това помогна да се компенсира по-слабото представяне в утвърдени пазари като САЩ, където вече 10 поредни години продажбите на газирани напитки бележат спад заради тенденцията хората да купуват продукти, които смятат за по-здравословни.


След въвеждането на "данък захар" в Мексико се отчете ръст от 4% в продажбите на стоки, необложени с новата ставка - като бутилираната вода.

© Associated Press

След въвеждането на "данък захар" в Мексико се отчете ръст от 4% в продажбите на стоки, необложени с новата ставка - като бутилираната вода.


Предложението на Филипините е да се въведе допълнителна такса от 0.22 долара на литър за газираните напитки. Тази ставка е три пъти по-висока от тази и със сигурност ще има дълбоки последици за този новопоявяващ се пазар.


За да се справят с промените, производителите се преориентират към разширяване на гамата си с нискокалорични напитки, които обикновено биват освободени от подобни данъци. Освен това компаниите в САЩ спряха да продават висококалорични газирани напитки в училищата, поставиха етикети със съдържанието на калории на видимо място върху бутилките и започнаха да финансират програми, насърчаващи физическата активност и правилното хранене.


Кели Ханинг, който ръководи програмите за обществено здраве в неправителствената организация на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг Bloomberg Philanthropies, смята, че въвеждането на данъка в Мексико е било повратна точка. "Това бе доказателство, че подобни мерки могат да бъдат взети и те имат ефект".

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Данък дишане на въздух,кога?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 233 Весело

  Сещам се за интервю на Кеворк Кеворкян,което предавам приблизително по памет.
  Кеворк:
  -Как да предпазим сърцата си от вредни фактори?
  Докторът:
  -Да не прекалявам със солта.
  -Друго?_пита Кеворк.
  -Да не ядем сладко,мазно,да внимаваме със стреса...-отговаря му лекарят.
  -Иоще?_ не мирясва журналистът.
  -Ами идеалният вариант е кастрация защото сексът също е рисков фактор,но тогава защо ще живеем.Има ли смисъл животът без удоволствията които си пзволяваме?_засмя се ехидно професор Чирков.
  Кеворк почервеня като рак и прекрати с кеворкиращите си въпроси...

 5. 5 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А не може ли да се намали данъка на полезните храни?
  Или подобна идея противоречи на либералното мислене.

  Попътен вятър в главите!
 6. 6 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  трябва да има всеобща кампания за вредата от газираните и сладките напитки ,едновременно с това кампания кое е безвредно ,като стевия , кленови сиропи и т н , в моя дом от 6 години не се купува никаква захар ,нито се консумира ,отделно от това никакви сладки неща ,има ефект

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Ама то затлъстяването не идва само от газираното,алкохола,захарта и солта.Идва и от неправилното хранене и от различните Е-та и саламури които приемаме,но най вече от обездвижването.Този данък който са решили да го въвеждат ще е добре дошъл за държавния бюджет за съответните държави и ще окаже съвсем малък ефект върху затлъстяването.Или и върху захарните изделия ще започнат да слагат ужасии както при тютюневите изделия.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  То, чиновническо - административното въображение за налагане на данъци на матряла няма граници.

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Глупости! По-разумно е да се спортува отколкото да не се яде, вкл. и захар. Пак простотии. Като седиш на едно място без да се движиш и от пиене на вода ще дебелееш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Леко,леко ни подготвят,
  сега в неделя,после през
  седмицата и накрая в
  парламента.За да няма
  учудени!

  Мисълта ражда действието.
 11. 11 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По време на Османското съжителство, е имало само данък десятък!
  А сега,докъде я докарахме!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Лечението на диабета, инфракта и инсулта, болести пряко свързани с наднорменото тегло, струва все повече на данъкоплатците.
  Аз бих предложила нещо по-лесно, да се облагат с данък здраве затлъстелите.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 13. 13 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#9:"Нефертити"]По-разумно е да се спортува отколкото да не се яде, вкл. и захар.[/quote]
  Така е, захарта всъщност е много необходима на мозъка, както и определени мазнини. Трябва да се стимулира спортуването и да се намали данъкък върху здравословните храни. С този данък на захарта само ще накарат бедните да ядат още по-големи боклуци, пълни не със захар, а с аспартам и други изкуствени подсладители, които причиняват тумори в мозъка.

 14. 14 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 580 Разстроено

  До коментар [#5] от "Читателят":Не може! Целта е пълнене на продънени бюджети, а не НАИСТИНА здравето на хората! Типично либертарианско мислене!

  Sic transit..
 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 942 Весело

  Много любители на кока-колата тука

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Тази стъпка е много по-консервативна, отколкото либерална. Либерално е да оставиш хората сами да решават. Консервативно е да коригираш поведението им чрез данъци.

  Браво на Камерън. Бизнеса все ще устрои някакво ново търсене.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  [quote#9:"Нефертити"]По-разумно е да се спортува [/quote]

  И никога да не забравяме - редовен секс.

 18. 18 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Освен това захарта е и отключващ фактор за депресии и подобни състояния.
  Вместо данък предлагам да се намали, примерно с 30%, количеството захар, влагано в сладките неща. Вероятно звучи наивно, но, ако се сложи данък върху захарта, ще започнат да я заместват с някакви подсладители, които може да са по-вредни и опасни. Даже и за стевията, която сега е модерна, има съмнения.

 19. 19 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Българинът си обича да рупа вафли и да пие безалкохолно и те тва си е. Ходи в чужбина и вижда, че хората там не пият безалкохолни и не рупат вафли, ама ...

  malart.blog.bg
 20. 20 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Какво здраве, какви глупости. Не четете където трябва. Ето го разковничето: "няколко големи страни обмислят да въведат налози...като начин за попълване на държавната хазна, разказва "Ройтерс".

  Туй ъо. Никой пет пари не дава колко сте здрави и дебели. Даженапротив - по-болни - повече пари за скъпи лекарства.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ееееей, много умни тия днешните управници, бе! Досега повече от 3000 години старите управници не се усещаха, че захарта им подяжда бюджетите.
  Нещастието не ходи по гората...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Леко са в заблуда ако си мислят, че само с хранене ще подобряд здравето на съвременния човек. Храната, която се консумира има определено значение но хилядократно по-важна е физическата активност, движение, спорт, разходки сред природата и т.н. Докато 60-70 процента от работещите в градовете седят по 8-9 часа на бюро пред компютър по цял ден никаква храна не може да подобри положението.

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Дайте всички да плащаме, че 30% (реално е по-голям) ги мързи да спортуват и поне малко да гледат какво слагат в противоположната страна на задника?

 24. 24 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1464 Разстроено

  Е, то така е било и през Средните векове - данък пушек (затова на места са печели хляб един път годишно), данък прозорец, данък вода, данък гора и каквито ви дойдат на ума данъци.
  Сегашното световно левичарство повтаря тези стъпки!
  Но тогава феодалите са казвали, че им трябват пари.
  А сегашните "полезни идиоти" били "загрижени за здравето на електората". Ти да видиш!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Данъци ни дайте и глейте, как до един ше станем манекени...

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1308 Разстроено

  Сред данък захар, да очакваме и данък въздух.
  Хазната е празна, а кякта е кязял навремето император Веспасиан "Парите не миришат", когато му трябвали много пари за да построи Колизеума в Рим. Той построил и оставил на идните поколения, а нашите нищо няма да построят, а ще окрадат парите!!!

 27. 27 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Аз пък много обичам и всеки ден ям сладко. Но се движа. Може би ако забранят автомобилите по централните градски части, наложат по-високи данъци и солени такси на притежателите на МПС-та и ни стимулират да тръгнем на два крака ще има по-голям ефект? Така няма да тровим и останалите покрай вас. И една вафла или парче хубав шоколад няма да ни докарва до истерия.

  No Pain No Gain
 28. 28 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 995 Гневно

  Данък сол, данък захар.. идиотщините нямат край...

  the devil is in the data
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#13] от "pupil24":

  На мозъка са необходими въглехидрати, не захар.
  Единствената полза от захарта е, че набавя въглехидратите бързо.
  ----------
  Впрочем никой не е казал, че стъпката е продиктувана от загриженост или хуманност, причината са загубите за икономиката от ранната инвалидизация и повишените разходи на социалните и здравните фондове.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 30. 30 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  вафли контрабанда с фалшиви бандероли

  http://kaka-cuuka.com
 31. 31 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  [quote#30:"Longanlon"]вафли контрабанда с фалшиви бандероли[/quote]

  Хахах...и жълта лимонаТа...

  Форумът е в будна кома...
 32. 32 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Анкета: Кое ще ви възпре повече да си купите бутилка кока-кола?

  1. 30 стотинки по-висока цена (гласувай с +)
  2. Дебела лелка на етикета по подобие на надписите върху цигарите (гласувай с -)

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Захар бухат навсякъде, в кетчупа, в салама, в спагетите...
  Често бухат и сол, и захар в един продукт.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Проблема не е само в захарта, а в количеството приети калории на ден. При положение, че приемаш повече отколкото изразходваш е нормално човек да складира в паласки.

  При средно дневен препоръчителен прием от 2000ккал, хората обикновено приемат по 3-4000, че и отгоре.
  150 гр зърнена закуска с мляко са ти около 500-600 ккал. 200 гр паржола и 150 гр задушени картофи може да ги калкулираш като още 800-900 ккал, дори и 1000, зависи колко е мазна. И при застоял начин на живот с храненето трябва да се спре до тук.
  Ами вечерята, ами разни кафета с мляко, вафли и прочее - вкарваш още 1000 и така бавно но славно си пълнееш.
  Аз съм смятала калорийният прием на една моя приятелка, която тежи 120 кг с нула физическа дейност - тя трябва да изяжда не повече от 2400 ккал за да не пълнее, толкова колкото аз с моите 68 кг активно тегло и двуразови тренировки 6 пъти седмично. Еми тя изяжда 3500 и вече клони към 130.
  Кой е виновен - захарта ли?

  Жената е покана за щастие
 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  има една проста истина всичко онова което не се среща в прородата не е необходимо на човека...захар няма никъде ,но има мед и доста сладки плодове...извода е прост -движете се и консумирайте прости храни и по възможност по малко ообработени храни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Сега Петър Москов ще се окаже новатор. Но както се казва: Никой не е пророк в собствената си страна.

 37. 37 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#32] от "kokoto2":

  Не пия Кока-кола - гадна ми е и ми изчегъртва стомаха като кило кисели ябълки.

  Жената е покана за щастие
 38. 38 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#34] от "bgpainter":

  Точно така, много по- добри резултати се постигат с здравна просвета и повишаване културата на хранене, с убеждаване в ползата от рационалното хранене и двигателния режим, отколкото с данъци.

  Инак казано- колкото човек е по- образовани и с по- висок социален статус, толкова е по- слаб и по- здрав.
  Затлъстяването стана проблем на по- ниските слоеве дори в развиващите се страни.

  Та следва логичния въпрос- как данък захар или сол ще помогне на по- бедните?

  Ами- никак! Дори ще удари бедните повече. И наш Москов, в типичния си болшевишки стил, и той иска по-висок данък.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 39. 39 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#34] от "

  Точно. Попадение в девятката. Наскоро гледах, за едно чиче, което много обичало Мак Доналдс, ама искало да свали килограми. Та чичето решило да се откаже от колата и картофките в менюто и си хапвал само хамбургера. И о чудо, почнал да сваля килограми.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 40. 40 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Весело

  Честит Трифон Зарезан!

  Не прекалявайте с калориите днес!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 41. 41 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Държавба рестрикция, която удря най-бедните.
  Нашите да направят нещо за намаляването и застаряването на нацията, това със захарта са бели кахъри.

 42. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Искам да се въведе данък "тъпак" - глупавите хора да плащат допълнителен данък, защото с тъпотията си докарват болести, чупят крайници, глави и т.н., а после тия болести трябва да се лекуват с държавни пари.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 43. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не трябва "Данък захар", а "данък ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ". И тази по-горе на снимката не е станала такъв хипопотам от ядене на захар, а от това, че от всичките химии в храните, организмът й тотално е изтрещял!

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#42:"Bulgarische Motoren Werke"]Искам да се въведе данък "тъпак"[/quote]Пич, самият факт, че в неделя стоиш и коментираш статии на Дневник, дето от тези коментари нищо не зависи, не те прави самият теб много умен, така че май и ти ще трябва да плащаш данък "тъпак".
  А и аз също. Затова много бързо излизам от тук преди от НАП да се ме видели!

 45. 45 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  "Все повече страни се готвят да въведат "данък комунета" в борба със затъпяването"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  нормално за този форум е постовете на повечето форумци да са вопиющо неграмотни - същото беше и при предложението на Москов за данък вредни храни - това е въпрос на оцеляване, а те се юрнали да разкриват тънки замисли и сметки; захарните храни и напитки са основна причина не само за затлъстяването, но и за епидемията от ракови заболявания, но както знаем качеството на живот не е основна грижа за нашия съселянин, за него е по-важно да не се мине и да прецака другарчето; същото беше и при ограничаването на тютюнопушенето - рев и зор да не му прецакат цигарките; Кока Кола трябва да бъде забранена в училищата абсолютно - не само заради захарта, а и заради кофеина, а освен захарните забраната трябва да обхване и тестени боклуци от типа на кроасани, фурнети, мазни баници и всякакви подобни отрови; отново ще кажа - това не е каприз, а въпрос на оцеляване за общността ни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#44] от "cristo_n":

  Вярно хортуваш. Трябва да се въведе и данък "Интернет", та да се стимулират хората да спортуват вместо да седят пред екрана на компютъра.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  Няма нужда от данъци, а само да се въведе японската система на здравеопазване. Там, преди да започне лечението, пациента си плаща необходимата сума ПРЕДВАРИТЕЛНО. Въпреки, че плаща само една малка част (държавата дава останалото), то първото нещо което пациента усеща е бъркането в джоба, както и отлично знае, че ще го лекуват точно колкото е платил. Изглежда жестоко, обаче японците докарват отлична продължителност на живота за индустриализирана държава. Когато отидеш да те застраховат за здравни услуги (щото лечението е по пазарни цени, а там това си е яка цифра и не е по джоба на всеки), и видиш, че нездравословния начин на живот (и хранене за което говорим тук) ти вдига вноските в пъти, то много бързо си преценяваш, че е добре тези пари отгоре да ги даваш за свястна храна, а не на застрахователите... Хем хапваш хубава храна, хем пестиш от застраховки, хем ти остават повече пари за здравния фонд дето го трупаш за старини. Всички имат файда. Да, и държавата, и пациентите и болниците. За справка, в Япония хапват тонове кисело мляко на ден, и то от оригиналното по 3-5 долара. Как мислите, дали го правят щото 60% от японците са фенове на България или просто защото си струва да ядът качествена храна...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#38] от "mr.What`s The Buzz.":

  Именно - подобен данък никак няма да помогне.
  А в интерес на истината да се храниш здравословно не се оказва чак толкова скъпо.
  За 1 човек за месец калкулирам:
  2 кг риба, да кажем лаврак - 30 лв.
  3 кг свински котлети - 20 лв.
  1 кг дроб - 4 лв
  60 яйца - 10 лв
  1 кг сурови ядки - 25 лв
  4 пакета зърнени закуски - 10 лв
  8 пакета оризови вафли - 10
  1 шише зехтин - 16 лв
  салати - 4 айсберга/ зеле - 8 лв
  2 кг моркови - 2 лв
  5 кг домати - 15 лв
  3 кг краставици - 10 лв
  2 кг сирене - 20 лв
  10 кг мляко - 20 лв.
  поне 60 л минерална вода - 21 лв
  кафе/чай - 20 лв
  Общо = 240 лв всичко. Като сложа и един бидон суроватъчен протеин от най читавия - 110 лв.
  На мен всичко ми излиза 350 лв храненето като приемам 100 % всичко необходимо за организма ми.

  Жената е покана за щастие
 50. 50 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "bgpainter":

  Аз също.... всъщност пия... но годишно ми се събират около два литра.

  ...но идеята на анкетата беше друга. Умишлено написах "кока-кола", а не друг продукт, защото този продукт се продава основно заради рекламните послания (често с участието на млади, красиви момичета). Със същия успех бих написал блокче шоколад(може би бих добавил и името "Милка"...).

  Всъщност идеята не е моя. Очевидно акциза на цигарите не намалява консумацията им и затова въведоха надписите, а сега ще има и снимки...

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 51. 51 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Всички данъци са еднакво полезни за здравето. И акцизите също. Както и поскъпването на тока, винетките и банковите такси.

  Както и да се наричат данъците, които човек плаща, ако му се яде шоколад няма да си купи целина.

  Никога повече мутри начело на България.
 52. 52 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колкото спряха пушачите с акциза и наркоманите със забраната на наркотиците.

  Оставете хората да се самоубиват, всеки има право да е тъп...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 53 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Понеже виждам, че има някои здравни талибани тук, бързам да поясня:

  Захаридите, вкл. кристалната захар, не са вредни. Полизахаридите и глико- пептидите изграждат клетъчната стена и всички мембрани, пептидо- гликаните влизат в състава на някои от най- важните хормони и биологино- активни вещества.

  Така че, без захариди няма живот! Отричането им е талибанизъм! Както и без мазнини- другите талибани отричат пък тях!

  Разковничето е в рационалното хранене! То за това и така се нарича- рационално. Всеки може да се обучи на него. Иска се акъл и социум! Просто е , но не е достъпно за по- бедните слоеве на населението. За това и те страдат от затлъстяване.

  Всякякви данъци вредни храни а ла Москов са тъпотии!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 54. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#50] от "kokoto2":

  Цигарите...
  Аз съм спирала да пуша общо 4 пъти в живота си, но пък никога не съм била кой знае каква пушачка.
  Спирането на цигарите е волята да се изчисти организма от никотина - 5 дена и общо 21 дни, за да спре този навик човек да го тормози.
  Без цигари е по-добре - спиш по-добре, кожата ти е по-свежа, мислиш по-добре, всичко е по-добре.
  Ако сложат на бутилките с алкохол, че води до зависимост, депресия, количествени и качествени изменения на вътрешните органи дали това ще трогне алкохолиците. Абсурд.
  Да се грижиш за магаренцето(тялото) е въпрос на личен избор.

  Жената е покана за щастие
 55. 55 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Още малко и ще върнем "Комитета по цените" определящ цените при плановото социалистическо стопанство, разбира се в името на "здравето на хората".

  оанес
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#38] от "mr.What`s The Buzz.":

  Гениално. Значи Пеевски всъщност е слаб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Отдавна данъците надхвърлят 50% от доходите на хората...сега пък за здравето ми се загрижили, абе тъпанари, не е ли по добре да забраните всичките Е-та и химикали в храните..щото чиста отрова се продава, като храна в магазините и това го ядат децата, а не, целта не е здравето на хората,а оскубването им до последно!!!

 58. 58 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 939 Неутрално
 59. 59 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#49] от "bgpainter":

  Добър пример за интелигентна жена, която се е заинтересувала, прочела и образовала на тема рационално хранене .
  Виждам, че диетата ти е комплексна и включва полизахариди, полиненаситени мастни киселини, белтъци, микроелементи и витамини.
  Ако към всичко това добавиш и посещение в басейна поне два пъти седмично и положително отношение към живота- ето ти рецепта за дълголетие!

  Къде е мястото на някакъв данък а ла Москов тук?

  Доказват го французи и италианци с техните франзели, пици, кроасани и куп още тестени продукти и червено вино и сосове.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 60. 60 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Сланина/масло/мас - 60 %
  Зеленчуци - 10 %
  Животински протеини - 20%
  Захар - 10 % макс

  Перфектната дневна дажба !

 61. 61 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Тончо, препоръчвам ти да четеш повече, повече да се замисляш, по- малко да се вълнуваш и да идеш да ти изследват жлъчния мехур!

  Пеевски има обменно заболяване, ако още не си разбрал.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  [quote#38:"mr.What`s The Buzz."]Та следва логичния въпрос- как данък захар или сол ще помогне на по- бедните?

  Ами- никак! Дори ще удари бедните повече.[/quote]

  Бот, който изказва това твърдение, принципно не би трябвало да има право да пише по темата за данъци изобщо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#61] от "mr.What`s The Buzz.":

  Верно ли? Чел си му здравния картон? Или лично ти каза на ушенце по време на инструктажа?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#62:"Darth Plagueis"]Бот, който изказва това твърдение, принципно не би трябвало да има право да пише по темата за данъци изобщо.[/quote]

  Напрао ма засипА с аргументи, отивам да си туря кърпа на челото!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 65. 65 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Всичката фантазия на все повече правителства е насочена към все повече прогресивни данъци! Нито едно удоволствие без данък! Всичко да се облага! Ако има начин да измерят секса и него ще обложат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#64] от "mr.What`s The Buzz.":

  Ми то засипващото е твоето твърдение бе! Щял да навреди на бедните... Бе ти имаш ли идея как работи пазара бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#65] от "lz2":

  Хахахааа...е нова идея за Масквича - "Данък Шибинг" !!!

 68. 68 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#59] от "mr.What`s The Buzz.":

  Единствено за подпиране на републиканският бюджет. Нищо повече.

  ПП: Не мога да плувам, но мога да тичам в пресечен терен и то във всякакво време, при това доста дълги преходи.
  Обичам зимата - хапване и здравословно покачване на активното тегло и като се увеличи деня задължително 1 час крос в парка, всяка сутрин... и това няма нищо общо с фитнеса, фитнеса си е отделна бира.

  Жената е покана за щастие
 69. 69 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#21:"дедо Андро"]Ееееей, много умни тия днешните управници, бе! Досега повече от 3000 години старите управници не се усещаха, че захарта им подяжда бюджетите. [/quote]

  Захар в световен мащаб се употребява от 300 години.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 70. 70 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#46:"hhhuuunnnn"]Кока Кола трябва да бъде забранена в училищата абсолютно - не само заради захарта[/quote]

  От една година Кока Кола официално не слага захар в нито една от колите си - в "беззахарните" блъскат подсладител, а в "класическата" - глюкозо-фруктозен сироп.

  Така че ако ще се налага "данък захар", да го наложат на изкуствените подсладители.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 71. 71 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":
  Да, трябва да има компания, разясняваща вредите от определени храни, но не трябва да има принуда от страна на правителството какво да ядем и какво не. Това си е жив социализъм.

  Pivoley
 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 674 Неутрално

  аз съм за с две ръце.
  консюмеризма се бори
  само с удари по джобето.
  а консюмеризма, който
  вреди на здравето е най-опасния
  и за това най-сериозни удари по джобето
  за нужни

 73. 73 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1464 Гневно

  [quote#55:"oanes"]Още малко и ще върнем "Комитета по цените" определящ цените при плановото социалистическо стопанство, разбира се в името на "здравето на хората".[/quote]
  То точно натам са се запътили откачалките, дето искат всичко да забранят, на всичко да имат данък, всичко да е със писмено разрешение разрешение от откачалката и още каквото роди един импотентен мозък. Така, че накрая да пърхаме със крилца над булевардите
  Разумът е константна величина - лошото е, че хората стават все повече.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 74. 74 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Позицията ми, че подобни данъци могат да нямат смислен фискален ефект, но със сигурност ще накарат много хора сериозно да се замислят над проблема, се затвърждава.

  generator
 75. 75 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 249 Весело

  Ако ходите на работа с колело, ходите на фитнес и плувате един път седмично по 800 метра, колкото и да ядете нищо няма да качите. ако ще и бургери да са

 76. 76 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  [quote#65:"lz2"]Ако има начин да измерят секса и него ще обложат! [/quote]
  Аааа, и него го облагат - чрез ДДС на детските стоки.
  Че даже нашенци замислят отново да има Ергенски данък - нямаш ли дете при навършване на 30 години следва данък!
  Не ги мисли ти за прости изоглавените - мисленето им е извратено!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 77. 77 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1464 Гневно

  Има едно нещо: едно време феодала се е грижел да не му тровят населението, защото са му били нужни човечета. Гледайте рекламите поне със разум: всички бири се хвалят коя по-стара марка и колко глави са отрязани за неспазването на рецепти. Във германските градове феодала директно е режел главата на хлебар, забърквал хляб със барит (бял, тежък минерал).
  Сега никой не го е грижа какво яде и какво диша населението, защото всички сме "свободни".

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 78. 78 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Да продължа: днес избраните да ни водят гледат единствено и само тяхната гуша - пълнят хазната за да има повече за тях, защото има разходи, които не могат да намалят. И тези разходи като растат за политиците не остава нищо.
  Като ги е толкова грижа за електората да въведат строги правила кое е за ядене, кое за унищожаване и кое химия за производство!
  И сега са се заели да ни изкарат прости, че не се грижим за себе си! Ама когато е да ги изберем не сме прости, нали?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 79. 79 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#54] от "bgpainter":

  Човек четири пъти спирал цигарите дава акъл на тема здравословен живот

 80. 80 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  До коментар [#79] от "Whoops":

  Мда, защото да пушиш по 1 кутия на седмица не се брои особено за тютюнопушене. Обичам да пуша след секс.
  Други въпроси?

  Жената е покана за щастие
 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Че трябва да се вземат някакви сериозни мерки срещу вредните храни и напитки, считам за нещо, което не само че е необходимо, но и че е прекалено закъсняло. Но предполагам, че облагането на подобни храни и напитки с данък е пълен кретенизъм. Защото по този начин косвено се наказват на практика не истинските виновници, производителите на вредните храни и напитки, а техните консуматори, който нямат никаква вина за това, че техните бизнесмени от чиста корист ги тровят с какво ли не.

  Според мен просто трябва със закон да се забрани да се произвеждат или внасят и продават храни и напитки, в които вредните за човешкия организъм съставки се ограничават до някакъв приемлив минимум, като всяко нарушение на забрани от този вид се наказва с отказващо големи наказания, разоряващи глоби и дори забрана на съответното физическо или юридическо лице да функционира в съответната област на бизнеса. При това всичко да става по бързата процедура: За седмица, най-много за две, наказанието да е вече наложено.

 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Абе захар ви е проблема, те не могат пушенето да спрат в ресторанти и заведения, вие за захар сте се хванали намалявате ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Весело

  "...ще въведат подобни данъци в опит да напълнят хазните си на фона на несигурната глобална обстановка..."

  Ето това е истината!

 84. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4468 Любопитно

  И във Великобритания се говори усилено за такъв данък и като гледам жените/слоници/ тука си мисля ,че това е добра идея-

 85. 85 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#80:"bgpainter"] Обичам да пуша след секс. [/quote]

  20 цигари на седмица?!

  Машалла! Лъвица!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 86. 86 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  както винаги се върви след проблема,вместо да накарат производителите да спазват някакво прилично съдържание на определени вещества в произведената продукция,пак някакви такси и даници,комунистическа мярка,това вдига цените и познайте кой плаща...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 87. 87 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това са пълни глупости. Не може хем евтина храна, хем здравословна.

  Лицемерието е тотално, също както с цигарите. Ако нещо е вредно - забранете го.

  Не само - ами то нали, те големи фирми, у-а.

 88. 88 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Ако плащаш данък "захар" и умреш от инфаркт ще ти върнат ли парите?

 89. 89 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 403 Весело

  Може и с други имена,например данък "голям гъз" , "развалени зъби" , "рак" и др.

 90. 90 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 403 Любопитно

  Понеже говорим за захар,не мога да не споделя с вас идеалната храна за самоубийци.
  Филия бял хляб намазана с маргарин и посипана обилно със захар.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2427 Весело

  "също както акцизите върху цигарите са помогнали за ограничаване на пушенето."
  Където е ограничено пушенето, има отрицателен прираст на населението. И ръст на онко-заболяванията.
  Да не би ограниченията и забраните да стресират данъкоплатеца и от там да идват тия болести, диабет, рак, самоубийства, особено при фалит!?

 92. 92 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  [quote#66:"Darth Plagueis"]Ми то засипващото е твоето твърдение бе! Щял да навреди на бедните... Бе ти имаш ли идея как работи пазара бе[/quote]
  Всъщност е улучил вярното — ще го отнесът бедните. Първо, всеки има по един стомах, та богатите колкото и захар да тъпчат, данъка дето ще платят няма да е голяма сума накрая. От друга страна, бедните няма да минат на черен хайвер без захар... Ще плащат малко повече, ама пък оборота (щото бедните са много) ще докара прилична сума. Отделно, че ще почнат да си подслаждат допълнително, щото умния закон (поне в последния вариант който съм гледал) облага само захарта в продуктите, а не и насипната захар... А бай ти Ганя обича далаверката. Купува най-евтиното и му туря с лъжицата от безакцизната захар от захарницата... Имало подобна ситуация с англичаните в Индия, дето в един град имало много змии, че да се прочисти града почнали да плащат за всяка хваната змия... което довело до създаването на ферми за змии в града... та и у нас същото.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK