Етюд в жълтокафяво

Етюд в жълтокафяво

© Юлия Лазарова"Дневник" препубликува текста на Тони Николов от портал "Култура":


Объркаха се, съвсем се забъркаха нещата в България, дотам че днешната политика заприлича на съмнителна "руска салата". Не на дюнер или на имамбаялдъ, както все се привижда на разни "национално-отговорни фактори", а тъкмо на "руска салата" – по московска рецепта, с неясни съставки, нелицеприятен вид, че и отровен привкус.


За последното, освен политиците, определено има принос и медийната майонеза, с която една корпулентна групировка забърква всяка политическа каша, а пък каши у нас – бол.
В резултат видимо, ама съвсем видимо се отделихме от Румъния. Преди от Брюксел трудно съзираха разликата между едната и другата страна на Дунава. Политически и корупционни скандали, простотии, разправии и неразбории – държавният глава и премиерът се хванали гуша за гуша, народни избраници се заплашват и бъхтят в парламента, едно-две лица, близки до властта, си поделят всички обществени поръчки в страната.


Сега нещата в Букурещ изглеждат доста по-различно. Съдебната власт заработи и си върши работата, а румънските медии обговарят промяната като "ефекта Йоханис" – по името на президента Клаус Йоханис, етнически немец, който зададе в румънската политика по-нормален тон и съумя да подтикне румънските политици към конструктивност, а не само към това да се заливат с помия.


У нас е другояче.


Да си спомняте смислен политически дебат от последното десетилетие, важен за бъдещето на България?


Не спорове около изкърпването на стари пътища или за реиндустриализацията на изгнили заводски инсталации, а за нови технологии, креативни индустрии и отрасли, които биха могли да решат бъдещето на следващите поколения в страна, неизобилстваща с енергийни ресурси? Или пък смислен дебат по миналото, което продължава да тегне над нас? И то не за "извечната робия" на българите, а за смазаните съдби на милиони българи във времето на комунизма и последиците от това.


Българският дебат, доколкото въобще го има, е подчертано битов, снизен в социалната долница и в силно отпадъчна окраска.


Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"? Където основно питане към лидера на лявата опозиция е не какво казва, а на колко чашки е днес; а пък вождът на крайните националисти освен че е патологичен русофил, но и безчинства по улиците. Иначе всички са "интелектуални бижута".


Ала най-дълбинната низост е, че няма разлика дали дебатът се води в парламента или в корпулентната преса. Езикът, широтата на възгледите и отпадъчността на метафорите е една и съща. В жълто-кафяво.


Затова политика и медии у нас са на път да се слеят в една и съща телесност. Знаем чия.


Както и знаем #Кой е нейният поръчител.


Оттук насетне декорите и задръжките падат, а калните пръски се разлитат във всевъзможни посоки, обливайки всичко и всеки.


У нас "ефектът Пеевски" неутрализира всяка възможна нормализация, сходна с "ефекта Йоханис" в Румъния.


Живеем в страна, в която може да се живее без правила.


В която обществената поръчка за магистрала "Хемус" спира така, както е и била обявена, без особен скандал, само с твърдението, че "нямало пари".


В страна, в която на въпрос от българи от чужбина дали премиерът Борисов има нещо общо с всевластния г-н Пеевски, ни се отговаря, че властите са преустановили контрабандата на цигари за близо 2 млрд. лв., без никой, най-вече прокуратурата, да разследва има ли тогава връзка между това лице и споменатата контрабанда.


В страна, където паралелно на новата руско-турска война вървят и нови исторически канонизации: Ахмед Доган става новия Левски, а г-н Пеевски – новия Боримечка, действащ с медийни бухалки наместо с черешово топче.


В страна, в която едни медийни пощенски кутии открито обвиняват други такива, че и те били на г-н Пеевски, както и че техните "системни анализи" и перманентни гнусотии се носели на флашки или пък се разпращали от нарочен мейл.


От кой мейл или от мейла на #Кой?


Не знам дали това е от голямо значение.


Истината е, че живеем сред пръски кал и смрад.


Днес тъй, утре – инак. Ала винаги в съответствие с "морфичния резонанс" на Поръчителя.


В началото на XXI в. цамбуркаме из медийните калища от края на XIX в.


Тогава, в зората на българското Освобождение, първите читатели на газети с пълно основание обвързвали съдържанието им с друга тяхна, чисто физиологична употреба.


Ситуацията е с болка описана от естет като д-р К. Кръстев в списание "Мисъл" в статията му "Съдбините на периодическия печат в България" (1900).


Ето пример оттам за политическия "системен анализ", извършен с характерната и до днес за "пиковите издания" яснота и метафоричност:


"Известното нечисто животно Н. (съкращението е мое), като няма работа, цял ден ходи като хрът, сам, по краищата на града, из боклуците и нечистотиите. А ний седим и се чудим, защото това животно е станало толкова гнуснаво и пише все за нечистотии, пък не ни дохожда на ума, че на свинята мястото й е в нечистотиите. Като политическа свиня, той е прав в похожденията си. Нека лочи, от които ще нечистотии. България е свободна за такива свине да газят, гдето щат…"


И още "един мъничък образец от изумителната безцеремонност на пресата" от онова време, който ни дава д-р Кръстев:


"Съобщават ни, че откакто тая муха е влязла в главата на К. (съкращението е мое), той така се бил изплашил, че едва ли не всеки ден менял гащите си. Колко е страхлив този човек се вижда от това дето веднъж – като министър – в Казанлък, когато народът се разбунтувал против него, той в един час променил три чифта гащи…"


Тъжното, да не кажем погнусяващо, е, че оттогава досега из българските медии се развяват все тези "непрани гащи" и все разни "свине газят, гдето щат".


#Кой знае.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3662 Весело

  Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"? Където основно питане към лидера на лявата опозиция е не какво казва, а на колко чашки е днес; а пък вождът на крайните националисти освен че е патологичен русофил, но и безчинства по улиците. Иначе всички са "интелектуални бижута".Отговор-Никакви големи очаквания,то само като погледнеш така описания личен състав.

 2. 2 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 234 Неутрално
 3. 3 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хм, аз мислех, че статията ще е нещо за Витошка и централната част на София.

 4. 4 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Оф, пак тоя и порталът му Култура.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Да си спомняте смислен политически дебат от последното десетилетие, важен за бъдещето на България?

  За да има такъв дебат, трябва да има политици които мислят с переспектива поне 10 години напред. От сегашната сган която мисли какво да открадне в близките 2-3 месеца не може да се очаква такова отговорно отношение.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Кой сра на вентилатора?

 7. 7 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Цитат от статията:
  "Тъжното, да не кажем погнусяващо, е, че оттогава досега из българските медии се развяват все тези "непрани гащи" и все разни "свине газят, гдето щат".

  Ами те са в своята кочина, за която допринесохме цялото общество!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  робският манталитет на българинът е нещо НЕлечимо ,затова и години наред той е мачкан от тикви

 9. 9 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си няма да устои. "
  Евангелие на Матея, 12:25-30

  И няма да има единение докато едните работят, а другите крадат, и тези, които крадат създават законите и назначават управляващите.

  Затова България е обречена да престане да бъде държава и да стане територия. Освен ако...

 10. 10 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 295 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тиквите по нашите земи си заслужават Тиква.ПО-ГОРЕ това е казано с повече думи,претенциозен стил и исторически препратки.Но семката е това.

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Значи ако не намерим немец за президент, нямаме шанс за реформа.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Ами дайте да си спомним първото "ожълтопокафевяване".
  "Ше се опраим след 800 дни."
  На 801 -вия ден гащите на въпросния политик вече бяха кафяви отзад. Лошото е че на избирателския материал , вместо да ни дойде акъла , почна да му харесва не само оцапването на гащите, но да хвърчат .. таквоз от вентилатора.
  В резултат, на царо пъдаро, с вълшебното огледалце на мафията.

 15. 15 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 555 Любопитно

  „То човек без гадове не може — де ще изтребиш бълхи и дървеници, — но срам и резил е да ти полази въшка по врата или дрехата.” (Из „Железния светилник” на Димитър Талев). А какво да кажем за майка България, като наглостта на тия гадове е стигнала до там, че са налазили вече и лицето й ?

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8642 Неутрално

  "Да си спомняте смислен политически дебат от последното десетилетие, важен за бъдещето на България?"
  Че кога през последните 10,даже 15 години сме избрали хора,имащи визия и загрижени за бъдещето на България.За тях това е тяхното и на децата им бъдеще.И те добре се погрижиха за него.

 17. 17 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Поздравления към г-н Т. Николов за етюда в жълтокафяво.

 18. 18 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки индивид изгражда заобикалящата го среда в сътветствие с своята вътрешна същнаст. Какво да очакваме да получим от хора с прасешка същност, освен "кочина".

  оанес
 19. 19 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1411 Разстроено

  Колкото повече партийки, толкова повече жълто-кафяво става. Прасчовци, тиквончовци, кадийчовци, тук таме някоя пръмовица, по-нагоре КОЙ и ЦАЦА. Над тях - "най-великия политик на прехода", над него ....
  Хващам се на бас, че българите които си мислят "бе, що ли не ви *** и не си вдигна чукалата от тук", са повече отколкото през 1996та година.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  За съжаление, не съзирам начин как ще ги стигнем румънците !

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  Смислен политически дебат...?!
  Имайте търпение да изгледате клипа от посолството ни в Лондон! Огледайте добре лицето, което е с ръка в джоба! Това е министър-председателя ни...! Какъв дебат може да води той?! Ами, никакъв! Надут и глуповат, като пуяк! Празни приказки и евтини клишета, стойки и пъчене!
  Поставете го до един културен, възпитан и образован средностатистически българин и министър-председателя ни ще стане за смях! То..., не че досега не е станал! Министър-председателя ни бяга от дебати и открити разговори, за да не го гледат, колко е посредствен!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тоалетна хартия (Пик, Труд, 24 Часа,Уикенд) - стотинки,
  статии като тази - безценни!!!
  Разобличаването на срамотиите, трябва да върви ръка за ръка с посочването на различните, достойните!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 23. 23 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 342 Неутрално

  В България има и свестни хора, просто трябва да ги разпознаем и да не гласуваме за посерковци.

  vesela
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#24] от "ariel28":

  гневът на тиквите

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Блестящ текст.

  Преди 4-5 години препрочетох (за кой ли път) "Бай Ганю" от Алеко и за кой ли път си казах, че България не е мръднала на милимунд от времената на Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина.

  На Алеко трябва да изградим бронзов паметник и да го сложим в градинката пред НДК на мястото на онова ръждясало грозилище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 388 Весело

  Жълтото не е ли цвета на свободата, на демокрацията, на либерализма? И какво сте се вторачили в един човек, койот ги символизира! Не искате Пеевски, н о искате да се запазят улсовията, които го създадоха и него, и предхождащите го олигарси! И ще създадат и такива след него!

 29. 29 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "ariel28": Ако можеше повече, веднага щеше да стане премиерин ! И какви руски салати бълнува ? Аз искам европейска, унгарско-полска салата, с малко чешко-словашко за вкус!
  Демокрацията по маерикански образец си изисква частни медии и богати хора! Ако няма такива-си ги създава! Като взима умни, красиви, образовани, амбициозни и преуспяли млади хора от Дружба 2, и ги постава за най-богат човек, да!

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  "Ефектът Пеевски" vs. "Ефектът Йоханис"...
  Всякакъв коментар е излишен...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"? Където основно питане към лидера на лявата опозиция е не какво казва, а на колко чашки е днес; а пък вождът на крайните националисти освен че е патологичен русофил, но и безчинства по улиците. Иначе всички са "интелектуални бижута".:

  Възникват 2 въпроса съм имния красив и готин теолог
  Без отговора на които, няма никакъв смисъл да се четат "високоморалните" "поучения и опорни мантри

  Може би случайно, автора е пропуснал да включи в списъка на
  "интелектуални бижута" и некои други. Тези дето влезнаха /случайно/ във власта след откровени лъжи и трикове. След което не изпълниха обещанията си и сега позорно играят ролята на управляващи опозиционери ж- ни лук яли, ни лук мирисали. Досущ като др. Костов, чиято душа ту влизаше, ту излизаше от тялото. Когато както беше удобно.

  И второ - кои са тези които твърдят, че "премиерът е "тиква", главният прокурор "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"? Където основно питане към лидера на лявата опозиция е не какво казва, а на колко чашки е днес;......"
  Да не би да са тези които довчера бяха официално във властта, а днес , и те самите не знаят какви саи демонисерат всички останали. Като , чè ли са изцяло в бяло , а всички други - рогати.
  А ако са те - няма нужда да се скърби за тях. Имат 2-3% обществено доверие. От 15 години, и поне още толкова занапред. Въпреки непомерните им претенции...

 32. 32 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ами какво може да постигне една страна, в която народът е със сбъркан чип (цитирам многообичаният цар Симеон, макар че сега тези които най го подкрепяха най-много го плюят). Народ, който е мразил най-много героите си след освобождението - Стефан Стамболов, Александър Цанков, Ванче Михайлов). Народ за който най-големите ни врагове сърбите са наши най-близки хора! Ами политиците произлизат от народа!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1242 Весело

  До коментар [#13] от "majorman":
  Моля ти се! При нас и немците се развращават. Помниш ли Ник Щайн?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 35. 35 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ТОНИ,ТОНИ закова ги като с пирони,
  ама свине се стрелят със патрони!

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#24] от "ariel28":


  [quote#24:"ariel28"]Празни приказки[/quote]
  Абе щом и ти прописа, не са празни...

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2370 Весело

  [quote#27:"Norman Granz"]Блестящ текст. [/quote]
  Така е, блести в жълто-кафяво, дори до златисто-глупаво!

  "креативни индустрии и отрасли"
  То, индустрия нямаме, а "златистият" интелектуалец се е размечтал да е съзидател. "Брат'чедите" му затриха половината ядрена индустрия и цялата корабна. Но "златистите умници" намират креативност в похабяването на средства за дърти белгийски фрегати и, ако можеха да краднат от нейде, за още 16 дърти американски "фърчила", де щели били да им защитават "демократичната ценност" ... да ръсят простотии в медиите.
  "Да си спомняте смислен политически дебат от последното десетилетие, важен за бъдещето на България?"
  А от по-предишното десетилетие имаше ли!? Или "мемори-то" е изпаднало в немощна старческа дименция!?

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ех Тони, ех Николов...
  Мъка християнска, мъка грантова.
  А преди десет години една група граждани, сред която и Светослав Божилов, спонсорът де, на "културния проект" "Портал Култура" се юрна да реализира тиквения проект и накрая се получи...
  Получи се ""руска салата" – по московска рецепта, с неясни съставки, нелицеприятен вид, че и отровен привкус....
  Да припомним с кадро старта: http://www.politika.bg/img/?id=4295&sz=0&cut=yes
  Не беше трудно. При такъв мат'рял"
  Насред полето разцъфнаха тикви, а после разцъфтя и #Кой.
  Началото на интелектуалното упражнение обаче бе още по амбициозно. Да припомним и него, като цитираме любимия "Капитал":
  Ново сдружение с идеална цел, наречено „Глобална България“, беше учредено през миналата седмица.
  Координатор на инициативата е Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк. Банковата общност е представена още от шефа на Булбанк Левон Хампарцумян и Франк Бауер, председател на съвета на директорите на Българо-американската кредитна банка. „Бизнес квотата“ се допълва от шефовете на „Лукойл България“ и „Овергаз инк“ Валентин Златев и Сашо Дончев. Като представители на неправителствения сектор в сдружението участват Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии, Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията и Стефан Попов. Сред учредителите на сдружението са също издателят на вестниците „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев
  Като краен резултат от интелектуалните напъни на спонсорите: "една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"..."
  А тониниколовци нямат и грам вина за тиквооборота...
  Да бе.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#25] от "Stewie":

  Полетът на люспите!

 40. 40 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Да ме извини авторът, ама премиерът ни не е "тиква" а кратуна! В тиквата все пак съдържа нещо.

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514": ≪Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"?≫

  И какво да очакваш от една държава, в която пъчещи се като част от интелектуалния и идеологическия елит индивиди вече над 25 години оправдават незавидното положение на държавата ни и на народа ни с отдавна изчезналия вече комунизъм, точно така, както преди това правеха комунистите от 1944 до 1970 година, които оправдаваха тогавашното положение на държавата и на народа с предходния и с продължаващия да ни заобикаля световен капитализъм?

  Когато в една държава в продължение на двайсетина или трийсет години нещата не вървят, очевидно е, че не предходните периосди от историята и не текущото обкръжение на държавата е виновно за положението в нея. Вината е в политическата система, която на практика е въведена в държавата. Каквато и да е тази система и каквито и да са нейните създатели. И тя трябва да се смени.

  Трябва!. Но не като се намерят няколкостотин или няколко хиряди наперени ентусиасти, които хал хабер си нямат от реалната политика и от реално управление на една държава, но са чели ТЕХНОЛОГИЯ НА ПРЕВРАТА на Курцио Малапарте, повярвали са му, че една малка група от решителни хора винаги може да завладее властта, независимо каква е политическата обстановка в държавата и в света, и се опитват да направят, срещу интересите на обикновените хора от народа на държавата и на самата държава, смяна във власта, като се опитват с едно малцинство от около 10% от активните политически хора в обществото да променят конституцията. Не като е променят не така, както е полизно за държавата и за нейния народ, а както е изгодно на самите тях, защото ще им даде възможност да установят пълен контрол върху почти тотално корумпираната съдебна власт.

  Да, идиотизъм е в една държава нейната псевдоинтелигенция да нарича премиера на държавата ТИКВА. Дори ако той наистина е заслужил да го наричат така, което е много съмнително. Но ако в тази държава са се изредили десетина или петнайсет подобни политици на нейното премиерско кресло, някои от които все още са активно в политиката, не означава ли това, че вината не е на народа, нито на отделна партия, а на политическата система?

  Защото, както казва една тъпа мантра от миналото, която обаче е поне на 99% вярна, ОТ ХУБАВОТО НИКОЙ НЕ БЯГА. Което означава, че народът гласува и ще гласува само за такива партии, които, според неговата преценка, най-добре управляват държавата и зачитат интересите не само на социалните групи на елита, но и инересите на народа. Така че ако, след като е управлявал цял един мандат държавата като премиер, ИК постепенно деградира до лидер на една джобна партийка, каквато е ДСБ в момента, а ББ след едно прекъсване от около година и половина отново е премиер, макар ЕК да е безспорен експерт в областта на икономиката и управлението, а ББ да е чел, както казват, само ВИНЕТУ. Защото народът се интересува не от това, какво знае съответният политически лидер, не дори и от това, какво може, а само от това, какво реално прави. И ако не иска да гласува за ИК и за ДСБ заедно с неговия поставен лидер РК, а гласува за ГЕРБ и за ББ, то е защото според народа ГЕРБ прави за него повече, отколкото е правил на времето си ИК с неговото тогава СДС.

  Но ако е така, защо партиите, за които гласува народът, не управляват държавата така, както трябва? Защо тотално сме закъсали и защо в държавите от ЕС вече няколко години тече процис на нарастващо разочарование от партиите, водещи водещи неолиберална политика, в полза на партиите, които водят поне донякъде или поне обащанат да водат не неолиберална, а национална политика?

  Отговорът на този въпрос беше даден публично преди около десет години, към или след края на премиерското управление на Царя, от Иван Кръстев. Тогава той написа или каза, че С ИЗБОРИ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ УПРАВЛАВАЩАТА ПАРТИЯ, НО НЕ И УПРАВЛЯВАЩАТА СИСТЕМА. А тъй като всички партии от една политическа система управляват по едини и същи принципи, то и резултатите от тяхното управление в една и съща държава са подобни, макар и не еднакви. Факт, който управляващите в България ни предоставят. Защото след 1996 година между управлението на управляващите партии и коалиции, СДС, НДСВ, БСП+НДСВ+ДПС, ГЕРБ, БСП+ДПС и ГЕРБ+РБ безспорно има разлека, но пронципа разлика няма. И не би могло да има, защото сред значимите партии в България всички са изцяло неолиберални. И/или чуждопоклонни. Тоест, всички отдават прекалено голямо значение на измислените ЦЕННОСТИ, дори когато те очевадно противолечат на интересите на неилибералните държави и народи, и пренебрегват интересите, обикновено интересите на обикновените хора от народа, като се правят лицемерно, че не знаят нищо за това, че всъщност в политиката ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. А не измислените ценности от рода на мултикултурата.

  А, виж, Орбан не се интересува от подобни глупости.
  À à è ѝ ò „” –

 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "ПРОРОК ИЛИЯ": ≪И второ - кои са тези които твърдят, че "премиерът е "тиква", главният прокурор "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"? Където основно питане към лидера на лявата опозиция е не какво казва, а на колко чашки е днес;......". Да не би да са тези които довчера бяха официално във властта, а днес , и те самите не знаят какви саи демонисерат всички останали.≫

  ТАКА Е!!! ++++++++++++++++++++++++++++
  À à è ѝ ò „” –

 43. 43 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#3] от "jedimaster":

  Хубаво си мислил,близо,много близо си,те,основните действия се развиват някъде там.....

 44. 44 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "majorman":

  На нас ни трябва за Премиер човек, като кмета на с. Чавдар, примерно...
  http://www.kmeta.bg/intervu/pencho-gerov-chavdar-e-malyk-biser-i-horata-veche-se-vryshtat-da-zhiveqt-tuk-39940.html

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  [quote#40:"laundromat"] премиерът ни не е "тиква" а кратуна! [/quote]
  А тия, дето са го избрали в Народното събрание, какви са? А тия, дето участват в коалиция с него и в коалиционна опозиция, са "семки" или само "люспи", които в удобно време да се "излюспят" при наличието на нови "ясни знаци и силни сигнали"?
  Няма да питам за партньорите, де взаимодействат (канят, наставляват) с "кратуната", че форумът ще заприлича на зеленчукова градина.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2370 Весело

  [quote#32:"himler"]Ами какво може да постигне една страна, в която народът е със сбъркан чип[/quote]
  То, народът дори и да беше с "най-правилния" чип, при толкова много лъжи и псевдо култура, с бърникане и оставяне на "пръстови отпечанъци" на псевдоинтелектуалци (хелзински комити-хайдуци; фондации, представящи се за институции; прайдове от квичащи хомо- и паркет-"лъвове"; журналисти по пантофи и прашки и т.н.) върху чипа, върху "финната народна душевност", няма как да не се увреди чипа.
  Нашите култур- и полит-трегери дори на "кабелчето" (на Дянков) викат чип и в главата им е все бай Ганьо и "комунистическото робство". А пък обвиняват другите, че си били искали "робството".

 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2436 Любопитно

  На Тонито все отровни руски салати му се привиждат. Чудя се като кореняк-софиянец когато крачи по Руски не му ли прилошава от това име натрапено от омразната поробителка и няма ли да предложи нещо по свежо като например булевард Турски или Американски.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 225 Весело

  ...С ИЗБОРИ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ УПРАВЛАВАЩАТА ПАРТИЯ, НО НЕ И УПРАВЛЯВАЩАТА СИСТЕМА...
  Много избори бяха проведени от 1989 година до сега. Комунистическата система беше сменена с избори от самите комунисти, високопоставените дейци на комунистическата партия, а тоже тя самата си смени името. Целта на изборите беше смяна на системата. На комунистите им беше малко да управляват държавата и те решиха да си я присвоят като частна собственост. Обаче се разделиха на много групички - все честни бизнесмени, банкери, финансисти, кариерни дипломати. И първо решиха, че присвояването ще става чрез избори. Обаче при провеждането на изборите множеството не гласуваше и продължава да не гласува за тях. И затова комунистите не обичат изборите. При Йосиф Висарионович Сталин е имало само сталински избори при които резултатът е бил предрешен защото в противен случай враговете веднага се разстрелват или веднага заминават за Сибир. Обаче у нас нещо се обърква. Сега другарите не само, че губят системно избори след избори, но и непрекъснато слизат към дъното. Обаче те са много изобретателни. Сега пък им е виновна демокрацията, и изборите, и другите партии, и политическия лидер ББ, и българинът който имал робска психика, и рязането на лентички. Сега си имат медии които обясняват колко е лош премиерът, политиката на ГЕРБ, колко е зле Европейският съюз, какви гадни са хомосексуалистите, колко е зле здравеопазването у нас, колко много катастрофи стават по пътищата, каква напаст са бежанците. С една дума - колко е зле работата. Обаче ако те са на власт това съвсем няма да е така.
  Само, че това трябва да стане без избори. Също като отборът на ЦСКА който щял да се върне направо в А група без да е платил никакви дългове.
  Обаче сиренето е с пари.
  Обаче цената на петрола продължава да пада.
  Обаче Европа няма финансови проблеми.
  Обаче щатската валута се качва, а руската пада.
  Обаче Ирина Бокова няма да я изберат в ООН.

 49. 49 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И кажете кои са читави, да знам дойдат ли избори...?

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 50. 50 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  Значи след закона за заклеймяване на комунизма да очакваме и закон за заклеймяване на руската салата или поне за забрана на морковите в нея щото червенеят. Едно призвание за истински демократи

 51. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"?[/quote]
  А народът - мат'риял...

 52. 52 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Статията е патетична и много "интелигентска". Но тези опити да се представя България, като "черната овца" е израз на провинциална комплексарщина, в стил "Криворазбрана цивилизация" на Добри Войников . Всички страни в Централна и Източна Европа носят белезите на посткомунизма, а пък тук на Балканите и ориенталските табиети, в които рушвета е част от османското наследство. Само, който не познава румънската действителност, в която "Секуритате " е все още на власт, може да ни я дава за пример. Слушах няколко речи на Бърни Сандърс ( кандидат на демократите за президент) и все едно слушам нашите НПО- активисти и политически популисти които се вихрят в НС и по телевизиите -той с гняв и настървение говори за днешна Америка, като за най - корумпираната и пропаднала държава в света: срещу олигархията, срещу безкрайната алчност на Уол Стрийт, срещу класата на милиардерите, която си купува политици и политическо влияние, срещу нарушаването на човешките права и полицейщината, срещу потъпкване правата на малцинствата и геноцид на социално слабите, срещу корупцията на администрацията, за големите корпорации от ВПК, които я вкарват в войни и конфликти, за американското образование което за нищо не става, за 50-те милиона американци, които нямат достъп до здравеопазването и още толкова, които нямат и долар в пенсионните си фондове и т.н.

 53. 53 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "rurade":

  Явно някой не е разбрал, какво чете или се прави на неразбрал!

  chavo64
 54. 54 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Браво на Тони ! Направо ги е разсъблякал всичките парвенюта дето се имат за достойни да управляват държавата - корпулентната мафиотска групировка КОЙ с логистичната подкрепа на Гоце и Боце седнали на капрата и размахвайки доволно камшика над народния впряг който тегли каруцата и плаща масрафите на кочияшите ! Но тези мафиоти от думи не се впечатляват- или фондовете да им се спрат или да им се спретне някоя народна революция - друго няма да ги накара да се стреснат !

 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#32] от "himler":
  Страната на морфичния резонанс,цаците,прасетата,тиквите и онези, които смятат убиец и престъпник като Ванче Михайлов за "национален герой".....

 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Добре и тежко казано и не е никаква утеха, че подобни неща са се случвали преди повече от 100 години, дори напротив, защото не е ли редно, за 100-ина (въпреки прекъсването за 50 и повече) години все пак малко да се променим към по-добро.

 57. 57 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "chavo64":

  Не знам от кое ми се повдига повече дали от писаниците или от пригласящите !

 58. 58 Профил на plam45
  plam45
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Гениално!По често трябва да се показва и казва,че "Царя е гол"!

 59. 59 Профил на plam45
  plam45
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Факта ,че бившият пазвантин на бай Тошо и на псевдоцаря Симеон е министър-председател е достатъчно красноречив. Последствията се виждат много ясно,а мат'ряла може да продължава да си го избира, до закриването на България.

 60. 60 Профил на plam45
  plam45
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "rurade":

  КОнкретно ,кое е не истина? Без празни приказки!

 61. 61 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#3:"jedimaster"]Хм, аз мислех, че статията ще е нещо за Витошка[/quote]

  [quote#4:"Репей"]Оф, пак тоя[/quote]


  Тъй де.
  Изключително "умни" съждения.

  До коментар [#3] от "jedimaster":
  До коментар [#4] от "Репей":
  Предполагам, че за вас България е "супер, мега куул" европейска държава и посочените в статията проблеми са измислица?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 62. 62 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Какво да очакваме от една страна, където премиерът е смятан за "тиква", главният прокурор за "цаца", председателят на парламента за "лелка", а бивши съдийки са "каки"?

  Тука е така, затова децата ни бягат в чужбина.

 63. 63 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 454 Гневно

  "Руската" салата всъщност е по рецепта на френски готвач. А за отровния привкус няма да коментирам, кой знае какви боклуци млящи авторът.

  Дали тези подробности са важни? Ами да, защото когато всеки почне да си измисля факти или да ги изкривява по свой вкус или идеологически потребности, тогава затъваме в моралната помия, където сме сега.

  И точно това е отвратително и отровно.

 64. 64 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Весело

  " оттогава досега из българските медии се развяват все тези "непрани гащи" и все разни "свине газят, гдето щат"." Развява се най-паче и един гусин с прякор "ПРАНИ гащи"(б.б).....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK