За Левски, робството и свободата

Пред паметника на Васил Левски в София

© Юлия Лазарова

Пред паметника на Васил Левски в СофияНавършват се 143 години от обесването на Апостола на Свободата. За Левски се пише непрекъснато, защото той е надскочил своето време. Левски не може да се определи единствено и само като националист, революционер, либерален демократ, политик, идеолог. Левски е всичко това, но не само. Защото той не принадлежи само на България. Неговите заслуги не са само за българите, но и за човечеството. Все повече се разкрива величието на този голям български дух, който по думите на проф. Николай Генчев е не само българин, но и "гражданин на света".


Но днес образът, личността на Левски бавно и полека започва да се превръща в нещо абсолютно противоположно на неговата историческа и човешка същност. Днес за някои Левски е футболен отбор, за други е икона, лишена от човешки черти и достойнства. За трети пък Левски е войнстващ патриотар с болшевишко-нацистки наклонности.


С други думи
мисълта и делото на Левски се изопачават


превръщат се в нещо, срещу което историческият Левски би воювал. И ако по време на комунистическата диктатура Левски бе същи български праобраз на нещо като почти предходник на Ленин, днес ни налагат образа на отявлен националист и даже нацист - псуващ посткомунистически лумпен, войнстващ патриотар, но на чужда държава и чужда диктатура.


И всеки, който се опита да възстанови истината за Апостола на Свободата веднага се обявява за русофоб, туркофил, "демонократ", "либераст", национален предател - враг на Освободителката ни от всички робства и робии…


Днес на мода изникват абсолютните антиподи на Левски – и като нравственост, и като политически възгледи, и като човешко и гражданско поведение, и като дух, и като вяра…. Такива нищожества Левски нарича "хладнокръвни и мними родолюбци" и още "изродици български". А Ботев просто нарича тези безмозъчни патриоти "идиоти".


Днешните антиподи на Левски
се кълнат в неговата обезобразена икона


поради своята си духовна и нравствена нищета и нареждат Левски до персонажи като Сталин, Хитлер и Путин.


На тях истинският Апостол на Свободата не им трябва. Трябва им подменената икона – някакъв урод, патриотар, не дякон, а сатанист - като знаме на антидемокрацията и несвободата, като антинационална контрареволюция. Като знаме и легитимация на нова престъпна идеология на омраза и ненавист.


Този анти-Левски не е плод само на невежество. Той е необходим на властимащите посткомунисти - техен съюзник и съучастник в днешното Зло.


Защото когато преди се ровеха да търсят костите на дякон Игнатий, целта бе да се забравят поруганите от съветско-комунистическото "присъствие" негови идеали за "чиста и свята република". Когато сега ни заглавичкат или с турското иго, или с "османското присъствие и съжителство" – го правят пак с едничка цел – да ни противопоставят и разделят.


Divide et Impera!


И най-вече - да се забрави днешното ни духовно робство и посткомунистическата ни нищета.


Спорът за робството и Левски е безпредметен


– за него робството присъства и физически, но е преди всичко духовно и нравствено. С други думи българинът трябва да се освободи не от "турското присъствие", а от собствената си обезправена и обезценена робска същност. Да пробуди духът на свободата, да събуди оня вечно заспал "юнак балкански" от неговия дълбок робски сън.


Свободна България за Левски не е "държава на три морета", не е на "чистата раса", или на "светлото безкласово бъдеще". За Левски Свободна България е "чиста и свята", защото е Храм - "храм на Истинната и Правата Свобода", "храм на съгласието, братството и съвършеното равенство".


Не на "Българи юнаци", не на "по пет на нож", не на "чужденците – вън!"


В онази проектирана чиста и свята република "българи, турци, евреи и пр. щат бъдат равноправни във всяко едно отношение било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било - всички щат спадат под един общ закон, който по вишегласието на всичките народности ще се избере".


Левски не се бори да замени едно робство с друго, а "сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република". За него това не е лозунг, а програма за държавно строителство…


Левски е борец за свободата не само на българите


– а на всички поробени, включително и на турците в Българско. След Освобождението "му стига тази награда" да види България свободна и … веднага да тръгне да се бори за свободата на други поробени по онова време европейски народи - поляци, украинци, финландци, грузинци, арменци…


В бъдеща България "законно ще се съди както българинът, така и турчинът". Няма да има равноправие само по народност и вяра ("всеки ще си служи по вярата"), но преди всичко пред Закона. Ще има не просто равенство, а "равноправност", т.е. равенство пред закона. Демократската република на Левски с други съвременни термини е правова държава – продукт на онези либерални, буржоазни, или ако щете "капиталистически" ценности, така омразни на днешните наследници на Ленин, Хитлер и Сталин.


Защото равноправността е неотменно човешко право, а то "е дадено на човека да живее от Бога".


Но как да се постигне тази свобода? Как да се освободим духовно и после за държавен живот? Не трябва ли някой да ни освободи – както мнозинството българи са вярвали и преди 150 години, а и сега вярват, че ако не са ни освободили сме щели да си останем роби и даже да изчезнем като народ. За Левски Свободата трябва да се извоюва, а не да се подарява от чужди народи. Защото "който ни освободи, той ще ни и зароби". За свободата се воюва духовно и с оръжие в ръка. И още – за свободата воюват свободни хора, а не роби – "не щях да съм турский и никакъв роб". " Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско".


За Левски свободата е свобода лична, но и свобода общочовешка, свобода религиозна, но и светска (държавна), свобода народна (национална), но и свобода гражданска (буржоазна). Но най-вече – свобода на духа. Тази свобода се извоюва и отстоява, защото "от нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи".


Защото Левски се бори за европейска, а не за някаква друга България.


Защото е Апостол на Свободата, а не на Робството.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Светла ти памет, Дяконе!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Айде пак за робството. Пореден материал, щедро спонсориран от "Америка за България". Не ви ли писна вече? Робство е било и така и ще остане в паметта на нацията.

 3. 3 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  С всяка година отношението към Левски се променя все повече. Неговите критици стават по-настъпателни, а защитници - по-истерични. Причината е че и едните, и другите все повече усещат фалша на този мит.
  Но да усещаш фалша и да знаеш истината са различни неща, а истината за Левски продължава да се крие. Много рядко се случва някой да се опита да я каже.
  Скоро попаднах на текст, който се опитва: "Васил Левски - идеал или идол". Текстът се намира на адрес: www.ids777.wordpress.com

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"Читател - подкрепям budd.bg"]Робство е било и така и ще остане в паметта на нацията.[/quote]

  Във вашата русофилска памет - ние българите не сме роби.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да бъдат проклети "хората" които провъзгласиха руския агент Доган за новия Левски. Да бъде проклета и русия, която ги финансира.
  Вечна памет за Апостола.
  “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не познавам никой който да приема Васил Левски като "войнстващ патриотар с болшевишко-нацистки наклонности"...
  Левски е един и за щастие е недосегаем за мръсните ръчички на хора от конюктурата.

 7. 7 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Левски е бил революционер и аз също не разбирам се опитваме да го изкараме ангел и икона.

  Друго, което се питам - кога ще възприемем правилната дата 18 февруари?

 8. 8 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защото Левски се бори за европейска, а не за някаква друга България.

  Как ще ревнат срещу тоя извод небългарите и антибългарите с руско самосъзнание - според тях Левски се е борил България да е руска губерния.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Поклон пред делото и подвига на Левски.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  Спорът за робството и Левски е безпредметен !!!
  Абсолютно подкрепям това .
  Не могат да лъжат тези стихчета: "Аз, Васил Лъвский /В Карлово роден / От българска майка юнак аз роден / Не щях да съм турский и никакъв роб ....
  Само ,че ''авторът'' ги извърта и вместо да каже, че Левски не е щял- не е искал да бъде роб, се оказва, че бил се чувствал европеец !!!
  Много странен извод ???

  [email protected]
 11. 11 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  http://bnr.bg/hristobotev/post/100629480

  Ето я истината за русия и България.

  Тя се води няколко века и никой не я нарича война, защото документите за нея доскоро бяха заключени в тайните фондове на руските архиви. Става дума неогласените отношения през периода 1455-1918 г. между Руската империя и българския народ.
  Едва наскоро Янко Гочев извади тази война на светло на базата на не само на автентични български документи, но и на редица руски, шокиращи със своето съдържание. Всички безспорни свидетелства авторът е побрал в тритомник, благодарение на упоритата си изследователска дейност. И тези свидетелства проговорят, извадени от Архива на външната политика на Руската империя, от Държавния архив на Руската федерация, както и от сборниците с документи за международните отношения и за политиката на Русия, „Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област“, „Авантюрите на руския царизъм в България“ и др.
  Тези укрити или фалшифицирани исторически факти от нашата история доказват по безспорен и категоричен начин, че цялата руска политика в посочения период има подчертано антибългарски характер. Изводът е разтърсващ, но той се налага от само себе си, ако се проследи намесата на руската дипломация във вътрешните работи на България и тази намеса фатално предопределя съдбата на българския народ. Този народ е умишлено разделян и противопоставян на българи и русофили, от което печелят Русия и нейните протежета – нашите съседи, заграбили изконни български земи и подложили на масов геноцид българите, които ги населяват. Геноцид, който продължава и сега в Гърция, Сърбия и Македония.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Демократската република на Левски с други съвременни термини е правова държава – продукт на онези либерални, буржоазни, или ако щете "капиталистически" ценности, така омразни на днешните наследници на Ленин, Хитлер и Сталин. [/quote]
  Блестящо и точно казано !
  Наистина блестящ анализ !
  Респект за автора !
  Най-после някой да го кажа недвусмислено.
  Няма как прислугата на помешчическо-КГБейната
  сатрапия да драпат настървено и да искат
  да присвоят за руските си имперски интереси
  образа на човека,мразещ дълбоко
  точно тази сатрапия.
  ПОКЛОН ПРЕД ЛЕВСКИ
  Един от малкото останали
  безспорни авторитети в историята ни.

 13. 13 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Разстроено

  Поклон пред паметта и делото на Левски!

  „Народе????”

  Фраза написана в края на тефтерчето на Левски.
  Упрек? Разочарование? Или израз на положителна емоция? - Какво е искал да ни каже Левски? Какво ни казва днес?
  И няколко послания към нас:
  "Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили."
  "Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия" — Протоколи от разпита на Васил Левски пред турската следствена комисия в София 5-9 януари 1873 г.
  "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме." — до Филип Тотю, 18.IV.1871 г.
  "Пророкувам предателство. Ако отричате, аз ще ви покажа предателя." — до комитета в Ловеч, последно писмо 12.XII.1872 г.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За (псевдо)историците... и не само...

  Омръзна ми да слушам за някакви си империи, в които пък властвал... султан. А сега де, не трябва ли, да речем, да е примерно султанат или нещо подобно.
  Както и да е - ние не пазим добри спомени от това време, но и не искаме да ни ги захаросват. Турците станали османци, робството - съжителство, хайде стига вече.
  Тук е България, тя е била и е моя и ваша земя и така и ще бъде. Не ме интересуват политическите или религиозните амбиции на знайни и незнайни герои, които търсят и под вола теле, само и само, за да си докажат теориите.
  Да, българинът е толерантен, да - той умее да обича тези, които са добри с него.
  Но умее и да мрази, така, че не го дразнете с глупостите си.
  И ние сме били на три морета, но не искаме прекрояване на картите нали.
  Така, че султаните, по-кротко, ако обичате.
  А другите - бъдете си мултикултурни, радвайте се на разнообразието, но не ни карайте да бъдем като вас.
  Ние сме си българи.
  И такива ще си останем.

  Ангел Колев

 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няколко думи за Левски, за тъжните дати... и не само

  Осен за всичко друго, Левски е велик и защото е могъл да прости, защото не е искал българите да си отмъщават след като се освободят, което и се е случило.
  Въпросът е защо т. нар. империя не намери сили да се извини на същите тези българи за петте века страдания. Поне това. Да не говорим за парични обезщетения...
  Да не говорим и за това, че сме свикнали да отбелязваме тъжните дати, на които са паднали едни от най-достойните ни сънародници, вместо рождените им. Печатът на времето, както се казва е още мокър...
  Да не говорим и за това, че някои наши сънародници отидоха в другата крайност - да не се били обидили другите. Я пък обидчиви, бре.
  Както и да е, историята си е история, ние нямаме лоши чувства против комшиите, но някои техни политици понякога прекаляват.
  Но стига на тая тема, героите са си наши и никой няма право да ги докосва с пръст или да петни името им!
  Никой!
  Да не говорим повече, а в почит да замълчим!
  Поклон пред Апостола на свободата и неговото велико дело!
  Да е свято името му!
  Амин!

  Ангел Колев

 16. 16 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Ех, ех ... Само на забравяй, че и Левски е бил руски агент. А и самата ВРО (вътрешна революционна организация) е била създаден за целите на руската политика и по проект на руското разузнаване.

  Така че не му придиряй на Доган ...

  А за повече информация за Левски съм посочил линк горе.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Нищо свято няма за продажниците. Продадоха и Левски за дребните си хонорарчета.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Гневно

  Ммдаа - новите модерни опорни точки се включиха - значи Левски е бил вербуван от руския консул в Пловдив Найден Геров, но в един момент успява да се изплъзне от контрол и руснаците му спират парите - руските резиденти / ''Добродетелната дружина - Ценович/го изоставят, а граф Игнатиев заставя султана да го обеси за назидание на другите.....
  Не ви ли е срам ?!!!

  [email protected]
 20. 20 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Васил Левски е идол и чудо, поради това, че за времето си и предвид липсата на сериозно образование е имал изключително далновидни и модерни политически възгледи и невероятно хитри и успешни методи за осъществяване на революцинните си идеи. Във време когато преобладава монархична форма на управление и всички велики сили имат поданици от различни националности или роби, както ви е угодно, той говори за република, за демокрация и за това, че не ни е нужен княз. Той първи успява да изгради мрежа на съпротива и то по начин, по който издънка на едно звено, да не води до рухване на целия му замисъл. Разбира се , митологизиране на образа му има, но това е нормално за национален герой.

 21. 21 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg"

  Този стих точно показва кой се е чувствал и сега се чувства роб

  http://www.hulite.net/modules.php?
  name=News&file=article&sid=183261

  един уважаващ себе си народ няма да се изкарва сам роб, там е трагедията.Атаката срещу нацията няма да спре, докато има менте -
  Доц. Момчил Дойчев*

  Ако се проследи литературата на български език след Кримската война се вижда, че за робство не се говори, освен от малцина будители и национални революционери. Това е оправдано с оглед национално събуждане и осъзнаване на заспалия народ , за да се превърне в бореща се за своята политическа свобода нация. За иго и робство се говори масирано едва след освобождението - тук причината вече е комплексът на освободения, но не и на свободния духом. И, разбира се, употребено за партизанските боричкания на филите с фобите. Проявява се отново и комплексът за малоценност на освободените, но не и свободни българи - и от Османската империя, но най-вече от "Освободителката".

  След съветската окупация комунистическият режим вече води

  тотална пропаганда

  за двойните и даже тройни "освободители" - от византийско, турско и "фашистко" робство. Спекулира с "робството" отново с груби политически и пропагандни цели. Всъщност между Кримската и Освободителната война робство в юридическия смисъл има и в Османската империя и в Русия, и в САЩ. Но, ако трябва да сравняваме "робството" на "робите" в Османската империя и на негрите -роби в Южните щати до 1865, или на селяните в "свободна" Русия до реформите на Столипин - сравнението съвсем не е в полза на двете велики сили. Сега с "робството на българите" се спекулира отново с пропагандно -политически цели - вече в хода на хибридната война против демократична България. От научна гледна точка е правилно да се пише за османско владичество, което е не национално, а политико-религиозно ислямско господство. Което означава, че тези, които искат да са наследници на роби, имат право да си останат такива... По-долу и доказателството за това - хибридната война няма да спре, докато има менте - "освободители" и "освободени" идиоти, които вярват на всяка глупост

 22. 22 Профил на Izmirliev
  Izmirliev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Левски е актуален, защото ние отново сме под робство, но не на Америка или Русия, а на страха, алчността, мързела, заради които една шайка глупаци, които за по-драматично наричаме олигарси и мафиоти, ни крадат и ни унижават всеки ден.

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ... „ равноправността е неотменно човешко право, а то "е дадено на човека да живее от Бога".

  Светла ти памет Апостоле!

  „И който има очи да види, който има уши - да чуе“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  В тотална грешка си, колега - не съм русофил.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#16:"gullwing"]Само на забравяй, че и Левски е бил руски агент. [/quote]
  Тъй...тъй....
  Левски бил турски агент
  ДОНОСНИКЪТ САВА - Амет Догат не е руски агент
  Бялото е черно
  Всички са маскари
  Българите обичат Русия
  И най-много от нея обичат Путин, КГБ и Кремъл
  ......
  Коя от коя по-ексцентрични
  ОПОРНИ ТОЧКИ
  По-скоро ЛЕБЕДОВИТЕ ПЕСНИ
  на един разкапан и отиващ си режим

 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#22] от "Izmirliev":

  Факт. Робството е и локално, и от глобални сили, наречено колониализъм. Тук се бият интересите на Щатите, Русия и Турция, а отделно мафията си разиграва коня, както й харесва. И отново е време за бунт и революция.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  "... българинът трябва да се освободи не от "турското присъствие", а от собствената си обезправена и обезценена робска същност."

  Да, ама не. Българинът си ИСКА робството, което ОСМИСЛЯ живота му и сега, когато е свободен, но не знае какво да прави със свободата си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Захари Стоянов като съвременник е описал много добре, макар и не в исторически план личността на Левски.
  Що се отнася до изопачаването на този образ, мераклии за което е имало и има и които го правят за своя изгода е възможна само на базата на ниско, да не кажа никак образовани хора, за които дали е футболния отбор или поставянето на името му като бранд, като етикет е все едно. Първосигналното доверие възникващо в такива хора, че ако някой каже "Левски", значи е прав във всичките си останали глупости е вредно и лошо въобще за нашето общество, но е възможно, докато ние, като нация не вдигнем нивото си на познание, включително историческо такова.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#17] от "kukam":
  До коментар [#18] от "bgkurshum":

  Така е. За националните предатели-нихилисти няма нищо свято. Важното е келепирът да върви.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Респект и на теб, колега, за този пост.

  Робството е в кръвта на руската пета колона от челобитници, имащи нужда да са благодарни нясому и за кислорода, който дишат - нищо че им е даден от Бог, н когото не вярват.

  Не случайно техният "вожд и учител" - пропадналият алкохолик Георгий Михайлович - сравняваше дружбата с великия СССР със "СЛЪНЦЕТО и ВЪЗДУХА за всяко живо същество".

  С робска покорност тези зависими хорица свеждат глави пред нагайката на "освободителя".

  И от какво ги е "освободил", след като са се останали роби?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#20:"newgenerations"] той говори за република, за демокрация и за това, че не ни е нужен княз.[/quote]
  Нека не подценяваме епохата в която живее Левски
  Дори за човек без сериозно образование като него
  е била достъпна книжнината - книги и вестници,
  които по онова време за разлика от сегашната ни,
  постСЪВЕСТСКА КНИЖНИНА и ПРЕСА
  обективно е отразявала всичко най-ново,
  прогресивно и авангардно за онова време.
  Така,че Левски е бил наясно с ПРЕДИМСТВАТА
  на АМЕРИКАНСКИЯ ТИП ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ
  като ПЪЛНА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ
  на САТРАПИИ като Османския Султанат
  и Русия

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#16:"gullwing"]Само на забравяй, че и Левски е бил руски агент.[/quote]

  Гнусна лъжа и гавра с паметта на Апостола.
  Левски е бил руски агент колкото са били Раковски, Захари Стоянов, Любен Каравелов, Стамболов.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#26:"Читател - подкрепям budd.bg"]И отново е време за бунт и революция.[/quote]

  Още ли ти трещи залпа на Аврора в главата?

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#16:"gullwing"]Само на забравяй, че и Левски е бил руски агент. [/quote]

  И член на дружеството на Шаренкова/Гестапото?

  Не ви ли е страх от Бог (нали сте "православни" уж? ) да изречете такава гнусна, тлъста лъжа точно на днешния ден?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#24:"Читател - подкрепям budd.bg"]В тотална грешка си, колега - не съм русофил.[/quote]

  Добре, съветофил си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"bgkurshum"]Нищо свято няма за продажниците. Продадоха и Левски за дребните си хонорарчета.[/quote]

  И то в обезценяващи се рубли.

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Да сведем глава и замълчим пред делото и личността на Левски!

  "Приятелят ми Левски, с когото живеем е нечут характер, когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава е такъв весел, както и когато се намира в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от три деня, а той пее и се весели. Вечер додето ще легнем, той пее; сутрин щом си отвори очите пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всички страдания. Приятно е човек да живее с подобни личности."

  — Христо Ботев, в писмо до Киро Тулешков, ноем.–дек. 1868

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 38. 38 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Долу ръцете от ЛЕВСКИ! Разликата между днешния българин и онези велики българи е, че ние сме разделени на всякакви фили и фоби, но не сме единственото, което те са били. Българофили.Тук и сега всички сме чуждопоклонници, едните на Русия, другите на САЩ, третите на ЕС , четвърти на Турция и т.н. и т.н. , но няма ни един, който да поставя интересите на България пред всичко друго.Ето затова сме недостойни да коментираме него, най-великия българин. Долу ръцете от ЛЕВСКИ!

 39. 39 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега понеже тук някои се правят на луди, ще го кажа по-ясно защо е било робство, а и трябва да се повтаря по-често на тези, които нито са внимавали в час, нито са чели книжки.
  Българинът е бил с абсолютно безправен статут в т. нар. империя, която за мен е турска, защото Осман не го познавам.
  Та българинът е нямал право да заема ръководни длъжности, нямали сме библиотеки, затова и нямаме поети и писатели от онзи период, не сме могли да служим в каквато и да е армия, т.е. да имаме оръжие. Религията не е била свободно избираема, а единствената правилна разбира се е била тази на Мохамед. Е, можели сме и сме били длъжни да плащаме всички видове данъци, в това число и кръвен - еничари. Жени са били отвличани и водени в хареми. Пред съда думата на българина не е била равна на думата на турчина. Още ли да изброявам.
  Това дали ни харесва, че е било така пък е съвсем друг въпрос, това е история и тя е такава и не се променя според желанията на четящия.
  Турция пък умира от мерак да наложи нов прочит на същата тази история, което ще и позволи още повече да манипулира българите с мюсюлманска религия и тук и в същата самата Турция. Ще и позволи и да оспорва в бъдеще нови искове на България за обезщетения - и парични, а някога кой знае може да станат и териториални.
  Значи арменците са били клани, а българите - не.
  Ми браво бе, толерантните.
  Защо са тръгнали Ботев и Левски да гинат тогава.
  Не заради такива като вас, определено...

  А ти почивай в мир, Апостоле!
  Поклон пред светлата ти памет!
  Винаги ще те помним!

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#33] от "EU defender":

  Каква е тази Аврора? Ти явно си по-запознат. Личи си кой е русофил.

  До коментар [#35] от "EU defender":

  И тук удари греда.

 41. 41 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Поклон Апостоле! Поклон пред теб и делото ти!

  П.п. Защо не спрете да се джафкате като гладни помияри и просто не отдадете почитта си към Дякона на тази тъжна годишнина?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#39:"theanalyser"]Та българинът е нямал право да заема ръководни длъжности, нямали сме библиотеки, затова и нямаме поети и писатели от онзи период, не сме могли да служим в каквато и да е армия, т.е. да имаме оръжие. [/quote]

  Това не е робство.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  [quote#30:"Norman Granz"]Робството е в кръвта на руската пета колона от челобитници, имащи нужда да са благодарни нясому и за кислорода, който дишат - нищо че им е даден от Бог, н когото не вярват.[/quote]
  Тук ти ми подсказа едно друго важно нещо.
  РУСО РОБИТЕ,
  най-вярната и покорна руска прислуга
  без самите те да искат изкарват на показ
  най-отвратителния рефлекс на роба.
  ДА Е БЛАГОДАРЕН,ЧЕ Е РОБ именно
  на НАСТОЯЩИЯ РОБОВЛАДЕЛЕЦ
  И да го изживява като Божия благодат
  пред,да пази Господ перспективата
  ПАК ДА Е РОБ,ама на ДРУГ ГОСПОДАР
  От това ПО-ИЗЧИСТЕНА
  И В ЦЕЛИЯТ Й БЛЯСЪК
  РОБСКА ПРЕДАНОСТ,
  няма как да има....
  Дори темата за "робството"
  РУСО РОБИТЕ я интерпретират
  през РОБСКАТА ПРЕДАНОСТ
  към НАСТОЯЩИЯТ ГОСПОДАР

 44. 44 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#38] от "zle_platen_trol":

  Напълно прав си, колега. Шапка ти свалям за коментара. Българофилите са дефицит, за сметка на всякакви други -фили, с каквито изобилства във форума и които се изживяват като граждани на света, глобалисти, неолиберали, социалисти и прочее субекти.

 45. 45 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#42] от "EU defender":

  Това е османско присъствие. Така ли ти нашепват от Брюксел политкоректните евробюрократи?

 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#39:"theanalyser"]нямали сме библиотеки[/quote]
  По ред на номерата опровергавам всички неистини
  БИБЛИОТЕКИ СМЕ ИМАЛИ
  Във ВСЯКО ЧИТАЛИЩЕ,
  във ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЯСТО на България
  е ИМАЛО БИБЛИОТЕКА с книги на български
  То затова се е казвало и
  Ч И Т А Л И Щ Е
  Място,където ВСЕКИ е могъл да влезе
  и да ЧЕТЕ

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#39] от "theanalyser":

  Напълно те подкрепям за това изказване.

 49. 49 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  И къде са тия книги бе, Хаваецо??????????????????????
  Сигурно са при теб някъде.
  Пусни ги и ние да ги четем....

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#39:"theanalyser"]в т. нар. империя, която за мен е турска, защото Осман не го познавам. [/quote]
  ИСУС ХРИСТОС също не вярваме да си го познавал,
  но това не ти дава право и християнството
  да наричаш т.нар. религия
  или т.нар. християнство.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#49:"theanalyser"]И къде са тия книги бе, [/quote]
  Някъде много,ама много далеч от теб са книгите
  Отвори "Записките по българските въстания"
  на Захари Стоянов.
  Там от първо лице човекът ще ти обясни
  КЪДЕ,аджеба са били тези книги.
  Сам той се е научил да чете на български и френски
  точно от ТЕЗИ КНИГИ

 53. 53 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ве4на му памет на апостола!
  Не слу4айно Бойко от Банкя,си е ока4ил негов портрет в кабинета!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 54. 54 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хаваи, не си измисляй неща, които не съм писал.
  Та за книгите ни от онзи период - не сте ли ги написали още?
  За съжителството де.
  Давай, че зимата изтича, хубаво щеше да има повече подпалки...

 55. 55 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз ти казвам къде са книгите. Какво е казал Захари Стоянов е друг въпрос. Аз може да ти кажа, че съм бил на Марс, но едва ли ще ми повярваш.
  Та книгите искам да видя.
  На български език написани и от онзи период.
  Или поетите и писателите не са знаели, че могат да пишат тогава...

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  [quote#40:"Читател - подкрепям budd.bg"]Каква е тази Аврора? Ти явно си по-запознат. Личи си кой е русофил. [/quote]
  Аврора,като и Азис
  Като и Доган
  Като и Сидеров
  Не трябва непременно да си травестит,
  ДС доносник или да каниш ЛЮБЕ
  и Йосиф Кобзон да ти опяват събитията,
  за да си слушал поне един път
  за тези одиозни субекти
  Не ли ????

 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  [quote#55:"theanalyser"]Аз ти казвам къде са книгите. Какво е казал Захари Стоянов е друг въпрос. Аз може да ти кажа, че съм бил на Марс, но едва ли ще ми повярваш. [/quote]
  Ха-хаааааааааа
  СУПЕР
  БЕЗ КОМЕНТАР
  Честно да си кажа
  не очаквах ТОЧНО ТОЛКОВА
  ЕКСЦЕНТРИЧНА ОПОРНА ТОЧКА
  да прочета.
  Вече от Руското са го ударили
  съвсем през просото
  ха-хаааааааа

 58. 58 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "русофоб, туркофил, "демонократ", "либераст", национален предател" - поне сами знаете какви сте

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 59. 59 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#55] от "theanalyser":

  Книгите на Захари Стоянов,се съхраняват само в Хавайската народна библиотека!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 60. 60 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тази опорна точка за руското си я заври някъде... под възглавницата например.

 61. 61 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 765 Гневно

  Добре е, че има ден, на който да си спомним за Апостола. Лошото е, че е само един. Още по -лошото е, че много малко българи знаят истината за гибелта на Дякона и семейството му. Колко хора знаят, че майка му Куна се е самоубила само година след освобождението, като се хвърля в кладенец? От глад!!! Колко българи знаят, че е имало и друг Левски? Това е Петър Левски, по малкият брат на Васил. Той следва батко си още в легията на Раковски. После е в четата на Филип Тотьо. По време на войната е опълченец. Бие се храбро на Шипка, където е тежко ранен. Губи крак и ръка. След като се връща в Карлово остава без средства и моли новите управници за работа, като разсилен или за пенси'. Никой не го е грижа! Никой не му обръща внимание! Петър Левски е принуден да застане пред черквата и да ПРОСИ, за да помага на себе си и сестра си, и на четрите и деца. Умира от глад няколко години след това!

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#55:"theanalyser"]Или поетите и писателите не са знаели, че могат да пишат тогава... [/quote]
  Русначе,
  Ако беще БЪЛГАРИН щеше поне веднъж
  да си чул имена като на ТЕЗИ ВЕЛИКИ
  БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ
  ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ !!!
  Софроний Врачански,
  Петър Берон,
  Петко Славейков,
  Добри Войников,
  Христо Ботев ,
  Георги Раковски,
  Васил Друмев,
  Братя Миладинови
  Райко Жинзифов,
  Айде стига,че вече като българин
  се погнусявам от такова КОКЕТИРАНЕ
  с НЕЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА
  ИСТОРИЯ И КНИЖНИНА
  ГНУСНО Е някак си....

 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#60] от "theanalyser":

  Определено! Като нямат аргументи - и хоп - комунист, русофил и прочее епитети. Много са ми забавни такива объркани душици, които се имат за нещо велико и несвързано с българските им корени.

 64. 64 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Диваците от Златната орда - най-големите врагове на България, винаги са били особено усърдни да разчистят държавата ни от най-достойните й личности!
  Обесиха Левски, чрез активно посредничество и задкулисни маневри, обезглавиха Стамболов... след 9-ти - елита и цвета на нацията...до днес не са ни оставяли!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 65. 65 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  „Да живееш, значи да се бориш -
  робът за свобода, а свободният за съвършенство.“
  Яне Сандански

 66. 66 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#39] от "theanalyser":

  А така, кажи им го право в лицето.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 67. 67 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#61] от "yorddj":

  Да, тъжна участ. Това сполетява и близките на Христо Ботев, както и други видни революционери и техните потомци. Вкл. Капитан Петко Войвода. И с идването на комунистите, последните остатъци от тези велики личности са тотално заличени - примерно синовете на Райна Княгиня. И днес всеки се упражнява върху паметта им.

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#59:"Краде ми се мили мой!"]Книгите на Захари Стоянов,се съхраняват само в Хавайската народна библиотека! [/quote]
  Извиняйтесь
  Однакотакава откровена
  ГАВРА С БЪЛГАРЩИНАТА
  БЪЛГАРИН не би я направил
  ГНУСНО Е
  Много е ГНУСНО

 69. 69 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#61] от "yorddj":

  ++++++++++++++++++++

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 70. 70 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#42:"EU defender"]Това не е робство. [/quote]

  Дали ще го наречеш робство, колонизлизъм или обсебване, има ли голяма разлика? Или ще си размятаме клишета и дефиниции?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Добре,че не можеш да видиш какво се върши в твое име днес.Ще умреш втори път,този път от срам.

 72. 72 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хаваецо, не отивай направо в 18 или 19 век.
  Върни малко.
  Както казваше Сашо Диков в Канал 3.
  Ама изобщо има ли смисъл да споря с опорни точки...

 73. 73 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За Левски, робството и свободата, Момчил Дойчев
  =================================
  Дойчев не е ли специалист по Ленин, пролетариата и необходимостта?

 74. 74 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Свобода

  И как смирение наричаш,
  те да посегнат на... жена,
  синът ти да расте еничар,
  а ти да преклониш глава?

  Сено да ти отмъкнат, още.
  И вакло агънце... дръвца,
  сънят сред хубавите нощи
  и хляб насъщен, съвестта.

  Пък мъката ти да се стича,
  в животецът ти - почернял,
  на чернозем да заприличат
  и всъщност, да си ти... рая.

  Не, няма да приема... отче,
  че ще прекършим яростта -
  на новия насилник злостен,
  сал с всичката ти книжнина.

  Че буквите ще се разтворят,
  всред аленото - на... кръвта,
  на толкова невинни хорица,
  погубила, до днес сганта...

  И чаках дълго. Вярвах лош е
  денят, султанът им... А страх
  ме караше да бъда гостенин.
  Да. В собствената ми страна.

  Е знаеш вече. Аз да тръгвам.
  С гората ще споделям плът.
  Две саби ще ми бъдат кръста.
  А Господ да прости... грехът!

  Ангел Колев

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#71:"Роси"]Добре,че не можеш да видиш какво се върши в твое име днес.[/quote]

  Добре, че Стамболов не може да види как мазни оядени ченгета се награждават едно друго с името и образа му.

  Добре, че Христос не може да види как Путин прави кръстния знак и държи свещ.

  Добре, че Ботев не може да чуе как същите "ристиени-стамболовисти" го изкараха комунист.

  И пр., и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Весело

  Къде са великите историци да ни светнат за истинската история ?
  ИсторициВинагиОбективни -съкратено ИВО.
  Те знаят и архивите и секретите и за Левски , и за другите агенти с полски имена и руски паспорти - Раковски, Бенковски ...?

  [email protected]
 77. 77 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ". . . мисълта и делото на Левски се изопачават, превръщат се в нещо, срещу което историческият Левски би воювал".
  Не зная колко пъти Апостолът се е обърнал в гроба си, като гледа как НАШИТЕ НАЙ-ОТЯВЛЕНИ МАФИОТИ го използват като индулгенция за най-тъмните си дела.
  Като окачват портрета му където им падне и се снимат непрекъснато пред него.
  С което си мислят, че ще излъжат някого.

 78. 78 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  продукт на онези либерални, буржоазни, или ако щете "капиталистически" ценности
  ================================
  Значи Левски е борец за капитализъм, също като Дойчев. И то за либерален, американски. Далече е виждал Дякона според бившия член на секция Исторически материализъм в Института по маркс- ленинска философия Момчил Дойчев Баджаков.

 79. 79 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  ами можеше и да е от Россия за България )). Ама те дават само за маскари и продажници пари, за герои не може. Иначе материала си чисто просто за мислещи хора, но дразни тези които не приемат нищо ново, и смятат, че само тяхното е меродавно!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#46:"Hawaii"]Място,където ВСЕКИ е могъл да влезе
  и да ЧЕТЕ [/quote]
  Ако е можел да чете.
  Голяма част от българското население е била неграмотна.

 82. 82 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#79] от "dj x2805":

  На тях не им е нужна фондация, защото те си имат стабилна пета колона. Същото важи и за САЩ, ЕС и Турция. Само българофилите са кът.

 83. 83 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Любопитно

  [quote#0:"матряла"]всички поробени, включително и на турците в Българско … веднага да тръгне да се бори за свободата на други поробени по онова време европейски народи - поляци, украинци, финландци, грузинци, арменци…[/quote]

  Чето половин Европа са били роби. А как седят нещата в Азия?

 84. 84 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#81] от "horilka":

  Но се е учило, а днес са НЕГРАМОТНИ и НЕ ИСКАТ да се учат, но и не искат да хваната гегата и да станат овчари... И всеки се опитва да пуска своя версия на събитията. Абсолютно е ясно, под владичество сме - не сме абсолютно свободни -- НО реално погледаното май сме били по свободни от по комунистическото робство. Хората са го чувствали като робство, и думата е имало малко по-различно значение. Каравелов е използвал чуждицата Туторство, а Ботев е ЗАРОБИЛ Радецки и т.н. А вече версии, като по-горе, че Левски бил агент на ГРУ ще ги порпусна понеже много руска водка е пил коментатора

  www.soundcloud.com/x2805
 85. 85 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Като ви чета злостните коментари ми идва да викна-за вас ли те умряха !На този ден ни трябва почит и смирение и стига сте чели заупокойна молитва на клета България,защото нея я има и ще я има заради достойните наследници на всички нейни светини!

 86. 86 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#72] от "theanalyser":
  [quote#72:"theanalyser"]не отивай направо в 18 или 19 век.
  Върни малко. [/quote]
  Абе ти наистина си много зле - естествено, че преди това ще има същата литература, каквато и през Средновековието - основно църковни книги и малко хроники. Не знаеш ли, че в Източна Европа ренесансът настъпва по-късно? В Русия преди 18-19 век какви писатели и поети са имали?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Разстроено

  [quote#0:"статия"]Левски е борец за свободата не само на българите

  – а на всички поробени, включително и на турците в Българско. След Освобождението "му стига тази награда" да види България свободна и … веднага да тръгне да се бори за свободата на други поробени по онова време европейски народи - поляци, украинци, финландци, грузинци, арменци…
  [/quote]
  След като Левски е бил такъв борец за свобода на турците колко от тях са били в революционните му комитети - нито един! А следващата манипулация е направо връх нищо чудно да се намери някакъв запис как щял да иде да се бори за свободата на поробените от Русия народи?! Отврат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  "щедро спонсориран от "Америка за България". Не ви ли писна вече? Робство е било и така и ще остане в паметта на нацията."

  Колкото и да се "напъвате", не може да "прилапате" паметта на цяла една нация в собствения си ограничен хоризонт. Този, който стига само до храносмилане и отделяне.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  [quote#0:"статия"]За Левски Свободата трябва да се извоюва, а не да се подарява от чужди народи. Защото "който ни освободи, той ще ни и зароби". За свободата се воюва духовно и с оръжие в ръка. И още – за свободата воюват свободни хора, а не роби – "не щях да съм турский и никакъв роб". " Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско".
  [/quote]
  Добре че ни "зароби" Русия защото ако трябваше да разчитаме на утописти като Левски които дори себе си не успяха да освободят от някалко турски заптиета камо ли да вдигне и едно село на бунт от България днес нямаше да има и помен!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вълчо, много подценяваш Източна Европа.
  Поезия е имало и хилядолетия преди Христос.
  Това, че не е съхранена, говори че не е имало начин как да стане това. Не е била удобна нито за Византия, нито за Осман.
  А и как да се съхрани като гърците са ни карали да пишем на гръцки, а турците са разрушавали църквите ни и са вдигали джамии на тяхно място. Къде да се пазят книгите. Някои в манастири, тези които не са палени толкова често, други в къщите на хората. Администрацията не е искала да има национално самосъзнание. Българинът.

 92. 92 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  ОРИГИНАЛ на френски на писмото до канцлера Горчаков от руския посланик в Цариград генерал Игнатиев, в което той го информира, че Великият везир Мехмед Рюшди паша Мютерджим е последвал руските съвети какъв характер да се придаде на процеса срещу Левски.

  „157. - le 25. Janvier 1873.

  30.

  Péra, le 18/30 Janvier 1873

  Monsieur le Chancelier,

  Ainsi que le signale notre Consul Général à Roustchouk l’affaire de la prétendue conspiration de Sophia a reçu une solution satisfaisante. La Commission d’enquête envoyée de Constantinople n’a réussi à découvrir que quelques malfaiteurs. Elle a terminé ses travaux et doit revenir ici prochainement.

  La situation intérieure des provinces bulgares reste néanmoins précaire. Un mécontentement profond, provoqué par la mauvaise administration du pays, règne parmi les populations. Cet état des esprits contient en germe les éléments de plus d’un complot.

  Il est incontestable que l’heureuse issue de l’affaire de Sophia est due à la modération du Grand Vizir qui cette fois parait avoir suivi nos conseils. Au lieu de favoriser le jeu de Midhat Pacha, en donnant aux circonstances une importance exagérée, il a recommandé à la Commission de ne pas dépasser le but en poussant ses investigations au delà du strict nécessaire.

  J’ai l’honneur d’être avec le plus profond respect,

  Monsieur le Chancelier

  de Votre Altesse,

  le très humble et très

  obéissant serviteur

  N. Ignatiew”
  ===
  ПРЕВОД на български на писмото на генерал Игнатиев до канцлера Горчаков:

  „157. - 25 януари 1873.

  № 30.

  Пера, 18/30 януари 1873.

  Господин Канцлер,

  Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.

  Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.

  Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

  Имам чест да съм с най-дълбоко уважение

  Господин Канцлер,

  на Ваше Височество,

  най-смирен и

  най-покорен слуга

  Н. Игнатиев”

  Сигнатурата на този документ е: ЦДА,ф. 1318, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; оригиналът се пази в: Архив внешней политики Российской империи, ф. Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 93. 93 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#39] от "theanalyser":

  Другарю, това което си натворил е пълна боза и единственото което показва, че е пълна каша в главата ти.

  Единственото което е ясно, че ти си роб - отроче на роби, и с робска психика. Но за мен това е разбираемо. Всички русофили/съветофили сте такива. На вас поколението ви преминава през крепостничеството после през комунизма и в сегашно време, като пета колона на русия (слуги на ДС). Че то не е имало време в което да не сте били роби - на вас гените ви са робски.
  При нас българите е друго, нашите деди са се борили за национална независимост от Османската империя. Както са се борили и загивали сърби, гърци, американци, и един куп народи. Прадедите ми са се били на "Шипка" - братя Белеви но те роби не са били, имали са шивашко ателие в Пазарджик.

  Вие изхождате от собствените си представи, че само робите могат да се борят за по-добър живот и могат да рискуват живота си за това. Еми трябва да ви разочаровам -не е така.

  Това един русофил/съветофил не може да го разбере.

  Честно казано - най-близо до робството са били руснаците в собствената си държава - крепостниците- 99% от нацията. Те са били продавани като стока, без да имат земя, без да могат да се движат, без разрешението на помешчика и без да могат да работят за себе си. Всичко това българинът го е имал. Това не му е попречило да се бори за независима държава (както много други).
  Но въпреки това съм сигурен, че ще кажете, че руснаците на са били роби, а българите са били Във всички руски архиви е запечатено, че руснаците когато идват да ни "освобождават", установяват, че българите имат повече права от тях и живеят в пъти по-добре.
  Руското крепостничество е премахнато 1861, т.е. 1878 са били от 17 г. свободни. И тази свобода при тях продължава само още 40 г.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 94. 94 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":


  +++++++++++ !!!


 95. 95 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#61] от "yorddj":

  Признавам, не знаех за тези ужасяващи факти. Тръпки ме побиха направо!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  " други поробени по онова време европейски народи - поляци, украинци, финландци, грузинци, арменци… "

  Под какво ли робство са пъшкали украинците и арменците? Според авторчето със сигурност руско под което черно робство попадат след като са добрували под мъдрата и справедлива власт на султана.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. 97 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  iak, по-малко трябва да се пие, както уточни и Москов.
  Само това ще ти кажа.
  Османско-ислямската империя пък се възражда, може да отидеш пак там, като е било толкова хубаво.
  Колкото до руснаците, аз не съм казал нищо за тях, ама авно опорните ви точки са такива и не можете без да ги споменете.
  И последно - не бъркай историята с настоящето. Каквото е било е било. Но пък трябва да си помним грешките и да не забравяме, че комшията ер-доган често изпада в транс и повтаря, че Добруджа, Тракия, Лудогорието и други наши територии са си били негови всъщност. Не съм чул Путин да каже нещо такова.
  Те така за робството...

 98. 98 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  До коментар [#95] от "достатъчно":

  Спокойно ! Скоро ще разберете и още по-страшни неща за треперене, как като се уплашват от смъртната присъда на Левски - апостолите ,платени от Русия вдигат Априлското въстания, а Бенковски /руски агент внедрен с полски паспорт/ казва - ''Аз отворих в сърцето на султана люта рана, а Русия - нека да заповяда !''

  [email protected]
 99. 99 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не забравяме!
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/67428-rusiya-stedro-se-otplasta-na-ubiytzite-na-levski.html

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 100. 100 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Интересно е, че авторът твърди, че Дякона се е борил за "европейска" България, а Левски е искал българска България, както впрочем се и цитира в статията:

  "Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско".

  Ако авторът на статията не вижда нищо нередно в това да подменя възгледите на Левски със своите собствени (явно леко размити), защо вижда нередност, когато това правят други?

  I had a dream, Joe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK