Какво искаме да знаем след побоя с палки на Околовръстния път (обновена)

Скрийншот от разпространеното в социалните мрежи видео от побоя

© Скрийншот от Facebook

Скрийншот от разпространеното в социалните мрежи видео от побояЧетирима били задържаните, и четиримата криминално проявени, по информация от пресцентъра на МВР от днес. Софийската районна прокуратура вече ги е привлякла като обвиняеми за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Удължила срока им на задържане за 72 часа. Предстои утре прокуратурата да внесе искане до районния съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".


Дотук добре.


Ако бъдат признати за виновни за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди, могат да получат наказание от две до десет години лишаване от свобода.
Друго обаче е не по-малко важно в настоящия случай. Според съобщение от днес на сайта на прокуратурата те били служители на частна охранителна фирма. Сайтът съобщава още, че лично главният прокурор Сотир Цацаров свикал спешно заседание с главния секретар на МВР и директора на Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР "за вземане на незабавни мерки за осъществяване на засилен контрол за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната".


Съгласно Законът за частната охранителна дейност, чл. 27, ал. 2, т. 2, охранител не може да бъде лице, което е осъждано за умишлени престъпления от общ характер*.


Поради това обществеността сега има нужда от нещо повече от "спешно заседание" с главния прокурор


Първо, на обществеността се дължи публичен отговор на въпроса дали сега Главна дирекция "Охранителна полиция" ще отнеме лиценза на тази фирма, както се полага по закон. Тази е дирекцията на МВР, която издава лицензите по Закона за частната охранителна дейност.


Второ, дължи се информация за това коя е охранителната фирма. Не за друго, а за да може обществеността да проследи дали след отнемането на лиценза ѝ тя ще отстрани нарушението на закона в рамките на един месец, за да си запази лиценза. Нарушението ще бъде отстранено, ако фирмата освободи всички лица, наети от нея като охранители, които са осъждани за умишлено престъпление от общ характер.


И трето, обществеността трябва да знае коя е тази охранителна фирма, за да може да проследи, ако нарушението не бъде отстранено до един месец, дали същият търговец или юридическо лице няма бързо-бързо пак да получи лиценз.


* Уточнение от автора: След първоначалното съобщение на МВР, че тримата задържани по случая са "криминално проявени", и след публикуване на този материал, в медии беше разпространена информация, че те всъщност имат криминални регистрации в полицията за грабеж и измама. Тези регистрации обаче не се правят въз основа на влязла в сила присъда за престъпление от общ характер, т.е. липсва произнасяне на съд, който да е признал тези лица за виновни. В този случай частната охранителна фирма не би била в нарушение на чл. 27, ал. 2, т. 2 от Закона за частната охранителна дейност.


Радослав Стоянов е правозащитник и активист за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс- и интерсекс хората (ЛГБТИ). Той е гей. Водил е дела в обществен интерес и на други уязвими групи – за дискриминация на основата на етнос, националност, увреждане и възраст. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK