При затваряне на македонската граница България става алтернативен маршрут за бежанците

При затваряне на македонската граница България става алтернативен маршрут за бежанците

© Associated PressНяколко европейски страни искат да затворят македонската граница и така да спрат бежанския поток още в Гърция. Но на Балканите и сега има алтернативни маршрути. Два от тях минават през територията на България, пише Неманя Руйевич за "Дойче Веле".

В момента се обсъждат различни идеи, които биха могли да преустановят движението по т.нар. "балкански маршрут" на бежанците. Така например много германски медии съобщават, че Германия иска да създаде "коалиция на желаещите", които да взимат бежанците направо от Турция. Освен това кораби на НАТО вече патрулират в Егейско море - с цел да затруднят максимално трафикантите на хора. А четирите страни от Вишеградската група предпочитат друг вариант - бежанците да бъдат спирани още на гръцко-македонската граница.


Тъй като идеята за "коалиция на желаещите" едва ли ще събере достатъчно съмишленици, а НАТО засега няма да спира лодките с бежанци, най-осъществим изглежда планът за спиране на бежанците на македонската граница. Въпреки зимата и бурното море, само от началото на тази година на гръцките острови са пристигнали вече близо 80 хиляди бежанци. А с наближаването на пролетта броят им ще нараства. Да припомним, че през октомври и ноември миналата година на гръцкия бряг акостираха средно по 10 хиляди души на ден. Откъде ще минават всички тези хора, ако Македония затвори южната си граница?


Основният маршрут
В момента Македония завършва оградата по границата си с Гърция. Заграждението се издига на 2.5 метра височина и е опасано с остра като бръснач бодлива тел. Съоръжението е дар от Унгария, която междувременно натрупа доста опит в изграждането на телени мрежи по границите си.


Македонската ограда ще бъде дълга 37 километра и ще спира бежанците в най-критичната отсечка от границата с Гърция - долината на река Вардар. Теренът на изток и запад от този участък е в по-голямата си част непроходим - планинскитe възвишения и големите езера са на практика непристъпни. Освен това в района патрулират гранични служители от страните от Вишеградската група, заедно с македонските граничари.


От ноември миналата година по т.нар. "балкански маршрут" биват пропускани само бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. Голяма част от останалите мигранти, основно от страните от Магреба, се опитват да измамят македонските граничари с фалшиви документи. Други пък преминават нелегално през зелената граница или си плащат на трафикантите. Но и на "легалните" бежанци все по-често им се налага да чакат на гръцка територия, тъй като Македония обработва на ден не повече от 2 хиляди бежанци - при това в най-добрите дни. Македонските власти оправдават въведения през януари механизъм "Stop-and-Go" с ограничения капацитет за прием и пропускане на бежанци в следващите по този маршрут страни - Сърбия, Хърватия и Словения.


В момента Македония завършва оградата по границата си с Гърция.

© Associated Press

В момента Македония завършва оградата по границата си с Гърция.


Пътят през България


Около 9 процента от бежанците, влизащи в Сърбия, използват маршрута през България. Това написа още през август миналата година сръбският "Вечерни новости", като се позова на данни на белградска неправителствена организация. Сумарно досега от България в Сърбия трябва да са влезли десетки хиляди бежанци. Един поглед към картата е достатъчен, за да се уверим колко логичен изглежда този маршрут: дългата 240 километра граница на България с Турция е само отчасти подсигурена с телени заграждения, а пътят през Истанбул и Одрин при всички положения е за предпочитане пред опасния маршрут по море до гръцките острови. А и спестява на мигрантите таксата от 1 200 долара на човек, която иначе трябва да платят на трафикантите.


Но за по-добре запознатите този маршрут не е никак логичен. Защото отдавна се говори за бруталността, с която българските гранични служители се отнасят към бежанците. По тази линия страната е остро критикувана от правозащитните организации, а в т.нар "наръчници на бежанеца" България е на първо място сред страните, които хората, търсещи убежище, трябва да избягват. Потърпевши потвърдиха пред репортери на "Дойче Веле", че в България са били малтретирани, унижавани и ограбвани от представители на силите на реда, а през октомври 2015 г. български граничен полицай застреля афганистански бежанец близо до границата с Турция. За по-сигурно някои мигранти предпочитат да плащат на трафикантите, които пък подкупват българските полицаи. Миналия ноември престижното издание "Уолстрийт джърнъл" написа, че трафикантите успяват да прехвърлят по 500 души на ден до сръбската граница, а цената за тази "услуга" можела до достигне 2 700 евро на човек.


На среща в Прага в понеделник, на която присъства и българският премиер Бойко Борисов, страните от Вишеградската четворка обсъждаха резервен план за защита външните за ЕС граници на България и Македония.

© twitter.com/CzechMFA

На среща в Прага в понеделник, на която присъства и българският премиер Бойко Борисов, страните от Вишеградската четворка обсъждаха резервен план за защита външните за ЕС граници на България и Македония.


Източният маршрут


Много по-малко бежанци избират пътя през Румъния. А някои от мигрантите, които решават да минат по този маршрут, се отличават с изобретателност. Само един пример: през януари румънските граничари задържаха 60 човека от Пакистан, Ирак, Мароко, Афганистан и Сомалия, които бяха прекосили сръбската граница с очила за нощно виждане. Бежанците се опитват да влязат в Румъния и през България - по двата моста над Дунав или с лодки през реката. През 2014 година дори имаше два опита за прехвърляне от Турция към Румъния през Черно море, а напоследък зачестяват съобщенията за мигранти, които пристигат в Румъния през Украйна или Молдова.


Оттук нататък следващата цел на мигрантите е унгарската граница. Будапеща обаче е твърдо решена да затвори този път - вече има планове за издигане на ограда по границата с Румъния. Това определено би било един доста сериозен проект, като се има предвид, че унгарската граница с Румъния е дълга цели 443 километра.


Адриатическият маршрут


В края на януари тогавашният вътрешен министър на Хърватия Ранко Остоич обяви, че се оформя нов маршрут през Албания, Черна Гора и Хърватия. "Но ние няма да позволим този маршрут да заработи", добави Остоич. Той беше първият официален представител, който заговори за тъй наречения "адриатически маршрут". Досега този маршрут не се радва на особена популярност, потвърди в интервю за "Дойче Веле" черногорският премиер Мило Джуканович. Но добави, че страната му е подготвена да реагира, ако настъпят някакви промени. "Черна гора е отговорен кандидат за членство в ЕС и ще прилага европейската политика по отношение на бежанците", каза още Джуканович, но не пожела да уточни за каква точно политика става въпрос.


През Косово?


Ако се окаже, че в бъдеще бежанците ще трябва да заобикалят Македония, това може да отвори още един алтернативен маршрут - през Албания и Косово към Сърбия. Но понеже Сърбия не признава независимостта на Косово, на сръбските политици ще им бъде трудно да вземат решение за охрана на границата с бившата южна провинция. В Белград обичат да казват, че това не е никаква граница, а просто "административна линия".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 373 Неутрално
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Няма да станем алтернативен маршрут. Тук бежанците биват бити, ограбвани, застрелвани... не са чак толкова смели...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  в т.нар "наръчници на бежанеца" България е на първо място сред страните, които хората, търсещи убежище, трябва да избягват.
  --------------------------------------------
  Добра работа, продължавайте все така.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Споко тука никой няма да остане.
  Само им дайте коридор и те ще преминат за няколко часа я до Събрбия я до Румъния.
  Аз дори бих им взимал по 100 евро такса транзит.
  И бих вкарал глоби за нелегални ако ги хванат да ги одрусват още 100 евро и да ги пускат.

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Най-после една добра новина!
  Ние сме малък,но гостоприемен народ!Можем да приемем, поне един милион мигранти!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 388 Весело

  Добро утро, това хората по форумите го разправят от половин година, журналистите от една секунда, а поУитиците, които оплакват конфискуваните стотици милиони-ще го проумеят друг път!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Неутрално

  Македония в момента може да поиска от Гърция да им признаят името и знамето.

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#4:"ivt26316017"]Споко тука никой няма да остане. [/quote] - те и гърците така си мислеха, но са им криви сметките, та по-добре е изобщо да не и пускаме!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1765 Весело

  Ще минат грънци , гръцките фермери не дават )))))

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Да сме благодарни на „стабилното управление“ ,че никой не иска да мине ,камо ли да остане тук. Черна дупка.

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1836 Весело

  А имат ли смелост да минат от тука?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нашата ограда като тази на макетата ли ще бъде? Много ми харесва тяхната идея. Аз все още не разбирам защо ние нямаме ограда и защо нямаме повече военни по границата...нашите още ли се ослушват какво ще кажат там от Брюксел? Тук става въпрос за национални интереси и запазване на обществото ...не знам какво чакат. Немците е крайно време някой да им каже като си ги искат да пращат ферибота или чартъри и да си ги товарят директно от центъра. Въздушен коридор едва ли някой ще им откаже понеже е малко вероятно някой мигрант да тръгне да бега от самолета.

 13. 13 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ебасимо......и нито една новина за 2 два милиарда нов заем.що така?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Паралелно със затварянето на македонската следва да се затвори и българската граница

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Весело

  До коментар [#12] от "w22":


  [quote#12:"w22"]Аз все още не разбирам защо ние нямаме ограда[/quote]
  Защото управниците казаха, че на гробище ограда не му трябва - нито някой може да излезе, нито някой иска да влезе....

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това е Велико географско откритие!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ако някой пита......не искам да ставаме маршрут за нелегални.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1903 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  И Гърция ще умре от страх и ще се моли да ги признае.Оградите падат лесно......много лесно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  То затова и идеята, онзи "План Б" на Вишеградската четворка, беше да се затворят ЗАЕДНО и българската, и македонската.

  Прочее ... еврокомисарят сега измъцал нещо за спиране на потока в Гърция.
  Което е в същата посока.

  Но за "План Б" Германия и Австрия скочиха, Нашичкият и македонеца клекнаха. Пък ЕК си била работила "да ги спре в Гърция"... Но те си доказаха, че не са луди да чакат ...
  И к'во получаваме?
  Емчи ... имигранти ще получаваме ...

 20. 20 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ципрас каза днес че няма да подпише споразумението с Камерон, ако Балканският маршрут се затвори едностранно.
  Така че надявайте се Вишеградците да отстъпят и Македония
  да продължава да пропуска бежанците "на час по лъжичка".

  Kosmopolit
 21. 21 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Това се казва бодлива тел (на снимката)! А и железата са поцинковани, не като стълбовете на градския транспорт и уличното осветление в нашите градове, които ръждясват на втория месец, защото вместо поцинковане са боядисани с някаква измислена боя, която устисква точно няколко месеца.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  [quote#17:"xmm"]Ако някой пита......не искам да ставаме маршрут за нелегални. [/quote]
  Там е работата, че не става дума за маршрут ...

  Ако внимавате в картинката - От Австрия и Унгария надолу се затварят капиите. Сърбия се присъедини.
  Унгария стигна дотам, та да иска да строи ограда в Трансилвания.

  Т.е. маршрутът се оказва ... затапен.
  Но - ЗАД гърба ни!
  Та ще се трупат в Гърция и у нас, евентуално ...

 23. 23 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Демек да се надяваме нас да ни подмине, пък ние да сме живи и здрави Господ ще помага. Не знам дали и този път с божията помощ ще минем...много ни се насъбра вече. Пък и с тези политици нищо чудно да ни забрави Господ

 24. 24 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Спокойно! Мафията (която управлява държавата България) не и трябват разни изтърсаци, които дори няма как да ги направи избиратели. Така че докато на мафията не и изнася, няма да има проблем и за нас - нормалните граждани на ненормална България.

 25. 25 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България е и най ниско населената държава в ЕС. Някои хора ще кажат че е логично да приютим всички бежанци - малко да дръпне икономиката че съвсем ще се обезлюди...

 26. 26 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всъшност ....който там продавал на Саудитска Арабия по 500 тона оръжие на месец ..дой да си ги приюти. Кой е той? Да си каже името и адресната регистрация веднага.

 27. 27 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#13] от "foure":

  Има бе, има новина за двата милиарда:
  http://www.dnevnik.bg/comix/143315/

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1358 Весело

  Правителството е за бой, ако допусне България да се наводни с мигранти. Ще срине икономиката на цяла Югоизточна България...

 29. 29 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Изникват естествените въпроси:
  - Защо преди 10 , 20 или 30 години назад нямаше бежанци ?
  - Какво се случи през това време което да принуждава хората да мигрират ?
  Там трябва да се работи а не да се ограждат с мрежи едни хора от други хора. Това е и грозно и нечовешко , хората не са животни...

  Stupid people make me sick
 30. 30 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1215 Весело

  [quote#28:"puknatastotinka"]Правителството е за бой, ако допусне България да се наводни с мигранти. Ще срине икономиката на цяла Югоизточна България...[/quote]
  Не е за бой, за оставка е...

  Stupid people make me sick
 31. 31 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#23] от "w22":

  Извинявам се , че не е по темата, но аватара ти е крайно неуместен, без значение какъв е подтекста.

  Stupid people make me sick
 32. 32 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Докато правителството се ослушва, (а това значи Б.), птокът може да ни залее! Пословичната вече отрада на турската граница все е недовършена. А ни трябва и ограда на гръцката граница. По-скоро е нужно да се възстанови системата на гранична охрана от преди 1989 - тя е доказано ефективна! Гранични войски, застави, редовна охрана и взаимодействие с местните хора. А сега има и видеонаблюдение и термовизионна техника за сканиране на превозни средства. Може и огради за се правят, дори и стена, не е задължително да е желязна и скъпа! За изграждането не са нужни фирми смукачи на пари, може и с войнишки труд, като в Унгария. А може и мургавите да се мобилизират и да си заслужат хляба. Всичко може, само малко акъл и смелост, които са крайно дефицитни в "елита".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 33. 33 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "puknatastotinka":

  То не смее да направи нищо без одобрението на фрау Меркел! А тя и клакьорите упорито повтарят, че отделната страна не е в състояние да се справи, трябвало "общоевропско" - разбирай германско - решение. Това естествено е лъжа. Всяка страна може да си пази границите със сила. Иначе не е държава. Май точно това се стреми да направи и Меркел. Само тя и Дойчланд! Но ще се осмели ли Бойко да направи като Орбан? Това е въпросът. Отговорът се знае - за жалост!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 34. 34 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 442 Гневно

  Трябва Меркел публично да каже, че Германия и ЕС няма да приемат повече имигранти. И да се предприеме пазене на границите на Съюза! Да се връщат откъдето са тръгнали! ООН да си върши работата, а не да прехвърля отговорността на Европа! И това да се каже ясно и високо! На Турция да не се плаща откуп, а да й се връщат нашествениците!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 35. 35 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":

  Глупости! Що не прочетеш малко за това, как ги посрещат във Финландия, какво ги правят в Швеция, и как им палят жилищата в Германия.

  Сори, ама самоомразата ти стига дотам, че да виждаш само онова, което искаш.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 36. 36 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  Виж, че всички са ти сложили плюсове, защото те познават, и знаят, кога се шегуваш!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":

  Ох, аз това не го разбирам...моля те да го обясниш на нежната половинка във форума (военните действия и границите нещо не ги оправям, сори).

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  на нежната половина / на дамите от форума

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Айде да не се плашим сега.

 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "Хакуна Матата !": ≪Какво се случи през това време което да принуждава хората да мигрират?Там трябва да се работи а не да се ограждат с мрежи едни хора от други хора.≫

  Кой трябва да работи там? И къде е това ТАМ? Ако това е Северна Африка и Близкия изток, то там вече няколко години РАБОТЯТ САЩ, а се месят и някои от големите държави на ЕС. И Турция. И точно когато те отидоха ТАМ да работят, след малко започна големият ислямски нашественически натиск към Северозападна Европа. А вие искате ние да консумираме кашата, която други са забъркали. На какво основание?

  Да, там сега е и Русия. Само че тя отиде там когато масовото нашествие към Европа беше започнало, нали?

 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 775 Неутрално

  В момента в който Македония окончателно затвори границата си с Гърция, България е логичната алтернатива. Всичко друго са самозаблуди.

 42. 42 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  В България не може да съществува ква и да е алтернатива...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK